Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ", ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΔΟΕ


ρεπορταζ:Κωστας Σιωμοπουλος


Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» χιλιάδων φορολογουμένων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα δίνει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, όταν εντοπίζουν πολίτες να έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απόκτησή τους από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία, να επιβάλλουν πολύ αυστηρές ποινές και πρόστιμα...
Η μεγάλη όμως αλλαγή είναι ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι υποχρέωση των φορολογουμένων και όχι των φορολογικών αρχών να αποδείξουν πως τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει δικαιολογούνται από τα πραγματικά τους εισοδήματα που έχουν δηλώσει στα έντυπα της Εφορίας.


Με βάση τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο «πόθεν έσχες» θα γίνουν και οι έλεγχοι σε χιλιάδες Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ουδέποτε δήλωσαν τους τόκους στην Εφορία. Οπως αποκάλυψε χθες «Το Βήμα», στο ΣΔΟΕ έχουν φθάσει λίστες από την Ελβετία και το Λιχτενστάιν με τους τόκους που αποδόθηκαν σε έλληνες καταθέτες και δεν φορολογήθηκαν στις χώρες αυτές. Από τις διασταυρώσεις που έγιναν στην Ελλάδα αποδείχθηκε ότι στις περιπτώσεις αυτές οι τόκοι δεν δηλώθηκαν ούτε εδώ, με αποτέλεσμα να μην καταβληθεί κανένας φόρος.


Για την αντιμετώπιση της μάστιγας της μεγάλης φοροδιαφυγής αλλάζει και το σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις οποίες πλέον θα κυνηγούν νομικές υπηρεσίες της κάθε Εφορίας.


Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων, οι ελεγκτές των εφοριών και του ΣΔΟΕ θα ζητούν από τους πολίτες ανά πάσα στιγμή και, το κυριότερο, απροειδοποίητα να προσκομίζουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν την προέλευση των χρημάτων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σημαντικής αξίας. Το ίδιο θα συμβεί και για καταθέσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό και όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δικαιούχοι τους δεν είχαν εμφανίσει ούτε ένα ευρώ έσοδα από τόκους.


Οι στόχοι


Στο ΣΔΟΕ υπάρχουν στοιχεία για λίστες γιατρών και δικηγόρων που διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ουδέποτε ενημέρωσαν τις φορολογικές αρχές στην Ελλάδα για την ύπαρξή τους. Επίσης, έχουν ανοίξει λογαριασμοί στην Ελλάδα όπου βρέθηκαν με τεράστια ποσά καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωναν κάθε χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν μόνο στις καταθέσεις, αλλά και σε όσους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, όπως μεγάλα ακίνητα με αδήλωτες πισίνες και σκάφη αναψυχής που έχουν «βαφτιστεί» επαγγελματικά ή αθλητικά για την αποφυγή της φορολογίας.


Καταργήθηκε εξάλλου η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής των τόκων ή χρεολυσίου κατά περίπτωση για αγορά κατοικίας. Πλέον όσοι αγοράζουν πρώτη κατοικία με μετρητά χωρίς δάνειο θα πρέπει να δικαιολογήσουν ολόκληρο το ποσό από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία. Το ίδιο θα συμβεί και για τις δόσεις στεγαστικού δανείου, ανεξαρτήτως του αν αυτό συνήφθη πριν ή μετά την εφαρμογή του νέου νόμou


Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκει να θέσει τέλος (στον βαθμό που μπορεί φυσικά) στο «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στην αγορά και μέσω αυτού έχουν «χτιστεί αυτοκρατορίες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.


Μάλιστα, πολλοί από αυτούς που διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ακίνητη περιουσία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το «πόθεν έσχες» έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την πλήρη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου σώματος ελεγκτών που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο το κυνήγι και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.


2.500 ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ


Με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στον φορολογικό νόμο έκλεισαν τα όποια «παράθυρα» υπήρχαν και πλέον όσοι χρησιμοποιούν σκάφη αναψυχής για ιδιωτική χρήση αλλά τα έχουν δηλώσει ως επαγγελματικά θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε δήλωση της πραγματικής χρήσης, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ υψηλά πρόστιμα.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης έχει στο γραφείο του λίστα με 2.500 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής οι οποίοι τα δηλώνουν ως επαγγελματικά αλλά τα χρησιμοποιούν για ίδια χρήση ή δεν τα έχουν δηλώσει καθόλου στην Εφορία. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τα τεκμήρια και άλλες φορολογίες.


Σε όλους αναμένεται να σταλούν επιστολές, με τις οποίες θα τους καλεί το ΣΔΟΕ να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγή της χρήσης και να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους και με τον εισαγγελέα.


50.000 ΠΙΣΙΝΕΣ


Στο κυνήγι των εσόδων από αδήλωτα εισοδήματα έχουν επιδοθεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να εντοπίσουν πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί. Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλος έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες σε όλη την επικράτεια και να καλέσει τους ιδιοκτήτες τους στην Εφορία.


Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως σήμερα εκτιμάται ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 αδήλωτες πισίνες σε σύνολο 120.000. Ο συγκεκριμένος αριθμός, όσο και αν φαίνεται εξωπραγματικός, δεν απέχει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει καθημερινά το υπουργείο Οικονομικών.


Μάλιστα, έχει υπάρξει πρόταση να κληθούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τις πισίνες να πληρώσουν εφάπαξ πρόστιμο στα πρότυπα των ημιυπαίθριων.


α΄ κατοικία


O έλεγχος του «πόθεν έσχες» θα αφορά και περιπτώσεις πρώτης κατοικίας καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2010 καταργήθηκε η εξαίρεση που υπήρχε τόσο για την αγορά όσο και για τις δόσεις στεγαστικού δανείου που καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και μεζονετών. Στόχος ο εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» που κυκλοφορεί στον χώρο της οικοδομής και όχι μόνο. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καταργήθηκε από τις 23 Απριλίου 2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του νέου φορολογικού νόμου) η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Επομένως, τα ποσά που καταβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου, δηλαδή σε έλεγχο «πόθεν έσχες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: