Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Προειδοποίηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων

Oι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα ετήσια έσοδά του, που ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ ευρώ ετησίως
Oι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα ετήσια έσοδά του, που ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ ευρώ ετησίως
Αθήνα
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων μέχρι και 60% θα επιφέρει η διατήρηση του σημερινού αδιεξόδου στη λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, όπως υπογραμμίστηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ο κλάδος διακρίνει ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος το Επικουρικό Κεφάλαιο να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και διακοπή της λειτουργίας του.

«Μετά την απόσυρση των ρυθμίσεων του άρθρου 48 του σχεδίου νόμου που αφορά τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, το Επικουρικό σύντομα θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», όπως αναφέρθηκε από το πάνελ της συνέντευξης το οποίο αποτελούσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Γ. Κώτσαλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Θ. Κοκκάλας, ο ταμίας Α. Σαρρηγεωργίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης και πρόεδρος του Επικουρικού Δ. Ζορμπάς.

Όπως αναφέρθηκε, οι υποχρεώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τα ετήσια έσοδά του που ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ ευρώ ετησίως.

Επίσης, οι ημερομηνίες για καταβολές των αποζημιώσεων στους δικαιούχους προσδιορίζονται για μετά από 3 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επικουρικού, από τις 125.457 εκκρεμείς υποθέσεις ζημιών μόλις 1.565 υποθέσεις ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις από τις υποθέσεις αυτές (δηλαδή τις 1565) υπολογίζονται σε 356 εκατ. ευρώ.

Πρώτος παράγοντας που οδηγήθηκε το Επικουρικό σε αυτή την κατάσταση είναι η συνεχής και ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης.

Από τα στοιχεία του Επικουρικού προκύπτει ότι από το 2005 μέχρι το 2009 οι αποζημιώσεις για την
ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης έχουν αυξηθεί έως και 400% ενώ στην κακή κατάσταση του Επικουρικού συνέτεινε και η διόγκωση των περιπτώσεων που εμπλέκεται και καταβάλλει αποζημιώσεις το Επικουρικό, τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της αύξησης του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων.

Οι ρυθμίσεις που προωθούνταν από την Πολιτεία μέσω του άρθρου 48 και οι οποίες αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου δημιουργώντας ένταση στον ασφαλιστικό κλάδο είχαν σκοπό αφενός μεν να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία στα θύματα από τροχαίο αλλά κυρίως να θέσουν τις βάσεις για τη στήριξη της καλής λειτουργίας του Επικουρικού (μεταξύ άλλων καταργούσε την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης για τις μη οικονομικής φύσεως ζημιές δηλαδή ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη).

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητεί η Πολιτεία να προχωρήσει σε μερικό περιορισμό των παροχών του Επικουρικού Κεφαλαίου με την επαναφορά στη Βουλή του άρθρου 48.

Υπενθυμίζεται ότι το Επικουρικό χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες με εισφορά που υπολογίζεται σήμερα σε ποσοστό 5% επί των καθαρών ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα και η εισφορά αυτή βαρύνει 70% τις εταιρείες και 30% τους ασφαλισμένους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: