Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τα συμφέροντα της Υγείας πολεμούν τον Λοβέρδο!

Τι λέει για τις ελλείψεις υλικών στο ΕΣΥ ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας


http://img.protothema.gr/28CC7A079D1191E79AFB1E156B585ED8.jpg
Οι ελλείψεις υλικών στο ΕΣΥ αποτελούν κοινό παρονομαστή για έναν γιατρό και μία πρώην διοικήτρια. Την ώρα που το υπουργείο Υγείας μιλά για μεθοδευμένες ελλείψεις και συστοιχισμένα συμφέροντα, δύο άνθρωποι που βρέθηκαν στο ΕΣΥ από διαφορετικό μετερίζι –ο ένας γιατρός επί 25 χρόνια στο Ασκληπιείο, η άλλη επί δύο μήνες διοικήτρια του «Αλεξάνδρα» - επισημαίνουν μιλώντας προς το protothema.gr πως οι αποθήκες των νοσοκομείων στέρεψαν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα δημόσιας υγείας. Πλέον βρίσκονται στη «δίνη» των ΕΔΕ αναμένοντας τα τελικά πορίσματα των Επιθεωρητών Υγείας που θα αποφανθούν «τις πταίει» για τις ελλείψεις.

Ως… διά μαγείας εμφανίστηκε το υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» λίγες ώρες αφότου το νοσοκομείο εξέπεμπε SOS εξαιτίας των άδειων αποθηκών του. Αυτό καταγγέλλει η πρώην διοικήτρια του «Αλεξάνδρα», κυρία Ελένη Ρογδάκη, μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το κατεστημένο των… κλινικαρχών που κάνουν κουμάντο στα κρεβάτια του ΕΣΥ.

-Κυρία Ρογδάκη, γιατί «κλείσατε» την εφημερία στο «Αλεξάνδρα»;

Δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο με βάση τα Δελτία δύναμης Ασθενών -υπήρχαν 10 ασθενείς σε φορεία- και το υγειονομικό υλικό -οι ποσότητες δεν επαρκούσαν ούτε για ένα 24ωρο κατά την άποψη των Αρμοδίων Γιατρών και της Δ/νσης της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.

-Πώς εξηγείτε την πραγματοποίηση της ομαλής εφημερίας εντέλει;

Η ανάκληση της διακοπής της εφημερίας αποφασίστηκε στις 2.00 το μεσημέρι και πραγματοποιήθηκε διότι οι διευθυντές των κλινικών, που κατά πάγια τακτική, δίνουν τα εξιτήρια μετά τις 2 μ.μ , την ημέρα εκείνη, λόγω της έκθεσης του προβλήματος στα ΜΜΕ, έσπευσαν να δώσουν τα εξιτήρια νωρίς. Σε ό,τι αφορά το υλικό, από τη φυσική απογραφή της 13ης Απριλίου συγκρινόμενη με της 14ης και 15ης Απριλίου δεν προκύπτει μεταβολή. Διερωτώμαι κι εγώ πλέον από πού… ήρθε το υλικό που χρησιμοποιήθηκε –πάντως στο φαρμακείο και στις αποθήκες δεν ήταν…

-Είχατε γενικότερα πρόβλημα με τις ελλείψεις υλικών στο νοσοκομείο;

Όταν κάποιοι έχουν συνηθίσει να έχουν υλικά σε αφθονία, ο,τιδήποτε άλλο το θεωρούν έλλειψη. Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία: Διαχείριση κλινών κατά βούληση και υλικά σε αφθονία. Σήμερα που ο Υπουργός ζητά οικονομία και σύνεση, δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε.

-Δεχόσασταν αναφορές για τις ελλείψεις ή αιφνιδίως σας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν υλικά;

Σε καθημερινή βάση, όχι όμως εγγράφως. Έγγραφες αναφορές για ελλείψεις είχα δεχθεί από την φαρμακοποιό και την Δ/ντρια της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.


-Κάνατε επιτόπιες έρευνες στις αποθήκες για να διαπιστώσετε αν λείπουν υλικά;

Την ημέρα που ανέκυψε το ζήτημα της εφημερίας είχα πραγματοποιήσει και επιτόπια έρευνα και φυσική καταμέτρηση στο φαρμακείο.

-Ενημερώνατε αρμοδίως για τις ελλείψεις που ανέκυπταν στο νοσοκομείο;

Σε καθημερινή σχεδόν βάση διαβιβάζονταν σχετικά έγγραφα προς την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και προς την 1η Υ.ΠΕ. Αττικής.

-Ο κ. Αρης Μουσιώνης κατά τον έλεγχό του στο νοσοκομείο διαπίστωσε ότι υπήρχαν άδεια κρεβάτια. Εσείς τι εικόνα είχατε;

Την ίδια εικόνα είχα εξαρχής. Υπήρχαν άδεια κρεβάτια που «ανήκαν» όμως στις επιμέρους κλινικές με διαχειριστή τον εκάστοτε διευθυντή τους. Εξήντα χρόνια λειτουργεί έτσι το Αλεξάνδρα, αλλάζει το κατεστημένο εν μια νυκτί;

-Στελέχη του υπουργείου Υγείας μίλησαν για παραπλάνησή σας. Ένας διοικητής όμως δεν οφείλει να γνωρίζει τι γίνεται σε όλο το νοσοκομείο;

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει το συμπέρασμα ότι είχα άγνοια του τι γινόταν στο νοσοκομείο; Μάλλον το αντίθετο. Κατόπιν εορτής δόθηκαν εξιτήρια και αναβλήθηκαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία ενώ, διακίνηση υλικού από τις αποθήκες προς τα χειρουργεία δεν χρειάστηκε να γίνει.

-Το πόρισμα της ΕΔΕ οδήγησε στην παύση σας. Θεωρείτε δίκαιη ή άδικη αυτήν την απόφαση;


Το πόρισμα της ΕΔΕ δεν το έχω λάβει. Επομένως δεν γνωρίζω εάν η παύση μου ήταν απόρροια του πορίσματος. Εις ότι αφορά την προσπάθεια που προσωπικά κατέβαλα για την καλή λειτουργία του νοσοκομείου και της εξυπηρέτησης των ασθενών του, ήταν, πιστεύω, άδικη. Δεν αισθάνθηκα ότι είχα την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου.

-Λόγω της ιδιότητας σας ως Καθηγήτριας Πανεπιστημίου και Ορκωτού Λογιστή γνωρίζετε καλά το μάνατζμεντ μιας επιχείρησης. Τι διαπιστώσατε στο «Αλεξάνδρα»;


Παρότι λίγος ο χρόνος παραμονής μου στη διοίκηση, αποδείχθηκε αρκετός ώστε να διαπιστώσω την κατασπατάληση της περιουσίας και των πόρων του νοσοκομείου και την ανεξέλεγκτη δράση συντεχνιακών συμφερόντων. Η δημόσια υγεία καταπατείται από τους Λειτουργούς της. Φοβούμαι ότι ο δυναμισμός και οι προθέσεις του σημερινού Υπουργού Υγείας για εξυγίανση θα υπονομευθούν.


Υγειονομικό συναγερμό σήμανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας

Υγειονομικό συναγερμό στη Μονάδα σήμανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας, κ. Αλέξανδρος Αναστασάκης, λόγω της έλλειψης υλικών, επιμένοντας ότι οι ελλείψεις σε ευτελή γάντια και μαντήλια απολύμανσης για την υγιεινή των ασθενών, θέτουν σε (περαιτέρω ) κίνδυνο τη ζωή των νοσηλευομένων.

-Κύριε Αλεξανδράκη, τι ελλείψεις είχε η ΜΕΘ;

Ουροσυλλέκτες, σύριγγες, υποστρώματα, γάντια, υλικά που χρησιμοποιούνται για τη στοιχειώδη υγιεινή των ασθενών.

-Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίσατε τέτοιο πρόβλημα;

Όχι, το ίδιο συνέβη πριν από τέσσερις μήνες. Εξίσου έντονο ήταν και τώρα, επί ημέρες, μέχρι που αναγκάστηκα να δώσω σημειώματα με τα αναγκαία υλικά στους συγγενείς των ασθενών.

- Προηγουμένως είχατε απευθυνθεί στη διοίκηση;


Βεβαίως, και υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν αυτό. Οι διοικητικοί έστελναν τα αιτήματά μας για υλικά όπως έπρεπε. Υλικά όμως δεν παίρναμε. Ακόμη και χθες (σσ περασμένη Τετάρτη) δεν είχαμε γάντια. Ζητήσαμε από την καρδιολογική, αλλά μας είπαν ότι τα αγόρασαν ρεφενέ οι νοσηλευτές και δεν μας έδωσαν.

-Η διοίκηση τι απαντούσε;

Ότι δεν έχει υλικά. Η Μονάδα δεν είχε επάρκεια. Και γι’ αυτό ζήτησα από τους συγγενείς βοήθεια.


- Επρόκειτο για ελλείψεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν λοιμώξεις, ακόμη και θανατηφόρες, στους ασθενείς που νοσηλεύονταν;

Ήταν ελλείψεις που έκαναν τη νοσηλεία των ασθενών μας β’ ποιότητας. Αυτό στη ΜΕΘ μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο! Γιατί αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, ανεβαίνει η θνητότητα.


-Κινδύνευσαν ασθενείς λόγω της έλλειψης υλικών;

Όχι, σε ό,τι αφορά εμένα και την ιατρική που άσκησα. Αλλά σε ό,τι αφορά τα υλικά ναι, υπήρχε και υπάρχει κίνδυνος.

-Εσείς βλέπετε συστοιχισμένους γιατρούς στο ΕΣΥ όπως λέει η ηγεσία του υπουργείου;

Βλέπω την προσπάθεια της ηγεσίας να σπιλώσει και να απαξιώσει τους γιατρούς. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά δυστυχώς έχουμε κι εμείς ευθύνη. Πολλοί γιατροί φοβούνται, βαριούνται ή κουράστηκαν να διαμαρτύρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: