Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας βάζει λουκέτο σε 150 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας βάζει λουκέτο σε 150 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ
Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής». 


Όπως αναφέρεται, περίπου 150 σχολές μπαίνουν στο μικροσκόπιο ενός σχεδίο του Υπουργείου Παιδείας με την κωδική ονομασία «Αθηνά», με τα πρώτα λουκέτα να μπαίνουν από το 2013.
 
Πρόκειται για σχολές σε διάφορα διαμερίσματα της Ελλάδας, οι οποίες συγκεντρώνουν πολύ χαμηλό ενδιαφέρον από τους υποψηφίους και υπολειτουργούν.
 
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, μέσα στον επόμενο μήνα θα συσταθεί ομάδα εργασίας της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, η οποία θα αναλάβει την αναδιοργάνωση των τμημάτων, προτείνοντας κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά σε σχέση με τη βιωσιμότητα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.
 
Πάνω από 60 ΤΕΙ είναι αυτά που σίγουρα θα κλείσουν καθώς τα ποσοστά αποφοίτησης είναι σχεδόν μηδενικά. Μερικά από αυτά είναι τα ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας, κτλ.
 
Το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει και συγχωνεύσεις τμημάτων, με θεματικά, χωροταξικά και διοικητικά κριτήρια. Πάντως ξεκαθαρίζεται ότι οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα δεν θα σημάνουν την διακοπή των σπουδών των φοιτητών καθώς θα μεταφερθούν σε σχολές με ομοειδή επιστημονικά αντικείμενα.

Read more...

Εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ προς την Κομισιόν μιλά για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει»


  (Φωτογραφία:  APE )


Αθήνα
Την ώρα που κλιμακώνονται οι γερμανικές πιέσεις προς την Ελλάδα για την τήρηση του προγράμματος, εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ, η οποία βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και απαιτείται νέο κούρεμα, «με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και τη συνέχιση της χρηματοδότησης».

Όπως γράφει η εφημερίδα Real News, η έκθεση δόθηκε στα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών, στον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, ενώ τέθηκε στη διάθεση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Μπήκε επίσης και στην ατζέντα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά, την περασμένη Πέμπτη.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας μοιάζει με Λερναία Ύδρα» εξηγούν στελέχη της Κομισιόν που επικαλείται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σενάρια για την Ελλάδα είναι δύο: αν παρά τον επιπλέον χρόνο προσαρμογής η κυβέρνηση δεν φέρει ορατά αποτελέσματα ή χάσει το παιχνίδι της επικοινωνίας με την Κομισιόν, η ελληνική «υπόθεση» θα κλείσει άδοξα.

Υπάρχει και το καλό σενάριο: η κυβέρνηση να καταφέρει να δρομολογήσει όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα και οι ελεγκτές να εισηγηθούν τη συνέχιση του προγράμματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να μπουν τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατευθείαν στο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να δεχθεί «κούρεμα» έως 25% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Σχετικά με αυτό το τελευταίο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το Reuters την Παρασκευή τόνιζαν ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να δεχθούν νέες απώλειες με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα του 100% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο σημαίνει νέο «κούρεμα» της τάξης των 70-100 δισ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες θα χάσουν από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Αλλά επίσης σημαίνει ότι και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δεχθούν απώλειες.

»Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι να σηκώσουν το βάρος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό ίσως σημαίνει ότι κάποιες τράπεζες -ακόμα και η ίδια η ΕΚΤ- θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Reuters.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν θα θιγούν χαμηλοσυνταξιούχοι»...



Ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων για το επόμενο διάστημα, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, σε ... συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» και σημειώνει πως για την επίλυση του προβλήματος στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης χρειάζεται «πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα», προκειμένου να γίνει σωστή μεταρρύθμιση και όχι «μερεμέτια».

Ο υπουργός δηλώνει πως τα μέτρα εξοικονόμησης 11,5 δισ. ευρώ για φέτος, «αποφασίστηκαν με πνεύμα δικαιοσύνης» και κάνει σαφές πως «δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις». Σε ό,τι, δε, αφορά τα προνοιακά επιδόματα, τονίζει πως «όσο κατακριτέες είναι οι οριζόντιες περικοπές, άλλο τόσο είναι και οι οριζόντιες παροχές».


Read more...

Στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα το μεγάλο μερίδιο των μέτρων, λέει ο Χρ.Σταϊκούρας

«Το πακέτο είναι βαρύ»


«Οι νόμοι θα εφαρμοστούν από όλους και από τότε που προβλέπεται. Εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση» τονίζει ο κ. Σταϊκούρας με αφορμή την υπόθεση των ΔΕΚΟ
«Οι νόμοι θα εφαρμοστούν από όλους και από τότε που προβλέπεται. Εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση» τονίζει ο κ. Σταϊκούρας με αφορμή την υπόθεση των ΔΕΚΟ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Το μεγάλο μερίδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής θα το επωμιστούν οι υψηλού και μεσαίου εισοδήματος και όχι αδιακρίτως όλοι, διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Real News, ο κ. Σταϊκούρας τονιζει ότι για τα ειδικά μισθολόγια επανέλαβε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν σε ειδικές κατηγορίες μέσω ισοδύναμων μέτρων, ενώ για τις ΔΕΚΟ που δεν απάντησαν στο θέμα των περικοπών, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει καμία εξαίρεση.

«Οι νόμοι θα εφαρμοστούν από όλους και από τότε που προβλέπεται. Εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση» τονίζει.

Τέλος, αναγνωρίζει ότι το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι βαρύ, όποια και αν είναι η διάρθρωσή του, ιδιαίτερα για μια κοινωνία που έχει κάνει θυσίες για μεγάλο διάστημα.

«Το ζητούμενο όμως αναλογιζόμενοι την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας και τους βαθμούς ελευθερίας που διαθέτουμε για την άσκηση οικονομικής πολιτικής, είναι πώς αυτό το βάρος θα καταμεριστεί όσο γίνεται πιο δίκαια».

Γ.Βρούτσης: Δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις

Τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα εξοικονόμισης 11,5 δισ. ευρώ  «αποφασίστηκαν με πνεύμα δικαιοσύνης» δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το υπουργείο του οποίου σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών.

Μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής κάνει σαφές πως «δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις», ενώ σε ό,τι, αφορά στα προνοιακά επιδόματα, τονίζει πως «όσο κατακριτέες είναι οι οριζόντιες περικοπές, άλλο τόσο είναι και οι οριζόντιες παροχές».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η παράφρων μεταβλητή των ολλανδικών εκλογών

ΠΩΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ



Η παράφρων μεταβλητή των ολλανδικών εκλογών
Λένε, πως το μέλλον της Ελλάδας παίζεται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Τόσο χρόνο πάντως μπορεί να μην έχουμε καν στη διάθεση μας και στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν τελειώσει όλα. Για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη δεν αρκούν πια τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ και πιθανόν να μην αρκούν και τυχόν συμπληρωματικά μέτρα που θα αποφασίσει να πάρει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Ολλανδοί πηγαίνουν στις κάλπες και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το πιθανότερο είναι τα λεγόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η τάση που κυριαρχεί στα υπόλοιπα κόμματα, που μάλλον θα πάρουν την πλειοψηφία, είναι υπέρ της διάσπασης της ευρωζώνης σε Βορρά και Νότο. Η πρόσφατη υποβάθμιση των πιστοληπτικών προοπτικών της Ολλανδίας είναι μια εξέλιξη που τα ευνοεί, η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα το ίδιο. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν αυτά τα κόμματα θα έχουν κερδίσει τις ολλανδικές εκλογές, πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών θα βάλει την υπογραφή του στην εκταμίευση της μεγάλης δόσης του δανείου, ακόμα και αν η έκθεση είναι όπως την επιθυμεί ο Στουρνάρας και έχει συμφωνήσει ο Σόιμπλε.

Αυτός ο κίνδυνος είναι σοβαρός. Η Ολλανδία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία με αξιολόγηση ΑΑΑ. Αν οι Ολλανδοί εγκαταλείψουν το πρόγραμμα, οι Γερμανοί θα πρέπει να συνεχίσουν μόνοι τους. Το αντέχουν; Και κυρίως το θέλουν; Παρατηρητές της γερμανικής πολιτικής λένε πως αν σε μια τέτοια εξέλιξη η κ. Μέρκελ επιχειρήσει να συνεχίσει να τρέχει σχέδια διάσωσης θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια κοινοβουλευτική εξέγερση.

Η Ελλάδα παλεύει με ένα τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτό εν τέλει μπορεί και να αντιμετωπίζεται, αν γίνουν τεράστιες θυσίες και αν οι Έλληνες πείσουν ότι προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Γιατί υπάρχει και ένα τεράστιο πρόβλημα κόπωσης των υπόλοιπων Ευρωπαίων με τους μηχανισμούς διάσωσης, ακόμα και αν καμία από τις δανείστριες χώρες δεν έχει κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, επιτόκια εισπράττουν και φτηνά δανείζονται. Αυτό το δεύτερο πρόβλημα η Ελλάδα δεν μπορεί να το αναστρέψει, ότι και αν αποφασίσουν την Δευτέρα οι τρεις αρχηγοί και ο κ. Σαμαράς. Μπορεί  μόνο να προσεύχεται.      

Θέμης Δαγκλής
/newpost.gr

Read more...

Έκτακτο σχέδιο 40 ημερών από τον Αντ.Σαμαρά για την αναστροφή του κλίματος

Ενώ ετοιμάζεται το «πακέτο» των 11,5 δισ.


Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζοζέ Μπαρόζο στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζοζέ Μπαρόζο στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Σχέδιο 40 ημερών για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, επεξεργάζονται o πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει ο κ. Σαμαράς περιλαμβάνονται μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Λαχεία και το Ελληνικό, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Το σχέδιο εκπονείται υπό το βάρος της προειδοποίησης Μπαρόζο στον πρωθυπουργό, ότι «αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες φλερτάρουν με σχέδιο για 'βόρειο' και 'νότιο' ευρώ» και κάθε λάθος κίνηση, όπως για παράδειγμα η άκαιρη υποβολή του αιτήματος για επιμήκυνση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συγκεκριμένες χώρες, ως όχημα προκειμένου η Αθήνα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Επίσης, περιλαμβάνεται η επίσπευση ορισμένων από τα μέτρα του 2013-2014, όπως η περικοπή των εφάπαξ ώστε να κλείσει στο μεγαλύτερο βαθμό η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού για το 2012, η κατάργηση του ποσοστού της συμμετοχής ύψους 51% του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και προώθηση άλλων 200 συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, στις 25 και 26 Αυγούστου θα γίνουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και θα ακολουθήσουν επαφές με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντάγκι της ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

«Κλειδί» για την αναστροφή του κλίματος η έκθεση της τρόικας με φόντο το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποφασιστεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, τη Δευτέρα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στην ίδια εφημερίδα προειδοποεί ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς: «Απαιτείται υπομονή και επιμονή προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος» συνεχίζει.

Η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, τη Δευτέρα, προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα τρία κόμματα που προεκλογικά αναμασούσαν τα περί αναδιαπραγμάτευσης, τώρα με θράσος μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη στις περικοπές που σχεδιάζουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιοσύνη σε μια πολιτική που αφαιμάζει οικονομικά τους ασθενέστερους, που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο της χώρας, που κλείνει σχολεία και νοσοκομεία. Υπάρχει μόνο η δογματική εμμονή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη.»

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πλευρά τους ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι αφού υπέστειλε άρον άρον την σημαία της διαπραγμάτευσης, τώρα υποταγμένη πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικα, παρουσιάζεται έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως όλοι πια γνωρίζουν αλλά οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τριπλό πακέτο για ευνοϊκές ρυθμίσεις στην εφορία...




Σχέδιο επιμήκυνσης της αποπληρωμής φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι ... φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν 6,5 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος και 3 δισ. ευρώ για τους φόρους στα ακίνητα, τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Το τριπλό πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων θα περιλαμβάνει:

1. Ληξιπρόθεσμα χρέη: Το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, επεκτείνοντας τις δόσεις από 12 σε 60. Με την ισχύουσα ρύθμιση, που λήγει στις 31 Ιουλίου, δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η πλειονότητα των οφειλετών χρωστάει ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, αλλά λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο να καταβληθούν σε 12 δόσεις.

Αυτή είναι και η επιχειρηματολογία του υπουργείου, σε συνδυασμό με τους δεκάδες φόρους που πρέπει να καταβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός από τις 60 δόσεις, η ηγεσία του θα επιδιώξει την αύξηση των οφειλετών που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Δηλαδή να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και οφειλέτες με χρέη έως και 50.000 ευρώ και επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 250.000 ευρώ.

2. Τμηματική καταβολή: Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων την Τρίτη. Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προλάβει και θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή των φόρων πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής (31 Ιουλίου), οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως και 100.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και να πληρώσουν τους φόρους σε δέκα δόσεις.

Στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ μετά την 31η Ιουλίου, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης μέχρι 31/7 θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν και το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί σε δέκα δόσεις.

3. Περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων αλλά με συνοπτικούς ελέγχους: Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο με συνοπτικούς ελέγχους και να περαιώνει με αυτόν τον τρόπο τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Με ελέγχους - εξπρές που θα συνοδεύονται από κίνητρα, όπως μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για την καταβολή των επιπλέον φόρων που προκύπτουν, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει υπό προϋποθέσεις δυο δισ. ευρώ.

Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται, όπως αναφέρει η Καθημερινή, 100.000 επιτηδευματίες που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων 2000 – 2009. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εφορίες θα εκδίδουν τις εντολές ελέγχου και αμέσως τα ελεγκτικά κλιμάκια που θα συσταθούν θα διενεργούν ελέγχους με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Κάθε έλεγχος θα διαρκεί τρεις ημέρες και θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον προκύπτουν παραβάσεις, θα γίνεται μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέγει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις θα φθάνουν μέχρι και τις 36.


Read more...

Η τρόικα δεν θα φύγει αν δεν «κλείσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Εν αναμόνη της απόφασης των «3»


O εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν εξήγησε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και γιαυτό θα μείνει έως ότου παραλάβει τον κατάλογο των μέτρων
O εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν εξήγησε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και γιαυτό θα μείνει έως ότου παραλάβει τον κατάλογο των μέτρων   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, η τρόικα άλλαξε τον προγραμματισμό της και όπως διαμηνύθηκε -από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν- στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα δεν πρόκειται να φύγει από την Αθήνα εάν δεν «κλείσει» το πακέτο. Ο Γ.Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων το πρωί της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα συγκαλείται σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για τα «αγκάθια» του πακέτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε δείπνο εργασίας που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, ο Πολ Τόμσεν εξήγησε στον Γ.Στουρνάρα: «Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειασθεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο».

Το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσει στο τέλος Ιουλίου και να επιστρέψει στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου για τη διαπραγμάτευση και την τελική έκθεσή της. Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ήδη προβληματικό, καθώς οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

Ως εκ τούτου, η κίνηση της τρόικας να παραμείνει για να της παραδοθεί ο κατάλογος των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό, ερμηνεύεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ως προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Πάντως, η επιτάχυνση της διαδικασίας για την εκταμίευση της δόσης δεν επιτυγχάνεται αυτομάτως, καθώς ο κατάλογος των -όποιων- μέτρων παραδοθεί από την ελληνική κυβέρνηση θα εξεταστεί λεπτομερώς από την τρόικα και θα πρέπει να λάβει την έγκρισή της.

Η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, όμως, δεν έχει καταλήξει ακόμη στις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ. Όπως διεφάνη και από την προηγούμενη σύσκεψη των «3» στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν πολλά «αγκάθια» με σημαντικότερα τα μέτρα που αφορούν οριζόντιες περικοπές, όπως είναι οι μειώσεις σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ κλπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ και εκκρεμούν προτάσεις για το υπολειπόμενο 1,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, θα έχει συνάντηση στις 10:30 την Δευτέρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να εξεταστούν τα εναλλακτικά μέτρα που προτείνουν τα δύο κόμματα.

Το πακέτο των μέτρων θα εξεταστεί εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- δεν φαίνεται πιθανό οι «3» να καταλήξουν σε συμφωνία για το σύνολο των περικοπών κι έτσι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...