Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η Εύη ζητά να φύγουν οι «κουρασμένοι» υπουργοί!

newpost.gr
Η Εύη ζητά να φύγουν οι «κουρασμένοι» υπουργοί!
Στα.. "κάγκελα" έχουν ανέβει αρκετά κυβερνητικά στελέχη για την έλλειψη συντονισμού τους κυβερνητικού έργου, προκαλώντας ... πονοκέφαλο στον Γ.Παπανδρέου. Σήμερα, ήταν η σειρά της Εύης Χριστοφιλοπούλου να πάρει θέση, ζητώντας μάλιστα απο τους "κουρασμένους" υπουργούς να πάνε σπίτια τους!


"Όποιος είναι κουρασμένος μπορεί να πάει να ξεκουραστεί. Εδώ δεν υπάρχει θέμα κουρασμένου και ξεκούραστου, εδώ πρέπει όλοι να δουλεύουμε το ίδιο, γρήγορα, αποφασιστικά και όπως είπα πριν, όχι συνυπολογίζοντας το κόστος, κατανοώντας όμως τα δείγματα που μας δίνουν οι πολίτες, τα δείγματα της δυσαρέσκειας, της οργής, πολλές φορές όμως και της προσδοκίας, γιατί εμένα μου έχουν πει και πολίτες «κάντε γρήγορα", δήλωσε χαρακτηριστικά στον flash.

"Νομίζω ότι χρειάζεται τώρα περισσότερος συντονισμός, καλύτερη στρατηγική στους περισσότερους τομείς και βεβαίως χρειάζεται και πολύ μεγαλύτερη τόλμη", πρόσθεσε η υφυπουργός Παιδείας και εξήγησε: "Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Αυτή η κυβέρνηση έχει παράγει πάρα πολύ έργο κι έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια, αυτό δε σημαίνει όμως ότι στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δρούμε δεν πρέπει όχι απλώς να βελτιωθούμε αλλά να πάμε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πάμε τώρα".


ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Read more...

«Ψεύδεται ο πρωθυπουργός του 'Λεφτά υπάρχουν'»

newpost.gr
«Ψεύδεται ο πρωθυπουργός του 'Λεφτά υπάρχουν'»
eurokinissi
Στην τροπολογία για τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρθηκε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος σε συνεντεύξεις του στο Mega και το ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων έρχεται στη Βουλή με τροπολογία, διότι έτσι η κυβέρνηση θα αποφύγει ενδεχόμενη επισήμανση της αντισυνταγματικότητάς της από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής»

Χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου «πρωθυπουργό του 'Λεφτά Υπάρχουν'» κατηγορώντας τον για «απροκάλυπτα ψεύδη».

Όπως εξήγησε ενώ «είχε δεσμευθεί μνημονιακώς για την εκποίηση της περιουσίας» υποσχόταν ότι τέτοιου είδους εκποίηση θα απαγορευόταν ακόμη και συνταγματικά. Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι «το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ είναι απόφαση της κυβέρνησης και όχι της τρόικα» καταλήγοντας στο γεγονός ότι «ούτε ευρώ από τις εκποιήσεις δε θα δαπανηθεί για την εξυπηρέτηση στοιχειωδώς αναγκαίων στόχων».

Read more...

ΝΕΑ ΔΕΚΑΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ...


Την κήρυξη νέας 10ήμερης απεργία στα ελληνικά πετρέλαια αποφάσισε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 7 π.μ. της 6ης Μαΐου έως την ίδια ώρα της 16ης Μαΐου. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ διαμαρτύρονται...
για την μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Μάλιστα, είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις τον Απρίλιο, τις οποίες και ανέστειλε μετά το σχέδιο εξόδου από την κρίση που είχε ανακοινώσει η εταιρεία.
Read more...

AYTH EINAI H NEA ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ...


Την μπροστινή όψη της φοροκάρτας, την οποία περιμένουν από την αρχή του έτους οι φορολογούμενοι για να σταματήσουν τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Όπως φαίνεται, το βάσανο της...
καταμέτρησης των αποδείξεων δεν θα το γλυτώσουν οι φορολογούμενοι ούτε για τις δηλώσεις του 2011, καθώς οι αποδείξεις που έχουν συλλεχθεί για το πρώτο τετράμηνο του έτους θα πρέπει να καταμετρηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η φοροκάρτα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά τον Ιούνιο, και η μπροστινή της όψη θα είναι ως εξής:
Read more...

Αρχίζουν έρευνες για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα...



Μέσα στο πρώτο 15μερο του Μαΐου η χώρα μας ξεκινά τη διαδικασία για έρευνες περιοχών προς εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογανανθράκων (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) στις οποίες θα δραστηριοποιηθούν ξένες, ειδικευόμενες στον χώρο εταιρείες.

Στη σχετική γνωστοποίηση προέβη τις... προηγούμενες ημέρες στο Όσλο και στο Stavanger ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο επαφών που με τον Υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας κ. Per Rune Henriksen, με ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού της χώρας καθώς και με εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (Statoil) και εταιρείες διεξαγωγής σεισμικών διασκοπήσεων (TGS και PGS), ηγήτορες στην αντίστοιχη παγκόσμια αγορά.

Τις δε επόμενες ημέρες αναμένεται στην Ελλάδα η έλευση εκπροσώπων ισραηλινών εταιρειών, οι οποίες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την χώρα μας. Σύμφωνα, δε, με τη σχετική πληροφόρηση, στο επίκεντρο σε πρώτη φάση βρίσκονται περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και, συγκεκριμένα, των Επτανήσων και του Πατραϊκού Κόλπου.

Ο ίδιος ο κ. Μανιάτης έχει αναφερθεί στην ύπαρξη τουλάχιστον “τριών Πρίνων” στον ελλαδικό χώρο, από τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά σε έσοδα της τάξης των 10 έως 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος χρόνου.

Η χώρα μας μέσα στο επόμενο 15μερο θα προχωρήσει στη ανάθεση δραστηριοτήτων αναζήτησης με την εκτέλεση σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων» (Non-exclusive seismic surveys), μια αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από όλες σχεδόν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Η διαδικασία θέλει εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου επενδύουν σε έρευνες και τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών – προγραμμάτων Έρευνας και Παραγωγής (Ε-Π) στις περιοχές αυτές. Η δαπάνη επιμερίζεται σε περισσότερους πελάτες (multi-client surveys).

Η παραπάνω διαδικασία επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να εξερευνήσει ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου ανέξοδα αλλά και ταυτόχρονα προσποριζόμενο όφελος από τη συμμετοχή του στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο.

“Τη διαδικασία αυτή πρόκειται να θέσουμε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια διεθνή πρόσκληση, αξιοποιώντας και τη Νορβηγική εμπειρία αλλά και το ενδιαφέρον που έχει επίσημα εκφραστεί από σοβαρές εταιρίες του κλάδου για τη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης”, ανέφερε σε επίσημη δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σημειώνεται ότι, σχετικά, έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ)». Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και το ΠΔ με το οποίο καταρτίζεται το καταστατικό λειτουργίας της Εταιρίας.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του ν.2289/1995 που διέπει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με κύριο χαρακτηριστικό το ότι υιοθετείται αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική, σε συμμόρφωση και με τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού πόρου και η αποτροπή κάθε περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Ανάλογη έμφαση έχει δοθεί και στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων.
protothema



Read more...

“Έφοδος” του πρώτου κλιμακίου της τρόικας στα ...απείθαρχα υπουργεία...



Σε δύο δόσεις θα έρθουν τελικώς οι ελεγκτές της τρόικας στη χώρα μας, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αυτό το κλιμάκιο, όταν συμπληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο που θα έχει πατήσει επί ... ελληνικού εδάφους, από συστάσεως της τρόικας.

Ενδεικτικό στοιχείο κι αυτό της κρισιμότητας των ημερών. Συγκεκριμένα, αύριο το πρωί έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο των τεχνοκρατών, το οποίο θα αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος για τους επικεφαλείς της τρόικας, οι οποίοι φτάνουν στη χώρα μας προς το τέλος της εβδομάδας, με μια μικρή διαφοροποίηση, ως προς τη σύνθεση.

Στη θέση του Βέλγου Ντερόουζ, θα βρίσκεται ο Γερμανός Μορς. Ο πρώτος προήχθη και θα παρακολουθεί τις ελληνικές εξελίξεις από το γραφείο του στις Βρυξέλλες. Μικρή σημασία, όμως, έχει αυτή η αλλαγή. Κι αυτό γιατί ο στόχος παραμένει ίδιος.

Οι τεχνοκράτες, λοιπόν, που έρχονται αύριο, πιάνουν αμέσως δουλειά, ξεκινώντας κύκλο επαφών με τα υπουργεία και κυρίως με εκείνα τα οποία αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπή των δαπανών τους, ισχυριζόμενα πως ό,τι "λίπος" είχαν, "κάηκε". Το κλιμάκιο, αντί του υπουργείου Οικονομικών θα τους υποδείξει τι θα πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής, μια και στην οδό Νίκης έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά με αυτές τις περιπτώσεις.

Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μην εξελιχθεί η κατάσταση κατ αυτόν τον τρόπο, αλλά στη πράξη αποδείχθηκε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο. Έτσι, εν΄ είδη επιτροπείας, η τρόικα, σε επίπεδο τεχνοκρατών, θα κάνει τις εισηγήσεις της και σε αυτό το μέτωπο, ενώ στις συναντήσεις που θα γίνουν, θα παραβρίσκεται και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Θα συσταθεί, δηλαδή, μια τριμερής επιτροπή, ανά υπουργείο και απλώς θα αρχίσει να "κόβει" δαπάνες, άλλοτε δίκαια κι άλλοτε άδικα...
newscode.gr



Read more...

«Χόρεψαν» ποντιακά τη Νταλάρα στα Σούρμενα

newpost.gr








«Χόρεψαν» ποντιακά τη Νταλάρα στα Σούρμενα
Σε εκδήλωση των Ποντίων χτές το βράδυ στα Σουρμενα, η Άννα Νταλάρα αποδοκιμάστηκε οικτρά από τους παρευρισκόμενους.



Ο ποντιακός κόσμος στην περιοχή του Ελληνικού έσουρε τα εξ'αμαξης στην κα Νταλαρα।

Read more...

Αλλάζουν πρόστιμα, φοροαπαλλαγές και κίνητρα

newpost.gr








Αλλάζουν πρόστιμα, φοροαπαλλαγές και κίνητρα
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο παρουσίασε μεταξύ αλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, και των γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτη, Ι. Καπελέρη και Διομ. Σπινέλλη.

Το νομοσχέδιο θα αφορά κυρίως τη φορολογία των νομικών προσώπων, τη φορολογία της περιουσίας, καθώς και το καθεστώς φοροαπαλλαγών κινήτρων και εκπτώσεων που ισχύει σήμερα.

Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να υπάρξει εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής προστίμων αλλά και η κατάργηση προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους με σκοπό την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και των αρχών.

Συγκεκριμένα θα περιοριστεί το πρόστιμο που επιβάλλεται στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων μέχρι το ισόποσο της αξίας της συναλλαγής καθώς και το πρόστιμο στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων μέχρι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής προκειμένου να καθίσταται εφικτός άμεσα ο διοικητικός συμβιβασμός.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου θα προηγηθεί μελέτη το δίμηνο Μάιος - Ιούνιος προκειμένου να προκύψουν τα συμπεράσματα για τις αλλαγές που θα γίνουν.

Παράλληλα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη φοροδιαφυγή δίνεται βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Όπως σημειώνεται αυτά ανέρχονται συνολικά σε 40 δισ. ευρώ από τα οποία εισπράξιμα κρίνονται τα 10 δισ. ευρώ.

Εκτός των άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών αυτών η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει στην εξεύρεση όσων οφείλουν στο δημόσιο από φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις όπως τις εκπτώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας, τις μεταβιβάσεις ακινήτων κατά το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Παράλληλα προτείνεται η θεσμοθέτηση νομοθετικής διάταξης με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης της οικονομικής αστυνομίας ή της δίωξης οικονομικού εγκλήματος σε πληροφορίες και στοιχεία που είναι χρήσιμα για την άσκηση του έργου της που σήμερα καλύπτονται από τη νομοθεσία του φορολογικού απορρήτου.

Παράλληλα προτείνεται η διεύρυνση των αδικημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στη "τσιμπίδα" οι φοροφυγάδες

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που βάζει στο "στόχαστρο" χιλιάδες φοροφυγάδες και προβλέπει την είσπραξη συνολικά εσόδων 11,8 δισ. ευρώ στο διάστημα από το 2011 έως και το 2013 από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας, παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 25 και 37% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 30% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Μάλιστα η αρνητική αυτή επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προβλέπεται η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων του νέου φορολογικού νόμου (προσωποκράτηση, κατασχέσεις κλπ) καθώς και μέτρα για την αναδιοργάνωση των εφοριών έτσι καταργούνται και συγχωνεύονται οικονομικές υπηρεσίες και διατηρείται μόνο μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, ενώ οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το προσωπικό μετακινείται προς τις διατηρούμενες ΔΟΥ προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια στελέχωσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα στους ελέγχους.

Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με την οικονομική υπηρεσία ενώ πολλοί από τους ελέγχους θα διενεργούνται από το γραφείο.

Ανασυγκροτείται η γενική διεύθυνση ελέγχων του υπουργείο Οικονομικών συγχωνεύονται σε περιφερειακό επίπεδο τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ συστήνεται νέο σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων. Οι νέοι "ράμπο" της εφορίας που θα αναλάβουν να προωθούν τις διαδικασίες βεβαίωσης αλλά και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών θα αξιολογείται τακτικά βάση συμβολαίων αποδοτικότητας και θα υπάγεται σε προσωπικό έλεγχο.

Παράλληλα προβλέπεται η εισαγωγή στα τελωνεία συστήματος ψηφιακής κωδικοποίησης για την ιχνηλασία και τον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε αντικατάστασης των ενσήμων ταινιών φορολογίας και συστήνεται στο ΣΔΟΕ μονάδα πλωτών μέσων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπονται ακόμη μέτρα για τη διεθνή φορολογική συνεργασία μεταξύ των οποίων είναι η σύσταση ειδικού τμήματος για την ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών και της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με τρίτες χώρες στον τομέα της άμεσης φορολογίας καθώς και η κατάρτιση διμερούς σύμβασης με τις ελβετικές αρχές, για την δημιουργία φορολογικού πλαισίου σχετικά με τις καταθέσεις των φορολογικών κατοίκων της Ελλάδος.

Ιδρύεται επίσης ειδική υπηρεσία για τον έλεγχο για τη φορολογική συμμόρφωση των χιλίων μεγαλύτερων επιχειρήσεων καθώς και ειδικό σώμα φορολογικών διαιτητών, για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και προωθείται η συνεργασία των φορολογικών και ασφαλιστικών εισπρακτικών μηχανισμών.


Στο ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης


Ο πρώην αντεισαγγελέας, Γιάννης Διώτης, ορίσθηκε ως νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Διώτης, που ήταν αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας (γνωστός και από τη δράση του για τη σύλληψη των μελών της 17Ν), αντικαθιστά στο ΣΔΟΕ τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη.

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των φοροφυγάδων

Λίστες με ονόματα Ελλήνων, που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, και ειδικά σε συγκεκριμένη χώρα, έχει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να διενεργηθούν διασταυρώσεις για το εάν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής. Ερωτηθείς, δε, εάν στις λίστες συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και για ποια ποσά, ο υπουργός δήλωσε "μην περιμένετε δράκους".

Ο υπουργός, προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση καταλόγων με φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, άνω του ενός έτους και άνω των 150.000 ευρώ. Ενώ, η δημοσιοποίηση καταλόγων με φοροφυγάδες, θα γίνει στο βαθμό που επιτρέπει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμη η "κάρτα αποδείξεων", που θα απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δαπανών.

Παράλληλα, το υπουργείο επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Εξάλλου, μετά το καλοκαίρι θα αρχίσει και το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των 200 από τις 289 Εφορίες που υπάρχουν στη χώρα, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 3.000 υπαλλήλων τους (2.500 εφοριακοί και 500 διοικητικοί υπάλληλοι).


Ξεκινούν οι φορολογικοί έλεγχοι


Αναλυτικά οι φορολογικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν στην επόμενη τριετία:

- Προληπτικοί έλεγχοι, στο 6% των επιχειρήσεων σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

- Έλεγχοι από το γραφείο των ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ στο 30% των επιχειρήσεων.

- Έλεγχοι από 40 συνεργεία σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις.

- Συνοπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελούσια περαίωση των φορολογικών υποθέσεων. Θα ελεγχθούν έως 8% των φορολογούμενων αυτών.

- Έλεγχοι στο 8% των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

- Ειδικοί έλεγχοι στο 10% των επιχειρήσεων που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία (διαφημιστικές, ηλεκτρονικού εμπορίου κλπ).

- Έλεγχοι για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογούμενους.

- Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στο 40% των μεγάλων επιχειρήσεων από διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.

- Έλεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών. Θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 15% των περιπτώσεων.

- Έμμεσος προσδιορισμός του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.

- Είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 μέσω αναγκαστικών μέτρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Έλεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει για 145.000 φορολογούμενους το 2011.

- Έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.

- Έλεγχοι στο πόθεν έσχες 150 φυσικών προσώπων που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

- Έλεγχοι σε 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το 2007.

- Έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωσαν τη δαπάνη κτήσης ενός τουλάχιστον ακινήτου καθώς και σε φυσικά πρόσωπα υποκριπτόμενα σε εξωγχώριες εταιρίες.

- Έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Θα ελεγχθούν 2.000 επιχειρήσεις με στόχο να εισπραχθούν από πρόστιμα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

- Πεντακόσιοι έλεγχοι σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, καλλιτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τους οποίους το εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων, ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

- Έλεγχοι σε 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ και άλλων φόρων 300 εκατομμύρια ευρώ.

- Έλεγχοι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με κατασχεθέντα φορολογικά βιβλία και στοιχεία με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 3,5 δισ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε επιχειρήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκατομμύρια ευρώ.

- Έλεγχοι σε 100 περιπτώσεις προμηθειών του δημοσίου στους τομείς υγείας και των εξοπλισμών με εκτιμώμενο ύψους προστίμων 100 εκατομ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 9.000 επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκατ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 100 εξωγχώριες εταιρίες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 80 εκατ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 150 περιπτώσεις διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 200 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ.ευρώ.
Read more...

Διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ ο Δ. Ρέππας!

newpost.gr
Διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ ο Δ. Ρέππας!
Σε διαφορετική συχνότητα όσον αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, εμφανίζεται ο Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αφού εμφανίζεται υπέρμαχος της παραμονής υπό δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την ενέργεια και το νερό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις δηλώνει: «Είµαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, των συµβάσεων παραχώρησης, των συµπράξεων µε τον ιδιωτικό τοµέα και των στρατηγικών συµµαχιών. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές και χωρίς επενδύσεις. Γι’ αυτό κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται χωριστά, π.χ. ο ιππόδροµος ή το ποδοσφαιρικό στοίχηµα δεν είναι το ίδιο µε το νερό ή την ενέργεια.

Κάθε δηµόσιος οργανισµός, κάθε εταιρεία του ∆ηµοσίου παίζει συγκεκριµένο ρόλο και κρίνεται σε καθηµερινή βάση. Οι κρίσιµες εταιρείες που είναι αναπόσπαστα συνδεδεµένες µε ευαίσθητες λειτουργίες της καθηµερινότητας ασφαλώς πρέπει να παραµείνουν στον έλεγχο του ∆ηµοσίου, µε ζητούµενο όµως, εκτός από τη βελτίωση των υπηρεσιών, τη διατήρηση χαµηλών τιµολογίων, την κερδοφορία ώστε το κράτος να έχει έσοδα και σε κάθε περίπτωση τη ρητή αποφυγή πρόκλησης ελλειµµάτων».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι δεν πρέπει να ενοχοποιείται η προσωπική άποψη, ωστόσο υπογραμμίζει πως οι προσωπικές στρατηγικές αποδιαρθρώνουν την κυβέρνηση και καλεί τους συναδέλφους του υπουργούς να δουλεύουν περισσότερο. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, σημειώνει πως η απουσία ορισµένων από ένα κυβερνητικό σχήµα ενδεχοµένως να είναι πιο χρήσιµη από την παρουσία τους σε αυτό. .

Συγκεκριμένα, απαντώντας για τα προβλήματα συνοχής της κυβέρνησης είπε χαρακτηριστικά: «Αντιλαµβάνοµαι πως λόγω της κρισιµότητας της περιόδου, απαιτείται ο µέγιστος βαθµός συνεννόησης και συνεργασίας.
∆εν πρέπει να ενοχοποιείται η προσωπική άποψη, αλλά βεβαίως δεν είναι παραδεκτή η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, που είναι εξ ορισµού συλλογική υπόθεση, µε προσωπικό κριτήριο. Το µοντέλο µας ούτε την αφωνία επιβάλλει ούτε τη Βαβυλωνία ανέχεται. Είναι και τα δύο επιζήµια. Το πρώτο απονευρώνει την πολιτική, το δεύτερο την αποδιαρθρώνει. Γι' αυτό, όσοι έχουν λόγο στη δηµόσια σφαίρα οφείλουν να καθορίζουν τη στάση τους µε κριτήριο αντίστοιχο της πρόκλησης. Σας λέω λοιπόν πως η συνταγή είναι µία: να δουλεύουµε περισσότερο και να µιλάµε λιγότερο».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Δημήτρης Ρέππας σημειώνει πως το θέμα είναι αποκλειστικά του πρωθυπουργού και τονίζει: «Η καλύτερη στήριξη που µπορούµε να προσφέρουµε είναι όταν εµείς οι ίδιοι αναγνωρίζουµε πως η απουσία µας από ένα κυβερνητικό σχήµα µπορεί να είναι πιο χρήσιµη από την παρουσία µας σε αυτό. Εχει αυτή η παράταξη -και αυτή η χώρα- πάµπολλα πρόσωπα, ικανά νασηκώσουν µε ευθύνη αυτό το βάρος».

Τέλος, για το ζήτημα των αυθαιρέτων, ο κ. Ρέππας σημειώνει: « Σαφώς και είµαι θετικός στο ενδεχόµενο άντλησης πόρων υπέρ του ∆ηµοσίου από παρανοµήσαντες, αυτό όµως πρέπει να γίνει µε τρόπο σύννοµο και συνταγµατικά ορθό, ώστε και η όλη διαδικασία να τελεσφορήσει και να εµπεδωθεί µια σχέση ασφάλειας και εµπιστοσύνης ανάµεσα στο κράτος και σε αυτούς τους οποίους καλεί να συµµορφωθούν σε έναν κανόνα παρέχοντάς τους τις αντίστοιχες εγγυήσεις».
Read more...

Θέλει κι άλλη επιμήκυνση στο δάνειο ο Παπακωνσταντίνου

Δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στην οικονομική πολιτική


http://img.protothema.gr/09CD1A8F44F17A36481C281A3D369066.jpg
Ακόμη καλύτερη διευθέτηση του δανείου των 110 δισ. ευρώ θέλει η Αθήνα, όπως τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την παρουσίαση του σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε ότι αφορά τις συζητήσεις για επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κάποια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την επιπλέον επιμήκυνση των 110 δισ., με αφορμή τις δηλώσεις του στην γαλλική εφημερίδα Liberation, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο και πρόσθεσε ότι «εξέφρασα την ελπίδα να έχουμε ακόμα καλύτερη διευθέτηση του χρέους των 110 δισ. ευρώ» στο απώτερο μέλλον.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης, τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση το έχει πει και το έχει διαλαλήσει: Δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση, δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα».

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Reuters, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, δήλωσε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διατηρήσιμο και δεν υπάρχει ζήτημα αναδιάρθρωσης και ότι μία καλύτερη λύση θα ήταν η καθυστέρηση στην αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. που έχει λάβει η χώρα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Κάποιοι πιστεύουν πως η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Όμως, υπάρχουν και αυτοί που έχουν ποντάρει πολλά κεφάλαια σε μια ελληνική χρεοκοπία. Αυτό εξηγεί τις γελοίες φήμες των τελευταίων εβδομάδων. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης», τόνιζε στη Liberation ο υπουργός.
Read more...

Το Μαξίμου φουντώνει σενάρια και φήμες για ανασχηματισμό

newpost.g
Το Μαξίμου φουντώνει σενάρια και φήμες για ανασχηματισμό
Όπως όλα δείχνουν ο κύβος ερρίφθη. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα φτάνει την Τρίτη στην Αθήνα και στο μικροσκόπιο του μπαίνουν υπουργεία, έσοδα και έξοδα καθώς και οι μειώσεις δαπανών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου μετά τους ελέγχους αυτούς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.


Η χρονική διάρκεια των αλλαγών τοποθετείται αμέσως μετά την κατάθεση του Mεσοπρόθεσμου Σχεδίου στη Βουλή καθώς και τη ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Οι αλλαγές ξεκινούν από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετατίθεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη θέση του τοποθετείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νυν υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με τις αναφορές και τις τοποθετήσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα για την οικονομική ανάπτυξη, έχει ήδη δείξει ότι επιθυμεί μία τέτοιου είδους αλλαγή

Είναι φανερό ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί μετά τη λιτότητα που εφάρμοσε ο κ. Παπακωνσταντίνου να εφαρμοστούν πολιτικές ανάπτυξης από τον κ. Βενιζέλο.

Αλλαγές προβλέπονται και στο Υπουργείο Υποδομών. Ο Δημήτρης Ρέππας μετατίθεται στο Μέγαρο Μαξίμου σε θέση συντονιστή, κίνηση την οποία επιθυμεί και ο ίδιος. Υπό την ευθύνη του θα είναι ο καλύτερος συντονισμός των υπουργών της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια αλλαγές ετοιμάζονται και στο επικοινωνιακό επιτελείο. Ο Γιώργος Πεταλωτής δεν θα μετακινηθεί, ωστόσο με την «άφιξη» του Δ. Ρέππα η θέση ενισχύεται.

Μετακίνηση προβλέπεται και για το Χάρη Παμπούκη που, κατά πάσα πιθανότητα, αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. Μία τέτοιου είδους αλλαγή όμως «θα κλειδώσει» εφόσον βρεθεί άλλη θέση για το Δημήτρη Δρούτσα - διαφορετικά και οι δύο θα παραμείνουν στον ίδιο χώρο ευθύνης.

Η πόρτα του υπουργικού γραφείου κλείνει οριστικά για τη Βάσω Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός αφήνει την βουλευτή τελικά εκτός υπουργικού συμβουλίου μετά τις αντιδράσεις της κατά της οικονομικής πολιτικής και της επίθεσής της κατά του «Τσάρου» της οικονομίας.

Προβληματισμοί επικρατούν ωστόσο για τη μετακίνηση του, πρώτου την τάξη υπουργού, Γιάννη Ραγκούση - γεγονός που και ο ίδιος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαισθανθεί εξαιτίας της κόντρας του με τους κ.κ. Παπουτσή και Βενιζέλο.

Με τις αλλαγές αυτές ο κ. Παπανδρέου στοχεύει να μηδενίζει το κοντέρ, να αρχίσει από την αρχή με μία νέα κυβέρνηση, η οποία όπως επισημαίνει και ο ίδιος χρειάζεται καινούργιες αντοχές. Αλλαγές θα υπάρξουν και σε άλλα υπουργεία.
Read more...

O θάνατος του Μπιν Λάντεν «επιβεβαιώθηκε με εξετάσεις DNA»

Ανεπίσημες δηλώσεις


Εκατοντάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον Λευκό Οίκο για να πανηγυρίσουν
Εκατοντάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον Λευκό Οίκο για να πανηγυρίσουν
Ουάσινγκτον
Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «πολλαπλές μεθόδους» για να ταυτοποιήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσαν το απόγευμα της Δευτέρας Αμερικανοί αξιωματούχοι που διατηρούν την ανωνυμία τους. Τα τεστ DNA, είπαν, δείχνουν ότι πρόκειται για τον τρομοκράτη «με ακρίβεια 99,9%».

Σύμφωνα με διαφορετική πηγή στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ο Μπιν Λάντεν ετάφη στη Αραβική Θάλασσα με «παραδοσιακή μουσουλμανική τελετή» που πραγματοποιήθηκε στο κατάστρωμα αεροπλανοφόρου.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της φωτογραφίες του πτώματος, δεν έχει αποφασίσει όμως αν είναι πρέπον να τις δημοσιοποιήσει. Ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο κεφάλι, είπαν οι αξιωματούχοι (στην ένθετη αριστερά, εικόνα που φέρεται να ελήφθη στην έπαυλη του Μπιν Λάντεν όπως μεταδόθηκε από το δίκτυο ABC).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η CIA βεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για τον εμπνευστή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και εξετάζοντας σωματικά χαρακτηριστικά όπως το ανάστημα.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι πρόκειται για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» δήλωσε μια από τις πηγές του AP.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πάντως πώς και πού πραγματοποιήθηκε το τεστ DNA και οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ένα δείγμα βιολογικού υλικού μέσω γενετικών εξετάσεων, οι Αρχές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους δείγμα DNA που επιβεβαιωμένα προέρχεται από τον ύποπτο. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν γενετικό υλικό από συγγενικά πρόσωπα.

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύεται ότι έχουν λάβει δείγματα γενετικού υλικού από την οικογένεια Μπιν Λάντεν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ανακοίνωσε την ταφή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη θάλασσα, οι ΗΠΑ θα δυσκολεύονταν να βρουν μια χώρα που θα δεχόταν τη σορό του τρομοκράτη. Η ισλαμική παράδοση, είπε, απαιτούσε να ταφεί η σορός το συντομότερο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Read more...

Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Στους... ακριβούς νομούς

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε περιοχές όπου διαμορφώνονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Η τιμή της αμόλυβδης παρουσιάζει συνεχή αυξητική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των ανατιμήσεων στη διεθνή αγορά και διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ. Την Κυριακή, η μέση τιμή ήταν 1,716 ευρώ το λίτρο και έχει αυξηθεί κατά 5,8 λεπτά τον τελευταίο μήνα (από τις 24 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησαν οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις).

Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές της χώρας οι τιμές διαμορφώνονται έως και 18 λεπτά πάνω από τη μέση τιμή, ενώ η απόκλιση του φθηνότερου από το ακριβότερο πρατήριο πλησιάζει τα 30 λεπτά το λίτρο, ποσό που δεν δικαιολογείται από τα μεταφορικά ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κόστους. Η μέγιστη τιμή σήμερα είναι 1,893 ευρώ στις Κυκλάδες και η ελάχιστη 1,624 στη Μαγνησία.

Οι δέκα ακριβότεροι νομοί της χώρας είναι: Κεφαλλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Σάμος, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Χανιά, Ηράκλειο και Ευρυτανία.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης η χειμερινή περίοδος ολοκληρώνεται με μέση τιμή στα 91,9 λεπτά το λίτρο.

Τις προηγούμενες ημέρες η ζήτηση για πετρέλαιο ήταν αυξημένη καθώς πολλοί καταναλωτές έσπευσαν να προμηθευτούν μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες του επόμενου χειμώνα, υπό το πρίσμα και της πιθανότητας εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου θέρμανσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από κλιμάκιο του ΟΟΣΑ

Ξεκινά η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία σε παλαιότερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία σε παλαιότερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό
Aθήνα
Κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα για την κατάρτιση έκθεσης του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία.

Τα στελέχη του ΟΟΣΑ θα εξετάσουν αναλυτικά τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010, τη πρόοδο εφαρμογής του Προϋπολογισμού 2011, την εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων, αλλά και θέματα σχετικά με μεταρρυθμίσεις και τις στοχεύσεις του Μνημονίου.

Οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως αναμένεται να αναζητήσουν του λόγους που τόσο το 2010, όσο και το 2011 τα έσοδα ήταν λιγότερα από τα προβλεπόμενα, το εάν έχουν προωθηθεί όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τον έλεγχο των φορέων της γενικής κυβέρνησης και το εάν η κυβέρνηση προβλέπεται να υιοθετήσει κάποιον δημοσιονομικό κανόνα για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να έχουν σειρά συναντήσεων με υπουργούς, υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων, διοικήσεις τραπεζών και οργανισμών, αλλά και στελέχη ανεξάρτητων αρχών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μαύρη τρύπα σε όλα τα επικουρικά Ταμεία...



Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς καταφτάνουν στο υπουργείο Εργασίας οι πρώτες μελέτες για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Πάντως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη για το ΕΤΕΑΜ (δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ) δείχνει πως ... κάθε μήνα υπάρχει έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ.
Μέσα στην εβδομάδα παραδίνονται στο υπουργείο Εργασίας ακόμα δύο αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες αφορούν τα Ταμεία του δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες δείχνουν πως το ΤΕΑΔΥ δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα, ωστόσο στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων είναι ήδη ορατά τα οικονομικά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν επικουρικά ταμεία (κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα), που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο». Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στο Ταμείο της ΕΥΔΑΠ (που έχει υπαχθεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ), όπου στα τέλη καλοκαιριού θα? αναζητεί χρήματα για να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις. Οσον αφορά το ΕΤΕΑΜ, με βάση τη μελέτη οι δαπάνες για επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» του Ταμείου να είναι φέτος 350 εκατ. ευρώ και το 2060 να φτάσει το 1,2 δισ.

Το θέμα των επικουρικών θα κυριαρχήσει στην «επίσκεψη» που θα κάνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας. Οι δανειστές ζητούν επίσπευση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και ζητούν άμεσα αποτελέσματα στο «μέτωπο» των επικουρικών συντάξεων.

Ουσιαστικά όσα επικουρικά ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην περικοπή των συντάξεών τους. Αυτή η μείωση κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται από 5% έως 6%, ανάλογα βέβαια και τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.

Σε γενικές γραμμές στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στους νέους ασφαλισμένους. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ασφαλισμένων, καθώς ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΕΤΕΑΜ -δηλαδή το επικουρικό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα- οι επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται από 26% έως 40%.

ΟΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΗ ΤΑΜΕΙΑ
Διπλό σχέδιο για τις αλλαγές

Σε... δύο κατευθύνσεις θα κινηθούν οι αλλαγές στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν:

* Οσα Ταμεία έχουν ελλείμματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα επικουρικά Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι φορείς των εργαζομένων στα τσιμέντα (υπάγονται στο ΕΤΕΑΜ) και στα λιπάσματα (υπάγονται στο ΤΕΑΙΤ) κ.ά. Μάλιστα σε πολλά Ταμεία η κατάσταση είναι ήδη οριακή και τα πρώτα προβλήματα είναι ορατά. Για παράδειγμα, το Ταμείο της Γενικής αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και πλέον υπάγεται στο ΕΤΕΑΜ, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Ταμείο της ΕΥΔΑΠ (που έχει υπαχθεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ). Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, κυρίως λόγω της ανατροπής της αναλογίας ασφαλισμένων - συνταξιούχων. Μάλιστα αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις στο «μέτωπο» των Ταμείων των τραπεζών, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο ενοποίησής τους (καθώς σήμερα οι εργαζόμενοι είναι μοιρασμένοι).
* Οσα Ταμεία έχουν ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων πάνω από 30%. Στόχος είναι να επανεξεταστούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις ακόμα και σε Ταμεία που αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας θα βρεθούν μεταξύ άλλων τα Ταμεία των ναυτικών πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ), των φαρμακευτικών υπαλλήλων κ.ά.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Εως το τέλος Αυγούστου όλες οι μελέτες

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών καλούνται να εφαρμόσουν τα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, μέχρι τις αρχές Ιουνίου πρέπει να παραδοθούν οι μελέτες για ακόμα έξι μεγάλα επικουρικά Ταμεία (εκτός από τις τρεις μελέτες που φτάνουν αυτήν την εβδομάδα στο υπουργείο).

Στόχος είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει τελειώσει η διαδικασία των μελετών στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων, ώστε στη συνέχεια να τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις. Στις μελέτες θα καταγράφεται αναλυτικά η πορεία των εσόδων και των δαπανών των Ταμείων μέχρι το 2060.

Σε όσους ασφαλιστικούς φορείς δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει στο τέλος της χρονιάς την αναπροσαρμογή των συντάξεων ακόμα και αν δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία για τις μελέτες.
ΕΘΝΟΣ



Read more...

Οι «ναυαγοί» του Μνηµονίου ...



ΠΡΙΝ ΑΠΟ έναν χρόνο, στο Καστελλόριζο, ο Γιώργος Παπανδρέου παραλλήλισε την κρίση µε µια νέα Οδύσσεια. Δώδεκα µήνες αργότερα η ζωή στη χώρα µας δεν είναι πια η ίδια. Οκτώ Ελληνες µιλούν στα «ΝΕΑ» για τις αλλαγές στην καθηnullρινότητά τους. Είναι οι «ναυαγοί» του Μνηµονίου.
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ αποτελεί σήµα κατατεθέν των νέων, όπως ... έδειξε.
Ελενα Αναστοπούλου
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
«Μόνη µου έννοια να είµαι συνεπής µε τις τράπεζες»
πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, και η 26χρονη Ελενα Αναστοπούλου δεν αποτελεί εξαίρεσηστον κανόνα. Τον πρώτο χρόνο τουΜνηµονίου δεν έχει υποστεί καµία επίσηµη µείωσηστον µισθό της.Αυξήθηκαν όµως οι οικονοµικές υποχρεώσεις της αφού από υπάλληλος µε σύµβαση αορίστου χρόνου έγινε ελεύθερος επαγγελµατίας. «Οι εισφορές στο ΤΕΒΕ πουαγγίζουν τα 450 ευρώ το δίµηνο είναι κάτι καινούργιο στη ζωή µου», λέεικαι προσθέτει πωςκάτι εξίσου πρωτόγνωρο πουσυνάντησε φέτος είναι η κρίση στην αγορά,η οποία επηρεάζει άµεσα και το δικό της επάγγελµα. «Ολα είναι ρευστά. Τα δεδοµένα για τη γενιά µου αλλάζουν συνεχώς, µεαποτέλεσµα να µηνµπορείς να κάνειςσχέδια. Εχω αναβάλειπράγµατα λόγω της οικονοµικής κρίσης γιατί σε µια τέτοια περίοδο χρειάζεται µεγάλο ρίσκο για νέο ξεκίνηµα.Μοναδική µου προτεραιότητα τώρα είναι να είµαι συνεπής στις τραπεζικές µου υποχρεώσεις».

Παραδέχεται πάντωςπως δεν έχειαλλάξει πολλά στον τρόποπου διαχειρίζεταιτα οικονοµικά της. «Εχουναλλάξει οι συνθήκες, εγώ κινούµαι όπως παλιά.Ισως γι’ αυτό αισθάνοµαι ανασφάλεια και αβεβαιότητα κάποιες φορές.Προβληµατίζοµαισυχνά για αγορές που κάνω». Παρατηρεί µάλιστα ότι το άγχος έχεικάνει αισθητή τηνπαρουσία του στη ζωή της, διώχνοντας τηνανεµελιά των προηγούµενων χρόνων.

Χρήστος Πότσιος
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ-ΜΠΑΡ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ
«Δεν έχω κάτι να µε κρατάει, είµαι σβηστός, όπως και η αγορά»
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, η Αθήνα ήταν µια πόλη που η οικονοµία της νύχτας έλαµπε όσο και της ηµέρας. ΤοΜνηµόνιο άλλαξε αυτήτην εικόνα. Σύµφωνα µε τον Χρήστο Πότσιο, το τελειωτικό χτύπηµα στην αγορά της διασκέδασης ήρθε µε την κατακόρυφη πτώση της κίνησης τις καθηµερινές. «Την Παρασκευή και το Σάββατο διώχνουµε σταθερά 50-60 άτοµα. Τις καθηµερινές το µαγαζί είναι άδειο», λέει. Συγκριτικά µε πέρυσι, ο κ. Πότσιος εκτιµά ότι η πτώση στον χώρο της διασκέδασης ξεπερνά το 30%. «Το χειρότερο όµως είναι πως η κατάσταση αυτή δεν σταµατά εδώ, αλλά επιδεινώνεται. Ακόµα κι αν ένα µαγαζί είναι γεµάτο και φαίνεται ότι κάνεις τζίρο, στα νούµερα δεν βγαίνει γιατί η εποχή έχει αλλάξει», υποστηρίζει. Προσθέτει µάλιστα πως η αύξηση του ΦΠΑ στις φιάλες αλκοόλ σε συνδυασµό µε τις ίδιες ήµειωµένες τιµές στα ποτά και την πτώση της πελατείας οδηγεί τους καταστηµατάρχες σε αδιέξοδο. «Οταν δουλεύεις µε τόσο µικρά ποσοστά κέρδουςκι έχει ακριβύνει η πρώτη ύλη, η πτώσηείναι αναπόφευκτη», λέει χαρακτηριστικά. Παραδέχεται, πάντως, πως η περίοδος αυτή είναι µεταβατική και δύσκολη, γι’ αυτό προχώρησε µε τους συνεργάτες του στη συγχώνευση των δύο χώρων που διέθετε. «Θα προσπαθήσουµε να µειώσουµεαρκετά το ενοίκιοκαι θα αναζητήσουµε τρόπους να ανεβάσουµε την κίνηση τις καθηµερινές.Σε αυτή τη λύση καταφύγαµεπροκειµένου να κόψουµε από τα έξοδα. Οι αριθµοίδείχνουν πως δεν βγαίνουµε. Αυτή τη στιγµή µαζεύουµε τα συντρίµµια µας. Οι µειώσεις στον τζίρο ξεπερνούν το 30%», λέει και αισθάνεται τόσο απορροφηµένος από τα προβλήµατα στην επαγγελµατική του ζωή, πουσε προσωπικό επίπεδο δεν τρέφει καµία προσδοκία. «Σίγουρα πλέον δεν µε ενδιαφέρει ένα ωραίο σπίτι ούτε περιµένω την πρώτη ευκαιρία για να κάνω ένα ταξίδι. ∆εν έχω καθόλου προσωπικά έξοδα. Η ψυχολογία µου είναι πεσµένη.∆εν έχω κάτι να µεκρατάει. Θα έφευγαγια αλλαγή ζωής. Είµαι σβηστός,όπως και η αγορά. ∆εν έχω καινούργιες ανάγκες».

Ζέτα Παναγιωτάκη

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

«Φοβάµαι πού θα φτάσουν οι συντάξεις»
«ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ µε πέτυχε στην πιοδύσκολη αλλαγή. Μπήκε στη ζωή µου τρεις µήνες αφότου είχα βγει σε σύνταξη». Η µετάβαση στηνέα τάξη πραγµάτων έγινεαπότοµα για τη συνταξιούχο τραπέζης ΖέταΠαναγιωτάκη. Από τον µισθό των 2.700 ευρώ βγήκε σε µειωµένη σύνταξη 1.700 ευρώ και τρεις µήνες µετά οισυντάξεις στον κλάδο της υπέστησαν µειώσεις της τάξεωςτου 9%. «Ο φόβος µηναυξηθεί το όριο ηλικίας µε έκανε ναβγω µε µειωµένη σύνταξη. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στη ζωήµου. Διαχειρίζοµαι τα οικονοµικά µου µε µεγάλη εγκράτεια ενώ από την πρώτη στιγµή έκοψα από διασκέδαση και ταξίδια. Σκέφτοµαιτριπλά πριν προχωρήσω σε µια αγορά». Αναγνωρίζειµάλιστα πως τη µεγαλύτερη αλλαγή έχειυποστεί η ψυχολογία της.

«Φοβάµαι για το αύριο. Συναισθηµατικά είµαι αµήχανη και αισθάνοµαι προδοµένη, ανησυχώ µήπως οι θυσίες µας πάνε χαµένες». Τα σχέδια της για το µέλλον; Απαντά πωςδεν έχει γιατί βρίσκεται σεκατάσταση αναµονής που δεντης επιτρέπει να κάνει σχέδια:«Πέφτω για ύπνο καιδεν ξέρω αν θα ξυπνήσω και θα έχουν ισοπεδωθεί όλες οι συντάξεις στα 500 ευρώ» ...
Δέσποινα Κούρτη
ΗΘΟΠΟΙΟΣ
«Είδα πολλούς να µένουν χωρίς δουλειά»
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ του θεάτρου, η ανασφάλεια και η αστάθειαπου τους χαρακτηρίζουν τον τελευταίο χρόνο αποτελούν µια γνώριµη κατάσταση, παραδέχεται η ηθοποιός ΔέσποιναΚούρτη. Οπως αναφέρει, σε αυτό το διάστηµα οι αποδοχές της έχουν µειωθεί κατά 20%, ενώ σηµείο των καιρών έχουν γίνει οι... µειωµένες παραστάσεις. «Οι περισσότεροι άνθρωποι του θεάτρου ήταν κουµπωµένοι φέτος, γι’ αυτό ανέβηκαν λιγότερες παραστάσεις». Παρά το γεγονός ότι ο τρόπος ζωής της Δέσποινας όλα αυτά τα χρόνια είναι ιδιαίτερα λιτός, παρατηρεί ότι εδώ κι έναν χρόνο έχει γίνει ακόµα πιοπροσεκτική στη διαχείριση των οικονοµικών της. «Ζω λιτά,κόβοντας τα περιττά. Για παράδειγµα, βγαίνω λιγότερο και προτιµώ τις συγκεντρώσεις στο σπίτι µε φίλους». Παρότι σε προσωπικό επίπεδο οι ενδείξεις για την ερχόµενη σεζόν είναι ευοίωνες, καθώς οι προτάσεις που της έχουν γίνει είναι ισάριθµες µε πέρυσι, η ηθοποιός θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι απλά θέµα τύχης. «Ετσι γίνεται στο θέατρο, εξαργυρώνεται η δουλειά των προηγούµενων ετών», λέει χαρακτηριστικά. Ηµελαγχολία, πάντως, είναικάτι µε το οποίο αισθάνθηκε ότι πάλεψε τον χρόνοτου Μνηµονίου. «Οσο σύνηθες κι ανείναι σε συγκεκριµένες περιόδους να µπαίνει ένας ηθοποιός στοταµείο ανεργίας, φέτος είδα πολλούς ανθρώπους να µένουν χωρίς δουλειά», παρατηρεί». Χρήστος Μπούρδος

ΦΟΙΤΗΤΗΣ

«Ισως να φύγω από την Ελλάδα»
ΤΟ INERNET CAFE που διατηρούσε η οικογένειά του και στο οποίο εργαζόταν κι ο ίδιος έκλεισε πριν από έναν χρόνο και ο 23χρονος φοιτητής του Τµήµατος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων χρειάστηκε να αναζητήσει καινούργια δουλειά. «Τη χρονιά του ΔΝΤ είδα πολλά να αλλάζουν στη ζωή µου, µε πρώτα τα οικονοµικά. Το µαγαζί έκλεισε. Εψαξα και βρήκα δουλειά µερικής απασχόλησης σε εταιρεία promotion και έκοψα τα πολλάέξοδα. Μείωσα καφέδες, ξενύχτιακαι αποφεύγω τις σπατάλες. Απότη δουλειά µου κερδίζω από 400 έως 800 ευρώ τον µήνα. Δεν δέχοµαι πια να βγωκαι να ξοδέψω 50 ευρώ σε ποτά». Εκτός από συµµάζεµα σταοικονοµικά του, ο 23χρονος άλλαξε και τις προτεραιότητές του.

«Οταν κλείνει µία οικογενειακή επιχείρηση ψάχνεις να δεις τι θα κάνεις. Εγώ αποφάσισαπως τον πιο ουσιαστικό χρόνο της ζωής µου θα τοναφιερώνω στην επιστήµη µου, την οποία είχα εγκαταλείψει για λίγο» λέει.

Στα µελλοντικά του σχέδια δεν αποκλείει το ενδεχόµενο της µετανάστευσης. Οπως αναφέρει, οι συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του θα καθορίσουν την τελική απόφασή του.

Ανέστης Ψαθάς

ΠΡΩΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ - ΑΝΕΡΓΟΣ

«Δεν αντέξαµε, βάλαµε λουκέτο»
ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ θυµάται τον εαυτό του να µπαινοβγαίνει στα συνεργεία. Από τότε είχε φτιάξει, λέει, το πλάνο της ζωήςτου µε γνώµονα να ανοίξει το δικό του συνεργείο. Και τα κατάφερε, µόνο που κράτησε λίγο. «Με µεγάλη προσπάθεια και όνειρα ανοίξαµε µε τον συνέταιρό µου πριν από δύο χρόνια ένα συνεργείο στον Γέρακα, εξειδικευµένο σε αυτοκίνητα Peugeot και Toyota. Είχαµε αγοράσει τα µηχανήµατα χωρίς να χρειαστείνα πάρουµε δάνειο και κάναµε ταπάντα ώστε να είµαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις της επιχείρησής µας. Τον πρώτο χρόνο τα βγάζαµε πέρα χωρίς σηµαντικό κέρδος. Η µεγάλη µεταβολή έγινε τον τελευταίο χρόνο. ∆εν αντέξαµε. Πριν από ένα µήνα πήραµε την απόφαση να κλείσουµε το συνεργείο»,λέει ο 30χρονος Ανέστης Ψαθάς.

Οπως εκτιµά, αφορµήγια την αρνητική πορεία της επιχείρησής του αποτέλεσε και το µέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων. «Συνήθως ο Ελληναςέχει δύο αυτοκίνητα και καλώς ή κακώς,αν χαλάσει τοένα δεν το φτιάχνει, µετακινείται µε το δεύτερο». Προσθέτει µάλιστα πως η συστηµατική πτώση τωνεσόδων σε συνδυασµό µε το υψηλό ενοίκιο και έναν ιδιοκτήτη ανένδοτο να µειώσει την τιµή ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο λουκέτο. Πλέον, το µόνο πουενδιαφέρει τονΑνέστη είναινα βάλει «τάξη στο χάος»: να ξεπεράσει το στρες των τελευταίων µηνών, να πουλήσει τον εξοπλισµό του συνεργείου και να ξεχρεώσει ό,τιέχει αποµείνει. «Αισθάνοµαι απογοητευµένος.

Πάνω πουείχα βρεθείσε ένα καλό σηµείο της καριέρας µου...Νοιώθω ότι πληρώνω ταλάθη της γενιάς του πατέρα µου. Ηδική µου γενιά πρόλαβεµόνο να κάνει όνειρα που τώρα τσακίζονται».

Μαρία Παπαθάνου
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«Ζω µονάχα µε τα αναγκαία»
ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ και δηµιουργία νέων αναγκών έφερε το Μνηµόνιο στη ζωή της Μαρίας Παπαθάνου. Η σηµερινή κατάσταση, παρατηρεί, είναιαρκετά δύσκολη και παραδέχεται ότι ο κλάδος των κατασκευών έχει πληγεί σηµαντικά. Μάλιστα, όπως αναφέρει, τοντελευταίο χρόνο η πτώση στον συγκεκριµένο χώρο άγγιξε το 60%.«Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαµε τέσσερα έργα σε εξέλιξη, ενώ φέτος έχουµε δύο. Η µεγάλη διαφορά βέβαια, σε αντίθεση µε την προηγούµενη χρονιά, είναι πως στα άµεσασχέδιά µας δεν συµπεριλαµβάνεται κάποιο καινούργιο έργο», λέει. Παράλληλα, εντοπίζει αλλαγή και στον τρόποπου διεξάγεται η δουλειά: «Εχουµε γίνει πιο προσεκτικοί στα έξοδα. Ζητάµε καλύτερες τιµές απότα συνεργεία και τουςπροµηθευτές µας, ενώ συχνάοι πελάτες µάς ζητούν διευκολύνσεις στην αποπληρωµή».

Στόχος της Μαρίας πλέον είναιη ολοκλήρωση των τρεχόντων έργων – αφού πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση – και κατόπιν η σταθεροποίηση της κατάστασης. «Η νέα µου ανάγκη είναι η αίσθηση σιγουριάς και σταθερότητας», λέει. Οι προτεραιότητες της29χρονης, ωστόσο, έχουναλλάξει και σε προσωπικό επίπεδο. «Χονδρικά έχω µειώσει τα έξοδά µου κατά 20-30%. Εχω κόψει τα περιττά και αγοράζω αυτά που πραγµατικά χρειάζοµαι. ∆εν αποτελεί προτεραιότητά µου πια το να αλλάξω αυτοκίνητο ή να µετακοµίσω σε µεγαλύτερο σπίτι», συµπληρώνει.

Θανάσης Τόλιας

ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ

«Μόνο το τσιγάρο κράτησα...»
«ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ πάνω από 60% σε σχέση µε πέρυσι, ενώ η πελατεία κατά 80%. Κάποτε στο ταξί έµπαιναν 20-22 πελάτες ηµερησίως, αλλά σήµερα δεν διακινεί περισσότερα από 5-7 πελάτες. Απλώς, η µείωση του εισοδήµατός µου είναι µικρότερη χάρη στην καλή προπέρσινη χρονιά και εξισορροπείται η κατάσταση»,λέει ο οδηγός ταξί Θανάσης Τόλιας. «Υπάρχουν απαιτήσεις. Η συντήρηση του αυτοκινήτου είναι δύσκολη,οι ασφάλειες έχουν ακριβύνει. Ολα ανεβαίνουν εκτός από το εισόδηµα µας, το οποίο πέφτει κατακόρυφα».

Προκειµένου να καταφέρει να συντηρήσειτην οικογένειά του έχει µηδενίσει τα προσωπικά του έξοδα. «Μόνο το τσιγάρο έχω κρατήσει. ∆εν έχουν αλλάξει µόνο οιπροτεραιότητές µου αλλά η ζωή µου δραµατικά. Πλέον οδεύω προς τη νέα τάξη νεόπτωχων». Εκτιµά πως το εισόδηµά του έχει µειωθεί γιατί έχουν υποστεί µειώσεις και τα εισοδήµατα όλων των υπολοίπων, αφού όπως παρατηρεί από φίλους και συγγενείς του οι περισσότεροι είναι άνεργοι.

Με τα νέα δεδοµένα που έφερε η προσφυγή της χώρα στον Μηχανισµό Στήριξης, ο κ. Τόλιας συνειδητοποιεί ότι δυσκολεύεται πλέον να ανταποκριθεί ακόµα και «στα πιο απλά και καθηµερινά». Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν κάνει όνειρα για τον εαυτό του, παρά µόνο για τα παιδιά του.

«Οντας γιος ελλήνων µεταναστών στη Γερµανία, πιθανότατα θα προσπαθήσω µηνείναι εδώ το µέλλοντων παιδιών µου. Επένδυσα τα όνειράµου στην Ελλάδα καιδυστυχώς µε εγκατέλειψαν», λέει χαρακτηριστικά.
ΤΑΝΕΑ



Read more...

Πέταξαν… αυγά στον Σκανδαλίδη!

newpost.gr
Πέταξαν… αυγά στον Σκανδαλίδη!
Επίθεση με αυγά δέχθηκε στο Ηράκλειο ο Κώστας Σκανδαλίδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Creta Live.gr :

Περιοδεία στην Κρήτη ξεκίνησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, στα πλαίσια των συναντήσεων του με στελέχη του συνεταιριστικού κινήματος, από όλη την Ελλάδα, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή, του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνεταιρισμών όλης της χώρας,

Το πρωί της Κυριακής επισκέφθηκε τον Άγιο Νικόλαο, όπου συναντήθηκε με τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, Σητείας, Μεραμπέλλου, Οροπεδίου Λασιθίου και Ιεράπετρας. Έγινε σύσκεψη περίπου 2,5 ωρών, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για το νέο νομοσχέδιο, τις οποίες ο υπουργός χαρακτήρισε χρήσιμες.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης συζήτησε τις αλλαγές που προβλέπει ο αγροτικός Καλλικράτης σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις αλλά και τις καταργήσεις αγροτικών συνεταιρισμών.

Επόμενος σταθμός του κ. Σκανδαλίδη ήταν το Ηράκλειο όπου και συναντήθηκε απόψε με κτηνοτρόφους, εκτός του προγράμματος του, καθώς και με τις διοικήσεις των Ενώσεων του Νομού στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στις οποίες και εξήγησε τους λόγους που το υπουργείο πρέπει να προβεί άμεσα στην εφαρμογή του αγροτικού Καλλικράτη.

"Όσοι συνεταιρισμοί δεν παρουσιάζουν κίνηση θα κλείσουν", επανέλαβε και από το Ηράκλειο ο κ. Σκανδαλίδης .

Παράλληλα ο υπουργός αναφερόμενος σε κάποιους συνεταιρισμούς τόνισε ότι βλέπουν τους αγρότες ως πελάτες με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο κ. Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε ότι όλοι και κυρίως η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Στη σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους επεσήμανε ότι θα βοηθήσει ώστε να δοθεί λύση στο θέμα της εξισωτικής. Ακόμη ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μεσολαβήσει για τη μείωση της τιμής πώλησης των ζωοτροφών και οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι θα περιμένουν γραπτώς τις απαντήσεις του.

Κατά την είσοδό του στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου δημιουργήθηκε ένα επεισόδιο όταν κάποιοι πέταξαν αυγά εναντίον του.

Σήμερα ο κ. Σκανδαλίδης θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο και θα έχει σύσκεψη με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και το απόγευμα, θα συγκαλέσει αντίστοιχη σύσκεψη στα Χανιά.
Read more...

Aνεκμετάλλευτα κοιτάσματα ουρανίου στην Ελλάδα

newpost.gr
Aνεκμετάλλευτα κοιτάσματα ουρανίου στην Ελλάδα
Κοιτάσματα ουρανίου 20.000 τόνων υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με την κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας "Uranium 2009".

Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1949 ως σήμερα από Έλληνες γεωλόγους, ωστόσο, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα περί των 7000 τόνων ουρανίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανομή των ποσοτήτων του σπάνιου μεταλλεύματος γίνεται ως εξής: Επτά χιλιάδες τόνοι είναι αυτοί που έχουν βρεθεί από τους Έλληνες γεωλόγους. Επίσης, είναι βέβαιη η ύπαρξη περίπου 1.000 ακόμη τόνων στη χώρα. Επιπροσθέτως, η μελέτη αναφέρεται σε άλλα πιθανά κοιτάσματα που φτάνουν τους 6.000 τόνους, ενώ τονίζει ότι προφανώς υπάρχει αντίστοιχη ποσότητα, η οποία δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες αναφορικά με την ύπαρξη ουρανίου, η διασπορά των κύριων κοιτασμάτων εκτείνεται στη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, κυρίως στις Σέρρες, Δράμα, και Καβάλα, ενώ υπάρχουν μικρότερα κοιτάσματα στη Φλώρινα και στη Λέσβο.


«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων καθώς αυτή επιβεβαιώνεται και από διεθνής οργανισμούς εγνωσμένου κύρους» αναφέρει σε ερώτησή της προς την υπουργό Περιβάλλοντος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Όπως αναφέρει, με ένα πρόχειρο υπολογισμό βασισμένοι αποκλειστικά στην εκτίμηση των Ελλήνων επιστημόνων που έχουν βεβαιώσει κοιτάσματα 7000 τόνων ουρανίου, με σημερινές τιμές τις αγοράς όπου το γραμμάριο ουρανίου κυμαίνεται στα 0,13 δολάρια ΗΠΑ, τότε η εκτιμώμενη απόδοση ανέρχεται στα 91 δις δολάρια.

Η κ. Καϊλή ρωτά την αρμόδια υπουργό εάν έχει το Υπουργείο σαφή εικόνα αναφορικά με τα πραγματικά κοιτάσματα ουρανίου που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια, καθώς και εάν υπάρχει κάποια έρευνα στη διάθεση του Υπουργείου που να υπολογίζει τον πλούτο των βεβαιωμένων κοιτασμάτων σε σχέση με το κόστος εξόρυξης τους.

Καλεί, επίσης, την κ. Μπιρμπίλη να απαντήσει εάν προτίθεται το Υπουργείο να κινηθεί προς περαιτέρω προώθηση του θέματος ώστε η διαδικασία οικονομικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ουρανίου, εφόσον υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, να γίνει άμεσα.

Read more...

Έναν χρόνο στο ντουλάπι και μετά στην ανακύκλωση

Τι θα κάνουν τις αποδείξεις φορολογούμενοι και εφορία
http://img.protothema.gr/9C7DBA630E123F64B80A16EC7EEFB738.jpg
Για ένα χρόνο, μέχρι τον Ιούνιο του 2012, θα πιάνουν χώρο οι σακούλες με τις αποδείξεις του 2010, στα ντουλάπια των εφοριών και των φορολογουμένων που τις επικαλέστηκαν για να γλιτώσουν φόρους (ή να μην πληρώσουν και πρόστιμο από πάνω).

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αποδείξεις της χρονιάς μαζί με τη φορολογική τους δήλωση, εφόσον την υποβάλουν χειρόγραφα αυτοπροσώπως ή μέσω των ΕΛΤΑ.

Όλοι οι υπόλοιποι, που θα υποβάλουν μέσω ίντερνετ τις δηλώσεις τους, θα πρέπει να τις φυλάξουν στο σπίτι τους, σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.

Μετά από την πάροδο ενός χρόνου, τόσο οι εφορίες όσο και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρίξουν το χαρτομάνι στην Ανακύκλωση, όπως τουλάχιστον συμβουλεύει στην εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών τις υπηρεσίες του.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλουν τις αποδείξεις μέσα σε ένα κλειστό φάκελο, γράφοντας απ’έξω το ΑΦΜ τους, τον συνολικό αριθμό των αποδείξεων που συνέλεξαν και το ποσό στο οποίο αυτές αντιστοιχούν, το οποίο θα μεταφέρουν και στον ειδικό κωδικό για να έχουν την έκπτωση φόρου που τους αναλογεί.

Από τους φακέλους αυτούς, το 10% ελεγχθεί δειγματοληπτικά. Στην πράξη όμως, το δείγμα δεν θα βγει εντελώς στην τύχη, αλλά με βάση τα εισοδήματα, τη δραστηριότητα και το ποσό έκπτωσης που αντιστοιχεί σε κάθε φορολογούμενο. Δεν θα πρέπει δηλαδή να ανοιχθεί και να ελεγχθεί ο φάκελος ενός συνταξιούχου χωρίς άλλα εισοδήματα και ακίνητα, αλλά στο 10% θα περιληφθούν π.χ. οι φάκελοι ελευθέρων επαγγελματιών που ενώ δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, κερδίζουν έκπτωση φόρου της τάξεως των 2-3 χιλιάδων ευρώ με τις αποδείξεις που δηλώνουν πως μάζεψαν.

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, ένα χρόνο μετά και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι χιλιάδες τόνοι των αποδείξεων που θα έχουν παραληφθεί από τις εφορίες, θα καταστρέφονται απευθείας στην Ανακύκλωση χαρτιού.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους θα κρατούν τους φακέλους με τις αποδείξεις στο σπίτι τους, ώστε να τις προσκομίσουν στην εφορίες εάν τους ζητηθεί έλεγχος. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, μετά από ένα χρόνο θα μπορούν να καταστρέψουν και αυτοί τις αποδείξεις τους, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει ότε με ανακοίνωσή του το πράσινο φως για να συμβεί αυτό. Έτσι θα αδειάσει ο χώρος όπου φύλλαγαν τις αποδείξεις του 2010, για να βάλουν στη θέση του για άλλο έναν χρόνο τις αποδείξεις του 2011.

Οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει κάθε φορολογούμενος για να διατηρήσει τουλάχιστον το ατομικό του αφορολόγητο όριο και να μην πληρώσει επιπλέον πρόστιμο 10%, είναι 600-1200 ευρώ ή 10% της αξίας των εισοδημάτων που είχε το 2010, αν αυτά κυμαίνονταν μεταξύ 6.000-12.000 ευρώ, ενώ για το επιπλέον εισόδημα που μπορεί να είχε χρειάζεται να συλλέγει το 30%.

Καμία απόδειξη δεν χρειάζεται να προσκομίσει όποιος είχε εισοδήματα κάτω των 6000 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο αποδείξεων που αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία ορίστηκε στα 15.000 για τον άγαμο και 30.000 για έγγαμους.

Αν μετά από έλεγχο της εφορίας όμως διαπιστωθεί λάθος ότι οι αποδείξεις ήταν μικρότερης αξίας από το προβλεπόμενο, ή συνυποβλήθησαν αποδείξεις που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση (πχ λογαριασμοί ΔΕΚΟ) ο φορολογούμενος θα καλείται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση, με τυχόν αποδείξεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε στην αρχική.

Αν τότε διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση, η δήλωση θα χαρακτηριστεί ανακριβής και θα επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο, ανάλογα με την αξία του φόρου που θα γλίτωνε ο φορολογύμενος εάν δεν γινόταν αντιληπτός από την εφορία.

Read more...

Η τρόικα μπαίνει και στις τράπεζες και «κουρεύει» δάνεια και ρευστότητα

newpost.gr
Η τρόικα μπαίνει και στις τράπεζες και «κουρεύει» δάνεια και ρευστότητα
Στο επίκεντρο των ελεγκτών της τρόικας που αρχίζουν αυτή την εβδομάδα, θα βρεθεί η χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών καθώς επίσης το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και τα μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προκειμένου να εγκριθεί η επόμενη δόση του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Οι πρώτοι αξιωματούχοι της τρόικας θα φτάσουν στην Αθήνα αύριο Τρίτη ενώ οι επικεφαλής αναμένονται μετά μια εβδομάδα.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η άποψη της τρόικας ότι θα πρέπει να «κουρευτούν» και άλλο οι ήδη μειωμένες δανειοδοτήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει ήδη το μήνυμα των βουλήσεων της τρόικας οι οποίες ωστόσο οδηγούν σε μεγαλύτερη ασφυξία την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και κατ επέκταση τα έσοδα και την προοπτική διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι από την πλευρά κυβερνητικών βουλευτών έχει ήδη ασκηθεί κριτική στο υπουργείο οικονομικών γιατί οι τράπεζες, παρά το «μαξιλάρι» βοήθειας του δημοσίου, δεν έχουν περάσει τη ρευστότητα στην αγορά.
Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, ύψους 23 δισ. ευρώ, η τρόικα αναμένει από την κυβέρνηση την πλήρη και αναλυτική εξιδείκευση τους, προκειμένου να εγκριθούν από τους ελεγκτές και να φτάσουν στη Βουλή στα μέσα του μήνα.

Οι αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 50 δισ. ευρώ ως το 2015, θα βρεθεί επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων για να λάβει την τελική του μορφή και να καταστεί εφικτός ο στόχος εσόδων 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.
Read more...

Τα συμφέροντα της Υγείας πολεμούν τον Λοβέρδο!

Τι λέει για τις ελλείψεις υλικών στο ΕΣΥ ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας


http://img.protothema.gr/28CC7A079D1191E79AFB1E156B585ED8.jpg
Οι ελλείψεις υλικών στο ΕΣΥ αποτελούν κοινό παρονομαστή για έναν γιατρό και μία πρώην διοικήτρια. Την ώρα που το υπουργείο Υγείας μιλά για μεθοδευμένες ελλείψεις και συστοιχισμένα συμφέροντα, δύο άνθρωποι που βρέθηκαν στο ΕΣΥ από διαφορετικό μετερίζι –ο ένας γιατρός επί 25 χρόνια στο Ασκληπιείο, η άλλη επί δύο μήνες διοικήτρια του «Αλεξάνδρα» - επισημαίνουν μιλώντας προς το protothema.gr πως οι αποθήκες των νοσοκομείων στέρεψαν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα δημόσιας υγείας. Πλέον βρίσκονται στη «δίνη» των ΕΔΕ αναμένοντας τα τελικά πορίσματα των Επιθεωρητών Υγείας που θα αποφανθούν «τις πταίει» για τις ελλείψεις.

Ως… διά μαγείας εμφανίστηκε το υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» λίγες ώρες αφότου το νοσοκομείο εξέπεμπε SOS εξαιτίας των άδειων αποθηκών του. Αυτό καταγγέλλει η πρώην διοικήτρια του «Αλεξάνδρα», κυρία Ελένη Ρογδάκη, μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το κατεστημένο των… κλινικαρχών που κάνουν κουμάντο στα κρεβάτια του ΕΣΥ.

-Κυρία Ρογδάκη, γιατί «κλείσατε» την εφημερία στο «Αλεξάνδρα»;

Δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο με βάση τα Δελτία δύναμης Ασθενών -υπήρχαν 10 ασθενείς σε φορεία- και το υγειονομικό υλικό -οι ποσότητες δεν επαρκούσαν ούτε για ένα 24ωρο κατά την άποψη των Αρμοδίων Γιατρών και της Δ/νσης της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.

-Πώς εξηγείτε την πραγματοποίηση της ομαλής εφημερίας εντέλει;

Η ανάκληση της διακοπής της εφημερίας αποφασίστηκε στις 2.00 το μεσημέρι και πραγματοποιήθηκε διότι οι διευθυντές των κλινικών, που κατά πάγια τακτική, δίνουν τα εξιτήρια μετά τις 2 μ.μ , την ημέρα εκείνη, λόγω της έκθεσης του προβλήματος στα ΜΜΕ, έσπευσαν να δώσουν τα εξιτήρια νωρίς. Σε ό,τι αφορά το υλικό, από τη φυσική απογραφή της 13ης Απριλίου συγκρινόμενη με της 14ης και 15ης Απριλίου δεν προκύπτει μεταβολή. Διερωτώμαι κι εγώ πλέον από πού… ήρθε το υλικό που χρησιμοποιήθηκε –πάντως στο φαρμακείο και στις αποθήκες δεν ήταν…

-Είχατε γενικότερα πρόβλημα με τις ελλείψεις υλικών στο νοσοκομείο;

Όταν κάποιοι έχουν συνηθίσει να έχουν υλικά σε αφθονία, ο,τιδήποτε άλλο το θεωρούν έλλειψη. Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία: Διαχείριση κλινών κατά βούληση και υλικά σε αφθονία. Σήμερα που ο Υπουργός ζητά οικονομία και σύνεση, δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε.

-Δεχόσασταν αναφορές για τις ελλείψεις ή αιφνιδίως σας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν υλικά;

Σε καθημερινή βάση, όχι όμως εγγράφως. Έγγραφες αναφορές για ελλείψεις είχα δεχθεί από την φαρμακοποιό και την Δ/ντρια της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.


-Κάνατε επιτόπιες έρευνες στις αποθήκες για να διαπιστώσετε αν λείπουν υλικά;

Την ημέρα που ανέκυψε το ζήτημα της εφημερίας είχα πραγματοποιήσει και επιτόπια έρευνα και φυσική καταμέτρηση στο φαρμακείο.

-Ενημερώνατε αρμοδίως για τις ελλείψεις που ανέκυπταν στο νοσοκομείο;

Σε καθημερινή σχεδόν βάση διαβιβάζονταν σχετικά έγγραφα προς την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και προς την 1η Υ.ΠΕ. Αττικής.

-Ο κ. Αρης Μουσιώνης κατά τον έλεγχό του στο νοσοκομείο διαπίστωσε ότι υπήρχαν άδεια κρεβάτια. Εσείς τι εικόνα είχατε;

Την ίδια εικόνα είχα εξαρχής. Υπήρχαν άδεια κρεβάτια που «ανήκαν» όμως στις επιμέρους κλινικές με διαχειριστή τον εκάστοτε διευθυντή τους. Εξήντα χρόνια λειτουργεί έτσι το Αλεξάνδρα, αλλάζει το κατεστημένο εν μια νυκτί;

-Στελέχη του υπουργείου Υγείας μίλησαν για παραπλάνησή σας. Ένας διοικητής όμως δεν οφείλει να γνωρίζει τι γίνεται σε όλο το νοσοκομείο;

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει το συμπέρασμα ότι είχα άγνοια του τι γινόταν στο νοσοκομείο; Μάλλον το αντίθετο. Κατόπιν εορτής δόθηκαν εξιτήρια και αναβλήθηκαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία ενώ, διακίνηση υλικού από τις αποθήκες προς τα χειρουργεία δεν χρειάστηκε να γίνει.

-Το πόρισμα της ΕΔΕ οδήγησε στην παύση σας. Θεωρείτε δίκαιη ή άδικη αυτήν την απόφαση;


Το πόρισμα της ΕΔΕ δεν το έχω λάβει. Επομένως δεν γνωρίζω εάν η παύση μου ήταν απόρροια του πορίσματος. Εις ότι αφορά την προσπάθεια που προσωπικά κατέβαλα για την καλή λειτουργία του νοσοκομείου και της εξυπηρέτησης των ασθενών του, ήταν, πιστεύω, άδικη. Δεν αισθάνθηκα ότι είχα την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου.

-Λόγω της ιδιότητας σας ως Καθηγήτριας Πανεπιστημίου και Ορκωτού Λογιστή γνωρίζετε καλά το μάνατζμεντ μιας επιχείρησης. Τι διαπιστώσατε στο «Αλεξάνδρα»;


Παρότι λίγος ο χρόνος παραμονής μου στη διοίκηση, αποδείχθηκε αρκετός ώστε να διαπιστώσω την κατασπατάληση της περιουσίας και των πόρων του νοσοκομείου και την ανεξέλεγκτη δράση συντεχνιακών συμφερόντων. Η δημόσια υγεία καταπατείται από τους Λειτουργούς της. Φοβούμαι ότι ο δυναμισμός και οι προθέσεις του σημερινού Υπουργού Υγείας για εξυγίανση θα υπονομευθούν.


Υγειονομικό συναγερμό σήμανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας

Υγειονομικό συναγερμό στη Μονάδα σήμανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας, κ. Αλέξανδρος Αναστασάκης, λόγω της έλλειψης υλικών, επιμένοντας ότι οι ελλείψεις σε ευτελή γάντια και μαντήλια απολύμανσης για την υγιεινή των ασθενών, θέτουν σε (περαιτέρω ) κίνδυνο τη ζωή των νοσηλευομένων.

-Κύριε Αλεξανδράκη, τι ελλείψεις είχε η ΜΕΘ;

Ουροσυλλέκτες, σύριγγες, υποστρώματα, γάντια, υλικά που χρησιμοποιούνται για τη στοιχειώδη υγιεινή των ασθενών.

-Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίσατε τέτοιο πρόβλημα;

Όχι, το ίδιο συνέβη πριν από τέσσερις μήνες. Εξίσου έντονο ήταν και τώρα, επί ημέρες, μέχρι που αναγκάστηκα να δώσω σημειώματα με τα αναγκαία υλικά στους συγγενείς των ασθενών.

- Προηγουμένως είχατε απευθυνθεί στη διοίκηση;


Βεβαίως, και υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν αυτό. Οι διοικητικοί έστελναν τα αιτήματά μας για υλικά όπως έπρεπε. Υλικά όμως δεν παίρναμε. Ακόμη και χθες (σσ περασμένη Τετάρτη) δεν είχαμε γάντια. Ζητήσαμε από την καρδιολογική, αλλά μας είπαν ότι τα αγόρασαν ρεφενέ οι νοσηλευτές και δεν μας έδωσαν.

-Η διοίκηση τι απαντούσε;

Ότι δεν έχει υλικά. Η Μονάδα δεν είχε επάρκεια. Και γι’ αυτό ζήτησα από τους συγγενείς βοήθεια.


- Επρόκειτο για ελλείψεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν λοιμώξεις, ακόμη και θανατηφόρες, στους ασθενείς που νοσηλεύονταν;

Ήταν ελλείψεις που έκαναν τη νοσηλεία των ασθενών μας β’ ποιότητας. Αυτό στη ΜΕΘ μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο! Γιατί αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, ανεβαίνει η θνητότητα.


-Κινδύνευσαν ασθενείς λόγω της έλλειψης υλικών;

Όχι, σε ό,τι αφορά εμένα και την ιατρική που άσκησα. Αλλά σε ό,τι αφορά τα υλικά ναι, υπήρχε και υπάρχει κίνδυνος.

-Εσείς βλέπετε συστοιχισμένους γιατρούς στο ΕΣΥ όπως λέει η ηγεσία του υπουργείου;

Βλέπω την προσπάθεια της ηγεσίας να σπιλώσει και να απαξιώσει τους γιατρούς. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά δυστυχώς έχουμε κι εμείς ευθύνη. Πολλοί γιατροί φοβούνται, βαριούνται ή κουράστηκαν να διαμαρτύρονται.

Read more...

Λύση με την παλιά χωματερή της Κερατέας!

Το plan b ανασύρουν οι φορείς της περιοχής


http://img.protothema.gr/A882DBD5C68A07EB6F38EBDB708AB82A.jpg
Την παλιά χωματερή της Κερατέας η οποία έκλεισε πριν από λίγους μήνες σχεδιάζουν να προτείνουν ως εναλλακτική λύση για τον πολυσυζητημένο ΧΥΤΥ οι φορείς της περιοχής.

Ο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), ο οποίος απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από την πόλη, όσο δηλαδή και η θέση Ομβριόκαστρο που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, λειτουργούσε έως και πρόσφατα στην Κερατέα μετά την άρνηση του ΕΣΔΚΝΑ να υποδεχτεί τα σκουπίδια της πόλης στη χωματερή της Φυλής.

Κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν πριν από λίγες μέρες από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη προς τους εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής που την επισκέφτηκαν στο γραφείο της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το σχέδιο για ΧΥΤΥ αλλά εμφανίζεται ανοικτή στην αλλαγή χωροθέτησης όπως και στη «σμίκρυνση» του χώρου.

Την προοπτική να μετακομίσει ο ΧΥΤΥ εφόσον υπάρχει σαφής θέση και χρονοδιάγραμμα μετέφερε στο δήμαρχο και εκπροσώπους της πόλης, η υπουργός αλλά με την προϋπόθεση ότι θα δέχεται τα απορρίμματα όλης της Ανατολικής Αττικής από τα Σπάτα έως το Σούνιο.

Όπως είναι γνωστό η Κερατέα επιμένει οι υποδομές της να εξυπηρετούν μόνο το δήμο Λαυρεωτικής και Σαρωνίδας. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι πριν από την συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης, όπου οι εκπρόσωποι της Κερατέας θα συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις τους η κ. Μπιρμπίλη επιδιώκει να συγκροτηθεί η διυπουργική για τα απορρίμματα για να υπάρξει ενημέρωση και μία κεντρική πολιτική κατεύθυνση για το θέμα, καθώς ήδη εκφράζονται αντιρρήσεις και γκρίνιες από υπουργούς για την αναδίπλωση που εμφανίζει η κυβέρνηση στην καυτή πατάτα της Κερατέας.

Είναι σαφές άλλωστε ότι το plan B που ευαγγελίζονται οι φορείς της πόλης προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη στάση των τοπικών αρχών, οι οποίοι για τέσσερις μήνες μάχονταν να μην κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ στην περιοχή και τώρα εμφανίζονται πρόθυμοι να τον μεταφέρουν κάπου αλλού!

Την προσεχή Τετάρτη που είναι προγραμματισμένο το δεύτερο ραντεβού με την κ. Μπιρμπίλη, η συντονιστική επιτροπή της Κερατέας θα πρέπει να υποβάλλει γραπτώς τις προτάσεις της για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, που σχεδιάζεται στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας, την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και τον όγκο των σκουπιδιών που θα καταλήγουν στην μονάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τεχνολογία αεριοποίησης πλάσματος που συζητούν να προτείνουν οι υπεύθυνοι της Κερατέας δεν είναι δοκιμασμένη διεθνώς, και όσοι γνωρίζουν μιλούν για μία πιλοτική λειτουργία εργοστασίου μόνο στον Καναδά!

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την υπόθεση πολύ προσεχτικά καθώς ανεξάρτητα από το είδος της τεχνολογίας που το ΥΠΕΚΑ έχει αφήσει να το αποφασίσει η τοπική κοινωνία, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου. Ήδη με πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Μαραθώνα, ζητά να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και να μην επιβαρυνθεί με τα απορρίμματα της Αττικής ο νέος ΧΥΤΑ Γραμματικού ενώ οξύτατες αντιδράσεις εκδηλώνονται και από το δήμο Φυλής που έχει διαμηνύσει ότι θα κλείσει σε 2,5 χρόνια το ΧΥΤΑ και δεν θα δεχτεί καμία άλλη εγκατάσταση.

Read more...

Επανεκκίνηση από το «Ζάππειο ΙΙ»

newpost.gr
Επανεκκίνηση από το «Ζάππειο ΙΙ»
Στην τελική ευθεία για τη μορφοποίηση των προτάσεων της ΝΔ για το αποκαλούμενο «Ζάππειο ΙΙ» έχουν μπει ο Αντώνης Σαμαράς και το στενό του επιτελείο. Μέσα στην εβδομάδα και μέχρι την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί σειρά συσκέψεων, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί, με μία πρώτη συνάντηση στο σπίτι του Προέδρου της ΝΔ στην Κηφισιά.

Όσο περνούν οι ημέρες, η 9η Μαΐου δείχνει να είναι τελικώς η επικρατούσα ημερομηνία αν και οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους, μήπως αλλάξει κάτι τελευταία στιγμή, λόγω της ρευστότητας που παρατηρείται στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα πρέπει να συντρέξει σειρά λόγων και αιτίων μέσα στην εβδομάδα, ώστε να διαφοροποιηθεί ο τελικός σχεδιασμός.

Ουσιαστικά πάντως, από σήμερα αρχίζουν και κλείνουν ένα προς ένα τα κεφάλαια στα οποία θα αναφερθεί ο Πρόεδρος της ΝΔ, καθορίζεται τι θα περιληφθεί και τι όχι στην τελική μορφή της παρουσίασης, ποια δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν, ποιοι αριθμοί θα αποτελέσουν τους κεντρικούς άξονες της παρουσίασης και ποιοι τους επιμέρους κ.λ.π. Σημειώνεται βέβαια ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από σχεδόν το σύνολο των τομέων ώστε να υπάρξει συγκερασμός αντιλήψεων μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, βρίσκονται στα χέρια του Α. Σαμαρά ήδη πριν το Πασχά. Είναι δε ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Σαμαρά το γεγονός ότι προτάσεις ζητήθηκε να κατατεθούν και από παράγοντες –πολιτικούς και μη- οι οποίοι κινούνται εκτός της ΝΔ.

Οι πληροφορίες που έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν κάνουν λόγο για πρόταση με γενναίες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και φορολογούμενους, ώστε να ευνοηθεί η τόνωση της ανάπτυξης και η λειτουργία της αγοράς. Χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες αν και, όπως επισημαίνεται από τους επιτελείς του κ. Σαμαρά, υπάρχουν ακόμη κρυφά χαρτιά τα οποία ο Πρόεδρος της ΝΔ θα κρατήσει για να παρουσιάσει την κατάλληλη στιγμή. Ο γενικός πολιτικός τίτλος του «Ζαππείου ΙΙ» πάντως έχει συμφωνηθεί να δίνει το στίγμα της επανεκίνησης στην οικονομία και στην ΝΔ θεωρούν ότι η ολοκληρωμένη πρόταση που θα παρουσιαστεί θα είναι τόσο πειστική ώστε όχι μόνο να επαναπατρίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και να επιτύχει διεισδυτικότητα στην αυξημένη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν δεν αναμένεται να γίνει κάποια αναφορά στην απογραφή Αλογοσκούφη, παρά μόνον έμμεση κριτική στα πεπραγμένα και τις αντίστοιχες επιλογές Παπακωνσταντίνου. Για την ΝΔ άλλωστε το θέμα θεωρείται λήξαν -ανεξάρτητα από τους εσωκομματικούς τριγμούς που συνεχίζει να προκαλεί- κυρίως μετά τις επαναλαμβανόμενες αποσαφηνίσεις ότι η αυτοκριτική αφορά στις επιλογές που έγιναν σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής μετά την απογαφή και πως τα αποτελέσματά της εφαρμόστηκαν στην πραγματική οικονομία και όχι σε αυτή καθαυτή την πολιτική επιλογή που άλλωστε, αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση.

Read more...

Πογκρόμ σε ακίνητα, Ι.Χ. και ιδιωτικά σχολεία

Καταιγίδα εξαγγελιών για μέτρα και ελέγχους "πόθεν έσχες"


http://img.protothema.gr/F7BEFFF53971C626CDDEC84F84F6611C.jpg

«Προπέτασμα καπνού» από το υπουργείο Οικονομικών που σε λίγες ώρες ανακοινώνει τη νέα εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής, την ώρα που απεργάζεται νέες θυσίες 500 εκατ. ευρώ για το προσεχές εξάμηνο και συνολικά 3,5 δισ. έως το 2015.

Ενάμισι χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα, ο υπουργός Οικονομικών θα τονίσει με έμφαση ότι ετοιμάζει «κτύπημα» στην επώνυμη φοροδιαφυγή, με στοχευμένες διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων για την ανάδειξη υπόπτων που υποβληθούν σε σαρωτικούς ελέγχους πόθεν έσχες –ακόμα και αναδρομικούς.

Θα ανακοινώσει δέσμη δεκάδων μέτρων –έως και 100 λένε οι πληροφορίες- που θα βάζουν στο στόχαστρο με κάθε τρόπο την ιδιωτική περιουσία. Ό,τι ακίνητο αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια αξίας 200.000 ευρώ και άνω (σχεδόν τα μισά από όσα αγοράσθηκαν μετά το 2004), μετοχές και ακριβά γιώτα-χι, ακόμα και οι υψηλές δαπάνες δια σχολεία των παιδιών, εφόσον δεν συμβαδίζουν με αντίστοιχα υψηλά εισοδήματα, αποτελούν στόχο του υπουργού Οικονομικών.

Το βάρος δε της απόδειξης, ότι «τα λεφτά υπήρχαν», πέφτει πλέον στους φορολογούμενους που, αν δεν μπορέσουν να αποδείξουν πως «δεν είναι ελέφαντες», θα χαρατσώνονται αγρίως και αναδρομικά.

Για ελέγχους "πόθεν έσχες" προορίζονται καλλιτέχνες, δικηγόροι, μεγαλογιατροί, εργολάβοι οικοδομών και εισοδηματίες, όπως θα προβλέπει το πλάνο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα ανακοινώσει την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται πλέον πέντε καυτές εκθέσεις για το πού πρέπει να στραφούν οι έλεγχοι της εφορίας. Οι εκθέσεις αυτές "φωτογραφίζουν" ως υπόπτους μεγάλες επιχειρήσεις, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις που θα λάβουν... πανηγυρικό χαρακτήρα, θα ευαγγελίζονται στην συνεργασία των υπηρεσιών τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης.

Όπως θα ανακοινωθεί, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ριχτούν η φορολογική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, ακόμα και η Αγορανομία, αλλά και ιδιώτες ελεγκτές που έχει προσλάβει το υπουργείο.


Ποιοι στοχοποιούνται

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στοχοποιούνται για έλεγχο:

- 1.700 φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν ή εκποίησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να δηλώσουν αντίστοιχα εισοδήματα,

- το "πόθεν έσχες" 150 φυσικών προσώπων και

- οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ, οι εισηγμένες κλπ (1137 συνολικά στον αριθμό).

Έλεγχοι δρομολογούνται σε φορολογούμενους που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις αλλά, όπως προέκυψε από διασταυρώσεις στοιχείων, δήλωναν εισοδήματα ... για ΕΚΑΣ.

Ήδη, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει 1.875 πρόσωπα των οποίων έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Στο στόχαστρο για τη συλλογή φόρων, μπαίνουν επίσης:

- ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, δικηγόροι, εκμεταλλευτές μπαρ κλπ)

- μεγαλοεργολάβοι οικοδομών,

- ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων που δεν κατέβαλαν παλαιότερα τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

- επιχειρηματίες που απέκρυψαν πέρυσι την επιχειρηματική αμοιβή.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου (με χρέη άνω των 200.000 ευρώ), τραγουδιστές, προμηθευτές κ.ά. που δηλώνουν ψίχουλα ενώ ζουν πλουσιαπάροχα.


Και στις καταθέσεις του εξωτερικού

Ακόμη, το ΣΔΟΕ θα στρέψει την έρευνά του σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων δεν κατέβαλαν τους φόρους επί των τόκων που εισέπρατταν. Στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενεργοποιηθούν και διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που προβλέπουν ακόμη και αυτόφωρο για όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ ή έχουν ληξηπρόθεσμα χρέη.

Θα ερευνηθούν, επίσης, οι σχολάζουσες περιουσίες και κληρονομιές, δηλαδή καταθέσεις αποθανόντων σε τράπεζες, αλλά και εγκαταλελειμμένα ακίνητα για τα οποία δεν εμφανίστηκαν κληρονόμοι να τα διεκδικήσουν (λόγω βαρών ή απαγορευτικά υψηλού φόρου κληρονομιάς) τα οποία και θα μπορεί τώρα να διεκδικήσει το Δημόσιο.


Έχουν επίσης επιλεγεί για έλεγχο:

- ιδιοκτήτες μισθωμένων από το υπουργείο Πολιτισμού ακινήτων,

- προμηθευτές πολυκαταστήματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές,

- προμηθευτές αλυσίδας ηλεκτρονικών με ληξιπρόθεσμες οφειλές,

- τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με το υπουργείο, θα βασίζονται σε μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων, κ.ά.


Μέτρα για όλους


Παρά τις ανακοινώσεις όμως, στα ανοιχτά μέτωπα συγκαταλέγεται και η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα καθοριστούν επίσης περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.

Καθώς τα κλιμάκια της Τρόικα καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, το υπουργείο θέτει στόχο να εξοικονομήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ φέτος και άλλα 3-3,5 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2015.

Read more...

Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα επιβεβαίωσε ο Μπ.Ομπάμα

Δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου


Το έκτακτο διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό
Ουάσινγκτον
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Την είδηση του θανάτου τού αρχηγού της Αλ Κάιντα επιβεβαίωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης μιας μικρής ομάδας Αμερικανών πρακτόρων στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν. Η σορός του «Νο 1» καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων των ΗΠΑ. Στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανοί που πανηγυρίζουν. «Κοσμοϊστορικό επίτευγμα» χαρακτήρισε το θάνατο του Μπιν Λάντεν ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζ.Μπους. Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ υπό τον φόβο αντιποίνων.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στην πόλη Αμπαταμπάντ του Πακιστάν και η σορός του βρίσκεται στα χέρια Αμερικανών αξιωματούχων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις άνδρες, εκ των οποίων ο ένας εικάζεται ότι είναι ο γιος του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ τονίζουν ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν σηματοδοτεί το τέλος της Αλ Κάιντα.

Πακιστανικά αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι νεκροί από την επιχείρηση είναι τουλάχιστον 20, αλλά δεν πρόκειται για αμάχους.

Διάγγελμα Ομπάμα

Στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στα 3.000 θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον και, ανακοινώνοντας τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, τόνισε: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης μιας μικρής ομάδας πρακτόρων, επιχείρηση που διέταξε ο ίδιος, και δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια είτε από πλευράς Αμερικανών είτε από πλευράς αμάχων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν ήταν αποτέλεσμα πολύμηνου σχεδιασμού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μία επιχείρηση, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα και ο τρομοκράτης που ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών».

«Μόλις ανέλαβα καθήκοντα, έδωσα την εντολή στον αρχηγό της CIA Λίον Πανέτα να έχει ως πρώτη προτεραιότητα στη μάχη κατά της Αλ Κάιντα τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από χρόνια επίπονης δουλειάς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενημερώθηκα ότι ενδέχεται να έχει εντοπιστεί. Αυτό δεν ήταν σίγουρο. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να επιβεβαιωθεί η πληροφορία. Συναντήθηκα κατ' επανάληψη με τα στελέχη της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί το κρησφύγετό του και τελικά την περασμένη εβδομάδα θεώρησα ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για να αναλάβουμε δράση».

«Διέταξα λοιπόν την επιχείρηση για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σήμερα, με εντολή μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μία στοχευμένη επιχείρηση στο συγκρότημα όπου κρυβόταν, στην πόλη Αμπαταμπάντ του Πακιστάν. Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε την επιχείρηση, επιδεικνύοντας εξαιρετικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και φροντίσαμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες. Έπειτα από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήραν τη σορό του» ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο θάνατος του επικεφαλής της Αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. «Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ. Γι' αυτό, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)» σημείωσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βοήθεια του Πακιστάν: «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συνεργασία μας με το Πακιστάν στον τομέα της αντιτρομοκρατίας μάς βοήθησε να φτάσουμε στον Μπιν Λάντεν και στο συγκρότημα όπου κρυβόταν».

Σε επικοινωνία που είχε, άλλωστε, με τον Πακιστανό πρόεδρο Ασί Αλί Ζαρντάρι ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι είναι σημαντικό το Πακιστάν να συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα και των τρομοκρατικών ομάδων που σχετίζονται με αυτήν.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση και του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Ο.Μπους, επί των ημερών του οποίου χτυπήθηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο, το 2001.

Πρόκειται για ένα «κοσμοϊστορικό επίτευγμα» δήλωσε ο προκάτοχος του Μπ.Ομπάμα, ο οποίος επανειλημμένως είχε δηλώσει ότι ήθελε τον Μπιν Λάντεν «νεκρό ή ζωντανό».

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, αλλά σήμερα η Αμερική έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος χρειάζεται, δικαιοσύνη πάντα αποδίδεται».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι ελπίζει η ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του «εγκεφάλου» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, να παρηγορήσει όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν απαλύνει τον πόνο που ένιωσαν οι Νεοϋορκέζοι και οι Αμερικανοί εξαιτίας του, όμως είναι μία σημαντική νίκη για το έθνος μας και ένας φόρος τιμής για τους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις για το έθνος μας» ανέφερε ο Μπλούμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Στους δρόμους οι Αμερικανοί

Λίγα λεπτά αφότου επιβεβαιώθηκε η είδηση του θανάτου του αρχηγού της Αλ Κάιντα, οι Αμερικανοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «ΗΠΑ, ΗΠΑ». Ίδιο είναι το σκηνικό και στη Νέα Υόρκη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο «Σημείο Μηδέν» και στην Times Square.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα, πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης Ομπάμα και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή όπου οι Αμερικανοί είχαν χάσει κάθε ελπίδα αναφορικά με τον εντοπισμό του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Φόβοι για αντίποινα

Η δολοφονία του Σαουδάραβα ηγέτη της Αλ Κάιντα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ για τυχόν αντίποινα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε σε ύψιστη επιφυλακή τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

«Δεδομένης της αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας στο Πακιστάν, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντιαμερικανικές επιθέσεις. Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι Αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...