Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Με φυλάκιση έως 20 χρόνια θα τιμωρείται η φοροδιαφυγή Τα όπλα κατά της φοροδιαφυγής στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου


Έως και 20 χρόνια φυλάκιση για υποθέσεις φοροδιαφυγής προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, χαρακτηρίζονται ως «συνεχές αυτόφωρο» τα αδικήματα μη καταβολής ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Στο συμβούλιο συζητήθηκε το ζήτημα της σύστασης Οικονομικής Αστυνομίας, με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας της. «Θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου», φέρεται να δήλωσε.

Ενστάσεις για το πού θα υπάγεται η Οικονομική Αστυνομία διατύπωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Τελικά, συμφωνήθηκε το σώμα να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο «οικονομικός εισαγγελέας» θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως αποφασίστηκε, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας θα είναι κακούργημα αν τα ωφελήματα για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών υπερβαίνουν τα 73.000 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα δίωξής των οικονομικών εγκλημάτων ξεκινά από το «αυτόφωρο της τέλεσης» και εκτείνεται έως το 1/3 του χρόνου παραγραφής, που είναι για τα πλημμελήματα πέντε χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια.

Συνεπώς, τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι με αυτό γίνεται μεγάλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών γενικότερα, παράλληλα με εκείνη για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους οι θέσεις τους θα αυξηθούν εφάπαξ από 10%-20%, ενώ η κατανομή τους θα γίνει στις ειρηνοδικειακές περιφέρειες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου και τη θεσμοθέτηση τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής।

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: