Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνική απόφαση η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, λέει το ΔΝΤ «Σχέδιο της Αθήνας, προσφέρουμε τεχνογνωσία»

«Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης» είναι η απόφαση για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, απαντά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο θόρυβο που προκάλεσαν οι σχετικές ανακοινώσεις των αξιωματούχων της τρόικας, εκφράζοντας μάλιστα τη «λύπη του» εάν δόθηκε η εντύπωση πως το ΔΝΤ δεν σέβεται τη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους.

Ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ ανέφερε την Πέμπτη ότι
«το σχέδιο για αξιοποίηση είναι της Αθήνας, και η ΕΕ και το ΔΝΤ προσφέρουν τεχνογνωσία στη χάραξη ενός τέτοιου σχεδίου».

Κληθείς να σχολιάσει την ένταση που υπήρξε το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά τις ανακοινώσεις της τρόικας στην Αθήνα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Ταμείο έχουν πλήρη σεβασμό στις δικαιοδοσίες και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες τις πτυχές της λήψης αποφάσεων», και εξέφρασε τη «λύπη του» εάν δόθηκε διαφορετική εντύπωση.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι πρόκειται για σχέδιο της Αθήνας.

«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να μεγιστοποιήσει το όφελος από το μεγάλο σύνολο (returns from the large portfolio) δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας, και οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ την υποστηρίζουν, προσφέροντας τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την χάραξη ενός τέτοιου σχεδίου».

Απαντώντας ουσιαστικά στις ενστάσεις σε ό,τι αφορά την τακτική της παραχώρησης συνεντεύξεων Τύπου εκ μέρους της Τρόικας μετά το πέρας κάθε αξιολόγησης, ο κ. Χόλεϊ χαρακτήρισε τη δυνατότητα επικοινωνίας «σημαντική», τόνισε ότι αυτή πρέπει να είναι «αποτελεσματική», αλλά πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν επιμένει στη συγκεκριμένη μορφή που θα πρέπει να έχει αυτή.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν οι τριβές που υπήρξαν θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνέχιση του μνημονίου, απάντησε ότι «το πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στον σωστό δρόμο»।
tanea.gr
Read more...

Παπανδρέου κατά… καταστροφολόγων

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τον «ορυμαγδό απαισιοδοξίας»


http://img.protothema.gr/B6FA7D8F9D625BD8F4B22F4BFA117A31.jpg

Κατά όσων καταστροφολογούν στράφηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέουέκανε λόγο για «ορυμαγδό απαισιοδοξίας από τσιτάτα διαφόρων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων», που, μεταξύ άλλων, υποστήριζαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από 10% και ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός ο «ορυμαγδός απαισιοδοξίας» συνεχίζεται και από μερίδα των ΜΜΕ και γενικότερα, μέσα από ένα κλίμα καταστροφολογίας, μεμψιμοιρίας και παραίτησης.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετική την αξιολόγηση της τρόικας, που εξασφάλισε την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της κυβέρνησης για τη μη πώληση δημόσιας περιουσίας, η οποία θα κατοχυρωθεί με νόμο, ενώ θα υπάρξει και συνταγματική πρόβλεψη. Επίσης, ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται υπό την εποπτεία τους και να κάνουν προτάσεις για την αξιοποίησή της.

«Η χώρα δεν καταρρέει. Αντίθετα έχει αποκτήσει πρόσωπο και αξιοπιστία, παράλληλα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αγορών», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.


Read more...

“Γκάφα” Παπακωνσταντίνου φέρνει αντάρτικο στη Βουλή

Τα μάζεψε ο Σαχινίδης


http://img.protothema.gr/FEAFC7CA29113E9343ADA936B7C6F60A.jpg
Δεύτερο πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες, καθώς μετά το πρωτοφανές αλαλούμ με τους ημιυπαίθριους, μία “γκάφα” του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκάλεσε “αντάρτικο” από περίπου είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας!

Ο λόγος για διάταξη στο νομοσχέδιο περί απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία επέτρεπε σε δικηγόρους να ανοίγουν δικηγορικές εταιρείες σε όποια περιφέρεια της χώρας διαθέτει πρωτοδικείο, δημιουργώντας έτσι παραρτήματα σε όλη την χώρα.

Η “γκάφα” έγκειται στο ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη είχε προηγηθεί αρκετή κουβέντα σε επίπεδο βουλευτών και φορέων, καθώς εκτιμήθηκε ότι η δυνατότητα ανοίγματος παραρτημάτων θα μπορούσε να ευνοήσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παραδικαστικά κυκλώματα. Και, τελικώς, είχε συμφωνηθεί να απαλειφθεί από το σχέδιο.

Ωστόσο, το κείμενο το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών – στον οποίο οι …κακές γλώσσες χρεώνουν και μέρος του μπάχαλου για τους ημιυπαίθριους, αφού η εμφάνιση του ΤΑΠ στην εγκύκλιο εξυπηρετεί τα έσοδα – περιείχε την επίμαχη διάταξη!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα ξεκαθάρισε στον παρόντα υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη πως «η διατύπωση που υπάρχει δεν μας κάνει» ενώ εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης προειδοποίησε ότι «Στο πλαίσιο της συναίνεσης θέλουμε να το κάνετε δεκτό (σ.σ. το αίτημα για αλλαγή του άρθρου) και σκεπτόμαστε αν δεν το κάνετε να ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία».

Μπροστά στις αντιδράσεις και με φόντο το ενδεχόμενο καταψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου, ο υφυπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης ανέλαβε να βγάλει τα …κάστανα από την φωτιά!

Έτσι, οι δικηγορικές εταιρείες θα επιτρέπεται να συστήνονται μόνο από μέλη του ίδιου δικηγορικού συλλόγου…

Η κίνηση κατεύνασε τα πνεύματα καθώς ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως «Λάθη γίνονται και θα γίνονται, το σημαντικό είναι να έχεις το πολιτικό θάρρος να τα διορθώνεις» ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε την αλλαγή σε «αναδίπλωση της κυβέρνησης μπροστά στον κίνδυνο της καταψήφισης»...
Read more...

Ρωσία: Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν την εικόνα του τσάρου Νικόλαου Β'...



Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη για να προσκυνήσουν τη "θαυματουργή" εικόνα του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικόλαου Β΄, ο οποίος
εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους και αγιοποιήθηκε από τη ρωσική ορθόδοξη
εκκλησία το 2000. "Είμαι Ρώσος και ορθόδοξος και για εμένα ο... άγιος μάρτυρας Νικόλαος Β΄ είναι ένα σύμβολο της Ρωσίας", είπε ο Ανατόλι Κρούγκλοφ, 65 ετών, ενώ περίμενε στην ουρά που κατέληγε στην εικόνα, σε ένα εκθεσιακό κέντρο της πρώην αυτοκρατορικής
πρωτεύουσας.
Η εικόνα του τελευταίου τσάρου είναι αντίγραφο της αυθεντικής που βρίσκεται
στις ΗΠΑ και η οποία το 1998 θεωρήθηκε "θαυματουργή" επειδή αναδίδει ευωδιά
μύρου. Ο τότε πατριάρχης της Ρωσίας, Αλέξιος Β', είχε τοποθετήσει την εικόνα σε
ένα αεροπλάνο για να πετάξει πάνω απ' όλη τη Ρωσία.
"Η αναγέννηση της Ρωσίας θα ξεκινήσει με την αναγέννηση της πίστης. Είμαι πολύ
ικανοποιημένος που βλέπω πολύ κόσμο εδώ, κοντά στην εικόνα του τσάρου μάρτυρα",
είπε ο 57χρονος Σεργκέι Αντοτσένκοφ.
Ο Νικόλαος Β', η σύζυγός του Αλεξάνδρα και τα πέντε τους παιδιά εκτελέστηκαν
από την Τσεκά, την πολιτική αστυνομία των Μπολσεβίκων, στις 17 Ιουλίου 1918 στο
Εκατερίνεμπουργκ των Ουραλίων. Τα λείψανά τους ενταφιάστηκαν το 1998 στην Αγία
Πετρούπολη, στον οικογενειακό τάφο των Ρομανόφ.



ΑΠΕ


Read more...

Συγγνώμη για τη σύγχυση στο θέμα των ημιυπαίθριων ζητά ο Γ.Ντόλιος

Έκλεισε το θέμα

Ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος
Ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Τη λύπη του για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με το θέμα της επιπλέον επιβάρυνσης στους ημιυπαίθριους εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα θα λυθεί οριστικά με νομοθετική ρύθμιση.

Όπως μετέδωσε το ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Ντόλιος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του στη Θράκη, κατά συνέπεια φαίνεται ότι λήγει το θέμα που δημιουργήθηκε.

Το θέμα με την εγκύκλιο

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε στο site του υπουργείου και υπογράφεται από τον υφυπουργό Γ.Ντόλιο, προβλέπει ότι παραμένει στους δήμους η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας), σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης (ημιυπαίθριοι).

Η εγκύκλιος αυτή αφορά 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 3843/2010, απάλλασσε τους ενδιαφερόμενους από κάθε δημοτικό τέλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, οι ημιυπαίθριοι, ανοικτοί και κλειστοί, ανεξάρτητα αν έχουν αλλάξει χρήση ή όχι, χαρακτηρίζονται στεγασμένοι χώροι και επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδότησης).

Προβλέπονται, επίσης, πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους και έτσι τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να τους επιβάλλουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συγκρούσεις και αιματοχυσία σε Λιβύη, Μπαχρέιν, Υεμένη

Από την μεταφορά στο νοσοκομείο τραυματία στο Μπαχρέιν
Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη, στις σημερινές ταραχές. Στο Μπαχρέιν, στρατιώτες ανέλαβαν τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Μανάμα, ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που άφησε τρεις νεκρούς, 231 τραυματίες και περίπου 60 αγνοουμένους. Την ίδια ώρα, στην Υεμένη, οι σκληρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών-αντιπάλων και υποστηρικτών της κυβέρνησης συνεχίζονται. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι ταυματίστηκαν στις τελευταίες ταραχές.

Στη Λιβύη

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, αναφέρεται σε ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης από το εξωτερικό.

«Τα βίαια επεισόδια» που γίνονται στη Βεγγάζη, χίλια χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, προκάλεσαν έως τώρα το θάνατοι έξι πολιτών και τον τραυματισμό 35, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Aλ Γιουμ και Αλ Μάναρα.

Παράλληλα, προστίθεται στις ιστοσελίδες αυτές, δικηγόροι που διαδηλώνουν έξω από ένα δικαστήριο της πόλης ζητούν να καταρτιστεί Σύνταγμα για τη χώρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθές ότι υπάρχουν και τέσσερις νεκροί σε ανάλογα επεισόδια στην πόλη Αλ Μπάιντα, ενώ λιβυκές εφημερίδες μιλούν μόνο για δύο νεκρούς στην πόλη αυτή που βρίσκεται ατα ανατολικά της Βεγγάζης.

Στο Μπαχρέιν

Ύστερα και από την τελευταία επιχείρηση της αστυνομίας, η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης όπως δήλωσε ο ηγέτης του σιιτικού κόμματος Wefaq, σεΐχης Αλι Σαλμάν.

Ανυποχώρητες πάντως φαίνονται οι αρχές καθώς, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η τάξη στους δρόμους της χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ην.Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό της του Μπαχρέιν για να του εκφράσει τη βαθειά της ανησυχία μετά την επιδρομή της
αστυνομίας. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ.

Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων φαίνεται πως είχε ως στόχο να προλάβει η κυβέρνηση πιθανή εξάπλωσή τους.

Την κατάσταση στο Μπαχρέιν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών του Κόλπου.

Στην Υεμένη

Στην Υεμένη, σκληρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις, κατά την 7η μέρα των διαδηλώσεων, ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Σαναά όταν 1.500 διαδηλωτές δέχτηκαν την επίθεση περίπου 800 υποστηρικτών της κυβέρνησης που κρατούσαν πέτρες και ξύλα.

Οι νέοι στους δρόμους της Υεμένης καταγγέλλουν διαφθορά και διαμαρτύρονται για την ανεργία। Ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντάλαχ Σάλεχ ο οποίος κρατά τα ηνία επί 32 χρόνια.
.tanea.gr/
Read more...

Με φυλάκιση έως 20 χρόνια θα τιμωρείται η φοροδιαφυγή Τα όπλα κατά της φοροδιαφυγής στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου


Έως και 20 χρόνια φυλάκιση για υποθέσεις φοροδιαφυγής προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, χαρακτηρίζονται ως «συνεχές αυτόφωρο» τα αδικήματα μη καταβολής ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Στο συμβούλιο συζητήθηκε το ζήτημα της σύστασης Οικονομικής Αστυνομίας, με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας της. «Θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου», φέρεται να δήλωσε.

Ενστάσεις για το πού θα υπάγεται η Οικονομική Αστυνομία διατύπωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Τελικά, συμφωνήθηκε το σώμα να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο «οικονομικός εισαγγελέας» θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως αποφασίστηκε, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας θα είναι κακούργημα αν τα ωφελήματα για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών υπερβαίνουν τα 73.000 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα δίωξής των οικονομικών εγκλημάτων ξεκινά από το «αυτόφωρο της τέλεσης» και εκτείνεται έως το 1/3 του χρόνου παραγραφής, που είναι για τα πλημμελήματα πέντε χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια.

Συνεπώς, τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι με αυτό γίνεται μεγάλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών γενικότερα, παράλληλα με εκείνη για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους οι θέσεις τους θα αυξηθούν εφάπαξ από 10%-20%, ενώ η κατανομή τους θα γίνει στις ειρηνοδικειακές περιφέρειες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου και τη θεσμοθέτηση τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής।

tanea.gr

Read more...

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου Ανακαλείται η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους


Με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αποσύρθηκε το μεσημέρι η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίησή της.

Την απόσυρση της εγκυκλίου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.

«Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», δήλωσε ο κ. Ντόλιος στην Ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για άμεση ανάκληση της εγκυκλίου κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου -με την υπογραφή του Γ. Ντόλιου-, παρέμενε στους δήμους η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας), σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης (ημιυπαίθριοι).

Η εγκύκλιος αυτή αφορά 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 3843/2010, απάλλασσε τους ενδιαφερόμενους από κάθε δημοτικό τέλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, οι ημιυπαίθριοι, ανοικτοί και κλειστοί, ανεξάρτητα από το αν έχουν αλλάξει χρήση ή όχι, χαρακτηρίζονται στεγασμένοι χώροι και επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδότησης).

Προβλέπονται, επίσης, πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους και έτσι τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να τους επιβάλλουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί.

Με αφορμή τη σύγχυση που προκλήθηκε, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση.

«Ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στο κράτος, γιατί του λέει ψέματα και τον κοροϊδεύει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης.

Πρόκειται για το «απόλυτο πολιτικό λάθος· ο κόσμος έπρεπε να γνωρίζει» δήλωσε στον ρ/σ ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, Στράτος Παραδιάς।

.tanea.gr

Read more...

Ανατροπές για τους ένστολους ...



Νέο καθεστώς τίθεται σε ισχύ για τη συνταξιοδότηση των ένστολων με τις αλλαγές να υλοποιούνται σε... δόσεις. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως μέσα σε μία πενταετία τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης από 24,5 θα φτάσουν στα 40 (μεταξύ των οποίων, ωστόσο, θα είναι και πλασματικά χρόνια).

Οι ... νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος καταγράφονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Συγκεκριμένα, τρεις είναι οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (3865/10): Από την 1η Ιανουαρίου 2011 αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στόχος είναι σταδιακά να κλείσουν οι «πόρτες εξόδου» πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους ή εναλλακτικά 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης δεν αγγίζει τους στρατιωτικούς που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (με βάση τα ισχύοντα κατά περίπτωση) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα παλαιά όρια ηλικίας και δεν επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους μέχρι τότε δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις ξεκινά φέτος η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μέχρι πέρυσι απαιτούνταν 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ωστόσο φέτος θα χρειαστούν 26 χρόνια.

Η αύξηση των απαιτούμενων ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το 2014 να απαιτούνται 30,5 έτη. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 η συνταξιοδότηση θα γίνεται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Νέες ρυθμίσεις προβλέπονται και για τους τρίτεκνους, με τις αλλαγές να ευνοούν τους άντρες ασφαλισμένους, αλλά να επιβαρύνουν σημαντικά τις γυναίκες. Ουσιαστικά καθιερώνεται ενιαίο καθεστώς στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές διατάξεις μπορεί να ασκηθεί πλέον και από τους δύο γονείς.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως αυξάνονται σταδιακά τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τους τρίτεκνους, προκειμένου το 2013 να φτάσουν τα 25 (φέτος απαιτούνται 21 χρόνια). Ως αντιστάθμισμα καταργούνται οι περιορισμοί που προβλέπουν πως οι άντρες μπορούν υπό όρους να συνταξιοδοτηθούν με το ευνοϊκό καθεστώς των τριτέκνων (π.χ. να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση).

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διευκρινίσεις που δίνονται στην εγκύκλιο για τον υπολογισμό των συντάξεων, καθώς από το 2015 θα τεθούν σε ισχύ νέες ρυθμίσεις. Ετσι όσοι θεμελιώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 συνταξιοδοτικό δικαίωμα -δηλαδή συμπληρώσουν 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας- δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές. Αντιθέτως, όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με νέο τρόπο. Συγκεκριμένα θα υπάρξει ενιαίο σύστημα στο Δημόσιο, αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με το τελικό ποσό να προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Αλλαγές υπάρχουν και στις προϋποθέσεις διπλασιασμού του χρόνου υπηρεσίας των στρατιωτικών (π.χ. όσων υπηρετούν σε υποβρύχια, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων κ.α.). Οσοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 θα χρειαστεί να συμπληρώσουν 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (μέχρι πέρυσι χρειάζονταν 18 ή 20 χρόνια, ανάλογα με την περίσταση).

Τέλος, και στα Σώματα Ασφαλείας δίνεται η δυνατότητα αναγνώριση του χρόνου σπουδών, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η θεμελίωση δικαιώματος, αλλά και να δοθεί προσαύξηση στη σύνταξη. Μάλιστα, με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο καταργούνται οι περιορισμοί, με βάση τους οποίους έπρεπε να συμπληρωθεί 25ετία για την προσμέτρηση του χρόνου σπουδών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ


Read more...

Αξιοποίηση κληροδοτημάτων 10 δις...



Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής που έχει αναλάβει την αναμόρφωσης της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές.
Η νομοτεχνική επιτροπή που συγκροτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2010 έχει αναλάβει τη... μελέτη και την σύνταξη νομοσχεδίου για τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και τις σχολάζουσες κληρονομιές, με σκοπό να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπεται από Αναγκαστικό Νόμο του 1939.

Συγκεκριμένα, επιχειρείται να μπει φρένο στις «εκτροπές» συγκεκριμένων κληροδοτημάτων από τον σκοπό λειτουργίας τους και στην αναποτελεσματική εποπτεία της Πολιτείας, μέσα από σύγχρονους μηχανισμούς. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως οι δυνατότητες αξιοποίησης των εθνικών κληροδοτηµάτων είναι πολύ μεγάλες, καθώς η αξία των κληροδοτημάτων υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η κινητή και ακίνητη περιουσία των πολύ μεγάλων Κοινωφελών Περιουσιών.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη καταγραφή εθνικών κληροδοτηµάτων και σχολαζουσών κληρονοµιών, ώστε σε επόμενο στάδιο να μπορέσει να αξιοποιήσει τις εν λόγω περιουσίες και κυρίως να επιβάλει φόρους στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτηµάτων.

Είναι ενδεικτικό πως πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονοµιές ουδέποτε αναζητήθηκαν και βρίσκονται αναξιοποίητες στο Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει χρονικός περιορισμός στην αποδοχή κληρονοµιών, πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονοµιές θα περνούν απευθείας στο Δηµόσιο. Έτσι, και οι κληρονόμοι θα αποδέχονται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τις κληρονοµιές και θα αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους προς όφελος των δηµοσίων εσόδων.
dete.gr


Read more...

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΑ 4 ΣΤΑ 5 ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Λιγότερο από το 20% των δημόσιων κτημάτων ή, για την ακρίβεια, 8.000 είναι ελεύθερα και συνεπώς αξιοποιήσιμα, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών. Τα υπόλοιπα είναι καταπατημένα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους παίζεται στις...
αίθουσες των δικαστηρίων.

Το υπουργείο Οικονομικών πελαγοδρομεί επί δεκαετίες (τουλάχιστον από την πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης) μεταξύ βουνών, πεδιάδων και παραλιών προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τη δημόσια περιουσία.

Και πώς το Δημόσιο μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του όταν δεν μπορεί καν να την προστατεύσει; Τα βιλαέτια των Τούρκων και τα παραχωρημένα κτήματα σε Βαυαρούς εξαφανίστηκαν και πέρασαν ως διά μαγείας σε ιδιώτες - τους μεγάλους καταπατητές, όπως συνηθίζει να τους κατονομάζει το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

Τα ελεύθερα δημόσια κτήματα, που μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του υπουργείου, είναι μόλις 7.741, συνολικής έκτασης 245.000 στρεμμάτων! Σύμφωνα δε με άλλη μελέτη, του ΙΣΤΑΜΕ, το 13,47% ή 9.563 ακίνητα είναι ελεύθερα, τονίζοντας ότι η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων ακινήτων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο! Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και 598 νησιά.

Παραχώρηση για 40-100 χρόνια

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν αφορά κατ' ανάγκη την πώλησή της, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση το τελευταίο 24ωρο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της τρόικας για τα 50 δισ. ευρώ. Η αξιοποίησή της, όμως, μπορεί να αφορά στην παραχώρησή τους για 40 ή 50 ή 100 χρόνια!

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο πόσα μπορεί να αντλήσει το Δημόσιο από την «αξιοποίηση» της ελεύθερης δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο, μπορεί να αντληθούν 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα, η αξία των ακινήτων ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ κι αν η Ελλάδα καταφέρει να τα αξιοποιήσει, μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της ακόμα και στο όριο του ΟΟΣΑ, στο 100% του ΑΕΠ.

Εξαγορά καταπατημένων

Η αξιοποίηση δεν σταματά μόνο στην εκχώρηση ή πώληση δημόσιων κτημάτων. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί τέλος και στα καταπατημένα, με την εξαγορά τους από τους καταπατητές έναντι κάποιου αντιτίμου, που μπορεί να φέρει συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση προωθείται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών και δεν αποκλείεται να συζητηθεί από την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδριάζει εκτός απροόπτου την Παρασκευή.

Η ιστορία της δημόσιας περιουσίας δεν είναι καινούργια. Η πρώτη μεγάλη απόπειρα καταγραφής της έγινε το 2004 από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στο εμπιστευτικό υπηρεσιακό Πρόγραμμα Δράσης, που παρουσιάζει σήμερα η «Ε», καταγράφονται τα εξής στοιχεία:


* Στις πρωτεύουσες των νομών 45% των δημόσιων κτημάτων ή 1.670 είναι καταπατημένα και μάλιστα 1.089 από αυτά είναι εντός σχεδίου πόλης. Στις πόλεις αυτές μόνο το 20% ή 747 κτήματα είναι ελεύθερα και τα υπόλοιπα είναι μισθωμένα (253) ή παραχωρημένα (764) ή με ασαφή αιτιολογία ως προς τη χρήση (255).

* Συνολικά στη χώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν 97.029 δημόσια (68.993) και ανταλλάξιμα (28.036) κτήματα συνολικής έκτασης 3.500.000 στρεμμάτων.

Εξ αυτών τα 89.288 κτήματα (27.195 έκτασης 1.455.000 στρεμμάτων είναι ανταλλάξιμα) έκτασης 3.255.000 στρεμμάτων είναι καταπατημένα. Ως εκ τούτου, μόνο 7.741 δημόσια κτήματα συνολικής έκτασης 245.000 στρεμμάτων είναι ελεύθερα και συνεπώς αξιοποιήσιμα.

Στα μεν αγροτικά καταπατημένα δημόσια κτήματα βρίσκονται εκμεταλλεύσεις με ή χωρίς κατοικίες, στα δε αστικά έχουν ανεγερθεί κατοικίες ή ακόμα και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, εργαστήρια ή επαγγελματικά κτήρια.

Χιλιάδες αιτήσεις εξαγοράς καταπατημένων κτημάτων βρίσκονται στα συρτάρια των υπηρεσιών του υπουργείου επί δεκαετίες. Το 2004, με τους υπολογισμούς της αρμόδιας διεύθυνσης, αν προχωρούσαν σε εξαγορά των καταπατημένων έναντι 310 ευρώ το στρέμμα θα έπαιρναν πάνω από 1 δισ. ευρώ!

Μάχες με τους διεκδικητές

* Εκατοντάδες διεκδικητές αντιμάχονται με το Δημόσιο, προκειμένου να μοιράσουν τα «φιλέτα» της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Μεγάλες εκτάσεις, σε Ηλιούπολη, Γαλάτσι, Νέα Ερυθραία, Νέο Ηράκλειο, Αγία Παρασκευή, δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι 10 μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει καταγράψει το υπουργείο Οικονομικών είναι τα κτήματα Βεΐκου στην Ομορφοκλησιά Γαλατσίου (4.500 στρέμματα), Νάστου σε Ηλιούπολη - Αργυρούπολη - Αλιμο, Καραπάνου σε Ανω και Κάτω Τράχωνες Γλυφάδας, Συνοικισμός Γεωργίου Παπανδρέου στο Αττικό Αλσος, Καπράλου στα Τουρκοβούνια (1.300 στρέμματα), Κοκκινόβραχου - Τσελεπίτσαρη - Κουτσικάρι - Καραβά στο Κερατσίνι, Μορτερό ή Καστρίτσα στη Νέα Ερυθραία (άνω των 200 στρεμμάτων), Πεύκα - Βερδή στην Πετρούπολη (433 στρέμματα), Αποικία Βαυαρών στο Νέο Ηράκλειο (5.880 στρέμματα) και Αγ. Ιωάννης Κυνηγός στο Χαλάνδρι (60 στρέμματα)

ΙΣΤΑΜΕ: 100 από τα 71.000

Σύμφωνα με την έρευνα του Βασίλη Μαγκλάρα από το ΙΣΤΑΜΕ, μόνο το 13,47% ή 9.563 ακίνητα είναι ελεύθερα και συνεπώς αξιοποιήσιμα. Το ανησυχητικό (για την κυβέρνηση και την τρόικα) είναι ότι στην έρευνα επισημαίνεται πως από μια δεξαμενή 71.000 ακινήτων, η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο! Από τη μελέτη σημειώνουμε:


* Μόνο το 13,47% ή 9.563 ακίνητα της καταγεγραμμένης περιουσίας είναι ελεύθερα και 2,02% ή 1.435 ακίνητα μερικώς ελεύθερα. Το 22,75% ή 16.154 δημόσια κτήματα είναι άγνωστα και το 40,04% ή 28.427 είναι καταπατημένα.

* Στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου της ΚΕΔ (2008) αναφέρεται ότι για το 25% των καταχωρισμένων ακινήτων, περίπου 18.000 σε σύνολο 71.000, δεν υπάρχουν καταχωρισμένα στοιχεία νομικού καθεστώτος. Το 14% αναφέρονται ως ελεύθερα.

* Υπάρχουν 598 νησιά πλήρους κυριότητας, ποικίλων μεγεθών, από λίγα έως εκατοντάδες στρέμματα. Πέρα από ένα μικρό αριθμό που είναι ήδη παραχωρημένα και αξιοποιούνται για εθνικούς σκοπούς, η υπολειπόμενη μεγάλη πλειονότητα «δύναται να αξιοποιηθεί τουριστικά ή επενδυτικά».

Με χθεσινή ανακοίνωση του, το ΙΣΤΑΜΕ τονίζει πως δεν προτείνει την πώληση ελληνικών νησιών. Από πλευράς κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε χθες ότι «Το ΙΣΤΑΜΕ μιλάει μόνο για αξιοποίηση των νησιών. Μιλάει για ανάγκη να υπάρχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις από την αξιοποίηση αυτών των νησιών. Δεν αναφέρεται πουθενά τίποτα για πώληση».
Read more...

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Ρεπορτάζ : Γ. Χατζηδημητρίου
(από την Ημερησία)
Tη σταθερή απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων και ελεγχόμενων αποκρατικοποιήσεων, σε βάθος πενταετίας και με την φιλόδοξη μεν...
αλλά ρεαλιστική προσδοκία να αποφέρει έσοδα συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε αποφασιστικά χθες από τη Bουλή ο υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Yπογράμμισε, μάλιστα, για πρώτη φορά με τόση ένταση την ανάγκη «να ξεφύγει η δημόσια συζήτηση από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και από την αύξηση των φόρων και να μετατεθεί στις διαρθρωτικές τομές που δίνουν ανάπτυξη στη χώρα, καθώς και σε οτιδήποτε μπορεί να μειώσει το μεγάλο χρέος». Aπαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για εκποίηση κρατικής περιουσίας, μετά την άστοχη παρέμβαση της «τρόικας», ο υπουργός είπε: «Eξηγήσαμε πολύ καθαρά τι σκοπεύουμε και τι όχι στο ζήτημα αυτό. O πρωθυπουργός μίλησε χθες πολύ καθαρά και είπε ότι δεν πουλάμε δημόσια γη. Tι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι δεν πουλάμε το Eλληνικό. Eκμεταλλευόμαστε την έκταση του Eλληνικού με μακροχρόνια μίσθωση, δημιουργώντας ένα επενδυτικό σχήμα με στρατηγικό επενδυτή, δίνοντας μία μίσθωση που εκτείνεται στα 30, 40, 50 χρόνια, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την πώληση».
Στην ατζέντα

O κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν ειδικά σχήματα επενδυτικού χαρακτήρα για την αξιοποίηση και ότι θα προσληφθούν ειδικοί σύμβουλοι για την καταγραφή των δημόσιων ακινήτων. «O στόχος -πρόσθεσε- είναι φιλόδοξος, αλλά είναι και ρεαλιστικός. Kαι σε μία χώρα στην οποία αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου η συζήτηση θα έπρεπε να είναι πώς ακριβώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό και όχι κατά πόσον μπορεί να καλυφθεί. Aκόμα, όμως, κι αν δεν τον πετύχουμε πλήρως, θα έχουμε κάνει αυτό που δεν έγινε ποτέ στην Eλλάδα: Θα έχουμε καταγράψει και θα έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίηση».
Kάτι τέτοιο, επισήμανε, δεν συνδέεται με εξωγενείς παράγοντες, αλλά, όπως επί λέξει ανέφερε «το κάνουμε για μας. Kαι το κάνουμε για ένα πολύ απλό λόγο: γιατί το χρέος της χώρας προτού αρχίσει να αποκλιμακώνεται θα περάσει το 150% και οτιδήποτε μειώνει το χρέος αυτό βοηθά την ελληνική οικογένεια. Γιατί η συζήτηση πρέπει να φύγει από τις περικοπές και να πάει σε τρόπους μείωσης του χρέους».
Υποδομές
Στο ίδιο πλαίσιο, συμπλήρωσε, πως «η σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις, όπου το Δημόσιο θα διατηρεί τη συμμετοχή του στις στρατηγικές υποδομές της χώρας, είναι πράγματα θετικά και τα χρειαζόμαστε πρώτα από όλα εμείς για τους Έλληνες πολίτες πριν από οποιονδήποτε άλλον».
Tην ίδια στιγμή, μετά τη σύγχυση που προκάλεσαν οι «εμπρηστικές δηλώσεις» της τρόικας, ξεκαθάρισε ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο των μελλοντικών της παρεμβάσεων. Xωρίς να κάνει τον κόπο να κρύψει τη μεγάλη δυσφορία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τονίσει προηγουμένως ότι καταργώντας τη ρουτίνα των συνεντεύξεων που έδινε, οι εκπρόσωποι της τρόικας «αυτή τη φορά ξεπέρασαν το ρόλο που έπρεπε να είχαν και υπερέβησαν τα εσκαμμένα.
Aνακοίνωσαν μονομερώς ζητήματα που είναι της ελληνικής κυβέρνησης και κανενός άλλου. Έβαλαν περιεχόμενο σε δεσμεύσεις της κυβέρνησης που κανείς άλλος εκτός αυτής δεν είχε δικαίωμα να το κάνει. Πέρα από αυτό χρησιμοποίησαν και μία σειρά χαρακτηρισμών για ζητήματα που αφορούν την πολιτική της εγχώριας σκηνής, που νομίζω πως ενόχλησαν όλους μας για το ύφος και το περιεχόμενο, και γιατί απλούστατα δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ο στόχος
O υπουργός εξήγησε ότι η άκομψη εμπλοκή της τρόικας φόρτισε αρνητικά το κλίμα, αφού, όπως εξήγησε, «στέρησε τη δυνατότητα από την κυβέρνηση να εξηγήσει τι σημαίνει να βάζεις έναν στόχο 50 δισ. ευρώ, πώς θα το κάνει, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και ποια είναι τα όρια. Όλα αυτά δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να τα κάνουμε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίον έγινε ο χειρισμός». Στο σημείο αυτό, έσπευσε εκ νέου να αποσαφηνίσει ότι ο συγκεκριμένος στόχος «δεν είναι μνημονιακός» για δύο λόγους:
Πρώτον, «γιατί ξεπερνά τα όρια του Mνημονίου, το οποίο τελειώνει το 2013».
Kαι δεύτερον, «γιατί ακόμα και αυτού του είδους οι στόχοι, δηλαδή οι στόχοι εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και έσοδα ακίνητης περιουσίας και μέσα στο πλαίσιο του Mνημονίου, δεν έχουν ποτέ την ίδια δεσμευτικότητα που έχουν άλλοι στόχοι, όπως ας πούμε ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος».
Read more...

ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" 1 ΣΤΑ 10 ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ 2 ΣΤΑ 10 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Αντιμέτωπες με το τσουνάμι των επισφαλειών έρχονται οι τράπεζες, καθώς η βύθιση της οικονομίας οδηγεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε επίπεδα ρεκόρ: 1 στα 10 στεγαστικά δάνεια και 2 στα 10 καταναλωτικά δάνεια βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής...
καθυστέρησης, αντικατοπτρίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον επιχειρηματικά δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ βρίσκονται επίσης σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης. Τους τελευταίους μήνες τα υποκαταστήματα των τραπεζών κατακλύζονται με αιτήσεις δανειοληπτών οι οποίοι ζητούν την αναστολή αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους είτε επειδή έχασαν τη δουλειά τους είτε επειδή παραμένουν για μήνες απλήρωτοι από τις εταιρείες που εργάζονται. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που προσπαθούν να επωφεληθούν θεωρώντας την κρίση ως ευκαιρία να μην επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν, αλλά νοικοκυραίους ανθρώπους που απλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους καθώς η κρίση ανέτρεψε δραματικά τη ζωή τους», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών. Εκτιμούν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 οι καθυστερήσεις θα αυξηθούν περαιτέρω ενώ σταθερά ανοδική, αλλά με ηπιότερο ρυθμό, θα είναι η τάση για το 2011. Με την ανεργία να φτάνει στο 13,5% (Οκτώβριος 2010), το ΑΕΠ να σημειώνει στο τελευταίο τρίμηνο βύθιση κατά 6,6%, τις πραγματικές μέσες αποδοχές να υποχωρούν κατά 9% (για το σύνολο του 2010) και την έλλειψη ρευστότητας να δοκιμάζει τις αντοχές της αγοράς, οι τράπεζες προβλέπουν ότι οι καθυστερήσεις τον Δεκέμβριο του 2010 θα ξεπεράσουν το 11% και μάλιστα ορισμένοι ανεβάζουν τον πήχυ στο 12%. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών για τη μεγάλη αύξηση των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλής λιμένας λόγω της ειδικής σχέσης του Ελληνα με την κατοικία. Η αδυναμία αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου δείχνει ότι πολλοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, αδυνατούν να καλύψουν μια βασική ανάγκη επιβίωσης και κινδυνεύουν να χάσουν την κυριότητα του ακινήτου. Σε μεγάλο πονοκέφαλο για δανειολήπτες έχουν εξελιχθεί τα στεγαστικά δάνεια που είχαν δοθεί σε ελβετικό φράγκο, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνόλου των στεγαστικών δανείων. Οσο το ελβετικό φράγκο βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το ευρώ και η ισοτιμία ξεπερνούσε το 1,5, όσοι είχαν «ελβετικά στεγαστικά» επωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από τη συναλλαγματική διαφορά. Τα συναλλαγματικά κέρδη χάθηκαν από τη στιγμή που η ισοτιμία ευρώ/φράγκου υποχώρησε κάτω από το 1,481. Σήμερα η ισοτιμία βρίσκεται στο 1,3 και οι δανειολήπτες σε φράγκο ζημιώνονται, καθώς απαιτούνται περισσότερα ευρώ για την αγορά του ελβετικού νομίσματος και την αποπληρωμή της δόσης του δανείου.
Read more...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμβασιούχων την Πέμπτη στο Σύνταγμα

Στις 6 το απόγευμα

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Συμβολική σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, οι συμβασιούχοι του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση για τη συγκέντρωση ελήφθη από το Πανελλήνιο Συντονιστικό των Συμβασιούχων που συγκροτείται από συμβασιούχους 38 φορέων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Τα μέλη του Συντονιστικού, σε ανακοίνωσή τους, αφού υπενθυμίζουν τη δικαστική πορεία που έχουν ακολουθήσει οι συμβασιούχοι στον Άρειο Πάγο, αναφέρονται στην τελευταία δίκη η οποία έγινε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 20 Ιανουαρίου 2011, κατά την οποία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντες και ο αρεοπαγίτης, Α.Δουλγεράκης, εισηγήθηκαν τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ακόμη, επισημαίνουν οι συμβασιούχοι ότι η παρουσία τους έξω από τον Άρειο Πάγο «θα συνεχιστεί μέχρι να κατανοήσουν οι αρεοπαγίτες μας ότι δεν μπορούν να προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με την βούληση των κυβερνώντων, καταπατώντας ουσιαστικά θεσμούς και όρκους και ανατρέποντας τη μία απόφασή τους μετά την άλλη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι έχουν αποφασίσει την συνέχιση του αγώνα τους σε όλα τα επίπεδα μέχρι την τελική τους δικαίωση και προστίθεται: «Η πορεία αυτή αποτελεί μονόδρομο για όλους εμάς, απέναντι στον στόχο της οριστικής μας εξόντωσης, μετά τη μακροχρόνια εκμετάλλευσή μας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ως πολίτες αυτού του κράτους έχουμε αποφασίσει να εναντιωθούμε απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των μισθών, τη μείωση των συντάξεων, το ξεπούλημα των περισσότερων φορέων του ελληνικού δημοσίου, τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διάλυση και την οικονομική εξαθλίωση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ερµηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονοµικών µε όλες τις αλλαγές Οι ανατροπές στις συντάξεις των ενστόλων


tanea.grΣε οκτώ σηµεία επικεντρώνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των ενστόλων υπαλλήλων (στελεχών των Ενόπλων Δυνάµεων και των Σωµάτων Ασφαλείας καθώς καιτου Πυροσβεστικού Σώµατος) σύµφωνα µε χθεσινή ερµηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονοµικών µετά την εφαρµογή του ασφαλιστικού νόµου 3865/2010.

Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος είναι διαθέσιμο μόνο για τους συνδρομητές της ηλεκτρονικής έκδοσης των ΝΕΩΝ στο http://digital.tanea.gr

Read more...

Σύγχυση για τους ηµιυπαίθριους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ


Ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης  (αριστερά) και ο υφυπουργός  Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος  (δεξιά) που χειρίζονται το θέµα  των ηµιυπαίθριων
Διπλωµατικό... επεισόδιο προκλήθηκε χθες µεταξύτων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος µετά το «είπα - ξείπα» για τα δηµοτικά τέλη.

Τα δυο υπουργεία δίνουν διαφορετική ερµηνεία για το αν οι παράνοµα κλειστοί χώροι που τακτοποιούνται (όπως είναι οι ηµιυπαίθριοι, οι σοφίτες, τα πατάρια κ.ά.) λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των δηµοτικών τελών. Με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ στις 28 Ιανουαρίου επισηµαίνεται «ότι δεν λαµβάνονται υπόψη για τον υπολογισµό των δηµοτικών τελών». Ωστόσο, µε προχθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι υπολογίζονται, µεσυνέπεια νααρχίσει η διαµάχη.

Διαρροη. Το απόγευµα το ΥΠΕΚΑ «διέρρεε» ότι θα εκδιδόταν ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών µε την οποία θα ξεκαθαριζόταν ότι ισχύουν τα όσα προβλέπονται από τη νέα ρύθµιση για την τακτοποίηση των παράνοµα κλειστών χώρων. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τόνισε µιλώντας στα «ΝΕΑ»ότι µε βάση τον νέο νόµο τα δηµοτικά τέλη δεν λαµβάνονται υπόψη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουν τη θέσητους στο γεγονός – όπως επισηµαίνεται στην εγκύκλιο – ότι «το εµβαδόν των ηµιυπαίθριων χώρων, των πιλοτών και των παταριών λαµβάνεται υπόψη πρωτογενώς ως στεγασµένος χώρος του κτιρίου για τον υπολογισµό τού ύψους τέλους καθαριότητας και φωτισµού και τού φόρου ηλεκτροδοτούµενων χώρων χωρίς να εξετάζεται η πραγµατική χρήση των χώρων αυτών. Επίσης, τα εκ της νοµοθεσίας προβλεπόµενα πρόστιµα επιβάλλονται, µεταξύ άλλων, στην περίπτωσηµη δήλωσης των χώρων αυτών και εν γένειλόγω της ανακρίβειας της δήλωσης ως προς το εµβαδόν τωνστεγασµένων χώρων του ακινήτου». Οµως, ηκοινή πρακτική στους περισσότερους δήµους – που δεν διαθέτουν προσωπικό για την καταµέτρηση του εµβαδού των σπιτιών – είναι να υπολογίζονται τα δηµοτικά τέλη µε βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας που αναγράφονται στην οικοδοµική άδεια. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Ετσι, µε βάση τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών σε αναδροµική καταβολή δηµοτικώντελών θα υποχρεωθούνιδιοκτήτες ηµιυπαίθριωνκαι άλλωνχώρων, εφόσον – ανεξαρτήτως του νόµου Μπιρµπίλη για τη νοµιµοποίηση – δεν είχαν δηλώσει τα πραγµατικά τετραγωνικά τους µέτρα.

Η υποχρέωση συνυπολογισµού της επιφάνειας διάφορων χώρων – όπως ηµιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κ.ά. – στην επιβολή των δηµοτικών τελών καθαριότητας και φωτισµού προϋπήρχε του νόµου Μπιρµπίλη, αναφέρεται σε χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου.

Σε περίπτωση που δεν δηλώνονταν οι χώροι αυτοί και ο δήµος ύστερα από έλεγχο διαπίστωνετην παρατυπία, µπορούσε ναζητήσει την αναδροµική καταβολή τωνδηµοτικών τελών.«Παραµένει ηδυνατότητα αναδροµικής επιβολής των προαναφερόµενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται, στην περίπτωση που ο δήµος δεν συνυπολόγιζε το εµβαδόν αυτών στην επιφάνειατων στεγασµένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νοµοθεσία», διευκρινίζεται µε την εγκύκλιο.

Ειδικότερα, επισηµαίνεται πως λόγω του χαρακτήρα και του σκοπού για τον οποίο προορίζονται τα ανταποδοτικά τέλη των δήµων πρέπει να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη των παλαι ότερων, ειδικών νοµοθετικών ρυθµίσεων και για τον λόγο αυτόν δεν εκτείνεται στα τέλη αυτά η «απαλλαγή από την αναδροµική επιβολή άλλων επιβαρύνσεων» που προβλέπει ο νόµος για τους ηµιυπαίθριους. ςτο ςΤΟΧΑςτρο. Οπως επισηµαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, σε αρκετές περιπτώσεις οι χώροι είχαν δηλωθεί, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν κάποια επιβάρυνση. Αντιθέτως, στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι δεν είχαν συµπεριλάβει τους χώρους και αυτοί εµφανίζονται τώρα µε τη δήλωση τακτοποίησης.

Για τον λόγοαυτόν, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τις διευθύνσεις οικονοµικών υπηρεσιώντων δήµων νααναζητήσουν τα στοιχεία τωνδηλώσεων που υποβλήθηκαν βάσειτου νόµουΜπιρµπίλη, από τις αρµόδιες πολεοδοµικές υπηρεσίες τους.

Στόχος είναι – όπως αναφέρεται – «να εντοπίσουν τους δηλούµενους χώρους που δεν λαµβάνονται υπόψη κατά την επιβολή των προαναφερόµενων φόρων και τελών, ώστε να προβούν στη βεβαίωσή τους, αναδροµικάκαι εφεξής». Η αναδροµική επιβολή τελών θα γίνει µε τον συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόµενη από την οικοδοµική άδεια χρήση και όχι βάσει της νέας χρήσης, όπως αυτή δηλώθηκε µε αφορµή τον νόµο Μπιρµπίλη. η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΑΠ. Στην εγκύκλιο ορίζεται πως δεν επιβάλλεται αναδροµικά η καταβολή ΤΑΠ και άλλοι δηµοτικοί φόροι, καθώς δεν υπήρχε προγενέστερη νοµοθετική ρύθµιση και ισχύει η πρόβλεψη του νόµου για τους ηµιυπαίθριους σύµ φωνα µε την οποία «δεν οφείλεται αναδροµικά οποιοσδήποτε φόρος». Το ύψος τουΤΑΠ απλώς θααυξηθεί καθώςο υπολογισµός τουγίνεται σε σχέση µε την αντικειµενική αξία του ακινήτου και οι χώροι που έχουν κλειστεί και µετατραπεί σε χώρουςκύριας χρήσης ανεβάζουν τη συνολική αξία,συµπαρασύροντας και το αντίστοιχο τέλος. Στην περίπτωση αυτή, το νέο ποσό γιαΤΑΠ επιβάλλεται από τον χρόνο έναρξης ισχύοςτου νόµου Μπιρµπίλη– δηλαδήµετά τις28 Απριλίου 2010 –ή από την ηµεροµηνία µετατροπής της χρήσης του ηµιυπαίθριου εάν αυτή είναι µεταγενέστερη της συγκεκριµένης ηµεροµηνίας.

«Αναδροµική καταβολή δηµοτικών τελών για όσους δεν είχαν δηλώσει τα πραγµατικά τετραγωνικά τους µέτρα», λέει το υπουργείο Εσωτερικών
480.000
έχουν φτάσει οι αιτήσεις για την τακτοποίηση των παράνοµα κλειστών ηµιυπαίθριων και άλλων χώρων και έχουν δηλωθεί περίπου 800।000 παράνοµα κλειστοί χώροι
tanea.gr

Read more...

Σύνταξη στα 67 για όλους τους εργαζόμενους προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν

«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο

Για να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία των ενεργών εργαζόμενων προς τους συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο ηλικίας να αυξηθεί στο 67ο έτος και έως το 2060, επισημαίνεται στην «Πράσινη Βίβλο»
Για να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία των ενεργών εργαζόμενων προς τους συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο ηλικίας να αυξηθεί στο 67ο έτος και έως το 2060, επισημαίνεται στην «Πράσινη Βίβλο» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη προβλέπει η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν, η οποία υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το κείμενο «για επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα» δόθηκε τον Ιούλιο του 2010 στη δημοσιότητα και προβλέπει τη σταδιακή εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρωζώνη, η οποία αναπόφευκτα θα φέρει νέες αλλαγές στις συντάξεις και στην Ελλάδα.

Η εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων με την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 ή ακόμα και στα 68 έτη, λόγω της «προσαρμογής της εκάστοτε ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», αποτελεί συστατικό στοιχείο του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

Όπως επισημαίνεται στην «Πράσινη Βίβλο», για να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία των ενεργών εργαζόμενων προς τους συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο ηλικίας να αυξηθεί στο 67ο έτος και έως το 2060 στο 70ο έτος.

«Σήμερα σε κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερα ενεργά άτομα, ενώ το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο ενεργά άτομα», σημειώνεται και για το λόγο αυτό, προστίθεται, «θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης».

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση», χωρίς, όμως, να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων.

Η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεωρείται «επαρκής», καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας, «ανταμοίβονται» όσοι συνταξιοδοτούνται αργότερα και «τιμωρούνται» όσοι φεύγουν νωρίτερα, περιορίζονται οι πρόωρες συντάξεις, ενώ οι συντάξεις υπολογίζονται πλέον με βάση το μέσο όρο των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος προβλέπει την αναπροσαρμογή (σ.σ αύξηση) του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κάθε πενταετία, ανάλογα με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Στο ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ την Τετάρτη αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και την παροχή επαρκών συντάξεων για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων της ΕΕ, παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Η μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, είναι και αυτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Επί του παρόντος, υπάρχουν τέσσερα άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο άνω των 65 ετών, μέχρι το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο», αναφέρεταιι στην «Πράσινη Βίβλο» στην οποία απαντά το εν λόγω ψήφισμα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 535 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 57 αποχές.

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχολίασε ότι«αν και τα κράτη μέλη έχουν την κύρια αρμοδιότητα, υπάρχουν πτυχές στις οποίες ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικός. Η γήρανση του πληθυσμού έχει σοβαρές επιπτώσεις, διότι δεν έχουν βάλει όλα τα κράτη μέλη χρήματα στην άκρη για τις συντάξεις τους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες δαπάνες [...] Η εποπτική αρχή θα πρέπει να παρακολουθεί τα συνταξιοδοτικά συστήματα και χρειάζεται να υπάρξει παρότρυνση ορισμένων κρατών μελών προκειμένου να θεσπίσουν ένα ασφαλές και κατάλληλο σύστημα συνταξιοδότησης».

Η κύρια ευθύνη για τις συντάξεις βαρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία προχωρούν σε επαναξιολόγηση και μεταρρύθμιση των συστημάτων τους υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της γήρανσης των πληθυσμών τους.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να διατηρήσουν «σταθερά, αξιόπιστα και βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς και επαρκή επίπεδα συντάξεων για την καταπολέμηση της φτώχιας στα γηρατειά». Πριν από την πραγματοποίηση των οποιονδήποτε αλλαγών θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη διαβούλευση, προσθέτουν στο ψήφισμά τους.

Οι Ευρωπαίοι εργάζονται συνήθως για αρκετούς εργοδότες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, και πολλοί περνούν περιόδους εργασίας σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άρση των εμποδίων στην εσωτερική και διασυνοριακή κινητικότητα, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εντός ενός κράτους αλλά και μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν το ευρύ χάσμα μεταξύ της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης (η οποία είναι υπό εξέταση σε ορισμένες χώρες) και την πραγματική ηλικία κατά την οποία πολλοί σταματούν να εργάζονται. Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την καλύτερη προσαρμογή των χώρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και από την καλύτερη προστασία από ενδεχόμενη απόλυση.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ισότητα των δύο φύλων. Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας μεταφράζονται σε χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φτώχιας στα γηρατειά.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανισότητες και να λαμβάνουν υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες στον καθορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κόντρα υπουργείου Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους

Σύγχυση για τα δημοτικά τέλη

Στην εγκύκλιο ορίζεται πως δεν επιβάλλεται αναδροµικά η καταβολή ΤΑΠ και άλλοι δηµοτικοί φόροι, καθώς δεν υπήρχε προγενέστερη νοµοθετική ρύθµιση
Στην εγκύκλιο ορίζεται πως δεν επιβάλλεται αναδροµικά η καταβολή ΤΑΠ και άλλοι δηµοτικοί φόροι, καθώς δεν υπήρχε προγενέστερη νοµοθετική ρύθµιση (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Κόντρα ξέσπασε την Τετάρτη µεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, καθώς τα δυο υπουργεία δίνουν διαφορετική ερµηνεία για το αν οι παράνοµα κλειστοί χώροι που «τακτοποιούνται» (όπως είναι οι ηµιυπαίθριοι, οι σοφίτες, τα πατάρια κ.ά.) λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των δηµοτικών τελών.

Με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ στις 28 Ιανουαρίου επισηµαίνεται «ότι δεν λαµβάνονται υπόψη για τον υπολογισµό των δηµοτικών τελών», ωστόσο, µε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (την Τρίτη) διευκρινίζεται ότι υπολογίζονται, µε συνέπεια νααρχίσει η διαµάχη.

Το απόγευµα της Τετάρτης το ΥΠΕΚΑ «διέρρεε» ότι θα εκδιδόταν ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών µε την οποία θα ξεκαθαριζόταν ότι ισχύουν τα όσα προβλέπονται από τη νέα ρύθµιση για την τακτοποίηση των παράνοµα κλειστών χώρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τόνισε, µιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι µε βάση το νέο νόµο τα δηµοτικά τέλη δεν λαµβάνονται υπόψη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουν τη θέση τους στο γεγονός ότι «το εµβαδόν των ηµιυπαίθριων χώρων, των πιλοτών και των παταριών λαµβάνεται υπόψη πρωτογενώς ως στεγασµένος χώρος του κτιρίου για τον υπολογισµό τού ύψους τέλους καθαριότητας και φωτισµού και του φόρου ηλεκτροδοτούµενων χώρων χωρίς να εξετάζεται η πραγµατική χρήση των χώρων αυτών».

» Επίσης, τα εκ της νοµοθεσίας προβλεπόµενα πρόστιµα επιβάλλονται, µεταξύ άλλων, στην περίπτωση µη δήλωσης των χώρων αυτών και εν γένει λόγω της ανακρίβειας της δήλωσης ως προς το εµβαδόν τωνστεγασµένων χώρων του ακινήτου».

Όµως, κοινή πρακτική στους περισσότερους δήµους είναι να υπολογίζονται τα δηµοτικά τέλη µε βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας που αναγράφονται στην οικοδοµική άδεια.

Η υποχρέωση συνυπολογισµού της επιφάνειας διάφορων χώρων στην επιβολή των δηµοτικών τελών καθαριότητας και φωτισµού προϋπήρχε του νόµου Μπιρµπίλη, αναφέρεται στην εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γ.Ντόλιου.

Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Στην εγκύκλιο ορίζεται πως δεν επιβάλλεται αναδροµικά η καταβολή ΤΑΠ και άλλοι δηµοτικοί φόροι, καθώς δεν υπήρχε προγενέστερη νοµοθετική ρύθµιση και ισχύει η πρόβλεψη του νόµου για τους ηµιυπαίθριους σύµφωνα µε την οποία «δεν οφείλεται αναδροµικά οποιοσδήποτε φόρος».

Το ύψος του ΤΑΠ θα αυξηθεί, καθώς ο υπολογισµός γίνεται σε σχέση µε την αντικειµενική αξία του ακινήτου και οι χώροι που έχουν κλειστεί και µετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης ανεβάζουν τη συνολική αξία, συµπαρασύροντας και το αντίστοιχο τέλος.

Στην περίπτωση αυτή, το νέο ποσό για ΤΑΠ επιβάλλεται από τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόµου Μπιρµπίλη (µετά τις 28 Απριλίου 2010) ή από την ηµεροµηνία µετατροπής της χρήσης του ηµιυπαίθριου εάν αυτή είναι µεταγενέστερη της συγκεκριµένης ηµεροµηνίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δίωρη συσκότιση σε μπαρ και καφετέριες που αντιδρούν στον αντικαπνιστικό νόμο

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κατεβάζουν τους διακόπτες για δύο ώρες από τις 8 μέχρι τις 10 το βράδυ της Πέμπτης οι καφετέριες και τα μπαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αντικαπνιστικό νόμο. Τα καταστήματα για αυτές τις δύο ώρες που θα βρίσκονται σε... συσκότιση θα λειτουργούν μόνο με κεριά και φώτα ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται από το επόμενο χρονικό διάστημα οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου. Με τη δημοσίευση του σχετικού νόμου, ελέγχους θα πραγματοποιεί και το σώμα ελεγκτών υπηρεσιών υγείας (ΣΕΥΥΠ). Ελέγχους πραγματοποιούν και οι επιθεωρητές εργασίας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για τριπλασιασμό των προστίμων.

Παράλληλα με τους ελέγχους, εντατικοποιούνται και οι δράσεις πρόληψης. Επαγγελματίες υγείας υλοποιούν προγράμματα αγωγής υγείας σε σχολεία όλης της χώρας και απευθύνονται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Εντατικοποιούνται και οι δράσεις ενημέρωσης με τη στήριξη των αθλητικών σωματείων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκστρατεία ενημέρωσης για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη.

Από το υπουργείο, πάντως ανακοινώθηκε ότι στους δήμους Ψυχικού και Περιστερίου παρατηρείται αντικαπνιστική «αδράνεια», καθώς κάνουν ελάχιστους ελέγχους, περιορίζονται σε συστάσεις και δεν επιβάλουν πρόστιμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές

Πρεμιέρα διαλόγου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-γιατρών

Από την κινητοποίηση των γιατρών στο ΚΑΤ
Από την κινητοποίηση των γιατρών στο ΚΑΤ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ξεκινά την Πέμπτη ο διάλογος που είχαν προαναγγείλει τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Υγεία, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Την ώρα που οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, η κόντρα κυβέρνησης-γιατρών δεν δείχνει να κοπάζει, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να απορρίπτει την πρόσκληση για συζήτηση.

Πρέπει να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων είπε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Ο κύκλος της υγείας έχει ανοίξει, η δημόσια υγεία σε δημόσια νοσοκομεία πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, τόνισε, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση των γιατρών στην καταβολή εισιτηρίου στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία (5 ευρώ) και τα απογευματινά ιατρεία (60 ευρώ-90 ευρώ).

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «αγνόησε επιδεκτικά» τις θέσεις της, όσο και των άλλων ιατρικών συλλόγων, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Η ΟΕΝΓΕ δεν προτίθεται να γίνει 'ντεκόρ' ενός εικονικού διαλόγου με προηλειμμένες πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για εφαρμογή των κατευθύνσεων του επικαιροποιημένου Μνημονίου στην υγεία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Εκτός από την ΟΕΝΓΕ, στο διάλογο έχουν προσκληθεί και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων, των φαρμακοποιών, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Κεντρικό θέμα του διαλόγου είναι η σύσταση και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που αναλαμβάνει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ.

Ο Οργανισμός θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ και από τις ασφαλιστικές εισφορές παροχών ασθένειας σε είδος ασφαλισμένου-εργοδότη (2,55% και 5,1% αντίστοιχα) και συνταξιούχων (4%).

Την Τετάρτη, μέλη του Πανιατρικού Μετώπου (Ιατρικοί Σύλλογοι, γιατροί ΙΚΑ, νοσοκομειακοί γιατροί) πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων των τακτικών ιατρείων στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Οι γιατροί, αφού μίλησαν με ασθενείς και προσπάθησαν να τους εξηγήσουν τις απόψεις τους για τη δωρεάν δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό πως σφράγιζαν παραπεμπτικά των ασθενών με την ένδειξη «ΟΕΝΓΕ, δωρεάν πρόσβαση».

Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε πως με την ενέργεια αυτή επαναδιατυπώνεται η πάγια θέση του συλλόγου ότι το δημόσιο νοσοκομείο οφείλει να λειτουργεί χωρίς «χαράτσια» για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Οι γιατροί ζητούν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ΕΣΥ και να καταργηθεί η εισφορά για τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά ιατρεία. Ο Σύλλογος εμφανίζεται, επίσης, υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας φροντίδας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...