Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Στοιχεία σοκ από το υπουργείο Εργασίας Μικτός μηνιαίος «μισθός» 100 ευρώ για 127.000 εργαζόμενους


Τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων εξαιτίας της ύφεσης, της έκρηξης της ανεργίας, της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της απότομης βύθισης των μισθών την περίοδο 2010 - 2015 αποτυπώνει το κείμενο θέσεων για τις εργασιακές σχέσεις που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
misthos
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας περιέχουν αναλυτικά δεδομένα για τις μισθολογικές ανισότητες και φωτογραφίζουν μια μεγάλη κατηγορία νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι ακόμη και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μικτά.
Ουσιαστικά πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά το μήνα.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.
Το κείμενο των θέσεων του υπουργείου Εργασίας αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες οι οποίες καταγράφουν:
την κατάσταση που διαμορφώθηκε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις εξαιτίας των νόμων των μνημονίων,
τα όρια και τις αμοιβές των κατώτατων μισθών,
το θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και
τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.
Το κείμενο επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που έχει.
Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας χαρακτηρίζεται ως «δομικό πρόβλημα» που σχετίζεται κυρίως με την εξειδίκευση του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας σε συνδυασμό με τις μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης της ελληνικής οικονομίας και όχι με το κόστος εργασίας.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η οικονομική ύφεση λειτούργησε ως επιταχυντής της διεύρυνσης των μορφών μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα ειδικά μετά το 2012 να έχουμε εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με μερική απασχόληση, αλλά και αύξηση των μετατροπών των συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής εργασία.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Στο ΦΕΚ η απόφαση Σε ισχύ η χαλάρωση των capital controls


Σε ισχύ η χαλάρωση των capital controls

Αθήνα
Χαλαρώνουν περαιτέρω τα capital controls, με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Αφορά κυρίως στο «νέο χρήμα» που θα κατατεθεί στις τράπεζες σε μετρητά, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, για τα ποσά αυτά που θα κατατεθούν από σήμερα στις τράπεζες, θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις χωρίς περιορισμούς.
Παράλληλα, διευκολύνεται γενικά η ανάληψη μετρητών, καθώς θα μπορεί να γίνεται στο ύψος των 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες, ενώ επιτρέπεται πλέον η πλήρης αποπληρωμή δανείων.
Οι ρυθμίσεις
Ειδικότερα, στη νέα υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:
  • Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

  • Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

  • Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

  • Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

  • Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

  • Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

  • Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι, πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μαζική επιχείρηση για τους δράστες Νεκροί από πυροβολισμούς στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου

Νεκροί από πυροβολισμούς στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Μόναχο, Γερμανία
9 φωτογραφίες
Συναγερμός στο Μόναχο έπειτα από πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο Olympia της πόλης. Επί τόπου άνδρες της αντιτρομοκρατικής, αποκλείστηκε η ευρύτερη περιοχή, διακόπηκαν σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα δρομολόγια μέσων μεταφοράς. Καταζητούνται οι δράστες. Σύγχυση με τον αριθμό των θυμάτων -το υπουργείο Εσωτερικών στη Βαυαρία επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής το θάνατο τριών ανθρώπων, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για πολλούς νεκρούς.

Χάρτης
Δορυφόρος
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν κάπου κοντά καταφύγιο και να αποφύγουν όλους τους δημόσιους χώρους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Η αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε πως αυτόπτες μάρτυρες έχουν κάνει λόγο για τρεις ενόπλους, και για πυροβολισμούς εντός του εμπορικού κέντρου και σε δύο παρακείμενες οδούς.

Οι Αρχές θεωρούν ότι οι δράστες στο εμπορικό κέντρο είναι περισσότεροι από ένας, ουδείς έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Πυροβολισμοί στο εμπορικό κέντρο Olympia



Ειδικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου κοντά στο Ολυμπιακό χωριό του Μονάχου, ενώ διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και τραμ στην περιοχή.

Η επιχείρηση εκκένωσης του εμπορικού κέντρου παραμένει, εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη καθώς εντός του κτιρίου έχουν παραμείνει εργαζόμενοι.



Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ακτίνα 500 μέτρων.

Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δεκάδες ασθενοφόρα να βρίσκονται έξω από το εμπορικό κέντρο.

Πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές τόσο στους κατοίκους του Μονάχου όσο και σε τουρίστες.

Όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα απογεύματα της Παρασκευής.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες που φθάνουν από τη Γερμανία ως προς τον αριθμό των θυμάτων.

Η τοπική εφημερίδα Muenchener abendzeitung μετέδωσε στην ηλεκτρονική της πύλη, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ότι οι σοροί 15 ατόμων κείτονταν στη γη. Η εφημερίδα Abendzeitung από πλευράς της έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς. Άλλες πληροφορίες έκαναν την ίδια στιγμή λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών στη Βαυαρία επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής το θάνατο τριών ανθρώπων. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε πως εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περισσότερα θύματα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η στιγμή της επίθεσης...


Βίντεο ντοκουμέντο...

Κυκλοφόρησε πριν από λίγο και...
δείχνει έναν άνδρα να πυροβολεί στο ψαχνό όσους έβρισκε μπροστά του στο εμπορικό κέντρο....

Read more...

Πρώτο πλήγμα του ΣΕΒ...



...στο «κοινό μέτωπο» στα εργασιακά...
Πλήγμα στο «κοινό μέτωπο», στο πλαίσιο κοινών αρχών στα εργασιακά από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Με το εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο που εκδόθηκε την Πέμπτη, αναιρεί ...
όσα συμφώνησε να υπερασπιστεί στη διάρκεια συνάντησης εργοδοτών (ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ) στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, μόλις την Τρίτη.
Στην κοινή δήλωσή τους οι κοινωνικοί φορείς επισήμαναν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ώστε, μεταξύ άλλων να συμφωνείται, στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Επιβεβαιώνουν ακόμα, εκ νέου και στο σύνολό τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, την 30η Σεπτεμβρίου 2014, στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο, οι οποίες ενσωματώνονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα τους.

Ακόμα υπογραμμίζουν ότι «ως βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν, όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης. Αναφέρονται στο κείμενο αρχών που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, την 27/6/2016, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, συμφώνησαν ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως, ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς, όμως, να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία της συνδικαλιστικής δράσης.

Ισχυρό όπλο της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές χαρακτήρισε το κείμενο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε «για πολύ σημαντική απόφαση, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση».

Τι λέει ο ΣΕΒ στο οικονομικό δελτίο

Τις διαφοροποιημένες, σε σχέση το κοινό πλαίσιο αρχών, θέσεις του ΣΕΒ για τα εργασιακά αναλύει το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου.

Αναλυτικά:

- Για τον κατώτατο μισθό, τονίζεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι επιζητούν να επανέλθει το παλαιό σύστημα καθορισμού, μέσω συλλογικής σύμβασης.

- Για τις συλλογικές συμβάσεις, επισημαίνεται ότι οι επιχειρησιακές πρέπει να κατισχύουν και ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της λεγόμενης «υποχρεωτικής διαιτησίας», όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

- Για τις ομαδικές απολύσεις, η πρόταση του Συνδέσμου είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία, χωρίς δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων που προβλέπεται σήμερα και να χρησιμοποιηθούν κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να ελαφρύνουν μέρος από το πρόβλημα που δημιουργείται στο προσωπικό.

- Για τις απεργίες, να εκλογικευτεί η απεργιακή νομοθεσία, ιδιαίτερα σε τομείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή που εξυπηρετούν το γενικό οικονομικό συμφέρον (εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρισμό, ύδρευση, επικοινωνίες, αλλά και μεταφορές, υγεία, κ.λπ).

Ο ΣΕΒ επικαλείται στοιχεία για υπερβολικό αριθμό απεργιών στη χώρα μας, ζητά να διασφαλίζεται η, «όσο το δυνατόν, πιο γνήσια εκπροσώπηση της βούλησης των εργαζομένων, που ενίοτε καταστρατηγείται από μειοψηφίες», όπως και το δικαίωμα να εργαστούν, σε όσους το θέλουν.

Για τα μέσα ενημέρωσης

Σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης, ο ΣΕΒ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου αποτελεί μία ελληνική πατέντα πάνω σε τεχνολογίες αιχμής, που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για την αγορά και διανομή διαφημίσεων έναντι τηλεοπτικού περιεχομένου, μέσω μίας τεχνολογικά αυτοματοποιημένης και βασισμένης σε ψηφιακά δεδομένα πλατφόρμας (ProgrammingTV), που διακινούνται, μέσω διαδικτύου, κινητών, τηλεόρασης και καλωδιακών δικτύων.

Η μεταφορά της στην ελληνική πραγματικότητα και η επιβολή της διά νόμου και όχι μέσα από διεργασίες ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα είναι προσχηματική και παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της οικονομικής ελευθερίας.

Όπως και με τον νόμο για την αδειοδότηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, λειτουργούντων σε καθεστώς ελεγχόμενου ανταγωνισμού και προκαθορισμένου κόστους, έτσι και με το νομοσχέδιο για τη διάθεση διαφημιστικού χρόνου, πλήττεται η ελευθερία των συναλλαγών και ο ελεύθερος ανταγωνισμός».


thepressproject.gr

Read more...

Στα κρατητήρια του Ολυμπιακού χωριού οι 8 Τούρκοι...


stin-athina-fernoun-tous-oktw-tourkous-stratiwtikous
Στην Αθήνα έφτασαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη..
γειτονική χώρα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Οι "8" οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, στο Ολυμπιακό χωριό.

Η μεταγωγή τους στην πρωτεύουσα ξεκίνησε το πρωί, μετά και τη χθεσινή καταδίκη τους σε δυο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, για παράνομη είσοδο στη χώρα ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι οι οκτώ Τούρκοι θα μεταφέρονταν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Άλλες πηγές έλεγαν ότι δεν ήταν απίθανη η μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ. Την ίδια ώρα, όμως κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να μην μεταφέρονταν στην Αθήνα αλλά σε άλλη πόλη, για παράδειγμα κάπου στην κεντρική Ελλάδα. Το επιχείρημα για την μεταφορά τους σε άλλη πόλη ήταν ότι στην πρωτεύουσα ήταν πιθανό να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από αλληλέγγυους.

Παράλληλα, διατάχθηκε η διοικητική κράτησή τους μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για χορήγηση ασύλου. Έτσι οι συλληφθέντες γύρισαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, εν αναμονή της απόφασης της Ύπατης Αρμοστείας για χορήγηση ασύλου. 

«Χωρίς να ενημερώσουν κανέναν στις 9 το πρωί τους πήραν και τους οκτώ και τους μεταφέρουν στην Αθήνα. Δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό από τις υπηρεσίες, ποιοι τον μεταφέρουν, πού ακριβώς τους πάνε και για ποιον λόγο», κατήγγειλε στο protothema.gr η κυρία Ίλια Μαρινάκη, η δικηγόρων των 4, η οποία ενημερώθηκε το μεσημέρι από τον Αστυνομικό Διευθυντή Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά των κρατουμένων.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστή η τοποθεσία στην οποία θα οδηγούνταν. Οι Τούρκοι θα μεταφερθούν σε κρατητήρια της Δυτικής Αττικής...

thetoc.gr, protothema.gr

Read more...

Στα χέρια του Αλ. Τσίπρα η ετήσια έκθεση για τη διαφθορά...


tsipras dimosia dioikisi maria
Με τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός προκειμένου να...
παραλάβει την έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση που αφορά τα πεπραγμένα του 2015, καθώς και την έκθεση του Συντονιστικου Οργάνου Ελέγχου και Επιθεώρησης.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας «η πάταξη της διαφθοράς και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης είναι σημαντικά για την οικονομία και την κοινωνία»...

Υποδεχόμενος μάλιστα την κ. Παπασπύρου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας την ευχαρίστησε και της ευχήθηκε: «Οι προσπάθειες σας για την πάταξη της διαφθοράς, όσο και για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της δημόσιας δοίκησης να έχουν αποτέλεσμα, διότι είναι πολύ σημαντικός κρίκος, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία μας».

«Το σημαντικό είναι ότι πλέον εμείς ενεργοποιήσαμε το Συντονιστικό Όργανο Ελέγχου και Επιθεώρησης», ανέφερε η κ. Παπασπύρου, για το οποίο τόνισε πως είναι ένα «εξαιρετικό όργανο, με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά»...

aixmi.gr

Read more...