Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κόντρα υπουργείου Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους

Σύγχυση για τα δημοτικά τέλη

Στην εγκύκλιο ορίζεται πως δεν επιβάλλεται αναδροµικά η καταβολή ΤΑΠ και άλλοι δηµοτικοί φόροι, καθώς δεν υπήρχε προγενέστερη νοµοθετική ρύθµιση
Στην εγκύκλιο ορίζεται πως δεν επιβάλλεται αναδροµικά η καταβολή ΤΑΠ και άλλοι δηµοτικοί φόροι, καθώς δεν υπήρχε προγενέστερη νοµοθετική ρύθµιση (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Κόντρα ξέσπασε την Τετάρτη µεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, καθώς τα δυο υπουργεία δίνουν διαφορετική ερµηνεία για το αν οι παράνοµα κλειστοί χώροι που «τακτοποιούνται» (όπως είναι οι ηµιυπαίθριοι, οι σοφίτες, τα πατάρια κ.ά.) λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των δηµοτικών τελών.

Με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ στις 28 Ιανουαρίου επισηµαίνεται «ότι δεν λαµβάνονται υπόψη για τον υπολογισµό των δηµοτικών τελών», ωστόσο, µε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (την Τρίτη) διευκρινίζεται ότι υπολογίζονται, µε συνέπεια νααρχίσει η διαµάχη.

Το απόγευµα της Τετάρτης το ΥΠΕΚΑ «διέρρεε» ότι θα εκδιδόταν ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών µε την οποία θα ξεκαθαριζόταν ότι ισχύουν τα όσα προβλέπονται από τη νέα ρύθµιση για την τακτοποίηση των παράνοµα κλειστών χώρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τόνισε, µιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι µε βάση το νέο νόµο τα δηµοτικά τέλη δεν λαµβάνονται υπόψη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουν τη θέση τους στο γεγονός ότι «το εµβαδόν των ηµιυπαίθριων χώρων, των πιλοτών και των παταριών λαµβάνεται υπόψη πρωτογενώς ως στεγασµένος χώρος του κτιρίου για τον υπολογισµό τού ύψους τέλους καθαριότητας και φωτισµού και του φόρου ηλεκτροδοτούµενων χώρων χωρίς να εξετάζεται η πραγµατική χρήση των χώρων αυτών».

» Επίσης, τα εκ της νοµοθεσίας προβλεπόµενα πρόστιµα επιβάλλονται, µεταξύ άλλων, στην περίπτωση µη δήλωσης των χώρων αυτών και εν γένει λόγω της ανακρίβειας της δήλωσης ως προς το εµβαδόν τωνστεγασµένων χώρων του ακινήτου».

Όµως, κοινή πρακτική στους περισσότερους δήµους είναι να υπολογίζονται τα δηµοτικά τέλη µε βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας που αναγράφονται στην οικοδοµική άδεια.

Η υποχρέωση συνυπολογισµού της επιφάνειας διάφορων χώρων στην επιβολή των δηµοτικών τελών καθαριότητας και φωτισµού προϋπήρχε του νόµου Μπιρµπίλη, αναφέρεται στην εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γ.Ντόλιου.

Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Στην εγκύκλιο ορίζεται πως δεν επιβάλλεται αναδροµικά η καταβολή ΤΑΠ και άλλοι δηµοτικοί φόροι, καθώς δεν υπήρχε προγενέστερη νοµοθετική ρύθµιση και ισχύει η πρόβλεψη του νόµου για τους ηµιυπαίθριους σύµφωνα µε την οποία «δεν οφείλεται αναδροµικά οποιοσδήποτε φόρος».

Το ύψος του ΤΑΠ θα αυξηθεί, καθώς ο υπολογισµός γίνεται σε σχέση µε την αντικειµενική αξία του ακινήτου και οι χώροι που έχουν κλειστεί και µετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης ανεβάζουν τη συνολική αξία, συµπαρασύροντας και το αντίστοιχο τέλος.

Στην περίπτωση αυτή, το νέο ποσό για ΤΑΠ επιβάλλεται από τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόµου Μπιρµπίλη (µετά τις 28 Απριλίου 2010) ή από την ηµεροµηνία µετατροπής της χρήσης του ηµιυπαίθριου εάν αυτή είναι µεταγενέστερη της συγκεκριµένης ηµεροµηνίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: