Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ανάσα από τον φοροσυµψηφισµό Και δυνατότητα του ∆ηµοσίου να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του πληρώνοντας µε οµόλογα

Το πάγιο αίτηµα των επιχειρηµατιών και επαγγελµατιών που συναλλάσσονται µε το ∆ηµόσιο να τους δοθεί η δυνατότητα να συµψηφίζουν φόρους που οφείλουν µε απαιτήσεις τους κατά του ∆ηµοσίου ικανοποιεί το φορολογικό νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Παράλληλα, το νοµοσχέδιο διευκολύνει το ∆ηµόσιο να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του πληρώνοντας µε οµόλογα. Με τον συµψηφισµό εκτιµάται ότι πολλές επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν, καθώς θα απαλλαγούν από οφειλές τους προς το ∆ηµόσιο και θα µπορέσουν να πάρουν φορολογική ενηµερότητα. Επίσης, ο συµψηφισµός αφοράµόνο τον στενό δηµόσιο τοµέα.

∆εν µπορούν, δηλαδή, να συµψηφιστούν οφειλές π.χ. προς ασφαλιστικά ταµεία µε φόρους. Ειδικότερα, µε το άρθρο 11 του νοµοσχεδίου ορίζεται ότι «βέβαιη και εκκαθαρισµένη χρηµατική απαίτηση του οφειλέτη κατά του ∆ηµοσίου, η οποία αποδεικνύεται µε τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δηµόσιο έγγραφο, συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη αυτού προς το ∆ηµόσιο».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ο συµψηφισµός αφορά:

1 Φόρο µε φόρο, όπως π.χ. όταν ο ιδιώτης οφείλει Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και το ∆ηµόσιο του οφείλει επιστροφή ΦΠΑ.

2 Φόρο µε άλλες οφειλές, όπως π.χ. όταν ο ιδιώτης είναι προµηθευτής του ∆ηµοσίου και το ∆ηµόσιο του οφείλει την αµοιβή του, ενώ ο ίδιος οφείλει φόρο.

Με άλλη διάταξη του νοµοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στο ∆ηµόσιο να εξοφλεί κάθε είδους υποχρεώσεις του σε εθνικό ή αλλοδαπό νόµισµα, προς όλους τους φορείς του δηµόσιου ή ιδιωτικού τοµέα, µε έντοκα γραµµάτια ή οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Ετσι, το ∆ηµόσιο διευκολύνει τον εαυτό του, εξασφαλίζοντας έµµεσο δανεισµό από τους εργολάβους ή προµηθευτές του, οι οποίοι πάντως µπορούν αν θέλουν να αρνηθούν τη συµφωνία αυτή.

Επίσης, µε άλλη διάταξη του νοµοσχεδίου ξεκαθαρίζεται ότι σε περιπτώσεις αµοιβαίων οφειλών ∆ηµοσίου και ιδιωτών δεν υφίσταται ποινικό αδίκηµα.

Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι συνολικές οφειλές του κράτους στους επιχειρηµατίες είναι 7,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις αποπληρωµής υπερβαίνουν πολλές φορές τις 330 ηµέρες.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ του νοµοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

n Φορολογική κατοικία: Σε φόρο για το παγκόσµιο εισόδηµά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαµονή του στην Ελλάδα. Ως συνήθης θεωρείται η διαµονή που ξεπερνά τις 183 ηµέρες. Επιπλέον ορίζεται ότι όσοι Ελληνες υπηρετούν στο εξωτερικό, π.χ. σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φορολογούνται στην Ελλάδα n Φορολογία κερδών και µερισµάτων: Στο σύνολο των κερδών των νοµικών προσώπων, αδιανέµητων και διανεµόµενων, επιβάλλεται φόρος µε συντελεστή 20%. Επιπλέον, στα κέρδη που διανέµουν οι εταιρείες επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση µε συντελεστή 25%. Ο φόρος αυτός παρακρατείται στην ανώνυµη εταιρεία.

n Φορολογία χρηµατιστηριακών συναλλαγών: Αυξάνεται από 0,15% σε 0,20% ο συντελεστής φορολόγησης για πωλήσεις µετοχών που θα γίνουν από 1ης Απριλίου 2011. Παράλληλα αναβάλλεται για 1 έτος, έως 1/1/2012, η φορολόγηση επί της υπεραξίας από την πώληση µετοχών.

∆εν υφίσταται ποινικό αδίκηµα όταν υπάρχουν αµοιβαίες οφειλές ∆ηµοσίου - ιδιωτών
Οι συνολικές οφειλές
του κράτους προς τους επιχειρηµατίες είναι 7,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις αποπληρωµής υπερβαίνουν πολλές φορές τις 330 ηµέρες.

Πληρωµή ΦΠΑ σε τρεις δόσεις

Σε τρεις δόσεις θα µπορούν στο εξής να πληρώνουν τον ΦΠΑ οι φορολογούµενοι. Συγκεκριµένα, κατά την παραλαβή των εµπρόθεσµων περιοδικών δηλώσεων θα καταβάλλεταιτο 40% του οφειλόµενου ποσού και το υπόλοιπο 60% προσαυξηµένο κατά 2% θα καταβάλλεται σε δυο ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ.

Εξάλλου οι φόροι που καταλογίζονται θα µπορούν έπειτα από προσωρινό έλεγχο να εξοφλούνται σε 5 δόσεις, µετά την πληρωµή προκαταβολής 20%.

Με άλλη διάταξη του νοµοσχεδίου καθορίζεται ο τρόπος µε τον οποίο θα καταγράφονται σε κάρτες οι συναλλαγές των φορολογουµένων, έτσι ώστε να µη χρειάζεται να µαζεύουν αποδείξεις.

Τα δεδοµένα που θα καταγράφονται θα είναι ο ΑΦΜτου εκδότη της απόδειξης, η ηµεροµηνία και το ποσό της συναλλαγής. Η κάρτα είναι ανώνυµη και προαιρετική για τον φορολογούµενο.

Επίσης, τα έντυπα παράβολα θα µπορούν να αντικατασταθούν µε ηλεκτρονικά, µε τη χορήγηση µοναδικού ψηφιακού κωδικού।
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: