Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας.
Η ρύθμιση των ημιυπαίθριων μπορεί να υλοποιηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, οπότε και οι «καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Το γεγονός, όμως, αυτό δίνει το περιθώριο στο ΥΠΕΚΑ να παρατείνει την εφαρμογή του νόμου, ώστε να συγκεντρωθούν και περισσότερες αιτήσεις - έσοδα, καθώς οι ουρές στις πολεοδομίες σήμερα ξεπερνούν τις 15 ώρες σε χρόνο αναμονής για τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Στο μεσοδιάστημα υπολογίζεται να κατατεθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών η σχετική διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα καταβάλλονται δημοτικά τέλη για τους τακτοποιούμενους χώρους, τουλάχιστον σε αναδρομική βάση.
Οι γκρίζες ζώνες των ημιυπαίθριων
Άλλο ζήτημα που υφίσταται με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων είναι ο «νεκρός χρόνος» μεταξύ 2 Ιουλίου του 2009 και 28 Απριλίου 2010, οπότε δημοσιεύθηκε ο νόμος 3843 της Tίνας Μπιρμπίλη. Στο διάστημα αυτό πολλοί ιδιοκτήτες, που είχαν αγοράσει νεόδμητα, είτε είχαν υπογράψει συμφωνητικά αντιπαροχής με κατασκευαστές, φαίνεται να μην μπορούν να νομιμοποιήσουν ημιυπαίθριους και κατά συνέπεια τα διαμερίσματα αυτά να μην μπορούν να πουληθούν και να ενοικιαστούν.
Όπως, μάλιστα, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών, Δημήτρης Καψιμάλης, μόνο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η τακτοποίηση των χώρων αυτών (περί τα 100.000 διαμερίσματα) θα μπορούσε να προσφέρει στο δημόσιο έσοδα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου