Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Έληξε η παράτση, χωρίς ισοδύναμα Σε ισχύ από τη Δευτέρα ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση;


Σε ισχύ από τη Δευτέρα ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση;
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Τυπική ισχύ έχει από τη Δευτέρα το μέτρο του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς από την Παρασκευή έληξε η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση ισοδυνάμων, χωρίς να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
Σε επικοινωνία του MEGA με το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Επομένως, τυπικά από τη Δευτέρα ο ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση διαμορφώνεται σε ποσοστό 23%.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση πάγωσε την αύξηση του φόρου και στη συνέχεια αποφάσισε να ισχύσει κλιμακωτά ανάλογα με το είδος του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, κάτι όμως που απορρίφθηκε από τους θεσμούς.
Έτσι, ο νέος φόρος αφορά σε ένα εκατομμύριο μαθητές των οποίων οι γονείς θα κληθούν αναδρομικά να πληρώσουν αυξημένα δίδακτρα.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατρούγκαλος: Πιθανή η μείωση των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ...


Είναι προτιμότερο να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

«Η...
κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διάφορων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται» αναφέρει σε συνέντευξή του στη Realnews.

Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. «Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος» δηλώνει.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων».

Όσον αφορά στο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Κατρούγκαλος το υπολογίζει στο 1,8% του ΑΕΠ, αλλά σημειώνει ότι αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυστερούμενες συντάξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. «Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκουμε να περιορίσουμε το τεράστιο αυτό έλλειμμα, αλλά και τη διόγκωσή του στο μέλλον» επισημαίνει.

Ο υπουργός αναφέρεται και στο ποσοστό αναπλήρωσης λέγοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού του «θα γίνει με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εντείνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής» προσθέτει.

Τέλος, για τον ΟΓΑ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι η αύξηση των εισφορών θα γίνει κλιμακωτά, επισημαίνει ότι το εφάπαξ είναι εκτός μεταρρύθμισης, δηλώνει ότι είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και τονίζει ότι οι δανειστές «κατ’ αρχήν έχουν αποδεχθεί την ιδέα της μεταρρύθμισης ως συνολικό ισοδύναμο των επιμέρους μνημονιακών δεσμεύσεων. «Την τελευταία τους λέξη θα την ακούσουμε μόλις έχουμε ποσοτικά στοιχεία» τονίζει.

Read more...

Πόρισμα-φωτιά για προϊστάμενο του ΟΑΕΔ: «Έφαγε» 8,5 εκ. ευρώ!...


Πόρισμα-φωτιά για προϊστάμενο του ΟΑΕΔ: «Έφαγε» 8,5 εκ. ευρώ! - MediaΤην υπόθεση φέρνει στο φως, το "Έθνος της Κυριακής", το οποίο μάλιστα σημειώνει πως σε βάρος του προϊσταμένου και συνδικαλιστή, διενεργούνται δύο ανεξάρτητες ΕΔΕ, παράλληλα με την ποινική διερεύνηση των υποθέσεων από τους εισαγγελείς.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα χρήματα «έκαναν φτερά» κατά το... διάστημα 2007-2014. Σύμφωνα με πληροφορίες από συναδέλφους του, ο προϊστάμενος ήταν συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ.

Ένα τυχαίο γεγονός οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Ο προϊστάμενος τελούσε εν αδεία όταν πάνω στο γραφείο του ένας υφιστάμενος του εντόπισε ένα ένταλμα πληρωμής.

Ο συνεπής υπάλληλος θέλησε να το τακτοποιήσει και το «πέρασε» εντός του συστήματος πληρωμών. Το παράτυπο όμως ένταλμα χτύπησε «καμπανάκι» στον ΟΑΕΔ και ενημερώθηκε η διοίκηση η οποία και διέταξε εξονυχιστική έρευνα.

Ο πρώτος έλεγχος εντόπισε επτά χρηματικά εντάλματα πληρωμής, στα οποία ο εν λόγω προϊστάμενος εμφανιζόταν ως δικαιούχος δανείων προσωπικού συνολικού ύψους 84.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε σειρά παρανομιών τόσο ως προς την έκδοση όσο και ως προς την εκτέλεση των ενταλμάτων.

Ο προϊστάμενος τμήματος είχε στήσει το κόλπο για να αποσπά τα χρήματα πλαστογραφώντας ή υποκλέπτοντας τη σφραγίδα της διοίκησης. Για τα χρηματικά εντάλματα δεν είχε γίνει απολύτως καμία νόμιμη διαδικασία, δεν υπήρχε σύμβαση δανείου ή απόφαση διοικητικού συμβουλίου.

Ο συνδικαλιστής είχε πάρει το ποσό των 84.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι ήταν «δάνεια προσωπικού» και εξαργύρωσε τα εντάλματα στην τράπεζα. Μετά τον έλεγχο και την αποκάλυψη της παράνομης ενταλματοποίησης το κλιμάκιο των επιθεωρητών τον κάλεσε σε απολογία, όπου παραδέχθηκε τις πράξεις του και προσπάθησε να πέσει στα μαλακά επιστρέφοντας ολόκληρο το ποσό που είχε υπεξαιρέσει.

Όμως η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έκανε αποδεκτή την επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στον έλεγχο όλων των ενταλμάτων που είχε διαχειριστεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος , προκειμένου να φτάσει το «μαχαίρι» στο κόκκαλο. Έναν μήνα μετά την αποκάλυψη του πρώτου σκανδάλου υπεξαίρεσης, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τρύπα στα ταμεία ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός όμως από αυτή την υπόθεση, ο προϊστάμενος είχε στήσει ένα πολύ μεγαλύτερο κόλπο. Τέσσερις αναφορές της αναπληρώτριας προϊσταμένης της περιφερειακής διεύθυνσης του ΟΑΕΔ προς τη διοίκηση του οργανισμού ανέφεραν ότι παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος έλεγχος έγινε την 1η Ιούλιου του 2015 και στη συνέχεια έγινε ανάθεση της υπόθεσης στη διεύθυνση επιθεώρησης του ΟΑΕΔ. Κατά το διάστημα 7 με 9 Ιουλίου 2015 έγινε έκτακτος έλεγχος και επαληθεύτηκε το τεράστιο κενό στα ταμείο του οργανισμού. Στις 24 Ιουλίου απεστάλη το τελικό πόρισμα – έχει σταλεί και στην εισαγγελία – το οποίο αναφέρει ότι για τα έτη 2007-2014 εντοπίστηκαν παράτυπα εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν διπλά χρηματικά εντάλματα μισθοδοσίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών, εντολές πληρωμής από αναρμόδια υπηρεσία, απουσία μέρους παραστατικών, παρατυπίες, αλλά κυρίως καταβολή μετρητών από τραπεζικά ιδρύματα στον προϊστάμενο, ο οποίος εμφανιζόταν ως δικαιούχος των εκπαιδευτικών. Επίσης, βρέθηκαν εντάλματα πληρωμής προερχόμενα από δικαστικές αποφάσεις, για τα οποία δεν βρέθηκαν παραστατικά κατάθεσης  των χρημάτων στο λογαριασμό των δικαιούχων, ενώ όπως προέκυψε ήταν υπάλληλοι που είτε είχαν πάρει σύνταξη είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν πάρει μετάθεση.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο προϊστάμενος φέρεται να είχε προβεί σε σειρά παράτυπων ενεργειών εκδίδοντας περισσότερα από 700 εντάλματα πληρωμών που συνοδεύονταν από χαρτιά που έφεραν πλαστογραφημένες ή υποκλαπείσες σφραγίδες διευθυντών ή αναπληρωτών.

Ως δικαιούχοι των ποσών είχαν επιλεγεί υπάλληλοι του οργανισμού που κατά τον έλεγχο των επιθεωρητών δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί εάν αυτοί είχαν όντως εισπράξει τα χρήματα ή αν υπεξαιρέθηκαν από τον προϊστάμενο του τμήματος.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι από την ΕΔΕ που διενεργεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει προκύψει ότι  η τράπεζα που πλήρωσε τα εντάλματα έχει απαντήσει στους επιθεωρητές ότι όλα τα χρήματα τα εισέπραξε μετρητοίς ο προϊστάμενος.

Η επόμενη κίνηση των εισαγγελικών αρχών είναι να προχωρήσουν σε άρση του τραπεζικού απορρήτου και να διαπιστωθεί αν στους λογαριασμούς υπάρχουν τα 8,5 εκατ. ευρώ που έγιναν καπνός.

"Έθνος της Κυριακής"

Read more...

Κατεβάζουν ρολά από Δευτέρα οι φαρμακοποιοί...


ΦΑΡΜΑΚΕΙΑΣυνεχόμενες 24ωρες κυλιόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, αποφάσισε η Γενική συνέλευση του Πανελληνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην... υπό έκδοση υπουργική απόφαση, που όπως λένε, «καταλύει τη φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος της Υγείας του ελληνικού λαού». Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την διαφωνία τους με τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς λειτουργίας φαρμακείων.

Τέλος, οι Φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα στη μία το μεσημέρι.

Read more...

Καταργείται το άβατο της θυρίδας...



Θα δηλώνουμε ό,τι πολύτιμο έχουμε μέσα στο σπίτι μας...
Τέλος στο άβατο της θυρίδας, αλλά και του σπιτιού μας βάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπ. Δικαιοσύνης και έχει αποσταλεί στο κουαρτέτο προς έγκριση το άβατο για τις θυρίδες, αλλά και τα...
στρώματα τελειώνει.
 Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Realnews στο πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνονται στο εξής – εκτός από το περιεχόμενο των θυρίδων – ακόμα και τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας που κάθε πολίτης έχει στο σπίτι του!

Τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να δηλώνονται είναι: τα περιεχόμενα των θυρίδων σε τράπεζες και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού αλλά και τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά, τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμοι λίθοι.

Τα μετρητά που βρίσκονται στο σπίτι θα πρέπει αν δηλώνονται αν ξεπερνούν τα 15. 000 ευρώ και τα τιμαλφή - κοσμήματα και αντίκες της γιαγιάς - αν ξεπερνούν τα 30. 000, ανά οικογένεια.

Σύμφωνα πάντως με τον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας, «κάθε θυρίδα θησαυροφυλακίου αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της και είναι απαραβίαστη, τόσο από την τράπεζα όσο και από κάθε τρίτο».

Read more...