Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Γκρίνιες και "καρφώματα", στις Βρυξέλλες...


Ο Σουλτς καρφώνει τον Τουσκ που δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση για την Ελλάδα
 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής.
Ακολουθεί η επταμερής συνάντηση...
Ολοκληρώθηκε με πολλές γκρίνιες, η Σύνοδος Κορυφής. Αρκετοί από τους  Ευρωπαίους ηγέτες, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, επειδή...
δεν έχουν λάβει πρόσκληση στην επταμερή συνάντηση, με θέμα την Ελλάδα - θα λάβουν μέρος ο  Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ντόναλντ Τουσκ. 

"Είμαι θυμωμένος" είπε ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Μισέλ Σαρλ, λίγο πριν μπει στο κτίριο για τη Σύνοδος.   "Δεν δίνω εξουσιοδότηση στη Γαλλία και τη Γερμανία να διαπραγματευτούν για λογαριασμό του Βελγίου. Αυτό είναι απαράδεκτο", σημείωσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, χρησιμοποίησε πιο χαμηλούς τόνους, ωστόσο και εκείνος εξέφρασε τη δυσφορία του. "Θα ήθελα να ήμουν στη συνάντηση", είπε.

Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν πιο διαλλακτικός. "Είναι μεγάλο πράγμα να λες "μίνι Σύνοδος". Συζητάμε με συναδέλφους, αριστερούς και δεξιούς. Έχω εμπιστοσύνη σε Γαλλία και Γερμανία", ανέφερε.  

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, αν και δεν ενοχληθηκε που δεν θα λάβει μέρος στη συνάντηση, σημείωσε ότι "όλες αυτές οι επιπλέον συναντήσεις καθυστερούν τη διαδικασία, που είναι η εφαρμογή του σχεδίου", αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.  

"Είναι καλό που οποιοσδήποτε μπορεί να ακούσει τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας, όμως ίσως είναι καλύτερα να μην μιλήσει και στους 28 ηγέτες" γιατί κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι λιγότερο διαλλακτικοί, είπε μια πηγή που πρόσκειται στους συμμετέχοντες στη συνάντηση.  

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν τόνισε ότι τον ενοχλεί που δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση ο Μάρτιν Σουλτς.    "Όταν οι θεσμοί εκπροσωπούνται.. τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι από το κοινοβούλιο", είπε. 

Ο Σουλτς "καρφώνει" Τουσκ

Ένα "καρφί" για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεφύλασσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στην επταμερή συνάντηση με θέμα την Ελλάδα. 

Ο κ. Σουλτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αρκετοί ηγέτες είπαν ότι θα έπρεπε να ήταν και εκείνος παρών στη συνάντηση, ωστόσο παρότι ρωτήθηκε, δεν αποκάλυψε σε ποιους αναφέρεται.

"Υπήρχαν πρωθυπουργοί που είπαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα έπρεπε να συμμετέχει στη συνάντηση. Αυτό είναι πρόοδος", επισήμανε.   "Μέχρι σήμερα, μόνο εγώ έκανα τέτοιες πρότασεις" , πρόσθεσε.

Ο Μάρτιν Σουλτς "φωτογράφισε" τον Ντόναλντ Τουσκ για τον "αποκλεισμό". "Η ζωή του δεν είναι εύκολη. Δεν θέλω να κάνω τη ζωή του ακόμα πιο δύσκολη", είπε αναφερόμενος στον Τουσκ, συμπληρώνοντας ότι δεν αισθάνθηκε προσβεβλημένος. "Η σχέση μου με τον Ντόναλντ Τουσκ είναι άριστη. Είμαι ακόμη φίλοι" σημείωσε.

Read more...

Ντάισελμπλουμ: Περιορισμένη η πρόοδος της Ελλάδας...





"Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα βάση της συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου"...
«Θα συζητήσουμε για την πρόοδο της Ελλάδας, η οποία είναι περιορισμένη», είπε πριν από λίγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κι απάντησε αρνητικά στην ερώτηση, αν περιμένει να...
επιτευχθεί κάποια λύση στην αποψινή συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Ντόναλντ Τουσκ.

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» , δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ ερωτηθείς για την ρευστότητα της Ελλάδας απάντησε:


«Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά, όπως γνωρίζετε, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα βάση της συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».


«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να διαμορφώσουμε ένα πακέτο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί τους προσεχείς τρεις μήνες. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να πιάσουμε δουλειά», ανεφερε...

Read more...

Τρία «Oχι» από τον Ντράγκι στην Ελλάδα ...


Τρία «όχι» από τον Ντράγκι στην Ελλάδα για τη ρευστότητα
...για τη ρευστότητα...
Αρνητική διαφαίνεται οτι θα είναι η στάση του Μάριο Ντράγκι στην αποψινή επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Εάν δώσει κανείς σημασία σε...

όσα έλεγε παράγοντας της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στους διαδρόμους του συμβουλίου, η ΕΚΤ απορρίπτει και τα τρία αιτήματα, που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση:



- όχι στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο, 
- όχι στην επαναφορά της εξαίρεσης που προβλέπει ότι η ΕΚΤ μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, 
- όχι στην απόδοση του 1,9 δισ. ευρώ, που δικαιούται η Ελλάδα από τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Κατά τα φαινόμενα ο κ. Ντράγκι θα τηρήσει σκληρή στάση και μόνο εάν υπάρξει συνολική στροφή στην ευρωπαϊκή στροφή επί του ελληνικού προβλήματος, θα αλλάξει ρότα. Προφανώς σε αυτή τη φάση η Αθήνα δεν έχει να περιμένει πολλά από τον κεντρικό τραπεζίτη, παρά τις προσδοκίες που ειχαν καλλιεργηθεί αρχικά.

protothema.gr

Read more...

Συμφωνία άμεσα για την Ελλάδα ζητά ο Σουλτς...


"Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση"...


Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος σήμερα στη...
συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται την ίδια άποψη με τους άλλους ηγέτες ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε λύση».

Αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής επί του ελληνικού ζητήματος εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των Σοσιαλιστών, ο αντιπρόεδρος τόνισε πως η Επιτροπή και ειδικότερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται για εξεύρεση λύσης. Προέτρεψε επίσης τον Αλ. Τσίπρα να διασαφηνίσει ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ακόμη την επιθυμία «να βρεθεί λύση προς όφελος του ελληνικού λαού» και δήλωσε πεπεισμένος πως «υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί λύση»...
newsbeast.gr

Read more...

Την Τρίτη η απόφαση,για τον Παπακωνσταντίνου...


Την Τρίτη η ετυμηγορία των δικαστών για τον ΠαπακωνσταντίνουΜε την αγόρευση του Βασίλη Δημακόπουλου, του τρίτου εκ των συνηγόρων του πρώην  υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ολοκληρώθηκε η σημερινή 13η ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο. Μετά την...
αγόρευση του κ. Δημακόπουλου ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της δίκης και ανακοίνωσε ότι η δίκη διακόπτεται μέχρι την Τρίτη 24 Μαρτίου οπότε και, όπως είπε, θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία των δικαστών για τον πρώην υπουργό.

Κατ' αρχάς, ο κ. Δημακόπουλος εξέφρασε, όπως ήταν φυσικό, την πλήρη αντίθεσή του με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, Ξένης Δημητρίου, η οποία είχε εκφράσει την πλήρη συνταύτισή της με το σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Κατά την αγόρευσή του ο κ. Δημακόπουλος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την ελληνική νομολογία δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, που στάλθηκε από τη Γαλλία, καθώς είναι προϊόν υποκλοπής από την ελβετική τράπεζα HSBC (Γενεύη).

Ακόμη, επισήμανε ο κ. Δημακόπουλος ότι οι εκθέσεις ελέγχου της ΔΟΥ για το ύψος του φόρου που επιβλήθηκε λόγω της λίστας Λαγκάρντ στα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν είναι οριστικές. Κατά συνέπεια, δεν είναι οριστικό και αμετάκλητο το ύψος του φόρου.

Επικαλέστηκε έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο τα ηλεκτρονικά έγγραφα, όπως είναι USB και CD, δεν πρωτοκολλούνται. Η αναφορά αυτή αποσκοπεί στο ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν πρωτοκόλλησε τόσο το πρώτο CD που εστάλη από τη Γαλλία με τους 2.062 καταθέτες (λίστα Λαγκάρντ), όσο και το συνοδευτικό-διαβιβαστικό  έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, από την αρχή που ξεκίνησε η ιστορία αυτή μέχρι σήμερα, έχει αταλάντευτη και σταθερή θέση για τα πραγματικά στοιχεία, δεν μετέβαλε τίποτα, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης και προσέθεσε ότι αυτό είναι ο ασφαλέστερος δείκτης της ειλικρίνειας του κ. Παπακωνσταντίνου, «έχει αγκαλιάσει την αλήθεια».

Ακόμη, τόνισε ο κ. Δημακόπουλος ότι η διαγραφή των τριών συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, έγινε από τρίτο πρόσωπο και όχι από τον ίδιο τον κατηγορούμενο.

Έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που αποδίδονται στον κ.  Παπακωνσταντίνου μετά τη διάλυση της τότε Βουλής, τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του με τις θέσεις του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που δέχεται τη μη παραγραφή των αδικημάτων.

«Δεν είναι ο  ένοχος της νόθευσης» ο κατηγορούμενος, τόνισε ο κ. Δημακόπουλος και προσέθεσε ότι «τρίτος το έκανε, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο τρίτος».

Τρίτο πρόσωπο είχε το USB (βλ. Ιωάννης Διώτης), το οποίο για δικούς του λόγους το κατέστρεψε, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, προσθέτοντας ότι η τεχνική ανάλυση των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τη διαγραφή των τριών αρχείων, αυτό σημαίνει την απενοχοποίηση του κατηγορουμένου.

Εξάλλου, έγιναν στοχευμένα ανοίγματα στο USB, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε στα χέρια του το USB, σημειώνει ο δικηγόρος του κατηγορουμένου.

Τα «βέλη» του κ. Δημακόπουλου, εκτός από τον κ. Διώτη, πέρασαν και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι εκτός του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου δεν είχαν το επίμαχο USB και προσέθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος το είχε στα χέρια του 14 μήνες.

Κλείνοντας, ο συνηγόρος υπεράσπισης είπε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αθώος, δεν θέλησε να κάνει τη νόθευση. Δεν αποδείχθηκε ότι είναι ένοχος. Οι αμφιβολίες είναι υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών».

Η δευτερολογία της εισαγγελέως της έδρας

Η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, σε δευτερολογία της μετά τις αγορεύσεις των τριών συνηγόρων υπεράσπισης, αντέκρουσε ορισμένους από τους ισχυρισμούς τους, ενώ τόνισε  το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε από τους τρεις λογαριασμούς των συγγενικών προσώπων πρέπει να καθοριστεί από το Ειδικό Δικαστήριο.  

Αυτό (το ύψος της ζημιάς) θα καθορίσει εάν οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Η ζημιά πρέπει να είναι βέβαιη και οριστική, προσέθεσε η εισαγγελική λειτουργός και τόνισε ότι το δικαστήριο υποχρεούται κατ' εκτίμηση να προσδιορίσει το ύψος της ζημιάς, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Το γεγονός ότι η ΔΟΥ εξέδωσε προσωρινές πράξεις καταλογισμού δεν επηρεάζει την εξέλιξη  και δεν παίζει κανένα ρόλο, ανεξάρτητα εάν οι συγγενείς του κατηγορουμένου έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. 

Εξάλλου, επικαλέστηκε η κυρία Δημητρίου ότι  υπάρχουν επ' αυτού του θέματος αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που λύνουν το ζήτημα αυτό υπέρ των θέσεών της.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Τάκης Βασιλακόπουλος, δευτερολογώντας, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης, με μόνη την προσωρινή βεβαίωση της ΔΟΥ για το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στο Δημόσιο από τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά ούτε σε αυτό το χρονικό σημείο μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχει ζημιά του Δημοσίου από τις ξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών.  

Επανήλθε και πάλι ο κ. Βασιλακόπουλος στο θέμα, λέγοντας ότι φταίει ο κατηγορούμενος που ο κ. Διώτης έσπασε το αρχικό στικάκι που του είχε δώσει. Όλο ανακολουθίες είναι ο κ Διώτης, τόνισε ο  συνήγορος υπεράσπισης και επανέλαβε, κλείνοντας: «Κάποιος του την έστησε»...
πηγή protothema.gr

Read more...

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός νουθετεί την Ελλάδα...


Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός νουθετεί την Ελλάδα: Ακολουθήστε το δικό μας παράδειγμαΑκολουθήστε το δικό μας παράδειγμα...


Να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Βουλγαρίας όσον αφορά το χρέος αλλά και...
να ακολουθήσει τους κανόνες ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ με δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Έχει έρθει η ώρα οι γείτονές μας που θέλουν να είναι στην ευρωζώνη και στην (ζώνη) Σένγκεν, κάτι που ακόμη δεν συμβαίνει με τη Βουλγαρία, να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, να εφαρμόσουν τους κανόνες», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

«Είναι δύσκολο και για εμάς, δυσκολευθήκαμε να αποπληρώσουμε τα παλιά δάνεια, όμως το κάναμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη Βουλγαρία, το δημόσιο χρέος της οποίας έφτανε το 100% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, επιβλήθηκε ένα δρακόντειο καθεστώς λιτότητας υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την κρίση του 1996-97.

Έτσι το δημοσιονομικό χρέος της χώρας πέρασε από το 97,3% του ΑΕΠ το 1997 στο 18,3% το 2013, το δεύτερο μικρότερο στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζει η χώρα, είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη πτώση στο βιοτικό επίπεδο των Βούλγαρων.

Η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, με το 48% των κατοίκων της να απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κατά τα στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι μόλις 400 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη 100 ευρώ...
protothema.gr

Read more...

Φόρος 26% εάν συναλλάσσονται με επιχειρήσεις της Κύπρου και της Βουλγαρίας


«Κλείνει» τα σύνορα το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις

Φόρο 26% ( ο οποίος θα επιστρέφεται μετά από 12 μήνες) στις επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε κράτη «μη συνεργάσιμα» ή κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς επιβάλει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κλείσει τα παράθυρα τριγωνικών συναλλαγών.
foros
Ωστόσο ο άγαρμπος αυτός τρόπος που έρχεται με διάταξη στο σχέδιο νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας,  αναμένεται να δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στις επιχειρήσεις οι οποίες ζητούν από την κυβέρνηση την απόσυρση του.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 21 ορίζεται  ότι  οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν   στα βιβλία τους ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα μη συνεργάσιμη φορολογικά ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Βουλγαρία , Κύπρο κ.λ.π.) ή σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση που δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις περί "φακέλου τεκμηρίωσης" (που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Συναλλαγών) θα υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο 26% επί των δαπανών αυτών και μόνο εφόσον αποδείξει σε διάστημα 12 μηνών ότι πρόκειται περί πραγματικής συναλλαγής σε συνήθεις τρέχουσες τιμές αγοράς θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο. Επί της ουσίας η δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται μέχρι οι επιχειρήσεις να αποδείξουν  ότι οι  συναλλαγές είναι πραγματικές.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με επιστολή του στη αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη υποστηρίζει  ότι υπάρχουν πολλές συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνείς αντισυμβαλλόμενους των οποίων η έδρα βρίσκεται σε κράτη «μη συνεργάσιμα» ή κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Οι συναλλαγές αυτές είναι απόλυτα αυθεντικές και αναγκαίες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και σε καμία περίπτωση δεν καταρτίζονται με σκοπό την απόκτηση φορολογικών πλεονεκτημάτων, υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων στο σημερινό καθεστώς ασφυξίας.
Τέλος στην επιστολή τονίζεται ότι η διάταξη αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετη γραφειοκρατία η οποία θα δημιουργηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας συναλλαγών, που έρχεται σε  ευθεία αντίθεση με την ανάγκη απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες η διάταξη αυτή ανοίγει θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Σημειώνουν ότι η παρακράτηση φόρου 26% (μέχρι να αποδειχθεί η αυθεντικότητα της συναλλαγής) θα αναγκάσει αρκετές επιχειρήσεις που έχουν νόμιμες συναλλαγές για παράδειγμα με την Κύπρο να διακόψουν προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή μεγάλων ποσών στο ελληνικό  δημόσιο ως παρακράτηση.
Τι προβλέπει το άρθρο 21 του νομοσχεδίου:
1) Δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα επιχείρησης το σύνολο των δαπανών που κατέβαλε προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος "μη συνεργάσιμο".
β) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
γ) Είναι συνδεόμενη, εν τοις πράγμασι εταιρεία, χωρίς να έχει συμμορφωθεί πριν τη διενέργεια της συναλλαγής ή την έκδοση του παραστατικού με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (άρθρο 21 του ν. 4174/2013).
δ) Δεν διαθέτει στην έδρα της ή σε συνδεδεμένη επιχείρηση την απαιτούμενη οργάνωση και υποδομή για τη διενέργεια - κατ' επάγγελμα- ομοειδών συναλλαγών, κατά συνήθεια και επάγγελμα με τη συναλλαγή για την οποία εκδόθηκε το παραστατικό.

2) Για τις περιπτώσεις γ' και δ' η επιχείρηση οφείλει, προκειμένου να αναγνωριστεί η έκπτωση της δαπάνης, και πριν τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, να προσκομίσει πλήρη απόδειξη ότι δεν συντρέχουν για τη συγκεκριμένη εταιρεία οι αναφερόμενες συνθήκες.
Για τις περιπτώσεις α', β', γ' και δ', προκειμένου ο φορολογούμενος να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, θα πρέπει να καταβάλλει παρακρατούμενο φόρο που προκύπτει από τον ισχύοντα στην Ελλάδα συντελεστή φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα επί του συνόλου της εν λόγω δαπάνης. Εφόσον εντός δωδεκαμήνου από τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος, αποδείξει ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος στο φορολογούμενο.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πληρωμή μισθών-συντάξεων ή δανειακών υποχρεώσεων;


Ενόσω η κρίση ρευστότητας και η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι ορισμένοι φοβούνται ότι τον Απρίλιο η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα σοβαρό δίλημμα: δε θα φτάνουν τα χρήματα για όλες τις υποχρεώσεις του κράτους και, έτσι, θα κληθεί η κυβέρνηση να διαλέξει είτε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, είτε να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
lefta
Και, μιλώντας υπαινικτικά γι’ αυτό το σενάριο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στη Βουλή, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης, αν βρεθεί σ’ αυτή τη δεινή θέση, να προτιμήσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων. «Δεν πρόκειται να γίνουμε παθητικοί αποδέκτες μονομερών ενεργειών από τους δανειστές. Δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα δεχθούμε και μονομερείς ενέργειες σε βάρος του ελληνικού λαού», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας: «Αν συνεχιστούν τα παιχνίδια εκβιασμού κι οι μονομερείς ενέργειες, δεν έχουμε άλλη λύση από το να θέσουμε την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού ως προτεραιότητα». Ας ελπίσουμε, πάντως, να μην χρειαστεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τέτοιο δίλημμα η κυβέρνηση, γιατί ό,τι και να επιλέξει, το «ατύχημα» θα έχει ξεκινήσει…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Επιστολή Λαλιώτη στο ΣΔΟΕ: «Η απόπειρα διαφόρων σκοτεινών κύκλων θα πέσει στο κενό»


laliotis
O Κώστας Λαλιώτης, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα σύμφωνα με το οποίο διενεργούνται έλεγχοι για τα περιουσιακά του στοιχεία, έστειλε επιστολή στον Γραμματέα του ΣΔΟΕ υπογραμμίζοντας ότι «πλανάται η απορία και το ερώτημα ποιοι και γιατί διέρρευσαν ένα δημόσιο έγγραφο, διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό».
Όπως υποστηρίζει, «η σκοπιμότητα των δόλιων αυτουργών είναι προφανής», προσθέτοντας ότι με πρόσχημα τον ανολοκλήρωτο έλεγχο κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν προκαταβολικά σκιές, «με στόχο να σπιλώσουν με ανυπόστατες φημολογίες το όνομά μου» και να «ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα των ΜΜΕ».
Παράλληλα, ο κ. Λαλιώτης εκφράζει την βεβαιότητά του ότι αυτή η «απόπειρα διαφόρων σκοτεινών κύκλων» να τον συκοφαντήσουν «θα πέσει στο κενό» και πως «θα συντριβούν για μια ακόμα φορά όποιοι κι αν είναι, όπου και να βρίσκονται».
Ολόκληρη η επιστολή Λαλιώτη:
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
1.Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» πληροφορήθηκα ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί έλεγχο για τα περιουσιακά μου στοιχεία. Βεβαίως πλανάται η απορία και το ερώτημα ποιοί και γιατί διέρρευσαν ένα δημόσιο έγγραφο, διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό, προς την εφημερίδα.Βεβαίως, η σκοπιμότητα των δόλιων αυτουργών είναι προφανής. Με πρόσχημα τον ανολοκλήρωτο έλεγχο θέλησαν να δημιουργήσουν προκαταβολικά σκιές, με στόχο να σπιλώσουν με ανυπόστατες φημολογίες το όνομά μου και να «ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα των ΜΜΕ».
Είμαι απολύτως σίγουρος ότι και αυτή η απόπειρα διαφόρων σκοτεινών κύκλων να με συκοφαντήσουν θα πέσει στο κενό και θα συντριβούν για μια ακόμα φορά όποιοι κι αν είναι, όπου και να βρίσκονται.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω για λόγους αρχής, ότι κάθε έλεγχος των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας είναι ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα και γιατί δεν έχω να φοβηθώ κανέναν.
2. Όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία (προσωπικά και οικογενειακά) βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι απολύτως διαφανή και συγκεκριμένα και είναι διαχρονικά δηλωμένα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στις ετήσιες δηλώσεις μου για το Πόθεν Έσχες.
Όλη η ακίνητη προσωπική και οικογενειακή περιουσία μου (κατοικία, κτήματα, δενδροκαλλιέργειες), βρίσκονται στους τόπους καταγωγής στην Αρκαδία και την Μεσσηνία και προέρχονται βασικά από κληρονομικές αποδοχές και μεταβιβάσεις.
Ένα γραφείο (90 τ.μ.) στο κέντρο της Αθήνας είχε αγοραστεί το 1995 με δανειακή κάλυψη καθ’ ολοκληρία από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ακίνητο αυτό επωλήθη το 2007. (Όλες οι αντίστοιχες αναγραφές περιγράφονται στα συμβόλαια αγοράς και πώλησης).
Ένα Διαμέρισμα (140 τ.μ.) στο Μαρούσι, που είχε κληρονομήσει κατά το ½ η σύζυγός μου από τους γονείς της (με έτος κτήσης το 1981) επωλήθη το 2009. (Οι αντίστοιχες αναγραφές υπάρχουν στο συμβόλαιο πώλησης).
Όλα τα στοιχεία για την κινητή μου περιουσία (προσωπική και οικογενειακή) έχουν διαχρονικές καταγραφές στις Ελληνικές Τράπεζες την Εθνική, την Τράπεζα Πειραιώς και την ALPHA και έχουν πιστοποιηθεί διαχρονικά στις ετήσιες δηλώσεις Πόθεν Έσχες.
Όλα τα ετήσια εισοδήματα της οικογένειάς μου (τα δικά μου και της συζύγου μου) προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από την επαγγελματική εργασία και δραστηριότητά μας και έχουν αποτυπωθεί διαχρονικά με κάθε λεπτομέρεια κάθε χρόνο στις φορολογικές μας Δηλώσεις και στις Δηλώσεις Πόθεν Έσχες.
Τέλος, είναι αδιαμφισβήτητο και γνωστό στους πάντες ότι τα τελευταία 30 χρόνια διαμένω με την οικογένειά μου, με ενοίκιο στο ίδιο διαμέρισμα (120 τ.μ.) και στην ίδια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. (Όλα τα στοιχεία για τα ενοίκια είναι πιστοποιημένα κάθε χρόνο).
3. Μετά από τις προηγούμενες συγκεκριμένες αναφορές είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι διαχρονικά δεν έχω αποκτήσει ποτέ και πουθενά είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο, πέραν αυτών που καταγράφονται διαχρονικά στις Δηλώσεις μου στην Εφορία και στο Πόθεν Έσχες.
Θεωρώ χρέος μου να σας δηλώσω με τον πιο απόλυτο, κατηγορηματικό και δεσμευτικό τρόπο, ότι δεν είχα ποτέ και δεν έχω (είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας) ουδεμία απολύτως περιουσιακή σχέση με οποιεσδήποτε επιχειρήσεις, με οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε τομέα, με οποιαδήποτε ακίνητα, με υπεράκτιες OFFSHORE εταιρείες και με κάθε λογής άλλες τέτοιου τύπου δραστηριότητες.
4. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι όλα τα χρόνια κατά τη θητεία μου στην πολιτική υπηρέτησα με πίστη τη Διαφάνεια, τη Νομιμότητα και το Δημόσιο Συμφέρον, έχοντας διαρκώς ανοιχτό μέτωπο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης ενάντια σε κάθε μορφή μαύρου χρήματος, ενάντια σε άνομα συμφέροντα και γκρίζες ζώνες στη δημόσια ζωή και ενάντια στις OFFSHORE εταιρείες.
Πάντα πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι ο δημόσιος λόγος και οι πράξεις των Πολιτικών και των Δημόσιων Λειτουργών οφείλουν να καθορίζονται από την πίστη τους για Διαφάνεια και Νομιμότητα παντού και πάντα, από την πίστη τους για Διαφάνεια και Νομιμότητα για τους πάντες και τα πάντα, από την πίστη τους ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο που αποκτάει κανείς από διασπάθιση δημόσιου χρήματος, πρέπει να δημεύεται με παραδειγματική τιμωρία των αυτουργών. Αυτές οι πολιτικές θέσεις μου είναι δημόσια γνωστές όπως και οι αντίστοιχες πράξεις μου.
Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες.
Ασφαλώς και όλοι θυμούνται τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις και τις δικαιωμένες καταγγελίες μου στη δικαιοσύνη και τις πολυετείς συγκρούσεις μου στην Βουλή και στα ΜΜΕ για την περιβόητη υπεράκτια OFFSHORE Λιβεριανή Εταιρεία MAYO και τα πλοκάμια της στην Ελλάδα.
Ασφαλώς και όλοι θυμούνται τις συγκρούσεις μου με τον αλήστου μνήμης κ. Μάκη Ψωμιάδη, που με όχημα την εφημερίδα του «Το Όνομα» αποπειράθηκε ως εντολοδόχος σκοτεινών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, με πλαστογραφίες και συκοφαντίες, να στήσουν εις βάρος μου μία άθλια σκευωρία με επίκεντρο τη σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η καταδίκη του από την Δικαιοσύνη είναι γνωστή.
Ασφαλώς και όλοι θυμούνται ότι σε κάθε απόπειρα σπίλωσης και συκοφάντησής μου από ορισμένα ΜΜΕ, προσέφυγα στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκα πάντα και πανηγυρικά. Οι δικαστικές καταδίκες σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης εις βάρος των συκοφαντών μου, ήταν πάντα ομόφωνες.
Η αναφορά μου σε αυτές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι μια αποστομωτική απάντηση σε κάποιους «ανώνυμους» λιβελογράφους και σχολιαστές του Διαδικτύου, οι οποίοι κρύβουν επιμελώς και σθεναρά το όνομά τους και το πρόσωπό τους για να καταγράφουν δήθεν «ελεύθερα» τα παράλογα ψέματα και τις συκοφαντικές αθλιότητες της νοσηρής φαντασίας τους.
Σε αυτούς τους «ανώνυμους» δειλούς του Διαδικτύου, για λόγους διαφάνειας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, απευθύνω την πρόσκληση και την πρόκληση να ρίξουν τις μάσκες τους και να υπογράψουν με το όνομά τους τα σχόλια τους έτσι ώστε να λογοδοτήσουν ως συκοφάντες στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
5. Εδώ και πολλά χρόνια με το δημόσιο λόγο μου για τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος είχα προτείνει να δημοσιευτούν και να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία τόσο των πολιτικών, (Πρωθυπουργών, Υπουργών, Βουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Διοικητών Δημόσιων Οργανισμών) όσο και των Δημόσιων Λειτουργών σε κρίσιμους Θεσμούς, για όλο τον χρονικό κύκλο της Μεταπολίτευσης χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς επιλεκτικές αναφορές σε πρόσωπα και δίχως εκλεκτικές επιλογές σε περιόδους διακυβέρνησης και κόμματα.
6. Μετά την περιγραφή και την καταγραφή όλων των ανωτέρω, θέλω να σας εκφράσω το αίτημά μου και την απαίτησή μου ως κατοχυρωμένο δικαίωμα ενός Έλληνα Πολίτη, ενός Πολίτη με πολύχρονη θητεία σε Δημόσια αξιώματα:
(α.) Να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν τάχιστα κάθε απαραίτητη έρευνα και κάθε ενδελεχής έλεγχος του ΣΔΟΕ για την προσωπική και οικογενειακή μου περιουσιακή κατάσταση.
(β.) Να μου δοθούν το ταχύτερο δυνατόν και να δημοσιοποιηθούν το πόρισμα και τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών και ελέγχων των Θεσμικών Οργάνων της Πολιτείας. Μόνον με τη δημοσιότητα μπορεί να λάμψει η αλήθεια. Να ακυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα κάθε απόπειρα σπίλωσης και συκοφάντησης του ονόματός μου. Να καταδειχτεί ότι ο «θησαυρός» των συκοφαντών και σκευωρών με νοσηρή φαντασία είναι «άνθρακας» γιατί για τους περισσότερους από αυτούς μάλλον ισχύει η φράση «εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».
(γ.) Για την ταχύτερη και πληρέστερη διαδικασία ελέγχου η συνδρομή μου είναι αυτονόητη, άμεση και αποφασιστική.
7.Τέλος, ανεξάρτητα από τις οφειλόμενες και επιβεβλημένες ενέργειες των αρμοδίων Θεσμικών Οργάνων για τη διερεύνηση και αποκάλυψη των αυτουργών της παράνομης διαρροής εμπιστευτικού εγγράφου προς τα ΜΜΕ έχω δώσει εντολή στους Δικηγόρους μου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
8. Επιπροσθέτως, για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ αυτονόητο χρέος μου να δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής μου και το αίτημά μου για επιτάχυνση και ολοκλήρωση του ελέγχου.
Με τιμή
Κώστας Γ. Λαλιώτης
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τελειώνει τον Βαρουφάκη ο Τσίπρας


tsipras-baroufakis
Κάθε μέρα προστίθεται από τον πρωθυπουργό και μία σελίδα στο «χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου» του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Με τη διαφορά ότι απόψε θα γραφτούν πέντε-έξι σελίδες μαζεμένες αφού ο κ. Τσίπρας δεν τον πήρε μαζί του στη σύνοδο κορυφής και κυρίως στην «εξαμερή» (με την προσθήκη Ντάισενμπλουμ) για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.
Παρότι ο λαλίστατος και… χαριτωμένος (στις φωτογραφίσεις του) κ. Βαρουφάκης είναι ο αρμόδιος υπουργός, τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Απ’ ότι φαίνεται ο κ. Δραγασάκης θα είναι εκείνος που θα σηκώσει το «βαρύ κουπί» του οικονομικού επιτελείου, μέχρι την (επικείμενη) οριστική αντικατάσταση του κ. Βαρουφάκη…
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μάρδας: Ωφελημένα τα ασφαλιστικά ταμεία...


... αν καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην ΤτΕ...
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταμειακά τους διαθέσιμα καταθέτοντας τα στην Τράπεζα της Ελλάδος. 
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε...
επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις επιστολές από τον ΟΔΔΗΧ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την επένδυση των ρευστών διαθέσιμων σε κρατικά repos. 


Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, μόλις χθες η Βουλή ψήφισε την τροπολογία με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία δύνανται να τοποθετήσουν χρήματα, τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα χρήματα αυτά να επενδυθούν σε repos ή σε άλλους τίτλους.

Στο πλαίσιο της τροπολογίας αυτής, το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως ενδεχόμενες ζημίες προκληθούν από τις συγκεκριμένες συναλλαγές, είπε ο κ. Μάρδας επικαλούμενος τις πρόνοιες της τροπολογίες.

Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως όσα χρήματα κατατίθενται στην ΤτΕ έχουν καλύτερο επιτόκιο από ό,τι έχουν οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες. «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιτόκιο 2,3 έως 2,5% ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1% το πολύ» είπε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι χρήματα που έχουν σχέση με άμεσες πληρωμές αλλά είναι χρήματα τα οποία έχουν τα Ταμεία και ως εκ τούτου μπορούν να τα εκμεταλλευτούν με καλύτερο τρόπο.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η τροπολογία αναφέρεται στο δυνητικό της διαδικασίας και δεν υπάρχει υποχρέωση των Ταμείων να τοποθετήσουν τα χρήματα αυτά στην ΤτΕ.

Αντιστοίχως, ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε και στα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι και στην περίπτωση αυτήν τα χρήματα που έβαλε ο Οργανισμός στην ΤτΕ δεν είχαν σχέση με τις άμεσες πληρωμές είχαν σχέση με τα διαθέσιμά του και αν δεν γίνονται κάποιες πληρωμές αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν χρήματα αλλά στο γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα.

Read more...

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής...


Στις 9 το βράδυ, η "επταμερή" συνάντηση...
Από τις 3 το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στις... 
9 το βραδυ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ (αλλά) και Ντάισελμπλουμ...

Read more...

Samaras has a mission...



H δήλωση του προέδρου της ΝΔ πριν τη Σύνοδο της ευρω-δεξιάς...
«Αποστολή του είναι η διάσωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Ελλάδας», όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Α. Σαμαράς

Σύμφωνα με...

το δελτίο Τύπου της ΝΔ:

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ξένα ΜΜΕ:


Greece is not in the agenda.


However, I will discuss with my colleagues the need to safeguard Greece’s European future.


This is my mission and I am fully dedicated to it.



Ελπίζουμε η αποστολή του να μην αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης «βοήθειας» του Α. Σαμαρά, ο οποίος μαζί με τους ομογάλακτούς του του ΕΛΚ,  καλούσε (λίγο πριν το Eurogroup του Φεβρουαρίου) τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να... μην σταθεί εμπόδιο στην Ευρώπη που είναι έτοιμη «να βοηθήσει» τον ελληνικό λαό.

left.gr 

Read more...

Επανέρχεται ο αστυνομικός της γειτονιάς...



Επανέρχεται από τη Δευτέρα ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε...
22 γειτονιές, σε τέσσερις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα, στο Χαλάνδρι, στην Τούμπα- Τριανδρία και στον Εύοσμο.

Ο αστυνομικός της γειτονιάς ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες του Γ. Πανούση, όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου, ως αναπληρωτής υπουργός και όπως τονίζεται αποτελεί τον κορμό του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης και στοχεύει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και αστυνομίας.

Εντάσσεται στη φιλοσοφία της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου, που περιλαμβάνει δράσεις προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, καθώς και προστασία και εξυπηρέτηση του πολίτη στις γειτονιές.

Οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και θα επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς.

Εξυπηρέτηση κατοίκων

Βασική προτεραιότητα του αστυνομικού της γειτονιάς είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του αστυνομικού της γειτονιάς, ενώ θα φέρουν πέραν του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο.

Ανάλογη υποδομή προβλέπεται και στα αστυνομικά τμήματα, όπου λειτουργεί Γραφείο Αστυνομικού της Γειτονιάς με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.

Σε πρώτη φάση, για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στις 22 γειτονιές, θα διατεθούν περίπου 50 αστυνομικοί, από τα τοπικά τμήματα και κυρίως νέοι ή αστυνομικοί που έχουν αποδεσμευτεί από φρουρήσεις προσώπων και άλλα καθήκοντα.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υποβληθούν οι αναφορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου.

Τα αποτελέσματα από τον πιλοτικό επανασχεδιασμό θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού, στο πλαίσιο της επέκτασής του και σε άλλες περιοχές.

Συμφιλίωση Αστυνομίας - πολιτών

Με αφορμή την εφαρμογή του θεσμού, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης δήλωσε: «Είχα δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι ο αστυνομικός της γειτονιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη Δευτέρα ξεκινάμε.

Εγκαινιάζουμε νέα εποχή για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές θα αγκαλιάσουν και πάλι τον αστυνομικό της γειτονιάς, που αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει».

thepressproject.gr

Read more...

«Παράθυρο» επτά ημερών για ευνοϊκή ρύθμιση φορολογικών οφειλών...


«Παράθυρο» επτά ημερών για ευνοϊκή ρύθμιση φορολογικών οφειλών«Παράθυρο» επτά ημερών (20 - 27 Μαρτίου) για την τακτοποίηση παλιών ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών ή χρεών που ήδη έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση με ευνοϊκότατους όρους ανοίγει η κυβέρνηση προκειμένου να...
εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία.



Σύμφωνα με διάταξη τροπολογίας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής οι οφειλέτες - αρρύθμιστων ή ρυθμισμένων χρεών - μπορούν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος της οφειλής τους και να απαλλαχθούν αναλογικά κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα με τα οποία βαρύνονται.

Για παράδειγμα οφειλέτης 2.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ αρχική οφειλή και άλλα τόσα σε προσαυξήσεις, εάν δώσει 1.000 ευρώ διαγράφει 1.000, εάν δώσει 500 ευρώ διαγράφει 500 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν σε ειδική σελίδα του Taxis που θα ανοίξει στις 20/3, θα συμπληρώνουν την ταυτότητα οφειλής και το ποσό που επιθυμούν να καταβάλουν και εντός τριών ημερών θα οφείλουν να το καταβάλουν σε τραπεζικό κατάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την εν λόγω τροπολογία: «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή, έως την 27.3.2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής στη Φορολογική Διοίκηση εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα καταβολής που την βαρύνουν. Ως προς τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία, ισχύει η ίδια απαλλαγή για την εκούσια εξόφληση, έως την ανωτέρω ημερομηνία, του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής».

Όπως είπε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή η ρύθμιση αποτελεί «Παράθυρο ευκαιρίας μιας εβδομάδας που ανοίγει 20 Μαρτίου και κλείνει στις 27 Μαρτίου  ώστε τα όποια έσοδα να είναι έσοδα Μαρτίου» και εξήγησε ότι δεν έρχεται με την συνολική ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς «Δεν έχει προαπαιτημένα και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση αντίθετα με την ρύθμιση που θα ακολουθήσει».

Επισήμανε πως «Το νόημα του παράθυρου ευκαιρίας είναι να υπάρξουν εισπράξεις από παλιά χρέη με μικρό κεφάλαιο και πολύ μεγάλες προσαυξήσεις τα οποία  δεν υπολογίζονται από τον μηχανισμό του υπουργείου ως εισπρακτέα. Ο δείκτης "αξιόχρεο ληξιπρόθεσμου χρέους" ξεκινά με το όριο 4 ετών. Χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια έχουν κοντά στη μηδενική εισπραξιμότητα. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες χρεών που μπορεί να μην είναι παλιά έχουν όμως μεγάλες προσαυξήσεις πάνω σε μικρό κεφάλαιο όπως είναι τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Η πραγματικότητα είναι ότι τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν διαχρονικά ποσοστά εισπραξιμότητας 0,05%».

Σημείωσε πως η ρύθμιση δίνει δυνατότητα μεγάλης ευελιξίας και πρόσθεσε πως ο στόχος είναι διπλός: 

- ανακούφιση γιατί ακόμα και αν κάποιοι χρωστούν παλιές οφειλές οι συνέπειες τους κυνηγούν
-έσοδα σε μια πολύ δύσκολο περίοδο για την χώρα ώστε να  βρεθούν 200 εκατ. ευρώ και να στηριχθεί το μίνιμουμ που κάνουμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να απαντήσουμε στο που θα βρεθούν τα χρήματα.

Αναφορικά στις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και από τον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ρύθμιση έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου απάντησε λέγοντας «οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν είναι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον άλλων κομμάτων είναι» ωστόσο πρόσθεσε ότι ακόμα και αν αυτοί σπεύσουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους τόσο το καλύτερο για τα δημόσια ταμεία.

Read more...