Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληρή δήλωση για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ...


Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η ενασχόληση της επιτροπής υποψηφιοτήτων τόσους μήνες έβγαλε τους:
κ. Τατούλη
κ. Μπουτάρη
κ. Καμίνη
και φυσικά καμία γυναίκα.
Είναι κρίμα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, να κρύβεται πίσω από τους γυρολόγους της πολιτικής με τον κ. Τατούλη και να σηματοδοτεί την ανανέωση με τον κ. Μπουτάρη (75 χρονών) στη Θεσσαλονίκη και στο Δήμο της Αθήνας με...
τον άγνωστο κ. Καμίνη.
Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουν μνήμη, γνώση και άποψη.
Καλή επιτυχία στους συντρόφους μας που δίνουν τη μάχη τους σε όλη την Ελλάδα για τις αρχές, τις αξίες και τη προοπτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της χώρας.

Read more...

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Ε.Σ. 05/09/10



Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σύντροφε Πρόεδρε,
Αν στις 3 του Σεπτέμβρη το 1974, η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτούσε την έναρξη ενός διαρκούς αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα…

Αν η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 σηματοδοτούσε την δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος που στόχο έθετε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους μηχανισμούς εξάρτησης, την εθνική αναγέννηση και την αδέσμευτη πορεία της…

Αν η 3η του Σεπτέμβρη το 1974 μιλούσε καθαρά για την λαϊκή εξουσία, τη δημοκρατική διαδικασία σαν απάντηση στις αντιδημοκρατικές δομές εξουσίας, το γραφειοκρατικό, παλαιοκομματικό κράτος που ήτανε εχθρικό για τον πολίτη…

Αν η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 καλούσε σε συστράτευση , κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας που ήθελε να προσφέρει και όχι να πάρει, στον αγώνα για τη μεγάλη αλλαγή, μέσα από ένα κίνημα στηριγμένο στο λαό και όχι σε ολιγομελή και αποκομμένα από την κοινωνία ηγετικά σχήματα…Αν η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 δημιουργούσε χαμόγελα, αισιοδοξία, διάθεση για αγώνα και ελπίδες για ένα καλύτερο, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό αύριο…

Η 3η του Σεπτέμβρη του 2010 είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Είναι ημέρα προβληματισμού και έντονης ανησυχίας για την πορεία της χώρας, για τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, για την προοπτική του κινήματος μας.

Είναι μέρα που κυριαρχούν βασανιστικά ερωτήματα, ατελείωτα «γιατί». Είναι μέρα χωρίς χαμόγελα, με διάχυτη την απογοήτευση από τις επιλογές της Κυβέρνησης, με καταγεγραμμένη την απαισιοδοξία στον κόσμο, στο λαό, με προβληματισμό για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και αβεβαιότητα για την προοπτική του.

Σήμερα όμως χρειάζονται και απαντήσεις. Καθαρές χωρίς υπεκφυγές. Χρειάζονται πολιτικές απαντήσεις που να οδηγούν σε λύσεις και διεξόδους από τα αδιέξοδα της σημερινής πολιτικής.

* Τι είμαστε;
* Τι εκφράζει το ΠΑΣΟΚ;
* Τι εξυπηρετεί ταξικά η κυβερνητική πολιτική;
* Ποια είναι η στρατηγική μας για την έξοδο από την κρίση;
* Με ποιους κοινωνικούς συμμάχους πορευόμαστε;
* Τι θέλουμε για τη χώρα;

Είναι πολλά τα 36 χρόνια ζωής και δράσης ενός κόμματος.

Και είναι ευθύνη δική μας κάτω από αυτές τις συνθήκες, όχι να κάνουμε φιέστες και γιορτές αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους όσους στρατεύτηκαν ανιδιοτελώς σε αυτόν τον αγώνα να κάνουμε τον απολογισμό και να τους πούμε καθαρά, που πηγαίνουμε, που βαδίζουμε.

Τι σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ του σήμερα με το ΠΑΣΟΚ του τότε;

Τι σχέση έχουν οι πολιτικές που υποσχεθήκαμε με τις πολιτικές που ασκούνται;

Συμβαδίζει ο αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία με την παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα;

Οι διακηρύξεις για Κοινωνική Δικαιοσύνη μπορούν να συνυπάρξουν με νεοφιλελεύθερες επιλογές;

Η Λαϊκή Κυριαρχία είναι εφικτή κάτω από συνθήκες αντιπαλότητας με τα συνδικάτα, τις μη προνομιούχες τάξεις, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους;

Η Κοινωνική Απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί με τους πολίτες σε κατάσταση οικονομικού μαρασμού, με την εκτίναξη της ανεργίας, με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την «αποκρατικοποίηση» του κράτους;



Προφανώς και οι απαντήσεις είναι αυτονόητες.



Γιατί όσο και αν θελήσει κάποιος να ωραιοποιήσει την κατάσταση, όσο και αν θελήσει κάποιος να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα ζοφερή, γκρίζα και φοβική για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική είναι σε σύγκρουση με τα πιστεύω μας, είναι σε σύγκρουση με τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τα οράματα μας, είναι κάτι άλλο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚ!

Η Κυβέρνηση δυστυχώς παραδόθηκε αμαχητί στις άγριες διαθέσεις των πιο σκληρών μονεταριστικών κύκλων της Ευρώπης με τη βοήθεια των «Δούρειων Ίππων», που χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό της!

Η Κυβέρνηση τέθηκε σε κηδεμονία, προσημείωσε την Εθνική Ανεξαρτησία και ανακάλυψε με καθυστέρηση τον αδιέξοδο δρόμο που επέλεξε, αποθεώνοντας τις αγορές και αναγορεύοντας σε μονόδρομους, τις πεπατημένες των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ο δρόμος για το σοσιαλισμό μετατράπηκε σε επικίνδυνο μονοπάτι με μόνιμα θύματα αυτούς που ποτέ δεν έφταιξαν, αυτούς που πάντοτε μας στήριξαν, αυτούς που εναπόθεσαν τις τελευταίες τους ελπίδες για μια αξιοπρεπή ζωή σε εμάς.

Το σοσιαλιστικό όραμα μετατράπηκε σε σοσιαλδημοκρατική προοπτική, μεταλλάχθηκε σε «εκσυγχρονιστική νεοφιλελεύθερη πολιτική» και χάνεται στη λεωφόρο του μνημονίου, της τρόικα, των κοινωνικά άδικων πολιτικών επιλογών.

Το τραίνο της αλλαγής δεν εκτροχιάστηκε από μόνο του. Το οδήγησαν σε λάθος κατευθύνσεις και πολιτικές που καμία σχέση δεν είχανε με τα οράματα, τις αξίες, τα πιστεύω και την ιδεολογία του κινήματος.

Για αυτό ιδρύθηκε άραγε το ΠΑΣΟΚ;

Για αυτό στρατευτήκαμε, γι’ αυτό παλέψαμε;

Ζούμε έναν παραλογισμό που όμοιο του στην πολιτική δεν έχω βρει πουθενά:

Ζούμε στην Ελλάδα της λεκτικής αναμόρφωσης και της πολιτικής σύγχυσης.

Διακηρύσσουμε τις προθέσεις και τα οράματά μας για μια νέα Ελλάδα και ταυτόχρονα διαλύουμε ότι έχει απομείνει από τις δομές του κοινωνικού κράτους και τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Είμαστε δημοκρατικοί στο λόγο και αυταρχικοί στη πράξη.

Με άλλα λόγια γυρεύουμε νομιμοποίηση στην σοσιαλιστική ιδεολογία και φρασεολογία και εφαρμόζουμε σκληρή συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία χαρακτηρίζουμε αναγκαίο κακό για να βγούμε από την κρίση.

Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα της ευημερίας και της δημιουργίας και ωθούμε τους πολίτες στη φτώχεια, στην αναξιοπρέπεια, στο μαρασμό.

Ζητάμε κατανόηση και υπομονή απ' όλους αλλά απαιτούμε θυσίες και συνεισφορές μόνο από τους εργαζόμενους για να καλυφθούν τα ελλείμματα του δημοσίου που διαπιστώνει κάθε μέρα ο υπουργός οικονομικών.

Προτείνετε να παντρέψουμε τον νεοφιλελευθερισμό με τον σοσιαλισμό για να βρούμε τον τέταρτο δρόμο και λησμονείτε ότι τον ακολούθησε ο Μπλερ και οι οπαδοί του σ’ όλη την Ευρώπη με τα γνωστά απαξιωτικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

Όπως δεν ανακατεύεται η ήρα με το στάρι έτσι δεν γίνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι τραπεζίτες να εγγυηθούν την ύπαρξη κοινωνικού κράτους, τον σεβασμό και την απόλαυση των αναγκαίων αγαθών για όλους.



Η σοσιαλιστική πρόταση δεν έχει πολλούς δρόμους αλλά μόνον έναν:

Κυρίως να μην υποκύπτει στις σαγηνευτικές υποσχέσεις της άκριτης κυριαρχίας της οικονομίας της αγοράς.

Το ζήτημα για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό είναι ποιος χαράσσει τις βασικές κατευθυντήριες πολιτικές για ποιούς και με ποια μέσα.

Το ζήτημα είναι πως οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας θα συνδέσουν την δυναμική τους και όχι πως η μία θα κυριαρχήσει της άλλης.

Το ζήτημα είναι πως οι άνθρωποι του μόχθου θα διατηρήσουν την ανθρωπιά τους και δεν θα μετατραπούν σε απλά αναλώσιμα εξαρτήματα μιας μηχανής που παράγει για λίγους.

Το ζήτημα είναι ποιος θα κυβερνά η πολιτική ή τα οργανωμένα συμφέροντα και τελικά ένα σοσιαλιστικό κόμμα όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού ή του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Το ζήτημα είναι αν διευρύνει και πλατύνει τους δημοκρατικούς θεσμούς ή μετατρέπεται σε κόμμα των ειδημόνων των αρίστων.





Συντρόφισσες και σύντροφοι,



Πώς να δικαιολογήσεις στον συνταξιούχο των 524 ευρώ ότι αυτός έπρεπε να υποστεί μείωση του ισχνού εισοδήματός του σε 294 ευρώ όταν ακόμη και σήμερα αναζητούνται οι έχοντες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά.



Πώς να εξηγήσεις στον εργαζόμενο ότι η μείωση του εισοδήματος του ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την τραγική οικονομική κατάσταση. Μα εσείς σου λέει αφήσατε για 9 μήνες ακέφαλα τα Δημόσια Νοσοκομεία παρατείνοντας τη ζωή σε αυτούς που πρωταγωνίστησαν στο πάρτι της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας!



Τι να πεις στο δημόσιο υπάλληλο; Ότι σου κόψαμε τρείς περίπου μισθούς, αδιαφορώντας για τις ανάγκες σου, τις υποχρεώσεις σου, τις δυσκολίες της καθημερινότητας γιατί μας «διέταξαν» οι ξένοι οικονομικοί επιτηρητές, όταν για τα έσοδα χρειάστηκαν τουλάχιστον 11 μήνες να γίνουν στοιχειώδεις αλλαγές στις διευθύνσεις των ΔΟΥ, που ακόμα ψάχνουν για να βρούνε τι θα εισπράξουνε;



Τι να πεις στον επιχειρηματία, στον έμπορο, στον βιοτέχνη, στον μικρομεσαίο που αδυνατεί να τα βγάλει πέρα; Ότι η αύξηση του ΦΠΑ ( που ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ…) συρρικνώνει την κίνηση, ότι οι αυξήσεις περιορίζουν την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, ότι η αδυναμία του κράτους να τους στηρίξει ουσιαστικά, τους οδηγεί σε σίγουρα λουκέτα;



Τι να ψιθυρίσεις στις νέες και τους νέους όταν τα ποσοστά ανεργίας και ανασφάλειας εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη; Να νοιώσουμε περήφανοι όταν στους νέους κυριαρχεί η εντύπωση ότι η χώρα τους δεν μπορεί να τους διασφαλίσει το μέλλον τους; Που τους οδηγεί σε μια νέα μορφή μετανάστευσης;



Και σε όλους αυτούς θα πούμε αύριο ότι, αυξάνουμε και το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από 11 σε 23% για να τους δώσουμε τη χαριστική βολή;



Τι μπορούμε να πούμε στους ψηφοφόρους μας που προεκλογικά τους υποσχεθήκαμε τα τρία ΔΕΝ για το ασφαλιστικό και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με αύξηση ορίων ηλικίας, με μείωση συντάξεων, με την κατάργηση των βασικών ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων;



Η πολιτική του Μνημονίου πρέπει να αλλάξει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και οι νεοφιλελεύθεροι μαθητευόμενοι μάγοι του οικονομικού επιτελείου να απομακρυνθούν.

Είναι αναποτελεσματική αφού μας οδήγησε στον στάσιμο-πληθωρισμό που σκοτώνει κάθε μέρα την πραγματική οικονομία και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ταπεινωτική πτώχευση ή σε επαναδιαπραγμάτευση με τους δυσμενείς όρους υποτέλειας που θα επιβληθούν από τους δανειστές μας.

Και είναι καταδικασμένη στη συνείδηση των πολιτών γιατί τους οδηγεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο νέων μέτρων σε παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματος που τους απέμεινε, στην εργασιακή, κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια και απόγνωση.

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας και ασφυκτιούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επιβάλλουν τα κυβερνητικά ασφαλιστικά και οικονομικά μέτρα, η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ συνεχίζει ανένδοτη τον ανάλγητο δρόμο του μνημονίου.

Όλα δείχνουν ότι οι νεοφιλελεύθεροι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα.

Προσπαθούν να αλλάξουν την Ελλάδα, επαναφέροντάς την σε μια σκοτεινή περίοδο με μόνιμη φτώχεια, ανύπαρκτη κοινωνική προστασία και ανάπτυξη μόνο για λίγους και εκλεκτούς των Διεθνών Τραπεζιτών.

Αυτό δεν είναι μόνο έξω από την ιδεολογία μας.

Είναι αντίθετο με το εθνικό συμφέρον.

Απαξιώνουμε τα πιστεύω μας, την ιδεολογία μας. Απαξιώνουμε την ιστορία μας και φυλακιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στις λάθος επιλογές μας.

Ο δρόμος που ακολουθείται, ο μονόδρομος για κάποιους, η «πεπατημένη» για πολλούς περισσότερους, κινδυνεύει να οδηγήσει σε αδιέξοδο με σοβαρούς κινδύνους και αποτελέσματα:

Την πολιτική απαξίωση και ανυποληψία του ΠΑΣΟΚ, την κοινωνική έκρηξη και αγανάκτηση, τη διάρρηξη των κοινωνικών μας συμμαχιών, το πολιτικό τέλος ενός κινήματος που τάχθηκε να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών.

Η 3η του Σεπτέμβρη επαναφέρει με δραματικό τρόπο το δίλλημα που τέθηκε προεκλογικά:

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Τώρα όμως πριν να είναι αργά.



Όσοι αποδείχθηκαν λίγοι να φύγουν από τις Κυβερνητικές τους θέσεις. Δεν υπέγραψαν άλλωστε συμβάσεις αορίστου χρόνου.



Πολιτικές που πληγώνουν και οδηγούνε σε αδιέξοδα να αναθεωρηθούν άμεσα. Δεν υπάρχουνε μονόδρομοι στην πολιτική.

Να αναζητηθούν τώρα πολιτικές ανακούφισης των μη προνομιούχων συμπολιτών μας.

Να στρέψουμε το κέντρο βάρους της πολιτικής μας στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των μισθωτών, των αγροτών, των συνταξιούχων και να φύγουμε από τη μαθηματική θεώρηση της πολιτικής που οδηγεί πάντοτε σε καταστροφικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Να υπερασπίσουμε το δημόσιο πλούτο της χώρας και να ξαναδιαβάσουμε – γιατί κάποιοι τις ξέχασαν – τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αυτή να είναι η πυξίδα της πολιτικής μας και όχι οι κατευθύνσεις και εντολές της τρόικας.

Και τέλος να θυμηθούμε και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Να δώσουμε ζωντάνια και ελπίδα στην οργάνωση, στα μέλη και τους φίλους, στους ανθρώπους που χωρίς καμιά φιλοδοξία μας οδήγησαν στην εξουσία. Να ξανασυζητήσουμε τις πολιτικές μας. Να ανοίξουμε τον πολιτικό διάλογο στις οργανώσεις, να έρθουμε και πάλι μπροστά στις εξελίξεις.







Συντρόφισσες και σύντροφοι,



Έχουμε εισέλθει ήδη σε προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίσαμε ως κόμμα, είναι πρόχειρο, βιαστικό και με πολλές ελλείψεις, εντούτοις το αντιμετωπίζουμε ως αναγκαίο κακό χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική και αφήσαμε τις τοπικές κοινωνίες και τα μέλη μας να αναλώνονται σε ανούσιες συζητήσεις και διευθετήσεις προσωπικών φιλοδοξιών.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κόμμα ήταν ανύπαρκτο και ενώ ευαγγελιζότανε λαϊκές συνάξεις και πρωτοβουλίες μετέφερε την αρμοδιότητα επιλογών αυτοδιοικητικών προσώπων σε μια ολιγομελή επιτροπή που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της.

Προτείναμε σχέδιο οικοδόμησης του νέου και της Ελλάδας του αύριο αλλά η υλοποίηση της αφέθηκε σε παλιές πρακτικές επιτροπών.

Απαιτήσαμε το νέο και ανοικτό να το ορίσει μια κλειστή επιτροπή των ολίγων.

Θελήσαμε να κάνουμε την πολιτική συμμετοχή πραγματικότητα και καταλήξαμε να διερευνούμε δημοσκοπικά ποια πρόσωπα είναι κατάλληλα.





Συντρόφισσες και σύντροφοι,



Ζούμε στην δημοκρατία των δημοσκοπήσεων και των γκάλοπ.

Και το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι το καταστατικό του κόμματος γίνεται κουρελού για να βολευτούν οι επιλογές της κομματικής ηγεσίας όσο ότι το φρούτο των δημοσκοπήσεων μετατρέπει τις κομματικές δημοκρατικές λειτουργίες σε σχέσεις δημοσίων σχέσεων.

Η πολιτική συμπεριφορά και δράση αναπροσαρμόζεται στο όνομα της αναγνωρισιμότητας. Οι αξίες ελαστικοποιούνται.

Η ανειλικρίνεια και το ψεύτικο χαμόγελο γίνεται διαβατήριο για κατοχή και άσκηση της εξουσίας.

Ζούμε στη «δημοκρατία» των ΜΜΕ και όχι της διαβούλευσης. Το κόμμα βρίσκεται στο περιθώριο.



Το σημερινό ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει:



Γιατί το ΠΑΣΟΚ της ευθύνης, της δράσης και του οράματος είναι αντίπαλο με το ΠΑΣΟΚ της διαχείρισης των πολιτικών επιλογών του ΔΝΤ.



Το ΠΑΣΟΚ που θέλουμε είναι δημοκρατικό, με στέρεους εσωκομματικούς θεσμούς και δομή, άρα αντιγραφειοκρατικό.

Είναι λειτουργικό, άρα συντεταγμένο και συνεκτικό.

Δεν είναι κόμμα μελών μιας χρήσης, που εξυπηρετούν ιδιοτελείς στόχους διαιώνισης της νομής της εσωκομματικής εξουσίας. Δεν είναι κόμμα αξιωματούχων και επαγγελματιών της πολιτικής που ανήκουν σε «αυλές» ή ομάδες συμφερόντων.

Είναι περιφερειακό, άρα μη συγκεντρωτικό. Είναι ανοιχτό, όχι μόνο στο όνομα, αλλά στην κριτική, στον διάλογο, στη διαφορετικότητα.

Είναι συλλογικό πολιτικό υποκείμενο, με δημόσια δράση προσανατολισμού και μορφοποίησης της κοινωνικής πλειοψηφίας με διαδικασίες αλληλοτροφοδότησης με τα κινήματα.

Το ΠΡΕΠΕΙ με τη σημερινή πραγματικότητα απέχει έτη φωτός!

Και για αυτή την κατάσταση υπάρχουν ευθύνες. Αλλά στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όταν πηγαίνεις σε λάθος δρόμο οφείλεις να διορθώνεις την πορεία σου. Όταν η κοινωνία «βράζει» οφείλεις πρώτα να την καταλαβαίνεις και μετά να αντιδράς.

Όταν το κόμμα υποχωρεί ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά δεν περιμένεις το τέλος του, αλλά αντίθετα, παίρνεις όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να το αποφύγεις!

Ζήτησα εδώ και καιρό ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Νομίζω ότι κακώς το φοβήθηκαν όσοι απέφυγαν να συζητήσουν σοβαρά την πρόταση.

Και μόνο η ανάγνωση των πολιτικών αποφάσεων του προηγούμενου συνεδρίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.

Η δρομολόγηση του Συνεδρίου είναι άμεσα επιτακτική.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ με στόχο να ανασυστήσουμε το Κόμμα μας ως σοσιαλιστικό Κίνημα της σύγχρονης εποχής, της θεσμικής λειτουργίας, της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας, μακριά και έξω από τις επιταγές του ΔΝΤ.

Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι σε διαδικασία σύγκρουσης με το μνημόνιο, το ΔΝΤ, τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την καταπάτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την ανοχή στις πολιτικές που διαμορφώνουν τις διεθνείς σχέσεις, την φτώχεια, τη μιζέρια, την απογοήτευση.

Σε αυτή τη διαδικασία σύγκρουσης ή θα επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ ή θα επιβιώσουν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πρακτικές.

Όσοι θεωρούν ότι στη σύγχρονη κοινωνία μπορούν να παντρέψουν τη σοσιαλιστική προοπτική με το νεοφιλελευθερισμό και το μονεταρισμό, δεν είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου αλλά είναι επικίνδυνοι και για το λαό και για τη χώρα.





Συντρόφισσες και σύντροφοι,



Ζούμε δύσκολες εποχές όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε τον εαυτό μας και το κυριότερο να παρασυρθούμε σε αυταρχικές συμπεριφορές στο όνομα της αποτελεσματικότητας.

Είναι αλήθεια ότι οι κρίσεις προσφέρονται για ανακατατάξεις όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανακατατάξεις πρέπει να γίνουν σε βάρος της Δημοκρατίας και των διαδικασιών που απαιτεί.

Αυτό που απαιτεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι ο θρίαμβος της αυταρχικότητας του ατομικού και η κατάλυση κάθε ιδέας συλλογικότητας και κοινωνικής συνοχής. Οι κρίσεις υπερβαίνονται με δημοκρατική συνειδητοποίηση και κοινωνική αλληλεγγύη.



Read more...
Την προσεχή Δευτέρα δημοσιοποιούνται τα ονόματα των 300.000 ασφαλισμένων που έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια με την Ασπίς Πρόνοια και την Κομέρσιαλ Βάλιου...
Στη λίστα δεν θα περιληφθούν τα συμβόλαια που είχαν διακοπεί για κάποιο λόγο μέχρι την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των δύο εταιριών, αυτά που έπαψαν να πληρώνονται και όσα είχαν λήξει.


Η επαλήθευση των ονομάτων δεν είναι παρά το πρώτο στάδιο στη μακρά διαδικασία διεκδίκησης των αποζημιώσεων που ανοίγεται μετά την ψήφιση του νόμου και η οποία –ακόμα και με βάση την αισιόδοξη προσέγγιση- μπορεί να φτάσει έως και τα τέσσερα χρόνια.


Τόσο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αφενός της επιβεβαίωσης των δικαιούχων και των απαιτήσεων τους και αφετέρου της καταβολής των αποζημιώσεων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο που θα συσταθεί.


Εκτός λίστας


Σε αμφισβήτηση πάντως από το πρώτο στάδιο της διαδικασίας τίθενται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν συνάψει με την εταιρία νομικά πρόσωπα, όπως ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μητροπόλεις, συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ.


Εκτός λίστας θα βρεθούν επίσης οι διεκδικήσεις όσων έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστήρια ζωής αλλά μέσα από τον έλεγχο του επόπτη χαρτοφυλακίου προέκυψε ότι τα χρήματα ουδέποτε εισέρευσαν στα ταμεία.

Read more...

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ...


ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...
Εκεί που η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να παίρνει μόνο 1 Περιφέρεια (Ψωμιάδης), τώρα παίζει για να πάρει σχεδόν σίγουρα 4 και να παλεύει για άλλη μια, εάν και εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα και δώσει μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Στην Ρηγίλλης θεωρούν βέβαιον ότι θα...
κερδίσουν δυο μεγάλους δήμους (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και θα παλέψουν τον Πειραιά ανάλογα με τον υποψήφιο που θα επιλέξουν. Στον Γιάννη Μίχα έπεσε το λαχείο του ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τον Πειραιά και να διασώσει το γόητρο του κόμματός του. Γιατί, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα μπορούσε να επαναληφθεί η ιστορία των προηγούμενων Δημοτικών εκλογών.

Read more...

Νίκος εναντίον «τσάρου» για τους φόρους

Σκληρή κριτική από τον αδελφό του πρωθυπουργού

protothema.gr
Ισχυρό πολίτικο πλήγμα καταφέρει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο αδελφός του πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου, με δημόσια «χειρουργική παρέμβασή» του, που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς ενδοκυβερνητικούς και εσωκομματικούς τριγμούς.

Με αφορμή την επικείμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και την αναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού σε αυτή, ο κ. Ν. Παπανδρέου «χτυπά» αποδομώντας πλήρως το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζει ο αρμόδιος υπουργός, με βασικό πυλώνα του τη μαζική φοροεπιδρομή η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό τον ελληνικό λαό, χωρίς να εγγυάται καμία προοπτική ανάπτυξης.

Μέσω άρθρου-καταπέλτη που φιλοξενείται στο τρέχον τεύχος του μηνιαίου περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση» και έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τώρα χρειάζονται οι μικρές και χειρουργικές παρεμβάσεις», ο αδελφός του πρωθυπουργού, πιάνοντας τον σφυγμό της αγοράς, παραδίδει στοιχειώδη μαθήματα Οικονομίας στον κ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα που το κλίμα για τον ίδιο τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά βαρύ λόγω της διαφαινόμενης πρόθεσής του να καταργήσει την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και να το εξισώσει με το πετρέλαιο κίνησης.

«Το 45% του μηδέν είναι μηδέν»!

Με τις μόλις έξι αυτές λέξεις που στηρίζονται στο προφανές μαθηματικό αξίωμα, ο κ. N. Παπανδρέου παίρνει σαφή θέση επί του φορολογικού διωγμού που έχει εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών εναντίον των ελληνικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να πέφτουν βροχή τα «λουκέτα» και οι μεγάλοι εκπρόσωποι του χώρου να σκέφτονται σοβαρά τη «μετανάστευση» σε γειτονικές χώρες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Επικεντρώνοντας την κριτική του στον κ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τον «νέο φόρο στις επιχειρήσεις που αγγίζει πάνω από το 45%», ο αδελφός του πρωθυπουργού διατυπώνει το εύλογο ερώτημα που «κυκλοφορεί» έντονα το τελευταίο διάστημα στην αγορά και το οποίο ακόμη και ένας αρχάριος της οικονομικής επιστήμης μπορεί να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Αν οι επιχειρήσεις αυτές σηκωθούν και φύγουν από τη χώρα και πάνε στη διπλανή Βουλγαρία ή την Κύπρο, τι να τον κάνω τον υψηλό και κοινωνικά δίκαιο φόρο; Το 45% του μηδέν είναι μηδέν».

Τα σχέδια μετακόμισης των εγκαταστάσεών τους στο εξωτερικό που επεξεργάζονται εσχάτως οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις λόγω του ασφυκτικού φορολογικού καθεστώτος - το «ΘΕΜΑ» παρουσίασε τη χαρακτηριστική περίπτωση της «Coca-Cola» που απασχολεί 2.500 εργαζομένους, την περασμένη εβδομάδα - μπορεί να μην έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του κ. Παπακωνσταντίνου, απασχολούν όμως έντονα τον κ. Ν. Παπανδρέου που του «δείχνει», με συγκροτημένο συλλογισμό, τον δρόμο ανάληψης πρωτοβουλιών ανάπτυξης: «Ενώ ένας πιο λογικός φόρος, την εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου το κεφάλαιο, σαν το λαγό, φεύγει όπου θέλει, θα φέρει περισσότερο έσοδα και περισσότερες θέσεις εργασίας». Στο σημείο αυτό ελλοχεύει ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την ακολουθούμενη πολιτική του υπουργού Οικονομικών, καθώς μια ομαδική μετακόμιση των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικά κράτη, εκτός του άμεσου αρνητικού αντίκτυπου που θα είχε στα έσοδα του κράτους, θα εκτόξευε σε επικίνδυνα υψηλά νούμερα τους δείκτες της ανεργίας. Με ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση και σίγουρα μακριά από το φοροεισπρακτικό σύνδρομο που φαίνεται να διακατέχει την πολιτική ηγεσία του καθ’ύλην αρμόδιου υπουργείου, ο αδελφός του πρωθυπουργού διαπιστώνει: «Ποιος είναι ο τέλειος συντελεστής δεν είναι κανείς σε θέση να προβλέψει, αλλά είναι σίγουρα μικρότερος του 45%». Οσο για πιθανές ενστάσεις σοσιαλιστικής ρητορικής παλαιάς κοπής, η πραγματιστική θεώρηση των δεδομένων καταστάσεων είναι αυτή που προέχει: «Ούτε χάρη γίνεται προς το “μεγάλο κεφάλαιο” που θα βρει άλλα λιμάνια για τέτοιες “χάρες”». Η σφοδρή κριτική που δέχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον κ. Παπανδρέου, η οποία ισοδυναμεί με διαπίστωση χρεοκοπημένης οικονομικής πολιτικής, συνοψίζεται σε μία πρόταση-οδηγό για τη στόχευση του μίγματος πολιτικής που πρέπει να υιοθετηθεί: «Το θέμα είναι να γίνουμε ελκυστική χώρα για επενδύσεις, να έχουμε φορολογητέα ύλη, να παράγουμε πλούτο και θέσεις εργασίας και να μαζεύει και το κράτος τα έσοδά του», με την αναγκαία επισήμανση: «Πάλι, τόσο απλά».

Στο στόχαστρο του αδελφού του πρωθυπουργού μπαίνει και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, οι αιχμές κατά του οποίου είναι ευθείες στις γραμμές του συγκεκριμένου άρθρου που έχει απολογιστικό χαρακτήρα «των επιτευγμάτων του τελευταίου έτους της κυβέρνησης», όπως σημειώνει ο συντάκτης του. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση να έχει ολοκληρωθεί κατά επώδυνο τρόπο για τους Ελληνες ασφαλισμένους, ο κ. Ν. Παπανδρέου, αν και δέχεται ότι «το εργασιακό είχε τα θετικά του, κατάργησε το part-time ώστε να μη γίνεται κατάχρηση από τους εργοδότες», διαπιστώνει την ουσιαστική αποτυχία του η οποία έγκειται στο ότι «δεν απάντησε στο μεγάλο ζήτημα-το τεράστιο βάρος των κοινωνικών εισφορών στον μικρό και μικρομεσαίο, και ότι το ΙΚΑ πνίγει τις οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και την αγορά εργασίας γενικότερα», αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Η πρόταση του κ. Παπανδρέου, που ερμηνεύεται ως σαφέστατη προσωπική αιχμή προς το πρόσωπο του κ. Λοβέρβου για παρέκκλιση από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, συνοψίζεται στο εξής: «Γι’ αυτό, εν μέσω κρίσης, πρέπει να επανέλθουμε στην πρόταση του πρωθυπουργού το 2004 όταν, την εποχή που εκλεγόταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόλμησε στο Λαύριο να ζητήσει το αυτονόητο – γενναία κίνητρα για τους ανέργους και μάλιστα μείωση του βάρους των εισφορών στην εργασία. Είναι επιτακτική η ανάγκη αυτή για τους πολύ μικρούς και τους μικρομεσαίους». Υπό το σκεπτικό αυτό και αν εφαρμόζονταν η προ εξαετίας πρόταση του πρωθυπουργού δεν θα φτάναμε σήμερα «οι εισφορές να αγγίζουν από το 43% ως και το 50% του μισθού.

Πώς να σηκώσει τέτοιο βάρος ένας πωλητής, ένας μεσίτης, ένα ψιλικατζίδικο;». Ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Εργασίας είναι να δημιουργείται ένα εκρηκτικό περιβάλλον στην αγορά εργασίας με αλυσιδωτές συνέπειες, ενώ η κριτική του αδελφού του πρωθυπουργού προς τον αρμόδιο υπουργό κορυφώνεται χρεώνοντάς του «νομικίστικη αντίληψη» της αγοράς. «Αντί να προσλαμβάνουν ανέργους, προτιμούν να μην προσλαμβάνουν κανέναν ή να στραφούν στην οικογένεια ή φυσικά να μη δηλώνουν και να μην πληρώνουν παρά μαύρο μισθό. Τούτο είναι το αποτέλεσμα της νομικίστικης αντίληψης της αγοράς». Οπως και στην περίπτωση του κ. Παπακωνσταντίνου, έτσι και εδώ είναι επιβεβλημένες να προωθηθούν άμεσα «μικρές και χειρουργικές παρεμβάσεις».

«Η πρόταση είναι απλή: να μειωθούν οι κοινωνικές εισφορές για τους νεοπροσληφθέντες (μέτρο που θα ισχύει για δύο χρόνια) και τα χρόνια εργασίας να υπολογίζονται συντάξιμα».

Μία ακόμα αιχμή για τον κ. Λοβέρδο αναπτύσσεται μέσω των εγκωμιαστικών σχολίων του κ. Παπανδρέου για τις δράσεις που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αναφορικά με το θέμα των ημιυπαίθριων και την εμπλοκή του ΙΚΑ σε αυτό. Ο αδελφός του πρωθυπουργού ρίχνει στο ΙΚΑ το «μπαλάκι» της ευθύνης για το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος «δεν μπορούσε να λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα». Στο ερώτημα «πώς εμπλέκεται το ΙΚΑ σε αυτό;», η απάντηση είναι: «Μα, αν δεν έχεις δηλώσει ένα μέρος ενός κτίσματος, μήπως δεν έχεις δηλώσει και τα εργατικά χέρια και τα ένσημα που χρωστάς όταν επέκτεινες το σπίτι σου;». Παρά το ότι το «ΥΠΕΚΑ προβλέπει τούτο το πρόβλημα και απαλλάσσει τον κάτοικο ή κατασκευαστή από τις κοινωνικές εισφορές, εφόσον κάνει χρήση της ρύθμισης αυτής», το ΙΚΑ ουσιαστικά ακυρώνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αφού «θυμίζει με πρόσφατη εγκύκλιό του ότι τούτο ισχύει μόνο για τους χώρους που προέβλεπε η συνολική πολεοδομική άδεια και που ορίζει το ΥΠΕΚΑ στην εγκύκλιό του».
Read more...

Κατά του Π. Τατούλη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης...


...την ώρα που το Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωνε την υποστήριξή του!

Από τον Θέμη Κανελλόπουλο

Καταλυτική και κάθετη ήταν η απάντηση στην προοπτική Τατούλη που το ΠΑΣΟΚ τελικά αποφάσισε να στηρίξει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τον Βουλευτή Μεσσηνίας του κυβερνώντος κόμματος Οδυσσέα Βουδούρη. Ο κ. Βουδούρης μιλώντας στην τηλεόραση BESΤ άδειασε μια τέτοια επιλογή αναλύοντας την κατάσταση όπως ακριβώς καταγράφεται και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας με ερωτηματικό τρόπο την άποψή μου, δηλώνοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή του. «…ότι έχω πει ισχύει δεν πρόκειται να αλλάξω άποψη. Ο Πρόεδρός μας με αλλεπάλληλες ευκαιρίες τις τελευταίες ημέρες μίλησε για τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα του κινήματός μας. Στο συνέδριο αυτό στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο τόνισε ότι...
οι εκλογές των περιφερειών έχουν ένα πολιτικό χαρακτήρα. Ένα πολιτικό χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ του χθες με το αύριο. Και ρωτώ, πιστεύετε εσείς ότι η στήριξη, σε μια τόσο κρίσιμη Περιφέρεια, μετά από μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση, η στήριξη ενός ανθρώπου ο οποίος όχι μόνο δεν ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ανήκει στον ευρύτερο χώρο το δικό μας, αλλά αντιθέτως εκπροσωπεί αρκετά ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, μπορεί αυτό το πρόσωπο να στηρίξει αυτές τις επιλογές τις οποίες έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος;..»
Όσον αφορά την δική του πρόθεση καθώς το όνομά του ακουγόταν έντονα για την περιφέρεια Πελοποννήσου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν διεκδικήσει τίποτα, έχω δηλώσει όμως ότι είμαι παρών, κι εάν το κίνημά μας και ο Πρωθυπουργό κρίνουνε ότι βάσει της δικής μου πορείας και βάσει αυτό που μέχρι σήμερα έχω κάνει, εάν αυτό αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την Περιφέρεια προφανώς, θεωρώ ότι έχω την υποχρέωση να ανταποκριθώ».
Ο κ. Βουδούρης ερωτώμενος παράλληλα και για τα όσα ακούστηκαν με το όνομά του να… παίζει και για το δήμο της Καλαμάτας, υπογράμμισε πως πρόκειται για μιαν άλλη διαφορετική περίπτωση, με άλλα χαρακτηριστικά και πως θεωρεί ότι δεν είναι ο πιο κατάλληλος για το δήμο.
Παράλληλα ο βουλευτής Μεσσηνίας παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στις επιλογές και αυτό «…οφείλεται κύρια στο σύστημα που έχουμε επιλέξει. Είναι ένα σύστημα, το οποίο δεν θέλουμε να το λέμε χρίσμα, αλλά στήριξη, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα… υβριδικό σύστημα που ενώ λέμε ότι μιλάμε για στήριξη, στην ουσία πάμε να δώσουμε ένα χρίσμα. Να κάνουμε μια ανάλυση μετά ώστε στις επόμενες εκλογές να μην παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα».
(από http://www.best-tv.gr/)

Read more...

ΑΠΟ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ" ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!...


Τώρα δυσκολεύουν τα πράγματα. Στην συντηρητική Πελοπόννησο, ο Τατούλης που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα είχε μεγαλύτερη τύχη εάν δεν τον ανακοίνωνε το ΠΑΣΟΚ, χωρίς φυσικά να ανακοινώσει άλλον υποψήφιο. Τώρα που οι...
ψηφοφόροι της Ν.Δ. είδαν ότι στηρίχθηκε επίσημα με χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ αλλάζουν τα πράγματα. Ντέρμπι το παιχνίδι...
Read more...

ΞΑΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ!


Ο... ΝΕΟΥΟΡΚΕΖΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΓΟΥΡΟ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ
Για γέλια. Τον πιο άσχετο καθηγητή της Νομικής Σχολής (γι αυτούς που πέρασαν απο εκεί και έμαθαν πέντε πράγματα στο δύσμοιρο πανεπιστήμιο) θα κατεβάσει τελικά το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας. Ο απολιτίκ και... ΝεοΥορκέζος Γ. Καμίνης υποψήφιος στην Αθήνα. Υποψηφιότητα ήττας. Οι...
πιθανότητες τώρα να κερδίσει ο Νικήτας Κακλαμάνης από τον πρώτο γύρο είναι μεγαλύτερες από 50%. Εάν υπάρξει δεύτερος γύρος δεν το συζητάμε. Η διαφορά θα ξεπεράσει τις 20 μονάδες του πρώτου από τον δεύτερο! Όλα τα ονόματα που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ :
Θεσσαλονίκης – Γιάννης Μπουτάρης Αθηνών – Γιώργος Καμίνης Πατρέων – Δημήτρης Κατσικόπουλος Περιφέρειες: Αττικής – Γιάννης Σγουρός Βορείου Αιγαίου - Νάσος Γιακαλής Νοτίου Αιγαίου – Γιάννης Μαχαιρίδης Κρήτης – Σταύρος Αρναουτάκης Πελοποννήσου – Πέτρος Τατούλης Κεντρικής Μακεδονίας – Μάρκος Μπόλαρης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Άρης Γιαννακίδης Δυτικής Μακεδονίας – Ιορδάνης Ανδρεάδης Στερεάς Ελλάδας – Κλέαρχος Περγαντάς Θεσσαλίας – Απόστολος Παπατόλιας Ηπείρου – Βαγγέλης Αργύρης Δυτικής Ελλάδας – Ευθύμης Σώκος
Read more...

ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ...


Προσέξτε τι έκαναν για να προβάλλουν την υποψηφιότητα της Χριστοφάκη στους τηλεθεατές. Φύλαξαν την καρέκλα ακριβώς πίσω από τον πρωθυπουργό! Ακριβώς δίπλα της, η ευτραφής ξανθιά κυρία στα...
μέτρα του αντιπροέδρου, είναι η στενότερη συνεργάτιδά του Πάγκαλου στην περιφέρεια Αττικής. Ονομάζεται Σ. Δήμου και είναι η κομματάρχισσα της Χριστοφάκη. Μαζί θα πάνε άπατες στις Δημοτικές εκλογές. Εάν έρθει δεύτερη η σύζυγος του Πάγκαλου θα είναι μεγάλη επιτυχία. Κοντός ψαλμός...
fimotro

Read more...

ΣΑΜΑΡΑΣ: 'TO ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ'


Αμιγώς πολιτικό πλαίσιο δίνει ο Αντώνης Σαμαράς στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς συνδέει ευθέως το αποτέλεσμα της κάλπης με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης...


Σε συνετευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρει ότι "αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το παρουσιάσει ως νίκη του, τότε θα λυθούν τα χέρια του να κάνει πολύ χειρότερα...Και άλλη αύξηση φόρων. Και άλλη περικοπή μισθών και επιδομάτων". Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά από τους πολίτες να καταδικάσουν με τη ψήφο τους το μνημόνιο ενώ θέτει και τον εκλογικό στόχο της ΝΔ

."Ο στόχος μας είναι πολύ ευρύτερος από λογαριασμούς πολιτικής αριθμητικής: να πείσουμε ότι έχουμε την εναλλακτική λύση", σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει: "Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, που το μόνο που το ενδιέφερε ήταν να γκρεμιστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, να έρθει το ίδιο στην εξουσία και ότι θέλει ας γίνει".

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει "αντισυστημική" την επιλογή του βασίλη Κικίλια για τη θέση του περιφερειαρχη Αττικής, ενώ για τη Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι με δική της επιλογή παραμένει απεναντι στην ΝΔ. Ευθέως απαντά ο Αντώνης Σαμαράς και για την διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή: "Πήρα και κόστος που στο κάτω - κάτω δεν μου ανήκει", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Read more...

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ "ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ" ΚΟΚΚΑΛΗ-SIEMENS


Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Επιστολές-φωτιά που απευθύνονται προς τον πρόεδρο της Intracom Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και σε τρία ανώτατα στελέχη της διοίκησης της εταιρείας, περιλαμβάνονται στο καυτό αρχείο του Παντελεήμονα Καρακώστα που κατασχέθηκε από τον εισαγγελέα προ δεκαημέρου. Το περιεχόμενο αυτών των...
επιστολών είναι αποκαλυπτικό, σε βαθμό τέτοιο που λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την κατάθεση του Σ. Κόκκαλη στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του σκανδάλου δωροδοκιών της Siemens να εγείρεται και ζήτημα Intracom. Τα εμβάσματα Ο Π. Καρακώστας, οιονεί κατηγορούμενος, που βρέθηκε με εμβάσματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, με τις επιστολές του προς την ηγεσία της Intracom, που έχει αποστείλει από τον Μάιο του 2004 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2005, ζητάει να πληρωθεί για τον παρασκηνιακό ρόλο που υποστηρίζει ότι διαδραμάτισε, προκειμένου να χειραγωγηθούν οι κοστολογικοί έλεγχοι που έκανε ο ΟΤΕ στις εκτελεστές προγραμματικές συμβάσεις. Οι έλεγχοι αυτοί ήταν ουσιαστικά «μαϊμού» και οι δύο εταιρείες κατόρθωσαν να κρατήσουν ψηλά τις τιμές τους, εξουδετερώνοντας και τις τρεις δικλίδες που περιείχαν οι συμβάσεις-μαμούθ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις επιστολές αυτές προς την Intracom, που ήδη βρίσκονται στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Π. Καρακώστας ζητά «δεδουλευμένα» 550.000 ευρώ, γιατί ωφελήθηκαν, όπως γράφει, από το ρόλο που του ανέθεσαν και γιατί ξόδεψε χρήματα για να οργανώσει ομάδα συνεργατών, η οποία χειραγώγησε τους κοστολογικούς ελέγχους του ΟΤΕ. Ισχυρίζεται ότι καταστράφηκε, γιατί δανείστηκε για να γίνει η δουλειά τους στον ΟΤΕ και έχει λάβει από αυτούς μόνο 70.000 ευρώ, γράφει, ενώ του χρωστούν χρήματα από τον κοστολογικό έλεγχο που έγινε από το 1999! Αντίθετα, αναφέρει, η Siemens τον πλήρωσε στο ακέραιο για τη δουλειά με τους συμβούλους, κατονομάζοντας τον Πρόδρομο Μαυρίδη, τότε γενικό διευθυντή της εταιρείας που είχε διαδεχθεί τον φίλο του Ηλία Γεωργίου. Ο άνθρωπος-κλειδί Ο Π. Καρακώστας με τις επιστολές αυτές εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που λειτούργησε για να ωφεληθούν και η Siemens και η Intracom από τους κατ' επίφασιν κοστολογικούς ελέγχους, οι οποίοι δεν τις υποχρέωσαν να πριονίσουν τιμές αλλά κέρδη, παρά το ότι οι τιμές για την ψηφιακή τεχνολογία της δεκαετίας του 1980 διεθνώς έβαιναν μειούμενες. * Στην προσωπική επιστολή προς τον Σωκράτη Κόκκαλη ο Π. Καρακώστας επικαλείται τη μεταξύ τους συμφωνία από το 1996 (προφανώς προφορική), χωρίς την οποία δεν θα έκλειναν οι προγραμματικές συμφωνίες τον Δεκέμβριο του 1997, ούτε θα αβγάτιζαν. Καρφώνει στον Σωκράτη Κόκκαλη τους στενούς συνεργάτες του, πιθανολογώντας ότι εν αγνοία του καθυστερούν και δεν τον πληρώνουν. * Ανακατεύει σε όλη αυτή τη σκοτεινή συναλλαγή την τότε ηγεσία της Intracom, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες συναντήσεις και συνεννοήσεις για χειρισμούς, ώστε το περιβόητο benchmarking στη σύμβαση 8004 να μην υποχρεώσει την Παιανία να επιστρέψει στον ΟΤΕ πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. * Κατά τον Π. Καρακώστα, όλη η συμφωνία για τον ρόλο που του είχε ανατεθεί από την Intracom τελούσε εν γνώσει του τότε β' αντιπροέδρου της εταιρείας Κ. Τσουκαλίδη και του μέλους του δ.σ. Γ. Αννινου. Ενημερωμένος γι' αυτήν ήταν και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Intracom Γ. Δεληγιάννης (ορίστηκε στη θέση αυτή τον Δεκέμβριο του 2003) και αρχικά φαίνεται πως επικαλείτο άγνοια της άτυπης «συμφωνίας». Ηταν η εποχή που στο δ.σ. της Intracom είχε τοποθετηθεί ως μέλος ο πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάδος, που μόλις είχε συνταξιοδοτηθεί απ' αυτήν, ο Volket Jung, ενώ γ' αντιπρόεδρος ήταν η σημερινή ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Φερονίκη Τζαβέλλα, με τον Κ. Δημητριάδη να κατέχει τη θέση του α' αντιπροέδρου. * Εντύπωση προκαλεί πως μία από τις επίμαχες επιστολές προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Intracom Γ. Δεληγιάννη, ο άτυπος σύμβουλος την κοινοποιεί και προς τον πρόεδρο Μαυρίδη! Επίσης κάνει λόγο για συμφωνημένη αμοιβή του που αντιστοιχεί στο 0,5% της έκτης εκτελεστής σύμβασης της Intracom, η οποία υπεγράφη το 2002 και ήταν ύψους 11,4 δισ. δρχ. ή 33,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 160.000 ευρώ! «Δεν είχα σχέση» Πάντως, την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Σ. Κόκκαλης ρωτήθηκε από τον Πάνο Καμμένο, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, για το αν γνωρίζει ή αν είχε συναλλαγές με κάποιον από τους ενδιάμεσους διακινητές του χρήματος της Siemens κατονομάζοντας και τον Π. Καρακώστα, εκείνος απάντησε: «Ο Καρακώστας, απ' ό,τι ξέρω, ήταν ένας άνθρωπος που κυκλοφορούσε στην αγορά, αλλά εγώ προσωπικά δεν είχα καμία σχέση μαζί του». Απ' ό,τι φαίνεται, ο Σ. Κόκκαλης στην Εξεταστική Επιτροπή ή ψευδομαρτύρησε ή είπε λόγια του αέρα. Ομως οι επιστολές είναι γραμμένες και έχουν κατασχεθεί. Τα γραπτά μένουν. Και απομένει να αξιολογηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη και από την Εξεταστική. Η «Κ.Ε.» την Παρασκευή επικοινώνησε με τον Π. Καρακώστα που ρωτήθηκε για τη σχέση του με την Intracom και τον Σ. Κόκκαλη. Η ερώτηση τον αιφνιδίασε και μας είπε: «Δεν θέλω να απαντήσω γι' αυτό. Καταλαβαίνω γιατί με ρωτάτε, θέλετε να κάνετε κι εσείς τη δουλειά σας, όμως εμένα με απασχολεί η δεινή θέση στην οποία έχω περιέλθει. Προετοιμάζομαι για την κατάθεσή μου στην Εξεταστική που έχει ορισθεί για την Τρίτη και θα καταθέσω εκεί υπόμνημα για τους λογαριασμούς μου. Αλλωστε, το θέμα που με ρωτάτε δεν αφορά την Εξεταστική Επιτροπή που ασχολείται μόνο με τη Siemens. Παγιδεύτηκα, έκανα κακούς χειρισμούς στην πρώτη μου κατάθεση και να τώρα, είμαι κατηγορούμενος. Με καταβαράθρωσαν, εισέβαλαν στο σπίτι μου και στο γραφείο μου σαν να ήμουνα τρομοκράτης. Λέτε ότι ο εισαγγελέας δεν είδε σε τι κατάσταση είμαι;» Σύμβαση-colpo grosso Η Intracom τον Δεκέμβριο του 1997 υπέγραψε με τον ΟΤΕ τη μεγαλύτερη σύμβαση όλων των εποχών. Το αρχικό της ύψος ήταν 222,7 δισ. δρχ. Ομως μετά την εκτέλεσή της, που πραγματοποιήθηκε μέσω έξι διαδοχικών παραγγελιών του ΟΤΕ από το 1997 μέχρι και το 2002, αυτή εκτινάχθηκε στα 328,3 δισ. δρχ. ή 963,7 εκατ. ευρώ, γιατί κρυφά προστέθηκαν σ' αυτή και νέα υλικά. Η σύμβαση 8004 της Intracom με τον ΟΤΕ έχει μείνει στο απυρόβλητο και η Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί μ' αυτήν. Πάντως, πέραν της σύμβασης 8004 κατά την περίοδο που αυτή εξελίσσετο και πέραν της μεγέθυνσής της κατά 47% από την αρχικώς υπογραφείσα, ο ΟΤΕ εξακολουθούσε από το παράθυρο να κάνει απευθείας αναθέσεις και μάλιστα υλικών παρωχημένης τεχνολογίας. Ετσι οι προμήθειες της περιόδου αυτής έφθασαν συνολικά για την Intracom τα 1,2 δισ. ευρώ και για τη Siemens 889,7 εκατ. ευρώ. Σύνολο πληρωμών για τον ΟΤΕ 2,2 δισ. ευρώ σε επτά χρόνια σε Intracom και Siemens. Η προγραμματική σύμβαση πάντως του ΟΤΕ με την Siemens, η επίδικη 8002, είχε αρχικό εγκεκριμένο ύψος 158 δισ. δρχ. και έκλεισε στα 236,1 δισ. δρχ., εκτινασσόμενο κατά 50% μετά τις 6 εκτελεστές παραγγελίες. Αυτά συνέβησαν μόνο στον ΟΤΕ εν Ελλάδι, γιατί η φάμπρικα αυτή εξήχθη και στις διεθνείς επενδύσεις του σε Ρουμανία, Αρμενία κ.ά., όπου απωλέσθη κάθε έλεγχος.

Read more...

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΔΙΟΔΙΩΝ


Νέοι σταθμοί διοδίων και «μαζί» νέες αυξήσεις περιμένουν τους οδηγούς που διέρχονται από τους μεγάλους οδικούς άξονες...
Εως το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει το καινούργιο σύστημα διοδίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ακόμα δύο σταθμοί, ένας στον Μαλιακό και ένας στην Πελοπόννησο θα πάρουν «πράσινο φως» από το υπουργείο Υποδομών μέσα στους επόμενους μήνες. Πιο άμεσες θα είναι οι αυξήσεις στα διόδια της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Τριπόλεως, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέσα στον Σεπτέμβριο.


Η καλοκαιρινή «ανακωχή» στο μέτωπο των διοδίων ήταν μικρής διάρκειας, αφού στο προσεχές διάστημα το τοπίο στους εθνικούς οδικούς άξονες που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, αλλά και στην Εγνατία Οδό, πρόκειται να αλλάξει και πάλι. Πιο συγκεκριμένα:


Πελοπόννησος. Οι πρώτες εξελίξεις έρχονται από την Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως. Οπως ανακοινώθηκε στα μέσα του καλοκαιριού, η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις που ξεπερνούν το 50% στους δύο σταθμούς διοδίων που λειτουργεί (σύμφωνα, βεβαίως, με τα όσα ορίζει η σύμβαση παραχώρησης). Για παράδειγμα, η τιμή διέλευσης για ένα Ι.Χ. από 1,40 ευρώ θα εκτιναχθεί στα 2,30 ευρώ για το Σπαθοβούνι και στα 2,20 για τη Νεστάνη.


Πιο αισθητές θα είναι οι αυξήσεις για τα βαρέα οχήματα: στα μεγάλα φορτηγά η τιμή αυξάνεται στο Σπαθοβούνι από 5,10 ευρώ στα 8,20 ευρώ και στη Νεστάνη από 4,90 στα 7,80 ευρώ. Η ακριβής ημερομηνία από την οποία θα ισχύσει η αύξηση δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι μέσα στον Σεπτέμβριο.


Στον ίδιο οδικό άξονα, αρκετά νοτιότερα, αναμένεται να λειτουργήσει ένας νέος σταθμός διοδίων μέσα στο έτος. Πρόκειται για τον σταθμό Ασέας, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει όταν παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Τρίπολης - Αθήναιου, μήκους 12 χιλιομέτρων. Οταν ολοκληρωθεί, το τμήμα θα ενωθεί με ένα υφιστάμενο (σε κυκλοφορία σήμερα) τμήμα 15 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε κυρίως από το Δημόσιο. Ετσι η Εθνική Οδός θα φθάνει πλέον έως το Λεύκτρο, λίγο μετά τη Μεγαλόπολη.


Μαλιακός. Πιο άμεση εκτιμάται ότι θα είναι η λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων στην Αγία Τριάδα (κοντά στις Θερμοπύλες), ο πρώτος στον Μαλιακό. Ο σταθμός είναι έτοιμος καθώς το ολοκληρωμένο τμήμα της Εθνικής Οδού στον Μαλιακό έχει παραδοθεί στην κοινοπραξία «Νέα Οδός». Για να λειτουργήσει ο σταθμός χρειάζεται να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη η Εθνική Οδός στον Μαλιακό, που ανακατασκευάζεται ως δημόσιο έργο, θα παραδοθεί στη «Νέα Οδό», προκειμένου να λειτουργήσουν δύο σταθμοί διοδίων από τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65).


Εγνατία. Το καλοκαίρι τοποθετούσε χρονικά ο υπουργός Υποδομών κ. Δημ. Ρέππας την έναρξη λειτουργίας διοδίων στην Εγνατία Οδό. Το καλοκαίρι παρήλθε, ωστόσο η τελική ημερομηνία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τα όσα είπε στα τέλη Μαΐου ο υπουργός, τα διόδια Μαλγάρων θα αυξάνονταν σε 2,80 ευρώ από 2 ευρώ σήμερα (προκειμένου να χρηματοδοτήσουν... το κλείσιμο των διοδίων Αιγινίου), ενώ ανάλογη θα ήταν και η τιμολόγηση των διοδίων Πολύμυλου Κοζάνης. Για την υπόλοιπη Εγνατία θα ίσχυε προσωρινά -για διάστημα δύο ετών- το σύστημα της «βινιέτας»: η είσοδος στην Εγνατία με καταβολή εισιτηρίου ημερήσιου, εβδομαδιαίου ή άλλου), ασχέτως με τα διανυόμενα χιλιόμετρα, ωστόσο το ύψος του δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Read more...

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ "ΟΒΑΛ ΓΡΑΦΕΙΟ"...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Και οι δύο είναι κοντά στον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου. Ο ένας, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ακαδημαϊκός, γνωρίζεται από παλιά με τον Πρωθυπουργό και μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο άλλος, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης, πρώην...
δήμαρχος Πάρου, γνωρίστηκε σχετικά πρόσφατα με τον κ. Παπανδρέου, επιδεικνύει όμως με υπερηφάνεια μία φωτογραφία του που έχει σε περίοπτη θέση στο γραφείο του με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου , τότε που ήταν ακόμη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματέας της ΠΑΣΠ, στις σκληρές αντιπαραθέσεις της με την κυβέρνηση του κ. Κ.Μητσοτάκη για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. «Γέννημα θρέμμα του ΠαΣοΚ» λένε οι συνεργάτες του, ενδεχομένως και για να τονίσουν την απουσία κομματικών περγαμηνών του κ. Χ. Παμπούκη αλλά και άλλων που αμφισβητούν αυτόν τον καιρό τον υπουργό Εσωτερικών. Οι δύο πιο έμπιστοι άνθρωποι του Πρωθυπουργού εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες να στροβιλίζονται σε μια δίνη ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων για την πρωτοκαθεδρία στην κυβέρνηση. Επισήμως δηλώνουν και οι δύο ότι δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αλλά το τελευταίο καιρό υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση ότι οι απόψεις τους για τη μορφή κυβερνητικού σχήματος δεν συμπίπτουν. «Αυτή δεν είναι σύγκρουσηαλλά υπόγεια πυρηνική δοκιμή» λένε στις ιδιωτικές τους συζητήσεις πολλοί υπουργοί, επισημαίνοντας ότι όσο μεγάλες δυνάμεις και αν αναπτυχθούν και από τους δύο κάτω από το έδαφος, η επιφάνεια θα συνεχίσει να δείχνει απολύτως ήρεμη. Οι απόψεις τους έχουν χωρίσει την κυβέρνηση σε δύο στρατόπεδα: το ένα πιέζει για ευρύ ανασχηματισμό και το άλλο για περιορισμένες αλλαγές, τις απολύτως απαραίτητες, μόνο για να συμπληρωθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τον ορισμό των υποψηφίων στις περιφέρειες. Στο ένα στρατόπεδο, στο πλευρό του κ. Ραγκούση συντάσσονται οι κκ. Π. Γερουλάνος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Γ. Παπακωνσταντίνου. Τις απόψεις του κ. Παμπούκη υιοθετούν ο κ. Θ. Πάγκαλος, αλλά και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη. Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες για υπερυπουργεία και συντονιστές τη στιγμή που ο αγώνας δίνεται για να σώσουμε τη χώρα, φέρεται ότι είπε στους συνεργάτες του ο υπουργός Επικρατείας, σε μία σύσκεψη που είχε στο κτίριο του πρώην Αστέρα. «Ουδέποτε παρέδωσα εισήγηση στον Πρωθυπουργόγια αλλαγές στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο να είμαι εγώ υπερυπουργός» είχε διαμηνύσει ο κ. Ραγκούσης. Οπως μάλιστα έλεγαν οι συνεργάτες του, δεν έχει ασχοληθεί ούτε καν τού έχουν ζητηθεί προτάσεις για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα είχε στραμμένη την προσοχή του στον νόμο για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων και δεν είχε καιρό ακόμη και να επισκεφθεί την οικογένειά του που βρίσκεται μονίμως στην Πάρο. Ο κ. Παμπούκης όλο αυτό το διάστημα μετείχε, βεβαιώνουν οι δικοί του συνεργάτες, σε άτυπες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκε με πολύ κόσμο και βρέθηκε για λίγες ημέρες στο Παρίσι. Το σημαντικότερο, αν συνομιλήσει κανείς μαζί τους και οι δύο αποδέχονται ότι ο μοναδικός που έχει τον ρόλο του συντονιστή στην κυβέρνηση είναι ο Πρωθυπουργός και κανείς άλλος. Τι συνεπώς είχε συμβεί; Ορισμένοι θεωρούν ότι για όλα αυτά φταίει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού... κ. Κέβιν Φέδερστοουν, ο οποίος πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ «μοντέλο καγκελαρίας» για την κυβέρνηση, δηλαδή τη δημιουργία μιας ισχυρής υπουργικής θέσης με προσωπικό και θεσμικές δυνατότητες. Ο κ. Φέδερστοουν ανήκει όμως στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει εκπονήσει τις προτάσεις της γιατις δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση και τις παρέδωσε στον κ. Παμπούκη. Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γέννημα θρέμμα του ΠαΣοΚ λένε ότι είναι όσοι γνωρίζουν τον κ. Ι.Ραγκούση. «Από 17 χρονών είμαι στο ΠαΣοΚ» είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του και ξαφνιάζει αυτό που λέει σε φίλους, συνεργάτες και υπουργούς ότι δεν διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό παρά μόνο σχέσεις συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης: «Ακόμη και στην Πάρο όταν έρχεταιμη νομίζετε ότι είμαστε συνεχώς μαζί» είχε πει κάποτε. Ολα όμως άρχισαν για τον κ. Ραγκούση το 2006 όταν το ζεύγος Παπανδρέου βρέθηκε σε διακοπές στην Πάρο. Εκεί έγινε η γνωριμία τού τότε δημάρχου Ραγκούση (είχε εκλεγεί δύο συνεχόμενες φορές δήμαρχος, τη δεύτερη φορά μάλιστα με ποσοστό 68%) με τον αρχηγό του ΠαΣοΚ και μετά το Συμπόσιο της Σύμης του 2007 ο κ. Ραγκούσης κλήθηκε να αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσής του. Σπουδαγμένος στην Ελλάδα, με μεταπτυχιακό στη Βρετανία, καλός γνώστης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και σημερινός πρώτος τη τάξει υπουργός, θεωρείται από πολλούς ότι διαθέτει στρατηγική σκέψη για την πολιτική και το έχει αποδείξει στη σχετικά σύντομη πορεία του στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Αν και προερχόμενος από το παλαιό ΠαΣοΚ, κατάφερε να ευθυγραμμιστεί με την νεωτερικότητα του κ. Παπανδρέου στο κόμμα, κινείται δίπλα στον λαό, διαθέτει την όσφρηση του απλού πολίτη. Οι αντίπαλοί του δεν ξεχνούν τη γρήγορη ανέλιξή του, την επιβολή των απόψεών του σε κυβέρνηση και κόμμα και βεβαίως ότι δεν δοκιμάσθηκε με σταυρό. Ο κ. Ραγκούσης εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ ο κ. Παμπούκης είναι εξωκοινοβουλευτικός. Και οι δύο κατέλαβαν τις πιο σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση. ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ«Εγώ δεν έχω μυστικά, ξέρω όμως να κρατώ μυστικά» είχε πει κάποτε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Χ. Παμπούκης. Πανεπιστημιακός, κοσμοπολίτης, διαπρεπής δικηγόρος, συνομιλητής με τους πάντες, από επιχειρηματίες, εκδότες, τραπεζίτες ως αγρότες και συνδικαλιστές, γαλλοτραφής, με επιτυχή θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει δοκιμασμένες μακροχρόνιες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό. Θεωρείται από πολλούς στο κυβερνητικό σχήμα ως ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», αφού μεταφέροντας μηνύματα του κ. Παπανδρέου τώρα που είναι Πρωθυπουργός, αλλά και παλαιότερα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Παμπούκης βρισκόταν πότε στο Βελιγράδι, στο Κόσοβο στην Τουρκία, στο Παρίσι, στις αραβικές χώρες, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος δεν αποδέχεται την ιδιότητα του εξ απορρήτων του κ. Παπανδρέου και απλώς χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως ένα είδος «γεφυροποιού», που στηρίζει επιτελικά το έργο του Πρωθυπουργού. Αυτός άλλωστε ήταν ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε ο κ. Παπανδρέου για να επανασυνδέσει τις σχέσεις του με τον κ. Κ.Σημίτη. Αλλά σαφέστατα είναι και ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τις κυβερνητικές κρίσεις, χωρίς ποτέ να αναμειγνύεται, όπως λέει, στο έργο των υπουργών. Οταν ο κ. Παπανδρέου αποχωρήσει, θα αποχωρήσει και αυτός μαζί του. Οι αντίπαλοί του σημειώνουν ότι εμπλέκεται ταυτόχρονα με πολλά θέματα με αποτέλεσμα να καθυστερούν, ότι είναι περισσότερο θεωρητικός της πολιτικής, ότι δεν διαθέτει καμία επιρροή στο κόμμα και ότι έχει συγκεντρώσει σημαντικές αρμοδιότητες, όπως αυτή της προσέλκυσης επενδύσεων και της εξωτερικής πολιτικής. Οι νομικές του γνώσεις όμως θεωρούνται από όλους στην κυβέρνηση σημαντικές για την προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Read more...

ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ "ΜΠΑΪΠΑΣ¨" ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Τρία δισεκατομμύρια ευρώ σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά η κυβέρνηση ως το τέλους του χρόνου, για να ενισχύσει τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για να ενθαρρύνει νέους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν καινούργιες δραστηριότητες. Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το...
υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας και θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο βασίζεται κατά 50% σε κονδύλια του ΕΣΠΑ και κατά 50% σε κεφάλαια ελληνικών (αλλά για πρώτη φορά και ξένων) τραπεζών, οι οποίες από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το μισό από το κεφάλαιο που θα χορηγούν. Το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης των επιχειρήσεων προβλέπει τη δημιουργία τριών νέων ταμείων επιχειρηματικότητας που θα αντικαταστήσουν το ΤΕΜΠΜΕ, μετά τη διαπίστωση ότι το ισχύον σύστημα δεν λειτουργεί και δεν βοηθά τις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως σήμερα οι τράπεζες έχουν εκδώσει μόλις 234 εγκρίσεις για δάνεια, συνολικού κόστους 19 εκατ. ευρώ. Με το νέο σχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί ένα «μπαϊπάς» στις τράπεζες που δεν μπορούν πια να σαμποτάρουν ένα πρόγραμμα που δεν χρηματοδοτούν οι ίδιες, χορηγώντας ταυτόχρονα «φθηνά δάνεια» με επιτόκιο που σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 3,5%. Ταυτόχρονα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει και τη δανειοδότηση στο εξής επιχειρήσεων που ως τώρα δεν δικαιούνταν ενισχύσεις, όπως για παράδειγμα πολιτιστικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες και στην ψηφιακή σύγκλιση. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι ένα από τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει εφέτος στη Θεσσαλονίκη είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η «ακινησία» στην αγορά και το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Το πρόβλημα αυτό σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, αξιοποιώντας το σχέδιο που του παρέδωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας κυρία Λούκα Κατσέλη και που προβλέπει τη διάθεση ζεστού χρήματος στις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο ως τον Ιούνιο του 2011. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη την αντικατάσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) από το Ταμείο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Καινοτομίας και Εξωστρέφειας και το Ταμείο Δικτύωσης και Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Για τη χρηματοδότηση των ταμείων αυτών η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ήδη 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία θα διαθέσει σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, ώστε εκείνες με τη σειρά τους να αρχίσουν να χορηγούν μικρά δάνεια (από 15.000 ως 200.000 ευρώ). Δικαίωμα στα δάνεια αυτά θα έχει κάθε επιχειρηματίας ο οποίος σχεδιάζει να ανοίξει μια νέα επιχείρηση ή να αναπτύξει και να επεκτείνει αυτήν που ήδη κατέχει. Ταυτόχρονα ξεκινά η λειτουργία του επενδυτικού ταμείου JΕRΕΜΙΕ με κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το οποίο θα χορηγήσει μαζί με τράπεζες δάνεια συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, στο Ιnternet και στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Αυτά τα κεφάλαια δεν θα είναι μιας χρήσεως αλλά ανακυκλώσιμα που θα επανεπενδύονται συνεχώς σε επιχειρήσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και το επενδυτικό ταμείο JΕSSΙCΑ (Joint Εuropean Support for Sustainable Ιnvestment in City Αreas) που δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στοχεύοντας στη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στον τομέα της αστικής ανάπτυξης.

Read more...

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ", ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΔΟΕ


ρεπορταζ:Κωστας Σιωμοπουλος


Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» χιλιάδων φορολογουμένων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα δίνει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, όταν εντοπίζουν πολίτες να έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απόκτησή τους από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία, να επιβάλλουν πολύ αυστηρές ποινές και πρόστιμα...
Η μεγάλη όμως αλλαγή είναι ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι υποχρέωση των φορολογουμένων και όχι των φορολογικών αρχών να αποδείξουν πως τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει δικαιολογούνται από τα πραγματικά τους εισοδήματα που έχουν δηλώσει στα έντυπα της Εφορίας.


Με βάση τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο «πόθεν έσχες» θα γίνουν και οι έλεγχοι σε χιλιάδες Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ουδέποτε δήλωσαν τους τόκους στην Εφορία. Οπως αποκάλυψε χθες «Το Βήμα», στο ΣΔΟΕ έχουν φθάσει λίστες από την Ελβετία και το Λιχτενστάιν με τους τόκους που αποδόθηκαν σε έλληνες καταθέτες και δεν φορολογήθηκαν στις χώρες αυτές. Από τις διασταυρώσεις που έγιναν στην Ελλάδα αποδείχθηκε ότι στις περιπτώσεις αυτές οι τόκοι δεν δηλώθηκαν ούτε εδώ, με αποτέλεσμα να μην καταβληθεί κανένας φόρος.


Για την αντιμετώπιση της μάστιγας της μεγάλης φοροδιαφυγής αλλάζει και το σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις οποίες πλέον θα κυνηγούν νομικές υπηρεσίες της κάθε Εφορίας.


Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων, οι ελεγκτές των εφοριών και του ΣΔΟΕ θα ζητούν από τους πολίτες ανά πάσα στιγμή και, το κυριότερο, απροειδοποίητα να προσκομίζουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν την προέλευση των χρημάτων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σημαντικής αξίας. Το ίδιο θα συμβεί και για καταθέσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό και όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δικαιούχοι τους δεν είχαν εμφανίσει ούτε ένα ευρώ έσοδα από τόκους.


Οι στόχοι


Στο ΣΔΟΕ υπάρχουν στοιχεία για λίστες γιατρών και δικηγόρων που διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ουδέποτε ενημέρωσαν τις φορολογικές αρχές στην Ελλάδα για την ύπαρξή τους. Επίσης, έχουν ανοίξει λογαριασμοί στην Ελλάδα όπου βρέθηκαν με τεράστια ποσά καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωναν κάθε χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν μόνο στις καταθέσεις, αλλά και σε όσους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, όπως μεγάλα ακίνητα με αδήλωτες πισίνες και σκάφη αναψυχής που έχουν «βαφτιστεί» επαγγελματικά ή αθλητικά για την αποφυγή της φορολογίας.


Καταργήθηκε εξάλλου η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής των τόκων ή χρεολυσίου κατά περίπτωση για αγορά κατοικίας. Πλέον όσοι αγοράζουν πρώτη κατοικία με μετρητά χωρίς δάνειο θα πρέπει να δικαιολογήσουν ολόκληρο το ποσό από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία. Το ίδιο θα συμβεί και για τις δόσεις στεγαστικού δανείου, ανεξαρτήτως του αν αυτό συνήφθη πριν ή μετά την εφαρμογή του νέου νόμou


Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκει να θέσει τέλος (στον βαθμό που μπορεί φυσικά) στο «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στην αγορά και μέσω αυτού έχουν «χτιστεί αυτοκρατορίες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.


Μάλιστα, πολλοί από αυτούς που διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ακίνητη περιουσία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το «πόθεν έσχες» έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την πλήρη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου σώματος ελεγκτών που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο το κυνήγι και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.


2.500 ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ


Με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στον φορολογικό νόμο έκλεισαν τα όποια «παράθυρα» υπήρχαν και πλέον όσοι χρησιμοποιούν σκάφη αναψυχής για ιδιωτική χρήση αλλά τα έχουν δηλώσει ως επαγγελματικά θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε δήλωση της πραγματικής χρήσης, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ υψηλά πρόστιμα.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης έχει στο γραφείο του λίστα με 2.500 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής οι οποίοι τα δηλώνουν ως επαγγελματικά αλλά τα χρησιμοποιούν για ίδια χρήση ή δεν τα έχουν δηλώσει καθόλου στην Εφορία. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τα τεκμήρια και άλλες φορολογίες.


Σε όλους αναμένεται να σταλούν επιστολές, με τις οποίες θα τους καλεί το ΣΔΟΕ να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγή της χρήσης και να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους και με τον εισαγγελέα.


50.000 ΠΙΣΙΝΕΣ


Στο κυνήγι των εσόδων από αδήλωτα εισοδήματα έχουν επιδοθεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να εντοπίσουν πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί. Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλος έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες σε όλη την επικράτεια και να καλέσει τους ιδιοκτήτες τους στην Εφορία.


Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως σήμερα εκτιμάται ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 αδήλωτες πισίνες σε σύνολο 120.000. Ο συγκεκριμένος αριθμός, όσο και αν φαίνεται εξωπραγματικός, δεν απέχει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει καθημερινά το υπουργείο Οικονομικών.


Μάλιστα, έχει υπάρξει πρόταση να κληθούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τις πισίνες να πληρώσουν εφάπαξ πρόστιμο στα πρότυπα των ημιυπαίθριων.


α΄ κατοικία


O έλεγχος του «πόθεν έσχες» θα αφορά και περιπτώσεις πρώτης κατοικίας καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2010 καταργήθηκε η εξαίρεση που υπήρχε τόσο για την αγορά όσο και για τις δόσεις στεγαστικού δανείου που καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και μεζονετών. Στόχος ο εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» που κυκλοφορεί στον χώρο της οικοδομής και όχι μόνο. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καταργήθηκε από τις 23 Απριλίου 2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του νέου φορολογικού νόμου) η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Επομένως, τα ποσά που καταβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου, δηλαδή σε έλεγχο «πόθεν έσχες».
Read more...