Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Συγκρούσεις και αιματοχυσία σε Λιβύη, Μπαχρέιν, Υεμένη

Από την μεταφορά στο νοσοκομείο τραυματία στο Μπαχρέιν
Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη, στις σημερινές ταραχές. Στο Μπαχρέιν, στρατιώτες ανέλαβαν τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Μανάμα, ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που άφησε τρεις νεκρούς, 231 τραυματίες και περίπου 60 αγνοουμένους. Την ίδια ώρα, στην Υεμένη, οι σκληρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών-αντιπάλων και υποστηρικτών της κυβέρνησης συνεχίζονται. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι ταυματίστηκαν στις τελευταίες ταραχές.

Στη Λιβύη

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, αναφέρεται σε ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης από το εξωτερικό.

«Τα βίαια επεισόδια» που γίνονται στη Βεγγάζη, χίλια χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, προκάλεσαν έως τώρα το θάνατοι έξι πολιτών και τον τραυματισμό 35, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Aλ Γιουμ και Αλ Μάναρα.

Παράλληλα, προστίθεται στις ιστοσελίδες αυτές, δικηγόροι που διαδηλώνουν έξω από ένα δικαστήριο της πόλης ζητούν να καταρτιστεί Σύνταγμα για τη χώρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθές ότι υπάρχουν και τέσσερις νεκροί σε ανάλογα επεισόδια στην πόλη Αλ Μπάιντα, ενώ λιβυκές εφημερίδες μιλούν μόνο για δύο νεκρούς στην πόλη αυτή που βρίσκεται ατα ανατολικά της Βεγγάζης.

Στο Μπαχρέιν

Ύστερα και από την τελευταία επιχείρηση της αστυνομίας, η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης όπως δήλωσε ο ηγέτης του σιιτικού κόμματος Wefaq, σεΐχης Αλι Σαλμάν.

Ανυποχώρητες πάντως φαίνονται οι αρχές καθώς, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η τάξη στους δρόμους της χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ην.Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό της του Μπαχρέιν για να του εκφράσει τη βαθειά της ανησυχία μετά την επιδρομή της
αστυνομίας. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ.

Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων φαίνεται πως είχε ως στόχο να προλάβει η κυβέρνηση πιθανή εξάπλωσή τους.

Την κατάσταση στο Μπαχρέιν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών του Κόλπου.

Στην Υεμένη

Στην Υεμένη, σκληρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις, κατά την 7η μέρα των διαδηλώσεων, ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Σαναά όταν 1.500 διαδηλωτές δέχτηκαν την επίθεση περίπου 800 υποστηρικτών της κυβέρνησης που κρατούσαν πέτρες και ξύλα.

Οι νέοι στους δρόμους της Υεμένης καταγγέλλουν διαφθορά και διαμαρτύρονται για την ανεργία। Ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντάλαχ Σάλεχ ο οποίος κρατά τα ηνία επί 32 χρόνια.
.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: