Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Καρατζαφέρης: «Θα γίνω πρωθυπουργός για να σώσω τον τόπο»

Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΛΑ.Ο.Σ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ


http://img.protothema.gr/D8F2E3DE5903EC9809EA64BEA6DEF7D8.jpg
«Σας δίνω μια υπόσχεση, θα γίνω πρωθυπουργός για να σώσω αυτόν τον τόπο. Είναι θέμα χρόνου να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας σε συγκέντρωση του ΛΑ.Ο.Σ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Όταν οι συγκεντρωμένοι φώναξαν το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ο κ. Καρατζαφέρης παρενέβη και είπε: «Στους καθαρούς Έλληνες, που αγαπούν την πατρίδα, όχι στους αριστερούς κηφήνες».

Δεσμεύτηκε ότι ως πρωθυπουργός θα διώξει τους λαθρομετανάστες από την Ελλάδα και σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν λαθρομετανάστη να ασελγεί σε βάρος της Ελλάδας. Θα τους διώξω. Ήρθαν στο σπίτι μου χωρίς να τους φωνάξω κι έχω την υποχρέωση να τους δείξω την πόρτα της εξόδου».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Για την κατάσταση στην Ελλάδα ενημερώθηκε ατύπως το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ

Εξουσιοδότηση σε Τόμσεν να συνεχίσει

Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον
Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
To Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημερώθηκε την Τετάρτη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το Ταμείο, εξουσιοδότησε τον επικεφαλής του κλιμακίου Πόουλ Τόμσεν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως διευκρινίζουν τα ίδια στελέχη, το Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενημερώθηκε ατύπως και δεν συγκλήθηκε για τη λήψη αποφάσεων.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ θα συνεχίσει το έργο του, μαζί με τις ελληνικές Αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με την πρόθεση να ολοκληρώσει την πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος για τη στήριξη της οικονομίας της Ελλάδας», δήλωσαν σχετικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πολύνεκρο τροχαίο στα Γρεβενά


newpost.gr
Πολύνεκρο τροχαίο στα Γρεβενά
Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο των Γρεβενών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Γρεβενών, μίνι-μπας (λεωφορείο), με τσέχικες πινακίδες, συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο (τζιπ), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν άλλα εννέα.


Όπως έγινε γνωστό, οι δύο νεκροί επέβαιναν στο μίνι-μπας, ενώ, από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι στο συγκεκριμένο όχημα επέβαιναν και μικρά παιδιά.

Οι τραυματίες -μεταξύ αυτών και σοβαρά περιστατικά- μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία των Γρεβενών, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 5 το απόγευμα στη γέφυρα Καλαμιτσίου, στο ρεύμα της Εγνατία Οδού από Γιάννενα προς Θεσσαλονίκη. Η λωρίδα κυκλοφορίας στο σημείο αυτό προς Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστεί. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται.
Read more...

Μαχαίρι και σε επιδόματα και συντάξεις

Ολοκληρώθηκε η κυβερνητική επιτροπή


http://img.protothema.gr/729CDD46341415DD62FCBA203ED8794D.jpg

Η περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και η επιτάχυνση της επισκόπησης των προνομιακών επιδομάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα.

Στη σύσκεψη η οποία γίνεται υπό τον πρωθυπουργό συμμετέχουν οι κύριοι Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Ρέππας, Σκανδαλίδης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Παπουτσής, Μόσιαλος, Βάρτζελη, Αθανασάκης, Γληνός.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ενόψει αποψινής τηλεδιάσκεψης Παπανδρέου – Μέρκελ – Σαρκοζί και της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός επικρατείας κύριος Ηλίας Μόσιαλος στο υπουργικό συμβούλιο την μεθεπόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το ενιαίο μισθολόγιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Όπως είναι γνωστό, οι απώλειες στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με το ενιαίο μισθολόγιο φτάνουν ακόμη και το 60%!

Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης δημόσιων φορέων.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός κύριος Γεώργιος Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν συνάντηση και με τον επικεφαλής της ομάδας Task Force κύριο Ράιχενμπαχ για τον τρόπο που η ομάδα θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η ομάδα, με τη βοήθεια διεθνών και εθνικών οργανισμών αλλά και εμπειρογνωμόνων, πρόκειται να παράσχει συμβουλές για θέματα φορολογικά, δαπανών, ΕΣΠΑ, μετανάστευσης και δημοσίων έργων.
Read more...

Επιταχύνονται οι έλεγχοι αναπηρικών συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων

Απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, από τον επανέλεγχο θα υπάρξει εξοικονόμηση 250 εκατ. για το 2012
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, από τον επανέλεγχο θα υπάρξει εξοικονόμηση 250 εκατ. για το 2012 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Να επιταχυνθεί ο έλεγχος των αναπηρικών συντάξεων και να επανεξεταστούν όλα τα προνοιακά επιδόματα, αλλά και όσοι δικαιούνται να τα εισπράττουν, αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του και τον πρωθυπουργό, από τον επανέλεγχο θα υπάρξει εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων για το 2012, σύμφωνα με τη δέσμευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν ο έλεγχος να γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αλλά με εντολή του υπουργού Υγείας θα προχωρήσει άμεσα την εφαρμογή ώστε να καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν Με συντελεστή έως 20 ευρώ το τετραγωνικό το ειδικό τέλος στα ακίνητα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με συντελεστή από 3 έως και 16 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και με προσαύξηση που φτάνει το 25% για τα νεόδμητα κτίρια θα επιβάλλεται το νέο ειδικό τέλος ακινήτων.

Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους 0,50 ευρώ το τετραγωνικό.Λεπτομέρειες σχετικά με το τέλος ακίνητης περιουσίας έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου.

Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;

Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;

Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα:

Συντελεστής
ειδικού τέλους
(€/τ.μ.) Τιμή ζώνης
0,5 για ευπαθείς ομάδες
3 έως € 500
4 € 501-1000
5 € 1001-1500
6 € 1501-2000
8 € 2001-2500
10 € 2501-3000
12 € 3001-4000
14 € 4001-5000
16 € 5001 και άνω

Παλαιότητα Συντελεστής
έως 26 έτη 1
25-20 έτη 1,05
19-15 έτη 1,1
14-10 έτη 1,15
9-5 έτη 1,2
4-0 έτη 1,25
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;

Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο (παρ. 7, άρ. 24, ν. 2130/1993)*

Σε τι είδους ακίνητα επιβάλλεται το τέλος;

Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).

Πώς γίνεται ο υπολογισμός του τέλους;

Με την εφαρμογή δέκα συντελεστών, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.

Πώς εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του τέλους;

Το θέμα της εισπραξιμότητας του τέλους κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη επιβολής του με βάση τα δεδομένα των μηχανογραφικών καταστάσεων της ΔΕΗ.

Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;

Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
Για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν καταβληθεί το τέλος;

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Oι απαλλαγές

Απαλλαγές που προβλέπει ο ν. 2130/1993 (άρθ. 24, παρ. 7) από το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) των ακινήτων οι πάσης φύσεως ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων που ανήκουν:

Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.
Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.
Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.
Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών

Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:

Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα, είπε ο Παπανδρέου σε Μέρκελ-Σαρκοζί

«Αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης»

Στην τηλεδιάσκεψη, που κράτησε περίπου 25 λεπτά, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη άμσης εφαρμογής της συμφωνίας της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής
Στην τηλεδιάσκεψη, που κράτησε περίπου 25 λεπτά, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη άμσης εφαρμογής της συμφωνίας της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Τα πρόσφατα μέτρα εγγυώνται την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, διαμήνυσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν πως η Ελλάδα είναι «αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης» και Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωσαν πεπεισμένοι πως το μέλλον της χώρας είναι στο κοινό νόμισμα, όπως ανέφερε από την πλευρά της και η γαλλική προεδρία.

Στην τηλεδιάσκεψη, που κράτησε περίπου 25 λεπτά, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη άμσης εφαρμογής της συμφωνίας της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία, θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Πριν την τηλεδιάσκεψη, ο Γ.Παπανδρέου συνομιλήσε επίσης με τον πρόεδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο Ζ.Γκάμπριελ ανέφερε στον πρωθυπουργό πως το κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου στο Μπούντεσταγκ -η ψηφοφορία αναμένεται προς στο τέλος του Σεπτεμβρίου, και ήδη ορισμένοι βουλευτές που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν δείξει πως σκοπεύουν να ψηφίσουν κατά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προειδοποίηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων

Oι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα ετήσια έσοδά του, που ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ ευρώ ετησίως
Oι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα ετήσια έσοδά του, που ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ ευρώ ετησίως
Αθήνα
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων μέχρι και 60% θα επιφέρει η διατήρηση του σημερινού αδιεξόδου στη λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, όπως υπογραμμίστηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ο κλάδος διακρίνει ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος το Επικουρικό Κεφάλαιο να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και διακοπή της λειτουργίας του.

«Μετά την απόσυρση των ρυθμίσεων του άρθρου 48 του σχεδίου νόμου που αφορά τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, το Επικουρικό σύντομα θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», όπως αναφέρθηκε από το πάνελ της συνέντευξης το οποίο αποτελούσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Γ. Κώτσαλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Θ. Κοκκάλας, ο ταμίας Α. Σαρρηγεωργίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης και πρόεδρος του Επικουρικού Δ. Ζορμπάς.

Όπως αναφέρθηκε, οι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα ετήσια έσοδά του που ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ ευρώ ετησίως.

Επίσης, οι ημερομηνίες για καταβολές των αποζημιώσεων στους δικαιούχους προσδιορίζονται για μετά από 3 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επικουρικού, από τις 125.457 εκκρεμείς υποθέσεις ζημιών μόλις 1.565 υποθέσεις ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις από τις υποθέσεις αυτές (δηλαδή τις 1565) υπολογίζονται σε 356 εκατ. ευρώ.

Πρώτος παράγοντας που οδηγήθηκε το Επικουρικό σε αυτή την κατάσταση είναι η συνεχής και ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης.

Από τα στοιχεία του Επικουρικού προκύπτει ότι από το 2005 μέχρι το 2009 οι αποζημιώσεις για την
ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης έχουν αυξηθεί έως και 400% ενώ στην κακή κατάσταση του Επικουρικού συνέτεινε και η διόγκωση των περιπτώσεων που εμπλέκεται και καταβάλλει αποζημιώσεις το Επικουρικό, τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της αύξησης του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων.

Οι ρυθμίσεις που προωθούνταν από την Πολιτεία μέσω του άρθρου 48 και οι οποίες αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου δημιουργώντας ένταση στον ασφαλιστικό κλάδο είχαν σκοπό αφενός μεν να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία στα θύματα από τροχαίο αλλά κυρίως να θέσουν τις βάσεις για τη στήριξη της καλής λειτουργίας του Επικουρικού (μεταξύ άλλων καταργούσε την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης για τις μη οικονομικής φύσεως ζημιές δηλαδή ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη).

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητεί η Πολιτεία να προχωρήσει σε μερικό περιορισμό των παροχών του Επικουρικού Κεφαλαίου με την επαναφορά στη Βουλή του άρθρου 48.

Υπενθυμίζεται ότι το Επικουρικό χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες με εισφορά που υπολογίζεται σήμερα σε ποσοστό 5% επί των καθαρών ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα και η εισφορά αυτή βαρύνει 70% τις εταιρείες και 30% τους ασφαλισμένους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διαφωνούμε, αλλά θέλουμε ανοιχτά πανεπιστήμια, είπαν οι πανεπιστημιακοί

«Σε πλήρη λειτουργία»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Υπέρ της λειτουργίας των πανεπιστημίων τάχθηκε η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, στην οποία συζητήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως τονίζουν οι πανεπιστημιακοί, το νέο θεσμικό πλαίσιο απέχει σημαντικά από τις θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Ωστόσο, σημειώνουν, στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα πρέπει να είναι «ανοιχτά», να βρίσκονται δηλαδή σε πλήρη εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία, δίνοντας την δυνατότητα επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού της δράσης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι καθηγητές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι οι επιφυλάξεις ή και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ακόμη και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που θα κριθούν αρμοδίως, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όσο και στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μας.

«Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οφείλουμε μέσα από την εφαρμογή του νόμου, να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των σπουδών και της λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ συγχρόνως να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα αρνητικά σημεία των ρυθμίσεων με βάση τις θέσεις που έχει καταθέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΠΟΣΔΕΠ» τονίζεται στην απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Οι θέσεις της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Τον Νοέμβριο η απόφαση

Ο Π.Σφουντούρης και η αδερφή του, Μαρία, σε φωτογραφία της εποχής, μπροστά στο μνήμα των σφαγιασθέντων γονέων και αδερφών τους
Ο Π.Σφουντούρης και η αδερφή του, Μαρία, σε φωτογραφία της εποχής, μπροστά στο μνήμα των σφαγιασθέντων γονέων και αδερφών τους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Χάγη, Ολλανδία
Οι ελληνικές θέσεις παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου εκδικάζεται η προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας.

Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας, έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και δικηγόρο, Μιλτιάδη Σφουντούρη, που βρίσκεται στη Χάγη, οι ελληνικές θέσεις παρουσιάστηκαν από τους καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, Σ. Περάκη και Α. Μπρεδήμα. Έγινε ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και στη συνέχεια υποστηρίχθηκαν οι ιταλικές θέσεις, σχετικά με την ετεροδικία και για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίζει για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, είπε ο κ. Σφουντούρης, οι δύο καθηγητές υποστήριξαν ότι το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο έχει βάλει στο κέντρο τον άνθρωπο και όχι μόνο τα κράτη, ενώ εξήγησαν και το ρόλο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει, αν και ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος. Ελπίζουμε ότι η υπόθεση θα πάει καλά, καθώς η ελληνική παρουσία στο δικαστήριο ήταν απρόσμενα καλή και γι' αυτό ευχαριστούμε τον κ. Περάκη» τόνισε ο κ. Σφουντούρης.

Η δίκη θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ εκτιμάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο Τίμοθι Γκάιτνερ

Νέα αμερικανική παρέμβαση για την κρίση

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζητεί επειγόντως μέτρα από τις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία, προκειμένου να σταματήσει η αναταραχή στις αγορές
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζητεί επειγόντως μέτρα από τις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία, προκειμένου να σταματήσει η αναταραχή στις αγορές (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγκτον
«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί», τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Η Ευρώπη έχει την ικανότητα να επιλύσει την οικονομική κρίση, αλλά θα πρέπει να κάνει περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση, τπροσέθεσε.

Ο κ. Γκάιτνερ τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες να αφήσουν τις μεγάλες τράπεζές τους να βρεθούν σε κατάσταση «κινδύνου».

Οι Ευρωπαίοι «αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, αναγνωρίζουν ότι έχουν καθυστερήσει», είπε ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Πολωνία.

Μεταξύ των χωρών που θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες, ο κ. Γκάιτνερ υπέδειξε και τη Γερμανία.

«Θα πρέπει να ενεργήσουν γρηγορότερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για να αποφύγουν να βυθιστούν στην κρίση.

Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όμως, αυτές «δεν λειτουργούν αν δεν συνοδεύονται από χρήματα», κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπαίνoυν στο roll over των ομολόγων

Στο πρόγραμμα πλέον όλες οι ελληνικές τράπεζες


http://img.protothema.gr/16EF97F50B675316C5084F2C9C708E76.jpg
Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν τελικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, στα πλαίσια των αποφάσεων που έλαβε για το ελληνικό χρέος η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροτικής Τράπεζας συνεδρίασε σήμερα το πρωί και αποφάσισε η ΑΤΕ να συμμετάσχει στο roll over των ομολόγων.

Ανάλογη απόφαση φέρεται να έλαβε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που συνεδρίασε σήμερα για να εγκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Εντός της ημέρας αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από τις δύο τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι ΑΤΕ και ΤΤ δεν είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για τους ιδιώτες καθώς υπήρχαν κωλύματα -τα οποία και ξεπεράστηκαν- εξαιτίας της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο κεφάλαιο τους.
Read more...

Η ΝΔ καταγγέλλει 25.000 νέες παράνομες προσλήψεις...



Οι περικοπές μισθών πηγαίνουν σε νέες προσλήψεις, οι θυσίες των Ελλήνων χάνονται στις πελατειακές σχέσεις και τις κομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρταίας κ. Γιάννης Μιχελάκης.

«Την ώρα που η κυβέρνηση...
απολύει, τουλάχιστον, 20.000 δημοσίους υπαλλήλους, αποκαλύπτεται ότι έχει προσλάβει, τουλάχιστον, 25.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτές είναι προσλήψεις ανήθικες, εγκληματικές και παράνομες.

Ανήθικες, γιατί γίνονται αιτία μαζικών απολύσεων.
Εγκληματικές, γιατί εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό της χώρας και γίνονται αφορμή για νέα οδυνηρά μέτρα. Και
Παράνομες, γιατί παραβιάζεται ο κανόνας «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» που ίσχυε κατά το 2010 και «μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις» που ισχύει για το 2011.

Συγκεκριμένα:

H κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση περισσότερων από 70 νέων κρατικών δομών και τη δημιουργία 1.230 νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή τους, με κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ (σελ. 39-40) για το 2010, καλύφθηκαν 25.850 θέσεις με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και 3.353 θέσεις με συμβάσεις έργου.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 13,5%, το κόστος της μισθοδοσίας περιορίστηκε μόνο κατά 7% (500 εκατ. ευρώ) ως το τέλος Ιουλίου » δήλωσε ο κ. Μιχελάκης...
newsbomb.gr



Read more...

Κατ' ιδίαν συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου το μεσημέρι της Τετάρτης

Πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κατ' ιδίαν συνάντηση διάρκειας μισής ώρας είχε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Εβραϊκής Ομοσπονδίας Βορείου Αμερικής, στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων από την Ελλάδα βλέπει η Αυστρία

Εγγυήσεις α λα καρτ

Η κ. Φέκτερ σε παλαιότερο Eurogroup συζητεί με τον Γερμανό ομόλογό της Β. Σόιμπλε
Η κ. Φέκτερ σε παλαιότερο Eurogroup συζητεί με τον Γερμανό ομόλογό της Β. Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βιέννη, Αυστρία
Η διαμάχη εντός της Ευρωζώνης για τις ελληνικές εγγυήσεις έχει αποκλιμακωθεί, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος- μέλος να αποφασίζει το ίδιο εάν θα κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, είπε την Τετάρτη στο Reuters η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Ερωτηθείσα εάν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε: «Κάποια πράγματα έχουν προετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο. Δεν νομίζω ότι είναι πλέον εκρηκτικό».

Σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Reuters, η κ. Φέκτερ επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει τεχνική προετοιμασία έτσι ώστε το πρόβλημα να μην είναι πλέον «εκρηκτικό».

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό, η ιδέα είναι πλέον να καταστούν οι εγγυήσεις τόσο ακριβές που μόνο η Φινλανδία θα νιώθει ότι τη συμφέρει να τις ζητήσει.

«Προς την κατεύθυνση αυτή πίεσε η Αυστρία», είπε σε δηλώσεις της μετά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

«Δεν μπορεί να πρόκειται για ένα συμβατικά συμφωνηθέν προνόμιο για την Φινλανδία, θα πρέπει να είναι μια επιλογή που θα μπορεί κάθε μεμονωμένη χώρα να αποφασίζει εάν θα το χρησιμοποιήσει ή όχι», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για το εάν συνεχίζει να θεωρεί ταμπού το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, είπε:

«Δεν θέλω να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μάλλον να συνεχίσουμε πάνω στην πορεία που έχουμε ξεκινήσει».

Μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν «ασύγκριτα πιο δαπανηρός» τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση, πρόσθεσε.

«Πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθεια για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς και αυτό λειτουργεί μόνο με μια συνεπή στάση και όχι με παλινωδίες», κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναλυτικές οδηγίες για το «εργόσημο» με εγκύκλιο του ΙΚΑ

Πως θα εφαρμοστεί το μέτρο

Η τιμή αγοράς του εργοσήμου περιλαμβάνει την αμοιβή του απασχολούμενου και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές
Η τιμή αγοράς του εργοσήμου περιλαμβάνει την αμοιβή του απασχολούμενου και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου του «εργόσημου» παρέχει με την υπ' αρ. 68/9-9-2011 εγκύκλιό του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Το «εργόσημο», το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο, (Ν. 3863/2010), δίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη δυνατότητα σε όλους όσους απασχολούν εργαζόμενους σε κατ' οίκον περιστασιακές εργασίες όπως οικιακούς βοηθούς, νοσοκόμους, συνοδούς, οικοδιδάσκαλους, κηπουρούς, κομμωτές, μακιγιέρ, ξυλουργούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.ά., να μπορούν
εύκολα να τους απασχολούν με απόλυτη διασφάλιση και νομιμότητα.

Στη νέα διαδικασία υπάγονται ενδεικτικά οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:

Οι υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας, (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό).

Οι κηπουρικές εργασίες και οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες οι οποίες δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.

Η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη και η μεταφορά νηπίων και βρεφών, η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους, και η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Κατά τη διαδικασία της εφαρμογής του «εργοσήμου», ο εργοδότης προσέρχεται στα ΕΛΤΑ ή στις τράπεζες και προαγοράζει τον αριθμό των εργοσήμων που επιθυμεί, προκειμένου να τα αποδώσει στον απασχολούμενο έναντι της αμοιβής, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους.

Η τιμή αγοράς του εργοσήμου περιλαμβάνει την αμοιβή του απασχολούμενου και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο απασχολούμενος μεταβαίνει ο ίδιος στα ΕΛΤΑ ή στις τράπεζες, προκειμένου να εξαργυρώσει τα κουπόνια του και εισπράττει το αναγραφόμενο πληρωτέο ποσό.

Οι ασφαλιστικές εισφορές μεταβιβάζονται αυτόματα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο εργαζόμενος κατοχυρώνει τα δικαιώματά του για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Οι καταβληθείσες ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη κατά τα 2/3 και από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου κατά το 1/3.

Ως δικαιολογητικό, συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση η ετήσια απολογιστική κατάσταση που θα αποστέλλει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον εργοδότη.

Με τον τρόπο αυτό, ο εργοδότης προστατεύεται από κάθε καταγγελία για παράνομη απασχόληση και ο απασχολούμενος διασφαλίζει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Η εγκύκλιος του διοικητή του ΙΚΑ, εκδόθηκε σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης που εξέδωσε στις 27 Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χιλιάδες παραιτήσεις μέσα σε δυο μέρες στο Δημόσιο!

Τρέχουν να προλάβουν εφεδρεία και περικοπές


http://img.protothema.gr/AD6771A289C7244B5241DC891658E531.jpg

Χιλιάδες παραιτήσεις υπέβαλλαν γραπτώς ή και τηλεφωνικώς χθες και σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης στους προισταμένους των υπηρεσιών τους!

Συγκεκριμένα, τριπλάσιος αριθμός αιτήσεων απ' ό,τι συνήθως κατατατέθηκε σήμερα στο υπουργειο παιδείας ενώ τέσσερις γενικοί διευθυντές αποχώρησαν από το υπουργείο Εργασίας. Εφοριακοί, τελωνειακοί και διευθυντές που θα πληγούν περισσότερο από το νέο μισθολόγιο διεκδικούν τα πρωτεία στον κατάλογο των παραιτήσεων προκειμένου να προλάβουν να "διασώσουν" το ποσό της συνταξής τους , πριν περικοπεί - η μείωση είναι ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζεται το γενικό λογιστήριο του κράτους - μετά την 1η Οκτωβρίου που θα εφαμορμοστεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αναδρομικά το νέο μισθολόγιο.

Ο συνωστισμός στις παραιτήσεις χθες και σήμερα δικαιολογείται εξαιτίας των κανονισμών του δημοσίου που προβλέπουν ότι ο υπάλληλος πρέπει να υποβάλλει την παραιτησή του δύο φορές σε απόσταση 15 ημερών ( για να το σκεφθεί πιο ώριμα ).

Αρα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση έως αύριο ώστε να επαναληφθεί στις 30 Σεπτεμβρίου , πριν από την εφαρμογή του μισθολογίου

Read more...

Για «σχέδιο χρεοκοπίας του λαού» μίλησε στη ΔΕΘ η Αλέκα Παπαρήγα

«Να παρεμποδίσουμε οργανωμένα τα μέτρα»


«Ελπίζουμε και ανησυχούμε ταυτόχρονα» είπε από τη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα
«Ελπίζουμε και ανησυχούμε ταυτόχρονα» είπε από τη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Θεσσαλονίκη
Να καταδικάσουν στη συνείδησή τους το κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας ζήτησε από τους πολίτες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντάς το ως «σχέδιο χρεοκοπίας του λαού».

«Αυτό το σχέδιο να χρεοκοπήσει στη συνείδηση του λαού. Να ξεκινήσουμε μια συστηματικά οργανωμένη προσπάθεια παρεμπόδισης των μέτρων» τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι: «Άμεσα δεν μπορούν να παρεμποδιστούν όλα, αλλά πολλά μπορούν να παρεμποδιστούν», τονίζοντας ότι «η άρνηση έχει αποφασιστική σημασία σε συνθήκες κρίσης και βάρβαρης αντεπίθεσης».

«Ό,τι πάρουν δεν θα το ξαναδώσουν» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι «νομιμοποιείται σήμερα η μη πληρωμή χαρατσιών» και από όσους δεν έχουν, αλλά και από όσους δίνουν τον αγώνα στο πλευρό τους.

«Μέρκελ και Σαρκοζί δεν είναι ανθέλληνες είναι κεφαλαιοκράτες» συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συγχέουμε «το ταξικό στοιχείο, με το συναισθηματικό».

Σχολίασε, επίσης, τις προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, λέγοντας: «Πόσο είναι συναισθηματικός εκβιασμός και πόσο πραγματικότητα; Είναι και τα δύο. Γι' αυτό μιλούμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία».

Και πρόσθεσε «Είναι και το στοιχείο του εκβιασμού, αλλά υπάρχει και κίνδυνος πραγματικός στάσης πληρωμών. Αν έχουμε μια στάση πληρωμών η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση να φτάσει η φωνή μας μέχρι τις Βρυξέλλες» τόνισε η κ.Παπαρήγα.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να «αναδείξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, "τις πραγματικές" και όχι αυτές που δημιουργεί ο καπιταλισμός, στην Ελλάδα που κατέχει την 25η θέση, στο σύνολο των χωρών του κόσμου, στη σειρά των πλουσιότερων χωρών» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης σοβαρούς πόρους», αλλά «κατατάσσεται με έναν πληθυσμό εξαιρετικά φτωχό».

Χαρακτήρισε «ουτοπία» και «ψευδαίσθηση» την αντίληψη ότι μια κυβέρνηση που «δεν έχει στα χέρια της την οικονομία» μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση, ενώ τόνισε ότι τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, ή «ψευδεπίγραφης κυβέρνησης αριστερών δυνάμεων», λειτουργούν ως «υποκατάστατα ελπίδας».

«Λέει ο κ. Σαμαράς θα διαπραγματευτώ. Λέει ο κ. Τσίπρας θα διαπραγματευτώ καλύτερα. Τα ίδια και η κ. Μπακογιάννη. Και γιατί θα πεισθεί η Ε.Ε. με μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Αν ήταν θα είχε πειστεί με τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά, που είναι και δικοί τους άνθρωποι» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

«Ελπίζουμε και ανησυχούμε ταυτόχρονα. Δε θέλει μεγάλα λόγια. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι δυσαρεστημένη, υπάρχει και σύγχυση και θολούρα και παραπλάνηση και χειραφέτηση. Όλα τα κόμματα λένε έχουμε κρίση χρέους. Δεν έχουμε κρίση χρέους. Το χρέος είναι σύμπτωμα, δεν είναι αποτέλεσμα» επεσήμανε.

Για το μέτρο της εφεδρείας τόνισε ότι «είναι ανεργία για πολλούς», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του κριτηρίου, που αφορά το μορφωτικό επίπεδο.

Συνάντηση με εργαζόμενους

«Να πιστέψουν στη δύναμη της τάξης τους» κάλεσε τους εργαζόμενους η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψη της σε αποθήκες της εταιρίας «Μασούτης» και συνάντηση με εργαζόμενους της, στη Θέρμη.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν στα σωματεία τους, «να τα μετατρέψουν σε μαζικά» και να αλλάξουν τους συσχετισμούς αρχικά με στόχο «την παρεμπόδιση των μέτρων» και «την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους», πλαισιώνοντας ταυτόχρονα τη «μεγάλη κοινωνική συμμαχία» για «αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν την αντίληψη ότι «ο καθένας μόνος του» μπορεί να δώσει «απάντηση στην επίθεση» που δέχεται η κοινωνία, τονίζοντας ότι τέτοιες απόψεις «απομονώνουν» τους εργαζόμενους και κυρίως τους «αφοπλίζουν».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θα λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα κατά τον υπολογισμό του νέου τέλους ακίνητων

Με 20 κλιμάκια ο νέος φόρος

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Το εύρος των τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο για το νέο τέλος ακινήτων που θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απρόοπτου, σήμερα Τετάρτη από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Οικονομικών στο in.gr για τον υπολογισμό του τέλους ακινήτων που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου, καθώς θα ακολουθηθεί η ίδια μεθοδολογία με την οποία υπολογίζεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Θα εξαιρεθούν, πάντως, οι κοινόχρηστοι χώροι (εξαιρούνται ρητά από το ΤΑΠ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το τέλος θα επιβληθεί σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται, ακόμη και αν πρόκειται για εξοχική, κενά διαμερίσματα, αγροτικά κτίσματα, κ.α..

Το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ , 9,5 ευρώ και 10 ευρώ.

Το ειδικό τέλος δεν θα βαρύνει κλειστά ακίνητα, στα οποία έχει διακοπεί η ρευματοδότηση και δεν αποστέλλεται λογαριασμός ΔΕΗ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεσμεύσεις από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια ζητεί η Γαλλία

Τι θα πει ο Σαρκοζί στην τηλεδιάσκεψη

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Παρίσι, Γαλλία
Η Γαλλία θα ζητήσει από την Ελλάδα δεσμεύσεις ότι θα ικανοποιήσει τους στόχους για τη μείωση της ελλείμματος ως προϋπόθεση για την επέκταση του προγράμματος βοήθειας, είπε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ά. Μέρκελ.

Η κ. Πεκρές διευκρίνισε ότι από τη γαλλική πλευρά μετά την τηλεδιάσκεψη δεν θα γίνουν ανακοινώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει η δέσμευση των ηγετών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί [...] και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να προωθήσουν μία σειρά από μέτρα», ανέφερε.

«Αυτό είναι το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων», σημείωσε.

«Το σχέδιο έχει επικυρωθεί από το ΔΝΤ. Εϊναι ένα αξιόπιστο σχέδιο για να μπει η Ελλάδα πίσω στο σωστό δρόμο. Θέλουμε μία εγγύηση (σ.σ. δέσμευση, δεν αναφέρεται σε επράγματες ή χρηματικές εγγυήσεις) ότι το σχέδιο ανάκαμψης που ανακοινώθηκε (σ.σ το Μεσοπρόθεσμο) θα εφαρμοστεί», τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ταμίας με μισθό 50.000 ευρώ σε δημοτική επιχείρηση στο Βόλο!

newpost.gr
Ταμίας με μισθό 50.000 ευρώ σε δημοτική επιχείρηση στο Βόλο!
Σοκ προκαλεί η λίστα με τις ιλιγγιώδεις αμοιβές 166 συνολικά υπαλλήλων που αμείβονται από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευση και Αποχέτευση Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), υπέβαλε στη Βουλή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από τα στοιχεία προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι ετήσιες αποδοχές υπαλλήλων της επιχείρησης διαμορφώθηκαν, κατά τον τελευταίο χρόνο, στα εξής επίπεδα:

*χημικός μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ελάμβανε αμοιβή 61.071 ευρώ,

*αποθηκάριος υποχρεωτικής εκπαίδευσης ελάμβανε αμοιβή 35.584,80 ευρώ,

*εργάτης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ελάμβανε αμοιβή 32.077 ευρώ,

*χειριστής αντλιοστασίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε αμοιβή 37.406,

*πρακτικός μηχανικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 42.513 ευρώ,

*οξυγονοκολλητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 37.303 ευρώ,

*ταμίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 49.250 ευρώ,

*εργοδηγός δομικών έργων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 47.084 ευρώ,

*οικονομολόγος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 55.943 ευρώ,

*χημικός μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 56.519 ευρώ,

*ηλεκτρολόγος Τεχνολογικής εκπαίδευσης 48.298 ευρώ,

*διοικητικός υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 43.879 ευρώ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στο Κοινοβούλιο προς απάντηση ερώτησης, σχετικά με το ύψος των μισθών στη δημοτική επιχείρηση Βόλου, του βουλευτή του ΛΑΟΣ Παύλου Μαρκάκη, ο οποίος επεκαλείτο καταγγελίες ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν έχουν υποστεί κάποια μείωση στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των μισθών, που έχει γίνει στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Ο βουλευτής εξέφραζε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το υπουργείο έδωσε εντολή να γνωστοποιήσουν όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας το ύψος των μισθών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι τους.
Read more...

Προς εβδομάδα τεσσάρων ημερών με περικοπές στον ΟΤΕ

Σήμερα οι απαντήσεις της διοίκησης στους εργαζόμενους



http://img.protothema.gr/03C97FE511D3652277EF693288DFA785.jpg
Σχέδιο για μετατροπή της εβδομαδιαίας απασχόλησης σε εβδομάδα 4 ημερών με ανάλογη περικοπή στις αποδοχές επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΤΕ. Κατά την ίδια πληροφόρηση, ως εναλλακτικό σενάριο παίζει η περικοπή των αποδοχών κατά 10% στο σύνολο του προσωπικού, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ σε εύρος τριετίας.

Σημερα αναμένεται η διοίκηση να δώσει την επίσημη απάντησή της στις προτάσεις των συνδικαλιστών, ενώ αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Η διοίκηση εκτιμά ότι με το πάγωμα μισθών για δύο χρόνια που πρότειναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ή την μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, δεν λύνεται το "αγκάθι" του μισθολογικού κόστους, που πέρυσι ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ.

Η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε, οι συνδικαλιστές υπέβαλαν και γραπτώς τις θέσεις τους και πλέον, η υπόθεση "εργασιακά ΟΤΕ" βαίνει προς λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, από το πάγωμα των μισθών -που ουσιαστικά έχει ήδη γίνει αφού εφέτος αυξήσεις δεν έχουν δοθεί- το όφελος θα ήταν της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, ποσό ελάχιστο σε σχέση με τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που καλείται να εξοικονομήσει η διοίκηση, αφού ο στόχος που έχει θέσει η Deutsche Telekom στον κ. Τσαμάζ είναι περικοπή 300 εκατ. ευρώ σε εύρος τριετίας.

Στο αίτημα της ΟΜΕ ΟΤΕ για μείωση των αποδοχών στα ανώτατα και ανώτερα διευθυντικά στελέχη, η διοίκηση αναμένεται να υπενθυμίσει ότι έχουν ήδη γίνει περικοπές, ενώ το μισθολογικό κόστος τους ανέρχεται στο 1,5% της συνολικής μισθοδοσίας του ΟΤΕ, δηλαδή 11 εκατ. ευρώ.

Έτερο αίτημα των συνδικαλιστών ήταν η περικοπή των διαφημιστικών πακέτων και άλλων προωθητικών ενεργειών του ομίλου, όπου εκτιμάται ότι θα επισημανθεί πως το διαφημιστικό budget έχει υποχωρήσει ήδη στα 20 εκατ. ευρώ ετησίως και είναι μειωμένο κατά 30% από τις αρχές του έτους.
Read more...

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ για την εργασιακή εφεδρεία

Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν από το Γενικό Συμβούλιο την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

«Οι χθεσινές ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα χρησιμοποιήσουν τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη.

«Η επέκταση του θεσμού και στο χώρο των ΟΤΑ, για όσους υπαλλήλους δεν κάνουν μετάταξη, αλλά και η ανάλογη αντιμετώπιση του προσωπικού του στενού δημόσιου τομέα που, μετά τις προωθούμενες καταργήσεις οργανικών μονάδων Διευθύνσεων και Τμημάτων, μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονάζον, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει ακόμη και το Σύνταγμα» συνεχίζει.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

Σε μια άλλη εξέλιξη, εργαζόμενοι σε κοινωφελείς οργανισμούς του Δημοσίου, που καταργούνται ή συγχωνεύονται, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι του συντονιστικού τους οργάνου, «πρέπει να μπει ένας φραγμός σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε από τη κυβέρνηση και την τρόικα» και καλούν όλους τους εργαζόμενους να βγουν στους δρόμους μαζικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ισραηλινός «τσαμπουκάς» στους Τούρκους


newpost.gr
Ισραηλινός «τσαμπουκάς» στους Τούρκους
Σκηνικό έντασης διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Ισραήλ αποφάσισε χθες να απαντήσει σε διαφορετικό ύφος στις τουρκικές απειλές, ότι πολεμικά της πλοία θα συνοδέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι της Γάζας.

Την ημέρα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο, δύο σμήνη ισραηλινών μαχητικών πέταξαν ως τα όρια του εναερίου χώρου της χώρας αυτής, χωρίς όμως να τον παραβιάσουν. Τα μαχητικά, που είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης και πήραν άδεια διέλευσης διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου και κατευθύνθηκαν προς την Τουρκία, αλλάζοντας πορεία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της και παίζοντας με τα νεύρα των τούρκων ελεγκτών και του Γενικού Επιτελείου.

Η επίδειξη αυτή δύναμης του Ισραήλ, το οποίο έχει αεροπορική υπεροπλία στην Ανατολική Μεσόγειο είχε ως εμφανή αφορμή τις απειλές του κ. Ερντογάν περί αποστολής του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στρατιωτικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι η τελική απόφαση των ισραηλινών να κάνουν... τσαμπουκά στους Tούρκους, οι οποίοι δεν αντέδρασαν είναι αποτέλεσμα μυστικών στρατιωτικών ενεργειών της Άγκυρας οι οποίες διαβαθμίστηκαν από τους ισραηλινούς ως απειλητικές πράξεις.
Read more...

Πιάνουν δουλειά οι «τοποτηρητές» της Κομισιόν στα υπουργεία


newpost.gr
Πιάνουν δουλειά οι «τοποτηρητές» της Κομισιόν στα υπουργεία
Μέχρι τα τέλη του μήνα, η 30μελής ειδική Ομάδα Δράσης, ή task force, θα έχει εγκατασταθεί στα υπουργεία της χώρας, προκειμένου να επιβλέψει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και κυρίως να λειτουργεί πυροσβεστικά όπου απαιτείται η λήψη των μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

«Δουλειά μας είναι να υποστηρίξουμε τους Ελληνες, ώστε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα που συμφώνησαν, μέσω τεχνικής βοήθειας. Και για μένα η σημαντικότερη δουλειά είναι να συντονίσω αυτή την τεχνική βοήθεια και να φέρω έτσι στους Ελληνες ένα σημάδι ελπίδας.

«Δεν θα είχα αναλάβει τη δουλειά αν δεν ήμουν πεπεισμένος ότι οι Ελληνες θα τα καταφέρουν» δήλωνε χθες ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, (διαβάστε εδώ το προφίλ του) λίγο πριν συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Ζανιά, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρίνισε ότι η ειδική ομάδα έχει βασική αποστολή να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και όχι να τη θέσει υπό κηδεμονία, υπενθυμίζοντας ότι συμφώνησαν για τη σύστασή της ο πρόεδρος Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Πρόσθεσε δε ότι η ομάδα θα λειτουργεί παράλληλα με την τρόικα και αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στον προσδιορισμό των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων ή της ακίνητης περιουσίας και θα περιοριστεί στην παροχή τεχνικής και νομικής βοήθειας σε σχέση με τη συμβατότητα προς το κοινοτικό δίκαιο.

Η Ομάδα Δράσης συστήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα, ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και να επιταχυνθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Θα εστιάσει στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ανά τρίμηνο θα υποβάλλει εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Θα εδρεύει μεν στις Βρυξέλλες, αλλά στην Αθήνα θα λειτουργεί η ειδική ομάδα επικοινωνίας και υποστήριξης σε στενή συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Τα μέλη της είναι αποσπασμένοι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτελείται από μια ομάδα συντονισμού και από εμπειρογνώμονες που θα εργάζονται επί τόπου στα υπουργεία ή σε άλλες υπηρεσίες του κράτους πάνω σε συγκεκριμένα έργα και θέματα που θα ορίζουν οι ελληνικές αρχές. Επικεφαλής κάθε ομάδας είναι Ελληνας τεχνοκράτης συνεπικουρούμενος από Ευρωπαίο σύμβουλο.

Σήμερα, ο κ. Ράιχενμπαχ συναντάται και με τον πρωθυπουργό.



Πηγή: Ελευθεροτυπία/Newpost.gr
Read more...

Η Κoμισιόν θα παρουσιάσει σύντομα τις προτάσεις για τα ευρωομόλογα, λέει ο Ζοζέ Μπαρόζο

«Δεν απαλλάσει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις»

Η έκδοση των ευρωομολόγων δεν θα απαλλάξει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της, τόνισε ο πρόεδροςε της Κομισιόν
Η έκδοση των ευρωομολόγων δεν θα απαλλάξει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της, τόνισε ο πρόεδροςε της Κομισιόν (Φωτογραφία: Reuters )


Στρασβούργο, Γαλλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα τις προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων, είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων», είπε, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

H πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, δεν θα βάλει όμως από μόνη της τέλος στην κρίση της Ευρωζώνης, ούτε και απαλλάσσει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της, συμπλήρωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ για την Ελλάδα, λέει Γάλλος υπουργός

Συναγερμός με την υποβάθμιση

Οι γαλλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα και οι φήμες περί πτώχευσης έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις μετοχές τους;
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα και οι φήμες περί πτώχευσης έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις μετοχές τους; (Φωτογραφία: Reuters )


Παρίσι, Γαλλία
«Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδος από την Ευρωζώνη», τόνισε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, σε δηλώσεις που έκανε μετά την υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από την Moody's, επειδή είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό κρατικό χρέος.

«Οι γαλλικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Έχουν αρκετά κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχομένως το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο κ. Λεονετί είπε ότι η διακίνηση φημών είναι υπεύθυνη για τον «πυρετό» που επικρατεί σήμερα στις αγορές και προσέθεσε ότι στα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, «καμία γαλλική τράπεζα δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν αρνητικές».

«Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την Ευρωζώνη», υπογράμμισε, τέλος, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ «οι Έλληνες θα έχαναν το 30% της αγοραστικής τους δύναμης [...] η Ευρωζώνη θα βρισκόταν σε ένα παιγνίδι ντόμινο που θα σήμαινε ότι αύριο οι κερδοσκόποι θα επιτίθεντο στην Ισπανία και την Ιταλία, γιατί όχι και στην Πορτογαλία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

«Γαλάζια» διακυβέρνηση 15 ημερών!


newpost.gr
«Γαλάζια» διακυβέρνηση 15 ημερών!
Προετοιμασμένος να απαντήσει στο κεντρικό ερώτημα «τι θα κάνει εφ’ όσον κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα» ανεβαίνει μεθαύριο, Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι η παρουσία του εκεί θα αποτελέσει το κρισιμότερο στοίχημα για τον ίδιο στην προσπάθειά του να οικοδομήσει πρωθυπουργικό προφίλ και να πείσει για το βαθμό εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, από κοινού με το στενό επιτελείο των συνεργατών του, επιδιώκει τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχείς συσκέψεις, να βρει όλες τις πιθανές απαντήσεις που σχετίζονται με τον προγραμματισμό του για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πιθανότατα που, στην Συγγρού εκτιμούν ότι έχει ενισχυθεί μετά από τη σειρά εξελίξεων των τελευταίων 24ώρων, εντός και εκτός συνόρων.

Στην «γαλάζια» ηγετική ομάδα αναγνωρίζουν δύο βασικά δεδομένα που, επί της ουσίας, προσδιορίζουν και την στρατηγική του κόμματος για το επόμενο διάστημα από τις εκλογές. Πρώτον, ότι η ταχύτητα των εξελίξεων συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο. Πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει την καθιερωμένη ανοχή των «100 ημερών». Το σύνηθες χρονικό διάστημα των τριών μηνών έχει περιοριστεί σε δύο εβδομάδες, μέσα στις οποίες μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή αποφάσεων προκειμένου να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

Δεύτερον αλλά συναρτόμενο με το πρώτο, προσβλέπουν σε ολιγόμηνης διάρκειας ανοχή από τους εταίρους, στην κατεύθυνση της γνωστής θέσης της ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια σειρά από κινήσεις –βασισμένες στην οικονομική πρόταση που έχει κατατεθεί από το Ζάππειο ΙΙ- επιδιώκοντας σε σταδιακή αναστροφή του κλίματος.

Όπως χαρακτηριστικά λέει στο Newpost.gr κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού «η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε παράταση 8 μηνών μέχρι να μας βάλει στο Μνημόνιο, 10 μηνών μέχρι την επιμήκυνση, 4 μηνών μέχρι το μεσοπρόθεσμο και άλλους 2 μήνες ως σήμερα, που ανακοινώνει νέα μέτρα. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, δε θα τύχει της μικρής ανοχής των δανειστών μας;»...

Υπό το πρίσμα αυτό, από την Συγγρού έχουν προετοιμάσει μια σειρά έτοιμων προς υλοποίηση αποφάσεων, από την επομένη των εκλογών, στηριζόμενοι παράλληλα σε παραδείγματα χωρών της Ευρώπης με αυξημένα οικονομικά προβλήματα, όπως π.χ. η εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών από την Ιρλανδία και η μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή, από το 8% στο 4%, στην Ισπανία.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να εντάξει στην ομιλία του σειρά προτάσεων που αφορούν στη μείωση των κρατικών δαπανών (εξετάζεται π.χ. το ενδεχόμενο μηδενικών προσλήψεων στο Δημόσιο τουλάχιστον για δύο έτη, η αξιολόγηση των νέων οργανισμών και η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας –με βάση όμως το μοντέλο της ΝΔ- στους οργανισμούς που έχουν ήδη ανακοινωνθεί από την κυβέρνηση και υπερβαίνουν κατά 200% τον αριθμό των οργανισμών που είχε αρχικώς κατά νου να περιλάβει στο μέτρο της εφεδρείας η ΝΔ).

Επιπλέον, από το επιτελείο τη Συγγρού διαμορφώνουν κλίμα, ότι από τα χείλη Σαμαρά πρόκειται να ακουστούν και ριζοσπαστικές προτάσεις τόσο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όσο και για θέματα με θεσμική και κοινωνική διάσταση.
Read more...

Η αλήθεια πίσω από τις μπλόφες- Βαρύ το τίμημα για να μείνουμε στο ευρώ


newpost.gr
Η αλήθεια πίσω από τις μπλόφες- Βαρύ το τίμημα για να μείνουμε στο ευρώ
Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες υφίστανται ένα συνεχές σκωτσέζικο ντους. Μια κρύο, μια ζέστη. Βγαίνει ο ένας μας βγάζει από την ΟΝΕ, βγαίνει ο άλλος μας διαβεβαιώνει ότι δε θα βγούμε. Αποτέλεσμα; Μέτρα, μέτρα, μέτρα. Η κυβερνητική ατζέντα πηγαίνει από έκτακτο υπουργικό σε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τραπεζίτες και στελέχη της τρόικας και, σήμερα, έκτακτη τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Σαρκοζί. Αφού θα έχει πει δυο λογάκια στα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής.

Συμμετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Το έργο σωτηρία ή χρεοκοπία της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρολαυτά το εισιτήριο όσων την παρακολουθούν, με το ζόρι οι περισσότεροι, αυξάνει συνεχώς.

Ερώτημα πρώτο: τι ειπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους τραπεζίτες; Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για το PSI. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ή, αλλιώς, η συμμετοχή των ιδιωτών στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Συμπέρασμα; Πάει καλά, αλλά δεν αρκεί.

Ερώτημα δεύτερο: τι θα συζητηθεί στην κυβερνητική επιτροπή; Η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αλλαγές εδώ και τώρα. Γιατί το 2011 δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας.

Ερώτημα τρίτο: τι θα βγει από την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου- Μέρκελ- Σαρκοζί; Ότι η Ελλάδα δε θα βγει από την ΟΝΕ, αρκεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και, αν το κάνει, οι ευρωπαίοι μπορεί να κουρέψουν ορισμένους κερδοσκόπους, στοιχεία για τους οποίους κομίζει στις Βρυξέλλες ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ερώτημα τέταρτο: τι θα πληρώσουμε; Το δημόσιο θα μειωθεί κατά 250 χιλιάδες άτομα και οι επιχορηγήσεις σε παιδεία και υγεία θα μειωθούν. Συνολικά το κοινωνικό κράτος θα συρρικνωθεί ενώ σχεδόν όλες οι ΔΕΚΟ θα οδηγηθούν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, θα επεκταθεί η διαδικασία των ταχέων επενδύσεων σε ότι πρότζεκτ μας ζητήσουν οι εταίροι. Οι συντάξεις θα μειωθούν και οι εργασιακές σχέσεις θα ελαστικοποιηθούν.

Ερώτημα πέμπτο: και μετά; Κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει τους δανειστές να ζητούν συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά και το ίδιο δε θα ήθελε να διαχειριστεί ως αυτοδύναμο την κρίση. Άλλωστε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, τα κόμματα που ευθύνονται για ότι ζούμε, οπότε μπορεί να κληθούν, και από το αποτέλεσμα της κάλπης, να λύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει.

Βέβαια, όλα αυτά είναι στα χαρτιά, καθώς η οικονομία και η κοινωνία έχουν τους δικούς τους κανόνες. Συμφέροντα και τυχαία γεγονότα μπορεί να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

ΤΟ ΓΑΝΤΥ
Read more...

Από την 1η Οκτωβρίου το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Μειώσεις μισθών έως και 40%


http://img.protothema.gr/7CBFCEE69CC41FA3066F29180DECE7DD.jpg
Ο κύβος ερρίφθη. Αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο με τις μεγάλες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων σε 16 ημέρες, δηλαδή από την 1η του επόμενου μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσει την Τετάρτη από την κυβερνητική επιτροπή να δώσει και τυπικά το πράσινο φως στο νέο μισθολόγιο και θα πει ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, χωρίς καμία παρέκλιση.

Από το νέο μισθολόγιο θα εξαιρεθούν οι στρατιωτικοί, οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα εξοικονομήσει με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου 200 εκατ. ευρώ για το 2011 και επιπλέον ένα δισ. ευρώ για το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο μισθολόγιο, το οποίο είχε αποφασιστεί από τον υπουργό Οικονομικών να περιλάβει και την προσωπική διαφορά, ώστε να μην μειωθούν οι συνολικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ήταν ο λόγος που η Τρόικα, πριν από δύο εβδομάδες, τα «έσπασε» με την κυβέρνηση και αποχώρησε από την Αθήνα, θεωρώντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών τους δουλεύει»...

Read more...

Επεκτείνεται και στους χρεωμένους ΟΤΑ της Αττικής η εργασιακή εφεδρεία

Σε πρώτη φάση σε 15-20 δήμους

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Και στους ΟΤΑ σχεδιάζει να επεκτείνει η κυβέρνηση την εργασιακή εφεδρεία, στο πλαίσιο εξυγίανσης των δήμων.

Σε πρώτη φάση, στο καθεστώς θα υπαχθεί ένας μικρός αριθμός δήμων, περίπου 15-20 που βρίσκονται κυρίως στην Αττική (Πειραιάς, Φυλή, Μενίδι) και οι οποίοι λειτουργούν με υπεράριθμο προσωπικό.

Το μέτρο όταν εφαρμοστεί θα αφορά περίπου 2.000 εργαζόμενους αορίστου χρόνου, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Το υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποιεί το πρόγραμμα εξυγίανσης, επιδιώκοντας έως το τέλος του χρόνου όλοι οι ΟΤΑ να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους, κάνοντας χρήση και δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Όσοι όμως δεν έχουν τη δυνατότητα ισοσκελισμού θα υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Αρχικώς το υπουργείο θα ζητήσει οι πλεονάζοντες υπάλληλοι να μεταταγούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες.

Όμως, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, «αν κάποιοι υπάλληλοι δεν δεχθούν θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση».
Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ενδεικτικά ότι «αν το Μενίδι και ο Πειραιάς δεν βρεθούν με 200 και 100 υπαλλήλους λιγότερους δεν βγαίνουν με κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Θα κινήσουμε γρήγορα αυτή τη διαδικασία μόλις πάρουμε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών».

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των δήμων που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ενδεχομένως να μεγαλώσει όταν ολοκληρωθεί η απογραφή και των υπόλοιπων νομικών τους προσώπων, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δήμοι που θα έχουν υπεράριθμους θα υποχρεούνται να καταθέσουν πρόταση για την οριστική λύση του προβλήματος με το πλεονάζον προσωπικό.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ «δεν αποκλείεται να υπάρξουν απευθείας απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου».

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κουκουλόπουλος σε άλλες δηλώσεις του στον Real FM χαρακτήρισε σφάλμα της κυβέρνησης το γεγονός ότι «δεν προχωρήσαμε γρήγορα στις διαρθρωτικές αλλαγές, γι' αυτό και τρέχουμε τώρα με χίλια, σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η εργασιακή εφεδρεία».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εξοικονόμηση 1.000 ευρώ το μήνα από κάθε υπάλληλο σε εφεδρεία υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών

Στο «στόχαστρο» οι υπάλληλοι των 2.500 ευρώ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με την παραδοχή ότι οι μέσες αποδοχές των υπαλλήλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανέρχονται σε 2.500 ευρώ έχει σχεδιασθεί το πρόγραμμα για την εργασιακή εφεδρεία.

Παρέχοντας διευκρινίσεις για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ότι η κυβέρνηση υπολογίζει ότι για κάθε εργαζόμενο που θα μπει στην εφεδρεία και θα αμείβεται με το 60% του μισθού του θα εξοικονομούνται 1.000 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, για να προκύψει η εξοικονόμηση των 1.000 ευρώ η κυβέρνηση εκκινεί από την παραδοχή πως ο μέσος μισθός στους φορείς που υπάγονται στην εφεδρεία είναι 2.500 ευρώ.

Ο κ. Πλασκοβίτης απεκάλυψε πως η εφεδρεία θα επεκταθεί σε ευρύτερο αριθμό φορέων που αθροιστικά απασχολούν 200.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να υπάρξει καθεστώς εφεδρείας στους ΟΤΑ χρειάζεται νέα διάταξη νόμου από το υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν συνολικά 20.000 εργαζόμενοι, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Για τα παράδοξα που σημειώθηκαν αναφορικά με τους 151 φορείς που περιλήφθηκαν στην λίστα του υπουργείου για την εργασιακή εφεδρεία, τόνισε πως οι εν λόγω φορείς επιλέχθηκαν βάση καταλόγων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ανανεώνονται ανά τρία χρόνια.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούν ότι κακώς βρίσκονται στον κατάλογο, θα πρέπει να στείλουν το αίτημά τους στο υπουργείο και αν κριθεί ότι έχουν δίκιο, τότε σε αυτές δε θα ισχύσει το καθεστώς της εφεδρείας. «Δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουν στα δικαστήρια, ζούμε σε μια δημοκρατική πολιτεία που γίνεται για τα πάντα διάλογος», τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα χορήγησης άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς

Καταψήφισε σύσσωμη η Αντιπολίτευση

Ο Χ.Καστανίδης με τον Π.Κουκουλόπουλο στη Βουλή
Ο Χ.Καστανίδης με τον Π.Κουκουλόπουλο στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για ένα ακόμα βήμα μπροστά σε μια ευρωπαϊκή λύση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Παράλληλα χαρακτήρισε προσχηματικές τις αντιρρήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς, όπως είπε, καταψήφισε μεν επί της αρχής το νομοσχέδιο, υπερψήφισε ωστόσο τα περισσότερα άρθρα του.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Αθανάσιος Νάκος υποστήριξε ότι ενώ η κοινωνική συνοχή και η εθνική ασφάλεια είναι ζητούμενα για τη σημερινή εποχή, η κυβέρνηση προωθεί ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο που είναι μαγνήτης για τους λαθρομετανάστες.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θεόδωρος Ιγνατιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει στο σύνολό του το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό μέτρο υπέρ των εργοδοτών.

Για μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών έκανε λόγο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος μίλησε για ηλεκτρονικό φακέλωμα των μεταναστών και ένα ακόμα χαράτσι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Ο αγώνας συνεχίζεται λέει ο Θ.Λυμπερόπουλος, προειδοποιώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη συγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί στο Σύνταγμα. O κ. Λυμπερόπουλος είπε ότι ο κλάδος θα στοχοποιήσει όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ προανήγγειλε και νέο γύρο κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους έκανε λόγο για «συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο μεθοδεύεται από εκείνους που έχουν ρημάξει την Ελλάδα τόσα χρόνια».

«Δεν είναι η ταξιτζήδες το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι οι ταξιτζήδες που δεν ξέρουν τι πάει να πει πόνος και οικογένεια» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάει τα πάντα».

Ζήτησε και από την αστυνομία να «αντισταθεί στην κυβερνητική λαίλαπα», ενώ υπογράμμισε πως σήμερα καταπατείται το Σύνταγμα.

Αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση που απηύθυνε προς όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε, ο κλάδος θα τους στοχοποιήσει και θα έχουν την αντιμετώπιση που θα έχει και ο ίδιος ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

Τέλος, ο κ. Λυμπερόπουλος, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του από όλη την χώρα που ήρθαν, όπως είπε, για να διαδηλώσουν και προανήγγειλε νέα απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα καθώς και συγκέντρωση έξω από την γερμανική πρεσβεία στις 29 Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι «δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα».

Στην συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, που είπε πως «ο κ. Ραγκούσης να ξέρει πως στο θέμα των ταξί θα είμαστε απέναντί του 100%», αλλά και ο βουλευτής του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Βασίλης Οικονόμου, που ανέφερε ότι «είμαστε μαζί σας στον δίκαιο αγώνα που δίνετε. Θα είμαστε κοντά σας και εντός αλλά και εκτός Βουλής».

Τέλος χαιρετισμό απηύθυναν και εκπρόσωποι σωματείων ταξί και άλλων σωματείων (φορτηγά, ΕΘΕΛ, ΓΣΕΕ) που δήλωσαν την συστράτευσή τους με τους ιδιοκτήτες ταξί.

Αντίδραση της ΝΔ

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στην αναφορά του κ. Λυμπερόπουλου περί στοχοποίησης βουλευτών.

Ανακοίνωσε πως «καταδικάζει απολύτως οποιαδήποτε δήλωση, από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται, που έχει σκοπό να εμποδίσει την ελεύθερη έκφραση βουλευτών».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μια περίεργη ιστορία κατασκοπείας στην ΕΥΠ


newpost.gr
Μια περίεργη ιστορία κατασκοπείας στην ΕΥΠ
Νέα υπόθεση κατασκοπείας συγκλονίζει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας ο οποίος ήταν παράλληλα προϊστάμενος της περιώνυμης ομάδας «OLAF», ομάδα που χειρίζεται το «βαλιτσάκι» των υποκλοπών της ΕΥΠ αλλά και άλλα υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων τα οποία έχει αποκτήσει η υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχει απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θέτει σε διαθεσιμότητα τον συγκεκριμένο υπάλληλο...



Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στελέχους της ΕΥΠ βρέθηκαν e-mail με απόρρητα έγγραφα που είχε στείλει σε διάφορες βρετανικές υπηρεσίες. Αξιωματούχοι της ΕΥΠ μιλούν για «μία ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών που έρχεται σε συνέχεια των κατηγοριών για κατασκοπεία που είχαν υπάρξει -πριν από ένα χρόνο- σε βάρος άλλου στελέχους της ΕΥΠ που φερόταν να είχε στον φοριαμό του απόρρητα έγγραφα». Σημειώνεται ωστόσο ότι η τότε κατηγορία κατέπεσε στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα αξιωματούχοι μιλούν για έναν αδυσώπητο πόλεμο στο εσωτερικό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Η άτυπη ομάδα «OLAF» της ΕΥΠ δημιουργήθηκε πριν από εφτά χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης. Είχε αποκτήσει σειρά συστημάτων παρακολούθησης (μικροκάμερες, σύστημα καταγραφής ήχων, διόπτρες νυκτός κλπ) προκειμένου να παρακολουθεί εμπλεκόμενους σε υποθέσεις κατασκοπείας, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. Παράλληλα η ίδια υπηρεσία είχε στην διάθεσή της μία φορητή συσκευή -σε μέγεθος βαλίτσας- για την παρακολούθηση κινητών υπόπτων. Στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί υπόνοιες ότι η συγκεκριμένη ομάδα εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών που αναδείχθηκε το 2005 αλλά και ότι το βαλιτσάκι των υποκλοπών υπενοικιάζεται σε επιχειρηματίες προκειμένου να παρακολουθούνται τα κινητά «αντιπάλων» τους. Ακόμη είχαν υπάρξει φήμες για παρακολούθηση, με την ίδια συσκευή, πολιτικών προσώπων. Χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε τεκμηρίωση αυτών των κατηγοριών.

Το στέλεχος της ΕΥΠ που κατηγορείται, είχε αναλάβει την θέση του προϊσταμένου την περίοδο 2005-2006. Προ μερικών μηνών υπήρξε καταγγελία από δύο αστυνομικούς, που ήταν αποσπασμένοι στην ΕΥΠ και οι οποίοι ήσαν υφιστάμενοί του, ότι έστελνε ύποπτα e- mail στο εξωτερικό και κυρίως στην Μ. Βρετανία. Ακολούθησε έρευνα αξιωματικών της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, που ανέλαβαν την υπόθεση και εντόπισαν την ύποπτη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να είχε στο παρελθόν εκπαιδευθεί στην χώρα αυτή. Από την πλευρά το ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για μία συνήθη, υπηρεσιακή αλληλογραφία και για πόλεμο σκοπιμοτήτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξάγονται σήμερα και οι εσωτερικές εκλογές των εργαζομένων της ΕΥΠ με την παρουσία ενός ενιαίου ψηφοδελτίου με την συμμετοχή 71 πολιτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας και στην οποία θα ψηφίσουν περίπου 600 εργαζόμενοι στις μυστικές υπηρεσίες.


Πηγή: Tovima.gr

Read more...

Ενημέρωση, ενστάσεις και αντιδράσεις Πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των δημόσιων μεταφορών προανήγγειλε ο Γ.Ραγκούσης

Ο υπουργός Μεταφορών στη διάρκεια της συζήτησης
Ο υπουργός Μεταφορών στη διάρκεια της συζήτησης
Αθήνα
Στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου των δημόσιων μεταφορών, προχωράει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας όμως μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή μονοπωλίων. Αυτό προκύπτει από την εισήγηση που έκανε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Ραγκούσης ενημερώνοντας τα μέλη του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που προωθείται σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των Ταξί.Ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχουν εκτός από τα ταξί και διατάξεις που αφορούν στα φορτηγά, σημειώνοντας ότι "το άνοιγμα θα είναι πλήρες, ολοκληρωμένο, άμεσο και με κανόνες που δεν θα επιτρέπουν τη δημιουργία καρτέλ".

Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά σταματάει η τριετής μεταβατική περίοδος για την απελευθέρωση των φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μεταβατική αυτή περίοδο θα υπήρχε σταδιακή απομείωση της εισφοράς κατά 30% την 1/1/2011, κατά 35% τον Ιανουάριο του 2012 και κατά 35% το 2013, ώστε το αντίτιμο να είναι πλέον μηδενικό, ενώ από την 1η Ιουλίου 2013 δεν θα υπήρχε καθόλου εισφορά για την είσοδο κάποιου στο επάγγελμα, παρά μόνο διοικητικά τέλη.

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις, όπως το χτύπημα της μαύρης αγοράς αδειών, αναφέροντας ότι μόνο την τελευταία 10ετία έχουν αλλάξει χέρια 35.000 άδειες ταξί και υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί αφορολόγητες συναλλαγές 5 δισ ευρώ. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις νέες μορφές ταξί, μέσω των οποίων, όπου έχει εφαρμοστεί, έχουν δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το προσχέδιο νόμου όπου επιδέχεται βελτιώσεων είναι αυτονόητο ότι θα ενσωματωθούν, αλλά αυτές δεν μπορούν να κινούνται αντίθετα προς την πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Στην εισήγησή του ο υπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα και σε δραματικούς τόνους την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, σημειώνοντας ότι «είναι η ώρα μηδέν για την πατρίδα και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα τελευταία 24ωρα, η κατάσταση έχει αλλάξει και πλέον διεθνώς υπάρχει μηδενική ανοχή, όπως μηδενικά είναι και τα περιθώρια που έχει η χώρα μας, η κυβέρνηση, να μην αντιδράσει άμεσα. Δε μιλάμε πια για κρισιμότητα ούτε της περιόδου, ούτε της εποχής. Πλέον μιλάμε για κρίσιμες στιγμές» τόνισε ο κ. Ραγκούσης για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα έχει απέναντι της, πιο ενισχυμένες από ποτέ, διεθνώς συντεταγμένες δυνάμεις που ποντάρουν ή και επιδιώκουν την χρεοκοπία της, ψάχνοντας για προσχήματα και αφορμές».

» Η Ελλάδα που άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα κάνει στο τέλος - πάγια πρακτική της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης - δεν έχει καμία ανοχή από κανένα, ούτε από τους εταίρους ούτε από τους πολίτες. Πρέπει να κάνουμε πράξη όσα λέμε με τρόπο απόλυτο, ολοκληρωμένο και άμεσο.»

Τοποθετήσεις σε υψηλούς τόνους

Οι βουλευτές, που έλαβαν τον λόγο, διατύπωσαν εναλλακτικές προτάσεις για τους όρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί καθώς και για την ανάγκη θέσπισης πληθυσμιακών κριτηρίων, μεταβίβασης των αδειών σε φυσικά μόνο πρόσωπα και την αποφυγή δημιουργίας καρτέλ.

Οι περισσότεροι από τους 40 και πλέον βουλευτές που έλαβαν τον λόγο δεν εξέφρασαν ριζική διαφωνία με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Ο Γιώργος Ντόλιος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να μην σταλεί μήνυμα μη απελευθέρωσης των ταξί ενώ ο Θανάσης Οικονόμου διερωτήθη αν θα στηριχθούν ή αλλαγές ή θα υποκύψει η κυβέρνηση σε εκβιασμούς.

Αντιθέτως, οι Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Κουσελάς, Κατερίνα Περλεπέ και Μιλένα Αποστολάκη ζήτησαν την καθιέρωση πληθυσμιακών κριτηρίων με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για την απελευθέρωση των ταξί.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η Βάσω Παπανδρέου κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μη προχωρά με κλειστές πόρτες στο διάλογο.

Ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει γραπτώς διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί αλλά ο πρόεδρος του Θύμιος Λυμπερόπουλος εκτόξευσε απειλές για τη ζωή του.

Ο Σπύρος Βούγιας, στην παρέμβαση του, επεσήμανε ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση αναβαθμίζει τη λειτουργία των ταξί και τόνισε την ανάγκη, η επιτροπή που θα καθορίζει κάθε χρόνο τον αριθμό των αδειών, θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές κάθε πόλης για να καθορίζονται τα όρια του συγκοινωνιακού φόρτου που αντέχουν.

Αντιδράσεις από την τοποθέτηση Λυμπερόπουλου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις αποψινές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ταξί, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ταξί και γνωστού στελέχους της ΝΔ, Θύμιου Λυμπερόπουλου, και οι απειλές που εκτόξευσε εναντίον του υπουργού και των βουλευτών, είναι απαράδεκτες.

» Ο κ. Λυμπερόπουλος οφείλει να γνωρίζει ότι στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες οι βουλευτές λειτουργούν τηρώντας το Σύνταγμα και με πλήρη ελευθερία συνείδησης. Στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε το υπουργείο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν αποφασιστικά, έτσι ώστε οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να ανταποκρίνονται στην ανάγκη να μπουν κανόνες στη λειτουργία των ταξί. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες, καθώς και εργασία με ασφαλείς προοπτικές για τους ιδιοκτήτες ταξί.»

Newsroom ΔΟΛ

Read more...