Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές

Πρεμιέρα διαλόγου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-γιατρών

Από την κινητοποίηση των γιατρών στο ΚΑΤ
Από την κινητοποίηση των γιατρών στο ΚΑΤ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ξεκινά την Πέμπτη ο διάλογος που είχαν προαναγγείλει τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Υγεία, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Την ώρα που οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, η κόντρα κυβέρνησης-γιατρών δεν δείχνει να κοπάζει, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να απορρίπτει την πρόσκληση για συζήτηση.

Πρέπει να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων είπε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Ο κύκλος της υγείας έχει ανοίξει, η δημόσια υγεία σε δημόσια νοσοκομεία πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, τόνισε, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση των γιατρών στην καταβολή εισιτηρίου στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία (5 ευρώ) και τα απογευματινά ιατρεία (60 ευρώ-90 ευρώ).

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «αγνόησε επιδεκτικά» τις θέσεις της, όσο και των άλλων ιατρικών συλλόγων, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Η ΟΕΝΓΕ δεν προτίθεται να γίνει 'ντεκόρ' ενός εικονικού διαλόγου με προηλειμμένες πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για εφαρμογή των κατευθύνσεων του επικαιροποιημένου Μνημονίου στην υγεία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Εκτός από την ΟΕΝΓΕ, στο διάλογο έχουν προσκληθεί και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων, των φαρμακοποιών, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Κεντρικό θέμα του διαλόγου είναι η σύσταση και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που αναλαμβάνει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ.

Ο Οργανισμός θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ και από τις ασφαλιστικές εισφορές παροχών ασθένειας σε είδος ασφαλισμένου-εργοδότη (2,55% και 5,1% αντίστοιχα) και συνταξιούχων (4%).

Την Τετάρτη, μέλη του Πανιατρικού Μετώπου (Ιατρικοί Σύλλογοι, γιατροί ΙΚΑ, νοσοκομειακοί γιατροί) πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων των τακτικών ιατρείων στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Οι γιατροί, αφού μίλησαν με ασθενείς και προσπάθησαν να τους εξηγήσουν τις απόψεις τους για τη δωρεάν δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό πως σφράγιζαν παραπεμπτικά των ασθενών με την ένδειξη «ΟΕΝΓΕ, δωρεάν πρόσβαση».

Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε πως με την ενέργεια αυτή επαναδιατυπώνεται η πάγια θέση του συλλόγου ότι το δημόσιο νοσοκομείο οφείλει να λειτουργεί χωρίς «χαράτσια» για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Οι γιατροί ζητούν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ΕΣΥ και να καταργηθεί η εισφορά για τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά ιατρεία. Ο Σύλλογος εμφανίζεται, επίσης, υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας φροντίδας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: