Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τι είπε ο Τόμσεν στον Βενιζέλο Τρόικα: Έξι δισ. ευρώ η διαφορά με την κυβέρνηση

 


Δεδομένη εμφάνισαν την επιμήκυνση οι εκπρόσωποι της Τρόικας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, τα οικονομοτεχνικά μοντέλα της Τρόικας εξειδικεύονται σε βάθος τετραετίας. Προς το παρόν, το πακέτο των μέτρων εξειδικεύεται και σε δεύτερη φάση θα προσδιοριστεί ο χρόνος υλοποίησής του. 

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος «υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης, που ανοίγει το δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας ανέφεραν στον κ. Βενιζέλο πως η απόκλιση με την κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα αγγίζει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. 

Λίγο πριν από τη συνάντηση με την Τρόικα, ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για απόκλιση τριών δισ. ευρώ, γεγονός που η Τρόικα δεν επιβεβαίωσε και αντί γι’ αυτό ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει διαφορά στις δαπάνες κρατικής λειτουργίας έξι δισ. ευρώ και ότι έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση μόνο για 5,5 δισ., τα οποία αφορούν στις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. 

Αυτή η διαφορά αφορά συγκεκριμένα τομείς όπως η υγεία, η άμυνα, η δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, που καλούνται να συμβάλουν και πάλι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». 

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανεφέρθηκε στα φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας και τους ζήτησε να το λάβουν υπ’ όψιν τους.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας παρότρυναν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να θέσει το συγκεκριμένο θέμα σε ανώτερο, από αυτούς, επίπεδο.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε «το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας. Αυτό δε, πρέπει να
γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο. Αυτό προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της κυβέρνησης προς την Τρόικα για τον
περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους».

Επίσης, «ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες, που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με τη μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών».

Συζήτηση έγινε επίσης και για τη «σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας
του δημοσίου χρέους». 

Τέλος, «ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία».

Read more...

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μοσκοβισί: «Μη αποδεκτή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

 


«H έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε την Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι στο Παρίσι, ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα επισκεφτεί την Αθήνα την Πέμπτη προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και άλλους αξιωματούχους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, είχε αναφέρει ότι η Γαλλία επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μία λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία κατά τη διάρκεια της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

«Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», είχε τονίσει ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Bruegel, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική».

Ο Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης τραπεζικής ένωσης μεσοπρόθεσμα, με την συγκρότηση ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να βρίσκεται «σε πλήρη λειτουργία κατά το 2013» τονίζοντας ότι «όλες οι τράπεζες» της ευρωζώνης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία αυτού μηχανισμού, θέση στην οποία είναι αντίθετη η Γερμανία. 

Read more...

«Για να διασωθεί από την οικονομική καταστροφή» Χ. Κάιτελ: «Να γίνει ειδική οικονομική ζώνη η Ελλάδα»

 

«Οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν οδηγούν πουθενά» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel. 

Ο κ. Κάιτελ ζήτησε να μετατραπεί ολόκληρη η Ελλάδα σε μια «ειδική οικονομική ζώνη» της Νομισματικής Ένωσης και να δοθεί στη χώρα μας κάθε βοήθεια από την EE, ώστε να καταφέρει να διασωθεί από την οικονομική καταστροφή.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραχωρήσει την εθνική της κυριαρχία, αλλά να επιτρέψει στην ΕΕ να διαμορφώσει από κοινού όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο κ. Κάιτελ, ο οποίος παρομοίωσε την Ελλάδα με έναν ασθενή, που χρειάζεται μια μάσκα οξυγόνου, προκειμένου να ανασάνει.  

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών ανέφερε επίσης πως με την αβεβαιότητα ως προς την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ αποθαρρύνονται οι ξένοι επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα και οι ιδιωτικοποιήσεις κινδυνεύουν. 

«Ποιος να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα, όταν δεν είναι σίγουρος τι νόμισμα θα έχει αύριο; Πρέπει η πολιτική και οικονομική ελίτ να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της Ελλάδας και φυσικά οι πλούσιοι Έλληνες να πάψουν να βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, καθώς όταν δεν επενδύουν οι ίδιοι στη χώρα τους, πώς είναι δυνατόν να το κάνει ένας ξένος;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάιτελ.

Read more...

Σημαντική συσσώρευση μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Το νησί ανυψώθηκε


Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε το 1950 και συνοδεύτηκε από ισχυρό σεισμό
Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε το 1950 και συνοδεύτηκε από ισχυρό σεισμό  
Οξφόρδη
Ο θάλαμος μάγματος που κρύβεται κάτω από την καλδέρα της Σαντορίνης διογκώθηκε κατά 10 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε διάστημα 15 μηνών -μια ανησυχητική τάση, η οποία όμως φαίνεται να έχει πλέον σταματήσει, αναφέρουν ερευνητές της Οξφόρδης στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Όπως δείχνουν μετρήσεις δορυφορικών ραντάρ και δεκτών GPS στην επιφάνεια του εδάφους, η διόγκωση του ηφαιστείου συνεχιζόταν από τον Ιανουάριο του 2011, όταν καταγράφηκε η πρώτη σεισμική δραστηριότητα εδώ και 25 χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2012, οπότε ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης είχε πλέον ανυψωθεί κατά 8 έως 14 εκατοστά.

«Αν αυτός ο ρυθμός διόγκωσης συνεχιζόταν για λίγα ακόμα χρόνια, ο όγκος [του μάγματος] θα ήταν αντίστοιχος με τον όγκο προηγούμενων εκρήξεων του ηφαιστείου» γράφουν οι ερευνητές.


Μοντέλο της κάθετης ανύψωσης της καλδέρας. Το νησί της Νέας Καμμένης στο κέντρο ανυψώθηκε κατά 15 εκατοστά (Πηγή: Michelle Parks/University of Oxford)

Η αύξηση, υπολογίζουν, αντιστοιχεί περίπου στο μισό της ποσότητας λάβας που απελευθέρωσε το ηφαίστειο στη διάρκεια προηγούμενων μικρών εκρήξεων, όπως αυτή που αναστάτωσε το νησί το 1950.

Τα νέα δεδομένα «αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι το νέο επεισόδιο ηφαιστειακής διαστολής είναι το μόνο σημαντικό που έχει καταγραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου το διάστημα 1939-1941» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι «θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η σημερινή κατάσταση ανησυχίας δεν θα οδηγήσει σε έκρηξη».

Πιο καθησυχαστικό είναι ωστόσο το σχετικό δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: Τα δεδομένα «δεν σημαίνουν ότι επίκειται έκρηξη. Η αλήθεια είναι ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει εξασθενίσει τους τελευταίους μήνες».

Την ίδια επισήμανση έκανε στο πρακτορείο Bloomberg o Γιώργος Βουγιουκλάκης, ηφαιστειολόγος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα: «Όλη η δραστηριότητα που καταγράφεται τώρα αντιστοιχεί στην κανονική, λανθάνουσα κατάσταση του ηφαιστείου» είπε.

Γεγονός είναι πάντως ότι η σεισμική δραστηριότητα, η εκπομπή αερίων και η παραμόρφωση του εδάφους προκάλεσαν πέρυσι το ενδιαφέρον των γεωλόγων και δεν έμειναν απαρατήρητες από τους ντόπιους.

«Στη διάρκεια των επισκέψεων πεδίου στη Σαντορίνη το 2011, έγινε εμφανές ότι πολλοί κάτοικοι είχαν αντιληφθεί μια αλλαγή στη συμπεριφορά του ηφαιστείου τους. Οι ξεναγοί, οι οποίοι επισκέπτονται το ηφαίστειο αρκετές φορές την ημέρα, με ενημέρωναν για αλλαγές στην ποσότητα των αερίων με έντονη οσμή που απελευθερώνονταν στην κορυφή, ή για αλλαγές στο χρώμα του νερού σε ορισμένους κόλπους γύρω από τα νησιά» αναφέρει η Μισέλ Παρκς, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην Οξφόρδη που ταξίδεψε στη Σαντορίνη. Προσθέτει ότι ορισμένοι από τους μικροσεισμούς που προκαλούσε το ηφαίστειο γίνονταν αντιληπτοί στα εστιατόρια από το κούνημα των πιάτων και των ποτηριών στα τραπέζια.

Μεγάλες εκρήξεις του ηφαιστείου της Θήρας πιστεύεται ότι συμβαίνουν κάθε 10 με 30 χιλιάδες χρόνια, ενώ μικρότερες εκρήξεις σημειώνονταν στο παρελθόν ακόμα και κάθε 14 χρόνια.

Το ηφαίστειο είναι παγκοσμίως γνωστό για την έκρηξη του 17ου αιώνα π.Χ, μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στην ιστορία της Γης.

Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου προκάλεσε την κατάρρευση του κρατήρα και το σχηματισμό καλδέρας, της οποίας το όριο αντιστοιχεί στο νησί της Σαντορίνης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη έχει ενοχοποιηθεί και για την εξαφάνιση του μινωικού πολιτισμού στη γειτονική Κρήτη. Το σεισμικό κύμα δεν αποκλείεται να έφτασε μέχρι την έρημο του Σινά, τέσσερα χιλιόμετρα από τις μεσογειακές ακτές.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΖΗΤΗΣΑΝ ΛΙΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ


«Αναζητούνται» δεκάδες νοσηλευτές του 401 σε πολιτικά γραφεία!


«Αναζητούνται» δεκάδες νοσηλευτές του 401 σε πολιτικά γραφεία!
Την ώρα που τα στρατιωτικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με μεγάλη έλλειψη προσωπικού αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως περίπου 110 νοσηλευτές του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου είναι τοποθετημένοι σε γραφεία πολιτικών.Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» οι 110 νοσηλευτές υπηρετούν σε γραφεία πολιτικών ή είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες και προσφέρουν υπηρεσίες που δεν συνδέονται με την ειδικότητα τους. Ήδη έχει ζητηθεί από τα Γενικά Επιτελεία κατάσταση με το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε θέσεις εκτός του χώρου της Υγείας, ώστε να επιστρέψει στα νοσοκομεία.


Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας ζήτησε Ανα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες να επιστρέψουν και οι 110 στα «πραγματικά» καθήκοντα τους ενώ έδωσε και κατευθυντήριες οδηγίες για τη βελτίωση των παροχών υγειονομικών υπηρεσιών από τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε συνδυασμό με το φρένο που πρέπει να μπει στην αλόγιστη σπατάλη.

Read more...

Στο 5% φτάνει η μείωση της εργοδοτικής εισφοράς

Επανέρχεται ο κοινωνικός τουρισμός


Ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτης με τον πρόεδρο ΞΕΕ Γ.Τσακίρη
Ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτης με τον πρόεδρο ΞΕΕ Γ.Τσακίρη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Την επιπλέον μείωση κατά 3,9 μονάδες του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή της εργοδοτικής εισφοράς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το βήμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Πλέον, συνολικά, η μείωση φτάνει το 5%, αφού είχε προηγηθεί ανακοίνωση για μείωση κατά 1,1 μονάδα.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες ξενοδόχους, ο κ. Βρούτσης που συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΞΕΕ, ανακοίνωσε την επαναφορά του θεσμού του κοινωνικού τουρισμού από την αμέσως επόμενη τουριστική χρονιά (2013) χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να «τρέξει» στην έκταση του προηγούμενου καθεστώτος.

Το πλέγμα των ανακοινώσεων του υπουργού στους ξενοδόχους περιλάμβανε και την έναρξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να αποφευχθεί, όπως είπε ο υπουργός, το μεγάλο διοικητικό βάρος της αυτοπρόσωπης παρουσίας των επιχειρήσεων στον ΣΕΠΕ και στον ΟΕΕ.

Ο κ. Βρούτσης, τέλος, ζήτησε από το ΞΕΕ να καταπολεμήσει την παραβατικότητα στον τομέα της αδήλωτης εργασίας που παρατηρείται και στον τουριστικό κλάδο.

Ερωτηθείς ο κ. Βρούτσης για την αυριανή συνάντηση με την τρόικα και το ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα είναι ήδη γνωστό και η θέση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα το προχωρήσει, με τον ρόλο του κράτος να είναι ουσιαστικός. Παράλληλα, αναφερόμενος στο «γνωστό mail» και τα εργασιακά, είπε ότι «είναι πολύ νωπό να ανοιχθούν εργασιακά ζητήματα» επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης επισήμανε ότι συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Παράλληλα, το ΞΕΕ όπως είπε ο κ. Τσακίρης, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για την αδήλωτη εργασία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ναι της Λαγκάρντ στον Στουρνάρα

Με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα θα συναντηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς αποδέχθηκε την πρόταση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να παραστεί στην Κύπρο, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.
Σύμφωνα με όσα μετάδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι έτοιμη να συζητήσει τα πάντα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ακόμα και το θέμα της επιμήκυνσης.

Read more...

Αυστηρό μήνυμα Λυκουρέντζου στους φαρμακοποιούς! ...



Τους πρότεινε να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις αλλιώς...
Σαφές μήνυμα στους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις έστειλε πριν από λίγο από τη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία έχει τρόπο να αντιδράσει.

"Περιμένω ακόμα και... 

τώρα απάντηση πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να αναστείλουν κινητοποιήσεις. Οφείλουν να το πράξουν. Δεν μπορεί να εκβιάζεται η κοινωνία. Η υπόθεση του μέλλοντος της χώρας δεν είναι μόνο των βουλευτών. Χρειάζεται να καταλήξουμε όλοι σε έντιμη και ειλικρινή συμφωνία.Δεν μπορεί να είναι ο τομέας υγείας πεδίο εύκολου πλουτισμού των επιτηδείων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και περιμένουμε ειλικρινή ανταπόκριση από τους φαρμακοποιούς. Η προτεραιότητά μου όταν πήγα στο Υπουργείο ήταν οι φαρμακοποιοί. Πληρώθηκαν ήδη τον Μάιο και μεθαύριο θα πληρωθούν και τον Ιούνιο" είπε ο κ.Λυκουρέντζος.

Ο Υπουργός μάλιστα έδειξε ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη και με τους επίορκους γιατρούς λέγοντας με σαφές υπονοούμενο ότι "εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν σχετικές δηλώσεις και όχι μόνο..."
parapolitika.gr


Read more...

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων στην ΕΕ με 53,8%

Ξεπεράσαμε την Ισπανία


Άνεργοι σε γραφείο εύρεσης εργασίας στη Γαλλία
Άνεργοι σε γραφείο εύρεσης εργασίας στη Γαλλία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, όσον αφορά τους νέους 15-24 ετών, καταγράφονται στην Ελλάδα (53,8%) και την Ισπανία (52,9%), δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η ανεργία των νέων στην Ευρώπη αυξήθηκε από έναν μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, σε 22,5% τον Ιούλιο του 2012. Μάλιστα πάνω από το 30% των άνεργων νέων στην Ένωση ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

Στην έκθεση της Επιτροπής ζητείται να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και η ευημερία των νέων, βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΕΕ και τα κράτη- μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την υποστήριξη των νέων, οι οποίοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, παρά τα αρνητικά στοιχεία, η έκθεση διαπιστώνει ότι όλα σχεδόν τα κράτη- μέλη υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους και να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη.

Από την προηγούμενη έκθεση του 2009, προκύπτει ότι τα κράτη- μέλη έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα που απευθύνονται στους νέους. Τα επίπεδα συμμετοχής της νεολαίας σε συλλόγους και κοινωνικά κινήματα έχουν παραμείνει υψηλά.

Παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την έκθεση, η επίτροπος αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλλα Βασιλείου, ανέφερε ότι ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός νέων είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

«Οι νέοι είναι το μέλλον μας και δεσμεύομαι να ενισχύσω τις πολιτικές και τα προγράμματά μας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να αυξηθούν οι επαγγελματικές τους προοπτικές και οι ευκαιρίες στη ζωή τους», δήλωσε η επίτροπος.

Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί ως κοινή έκθεση Συμβουλίου– Επιτροπής τον Νοέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέα ακίνητα και λογαριασμοί υπό διερεύνηση στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Ελέγχονται και διασταυρώνονται


Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος
Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Σε δεσμεύσεις νέων ακινήτων και λογαριασμών στο εξωτερικό, που αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου και ήδη ελέγχονται, ενδέχεται να προχωρήσει η ανάκριση, εφόσον αποδειχθεί ότι αυτά σχετίζονται με παράνομο πολιτικό χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακριτική έρευνα έφερε στο φως νέα ακίνητα και νέους λογαριασμούς στο εξωτερικό, οικονομικά στοιχεία τα οποία ελέγχονται και διασταυρώνονται, καθώς θα δεσμευτούν εφόσον ξεκαθαριστεί ότι χρησιμοποιήθηκαν για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και αποτέλεσαν «δρόμους» για να αποκρυβούν χρηματικά ποσά παράνομου πλουτισμού.
Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η αξία των υπό διερεύνηση ακινήτων, αγνώστων μέχρι τώρα στις Αρχές, ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμπλοκή σε αυτά φαίνεται να έχουν συνολικά επτά κατηγορούμενοι.
Στην υπόθεση που ερευνάται, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό και τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην διακίνηση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, έχει ήδη δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και η Ένωση Ελλήνων Φορολογουμένων, για τις ενδεχόμενες ζημιές που υπέστησαν από την απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών επί σειρά ετών.
Ενδεικτικά στοιχεία για το ύψος των χρημάτων που διακινούσε ο πρώην υπουργός είναι κάποια κατασχεθέντα σημειώματά του για προεκλογικές δαπάνες, από τα οποία προκύπτει ότι έδωσε 100.000 ευρώ σε κάποιο πρόσωπο που αποκαλεί «γύφτο Μπάκας», 30.000 ευρώ για «ρωσοπόντιους», 350.000 ευρώ για εισιτήρια ομογενών από την Ρωσία, ενώ φαίνεται επίσης να πλήρωσε και 230.000 ευρώ για 1.150 εισιτήρια διαρκείας του ΠΑΟΚ.
Οι ανακριτές μελετούν τα συγκεκριμένα χειρόγραφα, καθώς ο συντάκτης τους αναφέρει ως «εκκρεμότητες» προς συγκεκριμένα πρόσωπα διάφορα ποσά, όπως «140.000 ευρώ για Ακριτίδη», «50.000 για Φιλοθέου», «50.000 ευρώ για εκδήλωση ΙΜΒ» (σ.σ. Ιερά Μονή Βατοπεδίου) και τέλος ποσό 80.000 ευρώ «για επιπλέον 160 απόψε από Ρωσία».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δεκάδες αρχαία αντικείμενα σε κοσμηματοπωλείο στην Πτολεμαΐδα εντόπισε ο ΣΔΟΕ

Μεγάλης αξίας


Αρχαία νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Πτολεμαΐδας (φωτ. αρχείου)
Αρχαία νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Πτολεμαΐδας (φωτ. αρχείου)  

Πτολεμαΐδα
Αρχαία αντικείμενα, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εντόπισε και κατάσχεσε το ΣΔΟΕ Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, σε έλεγχο που διενέργησε σε κοσμηματοπωλείο στην Πτολεμαΐδα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 92 αρχαία αντικείμενα (νομίσματα, κειμήλια).

Στην επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε αρχαιολόγος, διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα αντικείμενα εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα ασημένιο νόμισμα Μεγάλου Αλεξάνδρου ελληνιστικής εποχής, ένα ασημένιο νόμισμα Αντωνίνου ρωμαϊκής εποχής, δύο αρχαία ασημένια νομίσματα, ένα ρωμαϊκό χρυσό νόμισμα αυτοκρατορικών χρόνων, ένα χρυσό νόμισμα Αλεξάνδρου ελληνιστικής εποχής, ένα αρχαίο χρυσό φθαρμένο νόμισμα σε β΄ χρήση, 73 χρυσά οθωμανικά νομίσματα, ένα χρυσό βυζαντινό νόμισμα που μετατράπηκε σε μενταγιόν σε μεταγενέστερη περίοδο, τέσσερα χρυσά οθωμανικά νομίσματα που μετασκευάστηκαν σε δύο ζεύγη σκουλαρικιών, ένα τετράπλευρο χρυσό αντικείμενο- νόμισμα, ένα χρυσό ευρωπαϊκό νόμισμα του 1758 μΧ, ένα χρυσό ευρωπαϊκό νόμισμα του 1800 μΧ, δύο χρυσά νομίσματα, μία ασημένια αγκράφα ζώνης νεότερων χρόνων και ένα φέσι με χρυσά οθωμανικά νομίσματα νεότερων χρόνων.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.
Τα ευρήματα των ερευνών παραδόθηκαν στη Λ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ ο ελεγχόμενος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όριο στο ύψος των οικοδομών, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες Φρένο στον τεμαχισμό οικοπέδων κάτω από τα 8 στρέμματα

 

Φρένο στις κατατμήσεις οικοπέδων κάτω από τα 8 στρέμματα, δόμηση στα ακατοίκητα νησιά, συνενώσεις οικοπέδων για τη δημιουργία αρτιότητας και πλήθος άλλων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά -πλην Εύβοιας και Κρήτης- προωθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που πέρασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης, παραμονές των εκλογών. Το Π.Δ. εγκρίθηκε εν μέσω θέρους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που το επέστρεψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με σειρά παρατηρήσεων, ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στη νέα ηγεσία του, από την οποία θα χρειαστεί να πάρει το πράσινο φως για να τεθεί σε ισχύ. Η τελευταία εμφανίζεται πάντως προβληματισμένη για τις εξπρές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη θέσπιση των νέων μέτρων που επηρεάζουν τη δόμηση σε ολόκληρο το νησιωτικό τοπίο της χώρας. Το γεγονός ότι το Π.Δ., όπως έγινε γνωστό από το ΣτΕ, δεν πέρασε από διαβούλευση αλλά και ουδέποτε ανακοινώθηκε από το υπουργείο γεννά ερωτήματα. Συνεργάτες μάλιστα του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Σταύρου Καλαφάτη παραδέχονται ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο νομοθέτημα και αναφέρουν ότι οι νομικές υπηρεσίες μελετούν το θέμα του ΥΠΕΚΑ.

Οι αλλαγές
Τι αλλαγές κυοφορεί όμως η νέα ρύθμιση για τα νησιά; 

Με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του νησιωτικού μας χώρου, το σχέδιο προβλέπει ότι το όριο κατάτμησης για τα νέα οικόπεδα θα ανέβει στα 8 στρέμματα, με πρόσοψη 45 μέτρα σε κοινόχρηστη οδό για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα. Στα 15 στρέμματα ορίζεται αντίστοιχα η κατάτμηση για τις τουριστικές εγκαταστάσεις. Σε γήπεδα 8 στρεμμάτων θα επιτρέπεται η δόμηση επιφάνειας 190 τ.μ., ενώ άρτια και οικοδομήσιμα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος σχεδίου παραμένουν και τα 4 στρέμματα που προϋπήρχαν του Π.Δ., στα οποία θα μπορούν να χτιστούν 150 τ.μ.    
Αυστηρότερες γίνονται οι διατάξεις για το ύψος των κτιρίων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 7,5 μέτρα. Ειδικά για τις Κυκλάδες το ύψος θα περιοριστεί στα 4,5 μέτρα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι επιτρέπεται η συνένωση μη άρτιων και οικοδομήσιμων γηπέδων με σκοπό τη δημιουργία αρτιότητας ίσης ή μεγαλύτερης των 8 στρεμμάτων, με την προϋπόθεση ότι η πρόσοψη του οικοπέδου σε κοινόχρηστη οδό θα είναι ίση ή μεγαλύτερη από 25 μέτρα. 

Για τα νησιά των Κυκλάδων προβλέπεται ότι όταν ο όγκος του κτιρίου υπερβαίνει τα 450 κυβικά μέτρα, επιβάλλεται η διάσπασή του και δεν επιτρέπεται η δημιουργία ενιαίου και συνεχούς μήκους που να ξεπερνά τα 10 μέτρα. 

  • Αβάντα στα υπόσκαφα, αλλά φρένο από το ΣτΕ: Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «υποκλίνεται» στα υπόσκαφα κτίσματα για τα οποία όμως βάζει φραγμούς το Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς λόγους. Σύμφωνα με τις επικείμενες ρυθμίσεις, σε γήπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 40% (οικόπεδα που είναι σε πλαγιά), δεν επιτρέπεται η δόμηση παρά μόνο υπόσκαφων κτιρίων.
  • Ο συντελεστής δόμησης σε αυτή την περίπτωση καθορίζεται στο 0,5 υπό προϋποθέσεις (π.χ. ελάχιστη επιφάνεια 40 τ.μ., σε γενική κάτοψη δεν φέρουν ίχνος κατασκευής, η στέγη αποτελεί φυσική συνέχεια του εδάφους κ.ά.) που φτάνει το 0,8 για υπόσκαφα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Τα υπόσκαφα είναι η νέα τάση που ακολουθούν όλοι οι μεγαλοξενοδόχοι, κατασκευάζοντας κτίσματα μέσα στο έδαφος προκειμένου να μην αλλοιώνουν την αισθητική και το φυσικό κάλλος μιας περιοχής.  
  • Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, κατά τον έλεγχο του Π.Δ., έκρινε ότι πρέπει να απαλειφθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που εξαπλώνουν τα υπόσκαφα κτίσματα σε όλα τα νησιά και ζητά να λαμβάνεται υπόψη η φυσιογνωμία κάθε περιοχής και οι ισχύοντες πολεοδομικοί και χωροταξικοί κανόνες.
  • Ακατοίκητα νησιά: Το Π.Δ. φάσκει και αντιφάσκει στη δόμηση των ακατοίκητων νησιών. Από τη μια, απαγορεύει τη δόμηση, από την άλλη, όμως, επιτρέπει την κατασκευή νέων κτισμάτων για λόγους εθνικής ασφάλειας, επιστημονικές έρευνες και αγροκτηνοτροφική χρήση. Καθορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια στα 100 τ.μ. και το ύψος στα 4 μέτρα. Συγχρόνως επιτρέπει τη δόμηση και τουριστικών εγκαταστάσεων, εφόσον αυτή προβλέπεται από ειδικό σχεδιασμό τοπικού χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό το ΣτΕ παρατηρεί ότι θα πρέπει η δόμηση στα ακατοίκητα νησιά να συμμορφώνεται με τον χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και ζητά να απαλειφθεί η διάταξη της δόμησης με βάση χαρακτήρα τοπικού σχεδιασμού.
  • Επισκευές κτιρίων: Οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν επίσης την επισκευή ή αποκατάσταση παλαιών κτιρίων και παραδοσιακών κατασκευών ακόμα και κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις λόγω υπέρβασης ύψους, κάλυψης, αρτιότητας γηπέδου, με μόνη προϋπόθεση να μην αλλοιώνει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Κάθε παραπάνω εργασία υπόκειται σε άδεια δόμησης που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Οικοδομικές άδειες: Στις μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται ότι οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του Π.Δ. εκτελούνται ή αναθεωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυσαν ως σήμερα. Αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία με πλήρη φάκελο μέχρι την ημερομηνία δημοσιοποίησης του νόμου εξετάζονται με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις.
Τέλος και στα «γκαράζ»  πάνω στην άμμο
Οι δρόμοι εξυπηρέτησης των οχημάτων και οι χώροι στάθμευσης στις παράκτιες περιοχές πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού. Εφόσον δεν υπάρχει καθορισμός αιγιαλού και παραλίας, λαμβάνεται υπόψη η ακτογραμμή, όπως εμφανίζεται στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ή τους ορθοφωτοχάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε. Το Π.Δ. απαγορεύει επίσης κάθε περίφραξη, εκσκαφή, επιχωμάτωση, αμμοληψία ή λυόμενη κατασκευή στη ζώνη των 100 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού. 

Επιπλέον, η διάνοιξη δρόμου εντός γηπέδου για την πρόσβαση σε κτίριο επιτρέπεται μόνο εφόσον η κατασκευή προσαρμόζεται στο φυσικό ανάγλυφο του εδάφους.

Read more...

Ζωντανό ή νεκρό θέλουν να πιάσουν τον πρίγκιπα Χάρι οι Αφγανοί Ταλιμπάν

Διεξάγουν «επιχειρήσεις Χάρι»


Ο πρίγκιπας Χάρι στο πιλοτήριο ενός επιθετικού Apache στη βάση Καμπ Μπάστιον στο Αφγανιστάν
Ο πρίγκιπας Χάρι στο πιλοτήριο ενός επιθετικού Apache στη βάση Καμπ Μπάστιον στο Αφγανιστάν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Καμπούλ, Αφγανιστάν
Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν δήλωσαν τη Δευτέρα ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να απαγάγουν ή να σκοτώσουν τον πρίγκιπα Χάρι της Βρετανίας, ο οποίος έφτασε την περασμένη εβδομάδα για να υπηρετήσει στο Αφγανιστάν.

Ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στη βάση Καμπ Μπάστιον στην επαρχία Χελμάντ, όπου θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου των διεθνών δυνάμεων υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ κατά των Ταλιμπάν.

«Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να απαλλαγούμε από αυτόν, είτε σκοτώνοντάς τον είτε απαγάγοντάς τον» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ από άγνωστη τοποθεσία.

«Έχουμε ενημερώσει τους διοικητές μας στη Χελμάντ να κάνουν ο,τιδήποτε μπορούν για να τον βγάλουν από τη μέση» δήλωσε ο Μουτζάχιντ, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει περαιτέρω σχετικά με τις «επιχειρήσεις Χάρι», όπως τις ονόμασε, που πραγματοποιούν οι Ταλιμπάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μουτζάχιντ, ενώ οι βρετανικές Αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα πολύ λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή του πρίγκιπα Χάρι στο Αφγανιστάν για λόγους ασφαλείας.

«Επιχειρήσεις Χάρι» πραγματοποιούν οι Αφγανοί Ταλιμπάν επιδιώκοντας να σκοτώσουν ή να απαγάγουν τον εγγονό της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπός τους από άγνωστη τοποθεσία. Ο πρίγκιπας Χάρι βρίσκεται στη βάση Καμπ Μπάστιον της επαρχίας Χελμάντ του Αφγανιστάν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Εισοδήματα πείνας δήλωσαν το 2011 οι επαγγελματίες «Φτωχοί» και αφορολόγητοι οι 7 στους 10 επιτηδευματίες!

 

Τις τραγικές διαστάσεις της κρίσης στην αγορά αλλά και ένα όργιο φοροδιαφυγής που το πληρώνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αποκαλύπτουν τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα εισοδήματα που δήλωσαν πέρυσι στην εφορία ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στενάζουν και επί μια τριετία έχουν πληρώσει σχεδόν τα 2/3 των φόρων του Μνημονίου, εκατοντάδες χιλιάδες αυταπασχολούμενοι και επιχειρηματίες κάνουν «αντίσταση» στην εφορία, δηλώνοντας πως ζουν με .εισοδήματα ρακοσυλλέκτη!

Αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι 779.319 επαγγελματίες που υπέβαλαν πέρυσι φορολογικές δηλώσεις (για τα εισοδήματα του 2010) ζούσαν με 13.307 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας -ή μόλις 1.109 ευρώ το μήνα! Οι 550.000 δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο που ίσχυε πέρυσι και δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Πιο φτωχοί από τους υπαλλήλους τους!

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις τους, τα υψηλότερα εισοδήματα εμφανίζουν οι ιδιοκτήτες κλινικών.  Αυτοί ήταν 417 φορολογούμενοι όλοι και όλοι. Από εκεί και μετά. το χάος.

Στους υπόλοιπους 575 κλάδους, οι 778.901 επαγγελματίες δήλωσαν μέσο εισόδημα λιγότερα από 50.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 4.000 ευρώ το μήνα το πολύ ή .ούτε 400 ευρώ στις επτά από τις δέκα περιπτώσεις.

Οι 6 στους 10 (457.486 επαγγελματίες) δούλεψαν -κατά δήλωσή τους- για ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο, που ήταν όμως το αφορολόγητο όριο που ίσχυε τότε για τον άγαμο. Για έγγαμους με παιδιά ίσχυε υψηλότερο αφορολόγητο και υπολογίζεται πως τελικά περίπου 550.000 άτομα (δηλαδή το 70% των επαγγελματιών) δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο!

"Σπάνε πλάκα" με την εφορία

Το 2011 οι απλοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δήλωσαν πως έχασαν -κατά μέσον όρον-  έναν μισθό, δηλαδή είχαν ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, έναντι 14.000 ευρώ που δήλωσαν το 2010 (και φέτος θα δήλωσαν ασφαλώς ακόμα λιγότερα).

Με τα στοιχεία της εφορίας όμως, θα πρέπει να νοιώθουν . προνομιούχοι (!) μπροστά στα εισοδήματα πείνας που την ίδια ώρα δήλωσαν τα αφεντικά τους ή άλλοι επαγγελματίες: τα ίδια ή λιγότερα από τους απλούς μισθωτούς δηλώνουν πως έβγαλαν πχ οι ιδιοκτήτες ταξί, τραγουδιστές, ιδιοκτήτες εστιατορίων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξενοδόχοι αλλά και οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και μπαρ.

Πιθανώς οι περισσότεροι θα ."λιμοκτονούσαν" μάλιστα, εάν δεν πρόσφεραν και κάποια πρόσθετα εισοδήματα οι σύζυγοί τους, με αποτέλεσμα να ανέβει το μέσο συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα στα 20.513 ευρώ, για να μπορούν να ζήσουν. Και τα εισοδήματα των συζύγων πάντως ήταν κατά μέσο όρο κάτω από 12.000 ευρώ, οπότε στην πλειοψηφία τους έμειναν και αυτά αφορολόγητα.

Υψηλότερα εισοδήματα δήλωσαν το 2011 οι γιατροί. "Αξιοπρεπή" ήταν σε εποχές κρίσεως και τα κέρδη της τάξεως των 30.000-45.000 ευρώ για φαρμακεία, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Πιο χαμηλά εισοδήματα -δικαιολογημένα πάντως σε αρκετές περιπτώσεις- εμφανίζουν επαγγέλματα όπως μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λογιστές. Κυμάνθηκαν στα 17.000-21.000 ευρώ κατά μέσο όρο, σχεδόν όσο και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων. Κοντά στις 10.000 ήταν το εισόδημα για τους αυτοκινητιστές ταξί, ενώ ακόμα χαμηλότερα εισοδήματα εμφανίζουν αρτοποιία, μανάβικα και πωλητές σε υπαίθριες αγορές.

Μικρομεσαίοι έμποροι και χονδρέμποροι δήλωσαν περίπου 15.000 το χρόνο, ενώ οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών φορολογήθηκαν για λιγότερα από 20.000 ευρώ.

Κομμωτές . για τον ΟΓΑ!

Την ίδια ώρα «τραβάνε τα μαλλιά τους» και οι 14.715 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής που, επικαλούμενοι την κρίση, δήλωσαν πως δούλευαν για να βγάλουν μόλις 3.916 ευρώ σε έναν ολόκληρο χρόνο -ή μόλις 12 ευρώ την ημέρα! Εμφανίζονται σαν να ζουν με .κουτσουρεμένη σύνταξη του ΟΓΑ των 330 ευρώ το μήνα.

Το «δράμα» που ζουν τα κομμωτήρια στη χώρα μας αποκαλύπτεται από τα νούμερα που δηλώνουν οι ίδιοι στην εφορία: το 2010 δήλωσαν πως ζουν με ετήσιο εισόδημα περίπου 7000 ευρώ (κατά μέσο όρο). Στην αμέσως επόμενη δήλωση που κατέθεσαν όμως, τα εισοδήματά τους αυτά «κατέρρευσαν» κατά 40%. Με τα τεκμήρια όμως που τους «έπιασαν» πέρυσι, η εφορία τους φορολόγησε για μέσο εισόδημα 5.700 ευρώ. Στην πράξη και πάλι όμως δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για φόρο εισοδήματος, αφού παρέμειναν κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που ίσχυε τότε.

«Νυχτοκάματα» πείνας

«Ψυχικό κάνουν» οι περίπου 31.200 επιχειρηματίες που λειτουργούν μπαρ και κέντρα διασκέδασης στη χώρα μας. Δηλώνουν πως δουλεύουν για το τίποτε και επικαλούμενοι την οικονομική κρίση δήλωσαν κατά κεφαλήν εισόδημα μόλις .6.528 ευρώ -δηλαδή ούτε 550 ευρώ το μήνα!

«Στην πείνα» και τα εστιατόρια, αφού περίπου 35.000 έλληνες εστιάτορες δήλωσαν το 2011 πως ζούσαν με 500 ευρώ το μήνα. Το οξύμωρο είναι πως, εξαιτίας και του «κινήματος των αποδείξεων» (που «μόδα ήταν και πέρασε») δήλωσαν συνολικά εισοδήματα αυξημένα κατά 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2011 δήλωσαν μέσο εισόδημα 6.105 ευρώ.Με τα τεκμήρια όμως φορολογήθηκαν για 50% υψηλότερο εισόδημα, αλλά παρέμειναν τελικώς και πάλι αφορολόγητοι αφού το φορολογητέο δεν ξεπέρασε τα 12.000 ευρώ που ήταν το όριο πέρυσι.

«Μάστορες» στην φοροαποφυγή

Μεροκάματα πείνας δηλώνουν στην εφορία οι ηλεκτρολόγοι που δήλωσαν 9.729 ευρώ ο καθένας, σχεδόν 30% λιγότερα σε σχέση από τα 13.800 ευρώ που είχαν δηλώσει  το 2010.  Σε .τραγική μοίρα εμφανίζονται και οι υδραυλικοί που το 2011 δήλωσαν εισόδημα 10.500 ευρώ κατά μέσο όρο, από 11.378 ευρώ που δήλωναν την προηγούμενη χρονιά. Οι περισσότεροι έμειναν έτσι επίσης αφορολόγητοι.

Τι δήλωσαν το 2011 οι 779.319 επιχειρήσεις σε 576 κλάδους δραστηριοτήτων
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΛΗΘΟΣ
ΜΕΣΟ ΔΗΛΩΘΕΝ
ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΜΕΣΟ ΔΗΛΩΘΕΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
417
54207,74
70031,36
4η
ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
24.447
47327,13
62060,39
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
7.369
46.167,73
61.773,43
12η
ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ
4.125
33.202,54
40.225,71
18η
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
703
27.682,00
39.941,82
43η
ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ
17.281
21.803,78
32.265,20
44η
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
40.409
21.665,99
30.985,06
46η
ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
38.817
21.603,69
34.344,24
52η
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ
11.078
20.442,46
35.175,79
90η
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
14.575
17.517,70
28.291,94
94η
ΟΙΚΟΙ ΕΥΓΗΡΙΑΣ
33
17.378,13
24.290,02
95η
ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΙ ΚΡΕΑΤΟΣ
624
17.350,62
22.105,92
107η
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
2.533
16.637,77
24.345,09
112η
ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
4.073
16.449,33
21.824,23
122η
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ
139
16.134,44
25.824,20
125η
ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΗΔΕΙΩΝ
890
15.873,51
20.433,75
128η
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ
396
15.685,68
26.639,68
187η
ΤΕΧΝΙΚΗ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
19
13.685,60
19.909,98
195η
ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ
1.622
13.591,06
18.609,79
197η
ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΤΩΝ
1.364
13.526,72
19.060,97
200η
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ
3.299
13.500,53
18.490,66
229η
ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
88
12.762,86
20.652,23
252η
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ
17.889
12.172,60
21.020,95
264η
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ
344
11.859,56
17.795,80
278η
ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ
16.182
11.605,81
16.152,01
336η
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΑΞΙ
29.813
10.196,19
15.307,86
357η
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ
8.776
9.729,57
14.376,52
481η
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
12.514
6.818,92
10.738,78
495η
ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
3.722
6.520,63
9.946,47
507η
ΜΑΝΑΒΙΚΑ
3.271
6.253,52
10.046,69
514η
ΦΟΥΡΝΟΙ
6.154
6.139,94
11.661,11
515η
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
33.631
6.105,79
10.511,86
519η
ΕΜΠΟΡΙΟ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ
3.636
5.993,57
13.292,83
523η
ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ
841
5.890,14
9.980,34
554η
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΣΚΩΝ –VIDEO CLUB
599
4.277,73
10.072,48
558η
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙA, ΚΟΥΡΕΙA ΚΑΙ ΚΕΝΤΡAΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
14.715
3.916,14
10.970,76
564η
ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ  ΣΕ ΠΑΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
2.139
2.396,41
4.922,13

ΣΥΝΟΛΑ
779.319
13.307,11
20.513,06
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΜΕΣΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΤΟ 2010 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ
457.386


Read more...