Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Αλλάζουν πρόστιμα, φοροαπαλλαγές και κίνητρα

newpost.gr









Αλλάζουν πρόστιμα, φοροαπαλλαγές και κίνητρα
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο παρουσίασε μεταξύ αλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, και των γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτη, Ι. Καπελέρη και Διομ. Σπινέλλη.

Το νομοσχέδιο θα αφορά κυρίως τη φορολογία των νομικών προσώπων, τη φορολογία της περιουσίας, καθώς και το καθεστώς φοροαπαλλαγών κινήτρων και εκπτώσεων που ισχύει σήμερα.

Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να υπάρξει εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής προστίμων αλλά και η κατάργηση προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους με σκοπό την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και των αρχών.

Συγκεκριμένα θα περιοριστεί το πρόστιμο που επιβάλλεται στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων μέχρι το ισόποσο της αξίας της συναλλαγής καθώς και το πρόστιμο στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων μέχρι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής προκειμένου να καθίσταται εφικτός άμεσα ο διοικητικός συμβιβασμός.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου θα προηγηθεί μελέτη το δίμηνο Μάιος - Ιούνιος προκειμένου να προκύψουν τα συμπεράσματα για τις αλλαγές που θα γίνουν.

Παράλληλα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη φοροδιαφυγή δίνεται βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Όπως σημειώνεται αυτά ανέρχονται συνολικά σε 40 δισ. ευρώ από τα οποία εισπράξιμα κρίνονται τα 10 δισ. ευρώ.

Εκτός των άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών αυτών η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει στην εξεύρεση όσων οφείλουν στο δημόσιο από φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις όπως τις εκπτώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας, τις μεταβιβάσεις ακινήτων κατά το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Παράλληλα προτείνεται η θεσμοθέτηση νομοθετικής διάταξης με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης της οικονομικής αστυνομίας ή της δίωξης οικονομικού εγκλήματος σε πληροφορίες και στοιχεία που είναι χρήσιμα για την άσκηση του έργου της που σήμερα καλύπτονται από τη νομοθεσία του φορολογικού απορρήτου.

Παράλληλα προτείνεται η διεύρυνση των αδικημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στη "τσιμπίδα" οι φοροφυγάδες

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που βάζει στο "στόχαστρο" χιλιάδες φοροφυγάδες και προβλέπει την είσπραξη συνολικά εσόδων 11,8 δισ. ευρώ στο διάστημα από το 2011 έως και το 2013 από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας, παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 25 και 37% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 30% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Μάλιστα η αρνητική αυτή επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προβλέπεται η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων του νέου φορολογικού νόμου (προσωποκράτηση, κατασχέσεις κλπ) καθώς και μέτρα για την αναδιοργάνωση των εφοριών έτσι καταργούνται και συγχωνεύονται οικονομικές υπηρεσίες και διατηρείται μόνο μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, ενώ οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το προσωπικό μετακινείται προς τις διατηρούμενες ΔΟΥ προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια στελέχωσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα στους ελέγχους.

Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με την οικονομική υπηρεσία ενώ πολλοί από τους ελέγχους θα διενεργούνται από το γραφείο.

Ανασυγκροτείται η γενική διεύθυνση ελέγχων του υπουργείο Οικονομικών συγχωνεύονται σε περιφερειακό επίπεδο τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ συστήνεται νέο σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων. Οι νέοι "ράμπο" της εφορίας που θα αναλάβουν να προωθούν τις διαδικασίες βεβαίωσης αλλά και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών θα αξιολογείται τακτικά βάση συμβολαίων αποδοτικότητας και θα υπάγεται σε προσωπικό έλεγχο.

Παράλληλα προβλέπεται η εισαγωγή στα τελωνεία συστήματος ψηφιακής κωδικοποίησης για την ιχνηλασία και τον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε αντικατάστασης των ενσήμων ταινιών φορολογίας και συστήνεται στο ΣΔΟΕ μονάδα πλωτών μέσων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπονται ακόμη μέτρα για τη διεθνή φορολογική συνεργασία μεταξύ των οποίων είναι η σύσταση ειδικού τμήματος για την ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών και της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με τρίτες χώρες στον τομέα της άμεσης φορολογίας καθώς και η κατάρτιση διμερούς σύμβασης με τις ελβετικές αρχές, για την δημιουργία φορολογικού πλαισίου σχετικά με τις καταθέσεις των φορολογικών κατοίκων της Ελλάδος.

Ιδρύεται επίσης ειδική υπηρεσία για τον έλεγχο για τη φορολογική συμμόρφωση των χιλίων μεγαλύτερων επιχειρήσεων καθώς και ειδικό σώμα φορολογικών διαιτητών, για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και προωθείται η συνεργασία των φορολογικών και ασφαλιστικών εισπρακτικών μηχανισμών.


Στο ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης


Ο πρώην αντεισαγγελέας, Γιάννης Διώτης, ορίσθηκε ως νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Διώτης, που ήταν αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας (γνωστός και από τη δράση του για τη σύλληψη των μελών της 17Ν), αντικαθιστά στο ΣΔΟΕ τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη.

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των φοροφυγάδων

Λίστες με ονόματα Ελλήνων, που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, και ειδικά σε συγκεκριμένη χώρα, έχει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να διενεργηθούν διασταυρώσεις για το εάν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής. Ερωτηθείς, δε, εάν στις λίστες συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και για ποια ποσά, ο υπουργός δήλωσε "μην περιμένετε δράκους".

Ο υπουργός, προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση καταλόγων με φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, άνω του ενός έτους και άνω των 150.000 ευρώ. Ενώ, η δημοσιοποίηση καταλόγων με φοροφυγάδες, θα γίνει στο βαθμό που επιτρέπει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμη η "κάρτα αποδείξεων", που θα απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δαπανών.

Παράλληλα, το υπουργείο επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Εξάλλου, μετά το καλοκαίρι θα αρχίσει και το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των 200 από τις 289 Εφορίες που υπάρχουν στη χώρα, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 3.000 υπαλλήλων τους (2.500 εφοριακοί και 500 διοικητικοί υπάλληλοι).


Ξεκινούν οι φορολογικοί έλεγχοι


Αναλυτικά οι φορολογικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν στην επόμενη τριετία:

- Προληπτικοί έλεγχοι, στο 6% των επιχειρήσεων σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

- Έλεγχοι από το γραφείο των ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ στο 30% των επιχειρήσεων.

- Έλεγχοι από 40 συνεργεία σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις.

- Συνοπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελούσια περαίωση των φορολογικών υποθέσεων. Θα ελεγχθούν έως 8% των φορολογούμενων αυτών.

- Έλεγχοι στο 8% των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

- Ειδικοί έλεγχοι στο 10% των επιχειρήσεων που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία (διαφημιστικές, ηλεκτρονικού εμπορίου κλπ).

- Έλεγχοι για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογούμενους.

- Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στο 40% των μεγάλων επιχειρήσεων από διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.

- Έλεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών. Θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 15% των περιπτώσεων.

- Έμμεσος προσδιορισμός του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.

- Είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 μέσω αναγκαστικών μέτρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Έλεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει για 145.000 φορολογούμενους το 2011.

- Έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.

- Έλεγχοι στο πόθεν έσχες 150 φυσικών προσώπων που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

- Έλεγχοι σε 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το 2007.

- Έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωσαν τη δαπάνη κτήσης ενός τουλάχιστον ακινήτου καθώς και σε φυσικά πρόσωπα υποκριπτόμενα σε εξωγχώριες εταιρίες.

- Έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Θα ελεγχθούν 2.000 επιχειρήσεις με στόχο να εισπραχθούν από πρόστιμα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

- Πεντακόσιοι έλεγχοι σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, καλλιτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τους οποίους το εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων, ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

- Έλεγχοι σε 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ και άλλων φόρων 300 εκατομμύρια ευρώ.

- Έλεγχοι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με κατασχεθέντα φορολογικά βιβλία και στοιχεία με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 3,5 δισ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε επιχειρήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκατομμύρια ευρώ.

- Έλεγχοι σε 100 περιπτώσεις προμηθειών του δημοσίου στους τομείς υγείας και των εξοπλισμών με εκτιμώμενο ύψους προστίμων 100 εκατομ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 9.000 επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκατ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 100 εξωγχώριες εταιρίες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 80 εκατ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 150 περιπτώσεις διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ.ευρώ.

- Έλεγχοι σε 200 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ.ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: