Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Βαγενά: Περπατήστε για να δείτε την Αθήνα της ντροπής


Διαβάστε την πρώτη και τελευταία ομιλία στη Βουλή. Το μήνυμα στους νέους και το έργο της κοινωνίας, που αφήνει αδιάφορα τα κόμματα εξουσίας (Vid)

Η παρθενική ομιλία της Άννα Βαγενά από fon1972

Μια διαφορετική ομιλία από αυτές που έχουμε συνηθίσει ακούστηκε στο κοινοβούλιο από την ανεξάρτητη βουλευτή, Άννα Βαγενά.
Η κα Βαγενά ανέβηκε για πρώτη και πιθανότατα τελευταία φορά στο βήμα της Βουλής, αποφασισμένη να μην χρησιμοποιήσει ξύλινο λόγο.

Απευθυνόμενη στους νέους είπε ότι "θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει ελπίδα, όταν δουλεύεις έντιμα και καθαρά".
"Όταν όμως βλέπεις όμως τη δουλειά ετών και φτάνεις σε ένα σημείο και είσαι συνταξιούχος και δεν μπορείς να ζήσεις, εδώ είναι η πικρή στιγμή" πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, η κα Βαγενά είπε ότι παρακολουθεί αυτές τις μέρες τη συζήτηση στη βουλή και την κόντρα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε αυτά που λέγονται στο κοινοβούλιο με αυτά που ισχύουν στην κοινωνία.
"Είναι σαν να παίζεται ένα έργο εδώ μέσα, άσχετο με το έργο που παίζεται έξω στην κοινωνία. Στην κοινωνία παίζεται ένα έργο που είναι σαν να μην αφορά τα κόμματα" είπε χαρακτηριστικά.
"Ξέρετε τι ζει ο κόσμος; Ακούει ο κόσμος έκπληκτος για εκατομμύρια που πάνε και έρχονται. Από που φύγαν αυτά τα εκατομμύρια, ποιος θα μας πει;" αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα δεν έφυγαν από τους απλούς ανθρώπους που δούλεψαν έντιμα και σκληρά.
Αναφερόμενη στην ανάπτυξη, η Άννα Βαγενά, ρώτησε "σε ποια ρημαγμένη Ελλάδα και σε ποια ρημαγμένη Αθήνα θα έρθει η ανάπτυξη;" και κάλεσε τους βουλευτές να περπατήσουν στο κέντρο της Αθήνας.
"Περπατήστε σας παρακαλώ μια μέρα, αφήστε τα αυτοκίνητα για να δείτε την Αθήνα που ντρεπόμαστε για την εικόνα της. Ντρέπομαι όταν βλέπω τουρίστες. Πού τους καλούμε να έρθουν. Ποιος την κατάντησε έτσι;" είπε η κα Βαγενά.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Άννα Βαγενά, προειδοποίησε ότι έρχεται μεγάλη κοινωνική έκρηξη και κάλεσε όσους έχουν λίγη ευαισθησία θα πρέπει να προσέξουν.
"Κάποιοι θα πάνε να κρυφτούνε πίσω από τα τείχη τα υψηλά στις επαύλεις που έχουν χτίσει, σε όλα τα προάστια και νομίζουν ότι εκεί πέρα θα είναι ασφαλείς. Δεν θα είναι".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Βαγενά, αντικατέστησε την Πέμη Ζούνη, βουλευτή Α' Αθήνας, όταν εκείνη παραιτήθηκε, πριν την ψήφιση του Μνημονίου 2.
Η κα Βαγενά καταψήφισε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τη διέγραψε.



Read more...

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπαδήμου - Μπαρόζο

Βρυξέλλες


Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενόψει του έκτακτου Eurogroup και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, πρωτίστως δε η πορεία των κινήσεων από ελληνικής πλευράς ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων δεσμεύσεων-μεταρρυθμίσεων, η πορεία της απορρόφησης πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς και το έργο της Task Force.

Όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνάντηση προετοιμασίας εν όψει των κρίσιμων Συμβουλίων που ακολουθούν ώστε «όλα να κυλήσουν ομαλά και να δοθεί η τελική έγκριση στη νέα δανειακή σύμβαση».

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η συνάντηση των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι Επίτροποι Οικονομικών Όλι Ρεν, Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, Απασχόλησης Λάζλο Άντορ και Προϋπολογισμού Γιάνος Λεβαντόβσκι।
.protothema.gr
Read more...

Εξαίρεση για κατηγορίες ανέργων από μειώσεις του επιδόματος μελετά το υπουργείο

Προσεχώς οι ανακοινώσεις

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εξαίρεση για ορισμένες κατηγορίες ανέργων από τις μειώσεις του επιδόματος ανεργίας, μελετά το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως το επίδομα ανεργίας συμπαρασύρεται από την απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, ωστόσο το υπουργείο καταβάλει προσπάθειες να εξαιρέσει συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.

Σύμφωνα πάντως με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νυν νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στην τροπολογία 781/56, ορίζεται ότι το βασικό επίδομα ανεργίας θα προκύψει από την ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Μέχρι να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα ισχύει το υπάρχον καθεστώς στα επιδόματα ανεργίας.

Πάντως, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να πει ακόμη ποιους θα αφορά και πώς ακριβώς θα γίνει, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορεί να κάνει ανακοινώσεις.

Επίσης, η βεβαίωση πιστοποίησης των ανέργων που εκδίδονται από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και τα παραρτήματά του, εξομοιώνεται με την κάρτα εργασίας που εκδίδει ο ΟΑΕΔ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εγγεγραμμένους στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στους ανέργους αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να εφαρμόζονται προγράμματα αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται για τους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Γιατί θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ»...



Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επισημοποιεί με δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας.

«Η υποψηφιότητά μου δεν υπακούει σε προσωποκεντρικές προσεγγίσεις υποψηφίων «αρχηγών» με κορώνες και ... ρητορικές χωρίς ουσία, ούτε ομάδες χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο η υποψηφιότητά μου είναι απέναντι στον έλεγχο προσώπων από χορηγούς και διαπλοκές» σημειώνει ο κ. Στ. Τζουμάκας και τονίζει: «Σε δυο ή περισσότερες βάρκες και όπου αλλού επιδιώκουν τα οικονομικά δίκτυα και η μιντιοκρατία δεν μπορούν να βρίσκονται οι σοσιαλιστές, αλλά οι λαθρεπιβάτες».

Η-μακροσκελής-δήλωση υποψηφιότητας του Στέφανου Τζουμάκα έχει ως εξής:


Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2012

Πριν από τη κρίση και συγκεκριμένα τρείς μήνες πριν από το πρώτο μνημόνιο-το Φεβρουάριο του 2010- μίλησα για τις αρνητικές συνέπειες μια πολιτικής που γνωρίζαμε. Με εντιμότητα και ευθύτητα. Εκ των προτέρων.
Με πολιτική κριτική ως προς επιλογές αντίθετες από τις αρχές ενός σοσιαλιστικού κόμματος. Με αρχές πρώτα η πολιτική, πρώτα οι κοινωνίες, πρώτα η παραγωγή και η ανάπτυξη. Ναι στη οικονομική σταθερότητα αλλά όχι με την υποτίμηση της χώρας, της εργασίας, των δικαιωμάτων .
Με βάση αυτό το πλαίσιο κατέθεσα πρόταση για την εναλλακτική λύση τόσο στην Εθνική Συνδιάσκεψη, το Σεπτέμβριο του 2011 όσο και στα Εθνικά Συμβούλια
Γνωστοποίησα την υποψηφιότητα μου από τις 12 Ιανουαρίου 2012 .
Χρειαζόμαστε γνώση, σταθερότητα, αισιοδοξία. Χρειαζόμαστε κοινή πορεία, κοινούς σκοπούς και στόχους, κοινές ιδέες, κοινές αρχές
Θετική έκβαση της κρίσης, ούτε υπήρχε ούτε θα υπάρξει χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς να φέρουν το βάρος οι έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι στο απυρόβλητο.
Το δομικό πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι αμοιβές. Το καθοριστικό είναι ότι δεν αναπτύχθηκαν στη χώρα κλάδοι παραγωγής με υψηλή προστιθέμενη αξία. Η επιχειρηματική τάξη της χώρας δεν θεωρούσε επικερδή μια τέτοια επιλογή. Ανάλογες ευθύνες είχαν και οι κυβερνήσεις που δεν ενίσχυσαν πολιτικές στη καινοτομία, στην έρευνα, στη ποιοτική παραγωγή και τις υπηρεσίες, στην ποιοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μονάδων, στη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, για την «αξιοβίωτη» ανάπτυξη. Την έλλειψη ανταγωνιστικότητας μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με την καταπολέμηση των στρεβλώσεων της αγοράς και της ύπαρξης καρτέλ και ολιγοπωλίων σε όλους τους κομβικούς τομείς της οικονομίας που λειτουργούν με υψηλά περιθώρια κέρδους και με τη στήριξη και συνεργασία με το παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
Αυτό το απέδειξαν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι, φίλοι, μέλη και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε όλη τη χώρα που έδειξαν κριτική στάση, που διαφώνησαν, που πρωτοστάτησαν σε κοινή δράση για μια προοδευτική πολιτική σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη επιδίωξη των παρασιτικών κύκλων και της διαπλοκής και παρά τη χειραγώγηση από τα ΜΜΕ και από ορισμένους πολιτικούς κύκλους.
Το μεγαλύτερο κόμμα σήμερα το συναρθρώνει η κοινωνική βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το συναποτελούν όσοι έχουν μια κριτική στάση και προέρχονται από τους κόλπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η υποψηφιότητά μου επιδιώκει να διαμορφώσει μια νέα ηγεσία με συλλογικότητα. Αναδείχθηκε μέσα από αυτή την κρίση για άλλη μια φορά η θέση μας για τη συλλογική ηγεσία τόσο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και σε όλα τα κόμματα για τη συλλογικότητα στις αποφάσεις για να αποκλείονται ηγεμονισμοί και βοναπαρτικές συμπεριφορές και τώρα και στα όργανα θα προτείνουμε τη θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων άμεσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Με μια ηγετική
ομάδα με δοκιμασμένους ανθρώπους αλλά και νέους αγωνιστές που έμπρακτα να οδηγήσει σε ανασύνταξη της προοδευτικής πολιτικής και των δυνάμεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αλλαγή πλεύσης, με πολιτική διαπραγμάτευση στη βάση των πραγματικών δεδομένων και σε αντίθεση με τις δύο «πραγματικότητες», μία πραγματική και μία εικονική: Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και μία «πραγματικότητα» που κατασκευάζουν τα δίκτυα συμφερόντων και χειραγώγησης.
Τίποτε δεν είναι αναλλοίωτο και αμετάβλητο. Άνθρωποι αλλάζουν αποφάσεις άλλων ανθρώπων. Και η αλλαγή πορείας θα έχει επιτυχία με το λαό σε ενότητα, με τη κοινωνία σε υποστήριξη. Ακόμη η υποψηφιότητα μου είναι σε κοινή προοδευτική προσπάθεια για να ενώσει χιλιάδες πολίτες στον αγώνα τους και στη δίκαιη απαίτηση τους για να δώσουμε λύσεις και να οδηγήσουμε από κοινού σε έξοδο από τη κρίση με:
Προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή στρατηγική που ομολογήθηκε η αποτυχία της από τους ηγέτες της ευρωζώνης και ήδη ομιλούν και για νέο σχέδιο, που δεν θα ευοδωθεί όσο επιμένουν σε συνταγές αποτυχίας.
Αυτονομία της πολιτικής απέναντι σε παλιά και σε νέα δίκτυα του παρασιτικού κεφαλαίου που επιδιώκουν τον έλεγχο της πολιτικής ζωής προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων και που επιδιώκουν τον έλεγχο της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να ανορθώσουμε ξανά τη Πολιτική στην υπηρεσία του γενικού και του δημοσίου συμφέροντος. Είμαστε εδώ για να ξαναχτίσουμε την πολιτική στο βάθρο που τη θέλει η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας.

Δημοκρατία απέναντι στις αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές απόπειρες επιβολής, καταλύοντας την αρχή της πολιτικής ισοτιμίας και επιχειρώντας ανοικτές παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική ζωή. Να μην οδηγηθεί η Δημοκρατία σε αναπηρία όπου θα συμμετέχει το 40% του πληθυσμού στα κοινά, ένα άλλο 40% θα ιδιωτεύει και ένα 20% θα κινείται σε αντιπολιτικά δίκτυα. Και η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι το όχι στην ιδιώτευση, ναι στη συμμετοχή για προοδευτική έξοδο από τη κρίση.
Παραγωγική ανασυγκρότηση απέναντι στην πολιτική μαζικής φτωχοποίησης και ανεργίας εις βάρος του λαού και προς όφελος του παρασιτικού κεφαλαίου.
Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη απέναντι στην κοινωνική ισοπέδωση και στη διάλυση εισοδημάτων και επιχειρηματικών προσπαθειών.
Πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην απόπειρα διάλυσης του διά της απαξίωσής του και της στρατηγικής του πρόσδεσης με το νεοφιλελευθερισμό, που επιχειρούν γνωστά διαπλεκόμενα δίκτυα οικονομικά και πολιτικά , με ταυτόχρονη προσπάθεια ελέγχου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άνθρωποι και κύκλοι που πάντα πολέμησαν τόσο την κοινωνική βάση, όσο και την ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η βάση του ΠΑΣΟΚ καθώς και τα χιλιάδες στελέχη του είναι εκεί που είναι η κοινωνία. Είναι σε προοδευτική κατεύθυνση.
Η υποψηφιότητα μου δεν υπακούει σε προσωποκεντρικές προσεγγίσεις υποψηφίων “αρχηγών” με κορώνες και ρητορικές χωρίς ουσία, ούτε σε ομάδες χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο η υποψηφιότητα μου είναι απέναντι στον έλεγχο προσώπων από χορηγούς και διαπλοκές. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικότητες, όπως αποτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους, μείωση του εθνικού πλούτου, διάλυση εισοδημάτων, άνεργους ενός εκατομμυρίου, 30% των πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας, διάλυση κοινωνικών δικαιωμάτων. Όπως καθοριστικά προβλήματα είναι η διάλυση της παραγωγικής βάσης, η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία η ανεξέλεγκτη εξαγωγή καταθέσεων σε ξένες τράπεζες και η εισφοροδιαφυγή και αυτά θα έπρεπε να είναι τα κεντρικά ζητήματα μιας κυβέρνησης και να ενδιαφέρουν και τους εταίρους μας στην Ε.Ε
Και αυτές οι «πραγματικότητες» δεν επισκιάζονται με τεχνάσματα που θυμίζουν αποτυχημένους εκφοβισμούς της δεκαετίας του 1980, περί «ευρωπαϊστών» και «αντιευρωπαϊστών».
Το κρίσιμο ζήτημα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι με ποια στρατηγική θα βγει η χώρα από την κρίση. Με τον νεοφιλελευθερισμό ή με τις Προοδευτικές πολιτικές; Για ποια πολιτική και για ποια συμφέροντα; Με ποιων την υποστήριξη; Tων κοινωνικών δυνάμεων ή παρασιτικών κύκλων και δικτύων προβολής με πρόσδεση στο νεοφιλελευθερισμό και σε πολιτικές συντήρησης και διαιώνισης της κρίσης σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο;

Η υποψηφιότητά μου είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαδικασίας όσων διαβλέψαμε εγκαίρως την αποτυχία της πολιτικής των μνημονίων, του νεοφιλελευθερισμού, του παρασιτισμού και όσων αγωνιζόμαστε για την ανάγκη μιας δημοκρατικής και προοδευτικής συνεργασίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Και για μια κυβερνητική λύση με βάση αρχές όπως την αρχή της πλειοψηφίας, την αδιαπραγμάτευτη συμμετοχή μας στην Ε.Ε., στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Η Ε.Ε. δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ούτε χώρος απειλών και εκβιασμών. Και με τις δυνάμεις που δρουν σε ανάλογες αντί-νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις.

Για μια Ελλάδα σε μια Ε.Ε. της ισοτιμίας, του κοινού νομίσματος, της κοινής νομισματικής πολιτικής, των αυτόματων δημοσιονομικών μεταβιβάσεων από τις πλεονάζουσες χώρες στις ελλειμματικές, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι αντίθετες με το σχέδιο λιτότητας και ύφεσης τόσο ως προάγγελος εφαρμογής και σε άλλες χώρες, όσο και ως πρόλογος του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και του «φρένου χρέους», που προετοιμάζει η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να επιβάλλει ως γενικευμένη στρατηγική, επιδιώκοντας και την αναθεώρηση και των συνθηκών της Ε.Ε. Μπορούμε ξανά να συμβάλλουμε και στην ανασυγκρότηση της χώρας και της Ε.Ε.
Σε δύο ή και περισσότερες βάρκες και όπου αλλού επιδιώκουν τα οικονομικά δίκτυα και η μιντιοκρατία δεν μπορούν να βρίσκονται οι σοσιαλιστές, αλλά οι λαθρεπιβάτες.
Θέση μας είναι η συμπόρευση και η κοινή προσπάθεια. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στους αγώνες μας, στο προοδευτικό κίνημα και στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο.
Είναι η ώρα λοιπόν, να συστρατευθούμε στον αγώνα για αυτονομία της πολιτικής, δημοκρατία, προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως ενός κινήματος που οδήγησε σε κατακτήσεις τον ελληνικό λαό.
real.gr



Read more...

Δούλεμα, αντί για κούρεμα στα δάνεια!









Δούλεμα, αντί για κούρεμα στα δάνεια!
Παίζουν με την αγωνία των δανειοληπτών, στην κυβέρνηση, καθώς οι τραπεζίτες διευκρινίζουν πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των δανείων. Θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης, για να γίνει αυτό, υποστηρίζουν. Ποιες είναι οι πραγματικές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Με αβάσταχτη ελαφρότητα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση άλλο ένα κρίσιμο θέμα όπως είναι αυτό της ρύθμισης των δανείων που έχουν εκταμιεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Κάπου ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι εμπλεκόμενοι έχασαν την… μπάλα και πλέον δεν ξέρουν αν η συζήτηση αφορά σε ρύθμιση των δανείων ή σε… κούρεμα.

Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βγάζουν… καπνούς και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ερασιτεχνισμό στο χειρισμό της όλης υπόθεσης η οποία μυρίζει… μπαρούτι καθώς «τα δισεκατομμύρια είναι πολλά». Τους δανειολήπτες βέβαια, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο το αποτέλεσμα.

Ως προς αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτημα «κουρέματος» σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει. Το μόνο που μελετάται είναι το ενδεχόμενο θέσπισης κανόνων που θα διέπουν τη διαδικασία αναχρηματοδότησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Άνθρακες λοιπόν ο… θησαυρός, με τους δανειολήπτες για μία ακόμη φορά σε ρόλο ομήρων των διαφόρων κέντρων επικοινωνιακής εξουσίας. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε:

Μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι η κυβέρνηση μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ακόμη και δια του προέδρου της Β. Ράπανου) έσπευσε να «μετρήσει» τις κυβερνητικές προθέσεις. Έσπευσε επίσης να προειδοποιήσει την κυβέρνηση σε όλους τους τόνους ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ιδιωτικών δανείων, θα είχε τεράστιες συνέπειες για τις τράπεζες: Θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης, υποστήριζε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Ποια είναι τα τραπεζικά επιχειρήματα;

1. Ότι το να αιωρείται το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων οδηγεί τελικώς σε μείωση στον αριθμό των δανειοληπτών που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

2. Ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το «κούρεμα» δεν μπορούν να βρεθούν ειδικά σε αυτή τη φάση που οι τράπεζες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις «τρύπες» από το κούρεμα των ομολόγων και την αξιολόγηση της Blackrock.

Από την άλλη, οι τράπεζες λησμονούν ότι πολλές από τις ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (στις 750.000 τις ανέβασε ο υπουργός Οικονομικών) έχουν προχωρήσει με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους δανειολήπτες. Ναι μεν οι τράπεζες εγκρίνουν αύξηση στην περίοδο αποπληρωμής, από την άλλη όμως επιβάλλουν αύξηση του επιτοκίου με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που αποδέχονται τη ρύθμιση, να υποχρεώνονται τελικώς να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον σε τόκους.

Στα χέρια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βρίσκεται ήδη πρόταση τροπολογίας η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

1. Αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης που είχε γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. «Ρεκτιφιέ» στον νόμο Κατσέλη, τον μοναδικό δρόμο που έχουν μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες για να επιτύχουν κούρεμα στα χρέη τους.

3. Υποχρέωση των τραπεζών να παρέχουν περιόδους χάριτος σε δανειολήπτες, η μηνιαία δόση των οποίων έχει ξεπεράσει το 50-60% του εισοδήματός τους.

Τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν τράπεζες και κυβέρνηση, θα βρουν μια λύση, ώστε η τροπολογία με αυτές τις ρυθμίσεις να καταλήξει στη Βουλή.
Όσον αφορά, στο κούρεμα, μάλλον οι δανειολήπτες θα κρατούν μικρό καλάθι…


Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Παρεμβάσεις του υπουργείου στο θέμα των συντάξεων ελλειμματικών επικουρικών Ταμείων

Τροπολογία στον εφαρμοστικό

Ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή
Ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε βελτιωτικές παρεμβάσεις προχώρησε ο υπουργός Εργασίας στον εφαρμοστικό νόμο που συζητείται στη Βουλή και στον οποίο περιλαμβάνεται η ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων.

Με τροπολογία στο άρθρο 42 καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και των αναπροσαρμογών στα ελλειμματικά ταμεία.

Οι συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων θα αναπροσαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Ο έλεγχος θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση και θα γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να μην εμφανίζεται έλλειμμα στο ίδιο και το επόμενο έτος, ενώ αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση:

  • τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,
  • το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων,
  • την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και
  • τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με άλλη τροπολογία προβλέπεται, ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, των οποίων τα ταμεία- τομείς ή κλάδοι επικουρικής ασφάλισης δεν εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, θα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση αυτών των ταμείων- τομέων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να μην ισχύει το απόρρητο για τα πολικά πρόσωπα...



Υπογράφουν 90 βουλευτές...

Τροπολογία με την οποία ζητούν να μην ισχύουν οι διατάξεις περί απόρρητου και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων για την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση τουλάχιστον για τα πολιτικά πρόσωπα, κατέθεσαν 90 βουλευτές με... επικεφαλής τoν Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «οι πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες αναδεικνύουν μία τάση αμφισβήτησης του κύρους του συνόλου του πολιτικού κόσμου -με αφορμή τα καταδικαστέα παραδείγματα μικρής μερίδας πολιτικών προσώπων- φανερώνουν πως οι ισχύουσες εκτελεστικές του Συντάγματος διατάξεις ως προς τη θωράκιση της διαφάνειας της (...) οικονομικής ζωής των πολιτικών προσώπων είναι ανεπαρκείς».

Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές κρίνουν απαραίτητο να προστεθεί στο νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη, ρύθμιση με την οποία τουλάχιστον για τα πολιτικά πρόσωπα (που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 1 α'-ε' του ν. 3213/2003) δεν ισχύουν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, οι διατάξεις περί απορρήτου και περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τις έρευνες που αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση και τη γενικότερη οικονομική τους δραστηριότητα.

Η τροπολογία υπογράφεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ



Read more...

Τροπολογια και απο τον Χ. Καστανιδη...



...για άρση απορρήτου των περιουσιακών στοιχείων πολιτικών...
Τροπολογία για την άρση των διατάξεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων για όλες τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων κατέθεσε στη... ουλή και στο νομοσχέδιο για δίκαιη δίκη ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Καστανίδης.

Οπως αναφέρει, στόχος της είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, των δημοκρατικών θεσμών και της διαφάνειας στη δημόσια ζωή του τόπου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ



Read more...

Πρόταση- έκπληξη από Πάγκαλο για τρίτο υποψήφιο στο ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Ραγκούση

Πρόταση- έκπληξη από Πάγκαλο για τρίτο υποψήφιο στο ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Ραγκούση
Την ώρα που οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου προέδρου κορυφώνονται, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, αποφάσισε να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι» των υποψηφιοτήτων.

Ο κ. Πάγκαλος που μέχρι στιγμής τηρούσε σιγή ιχθύος για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξει τελικά για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, σπάει τη σιωπή του, δημιουργώντας δική του γραμμή πλεύσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα συνάντηση με πολιτικούς του «φίλους» και στελέχη του κόμματος, κατά την οποία αναμένεται να γνωστοποιήσει τη πρόθεσή του να προτείνει τον Γιάννη Ραγκούση για νέο πρόεδρο στο κόμμα. Στην ίδια συνάντηση θα συζητηθεί και πολιτική πλατφόρμα που συνέταξαν οι επονομαζόμενοι νέο-μεταρρυθμιστές βουλευτές.

Και αν η κίνηση αυτή του κ. Παγκάλου αναμένεται να προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, για όσους γνωρίζουν εκ των έσω τις «φιλίες» που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, η απόφαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης να στηρίξει τον Γιάννη Ραγκούση δεν προκαλεί έκπληξη.

Είναι γνωστό πως ο κ. Πάγκαλος είχα αρχικά αποφασίσει να παρέχει πλήρη στήριξη στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Όταν
όμως ο τελευταίος αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Πάγκαλος δεν φάνηκε πρόθυμος να ακολουθήσει το δρόμο του υπουργού Υγείας.

Αντίθετα, η πρόθεσή του να προτείνει την υποψηφιότητα Ραγκούση μάλλον αναμενόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εάν αναλογιστεί κανείς τα αισθήματα «αγάπης» που τρέφουν και οι δύο στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει τι θα κάνει την εξουσία, αν την έχει. Η παλιά εποχή, που τα κόμματα ό,τι κι αν έλεγαν πριν από τις εκλογές, έκαναν ό,τι ήθελαν μετά, τελείωσε. Γι' αυτό απαιτούμε να γίνει επιτέλους συζήτηση θέσεων και προτάσεων. Να ξέρει ο πολίτης γιατί θέλουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και τι θα κάνουμε.

Να κριθούμε όπως σε όλα τα σύγχρονα κράτη της Ευρώπης, με βάση αν τηρήσουμε όσα είπαμε και όχι πουλώντας ελπίδα. Ο πολίτης πρέπει να είναι συμμέτοχος στην ευθύνη» αναφέρει στην εισαγωγή του το κείμενο το οποίο έχει τίτλο «Για μια ηγεσία προοπτικής και μεταρρυθμίσεων».

Το κείμενο-πολιτική πλατφόρμα χωρίζεται σε τρεις ενότητες, με προτάσεις για την χώρα, για το πολιτικό σύστημα και για το ΠΑΣΟΚ।
http://newpost.gr
Read more...

Μέρκελ και Γιούνκερ συναντά την Πέμπτη ο Σαμαράς

Η ανάπτυξη στο επίκεντρο


Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τη νέα δανειακή σύμβαση, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δείχνει πως θα επιμείνει στο θέμα της λήψης αναπτυξιακών μέτρων, για να βγει η χώρα από την ύφεση.

Read more...

Η ρωσική VTB αγοράζει την Marfin Popular Bank

Ανατροπή στο τραπεζικό σύστημα


Στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Marfin Popular Bank προτίθεται να προχωρήσει ο ρωσικός τραπεζικός όμιλος VTB, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του protothema.gr.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, στελέχη του ρωσικού τραπεζικού ομίλου ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου των χρηματοοιονομικών της τράπεζας (due dilligence), ενώ πρόθεση των Ρώσων είναι το deal να πραγματοποιηθεί μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ταυτόχρονη παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Μάλιστα, σε περίπτωση που η συμφωνάι κλείσει, ο ρωσικός όμιλος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και στην αλλαγή του ονόματος της τράπεζας, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με την Marfin Investment Group (MIG)

Σήμερα η Marfin Populaw Bank ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 2,5 δισ. ευρώ λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων και των αυξημένων προβλέψεων για την χρήση του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση σε τέτοιο βαθμό των προβλέψεων αποτελούν, σύμφωνα με τις πηγές μας, επιθυμία της ίδιας της ρωσικής πλευράς, προκειμένου να υπάρχει μία ακριβής εικόνα για τις επισφάλειες καθώς και για να "καθαρίσει" η τράπεζα προ της μεταβίβασής της.

Ο όμιλος σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση τη διαγραφή του 60% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του λόγω του PSI+ ύψους 1.969 εκατ. ευρώ καθώς και τις προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο στα 1.151 εκατ. ευρώ (σε σχέση με 266 εκατ. ευρώ το 2010).

Την ίδια στιγμή ο όμιλος της Marfin Popular Bank ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις ύψους 388 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,2% και συνολικά έσοδα ύψους 1.037 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,5%.

Τα λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων προσωπικού, διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος ανακοίνωσε απόμείωση ύψους 796 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2011 της λογιστικής υπεραξίας (goodwill) που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των τραπεζών, Εγνατίας, Μαρφίν και Λαϊκής το 2006. Σημειώνεται ότι η απομείωση της υπεραξίας δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.

"Ως αποτέλεσμα, η αύξηση που απαιτείται για τη συμμόρφωση του ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9% σε συνάρτηση με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών ανέρχεται σε λιγότερο από 1,5 δισ। ευρώ με βάση το κεφαλαιακό πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίηση του. Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο όμιλος έχει ήδη γίνει δέκτης σοβαρού ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές. Η διοίκηση της MPB αισιοδοξεί για την επίτευξη της κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.
protothema.gr
Read more...

Περιθώριο έως τις 15 Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις


Το υπουργείο Οικονομικών δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιτηδευματίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιτηδευματίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιτηδευματίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 λήγει στις 31 Ιουλίου.

Δηλαδή, οι δηλώσεις θα κατατεθούν μετά τις εκλογές, που εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν στα τέλη Αποριλίου-αρχές Μαΐου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στο πλαίσιο της απλοποίησης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων και της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, ομαδοποιούνται και καθορίζονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ως εξής:

1) Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

2). Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Α.Ε, Ε.Π.Ε κ.λ.π. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.

3) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λ.π.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.

4) Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο.

Υπ. Οικονομικών: Στην τελευταία φάση η εκτύπωση των εντύπων

Το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει αναγκαστική παράταση σε ό,τι αφορά την υποβολή δηλώσεων λόγω καθυστέρησης στην έκδοση εντύπων και εγκυκλίων, ανέφερε τα εξής:

«1. Η διαδικασία εκτύπωσης των νέων εντύπων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος βρίσκεται στην τελευταία φάση της.

Aξίζει να επισημανθεί ότι και αυτή τη χρονιά τυπώνονται πολύ λιγότερα έντυπα, καθώς αποδίδει η ενημερωτική προσπάθεια και όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων. Έχουμε συνεπώς σημαντικά μικρότερες ανάγκες εκτυπώσεων από ό,τι άλλες χρονιές, καθώς αυτές υπολογίζεται ότι είναι φέτος μειωμένες κατά το ήμισυ. (από 4 εκ. έντυπα σε περίπου 2 εκ). Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ολοκλήρωση των εκτυπώσεων πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως.

2) Δεν ισχύει η αναφορά ότι η ηλεκτρονική πύλη του TAXISNET παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή για την υποβολή δηλώσεων. Οι υπηρεσίες του TAXISNET ανοίγουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές.

3. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αποστολή των διευκρινιστικών εγκυκλίων που περιέχουν τις οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

4. Η εκτύπωση των οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 ξεκινά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επόμενη εβδομάδα. Ισχύει όμως και εδώ ότι οι ανάγκες εκτύπωσης θα είναι πολύ μικρότερες και συνεπώς η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο διάστημα.

Δεν τίθεται συνεπώς κανένα θέμα παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων εκτός των συνηθισμένων παρατάσεων που δίνονται κάθε έτος.

Με αυτήν την ευκαιρία πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος είναι μία χρονιά εισαγωγής πολλών καινοτομιών στο σύστημα υποβολής δηλώσεων.

Ειδικότερα φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια συνεννόησης του υπουργείου Οικονομικών με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε το χρονοδιάγραμμα υποβολής δηλώσεων να τεθεί σε ρεαλιστικές βάσεις, ώστε οι φορολογούμενοι -είτε απευθείας είτε μέσω των λογιστών τους- να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς την ανάγκη διαδοχικών παρατάσεων από την πλευρά του Υπουργείου.

Σημειώνεται πως αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη ροή των εσόδων του προϋπολογισμού.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μια ιαπωνική εταιρεία κρίνει αύριο την επίσημη πτώχευση της Ελλάδας!









Μια ιαπωνική εταιρεία κρίνει αύριο την επίσημη πτώχευση της Ελλάδας!
Αύριο κληρώνει για τα CDS στα ελληνικά ομόλογα. Στις 11 το πρωί συνέρχεται η Επιτροπή Προσδιορισμού της ISDA για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών (!) Elpida Memory Inc., της οποίας προεδρεύει ο Yukio Sakamoto (ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία), σε σχέση με το αν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να ενσωματώσει τις ρήτρες CACs στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 53,5% συνιστούν πιστωτικό γεγονός.

Προφανώς οι Ιάπωνες έχουν αγοράσει γυμνά CDS ή ενεργούν για λογαριασμό κάποιου μεγάλου χρηματοπιστωτικού οίκου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ISDA, η οριστική απόφαση της Επιτροπής για το αν αυτή η υπόθεση συνιστά πιστωτικό γεγονός θα ληφθεί την 1η Μαρτίου. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς το PSI θα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Αν η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τράπεζες πωλητές ασφαλειών CDS και επενδυτικοί οίκοι που έχουν αγοράσει ασφάλειες κινδύνου, αποφασίσει ότι η ενσωμάτωση των CACs συνιστά αλλαγή των αρχικών όρων του ομολόγου και άρα και πιστωτικό γεγονός - πράγμα πολύ πιθανό - η Ελλάδα θα βρεθεί πτωχευμένη και με τη βούλα.

Πιθανόν, στον απόηχο αυτής της απόφασης οι οίκοι αξιολόγησης να αναθεωρήσουν τις αξιολογήσεις τους προς τα κάτω και πολλοί κάτοχοι ελληνικών CDS να ζητήσουν την αποπληρωμή των ασφαλίστρων τους.

Τα ποσά αυτά δεν είναι μεγάλα, οι ανοικτές θέσεις στα ελληνικά CDS δεν ξεπερνούν τα 4 δισ.$.

Όμως τέτοιες αποφάσεις μπορούν να έχουν επιπλοκές στην εξέλιξη του PSI και ενέχουν τον κίνδυνο να στραφούν κάποιοι από τους επενδυτές, που έχουν ομόλογα στην κατοχή τους δικαστικά κατά της Ελλάδος και να απαιτήσουν την αποπληρωμή του συνόλου του ποσού των ομολόγων που έχουν στη διάθεση τους, αντί να συμμετάσχουν στο PSI. Μόνο και μόνο αυτό θα ήταν μια τεράστια ζημιά, ενώ μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε και τις προϋποθέσεις για να είναι η Ελλάδα η πρώτη ουσιαστικά πτωχευμένη χώρα της Ευρωζώνης.
Τις ψυχολογικές και ουσιαστικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης δεν μπορεί κανείς να τις υπολογίσει και γι’ αυτό σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Είναι γνωστό ότι η ΕΚΤ είχε έρθει σε επαφή με την ISDA όλο το προηγούμενο διάστημα με σκοπό να αποτρέψει μια τέτοια απόφαση. Το τι πέτυχε, θα το διαπιστώσουμε αύριο.

Γιώργος Παλαιολόγος
http://newpost.gr

Read more...

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου ζητά η Ντ.Μπακογιάννη για την υπόθεση του συζύγου της

Κατέθεσε έγγραφη αναφορά


Η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την άφιξή της στον Αρειο Πάγο
Η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την άφιξή της στον Αρειο Πάγο (Φωτογραφία: APE )


Αθήνα
Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ζήτησε με έγγραφη αναφορά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη προσκόμισε αυτοπροσώπως την αναφορά στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης του «βρώμικου» χρήματος Π.Νικολούδη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση εξαγωγής του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο εξωτερικό.

«Πρόκειται για ακατάλληλο εισαγγελικό λειτουργό, για τη λεπτή θέση που βρίσκεται και ασφαλώς είναι ελεγκτέος για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα» υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη στην αναφορά της και σημειώνει ότι πιθανόν θα υπάρξουν και ποινικά αδικήματα, εφόσον «η έρευνα που πιστεύω ότι θα διατάξετε αποδείξει δόλια προαίρεση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας μιλάει στην αναφορά της για βάρβαρη κακοποίηση της αλήθειας από την πλευρά του κ. Νικολούδη, καθώς ο σύζυγός της, Ισίδωρος Κούβελος «δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι αυτό για το οποίο βοούν ο Τύπος και ο τόπος αφορούσε τον ίδιο».

Επίσης, κάνει λόγο για ανακρίβειες του κ. Νικολούδη, που ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της Αρχής είχε αναφέρει ότι η εξαγωγή του ενός εκατομμυρίου ευρώ έγινε από βουλευτή, ενώ το αληθές είναι ότι ο κ. Κούβελος δεν είναι βουλευτής, δεν εξήγαγε ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά ένα εκατομμύριο δολάρια και η μεταφορά του επίμαχου ποσού δεν έγινε το Μάιο του 2011, αλλά τον Μάρτιο του 2011, όπως και η μεταφορά των χρημάτων δεν έγινε στην Ελβετία, αλλά στο Λονδίνο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη Βουλή τα ονόματα των «golden boys» του Δημοσίου!



Στη Βουλή τα ονόματα των «golden boys» του Δημοσίου!
Τις κατηγορίες λειτουργών του δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των οποίων οι συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ εν μέσω κρίσης και αλλεπάλληλων περικοπών στους χαμηλοεισοδηματίες, έφερε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης με έγγραφό του στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών πρόκειται μεταξύ άλλων για τους εξής: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ως Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης ως δήμαρχοι δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 ευρώ. Ακόμη με μισθό άνω των 5.000 ευρώ αμείβεται και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΟΓΑ, Παναγιώτης Πέτρουλας, ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Ζήκος.

Αναλυτικά:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. πρόσφατα ανακοίνωσε ότι παραιτείται της αποζημίωσης), ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων.

Οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Οι Δικαστικοί Λειτουργοί από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το βαθμό του Δικαστικού Αντιπροσώπου Α΄Τάξης.

Οι Διπλωματικοί Υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Οι Γιατροί ΕΣΥ με βαθμό Διευθυντή και υπηρεσία άνω των 25 ετών.

Τα Μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και μέλη Ε.Π. ΤΕΙ που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα.

Οι Δήμαρχοι Δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Οι Διοικητές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΔΥΠΕ

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ

Ο Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ.

Τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ
http://newpost.gr

Read more...

Στην Ελλάδα σημειώνεται πρόοδος στα δημοσιονομικά, δήλωσε ο Μπαρόζο

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό


O πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στα δημοσιονομικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και πριν τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

«Όσον αφορά στην Ελλάδα, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το δεύτερο πρόγραμμα έχει εγκριθεί επί της αρχής. Το PSI συνεχίζεται» τόνισε.

«Θα δούμε εάν θα χρειαστεί επίτροπος ανάπτυξης» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν επαρκεί η Ομάδα Δράσης που έχει συσταθεί από την Επιτροπή και η οποία λειτουργεί, υπό την αιγίδα του ίδιου προσωπικά και του αντιπροέδρου Όλι Ρεν.

«Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος, αλλά η ίδια η Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Μπαρόζο τόνισε ότι δεν περιορίζεται μόνο σε προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που περιλαμβάνει για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της Ομάδας Δράσης είναι να στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας, τόνισε.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδήμου-Μπαρόζο που θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) θα βρεθεί η τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Θα συναντήσω τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, αργά σήμερα το απόγευμα με συναδέλφους από την Κομισιόν και όλοι μαζί θα συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα και πώς μπορούμε να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να μεγιστοποιήσουμε την επίδραση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για να επιστρέψει η Ελλάδα στην οδό της ανάπτυξης» είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι οι επίτροποι για την οικονομία Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο Άντορ και για τον προϋπολογισμό Γιάνος Λεβαντόβσκι και για τις θαλάσσιες υποθέσεις Μαρία Δαμανάκη. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες θεωρείται ως προετοιμασίας εν όψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Είπαμε να σας βοηθήσουμε, αλλά πείτε μας τί γίνεται με τα εμβάσματα πολιτικών"!

Βόμβα από την Bundestag



Επιστολή από τον πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δέχθηκε ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος με τον οποία ζητά εξηγήσεις για την υπόθεση των χρηματικών εμβασμάτων που φέρονται να έστειλαν έλληνες πολιτικοί στο εξωτερικό!

Στην ουσία, αυτό που αναφέρει ο Γερμανός πρόεδρος είναι πως «την ώρας που εμείς ψηφίζουμε υπερ της στήριξης της χώρας σας ακούμε τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλά για εμβάσματα πολιτικών στο εξωτερικό. Τι ακριβώς συμβαίνει;».

Ειδικότερα, ο κ. Λάρμετ επισημαίνει ότι πρόσφατα το γερμανικό κοινοβούλιο έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση για την στήριξη της ελληνικής οικονομία. Προσθέτει όμως ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για εμβάσματα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτικών στο εξωτερικό «έχει δημιουργήσει σύγχυση» τόσο στο γερμανικό κοινοβούλιο όσο και τους πολίτες.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Λάρμετ αναφέρει προς τον κ. Πετσάλνικο ότι «θα ήμουν ευγνώμων για κάθε επισήμανση που θα βοηθούσε να αντικρούσω την σύγχυση που δημιουργεί αυτό το θέμα στην Γερμανία»...

Θυμίζουμε εδώ ότι χτες έγινε γνωστό πως στη Βουλή βρίσκεται λίστα με τα εμβάσματα ποσών άνω των 100.000 ευρώ από Έλληνες πολιτικούς στο εξωτερικό (διαβάστε εδώ σχετικά) ενώ την ίδια ώρα στην επικαιρότητα κυριαρχε΄ι η υπόθεση με το ένμα εκατομμύριο δολάρια της οικογένειας Ντόρας Μπακογιάννη - Ισίδωρου Κούβελου.
Read more...

Χωρίς Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ την Πέμπτη λόγω απεργίας των μηχανοδηγών

Αντιδρούν στη λιτότητα

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ θα μείνει την Πέμπτη η Αθήνα, καθώς οι ηλεκτροδηγοί των μέσων σταθερής τροχιάς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Οι μηχανοδηγοί αντιδρούν τόσο στην εφαρμογή των νέων επαχθών μέτρων λιτότητας, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, όσο και στην αδιαφορία της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ να εφαρμόσει τα χρονοδιαγράμματα και τους κανονισμούς λειτουργίας των Μέσων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι συνεχίζεται η αδυναμία είσπραξης εσόδων, καθώς πάνω από τα μισά εκδοτήρια εισιτηρίων είναι κλειστά, με αποτέλεσμα η εισιτηριοδιαφυγή να έχει φθάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά, αφού και η δυνατότητα ελέγχου των επιβατών είναι ελλιπέστατη, λόγω έλλειψης προσωπικού που έχει αποχωρήσει είτε με τις μετατάξεις, είτε με τις συνταξιοδοτήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάπτυξη συζήτησαν Ζ.Μπαρόζο- Γ.Παναγόπουλος

Συναντήσεις της ΓΣΕΕ στις Βρυξέλλες


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος


Αθήνα
Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη αναγνώρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλο, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, είχε την Τρίτη συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, ο οποίος σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους αναγνώρισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στο σκληρό πακέτο μέτρων που επέβαλλαν οι δανειστές στη χώρα μας και εξέφρασε την άποψη ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν προσφέρουν καμιά προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ τόνισε το γεγονός ότι η τρόικα δεν έλαβε υπόψη της τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συνάντηση έχει ο κ. Παναγόπουλος και με τη Γενική Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Μπερναντέτ Σεγκόλ, ενώ αύριο (Τετάρτη) αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Οι επαφές της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων θα ολοκληρωθούν με συνάντηση της ΣΕΣ με ηγέτες πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα έχει προσωπική συνάντηση με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Σβόμποντα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Απαλείφθηκε η αύξηση 50% των εγγυήσεων στην ΤτΕ για το τραπεζικό σύστημα

«Κρίθηκε πως δεν χρειάζεται»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αίρεται η αύξηση κατά 50% του συνολικού ποσού των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας, την οποία προέβλεπε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το αιτιολογικό των χρηματοοικονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται στη χώρα.

Την απάλειψη της πρόβλεψης ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στην Βουλή το βράδυ της Τρίτης, αναφέροντας πως, μετά και από συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρίθηκε ότι «δεν το χρειαζόμαστε ούτε αυτό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Επίθεση κατά της Αριστεράς εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς

«Ας μην μας κουνάει το δάχτυλο»


Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σφοδρή κριτική στην Αριστερά, για «πολύ υποκριτική εμμονή» στις γενικές καταγγελίες χωρίς προτάσεις, αλλά για το ότι τα προηγούμενα χρόνια «στήριξε και υπερασπίστηκε, όλα όσα αποτελούν σήμερα τις 'ασθένειες' της ελληνικής κοινωνίας» άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε, όπως είπε, στην «αυξανόμενη επιθετικότητα της Αριστεράς», η οποία δεν «είναι υπεράνω κριτικής» και η επιμονή της στη γενική καταγγελία «δεν είναι πολιτική. Είναι εμμονή. Και στην περίπτωσή μας είναι και πολύ υποκριτική εμμονή. Διότι, αν η Αριστερά ψάχνει 'κακούς' για να καταγγείλει, καλό θα είναι να κοιτάξει και λίγο στον καθρέφτη της».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την Αριστερά ότι αν και δεν κυβέρνησε ποτέ, «άσκησε επιρροή και στήριξε καταστάσεις νοσηρές και στρεβλώσεις απίστευτες, που έχουν μεγάλη ευθύνη για εδώ που φτάσαμε» και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπως:

Στήριξε «προνόμια και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, που δημιούργησαν ακυβερνησία και όργιο σπατάλης», «έδιωξε επιχειρήσεις από την Ελλάδα με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις», «ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα», «έκανε, επί πολλά χρόνια, μοναδικές διεθνώς καταχρήσεις στις κινητοποιήσεις, όπου λίγες εκατοντάδες ατόμων κάθε μέρα παραλύουν την πόλη», «πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση του ασύλου παρανομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους» και «στις καταλήψεις σχολείων και Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Μπορεί να μην έχουν όλες οι πτέρυγες της Αριστεράς ευθύνη για καθένα απ’ όλα αυτά. Αλλά ολόκληρη η Αριστερά κατά καιρούς στήριξε και υπερασπίστηκε, όλα όσα αποτελούν σήμερα τις 'ασθένειες' της ελληνικής κοινωνίας, που μας έφεραν ως εδώ. Γι’ αυτό καλά θα κάνει να μην μας κουνάει το δάχτυλο» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει και μια σοβαρή διαφορά μεταξύ μας. Κι επειδή εκείνοι την ξεχνούν, θα τους τη θυμίσω: Εμείς ήμασταν πάντα και εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Αλλά όταν στην Ευρώπη επικράτησαν λάθος απόψεις, σηκώσαμε το ανάστημά μας και διαφωνήσαμε ανοικτά. Και σήμερα παλεύουμε να παραμεριστούν οι απόψεις αυτές και να βρει η Ενωμένη Ευρώπη το δρόμο της. Αντίθετα, μεγάλο μέρος της Αριστεράς, τελείως εξωπραγματικά υπερασπίζεται ακόμα πρότυπα κοινωνιών που έχουν καταρρεύσει».

«Ανάγκη ισχυρής αυτοδυναμίας»

Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση με την σημερινή ψηφοφορία να «κλείσουμε οριστικά το 'θλιβερό κεφάλαιο' των τελευταίων δυόμισι ετών» και «να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ετυμηγορία με τις εκλογές».

Επίσης, στέλνοντας μήνυμα και προς τους διαγραφέντες βουλευτές, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να στηρίξει την νέα δανειακή σύμβαση.

Επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία η οποία θα προχωρήσει και στις ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο τόπος, ο κ. Σαμαράς καταλόγισε προσπάθειες ανακοπής της πορείας της ΝΔ και θέλησε να κλείσει άμεσα την συζήτηση για πιθανή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της στρατηγικής επιλογής του κόμματός του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να στηρίξει την νέα δανειακή σύμβαση απαντώντας έτσι στην κριτική που του ασκείται γι' αυτή, επισημαίνοντας την εντελώς διαφορετική συγκυρία του Μαΐου του 2010 με τη σημερινή.

Τόνισε ότι με το σημερινό Μνημόνιο συμφωνίας κουρεύεται το χρέος, επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής, κόβονται τα επιτόκια και οι τόκοι των επομένων ετών και απομακρύνεται η χρεοκοπία -η επιστροφή στη δραχμή- και η εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους εταίρους της ενώ επεσήμανε πως «πολιτική δεν είναι να λες τα ίδια συνεχώς, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι είχες δίκιο.

«Δεν είναι μετά Χριστόν προφήτης ο πολιτικός. Ούτε είναι Κασσάνδρα ο πολιτικός. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Σημασία δεν έχει μόνον η πολιτική πρόβλεψη. Σημασία έχει, κυρίως, η πολιτική παρέμβαση» επεσήμανε.

Απάντηση από το ΚΚΕ

Για «θρασύτατη επίθεση» του Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο το ΚΚΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του απάντησε στην επίθεση του προέδρου της ΝΔ.

«Για την κρίση και το χρέος, για την βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα ευθύνεται το σύστημα και ο 'ευρωμονόδρομος' που υπηρετεί το δικό σας κόμμα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Όλες τις κρίσιμες αντιλαϊκές αποφάσεις τις λάβατε συναινετικά, πράγμα που σήμερα κάνετε ξετσίπωτα, με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Μαζί εντάξατε τη χώρα στην ΕΟΚ - ΕΕ , στο ΝΑΤΟ, από κοινού διαμορφώσατε το κράτος, άλλοτε με κρατικοποιήσεις, από το 1974, και άλλοτε με ιδιωτικοποιήσεις ώστε να στηρίζει τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές της πλουτοκρατίας. Μαζί διαμορφώσατε το αστικό πολιτικό σύστημα που εξαπατά το λαό και εκτελεί τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ διαμορφώσατε την εργατική αριστοκρατία που ηγείται στη ΓΣΕΕ και υπηρετεί το σύστημά σας και όχι τους εργάτες. Είστε το ίδιο υπόλογος, όσο και το ΠΑΣΟΚ και οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να σας τιμωρήσουν το ίδιο σκληρά με την ψήφο και την πάλη τους» ανέφερε το ΚΚΕ.

Αλλά και από τη Βουλή, επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Φοβάστε γιατί ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο. Είναι θράσος να κατηγορείτε την Αριστερά. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη ότι παλέψαμε. Εσείς έρχεστε και εφαρμόζετε τη βαρβαρότητα εν μία νυκτί. Λέτε στον ελληνικό λαό να ζήσει όπως το 50, το 40, το 30. Γιατί πρέπει να γυρίσει πίσω η Ελλάδα; Μας λέει ο κ. Σαμαράς ότι υπερασπιζόμαστε κοινωνίες που έχουν καταρρεύσει. Μάλλον είχε καθρέφτη απέναντί του», τόνισε ο κ. Παφίλης.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για προσπάθεια «να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι να στηθεί το μαγειρείο» και κάλεσε όλα τα κόμματα να πάνε, «αν τολμούν», όπως είπε και να πουν τις θέσεις τους στους εργαζόμενους και όχι στις τηλεοράσεις.

«Εμείς λέμε ο λαός να τρομοκρατήσει αυτούς που τον τρομοκρατούν. Να ταχθεί με το ΚΚΕ, πέρα από διαφωνίες. Το δίλημμα δεν είναι χρεοκοπία ή χρεοκοπία. Το δίλημμα είναι ανατροπή ή κόλαση για τους εργαζόμενους» κατέληξε ο κ. Παφίλης.

Από τον πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για αποφράδα μέρα και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι μαζί με τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ ανοίγουν αριστερό μέτωπο για καταφύγιο αλλά θα αποτύχουν να πείσουν τον ελληνικό λαό.

«Θα αποτύχει η προσπάθειά τους αυτή. Γιατί και οι δυο μαζί έκαναν ένα πρωτοφανές πραξικόπημα αυτή την μέρα της αντιαριστερής ψύχωσης τους όταν με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου μειώνεται 22% ο κατώτατος μισθός, θα καταλήξει δηλαδή κάτι λιγότερο από 600 ευρώ καθαρό. Τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις, τέλος ο συνδικαλισμός», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

«Ο κ. Σαμαράς βλέπει ένα μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να καταψηφίζει. Η επαναδιαπραγμάτευση που έλεγε, μας οδήγησε σε ένα χειρότερο Μνημόνιο. Εμείς λοιπόν λέμε στον κ. Σαμαρά να μην ξαναδιαπραγματευτεί τίποτα. Το καταφύγιο του δεν είναι το αντιαριστερό μέτωπο. Αυτό έχει δοκιμαστεί σε άλλες εποχές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το τηλεφώνημα Μπαρόζο σε Παπανδρέου!...



Τα' παν στο τηλέφωνο σήμερα, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Γιώργος Παπανδρέου.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μπαρόζο, συζήτησαν τις... εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Επίσης και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, συζήτησαν την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος ενός αρνητικού κλίματος για τις δυνατότητες της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και την εκ μέρους του στήριξη σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που μαζί με τις αλλαγές που προωθεί η χώρα μας στη δημόσια διοίκηση και για την αντιμεώπιση της γραφειοκρατίας, θα συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια των διαδικασιών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα μας και την απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων, θέματα με τα οποία ασχολείται η Ομάδα Δράσης που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου.



Read more...

Ψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος για τα εργασιακά και τις μειώσεις στις συντάξεις

Ποιοι διαγραφέντες είπαν «ναι»


(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με 202 ψήφους υπέρ και 80 κατά και 1 «παρών», το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο περιέχει το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Eπτά βουλευτές (πέντε από ΝΔ και ένας από το ΠΑΣΟΚ) που είχαν διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή για τη νέα δανειακή σύμβαση, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο.

Από τους διαγραφέντες της ΝΔ, «ναι» ψήφισαν οι Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Αναστάσιος Καριπίδης. Άλλοι έξι βουλευτές επέμειναν στο αρχικό «όχι», ενώ δέκα ήταν απόντες από την ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισαν οι Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Σταμάτης, Μαργαρίτης Τζίμας, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Παναγιώτης Μελάς και Σπύρος Γαληνός.

Απόντες ήταν οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Μαρκόπουλος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης, Χρήστος Ζώης, Γιώργος Βαγιωνάς, Τσαμπίκα Ιατρίδου και Γιώργος Καρασμάνης.

Από τους πρόσφατα 23 διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της νέας δανειακής σύμβασης κατά την πρόσφατη ψηφοφορία, μόνον ο Χρήστος Μαγκούφης άλλαξε την τοποθέτησή του ψηφίζοντας «ναι». Οι υπόλοιποι ψήφισαν «κατά» και στη σημερινή ψηφοφορία, ενώ απόντες ήταν ο Γεώργιος Παπαμανώλης και ο Σπύρος Κουβέλης.

Σημειώνεται ότι επί των άρθρων 1 και 6 υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, κατά 80 ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

Στο άρθρο 2 ναι ψήφισαν επίσης 202 βουλευτές, 80 όχι ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

Επί της τροπολογίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, όχι 80 βουλευτές και ένας δήλωσε «παρών».

Την τροπολογία για την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για τα στατιστικά στοιχεία υπερψήφισαν 202 βουλευτές, 80 καταψήφισαν και ένας δήλωσε «παρών».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για συνάντηση με τον Ζοζέ Μπαρόζο

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την Τετάρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και σειρά επιτρόπων. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, σε συνδυασμό με την ταχεία απορρόφηση πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς και το έργο της Task Force.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνάντηση προετοιμασίας εν όψει του έκτακτου Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και να δοθεί η τελική έγκριση στη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Λ.Παπαδήμος θα έχει στις βαλίτσες του όλα τα προαπαιτούμενα για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης, καθώς μέχρι την Τετάρτη θα έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η συνάντηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Την Κυριακή, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το αντικείμενο της συνάντησης.

Η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και θα συμμετάσχουν οι Επίτροποι για την οικονομία Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο Άντορ και για τον προϋπολογισμό Γιάνος Λεβαντόβσκι. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και σύντομη συνέντευξη Τύπου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...