Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ


Οι συναντήσεις Σαμαρά με τρόικα και Ντράγκι δίνουν τον... τόνο


Οι συναντήσεις Σαμαρά με τρόικα και Ντράγκι δίνουν τον... τόνο
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μεγαρο Μαξίμου, δε συμφώνησαν... Ούτε όμως και διαφώνησαν. Αποφάσισαν να πάρουν μια μικρή παράταση ως την Τετάρτη, προκειμένου να καταλήξουν στην οριστική μορφή του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και αφού έχουν προϋπάρξει τόσο οι σημερινές συναντήσεις των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου με τηντρόικα, όσο και η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, στην έδρα τηςΕΚΤ, στην Φρανκφούρτη.Ο χρόνος διάρκειας της χθεσινής σύσκεψης αλλα και οι σιβυλλικές δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών –ιδιαιτέρως του κ. Κουβέλη- άφησαν περιθώριο για πολλαπλές ερμηνείες. Από τα πεδία διαφωνίας ανάμεσα στους επικεφαλής των τριών κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση, μέχρι και την ίδια τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος. 

Εν τούτοις, με μία προσεκτικότερη προσέγγιση των δηλώσεων, γίνεται αντιληπτή η ευθυγράμμιση των τριών πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τον αποκλεισμό ενδεχόμενων οριζόντιων περικοπών. Ωστόσο, τα πάντα δείχνουν να έχουν παραπεμφθεί στις συναντήσεις τουπρωθυπουργού με την τρόικα και, συναφώς, με τη στάση των επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου. 

Μάλιστα, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προεξόφλησαν με τις δηλώσεις τους την κυβερνητική συνοχή και την κοινοβουλευτική στήριξη στο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να κλείσει η όποια συζήτηση θα μπορούσε να απειλήσει με σενάρια κυβερνητικής αστάθειας και πολιτικών ανατροπών. 

Η στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ βέβαια παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές έχουν δημοσιοποιήσει τις εναλλακτικές τους προτάσεις που συνθέτουν τα ισοδύναμα απένανι στις περικοπές που προβλέπονται στο πακέτο των 11,5 δις. Ισοδύναμα όμως τα οποία φαίνεται να απορρίπτονται από την Τρόικα, η οποία θεωρεί ότι τα σχετικά μέτρα είναι ουσιαστικά στον αέρα. 


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: