Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

«Πακέτο μέτρων» και «νέο ξεκίνημα» για την κυβέρνηση στη ΔΕΘ


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

Μπορεί φέτος η ΔΕΘ να είναι σχετικά υποβαθμισμένη, στο οικονομικό της σκέλος, αναμένεται, όμως, να είναι αναβαθμισμένη στο πολιτικό της σκέλος. Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ήδη ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει δεχθεί πληθώρα εισηγήσεων να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και, όπως λέγεται, αυτή τη φορά οι εισηγήσεις φαίνεται να εισακούονται. «Ο κύβος ερρίφθη», σύμφωνα με έναν από τους συνεργάτες του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος, το τελευταίο διάστημα, με την εικόνα που έβγαζε η κυβέρνηση, λόγω των συνεχών αντιπαραθέσεων και μάλιστα δημόσια, μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη δημόσια αντιδικία μεταξύ των Δημήτρη Ρέππα και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπέβαλαν εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προτάσεις που δεν περιελάμβαναν μόνον την αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης μέσω ενός ανασχηματισμού, αλλά και μέσω άλλων κινήσεων στο επίπεδο της καθημερινής πολιτικής, ώστε η κυβέρνηση να «επανασυνδεθεί» με το πολιτικό της πρόγραμμα, με βάση το οποίο εξελέγη πριν από δέκα, περίπου, μήνες. Για να σταματήσει, έτσι και η όποια συζήτηση, πήγε να ξεκινήσει, περί εκλογών, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι δύο. Το πρώτο θέλει τον ανασχηματισμό να γίνεται λίγο πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε να δοθεί η εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος της κυβέρνησης και να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι της του περασμένου Οκτωβρίου.

Επικρατέστερο, ωστόσο, δείχνει για την ώρα, το δεύτερο σενάριο, το οποίο, εκτός του ανασχηματισμού περιλαμβάνει και κάποιες άλλες κινήσεις, οι οποίες θα εμφανιστούν ως «πακέτο» με τον ανασχηματισμό, για να δοθεί, συνολικά, η εικόνα ενός νέου ξεκινήματος, που θα αφήνει πίσω το μνημόνιο, το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση.

Το «πακέτο» αυτό θα ανακοινωθεί με άξονα την Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που λέγεται ότι έχει αποδεχτεί ο Πρωθυπουργός, ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση. Το ίδιο διάστημα θα γίνουν μια σειρά από άλλες κινήσεις. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο φετινός γιορτασμός της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη (ίδρυση ΠΑΣΟΚ) θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα θα λάβει και πανηγυρικό χαρακτήρα, παρά τη δύσκολη, οικονομικά, συγκυρία.

Το «πακέτο» των πρωτοβουλιών του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνει και την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το μνημόνιο. Η προσπάθεια θα είναι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τα στρώματα αυτά.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει ένα γενικό «λίφτινγκ» της κυβέρνησης, η οποία έχει απολέσει πολλά από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του προσώπου της, τα οποία θέλει να ανακτήσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του Πρωθυπουργού με την εφαρμογή του «πακέτου», ο κ. Παπανδρέου θα δείξει ότι ανταποκρίνεται στα μηνύματα της κοινωνίας και παράλληλα θα μειώσει τις τριβές στο εσωτερική της κυβέρνησης και του Κινήματος, οι οποίες πλήθυναν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι θα αποδυναμωθεί η θέση του Αντώνη Σαμαρά περί «απαλλαγής από το μνημόνιο», μια θέση η οποία, πρακτικά, υιοθετήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση και απειλούσε με πλήρη απομόνωση την κυβέρνηση που έδειξε ότι, αργά ή γρήγορα θα πάρει το δρόμο προς το καναβάτσο. Γι αυτό και οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν κρίθηκαν αναγκαίες και επείγουσες.

Σχετικά με τις αλλαγές στα πρόσωπα, οι πληροφορίες είναι ακόμα λιγοστές, καθώς ο κ. Παπανδρέου θα αρχίσει να ασχολείται συστηματικά με το θέμα από τη Δευτέρα, όταν θα έχει τελειώσει με τις υποχρεώσεις του στο «Συμπόσιο της Σύμης». Βέβαιο θεωρείται, πάντως, ότι θα απομακρυνθούν πρόσωπα τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της θέσης τους και το ρόλου που τους ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό.

Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στις κινήσεις που θα κάνει ο κ. Παπανδρέου στο οικονομικό επιτελείο κι αν θα διατηρήσει το δίδυμο Παπακωνσταντίνου- Κατσέλη ή θα επιφέρει αλλαγές. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι από τη μέχρι τώρα θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Προέδρου του Κινήματος και στην πρωθυπουργία, έχει δείξει ότι δεν αφήνει να δημιουργηθούν ισχυρά κέντρα σε κανέναν τομέα. Έτσι δεν αποκλείεται να διατηρήσει το δίδυμο ή και να αλλάξει και τους δύο, αν και ορισμένοι θεωρούν κάτι τέτοιο πολύ δύσκολο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών έχει την εμπιστοσύνη της «τρόϊκας».

Ο μόνο που θεωρείται βέβαιο, μέχρι στιγμής, είναι ότι στην κυβέρνηση και μάλιστα σε επιτελικό ρόλο, θα μπει ο Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ένας από τους ανθρώπους που εκτιμά και εμπιστεύεται ο κ. Παπανδρέου.

Λόγος γίνεται και για αναβαθμισμένο ρόλο του Δημήτρη Ρέππα. Η πληροφορία κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, όταν σε αυτό αποδόθηκε η επίθεση που δέχθηκε ο υπουργός Υποδομών μέσω δημοσιευμάτων. Ο ίδιος ο κ. Ρέππας, προχθές το μεσημέρι, έλεγε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους διαδρόμους της Βουλής όπου είχε πάει να ψηφίσει, ότι «στο εξής θα βλέπετε περισσότερο Ρέππα και στη Βουλή και στην κυβέρνηση».

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: