Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μια ιαπωνική εταιρεία κρίνει αύριο την επίσημη πτώχευση της Ελλάδας!









Μια ιαπωνική εταιρεία κρίνει αύριο την επίσημη πτώχευση της Ελλάδας!
Αύριο κληρώνει για τα CDS στα ελληνικά ομόλογα. Στις 11 το πρωί συνέρχεται η Επιτροπή Προσδιορισμού της ISDA για να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών (!) Elpida Memory Inc., της οποίας προεδρεύει ο Yukio Sakamoto (ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία), σε σχέση με το αν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να ενσωματώσει τις ρήτρες CACs στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 53,5% συνιστούν πιστωτικό γεγονός.

Προφανώς οι Ιάπωνες έχουν αγοράσει γυμνά CDS ή ενεργούν για λογαριασμό κάποιου μεγάλου χρηματοπιστωτικού οίκου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ISDA, η οριστική απόφαση της Επιτροπής για το αν αυτή η υπόθεση συνιστά πιστωτικό γεγονός θα ληφθεί την 1η Μαρτίου. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς το PSI θα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Αν η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τράπεζες πωλητές ασφαλειών CDS και επενδυτικοί οίκοι που έχουν αγοράσει ασφάλειες κινδύνου, αποφασίσει ότι η ενσωμάτωση των CACs συνιστά αλλαγή των αρχικών όρων του ομολόγου και άρα και πιστωτικό γεγονός - πράγμα πολύ πιθανό - η Ελλάδα θα βρεθεί πτωχευμένη και με τη βούλα.

Πιθανόν, στον απόηχο αυτής της απόφασης οι οίκοι αξιολόγησης να αναθεωρήσουν τις αξιολογήσεις τους προς τα κάτω και πολλοί κάτοχοι ελληνικών CDS να ζητήσουν την αποπληρωμή των ασφαλίστρων τους.

Τα ποσά αυτά δεν είναι μεγάλα, οι ανοικτές θέσεις στα ελληνικά CDS δεν ξεπερνούν τα 4 δισ.$.

Όμως τέτοιες αποφάσεις μπορούν να έχουν επιπλοκές στην εξέλιξη του PSI και ενέχουν τον κίνδυνο να στραφούν κάποιοι από τους επενδυτές, που έχουν ομόλογα στην κατοχή τους δικαστικά κατά της Ελλάδος και να απαιτήσουν την αποπληρωμή του συνόλου του ποσού των ομολόγων που έχουν στη διάθεση τους, αντί να συμμετάσχουν στο PSI. Μόνο και μόνο αυτό θα ήταν μια τεράστια ζημιά, ενώ μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε και τις προϋποθέσεις για να είναι η Ελλάδα η πρώτη ουσιαστικά πτωχευμένη χώρα της Ευρωζώνης.
Τις ψυχολογικές και ουσιαστικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης δεν μπορεί κανείς να τις υπολογίσει και γι’ αυτό σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Είναι γνωστό ότι η ΕΚΤ είχε έρθει σε επαφή με την ISDA όλο το προηγούμενο διάστημα με σκοπό να αποτρέψει μια τέτοια απόφαση. Το τι πέτυχε, θα το διαπιστώσουμε αύριο.

Γιώργος Παλαιολόγος
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: