Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ράμπο στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ και στα τραμ ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών

Απάντηση στο «δεν πληρώνω»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ειδικό σώμα ελεγκτών σε λεωφορεία, τρόλλεϊ και τραμ ετοιμάζεται να συστήσει το υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη στις πωλήσεις εισιτηρίων. Οι «ράμπο» θα φορούν ειδικές στολές και θα έχουν ειδικό σήμα.

Σύμφωνα με το Βήμα Online, πρόκειται για το ειδικό σώμα, το οποίο θα συνεργάζεται με την Αστυνομία για τον εντοπισμό όλων των λαθρεπιβατών στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς.

Όταν η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έκανε πριν από λίγες ημέρες τον λογαριασμό από τα διαφυγόντα κέρδη στις πωλήσεις εισιτηρίων και διαπίστωσε ότι υπάρχει απώλεια 40% στα εισιτήρια των λεωφορείων και τρόλεϊ και 10% απώλεια στα εισιτήρια των τραμ και του ΗΣΑΠ, διαπίστωσε ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χάσουμε περί τα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση ειδικού σώματος για έλεγχο των εισιτηρίων. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει η σύσταση του σώματος, που ήδη ονομάσθηκε «Ράμπο των ΜΜΜ», χωρίς να υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο.

Οι αρμόδιοι αναζήτησαν μοντέλα λειτουργίας από άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ, όπου και εκεί το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει επεκταθεί σε εντυπωσιακό σημείο, το πρόβλημα λύθηκε -σε μεγάλο βαθμό- με την τοποθέτηση στα λεωφορεία ανδρών security, που εποπτεύονται όμως από ένα μικρό δημόσιο σχήμα.

Εν συνεχεία, θέλησαν να δουν τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου και εκεί διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα μεικτό σώμα ελεγκτών και ιδιωτών. Αποφάσισαν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, με κάποιες παραλλαγές, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χάρης Τσιόκας, και θα είναι έτοιμοι προς δράση από την 1η Απριλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου...



Ανησυχία από τις αναταραχές στη Λιβύη...
Στα ύψη σκαρφάλωσε την Τρίτη, η τιμή του αμερικανικού αργού καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία ότι οι αναταραχές στη Λιβύη, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Πετρελαϊκή εταιρία περιόρισε την παραγωγή της κατά... 100.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Λιβύης.

Άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν και αυτές ότι θα απομακρύνουν τους εργαζομένους τους, καθώς οι νεκροί στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τρίπολη, ανέρχονται σε δεκάδες.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαρτίου σημείωνε άνοδο 8,9% στα 93,89 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα έως τα 94,49 δολάρια - το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ενισχυόταν κατά 2,08% στα 107,93 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε ανέλθει μέχρι τα 108,18 δολάρια το βαρέλι.



Read more...

Από μηδενική βάση το θέμα των διαγραφών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν αντάρτες

Καμία οριστική απόφαση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αναδιπλώση από το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις του ΒΗΜΑ 99,5 για τη διαγραφή κομματικών στελεχών της βάσης, που στήριξαν αντάρτικα ψηφοδέλτια στις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποσταλεί στις νομαρχιακές επιτροπές διορθωτική εγκύκλιος, η οποία θα θέτει το ζήτημα από μηδενική βάση.

Από την Ιπποκρατούς διευκρινίζεται ότι το προηγούμενο έγγραφο του προέδρου της Επιτροπής Καταστατικού έθετε το ζήτημα προς συζήτηση και δεν είχε το χαρακτήρα οριστικής διαγραφής ή αναστολής της κομματικής ιδιότητας των στελεχών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Μυτιληναίος χαρίζει στο Δημόσιο το ποσοστό του στην ΕΛΒΟ...



Η αναμενόμενη απάντηση του υπ. Οικονομικών και η ανάγκη εξεύρεσης επενδυτή
Την ώρα που η κυβέρνηση μέσω των αποκρατικοποιήσεων επιθυμεί να βγάλει στο σφυρί τη συμμετοχή του δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις το «κανόνι» έρχεται με την ΕΛΒΟ.

Ο Όμιλος Μυτιληναίου, που κατέχει το 43% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και έχει ...


εκχωρήσει εδώ και μερικούς μήνες το μάνατζμεντ κατέστησε σαφές στο υπουργείο Οικονομικών ότι επιθυμεί να επιστρέψει και μάλιστα δωρεάν (με ένα ευρώ) στο δημόσιο τις μετοχές του.



Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμα την απάντησή του η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική. Για μεν τον Όμιλο Μυτιληναίου αποτελεί μια στρατηγική κίνηση επιλογών για δε το δημόσιο η αποδοχή της πρότασης το θέτει ενώπιον της ανάγκης να βρει επενδυτή ο οποίος θα πάρει είτε το μειοψηφικό ποσοστό και το μάνατζμεντ είτε ακόμα και την πλειοψηφία.



Ο Όμιλος Μυτιληναίου απέκτησε το 43% της ΕΛΒΟ το 2000 έναντι 4 δισ. δραχμών και προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία ο ίδιος συμμετείχε κατά 7 δισ. δραχμές.



Βάσει της σύμβασης υπάρχει ένα ποσό 3 εκατ. ευρώ που έπρεπε εξ' αιτίας των φορολογικών διαφορών να καταβάλλει το δημόσιο στον ιδιώτη, (από το 2002) αλλά τα χρήματα δεν δόθηκαν.



Η πλευρά του Ομίλου τονίζει ότι τα 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ανάπτυξη της εταιρείας.



Σήμερα οι δανειστικές υποχρεώσεις της ΕΛΒΟ φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ από τα 190 εκατ. ευρώ που ήταν το 2000.

http://www.dealnews.gr/epixeiriseis/item/10068


Read more...

ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 100.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ JEREMIE


Δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από 3%, θα δίνουν από την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, η Εθνική και η Alpha Bank, στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία συνολικά προγράμματα της πρωτοβουλίας Jeremie που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας...


Τα νέα προγράμματα παρουσίασαν την Τρίτη ο υπουργός Περιφερειακής Μ.Χρυσοχοίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Ρίτσαρντ Πέλι, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα που «τρέχει» από την Τετάρτη έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 από τις δύο τράπεζες που επιλέχθησαν μετά από διαγωνισμό.

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, υπό ίδρυση ή νεοιδρυθείσες (δηλαδή να μην λειτουργούν περισσότερο από τρία χρόνια). Η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 - 72 μήνες, θα συμπεριλαμβάνει και περίοδο χάριτος ενώ μειωμένες θα είναι και οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.

Για το δεύτερο πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο, έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών. Θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ρευστότητας όπως το Jeremie, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ με στόχο εφέτος να απορροφηθούν 5,2 δισ. ευρώ (από 2,5 πέρυσι), ο νέος επενδυτικός νόμος, το ΕΤΕΑΝ, τα ΣΔΙΤ, κ.ά., ενίσχυση των εξαγωγών, ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας και δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε επίσης αιχμές για την προηγούμενη κατάσταση, λέγοντας ότι στα έξι χρόνια που ίσχυσε ο παλιός αναπτυξιακός νόμος δημιουργήθηκαν μόνο 25.000 νέες θέσεις εργασίας, που σημαίνει ότι επενδύθηκαν 230.000 ευρώ για κάθε θέση εργασίας.

Έκανε επίσης λόγο για κατασπατάληση πόρων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων τόνισε από την πλευρά του ότι τα νέα προϊόντα που αρχίζουν να εφαρμόζονται στη χώρα μας απαντούν στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων Γ.Πετράκος ανέφερε εξάλλου ότι όλα τα προγράμματα του Jeremie θα έχουν ενεργοποιηθεί ως το φθινόπωρο και ότι οι πόροι τους θα είναι ανακυκλούμενοι, που σημαίνει ότι με τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από την σταδιακή αποπληρωμή των δανείων θα επαναχρηματοδοτούνται τα ίδια ή άλλα προγράμματα για τους μικρομεσαίους.

Read more...

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ


ΝΕΑ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΚΑΤΑ 41,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!
Σημαντική αύξηση σημείωσε το ελληνικό δημόσιο χρέος στη διάρκεια του 2010, καθώς διογκώθηκε κατά 41,8 δισ. ευρώ ή κατά 18 μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), λόγω των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του ευρύτερου δημόσιου...
τομέα αλλά και της αναθεώρησης του χρέους που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Eurostat

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στις 31 Σεπτεμβρίου το δημόσιο χρέος της χώρας αποτιμήθηκε σε 340,28 δισ. ευρώ, έναντι 298,52 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το νέο χρέος των 41,8 δισ. ευρώ που προέκυψε το 2010, μόνο τα 23 δισ. ευρώ οφείλονται στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από:

- Την ανάληψη χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τα οποία εκδόθηκαν ομόλογα. Μόνο εντός του Δεκεμβρίου εκδόθηκαν ομόλογα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για την ανάληψη χρεών του ΕΛΓΑ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΕΓΕΠ κ.λπ. ενώ ομόλογα ύψους 500 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

- Την προσθήκη στο χρέος των καταπτώσεων νέων εγγυήσεων και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.

Σε σύγκριση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού, το χρέος διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (συνολικό) θα διαμορφωνόταν στο τέλος του Δεκεμβρίου σε 343,2 δισ. ευρώ, αλλά έκλεισε σε 340,28 δισ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε εντός του Δεκεμβρίου η τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, από τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έγινε τελικά τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα ήταν τον Δεκέμβριο τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανερχόμενα σε 7,2 δισ. ευρώ, από 11,2 δισ. ευρώ, που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2010 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Read more...

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Με αφορμή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου σχετικά με τις αποδοχές στο Δημόσιο και τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων σε "Καλλικρατικούς" Δήμους ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης ενημέρωσε τη βουλή και είπε ότι οι ΟΤΑ...

βρίσκονται ήδη στη διαδικασία εκπόνησης των δικών τους Οργανισμών. Ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «κύριο χαρακτηριστικό της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, μαζί με την εκλογή προσώπων, και η σύνταξη Οργανισμών από τα ίδια εκλεγμένα όργανα τους, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης της Κεντρικής Διοίκησης».
Η αναφορά στις μετατάξεις υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "ελέω "Καλλικράτη" υποχρεώνει περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους σε αναγκαστική μετάταξη από κρατικές περιφέρειες και νομαρχίες σε αιρετές περιφέρειες και δήμους και από την κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων πάλι σε "Καλλικρατικούς" δήμους".
Ο κ. Μουλόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται από 1.1.2010, χάνουν τυχόν επιπλέον αποδοχές που έπαιρναν στις προηγούμενες θέσεις τους. "Δεν υπάρχει μέριμνα για την ένταξη προσωπικού στους νέους οργανισμούς των φορέων υποδοχής και η μισθοδοσία τους είναι κυριολεκτικά στον αέρα βαραίνοντας τους ήδη καταχρεωμένους ΟΤΑ που δεν μπορούν να ανταποκριθούν", είπε.
Από την πλευρά του ο Φίλιππος Σαχινίδης ξεκαθάρισε ότι η θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει το αργότερο μέχρι και τον Ιούνιο του 2011.
Επιπλέον υπενθύμισε στο βουλευτή ότι με το νόμο 3899/2010 που ψήφισε η Βουλή, "όσοι από 1.1.2010 έχουν μεταταχθεί ή μεταφερθεί καθώς και όσοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται εφεξής με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα σε άλλο φορέα του δημόσιου τομέα δικαιούνται μόνο το σύνολο των αποδοχών της θέσης, στην οποία μετατάσσονται ή μεταφέρονται χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίο μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν".


Ο κ. Σαχινίδης είπε επίσης ότι από τις μετατάξεις αυτές μπορεί να προκύψει ωφέλεια στις αποδοχές υπαλλήλων, διότι κάποιοι από τους μετατασσόμενους εργάζονταν σε θέσεις που είχαν χαμηλότερη αμοιβή από αυτή που θα πάρουν στη νέα τους θέση.
Read more...

Θαλάσσια επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων

Ασύγκριτα πιο δύσκολη είναι η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων από τη Λιβύη σε σχέση με εκείνη της Αιγύπτου, τόνισε, μιλώντας στο newsbomb.gr ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, αναφέροντας, πως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες όλοι οι συμπατριώτες μας είναι καλά στην υγεία τους.

Οι δυσκολίες του επαναπατρισμού από τη φλεγόμενη Λιβύη έγκεινται στο γεγονός ότι, οι περίπου 300 Έλληνες, που ζουν και εργάζονται στη χώρα, βρίσκονται διάσπαρτοι σε εργοτάξια και εργοστάσια στην έρημο.

Το Ελληνικό σχέδιο, που ήδη μπαίνει σε εφαρμογή όπως είπε ο κ. Δόλλης, περιλαμβάνει πτήσεις προς την πρωτεύουσα Τρίπολη και τις πόλεις Ζαλού και Σάπκα.

Ήδη, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 είναι έτοιμα για να πετάξουν τις επόμενες ώρες (σ.σ αναμένουν την άδεια πτήσης) και να παραλάβουν τους Έλληνες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με την αποστολή πλοίου της ναυτιλιακής εταιρείας «Μινέρβα» στην πόλη Σύρτη, απ’ όπου θα παραλάβει περίπου 25-30 Έλληνες. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός εξωτερικών, προσπάθειες καταβάλλονται, ώστε με τον ίδιο τρόπο να εξυπηρετηθούν συμπατριώτες μας από την πόλη της Βεγγάζης,.

Πρόσθεσε δε, ότι γίνονται συνεννοήσεις και με άλλες χώρες κυρίως της ΕΕ, προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση μεταφοράς των Ελλήνων.

Μια ακόμη δυσκολία, υπογράμμισε ο κ। Δόλλης, είναι η ρευστή κατάσταση στη Λιβύη, ενώ οι επαφές γίνονται με το υπουργείο άμυνας της Αραβικής χώρας και την Ελληνική πρεσβεία.

newsbomb.gr
Read more...

«Κούρεμα» 30% στα ομόλογα και επιστροφή στη δραχμή «βλέπουν» για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι Πυκνώνουν τα σύννεφα

Επιστροφή στη δραχμή, διαγραφή της αξίας των ελληνικών ομολόγων («haircut») κατά 30% και ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, βλέπει ως πιθανά ενδεχόμενα για την Ελλάδα ο όμιλος κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων, European Economic Advisory Group.

Σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν την Ελλάδα ότι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ», αναφέρεται ότι ο όμιλος των Ευρωπαίων οικονομολόγων εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, παρά τα «δραστικά» μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως λένε, η Ελλάδα δεν πρόκεται να βγει στις αγορές για να δανειστεί με χαμηλότερο κόστος το 2013, λόγω κυρίως της μεγάλης αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, που επηρέασε και τα μεγέθη του 2010.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να διαγράψουν πάνω από το 30% των δανείων της. Μάλιστα, η χώρα ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη δραχμή για να ξεπεράσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους», επισημαίνεται και προστίθεται ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, όταν θα έχει λήξει το σημερινό.

Όπως τονίζουν, χρειάζονται επιπλέον μέτρα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ευρώπη να χρειαστεί να παρέχει μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών των μέτρων θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στη δραχμή και στη συνέχεια η υποτίμησή της («εξωτερική υποτίμηση») ή οι μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς («εσωτερική υποτίμηση»)।
tanea.gr
Read more...

«Συναντίληψη», αλλά και ανοικτά ζητήματα στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε Επί τάπητος όλα τα θέματα

Συναντίληψη στο ζήτημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη διαπιστώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε।

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» και το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου, για το οποίο θεωρείται δεδομένο το «πράσινο φως», χωρίς ωστόσο να υπάρχει οριστική συμφωνία για τα χρόνια επιμήκυνησης.

Σχετικά με το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, δεν έχει ακόμα ληφθεί ακόμα ληφθεί καμία απόφαση.
Read more...

Αψιμαχίες Βενιζέλου - ΝΔ για τις κρίσεις των αξιωματικών

Αιχμή τα πολιτικά τους φρονήματα


http://img.protothema.gr/6A5AE5A44803D2466664ABC53193E958.jpg
Λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη των τακτικών ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι "εχθροπραξίες" ξεκίνησαν μετά την προειδοποίηση στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να μην αξιολογηθούν τα μόνιμα στελέχη του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας με κομματικά κριτήρια.

Με επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταγγέλει τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "επιχείρησαν να παρέμβουν στις διαδικασίες των ετήσιων κρίσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που διενεργούνται κατά νόμον το Μάρτιο" και κάνει λόγο για "θεσμικά, δηλαδή συνταγματικά και δημοκρατικά αδιανόητη «προειδοποίηση», που δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού προς τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτή κατά νόμον έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των στελεχών".

Αφού διευκρινίζει ότι "η κυβέρνηση έχει εκ του Συντάγματος και του νόμου την αρμοδιότητα της επιλογής των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων", ο κ. Βενιζέλος αναρωτιέται "τι νόημα έχει συνεπώς αυτή η «προληπτικού» χαρακτήρα δήλωση των εκπροσώπων του κόμματος σας;" και θέτει σκληρά ερωτήματα στον πρόεδρο της ΝΔ.

"Το κόμμα σας γνωρίζει τα πολιτικά φρονήματα και τις κομματικές προτιμήσεις κάθε αξιωματικού; Έχει καταταγμένα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αδιαφανή και μη νόμιμα κριτήρια και με βάση αυτά τα στοιχεία αποφαίνεται πολιτικά εντός και εκτός Βουλής;" αναφερει μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του, καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει οδηγίες "για την άμεση επανόρθωση του ατοπήματος".

Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, κ. Μαργαρίτης Τζίμας, και οι αναπληρωτές του, κ.κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Στέφανος Γκίκας, είχαν προβεί σε κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρονταν "στην περσινή εμπειρία των πρωτοφανών κομματικών κρίσεων" και έκαναν λόγο για "πρωτοφανή κομματική άλωση των Ε.Δ. με τις επαναφορές στην ενέργεια γνωστών κομματικών αποστράτων, τις δυσμενείς κρίσεις πολλών άξιων αξιωματικών και τις αποστρατείες ικανότατων και εμπειρότατων στελεχών", προειδοποιώντας παραλλήλως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Άμυνας ότι δεν θα ανεχτούν "νέες κομματικές παρεμβάσεις στην Επετηρίδα των Αξιωματικών και αναξιοκρατικές κρίσεις".

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις ετήσιες τακτικές κρίσεις του 2010 είχαν επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία αρκετοί απόστρατοί αξιωματικοί με το βαθμό του ανωτάτου (δεν εξετάζουμε το αν τα στελέχη αυτά είχαν συνταξιοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ με κομματικά κριτήρια), μεταξύ των οποίων και ο αξιωματικός που επανήλθε και τοποθετήθηκε από τον κ. Βενιζέλο διευθυντής στο στρατιωτικό γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Σαμαρά: http://www.mod.mil.gr/el/enimerosi/anakoinosis-typou/3733-epistoli-yetha-pros-proedro-nd.html

Ολόκληρη η δήλωση του τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ: http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=71120&Itemid=309

Read more...

“Γυρίστε πάλι στην δραχμή!”

Οι Κασσάνδρες τον χαβά τους


http://img.protothema.gr/9953C0D153B8E2B0CCFDC7CA30AF9090.jpg
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα ενδεχομένως θα χρειαστεί να επιστρέψει στη δραχμή και παράλληλα να προχωρήσει σε διακανονισμό με τους πιστωτές της για haircut ύψους τουλάχιστον 30%, προχωρούν ορισμένοι εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων!

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εκτιμήσεις των ειδικών του European Economic Advisory Group (EEAG), που θεωρούν πως η μοναδική βιώσιμη λύση για την Ελλάδα είναι να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, χωρίς μάλιστα κάτι τέτοιο να αποκλείει το γεγονός να χρειαστεί η χώρα μας ακόμα ένα «πακέτο διάσωσης» μετά τη λήξη του τρέχοντος, το 2013 ...

Οι ίδιοι εκτιμούν, στο report της EEAG που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Der Spiegel και στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, πως η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει να επαναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μετά τη λήξη του τρέχοντος πακέτου στήριξής της βγαίνοντας ξανά στις αγορές και ως εκ τούτου θα αναγκασθεί να περικόψει τα χρέη της το αργότερο έως τις αρχές του 2014.

Στο ίδιο report φιλοξενείται και η εκτίμηση του κυρίου Thomas Mirow, ανώτατου στελέχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

Read more...

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές από σήμερα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους


http://img.protothema.gr/191B8082DB9896B8C9362AEBC0A3C5F9.jpg
Την προειδοποίηση ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, απηύθυναν στο υπουργείο Παιδείας δάσκαλοι και καθηγητές που έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς σήμερα και αύριο έχουν προγραμματίσει 48ωρη απεργία.

Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση στα προπύλαια, ενώ θα συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ αύριο.

Οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν ότι το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι γι’ αυτούς κόκκινη γραμμή καθώς ήδη υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην κατώτερη κλίμακα. Γι’ αυτό ζητούν 1400 ευρώ καθαρά ως βασικές μηνιαίες αποδοχές.

Ο Πρόεδρος της Διδασκαλικής ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Κομνηνός Μαντάς επισήμανε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά επιμόρφωση μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου για κατάργηση των Διδασκαλείων, ενώ τόνισε ότι ο κλάδος είναι αντίθετος στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εξόφληση λογαριασμών τρεχουσών αναγκών στα σχολεία, αφού ή έκτακτη επιχορήγηση των 30 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί είναι απλώς «σταγόνα στον ωκεανό». Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη οφειλές για λειτουργικές δαπάνες του 2009.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας λειτουργών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Δημήτρης Πεπές, είπε ότι εδώ και ενάμισι χρόνο η κοινωνία υφίσταται μια μεγάλη επίθεση σε βασικά αγαθά όπως είναι η υγεία και η Παιδεία. Χαρακτήρισε αδιέξοδη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι στην Παιδεία η υποχρηματοδότηση έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα, αφού για πρώτη φορά κατέβηκε από το 3% του ΑΕΠ, στο 2,75%.

Η συρρίκνωση άρχισε -είπε- από την αρχή της χρονιάς με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Συνεχίστηκε τώρα με τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, που υπολογίζεται ότι θα έχει ως συνέπεια να “χαθεί” το 20% των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Συγχρόνως όμως - και αυτό είναι σημαντικότερο - ταλαιπωρούνται παιδιά και ολόκληρες οικογένειες. «Επιστρέφουμε στο παρελθόν» τόνισε «όταν τα παιδιά περπατούσαν χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο ή ολόκληρες οικογένειες μετοικούσαν».

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ ανέφερε ενδεικτικά ότι από τις 350 σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα συγχωνευθούν οι 51,ενώ υπενθύμισε ότι το υπουργείο Παιδείας οφείλει στους εκπαιδευτικούς της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξη 5,6 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιας έκτασης περικοπή στις δαπάνες για την Παιδεία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Ο Κομν. Μαντάς, κατέληξε αναφερόμενος στα ολοήμερα νηπιαγωγεία λέγοντας ότι έχουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε κτιριακό, ενώ εξίσου μεγάλες είναι και οι ελλείψεις για λειτουργικές δαπάνες.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Read more...

20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΦΠΑ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φόρου και ποινές φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια για «κλοπή» ΦΠΑ, λοιπών φόρων, τελών και εισφορών, καθώς και πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Το Δημόσιο απαιτεί...
άμεσα την είσπραξη των οφειλών του ενεργοποιώντας ακόμα και κατασχέσεις, πλειστηριασμούς αλλά και δέσμευση καταθέσεων και χρημάτων που έχει να εισπράξει ο οφειλέτης από τρίτους. Οταν, όμως, χρωστάει το Δημόσιο, τότε εξοφλεί με «άυλα χρήματα», έντοκα ή ομόλογα.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί όποιον του χρωστά έστω και ένα ευρώ φόρου. Σε βάρος του νομοθετεί το Αυτόφωρο και επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια, ενώ προς τη φυλακή οδεύουν και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα από 5.001 ευρώ και πάνω.

Το κυνήγι των φοροφυγάδων ξεκινάει από τις διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία θα παράσχουν δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, νομικά πρόσωπα και οποιοιδήποτε τους ζητηθούν, ειδάλλως αντιμετωπίζουν πρόστιμα μέχρι 100.000 ευρώ.

Ετοιμάζονται και λίστες με οφειλέτες ληξιπρόθεσμων και συναλλαγές με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία. Θεσπίζεται εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών και χορηγείται ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων.

Το πλέον αυστηρό φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες, εμπεριέχει και πλήθος κρυφών διατάξεων: την περικοπή του μερίσματος των κληρονόμων στρατιωτικών, τον φόρο 15% στις δικηγορικές συναλλαγές, τον επαναπατρισμό επενδυτικών προϊόντων.

Και δίνεται νέα ανάσα στις επιχειρήσεις με τη φορολόγηση των κερδών τους με 20%, την εξόφληση του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις.

Ερχονται το ηλεκτρονικό παράβολο και οι ηλεκτρονικές ταινίες φόρου για ποτά και τσιγάρα.

Το τελικό σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή είναι αυστηρότερο από το αρχικό σχέδιο, καθώς η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής αφορά ακόμα και τη μη υποβολή ή ανακριβή υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς και μη εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ, πλέον της μη απόδοσης φόρων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών, πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

1 Ποινικοποιούνται η μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η μη υποβολή ή ανακριβής υποβολή δήλωσης εισοδήματος, η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, τελών και εισφορών, τα πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, καθώς και η μη εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

2 Ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος αντιμετωπίζει όποιος έχει οφειλή 5.001 ευρώ και δεν την εξοφλεί. Οι ποινές φυλάκισης φτάνουν έως 3 τουλάχιστον έτη στην περίπτωση οφειλής 150.001 ευρώ και άνω.

3 Ενεργοποιείται το Αυτόφωρο. Είναι διαρκή και συνεπώς συνεχή αυτόφωρα η μη πληρωμή οφειλών με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση 4 μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου του 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Στην περίπτωση του ΦΠΑ και των λοιπών φόρων, υπολογίζεται με χρόνο τέλεσης το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Διαρκές και συνεπώς αυτόφωρο και για μη υποβολή ή ανακριβή δήλωση εισοδήματος.

4 Ποινή κάθειρξης αν ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί λόγω μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ ανά χρήση.

5 Κάθειρξη επίσης και για μη απόδοση ΦΠΑ, λοιπών φόρων, τελών και εισφορών άνω των 75.000 ευρώ ανά χρήση. Η κάθειρξη φτάνει στα 20 χρόνια για μη απόδοση ΦΠΑ, λοιπών φόρων, τελών και εισφορών, καθώς και για πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία.

6 Αν η μη απόδοση φόρων, τελών και εισφορών δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο, ο υπαίτιος απαλλάσσεται των ποινών εφόσον καταβληθούν τα ποσά. Αν, όμως, η πληρωμή γίνεται μετά τον χρόνο, επιβάλλεται μειωμένη ποινή (άρθρο 83 του ποινικού κώδικα).

7 Δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και περαιτέρω υποτροπής.

20 έως 100 ? η κάθε μέρα εξαγοράς

8 Σε μετατροπή ποινής κάθε ημέρα φυλάκισης εξαγοράζεται με ποσό από 20 (αντί 3 ευρώ σήμερα) έως 100 ευρώ.

9 Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα. Και στην περίπτωση της μη έκδοσης παραστατικών ασκείται όταν δεν έχουν εκδοθεί πάνω από 19 παραστατικά ή η αξία αυτών είναι πάνω από 500 ευρώ.

10 Αρμόδιο δικαστήριο είναι το μονομελές ή τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων της έδρας της αρμόδιας για φορολόγηση Εφορίας. Η εμφάνιση μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον υπάρχει έγγραφη ενημέρωση εισαγγελέα ή δικαστηρίου τρεις ημέρες πριν από τη δικάσιμο.
Read more...

«Λουκέτο» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...



«Παγώνουν» την Τετάρτη ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς τα συνδικάτα εργαζομένων πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στις περικοπές μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία και την στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ... απαιτήσεις της τρόικας.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην Ομόνοια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

"Παγώνουν" δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

* ► Τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, καθώς απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί το ΕΚΑΒ
* ► Στην απεργία συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων
* ► Οι υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών θα υπολειτουργούν
* ► Κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες και τα τελωνεία
* ► Ρολά θα κατεβάσουν τα Ταμεία και οι υπηρεσίες του Δημοσίου
* ► Οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους
* ► Οι τράπεζες θα υπολειτουργούν
* ► Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία Αθήνας και Πειραιά, ενώ το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνο από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα.

"Χειρόφρενο" σε συγκοινωνίες-μεταφορές

* ►Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό, αλλά δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο.
* ►Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει μόνο από τις τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.
* ►Το τραμ θα εκτελεί δρομολόγια από τις 6 π.μ. έως τα μεσάνυχτα
* ►Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα λεωφορεία
* ►ΟΣΕ και Προαστιακός δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο
* ►Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια

Με προβλήματα οι αερομεταφορές

Σε 4ωρη στάση εργασίας θα προχωρήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Λόγω των κινητοποιήσεων θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα κατά τόπους αεροδρόμια ή τις αεροπορικές εταιρείες:

* Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, www.aia.gr και 210 3530000
* Olympic Air 8018010101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό)
* Aegean 8011120000 (από σταθερό) και 210 6261000 (από κινητό)

Κατεβάζουν... ρολά τα καταστήματα

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα, καθώς οι έμποροι της χώρας αποφάσισαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Ωστόσο, με την απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου διαφωνούν ΓΣΕΒΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας. Κατόπιν αυτού τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας είναι πιθανό να ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση των διαδηλώσεων. Τα καταστήματα του Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά με Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής.

Σιγούν τα μέσα ενημέρωσης

Καμία είδηση δεν θα μεταδοθεί από τις 6 το πρωί της Τετάρτης, μέχρι και τις 6 το πρωί της Πέμπτης, λόγω της συμμετοχής των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία. Κατόπιν αυτού ραδιόφωνα, τηλεοπτικοί σταθμοί και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δεν θα μεταδίδουν ειδήσεις, ενώ καμία εφημερίδα δεν θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη.
enet.gr


Read more...

Ρήγμα στο καθεστώς Καντάφι...



Βαθύ ρήγμα έχει δημιουργηθεί στο καθεστώς Καντάφι καθώς αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό παραιτούνται, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας αυτομολούν και οι ταραχές και η βίαιη καταστολή εντείνονται στην Τρίπολη.

Αργά το... βράδυ της Δευτέρας, ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης εμφανίσθηκε για λίγο στην κρατική τηλεόραση προκειμένου να πείσει ότι παραμένει στην εξουσία και να διαψεύσει τις φήμες ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο πρέσβης της Λιβύης στην Ινδία που έχει παραιτηθεί από την καταδίκασε τη σφαγή και τις επιθέσεις από αέρος εναντίον των διαδηλωτών.

Ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες επτά μέρες εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 400 σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται, η σύγκλιση της συνεδρίασης, που στη διπλωματική ορολογία αποκαλείται διαβούλευση, ζητήθηκε από το Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

Ο Ιμπραίμ Νταμπασί και άλλοι αξιωματούχοι, από την διπλωματική αποστολή της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την προσχώρησή τους στο πλευρό των διαδηλωτών και κάλεσαν τον στρατό της χώρας να συμμαχήσει με τους πολίτες για να διώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της χώρας.
skai.gr


Read more...

Ανάσα από τον φοροσυµψηφισµό Και δυνατότητα του ∆ηµοσίου να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του πληρώνοντας µε οµόλογα

Το πάγιο αίτηµα των επιχειρηµατιών και επαγγελµατιών που συναλλάσσονται µε το ∆ηµόσιο να τους δοθεί η δυνατότητα να συµψηφίζουν φόρους που οφείλουν µε απαιτήσεις τους κατά του ∆ηµοσίου ικανοποιεί το φορολογικό νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Παράλληλα, το νοµοσχέδιο διευκολύνει το ∆ηµόσιο να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του πληρώνοντας µε οµόλογα. Με τον συµψηφισµό εκτιµάται ότι πολλές επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν, καθώς θα απαλλαγούν από οφειλές τους προς το ∆ηµόσιο και θα µπορέσουν να πάρουν φορολογική ενηµερότητα. Επίσης, ο συµψηφισµός αφοράµόνο τον στενό δηµόσιο τοµέα.

∆εν µπορούν, δηλαδή, να συµψηφιστούν οφειλές π.χ. προς ασφαλιστικά ταµεία µε φόρους. Ειδικότερα, µε το άρθρο 11 του νοµοσχεδίου ορίζεται ότι «βέβαιη και εκκαθαρισµένη χρηµατική απαίτηση του οφειλέτη κατά του ∆ηµοσίου, η οποία αποδεικνύεται µε τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δηµόσιο έγγραφο, συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη αυτού προς το ∆ηµόσιο».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ο συµψηφισµός αφορά:

1 Φόρο µε φόρο, όπως π.χ. όταν ο ιδιώτης οφείλει Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και το ∆ηµόσιο του οφείλει επιστροφή ΦΠΑ.

2 Φόρο µε άλλες οφειλές, όπως π.χ. όταν ο ιδιώτης είναι προµηθευτής του ∆ηµοσίου και το ∆ηµόσιο του οφείλει την αµοιβή του, ενώ ο ίδιος οφείλει φόρο.

Με άλλη διάταξη του νοµοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στο ∆ηµόσιο να εξοφλεί κάθε είδους υποχρεώσεις του σε εθνικό ή αλλοδαπό νόµισµα, προς όλους τους φορείς του δηµόσιου ή ιδιωτικού τοµέα, µε έντοκα γραµµάτια ή οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Ετσι, το ∆ηµόσιο διευκολύνει τον εαυτό του, εξασφαλίζοντας έµµεσο δανεισµό από τους εργολάβους ή προµηθευτές του, οι οποίοι πάντως µπορούν αν θέλουν να αρνηθούν τη συµφωνία αυτή.

Επίσης, µε άλλη διάταξη του νοµοσχεδίου ξεκαθαρίζεται ότι σε περιπτώσεις αµοιβαίων οφειλών ∆ηµοσίου και ιδιωτών δεν υφίσταται ποινικό αδίκηµα.

Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι συνολικές οφειλές του κράτους στους επιχειρηµατίες είναι 7,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις αποπληρωµής υπερβαίνουν πολλές φορές τις 330 ηµέρες.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ του νοµοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

n Φορολογική κατοικία: Σε φόρο για το παγκόσµιο εισόδηµά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαµονή του στην Ελλάδα. Ως συνήθης θεωρείται η διαµονή που ξεπερνά τις 183 ηµέρες. Επιπλέον ορίζεται ότι όσοι Ελληνες υπηρετούν στο εξωτερικό, π.χ. σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φορολογούνται στην Ελλάδα n Φορολογία κερδών και µερισµάτων: Στο σύνολο των κερδών των νοµικών προσώπων, αδιανέµητων και διανεµόµενων, επιβάλλεται φόρος µε συντελεστή 20%. Επιπλέον, στα κέρδη που διανέµουν οι εταιρείες επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση µε συντελεστή 25%. Ο φόρος αυτός παρακρατείται στην ανώνυµη εταιρεία.

n Φορολογία χρηµατιστηριακών συναλλαγών: Αυξάνεται από 0,15% σε 0,20% ο συντελεστής φορολόγησης για πωλήσεις µετοχών που θα γίνουν από 1ης Απριλίου 2011. Παράλληλα αναβάλλεται για 1 έτος, έως 1/1/2012, η φορολόγηση επί της υπεραξίας από την πώληση µετοχών.

∆εν υφίσταται ποινικό αδίκηµα όταν υπάρχουν αµοιβαίες οφειλές ∆ηµοσίου - ιδιωτών
Οι συνολικές οφειλές
του κράτους προς τους επιχειρηµατίες είναι 7,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις αποπληρωµής υπερβαίνουν πολλές φορές τις 330 ηµέρες.

Πληρωµή ΦΠΑ σε τρεις δόσεις

Σε τρεις δόσεις θα µπορούν στο εξής να πληρώνουν τον ΦΠΑ οι φορολογούµενοι. Συγκεκριµένα, κατά την παραλαβή των εµπρόθεσµων περιοδικών δηλώσεων θα καταβάλλεταιτο 40% του οφειλόµενου ποσού και το υπόλοιπο 60% προσαυξηµένο κατά 2% θα καταβάλλεται σε δυο ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ.

Εξάλλου οι φόροι που καταλογίζονται θα µπορούν έπειτα από προσωρινό έλεγχο να εξοφλούνται σε 5 δόσεις, µετά την πληρωµή προκαταβολής 20%.

Με άλλη διάταξη του νοµοσχεδίου καθορίζεται ο τρόπος µε τον οποίο θα καταγράφονται σε κάρτες οι συναλλαγές των φορολογουµένων, έτσι ώστε να µη χρειάζεται να µαζεύουν αποδείξεις.

Τα δεδοµένα που θα καταγράφονται θα είναι ο ΑΦΜτου εκδότη της απόδειξης, η ηµεροµηνία και το ποσό της συναλλαγής. Η κάρτα είναι ανώνυµη και προαιρετική για τον φορολογούµενο.

Επίσης, τα έντυπα παράβολα θα µπορούν να αντικατασταθούν µε ηλεκτρονικά, µε τη χορήγηση µοναδικού ψηφιακού κωδικού।
.tanea.gr
Read more...

Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα Τουλάχιστον 65 νεκροί από σείσμό 6,3 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτες σημειώθηκε χθες (στις 12.51 ώρα Γκρίνουιτς) στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζον Κι, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 65. Δεκάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε κτήρια που είτε κατέρρευσαν είτε έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. . Η πληγείσα περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές για εγκλωβισμένους στα ερείπια, αλλά και παγιδευμένους ανθρώπους σε κτήρια όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμα ότι σωλήνες ύδρευσης έχουν ξηλωθεί ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο.

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα του σεισμού δεν υπάρχουν Έλληνες.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και σε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες για έναν αριθμό θυμάτων, αλλά δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Μπιλ Ίνγκλις.

Ο δήμαρχος της πόλης κήρυξε το Κράιστσερτς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η Νέα Ζηλανδία.

«Ενδέχεται να χρειαστούν πολλές έρευνες κάτω από τα συντρίμμια» είπε η Γκίλαρντ, προσθέτοντας ότι οι εικόνες που έρχονται από το Κράιστσερτς είναι «πραγματικά σοκαριστικές».

Η πόλη είχε κτυπηθεί από τον Εγκέλαδο και πριν πέντε μήνες, όταν σημειώθηκε δόνηση 7,1 βαθμών, αλλά τα έργα αποκατάστασης των ζημιών παρεμποδίστηκαν σημαντικά από μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων।
.tanea.gr/
Read more...

Αποφασισμένη να συνεχιστεί η κατασκευή ΧΥΤA στην Κερατέα η κυβέρνηση

Παρά τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων-ΕΛ.ΑΣ.


Παρά τα επεισόδια που σημειώνονται μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας στην Κερατέα, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα του ΧΥΤΥ
Παρά τα επεισόδια που σημειώνονται μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας στην Κερατέα, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα του ΧΥΤΥ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα της κατασκευής XYTA στην Κερατέα, καθώς σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο αποφασίστηκε να συνεχιστεί το έργο που προκαλεί την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους των κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχώς επεισόδια με την ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση-όπως είπε-400 αστυνομικοί φρουρούν δύο μηχανήματα το τελευταίο δίμηνο και ζήτησε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να επισπεύσουν τις διαδικασίες με την έναρξη του έργου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

«Όταν υπάρχει αδράνεια δημιουργείται ένα συγκρουσιακό κλίμα. Ανησυχώ για το σκηνικό που διαμορφώνεται» φέρεται να είπε ο υπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης. Πάντως και ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε να παραμείνει η αστυνομία στην περιοχή κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Ο γενικός γραµµατέας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, είπε ότι και οι αρχαιολογικές εκθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και οι τοπογραφικές εργασίες έχουν τελειώσει εξηγώντας ότι οι πολεοδοµικές µελέτες θα αρχίσουν στη δεύτερη φάση του έργου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Είδος υπό εξαφάνιση η ασπιρίνη στα ελληνικά φαρμακεία

Έλλειψη του πιο γνωστού παυσίπονου

Δύσκολη η εύρεση της ασπιρίνης στα ελληνικά φαρμακεία
Δύσκολη η εύρεση της ασπιρίνης στα ελληνικά φαρμακεία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ασπιρίνη τέλος στα περισσότερα ελληνικά φαρµακεία. Οι φαρµακοποιοί καταθέτουν τις παραγγελίες τους, αλλά οι φαρµακαποθήκες δεν τους τροφοδοτούν, καταλογίζουν µάλιστα την ευθύνη για έλλειψη στη φαρµακευτική εταιρεία. Η Bayer Ελλάς, από την πλευρά της, αναφέρει πως έχει διαθέσει περίπου 20% περισσότερες ασπιρίνες στην ελληνική αγορά σε σχέση µε πέρυσι.

Συμφωνα με Τα Νέα, η έλλειψη του πιο γνωστού παυσίπονου έχει γίνει πλέον αισθητή, αφού ελάχιστα είναι τα φαρµακεία που διαθέτουν αποθέµατα. «Ίσως να υπάρχουν κάποια φαρµακεία που είχαν προµηθευτεί µεγάλες ποσότητες, αλλά γενικά δεν υπάρχουν ασπιρίνες» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αµπατζόγλου.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν την έλλειψη της ασπιρίνης σε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, αφού στην Ελλάδα κοστίζουν 0,67 ευρώ και στη Γερµανία 4 ευρώ. Ο δεύτερος είναι ότι σε µερικά φθηνά φάρµακα οι πολυεθνικές εταιρείες δεν φέρνουν ποσότητες στην Ελλάδα επειδή δεν τους συµφέρει.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται παράγοντες της φαρµακευτικής αγοράς, «ασπιρίνες σε συσκευασία µε ελληνικά γράµµατα ζητήστε να σας στείλουν από τη Γερµανία και την Ιταλία. Στη χώρα µας δεν θα τις βρείτε». Στελέχη της BayerΕλλάς αναφέρουν πως τα αποθέµατα ασπιρίνης που έχουν διατεθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα ίσως ξεπερνούν έως και 20% αυτά που διατέθηκαν πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο ΕΟΦ είχε επιβάλει τον Σεπτέµβριο ποινή στην Bayer για µειωµένη προµήθεια της αγοράς. «Μάλιστα, µας εξήγησαν ότι η µειωµένη διάθεση έγινε για δύο λόγους, πρώτον επειδή η τιµής της ήταν εξαιρετικά χαµηλή και δεύτερον επειδή πουλιόταν στα περίπτερα» εξηγεί ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας.

Ο ΕΟΦ δεν µπορεί να ελέγξει τις παράλληλες εξαγωγές, καθώς το εθνικό δίκαιο κάνει λόγο για «επάρκεια των φαρµάκων στην ελληνική αγορά», ενώ στη βάση του κοινοτικού δικαίου «επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές». «Το κοινοτικό δίκαιο όµως υπερισχύει του εθνικού. Αρα δεν είναι παράνοµες οι εξαγωγές» εξηγεί ο κ. Τούντας.

Ο ΕΟΦ έθεσε τη Δευτέρα σε λειτουργία τον τηλεφωνικό αριθµό 1142, στον οποίο πολίτες και φαρµακοποιοί θα µπορούν να καταγγέλλουν ελλείψεις φαρµάκων. Παράλληλα, λαµβάνει ακόµη δώδεκα µέτρα για την αναστολή εξαγωγής φαρµάκων µιας και το νοµικό πλαίσιο, όπως φαίνεται, δεν επαρκεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη σκιά της Bundesbank και του Αμβούργου η συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ στο Βερολίνο

Η Αθήνα κρατά «μικρό καλάθι»

Τα «µηνύµατα» επιµένουν ότι δύσκολα η Αθήνα θα εξασφαλίσει το «ναι» του Βερολίνου στην επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Τα «µηνύµατα» επιµένουν ότι δύσκολα η Αθήνα θα εξασφαλίσει το «ναι» του Βερολίνου στην επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. (Φωτογραφία: Eurokinissi )Αθήνα
Υπό το βάρος της άρνησης της Bundesbank να επωμιστεί η Γερμανία την επαναγορά του ελληνικού χρέους και στη σκιά της προσωπικής ήττας της Άνγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές του Αµβούργου, πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συνοδεύει τον πρωθυπουργό παραδέχθηκε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση µε μικρό καλάθι, καθώς τα µηνύµατα που έρχονται από παντού, επιµένουν ότι δύσκολα η Ελλάδα θα εξασφαλίσει το «ναι» στην επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γερµανική κεντρική τράπεζα «παρενέβη ως µη όφειλε σε µια στιγµή που όλα είναι ανοιχτά, και δεν έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης ανάλογο ελληνικό αίτηµα». Όπως ανέφερε, «δεν περιµέναµε κάτι τέτοιο» και τώρα δημιουργούνται δεδομένα «τα οποία θα πρέπει να τα δούµε πια υπό άλλο πρίσµα».

Πριν το τετ-α-τετ Παπανδρέου - Μέρκελ θα προηγηθεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου µε τον οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «στη συνάντηση αυτή θα φανεί τι ακριβώς θέλουν οι Γερµανοί σ’ αυτή τη φάση, και θα µας βοηθήσουν να καθορίσουµε και εµείς τη στάση µας για τη συνέχεια».

Πάντως η ελληνική πηγή που προαναφέρθηκε σηµείωσε ότι το θέµα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, καθώς συνδέεται όχι µόνο µε τον χρόνο αλλά και µε το ύψος των επιτοκίων, καθώς και µε το αν η επιµήκυνση θα αφορά το σύνολο του δανεισµού η µόνο το σκέλος του δανείου που αποµένει να δοθεί από τον Μάρτιο και µετά στην Ελλάδα. Και επιπλέον µε τους όρους που θέτει η Γερµανία για το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες στη Λιβύη, σχέδιο επαναπατρισμού ετοιμάζει η κυβέρνηση

Μετά το αιματοκύλισμα στην Τρίπολη


Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη
Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Απελπισμένοι είναι οι Έλληνες που ζουν στη Λιβύη, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο επαναπατρισμού τους.

«Οι προτεραιότητές μας είναι να πάρουμε άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως για να φέρουμε τον κόσμο που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, από τη Λιβύη, αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.

Το υπουργείο Άμυνας έχει κινήσει τις διαδικασίες για τις άδειες των υπερπτήσεων και ο σχεδιασμός γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ.Δόλλη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ιωάννη – Αλέξιο Ζέπο.
Read more...

Αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμα Καντάφι

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αναμένεται ν’ απευθύνει από ώρα σε ώρα τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενό του.

Η θέση του επί 41 χρόνια ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, είναι πλέον πολύ δύσκολη, καθώς η πίεση που του ασκείται για να αποκολληθεί από την εξουσία έχει μεταφερθεί από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας , στους δρόμους της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου οι βίαιες συγκρούσεις και η αιματοχυσία έχουν δημιουργήσει εικόνα χάους.

Ομάδα αξιωματικών του στρατού εξέδωσε ανακοίνωση τη νύχτα με την οποία προτρέπουν τους στρατιώτες να ενωθούν με τον κόσμο και να βοηθήσουν για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε, επίσης, ότι οι αξιωματικοί παροτρύνουν τον στρατό της Λιβύης να προελαύνει στην Τρίπολη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον καταδίκασε έντονα την χρήση βίας στη Λιβύη και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Καταδικάζουμε απόλυτα, μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, τη βία εις βάρος του λαού της Λιβύης. Ήρθε τώρα η ώρα να δοθεί τέλος, σε αυτή την απαράδεκτη αιματοχυσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Κλίντον.

Όπως συμπλήρωσε στις δηλώσεις της η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση της Λιβύης οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελεύθερης έκφρασης και της ελεύθερης διαβούλευσης।

tanea.gr
Read more...

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το Βερολίνο πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου

«Δείγμα στήριξης» η συνάντηση

Η συνάντηση Παπανδρέου και Μέρκελ στη γερμανική Καγκελαρία εν όεψει της «εμβόλιμης» συνόδου των ηγετών της Ευωζώνης
Η συνάντηση Παπανδρέου και Μέρκελ στη γερμανική Καγκελαρία εν όεψει της «εμβόλιμης» συνόδου των ηγετών της Ευωζώνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ Αθήνα
Δεν δίνει λεπτομέρειες η γερμανική κυβέρνηση για την ατζέντα της συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αλλά και η «συνολική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους. «Δείγμα στήριξης» στην Ελλάδα η συνάντηση, επισημαίνει η γερμανική κυβέρνηση, «καθαρή θέση» υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης παίρνει η Αθήνα, λέει ο Γ.Πεταλωτής.

Ερωτηθέντες σχετικά στο Βερολίνο, τόσο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Ζάιμπερτ όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αρνήθηκαν να επεκταθούν σε λεπτομέρειες για την ατζέντα της αυριανής συνάντησης ειδικά ως προς το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, παραπέμποντας στις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά την συνάντησή τους την Τρίτη στην καγκελαρία.

«Η συνάντηση δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ρητά όλα όσα με θάρρος κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο δύσκολο δρόμο που διανύει μαζί με τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Στ.Ζάιμπερτ, , υπογραμμίζοντας ότι «βεβαίως θα συζητηθεί και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, για την οποία εκφράζεται μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η οποία από την πλευρά της αναλαμβάνει μεγάλες προσπάθειες για να ελευθερωθεί από τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε»".

Ο Γερμανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας του ανεπίσημου Συμβουλίου της ΕΕ στις 11 Μαρτίου για το μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων από το 2013, το προσωρινό Ταμείο στήριξης και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν και συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενώ οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ συνεχίζονται, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε τη Δευτέρα τη θέση της κατά του ενδεχόμενου να δοθεί στο Ταμείο η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων , υποστηρίζοντας πως θα έστελνε λάθος μήνυμα προς τους ομολογιούχους και τις κυβερνήσεις. Η Τράπεζα απέρριψε παράλληλα την πρόταση για έκδοση ευρω-ομολόγων.

Το πολιτικό κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για παραχωρήσεις από το Βερολίνο, μετά και την εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο και ενώ μένουν άλλες έξι τοπικές εκλογικές μάχες για φέτος. Η χρονική συγκυρία φαίνεται ότι θα οδηγήσει τη γερμανική κυβέρνηση στη διατύπωση σκληρών όρων στους Ευρωπαίους εταίρους της, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αν και σε καμία περίπτωση η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» της επίσκεψης Παπανδρέου δεν μπορεί να συγκριθεί με το βαρύ κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει πέρυσι στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή, ανέφερε ότι «εκείνο που θέλουμε να δώσουμε ως στίγμα της δικής μας θέσης είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης που είναι και μηχανισμός σταθερότητας για τις ευρωπαϊκές χώρες και δείχνουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα δουλεύει συστηματικά για την προώθηση των θέσεων της αυτών και ενόψει της Συνόδου Κορυφής».


Ο ίδιος ανέφερε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές από το Eurogroup: «Θέλουμε η Ευρώπη, στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, να δώσει μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση με χαρακτηριστικά την ενίσχυση της Ευρωζώνης, του ευρώ, της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης». Ως χώρα, πρόσθεσε, «έχουμε να συνεισφέρουμε, δυστυχώς με την εμπειρία που έχουμε, στην ανάγκη ενός μηχανισμού στήριξης που με πολύ κόπο και μόνοι μας κατορθώσαμε να υπάρχει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας».

«Όλα αυτά τα βάζουμε στο τραπέζι» συνέχισε ο Γ.Πεταλωτής, λέγοντας ότι στη συνάντηση της Τρίτης θα συζητηθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Σχετικά με το εάν στην αυριανή συνάντηση θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης, ο ίδιος ανέφερε ότι μια καταρχήν απόφαση για την επιμήκυνση υπάρχει και στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε ότι αυτή την απόφαση η κυβέρνηση θέλει να την διευρύνει και να είναι προς όφελος της χώρας μας.

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί και το θέμα της Siemens ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη άποψη, την οποία έχει εκφράσει δημοσίως.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προς δίμηνη παράταση για τακτοποίηση ημιυπαίθριων

Δίμηνη παράταση της διαδικασίας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει τις 500.000 για την «τακτοποίηση» περισσοτέρων των 730.000 κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας.

Η ρύθμιση των ημιυπαίθριων μπορεί να υλοποιηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και οι «καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το γεγονός, όμως, αυτό δίνει το περιθώριο στο ΥΠΕΚΑ να παρατείνει την εφαρμογή του νόμου, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες σήμερα ξεπερνούν τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Στο μεσοδιάστημα υπολογίζεται να κατατεθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών η σχετική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα καταβάλλονται δημοτικά τέλη για τους τακτοποιούμενους χώρους, τουλάχιστον σε αναδρομική βάση.

Οι γκρίζες ζώνες των ημιυπαίθριων

Άλλο ζήτημα που υφίσταται με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων είναι ο «νεκρός χρόνος» μεταξύ 2 Ιουλίου του 2009 και 28 Απριλίου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε ο νόμος 3843 της Tίνας Μπιρμπίλη. Στο διάστημα αυτό πολλοί ιδιοκτήτες, που είχαν αγοράσει νεόδμητα, είτε είχαν υπογράψει συμφωνητικά αντιπαροχής με κατασκευαστές, φαίνεται να μην μπορούν να νομιμοποιήσουν ημιυπαίθριους και κατά συνέπεια τα διαμερίσματα αυτά να μην μπορούν να πουληθούν και να ενοικιαστούν.

Όπως, μάλιστα, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών, Δημήτρης Καψιμάλης, μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η τακτοποίηση των χώρων αυτών (περί τα 100.000 διαμερίσματα) θα μπορούσε να προσφέρει στο δημόσιο έσοδα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.
Read more...

Πες μας γιατί υπέγραψες το μνημόνιο?...











"Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό" φώναζαν εξαγριωμένοι φοιτητές στο Πρωθυπουργό...

Ξαφνικά, την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου πετάχτηκαν όρθιοι στην αίθουσα Έλληνες φοιτητές και άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν."Πως χρεωκόπησε η χώρα. Γιατί εσύ.... υπέγραψες το μνημόνιο? ". Και συνέχισαν με το σύνθημα "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό".
Ο Παπανδρέου προσπάθησε να κρατήσει τη ψυχραιμία του και άρχισε να λέει "σας καλώ να συζητήσουμε για όλα αυτά που λέτε".
Τη συνέχεια την έδωσε η Γερμανική αστυνομία που απέβαλλε από την αίθουσα τους φοιτητές. Ο Ντερμπεντέρης πανευτυχής βρήκε τη Γερμανική αστυνομία πιο αποτελεσματική από την Ελληνική...


Read more...

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ!
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ
Πρωτοφανής ο διασυρμός του Υπουργείου Εξωτερικών. To Fimotro παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα έγγραφο ντοκουμέντο που έστειλε ο 'Ελληνας πρέσβης στο Κειπ Τάουν, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι της πρεσβείας μας στη Ν. Αφρική κινδυνεύουν...
με έξωση, καθώς δεν έχουν καταβάλλει τα μισθώματα, επειδή το Υπ. Εξωτερικών τους χρωστάει τους μισθούς του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου! Μιλάμε για τεράστια ξεφτίλα. Τι έχετε να πείτε κύριε Δρούτσα; γι αυτήν την κατάντια;
Read more...

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η " ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ "


Την ίδρυση ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό Α.Ε», προβλέπει άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.Στόχος της εταιρίας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτηρίων και εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου...
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 1.500.000 ευρώ, ενώ για τη μεταβίβαση της κυριότητας ολόκληρου ή μέρους του ακινήτου θα απαιτείται η ψήφιση νόμου.
Άλλες ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου σχετικά με το Ελληνικό προβλέπουν τα εξής:
-Η «Ελληνικό ΑΕ» μπορεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού της να αποκτά εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα, που βρίσκονται κοντά στον πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
-Το ακριβές εμβαδόν και τα όρια του ακινήτου θα οριστούν με τοπογραφικό διάγραμμα που θα συνταχθεί μέσα σε σαράντα ημέρες από την έναρξη ισχύος του νόμου, από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
-Η «Ελληνικό ΑΕ» εξαιρείται από τις διατάξεις του δημοσίου τομέα.
-Οι ανάγκες της εταιρίας σε προσωπικό μπορούν να καλύπτονται με μεταθέσεις - αποσπάσεις από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το ακίνητο, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού τα οποία και ανήκουν σήμερα σε επιμέρους φορείς του Δημοσίου θα περιέλθουν στο σύνολό τους στην «Ελληνικό Α.Ε», «ώστε να απαλειφθεί ο υφιστάμενος κατακερματισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, και να παρέχεται πλέον εμπράκτως στη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα μία ενιαία και σταθερή επενδυτική προοπτική μέσω ενός και μοναδικού φορέα για την διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού».
Αναφέρεται ακόμη στην εισηγητική ότι η αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων δύναται να επιφέρει αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική οικονομία μας και να αφήσει υπεραξία τόσο στη χώρα όσο και στους πολίτες της.
Επαφές Παμπούκη στο Κατάρ
Εν τω μεταξύ, σειρά συναντήσεων είχε τη Δευτέρα στο Κατάρ, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, προσδοκώντας την προσέλκυση επενδύσεων 5 έως 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αξιοποίηση του Ελληνικού, μετά την ένταξή του στις διαδικασίες του Fast track.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Qatar Investment Authority Ahmad Al Sayed.
Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναπτύχθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στον αραβικό κόσμο ενώ οι συζητήσεις με την Qatar Investment Authority περιστράφηκαν γύρω από το σχέδιο ανάπλασης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ο κ. Παμπούκης συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Mohammed Saleh Al-Sada με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών στον τομέα της ενέργειας.
Την Τρίτη θα συναντήσει τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani.
Read more...

«Συνεχές αυτόφωρο» για όσους δεν πληρώνουν

Η Εφορία θα υπολογίζει από … μόνη της τον ΦΠΑ

http://img.protothema.gr/3F6BCF34C84D8FAE9665E1B1C2644A6D.jpg
Στην πρωτοποριακή λύση να υπολογίζει από μόνη της η Εφορία το ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν όσοι δεν κατέθεσαν δήλωση, καταλήγει η κυβέρνηση. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προβλέπεται πως, αν κάποιος υπόχρεος παραλείψει να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να προσδιορίζει ως οφειλή, το μέσο όρο των τριών τελευταίων περιοδικών δηλώσεων που είχαν υποβληθεί στην Εφορία.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται και πώς θα εφαρμοστεί τελικώς το αυτόφωρο για χρέη στην Εφορία και μη απόδοση ΦΠΑ. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το protothema.gr, θα γλιτώνουν το αυτόφωρο όσοι κοντεύουν να "παραγραφούν".

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 του νόμου εισάγεται η έννοια του «συνεχούς αυτόφωρου» για φορολογικά αδικήματα. Εκεί ορίζεται ότι θεσπίζονται ως διαρκή και, επομένως, ως συνεχή αυτόφωρα, τα αδικήματα:

α) της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα, από την παρέλευση των 4 μηνών και μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η πράξη στην περίπτωση αυτή μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

β) της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος και

γ) της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι 20 έτη.

Ειδικότερα, αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο: όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ,

β) 6 τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α', υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ,

γ) τουλάχιστον 1 έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ,

δ) τουλάχιστον 3 ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων. Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.»

Η δίκη μπορεί να γίνει και ερήμην του φορολογουμένου. Η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει λάβει χώρα έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της Δ.Ο.Υ. σχετικά με τη διαδικαστική εξέλιξη της οφειλής, τρείς τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο.

Η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ζητείται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης, ανεξάρτητα εάν έχει ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού δικαστηρίου:

* εφόσον ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης,
* εφόσον ο φορολογικός έλεγχος έχει διαταχθεί με ειδική εντολή ελέγχου του Υπουργού Οικονομικών,
* εφόσον το πλήθος των μη εκδοθέντων παραστατικών στοιχείων είναι πλέον των δέκα (10) ή υπερβαίνουν σε αξία τα πεντακόσια (500) ευρώ.


Το δικαστήριο κρίνει αν πρέπει (ή όχι) να χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Αν κρίνει ότι δεν πρέπει, τάσσει προθεσμία τριών εργασίμων ημερών, μέσα στην οποία ο κατηγορούμενος μπορεί να καταβάλει τους κατά περίπτωση οφειλόμενους φόρους, τέλη ή εισφορές με τις κάθε είδους προβλεπόμενες προσαυξήσεις, τέλη και πρόστιμα επί αυτών. Η καταβολή των ως άνω ποσών συνεπάγεται υποχρεωτικά την αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει η καταβολή των ως άνω ποσών, όταν ζητείται η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης

Read more...

Επεισοδιακή η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο

Φοιτητές προσπάθησαν να ξεδιπλώσουν αντικυβερνητικά πανό


http://img.protothema.gr/903846EE7461509F3DCAFE55DE7D2132.jpg
Μετ' εμποδίων πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Πρωθυπουργού στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, καθώς ομάδα νεαρών διέκοψε την ομιλία του κ. Παπανδρέου φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και προσπαθώντας να ξεδιπλώσει αντικυβερνητικό πανό.

Ο Πρωθυπουργός παρότρυνε τους νεαρούς να τον ακούσουν και μετά να διαμαρτυρηθούν. «Εγώ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπός τους να λάβει το λόγο, χωρίς να εισακουστεί.

«Χρειάζεται ο διάλογος, εγώ είμαι ανοιχτός στο διάλογο», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «μακάρι η διαμαρτυρία από μόνη της να έλυνε το πρόβλημα στην Ελλάδα».

Η διάλεξη του πρωθυπουργού συνεχίστηκε μετά από την αποχώρηση των νεαρών από την αίθουσα.

Πηγή: AΠΕ –ΜΠΕ
Read more...

Μαρινάκης: «Οι δηλώσεις μου ήταν λάθος»

Κάνει πίσω ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προχώρησε σε δήλωση και μεταξύ άλλων παραδέχεται τα λάθη του, ενώ καλεί τον Δημήτρη Γόντικα σε συνάντηση προκειμένου να υπάρξουν λύσεις και να εκτονωθεί η κατάσταση:

Η δήλωση του κ. Μαρινάκη είναι η ακόλουθη: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τον Ολυμπιακό δεν κρύφτηκα ποτέ. Στις δύσκολες στιγμές της ομάδας μας, ήμουν, είμαι και θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Ο στόχος μου ήταν και παραμένει διπλός, να επανέλθει ο Ολυμπιακός στην κορυφή και να επιλυθούν τα προβλήματα που επί δεκαετίες μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι δυνατόν έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, να επιχειρούν κάποιοι να μου χρεώσουν όλα τα κακώς κείμενα.

Το Σάββατο το βράδυ αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα κατέβηκα στα αποδυτήρια να συγχαρώ την ομάδα μου. Στη συνέχεια έκανα δηλώσεις οι οποίες έγιναν κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση και χωρίς να έχω ακόμη πλήρη εικόνα, κακώς, για το συνέβη μετά τη λήξη του αγώνα. Οι δηλώσεις μου αυτές ήταν λάθος το οποίο και αναγνωρίζω. Οπως έκανα μέχρι τώρα αναλαμβάνω τις ατομικές μου ευθύνες. Καλώ άμεσα τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού σε συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε και να βρούμε κοινά σημεία, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να προβούμε σε κοινή ανακοίνωση».

Η απάντηση του Παναθηναικού: ««Η έστω και μερική αναγνώριση του σφάλματος εκ μέρους του κ. Μαρινάκη συνιστά ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης. Ούτως ή άλλως, η αποφυγή των ακροτήτων αποτελεί για τον Παναθηναϊκό δεδομένα και αποδεδειγμένα προτεραιότητα.

Δεδομένου ομως ότι ο κ. Μαρινάκης χθες το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, την επομένη του παιχνιδιού, επανέλαβε τις ίδιες δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί το Σάββατο «κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση», και επειδή στην ανακοίνωσή του αναφέρεται μόνο στις δηλώσεις του και όχι και σε όσα συνέβησαν στα αποδυτήρια από τον ίδιο και τη συνοδεία του και τα οποία προφανώς αποτελούν το σοβαρότερο και πλέον κατακριτέο σκέλος της όλης συμπεριφοράς του, θεωρούμε τη συγγνώμη του προσχηματική και απόρροια της κατακραυγής που προσωπικά γνώρισε από το σύνολο της φίλαθλης Ελλάδας.

Η ταχεία και αμερόληπτη απόδοση ευθυνών και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων είναι ο καλύτερος τρόπος εξομάλυνσης της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, καθώς εμπεδώνει την εντύπωση πως λειτουργούν οι θεσμοί και υπάρχει μια αίσθηση απονομής δικαιοσύνης.

Πιστεύουμε πως το καλύτερο πλαίσιο συνάντησης και συζήτησης είναι τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, καθώς είναι σαφές πως το πρόβλημα ξεπερνά τα στενά πλαίσια της αντιπαράθεσης Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και αγγίζει το σύνολο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και του Ελληνικού Αθλητισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Super League προκειμένου αφενός να συζητηθούν τα όσα έγιναν και αφετέρου να τεθούν επί τάπητος οι όποιες προτάσεις για την άμεση βελτίωση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου»
.tanea.gr
Read more...

Τρείς παραιτήσεις αντιδημάρχων για τους μετανάστες Δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία σχέδιο απόφασης του δημάρχου Αθηναίων


Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, με αποκορύφωμα την παραίτηση τριών αντιδημάρχων. Κύριο θέμα ήταν οι 300 μετανάστες, απεργοί πείνας, που διανύουν την 28η ημέρα της απεργίας τους.

Στην αρχή της συνεδρίασης κατατέθηκε σχέδιο απόφασης του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, που πρότεινε στους απεργούς πείνας να αναστείλουν την απεργία τους, με στόχο την έναρξη διαλόγου με την Πολιτεία, προτείνοντας παράλληλα την μεσολάβηση του δήμου Αθηναίων για να υπάρξει διέξοδος και θετική έκβαση, «με τρόπο ρεαλιστικό και ανθρώπινο» όπως ανέφερε.

Η παράταξη του δημάρχου ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, καθώς 6 από τους δημοτικούς της συμβούλους (Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Νέλλη Παπαχελά, Ρέα Γαλανάκη, Μαρία Κουβέλη, Φώτης Προβατάς και Άννα Χατζηγιαννάκη) ψήφισαν «παρών» και η πρόταση απορρίφθηκε με μια ψήφο διαφορά. Η παράταξη Κακλαμάνη ψήφισε λευκό.

Μετά από αυτό ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τα Οικονομικά κ. Αναγνωστόπουλος, δήλωσε ότι θέτει την θέση του στη διάθεση του δημάρχου, επισημαίνοντας ότι «ψήφισα με βάση την συνείδησή μου και την αίσθηση πολιτικής ευθύνης».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έκανε δεκτή την παραίτηση του. Κατόπιν τούτου και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαμερισμάτων, Φώτης Προβατάς, δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του ενώ ακολουθησε και η αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Νέλλη Παπαχελά.

tanea.gr

Read more...

Παράταση της αποστολής της Frontex στον Έβρο εξετάζει η Κομισιόν

Mέσω «δομημένης, μακρόχρονης αποστολής»

Άνδρες της ευρωπαϊκής δύναμης στον Έβρο
Άνδρες της ευρωπαϊκής δύναμης στον Έβρο (Φωτογραφία: Associated Press Αθήνα
Το ενδεχόμενο να παραταθεί η αποστολή των συνοριοφυλάκων της Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις του Μικέλε Τσερκόνε, εκπροσώπου της αρμόδιας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρονγκ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την παράταση της αποστολής της Frontex στην Ελλάδα και μετά τις 2 Μαρτίου, οπότε και λήγει, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι, πράγματι, «η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας, μέσω μιας δομημένης και μακρόχρονης αποστολής της Frontex».

Από την πλευρά της Κομισιόν «υπάρχει θέληση να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές, όσο μπορούμε και όσο χρειάζεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...