Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Δοκιμάζεται πάλι η βορειοανατολική Αττική - video

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στον Κάλαμο


.protothema.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαράδρα, ανάμεσα στο Μικροχώρι Καλάμου και τον Βαρνάβα, 15 χλμ. βόρεια από τη λίμνη του Μαραθώνα.

Η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, η οποία καίει έκταση δάσους στον Βαρνάβα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτάρχη Βαρνάβα, μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ρουμελιώτικα, Αϊ Γιάννης και Κολυγιώργα ενώ αυτή την ώρα οι φλόγες απειλούν κατοικημένη περιοχή στο Καπανδρίτι. Νωρίτερα οι φλόγες απείλησαν το μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που εκκενώθηκε.

Πριν από λίγο μάλιστα έκλεισε η λεωφόρος Καπανδριτίου - βαρνάβα.

Κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν όλα τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής εκτός από δύο ελικόπτερα. Επίσης, επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 27 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και επτά υδροφόρες των δήμων.

Υπό έλεγχο είναι η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Λαύριο στην περιοχή Πούντα Ζέζα.

Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Πασά και παιδικές κατασκηνώσεις της περιοχής οι οποίες -όπως διευκρινίστηκε από την Πυροσβεστική- δεν εκκενώθηκαν καθώς δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος.

Λόγω του βοριά εντάσεως επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ οι ενέργειες των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου έχει διακοπεί από το 54ο ως 59ο χιλιόμετρο και διεξάγεται από παρακαμπτηρίους.

Υπό έλεγχο είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Άνω Σούλι Μαραθώνα.

Φωτιά εκδηλώθηκε και σε περιοχή του όρου Δίρφυ στην Εύβοια χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.








>


Read more...

Η φωτιά έχει φτάσει στο ναό Μεταμόρφωση Σωτήρος


Ορατός ο κίνδυνος εκρήξεων σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαρνάβα



Έκκληση κάνει ο δήμαρχος Βαρνάβα προς την πυροσβεστική υπηρεσία, να κάνουν ρίψεις νερού, ή ένα πυροσβεστικό όχημα, καθώς υπάρχουν γεμάτες δεξαμενές με πετρέλαιο. Ο Σπύρος Ζαγάρης, μιλάει...

για δεξαμενές με καύσιμα.


Read more...

Που τα βρήκαν ο γαμπρός και η κόρη της κυρίας Πετραλλιά;



Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Ένα Ferreti 2,1 εκ. ευρώ για την Αλεξάνδρα Πάλλη και τον Νίνο. Ο κ. Νίνο Γιαννακόπουλος πρώην υπεύθυνος κρεοπωλείου στον Σκλαβενίτη αυξάνει...




τώρα εντυπωσιακά τα εισοδήματά του με μπίζνες στο πλευρό της κόρης της πρώην υπουργού.


Read more...

Το φύγε, έλα μεγαλοστελεχους στα ΕΛΠΕ με τεράστια αποζημίωση και η απόλυση των συμβασιούχων




ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

Αυτά που μαθαίνουμε είναι τόσο εξοργιστικά που θα πηδηχτούμε από το παράθυρο. Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Όπως σας είπαμε και πριν σύμφωνα με Κυριακάτικη εφημερίδα απέλυσαν το μεγαλοστέλεχος Απόστολο Ριζάκο από τα ΕΛΠΕ, για να μην το προλάβει το ασφαλιστικό με αποζημίωση, άκουσον-άκουσον 1.200.00 ευρώ και...



και τον ξαναπροσέλαβαν α\μέσως με μισθό 250.000 ευρώ. Μιλάμε για την ξεφτίλα σε όλο ης το μεγαλείο. Και δεν έμειναν μόνο εκεί, αλλά την ίδια μέρα απέλυσαν 40 άτομα, συμβασιούχους των 500 και 600 ευρώ. Μιλάμε για πράγματα που πολλές φορές λες δε μπορεί να συμβαίνουν. Για πες μας ρε Γιαννίτση πως γίνονται αυτά. Όχι πες μας γιατί θα τρελαθούμε.

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...



Read more...

'ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ 230 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!'


Ρεπορτάζ; Kώστας Χατζίδης
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, με την... εγγύηση του οποίου το 2009 χορηγήθηκαν αφειδώς άτοκα δάνεια συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ! Αιτία; Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκρινε μη σύννομη τη διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές και τώρα ζητεί να της επιστραφούν κοινοτικοί πόροι ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ!...


Η απόφαση - κόλαφος ελήφθη στις 18 Ιουνίου από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής (ΓΔΠΠ), η οποία εποπτεύει το σύνολο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται από την Ε.Ε. για την οικονομική ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης των αρμόδιων κοινοτικών αξιωματούχων η πρωτοβουλία που έλαβε στα τέλη του 2008 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) υπήρξε εν πολλοίς πρόχειρη και αποσπασματική, κυρίως όμως μη συμβατή με το κανονιστικό πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών στην απαντητική τους επιστολή καθιστούν σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι η προσπάθειά της να παρακάμψει τους κοινοτικούς κανόνες, εκμεταλλευόμενη τη χρονική συγκυρία και τις προσωρινές αποφάσεις της Ε.Ε. για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τούτη τη φορά δεν πρόκειται να έχει καμία τύχη.

Η παροιμιώδης ελληνική ευρηματικότητα, η οποία εν προκειμένω βάπτισε ως κεφάλαια κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, όπως ευκρινώς εξηγείται στην επιστολή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) Ντιρκ Αχνερ, πάσχει και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας. Η οικονομική ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως σημειώνει ο Ντιρκ Αχνερ στην επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, δεν εμπίπτει στους σκοπούς και στους στόχους του ΕΤΠΑ! Η επιστολή εστάλη έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις και αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομίας και των αρμόδιων κοινοτικών αξιωματούχων.

Στις θέσεις που διατύπωσε προηγουμένως η ελληνική πλευρά κρίθηκε σκόπιμο να γίνει υπόμνηση στο γεγονός ότι το ΕΤΠΑ τίθεται σε εφαρμογή μέσω μιας μεγάλης γκάμας χρηματοοικονομικών εργαλείων, ένα εκ των οποίων είναι και η επιδότηση του επιτοκίου. Τι απάντησε επ΄ αυτού ο κοινοτικός αξιωματούχος; «Οι επιχορηγήσεις επιτοκίου αποτελούν όντως ένα από τα εργαλεία υλοποίησης της αρωγής του ΕΤΠΑ», τονίζει ο Ντιρκ Αχνερ και προσθέτει με νόημα: «Εντούτοις, η υλοποίηση αυτού του μέτρου οφείλει να συνάδει με τους στόχους και το εύρος δράσης του ΕΤΠΑ ως προς τέτοια μέτρα, τα οποία οφείλουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ενδογενούς δυναμικού των περιφερειών διά μέσου δράσεων υποστήριξης της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης».

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό θέμα, που θίγει με την επιστολή του ο κ. Αχνερ είναι... εννοιολογικού χαρακτήρα. Τι είναι δάνεια κεφαλαίου κίνησης; Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. καθιστά σαφές πως η ευρύτητα και η διασταλτική ερμηνεία που δίδει η ελληνική πλευρά στην έννοια και στο περιεχόμενο των δανείων κεφαλαίου κίνησης είναι ασαφής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και τούτο γιατί προσκρούει ευθέως στους διεθνώς παραδεκτούς κανόνες που ορίζουν τα πάσης φύσεως χρηματοοικονομικά εργαλεία. «Η έννοια των δανείων κεφαλαίου κίνησης επί της οποίας επιχειρείτε να βασίσετε τη χορήγηση αρωγής από το ΕΤΠΑ δεν είναι εντελώς σαφής. Ιδίως όταν αναφέρεται ότι “στην ελληνική τραπεζική πρακτική χαρακτηρίζεται ως δάνειο κεφαλαίου κίνησης οποιοδήποτε επιχειρηματικό δάνειο, για το οποίο δεν απαιτείται η προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών ανεξαρτήτως του σκοπού για το οποίο διατίθεται”».

Η σημασία της τελευταίας αναφοράς του κ. Αχνερ σχετίζεται με το γεγονός ότι γενική αρχή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το ΕΤΠΑ αποτελεί η μη χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, άλλως γνωστές και ως «ενισχύσεις λειτουργίας». «Βάσει των ανωτέρω», προσθέτει ο κοινοτικός αξιωματούχος, «η αρωγή (δάνεια) που χορηγείται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων δεν εμπίπτει στο εύρος δράσης του ΕΤΠΑ, στον βαθμό που αυτές οι δράσεις αποσκοπούν κυρίως να διευθετήσουν τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ανάγκες των επιχειρήσεων»!

Με άλλα λόγια ο Ντιρκ Αχνερ επισημαίνει στην Αθήνα ότι η πρωτοβουλία της να χρηματοδοτήσει με κοινοτικούς πόρους τα ταμειακά ελλείμματα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι εσφαλμένη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τεκμαίρεται από την απάντηση του κ. Αχνερ, αναγνωρίζει μόνον ως προσωρινό μέτρο τη σχετικά πρόσφατη απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε κρατικές ενισχύσεις των ευπαθών και ευάλωτων παραγωγικών τους κλάδων. «Στο πλαίσιο της πρακτικής λήψης αποφάσεων της Επιτροπής όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, «ενισχύσεις λειτουργίας κατά κανόνα απαγορεύονται. Το προσωρινό πλαίσιο για μέτρα κρατικών ενισχύσεων, στα πλαίσια της τωρινής χρηματοοικονομικής και οικονομικής κρίσης, καθορίζει ότι για περιορισμένη χρονική διάρκεια ορισμένες κρατικές ενισχύσεις, που συμπεριλαμβάνουν επενδύσεις και δάνεια κεφαλαίου κίνησης, μπορούν να θεωρηθούν ως συμβατές της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οσο και αν ηχεί παράδοξο οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, ενώ θεωρούν αυτονόητο το δικαίωμα των τραπεζών να λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, δεν αναγνωρίζουν το ίδιο δικαίωμα στα εκατομμύρια των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ακροτελεύτια παράγραφος της επιστολής. «Ως συμπέρασμα λοιπόν, επιχορηγήσεις επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης παραμένουν εκτός του σκεπτικού και του εύρους δράσης του κανονιστικού πλαισίου των Διαρθρωτικών Ταμείων, καθώς δεν είναι συνεκτικά με το εύρος της αρωγής του ΕΤΠΑ και με τους γενικότερους στόχους της πολιτικής συνοχής. Εντούτοις, αυτές οι μορφές ενίσχυσης θα μπορούσαν να επιτραπούν, βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, εφόσον χρησιμοποιούνται εθνικοί πόροι»! Αφού λοιπόν ο κ. Αχνερ εντάσσει στις κρατικές ενισχύσεις το μέτρο της χορήγησης άτοκων δανείων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα: να καλύψει αποκλειστικά με εθνικούς πόρους τις εγγυήσεις των άτοκων δανείων που χορήγησε το 2009 σε 26.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας οφείλει να επιστρέψει όλο το ποσό το οποίο εκταμίευσε από το ΕΤΠΑ για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλείται να βρει σήμερα 230 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 50% των εσόδων που συγκέντρωσε το υπουργείο Οικονομικών από την αφαίμαξη των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων!
Read more...

Με το ένα χέρι δίνουν και με το άλλο παίρνουν από τις γυναίκες



Οι μητέρες με ανήλικο τέκνο ευνοούνται, συγκυριακά, ως προς τη θεμελίωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, αλλά επιβαρύνονται εάν κάνουν... χρήση αυτών των ορίων και βγουν με πρόωρη σύνταξη. Μετά το 2012 οι επιπτώσεις διευρύνονται. «Πιάνουν» και τα όρια ηλικίας...



Με το νέο Ασφαλιστικό επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα και τα ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου) η πρόβλεψη -που ανέκαθεν ίσχυε στο Δημόσιο- για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μόνο με την ανηλικότητα του παιδιού και τα ελάχιστα ασφαλιστικά όρια. Δεν απαιτείται δηλαδή να συνυπάρχει και η τρίτη προϋπόθεση, αυτή της ηλικίας (50ό έτος) για έξοδο ή θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ετσι, με τις δύο προϋποθέσεις η μητέρα θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο όριο ηλικίας που προβλέπεται κατά τη χρονιά που συμπληρώνει τις δύο άλλες προϋποθέσεις (ανήλικο και έτη ασφάλισης). Και εξέρχεται στη σύνταξη με τη συμπλήρωση του ενδιάμεσου μεταβατικού ορίου ή όποτε επιθυμεί μεταγενέστερα, χωρίς καμία επίπτωση ως προς τα όρια ηλικίας.

ENET


Read more...

"Η Βουλή αλλάζει σελίδα"



Λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή για τα… μπάνια των βουλευτών, ο πρόεδρός της Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε τον νέο κανονισμό που φέρνει τα πάνω κάτω στις προσλήψεις των υπαλλήλων, στο πόθεν έσχες των βουλευτών, στην κατάθεση τροπολογιών, αλλά και σε όλες τις υποθέσεις της Βουλής....



Ο νέος κανονισμός θέλει να ανοίξει ο «ναό της Δημοκρατίας» την πόρτα της αξιοκρατίας σε όλους και να βάλει τέλος στα ρουσφέτια σε ότι αφορά τις προσλήψεις.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό λοιπόν, από το Φθινόπωρο, για να δουλέψει κάποιος στη Βουλή δεν θα είναι υποχρεωτικό να έχει «μπάρμπα στην κορώνη» ή στο κόμμα, αφού οι.. προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Τώρα θα μου πείτε με τόσες χιλιάδες υπαλλήλους η Βουλή θα κάνει και άλλες προσλήψεις. Κι όμως θα κάνει, αφού λόγω ασφαλιστικού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το έβαλαν στα πόδια. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες 160 υπάλληλοι είπαν «άντε γεια», αφήνοντας έτσι χώρο και για τους νέους που θα έρθουν στο μέλλον με το …σπαθί τους.

Με το νέο κανονισμό απαγορεύονται και οι μονιμοποιήσεις στη Βουλή των μετακλητών υπαλλήλων, οπότε τελειώνει και για πολλούς εθνοπατέρες το γνωστό τροπάρι «αμάρτησα για τη θυγατέρα μου».

Σε κοινή θέα στο internet θα είναι όμως στο εξής και το «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ενώ μπαίνει τέλος και στην ασυλία, αφού για πράξεις ή αδικήματα που δεν έχουν να κάνουν με την κοινοβουλευτική δραστηριότητα η άρση θα επέρχεται αυτόματα.

Ο νέος κανονισμός της Βουλής βάζει τέλος και στα νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής, τα λεγόμενα και νομοσχέδια της νύχτας, αφού η κατάθεσή τους θα μπορεί να γίνει μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Η Βουλή αλλάζει σελίδα» είπε ο Φίλιππος Πετσάλνικος για τον νέο κανονισμό, ανακοινώνοντας παράλληλα δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό για το 2010.
madata.gr


Read more...

«Πακέτο μέτρων» και «νέο ξεκίνημα» για την κυβέρνηση στη ΔΕΘ


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

Μπορεί φέτος η ΔΕΘ να είναι σχετικά υποβαθμισμένη, στο οικονομικό της σκέλος, αναμένεται, όμως, να είναι αναβαθμισμένη στο πολιτικό της σκέλος. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ήδη ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει δεχθεί πληθώρα εισηγήσεων να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και, όπως λέγεται, αυτή τη φορά οι εισηγήσεις φαίνεται να εισακούονται. «Ο κύβος ερρίφθη», σύμφωνα με έναν από τους συνεργάτες του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος, το τελευταίο διάστημα, με την εικόνα που έβγαζε η κυβέρνηση, λόγω των συνεχών αντιπαραθέσεων και μάλιστα δημόσια, μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη δημόσια αντιδικία μεταξύ των Δημήτρη Ρέππα και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπέβαλαν εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προτάσεις που δεν περιελάμβαναν μόνον την αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης μέσω ενός ανασχηματισμού, αλλά και μέσω άλλων κινήσεων στο επίπεδο της καθημερινής πολιτικής, ώστε η κυβέρνηση να «επανασυνδεθεί» με το πολιτικό της πρόγραμμα, με βάση το οποίο εξελέγη πριν από δέκα, περίπου, μήνες. Για να σταματήσει, έτσι και η όποια συζήτηση, πήγε να ξεκινήσει, περί εκλογών, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι δύο. Το πρώτο θέλει τον ανασχηματισμό να γίνεται λίγο πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε να δοθεί η εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος της κυβέρνησης και να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι της του περασμένου Οκτωβρίου.

Επικρατέστερο, ωστόσο, δείχνει για την ώρα, το δεύτερο σενάριο, το οποίο, εκτός του ανασχηματισμού περιλαμβάνει και κάποιες άλλες κινήσεις, οι οποίες θα εμφανιστούν ως «πακέτο» με τον ανασχηματισμό, για να δοθεί, συνολικά, η εικόνα ενός νέου ξεκινήματος, που θα αφήνει πίσω το μνημόνιο, το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση.

Το «πακέτο» αυτό θα ανακοινωθεί με άξονα την Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που λέγεται ότι έχει αποδεχτεί ο Πρωθυπουργός, ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση. Το ίδιο διάστημα θα γίνουν μια σειρά από άλλες κινήσεις. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο φετινός γιορτασμός της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη (ίδρυση ΠΑΣΟΚ) θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα θα λάβει και πανηγυρικό χαρακτήρα, παρά τη δύσκολη, οικονομικά, συγκυρία.

Το «πακέτο» των πρωτοβουλιών του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνει και την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το μνημόνιο. Η προσπάθεια θα είναι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τα στρώματα αυτά.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει ένα γενικό «λίφτινγκ» της κυβέρνησης, η οποία έχει απολέσει πολλά από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του προσώπου της, τα οποία θέλει να ανακτήσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του Πρωθυπουργού με την εφαρμογή του «πακέτου», ο κ. Παπανδρέου θα δείξει ότι ανταποκρίνεται στα μηνύματα της κοινωνίας και παράλληλα θα μειώσει τις τριβές στο εσωτερική της κυβέρνησης και του Κινήματος, οι οποίες πλήθυναν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι θα αποδυναμωθεί η θέση του Αντώνη Σαμαρά περί «απαλλαγής από το μνημόνιο», μια θέση η οποία, πρακτικά, υιοθετήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση και απειλούσε με πλήρη απομόνωση την κυβέρνηση που έδειξε ότι, αργά ή γρήγορα θα πάρει το δρόμο προς το καναβάτσο. Γι αυτό και οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν κρίθηκαν αναγκαίες και επείγουσες.

Σχετικά με τις αλλαγές στα πρόσωπα, οι πληροφορίες είναι ακόμα λιγοστές, καθώς ο κ. Παπανδρέου θα αρχίσει να ασχολείται συστηματικά με το θέμα από τη Δευτέρα, όταν θα έχει τελειώσει με τις υποχρεώσεις του στο «Συμπόσιο της Σύμης». Βέβαιο θεωρείται, πάντως, ότι θα απομακρυνθούν πρόσωπα τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της θέσης τους και το ρόλου που τους ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό.

Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στις κινήσεις που θα κάνει ο κ. Παπανδρέου στο οικονομικό επιτελείο κι αν θα διατηρήσει το δίδυμο Παπακωνσταντίνου- Κατσέλη ή θα επιφέρει αλλαγές. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι από τη μέχρι τώρα θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Προέδρου του Κινήματος και στην πρωθυπουργία, έχει δείξει ότι δεν αφήνει να δημιουργηθούν ισχυρά κέντρα σε κανέναν τομέα. Έτσι δεν αποκλείεται να διατηρήσει το δίδυμο ή και να αλλάξει και τους δύο, αν και ορισμένοι θεωρούν κάτι τέτοιο πολύ δύσκολο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών έχει την εμπιστοσύνη της «τρόϊκας».

Ο μόνο που θεωρείται βέβαιο, μέχρι στιγμής, είναι ότι στην κυβέρνηση και μάλιστα σε επιτελικό ρόλο, θα μπει ο Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ένας από τους ανθρώπους που εκτιμά και εμπιστεύεται ο κ. Παπανδρέου.

Λόγος γίνεται και για αναβαθμισμένο ρόλο του Δημήτρη Ρέππα. Η πληροφορία κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, όταν σε αυτό αποδόθηκε η επίθεση που δέχθηκε ο υπουργός Υποδομών μέσω δημοσιευμάτων. Ο ίδιος ο κ. Ρέππας, προχθές το μεσημέρι, έλεγε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους διαδρόμους της Βουλής όπου είχε πάει να ψηφίσει, ότι «στο εξής θα βλέπετε περισσότερο Ρέππα και στη Βουλή και στην κυβέρνηση».

i-reportergr


Read more...

Γιατί μας παινεύει το ΔΝΤ; - Ερχεται τσουνάμι νέων μέτρων και απολύσεων - Τι συμβαίνει κ.Λοβέρδο;

i-reportergr

Έτσι όπως πάμε, θα γίνουμε το «χαϊδεμένο παιδί» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η έκθεση που ανακοινώθηκε από το ΔΝΤ για την Ελλάδα, εμπεριέχει πολλά επαινετικά σχόλια και ούτε λίγο ούτε πολύ, η χώρα μας εμφανίζεται, περίπου, ως πρότυπο συνεπούς εφαρμογής των υποχρεώσεων που ανέλαβε απέναντι στους δανειστές της.

Η έκθεση λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον στην «εντατική», ότι οι μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι είχε υπολογίσει η «τρόϊκα», ο προϋπολογισμός εκτελείται πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις και ότι παρατηρείται μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη από τους στόχους.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και θετικά σχόλια για τα έσοδα τα οποία μπορεί να μην πήγαν τόσο καλά όσο η μείωση των δαπανών, όμως λέγεται ότι κινούνται μέσα στους στόχους και αναμένεται να βελτιωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ένας Οργανισμός, όπως το ΔΝΤ, πάντως, μπορεί να σου χαϊδέψει τα αυτιά, αλλά θα το κάνει για να καταπιείς πιο εύκολα το επόμενο που θα σου ζητήσει. Και τι ζητεί τώρα; Περιστολή των δαπανών υγείας, γενικά, περιστολή των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική μείωση των χρεών των νοσοκομείων, μείωση των δαπανών στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ. Αυτά, τα τελευταία, θα έπρεπε να γίνουν, ούτως ή άλλως. Αλλά, δυστυχώς, καμία κυβέρνηση, ούτε και η παρούσα, έχει σχέδιο εξυγίανσης. Γι αυτό και την απαίτηση του ΔΝΤ, θα κληθούν να την υποστούν, για μια ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, πολλοί από αυτούς, θα χάσουν τη δουλειά τους. Διότι αυτές οι περιστολές δαπανών δεν γίνονται χωρίς απολύσεις. Εφόσον, βεβαίως, η εκάστοτε κυβέρνηση διατηρεί τις δαπάνες που οφείλονται στην υπερσυνταγογράφηση, στις αχρείαστες εξετάσεις που γίνονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, στο λαθρεμπόριο των φαρμάκων, στις υπέρογκες δαπάνες για την προμήθεια ιατρικών υλικών, τα οποία προμηθευόμαστε πολύ πιο ακριβά από όλες, σχεδόν, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να ελεγχθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και το υπουργείο Εργασίας είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν σύστημα μηχανοργάνωσης. Θα μπορούσαν να είχαν εξαλείψει όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά φαίνεται ότι δεν το θέλουν. Και η σκέψη οδηγείται αβίαστα στο ενδεχόμενο να υπάρχουν στενές σχέσεις πολιτικών προσώπων με όσους λεηλατούν τον χώρο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το i-R έθεσε, εδώ και πολλούς μήνες, το θέμα της μηχανοργάνωσης του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν προχωρά η μηχανοργάνωση, αλλά ο Ανδρέας Λοβέρδος, μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει καμία απάντηση και δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προκειμένου να απαλλάξει τα ταμεία από τα κάθε λογής τρωκτικά, με αποτέλεσμα να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι το μάρμαρο που θα ζητήσει το ΔΝΤ να πληρωθεί. Οι εκλεκτοί της κυβέρνησης και του κ. Λοβέρδου που δημιουργούν τα τεράστια ελλείμματα θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια μεγάλα κέρδη τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά ότι δεν χρωστάει σε κανέναν. Το θέμα, όμως, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ προσωπικό. Άλλωστε μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που χρωστάνε. Το θέμα είναι να δείχνεις με τις πράξεις σου, ως κυβέρνηση και τις καθημερινές σου πολιτικές, ότι πράγματι «δεν χρωστάς σε κανέναν». Γιατί στον τομέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, ορισμένοι, δια παραλείψεων, έστω, δίνουν την εντύπωση ότι σε κάποιους χρωστάνε. Και βάζουν εμάς να πληρώσουμε τα χρέη τους.



Read more...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ : ΤΑ 13+1 SOS


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τα 14 σημεία- φωτιά του νέου ασφαλιστικού τοπίου τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» μαζί με τη δημοσίευση ολόκληρου του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου (μαζί με τις τροπολογίες και τις προσθήκες) όπως...
ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Οσον αφορά το νέο Ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων ώστε να αποσαφηνιστεί ποιοι ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες δεν θίγονται από τις ανατροπές. Η φιλοσοφία και των δύο νομοσχεδίων είναι ότι οι Ελληνες θα εργάζονται περισσότερο και θα παίρνουν μικρότερες συντάξεις. Με το νέο ασφαλιστικό τοπίο ανατρέπονται τα ισχύοντα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού τους. Οι αλλαγές θα αρχίσουν από την 1.1.2011 ενώ από την 1.8.2010 θα ισχύσει ο νέος ΛΑΦΚΑ (εισφορά συνταξιούχων). Τι ισχύει για ΔΕΚΟ, τράπεζες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες 1 Το 2015 όλοι θα συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 60 ετών με 40 έτη ασφάλισης, στα οποία θα μπορούν να συνυπολογίσουν έως 7 πλασματικά έτη, ή στα 65 για πλήρη και στα 60 για μειωμένη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Εξαίρεση αποτελούν οι απασχολούμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα οι οποίοι έως το 2017 θα μεταφερθούν στα 60 (από 55). Από το 2011 αρχίζει η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων για συνταξιοδότηση ετών ασφάλισης. Υστερα από τις οριακές διορθώσεις που έγιναν στη Βουλή, για παράδειγμα, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα απαιτούνται 10.800 ημέρες για την έξοδο, ενώ όριο ηλικίας μένει το 58ο έτος (αρχικά προβλέπονταν 11.100 ημέρες και το 59ο έτος). Στα Ειδικά Ταμεία και στα Ταμεία Τύπου το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και όριο της ηλικίας παραμένει το 58ο έτος. Μέχρι το 2015 η έξοδος θα γίνεται υποχρεωτικά με 40 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Για τους ασφαλισμένους με 37 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως Ταμείου, διατηρείται το καθεστώς και το 2011, και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται από το 2012 μέχρι να φτάσουν τα 40 έτη. Οι γυναίκες με 33,3 έτη ασφάλισης (10.000 ένσημα) θα μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη στο 56ο έτος (58ο ολόκληρη) το 2011. Θα είναι η τελευταία χρονιά που επιτρέπεται κάτι τέτοιο, αφού στο μέλλον θα απαγορεύεται η έξοδος με μειωμένη σύνταξη και 10.000 ένσημα (φέτος το όριο είναι το 57ο για πλήρη και αναπροσαρμόζεται στο 58ο το 2011 κ.ο.κ. μέχρι το 60ό έτος) και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (νέο ασφαλιστικό καθεστώς). Εως το 2013 αυξάνονται και τα όρια για τις μητέρες ανηλίκων. Απαραίτητες είναι και οι παρακάτω διευκρινίσεις: - Δεν θίγονται όσες έχουν 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,3 συντάξιμα έτη) με ανήλικο έως 31-12-2010, οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό έτος για μειωμένη και στο 55ο για πλήρη. - Επίσης δεν θίγονται όσοι έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης έως 31-12-2011 (παραμένει το 58ο έτος). - Οσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 (Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.λπ.) δεν θίγονται από τις νέες διατάξεις. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης. 2 Οι συντάξεις για την περίοδο ασφάλισης από 1/1/2011 θα υπολογίζονται με νέους, χαμηλούς συντελεστές, δηλαδή 2% σε όσα Ταμεία έχουν υψηλότερο συντελεστή (π.χ. πρώην ΤΕΒΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.ά.). Από 1/1/2011 θα εφαρμόζονται και οι νέοι συντελεστές υπολογισμού της αναλογικής- ανταποδοτικής σύνταξης (0,80- 1,50 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης) τόσο για τους πρωτοασφαλιζόμενους (στο σύνολο του εργασιακού βίου) όσο και για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά (μεικτός τρόπος υπολογισμού). 3 Από την 1η Αυγούστου 2010 αρχίζει η παρακράτηση του νέου ΛΑΦΚΑ. Οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλονται στους συνταξιούχους μειωμένες λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης (κλιμακωτά 3% για σύνταξη 1.400- 1 . 700 ευρώ, 4% από 1.700,01- 2.000 ευρώ, 5% από 2.000,01- 2.300 ευρώ, 6% από 2.300,01- 2.600 ευρώ, 7% από 2.600,01- 2.900 ευρώ, 8% από 2.900,01- 3.200 ευρώ, 9% από 3.200,01- 3.500 ευρώ και 10% για συντάξεις πάνω από 3.500,01 ευρώ). 4 Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου ασφάλισης τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Από το 2014 τα έτη θα είναι επτά, ενώ για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας η εισφορά (20% για ασφαλισμένο στον ιδιωτικό τομέα) θα υπολογίζεται με βάση τον (τρέχοντα) μισθό του προηγούμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης, αλλά θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% την περίοδο 2011 - 2014 και κατά 50% κατά τα επόμενα χρόνια. Τα 7 πλασματικά έτη θεωρούνται «αντίδοτο» στις μεγάλες ανατροπές που επιφέρει το νέο Ασφαλιστικό. Διευκρινίζεται ότι: - Οσα πλασματικά έτη εξαγοράζονται θα είναι για την προσαύξηση της σύνταξης και όσα δεν εξαγοράζονται είναι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. - Χρήση των πλασματικών χρόνων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι έχουν πάνω από 12 συντάξιμα πραγματικά χρόνια. Τα πλασματικά έτη δεν θα είναι μόνο για να συμπληρώσουν την 40ετία. Δηλαδή μπορούν να έχουν 20 έτη και να προσθέσουν έως 7 πλασματικά κ.ο.κ. 5 Το 2015 αρχίζει να ισχύει ο θεσμός της βασικής σύνταξης την οποία θα εγγυάται το κράτος για όλους τους πολίτες (πλην των Ταμείων ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που θα την καταβάλλουν από ίδιους πόρους). Το ύψος της βασικής- την οποία θα δικαιούνται ολόκληρη όσοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη- έχει οριστεί στα 360 ευρώ για φέτος. Για να χορηγηθεί στους ανασφάλιστους θα ισχύουν σωρευτικά πλαφόν εισοδήματος στα 5.040 ευρώ το ατομικό και στα 10.080 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και μόνιμη διαμονή 15 ετών μεταξύ 15ου και 65ου έτους ηλικίας.
Read more...

ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΛΟΓΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Εκτακτες προσλήψεις προσωπικού στις «μάχιμες» υπηρεσίες της στενογραφίας και της τήρησης των πρακτικών της Βουλής ανακοίνωσε για το φθινόπωρο ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Φ. Πετσάλνικος, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις που προέκυψαν από το κύμα φυγής προς τη σύνταξη περισσότερων από 160 υπαλλήλων κατά το τελευταίο εξάμηνο. Παρά το γεγονός ότι είχε εξαγγελθεί πάγωμα προσλήψεων για το 2010, οι μαζικές παραιτήσεις που...
υπεβλήθησαν εξαιτίας της επέκτασης και στους υπαλλήλους της Βουλής του νέου συνταξιοδοτικού καθεστώτος για τον δημόσιο τομέα δημιούργησαν την ανάγκη για προσλήψεις περιορισμένου αριθμού στενογράφων και πρακτικογράφων που, όπως υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος, θα γίνουν για πρώτη φορά με την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ. Σημαντικές αλλαγές, όμως, επέρχονται και στον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής, που υιοθετήθηκαν χθες, τελευταία ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας πριν από τις θερινές διακοπές, και κατατείνουν στην εμπέδωση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Ειδικότερα: * Καθιερώνεται η υποχρέωση ανάρτησης στο Διαδίκτυο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. «Ετσιο πολίτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών» δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος πρότεινε αντίστοιχη δημοσιότητα να δίνεται και στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των μη πολιτικών προσώπων, όπως των δικαστικών, των δημοσιογράφων και των ανώτατων κρατικών λειτουργών. * Περιορίζεται το εύρος του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας, η οποία θα αίρεται εφεξής σε κάθε περίσταση που η πράξη δεν σχετίζεται με την πολιτική δράση του βουλευτή. * Καθιερώνεται υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου, όπως επίσης και υποχρέωση κάθε νομοσχέδιο να συνοδεύεται από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης και από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης. * Ιδρύεται νέα υπηρεσία στη Βουλή, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που θα συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό του κράτους, θα αναλύει και θα αξιολογεί τα δημοσιονομικά στοιχεία και θα συντάσσει και υποβάλλει εκθέσεις. * Αναμορφώνεται ο τρόπος διεξαγωγής της διαδικασίας των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό καθώς και των επίκαιρων ερωτήσεων προς τους υπουργούς με τη δυνατότητα της προφορικής διατύπωσης από τον ίδιο τον ερωτώντα, ώστε ο θεσμός να αποκτήσει «μεγαλύτερη αμεσότητα και ζωντάνια». * Συστήνεται Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία θα εξετάζει και θα παρακολουθεί την εφαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων αμυντικού υλικού. Θα προβλέπεται επίσης ότι κάθε διαρκής επιτροπή θα ενημερώνεται από τα υπουργεία της αρμοδιότητάς της πριν από τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων που πρόκειται να υπογραφούν εφόσον υπερβαίνουν το ποσόν των 20 εκατ. ευρώ.

Read more...

ANOIXTA ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Μετά την πρόταση-«βόμβα» του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ.Σάλλα για την εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που έφερε στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» κυβέρνηση και τραπεζίτες, άνοιξαν όλα τα σενάρια για «γάμους», εξαγορές και συνεργασίες στον τραπεζικό κλάδο. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο πρόεδρος της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης , παλαιός συνεργάτης του κ. Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς, ο οποίος χθες το πρωί επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντί- νου και αντιπρότεινε να δημιουργηθεί ένα...
κρατικό σχήμα τραπεζών που θα προέλθει από τη συγχώνευση ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου- το οποίο ελέγχει και την Αspis Βank- και της Τράπεζας Αττικής, στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος κρατά στα χέρια του και το «κλειδί» των εξελίξεων, καθώς έχει την πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα των stress tests- των τεστ αντοχής- των ελληνικών τραπεζών σε ακραίες συνθήκες, τα οποία θα ανακοινωθούν από τον ίδιο στις 23 του μηνός. Κατά τις πληροφορίες, τα αποτελέσματα αυτά θα επιταχύνουν τις εξελίξεις, αφού όλα δείχνουν ότι η ΑΤΕ είναι η πρώτη κρατική τράπεζα που θα βρεθεί στο «κόκκινο» σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης και έχει άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τις αντοχές και των άλλων τραπεζών, οι οποίες δυσκολεύονται- λόγω των συνθηκών κρίσης της ελληνικής οικονομίας- να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές και έτσι περιορίζονται στη χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων στις δύο κρατικές τράπεζες που κατέβηκαν σε απεργία, εμφανίστηκε χθες πιο συγκρατημένη στις κινήσεις της. Μετά τις συσκέψεις που έγιναν προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την υποβολή της πρότασης Σάλλα και το έντονο παρασκήνιο που ακολούθησε με συνεχείς επαφές μεταξύ υπουργών, στελεχών του ΠαΣοΚ και τραπεζίτες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσλάβει σύμβουλο από τη διεθνή αγορά στον οποίο θα αναθέσει: 1. Να αξιολογήσει την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και να αποτιμήσει την περιουσία του Δημοσίου από τη συμμετοχή του στις δύο τράπεζες (77% στην ΑΤΕ και 33% στο ΤΤ), και 2. Να εκπονήσει μια συνολική πρόταση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο σημερινό περιβάλλον προκρίνεται η λύση των συγχωνεύσεων (αντί της εξαγοράς). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε προ μηνός ο υπουργός Οικονομικών δεν υπήρχε κεφάλαιο για αποκρατικοποιήσεις τραπεζών. Τώρα το υπουργείο θα ζητήσει από τον ξένο σύμβουλο να διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθούν ανά περίπτωση: συγχώνευση, πώληση μεριδίου, πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου ή διεθνής διαγωνισμός. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό πριν από το Σεπτέμβριο. Αυτό όμως δεν αποκλείει να υπάρξει βελτιωμένη πρόταση για την εξαγορά του «πακέτου» ΑΤΕ- ΤΤ από την Τράπεζα Πειραιώς, οπότε η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει σύντομα για να μη δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στις αγορές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Επίσης, δεν αποκλείει το δικαίωμα να υπάρξουν προτάσεις «γάμων» μεταξύ των τραπεζών του ιδιωτικού τομέα, κάτι που δεν αποκλείεται να έρθει στο προσκήνιο με ένταση τις επόμενες εβδομάδες, αφού πλέον έχει ανοίξει το παιχνίδι των εξελίξεων σε όλο τον τραπεζικό κλάδο. Υπέρ της πρότασης Σάλλα τάχθηκαν μάλιστα οι έμποροι, οι οποίοι με δηλώσεις της Ενωσης των συλλόγων τους κ. Β. Κορκίδη υποστήριξαν ότι «οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και θα τις καταστήσουν ισχυρότερες στον διεθνή ανταγωνισμό. Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν ως στόχο να σταματήσουν τον περαιτέρω “αφελληνισμό” του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Read more...

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Τρίγκα
(από το Έθνος)
Χάος αναμένεται να επικρατήσει στα δημόσια σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά, αφού θα υπάρξει αθρόα φυγή εκπαιδευτικών λόγω του συνταξιοδοτικού και λόγω των σοβαρότατων περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση (σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας) στις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών.Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έχει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Αυτό της ομαλής λειτουργίας των...
σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί, όμως, από την πλευρά τους εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα στα σχολεία θα είναι τεράστια και θα οφείλονται στα μεγάλα κενά που θα υπάρξουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκινήσει ήδη έναν μεγάλο αγώνα δρόμο προκειμένου να «εξοικονομήσει» προσωπικό χωρίς να κάνει νέες προσλήψεις. Στο μεταξύ, όμως, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν κατατεθεί περίπου 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών και μέχρι τις 10 Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία, μπορεί να αυξηθούν σημαντικά. Επίσης, φέτος υπολογίζεται ότι θα μειωθούν περίπου κατά 50% οι μόνιμοι διορισμοί και κατά περίπου 70%-80% οι προσλήψεις αναπληρωτών, δηλαδή συνολικά θα υπάρχουν «διαθέσιμοι» περίπου 10.000 λιγότεροι δάσκαλοι και καθηγητές από πέρυσι. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι οι φετινοί διορισμοί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε το 50% των κενών θέσεων και δηλώνουν ότι τα σχολεία θα αντιμετωπίσουν μια «μαύρη» χρονιά, με πολλά και σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως η απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών για τους μαθητές. Σύμφωνα μάλιστα με τους δασκάλους, αμφίβολο είναι αν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και τα 800 Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα (τα οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, θα έχουν διευρυμένο ωράριο -μέχρι τις 2 το μεσημέρι- και ενιαίο, εμπλουτισμένο πρόγραμμα), αφού δεν θα υπάρχουν δάσκαλοι ούτε και για τα κανονικά δημοτικά σχολεία. Ιδιαίτερα γι’ αυτά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας έχει φιλόδοξο πρόγραμμα (για το οποίο χρειάζεται χρήμα και προσωπικό), όπως ενίσχυση του γλωσσικού μαθήματος με προγράμματα φιλαναγνωσίας, ενίσχυση των μαθηματικών, ενίσχυση και βελτίωση της παρεχόμενης ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, παιδαγωγική αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και εισαγωγή του μαθήματος των Η/Υ στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις κ.ά. Κατά τα λοιπά, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι, λόγω των κενών στα σχολεία, οι μαθητές θα στριμώχνονται μέσα σε αίθουσες με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, αφού θα υπάρξει ανάγκη για σύμπτυξη τμημάτων. Και προσπάθεια καταγραφής των «χαμένων» εκπαιδευτικών Περιορισμός στις αποσπάσεις Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν γνώση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκεντρώσουν προσωπικό με κάθε τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έγιναν δραστικοί περιορισμοί στις αποσπάσεις (κατά 60%) σε διοικητικές θέσεις, ενώ ανακλήθηκαν εκπαιδευτικοί -προκειμένου να υπηρετήσουν στις οργανικές θέσεις τους- από το εξωτερικό, από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπηρεσίες κ.λπ. Οπως τόνισαν χθες στο «Εθνος» υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, αυτήν τη στιγμή γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας ώστε το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξορθολογισμό στην κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται τακτοποίηση με τους υπεράριθμους, υπάρχουν ρυθμίσεις για να συμπληρώνουν τα ωράριά τους όσοι δεν το έκαναν μέχρι τώρα, ενώ ακόμη γίνεται προσπάθεια καταγραφής εκπαιδευτικών που είναι «χαμένοι». Τέλος, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ασκεί πιέσεις ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρονιά. Αναπληρωτές - Ωρομίσθιοι για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα «Μας στερούν την ελπίδα διορισμού» Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που χρόνια τώρα στηρίζουν τα δημόσια σχολεία και καλύπτουν σοβαρές ανάγκες. Οπως οι ίδιοι λένε, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα (για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών) αδικεί και πλήττει καίρια μεγάλο αριθμό αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Θεωρούν, μάλιστα, ότι ο θεσμός του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου αποτελεί μια μετονομασία του ωρομίσθιου και όχι αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, ενώ η τριετής παραμονή στον τόπο διορισμού του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού δημιουργεί πολλαπλά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα. Επίσης, κρίνουν ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας θεωρούνται τουλάχιστον ανεπαρκείς και ότι η ασάφεια των διατάξεων που αφορούν τη ρύθμιση του 30μηνου και του 24μηνου τους στερούν την ελπίδα διορισμού, ενώ ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ απομακρύνει από τις τεχνικές ειδικότητες τη δυνατότητα διορισμού. Γι΄ αυτούς τους λόγους η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών διεκδικεί: Συνέχιση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών με το ισχύον σύστημα και μετά το 2012 με ποσοστό 60% από τον νέο προτεινόμενο πίνακα διορισμών και κατά 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας. Διασφάλιση του διορισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα όσων εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του 24μηνου και του 30μηνου. Μείωση του ορίου προϋπηρεσίας των 24 μηνών για ένταξη στον νέο πίνακα επιτυχόντων ΑΣΕΠ μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου και με ισχύ μέχρι τον μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών. Ουσιαστική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον προτεινόμενο νέο πίνακα διορισμών και προσλήψεων. Αύξηση του αριθμού εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Βελτίωση των όρων λειτουργίας του θεσμού του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου.

Read more...