Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Επίθεση κατά της Αριστεράς εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς

«Ας μην μας κουνάει το δάχτυλο»


Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σφοδρή κριτική στην Αριστερά, για «πολύ υποκριτική εμμονή» στις γενικές καταγγελίες χωρίς προτάσεις, αλλά για το ότι τα προηγούμενα χρόνια «στήριξε και υπερασπίστηκε, όλα όσα αποτελούν σήμερα τις 'ασθένειες' της ελληνικής κοινωνίας» άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε, όπως είπε, στην «αυξανόμενη επιθετικότητα της Αριστεράς», η οποία δεν «είναι υπεράνω κριτικής» και η επιμονή της στη γενική καταγγελία «δεν είναι πολιτική. Είναι εμμονή. Και στην περίπτωσή μας είναι και πολύ υποκριτική εμμονή. Διότι, αν η Αριστερά ψάχνει 'κακούς' για να καταγγείλει, καλό θα είναι να κοιτάξει και λίγο στον καθρέφτη της».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την Αριστερά ότι αν και δεν κυβέρνησε ποτέ, «άσκησε επιρροή και στήριξε καταστάσεις νοσηρές και στρεβλώσεις απίστευτες, που έχουν μεγάλη ευθύνη για εδώ που φτάσαμε» και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπως:

Στήριξε «προνόμια και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, που δημιούργησαν ακυβερνησία και όργιο σπατάλης», «έδιωξε επιχειρήσεις από την Ελλάδα με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις», «ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα», «έκανε, επί πολλά χρόνια, μοναδικές διεθνώς καταχρήσεις στις κινητοποιήσεις, όπου λίγες εκατοντάδες ατόμων κάθε μέρα παραλύουν την πόλη», «πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση του ασύλου παρανομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους» και «στις καταλήψεις σχολείων και Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Μπορεί να μην έχουν όλες οι πτέρυγες της Αριστεράς ευθύνη για καθένα απ’ όλα αυτά. Αλλά ολόκληρη η Αριστερά κατά καιρούς στήριξε και υπερασπίστηκε, όλα όσα αποτελούν σήμερα τις 'ασθένειες' της ελληνικής κοινωνίας, που μας έφεραν ως εδώ. Γι’ αυτό καλά θα κάνει να μην μας κουνάει το δάχτυλο» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει και μια σοβαρή διαφορά μεταξύ μας. Κι επειδή εκείνοι την ξεχνούν, θα τους τη θυμίσω: Εμείς ήμασταν πάντα και εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Αλλά όταν στην Ευρώπη επικράτησαν λάθος απόψεις, σηκώσαμε το ανάστημά μας και διαφωνήσαμε ανοικτά. Και σήμερα παλεύουμε να παραμεριστούν οι απόψεις αυτές και να βρει η Ενωμένη Ευρώπη το δρόμο της. Αντίθετα, μεγάλο μέρος της Αριστεράς, τελείως εξωπραγματικά υπερασπίζεται ακόμα πρότυπα κοινωνιών που έχουν καταρρεύσει».

«Ανάγκη ισχυρής αυτοδυναμίας»

Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση με την σημερινή ψηφοφορία να «κλείσουμε οριστικά το 'θλιβερό κεφάλαιο' των τελευταίων δυόμισι ετών» και «να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ετυμηγορία με τις εκλογές».

Επίσης, στέλνοντας μήνυμα και προς τους διαγραφέντες βουλευτές, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να στηρίξει την νέα δανειακή σύμβαση.

Επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία η οποία θα προχωρήσει και στις ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο τόπος, ο κ. Σαμαράς καταλόγισε προσπάθειες ανακοπής της πορείας της ΝΔ και θέλησε να κλείσει άμεσα την συζήτηση για πιθανή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της στρατηγικής επιλογής του κόμματός του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να στηρίξει την νέα δανειακή σύμβαση απαντώντας έτσι στην κριτική που του ασκείται γι' αυτή, επισημαίνοντας την εντελώς διαφορετική συγκυρία του Μαΐου του 2010 με τη σημερινή.

Τόνισε ότι με το σημερινό Μνημόνιο συμφωνίας κουρεύεται το χρέος, επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής, κόβονται τα επιτόκια και οι τόκοι των επομένων ετών και απομακρύνεται η χρεοκοπία -η επιστροφή στη δραχμή- και η εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους εταίρους της ενώ επεσήμανε πως «πολιτική δεν είναι να λες τα ίδια συνεχώς, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι είχες δίκιο.

«Δεν είναι μετά Χριστόν προφήτης ο πολιτικός. Ούτε είναι Κασσάνδρα ο πολιτικός. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Σημασία δεν έχει μόνον η πολιτική πρόβλεψη. Σημασία έχει, κυρίως, η πολιτική παρέμβαση» επεσήμανε.

Απάντηση από το ΚΚΕ

Για «θρασύτατη επίθεση» του Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο το ΚΚΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του απάντησε στην επίθεση του προέδρου της ΝΔ.

«Για την κρίση και το χρέος, για την βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα ευθύνεται το σύστημα και ο 'ευρωμονόδρομος' που υπηρετεί το δικό σας κόμμα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα. Όλες τις κρίσιμες αντιλαϊκές αποφάσεις τις λάβατε συναινετικά, πράγμα που σήμερα κάνετε ξετσίπωτα, με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Μαζί εντάξατε τη χώρα στην ΕΟΚ - ΕΕ , στο ΝΑΤΟ, από κοινού διαμορφώσατε το κράτος, άλλοτε με κρατικοποιήσεις, από το 1974, και άλλοτε με ιδιωτικοποιήσεις ώστε να στηρίζει τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές της πλουτοκρατίας. Μαζί διαμορφώσατε το αστικό πολιτικό σύστημα που εξαπατά το λαό και εκτελεί τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ διαμορφώσατε την εργατική αριστοκρατία που ηγείται στη ΓΣΕΕ και υπηρετεί το σύστημά σας και όχι τους εργάτες. Είστε το ίδιο υπόλογος, όσο και το ΠΑΣΟΚ και οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να σας τιμωρήσουν το ίδιο σκληρά με την ψήφο και την πάλη τους» ανέφερε το ΚΚΕ.

Αλλά και από τη Βουλή, επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Φοβάστε γιατί ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο. Είναι θράσος να κατηγορείτε την Αριστερά. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη ότι παλέψαμε. Εσείς έρχεστε και εφαρμόζετε τη βαρβαρότητα εν μία νυκτί. Λέτε στον ελληνικό λαό να ζήσει όπως το 50, το 40, το 30. Γιατί πρέπει να γυρίσει πίσω η Ελλάδα; Μας λέει ο κ. Σαμαράς ότι υπερασπιζόμαστε κοινωνίες που έχουν καταρρεύσει. Μάλλον είχε καθρέφτη απέναντί του», τόνισε ο κ. Παφίλης.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για προσπάθεια «να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι να στηθεί το μαγειρείο» και κάλεσε όλα τα κόμματα να πάνε, «αν τολμούν», όπως είπε και να πουν τις θέσεις τους στους εργαζόμενους και όχι στις τηλεοράσεις.

«Εμείς λέμε ο λαός να τρομοκρατήσει αυτούς που τον τρομοκρατούν. Να ταχθεί με το ΚΚΕ, πέρα από διαφωνίες. Το δίλημμα δεν είναι χρεοκοπία ή χρεοκοπία. Το δίλημμα είναι ανατροπή ή κόλαση για τους εργαζόμενους» κατέληξε ο κ. Παφίλης.

Από τον πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για αποφράδα μέρα και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι μαζί με τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ ανοίγουν αριστερό μέτωπο για καταφύγιο αλλά θα αποτύχουν να πείσουν τον ελληνικό λαό.

«Θα αποτύχει η προσπάθειά τους αυτή. Γιατί και οι δυο μαζί έκαναν ένα πρωτοφανές πραξικόπημα αυτή την μέρα της αντιαριστερής ψύχωσης τους όταν με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου μειώνεται 22% ο κατώτατος μισθός, θα καταλήξει δηλαδή κάτι λιγότερο από 600 ευρώ καθαρό. Τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις, τέλος ο συνδικαλισμός», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

«Ο κ. Σαμαράς βλέπει ένα μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να καταψηφίζει. Η επαναδιαπραγμάτευση που έλεγε, μας οδήγησε σε ένα χειρότερο Μνημόνιο. Εμείς λοιπόν λέμε στον κ. Σαμαρά να μην ξαναδιαπραγματευτεί τίποτα. Το καταφύγιο του δεν είναι το αντιαριστερό μέτωπο. Αυτό έχει δοκιμαστεί σε άλλες εποχές».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: