Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

«Κούρεμα» 30% στα ομόλογα και επιστροφή στη δραχμή «βλέπουν» για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι Πυκνώνουν τα σύννεφα

Επιστροφή στη δραχμή, διαγραφή της αξίας των ελληνικών ομολόγων («haircut») κατά 30% και ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, βλέπει ως πιθανά ενδεχόμενα για την Ελλάδα ο όμιλος κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων, European Economic Advisory Group.

Σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν την Ελλάδα ότι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ», αναφέρεται ότι ο όμιλος των Ευρωπαίων οικονομολόγων εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, παρά τα «δραστικά» μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως λένε, η Ελλάδα δεν πρόκεται να βγει στις αγορές για να δανειστεί με χαμηλότερο κόστος το 2013, λόγω κυρίως της μεγάλης αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, που επηρέασε και τα μεγέθη του 2010.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να διαγράψουν πάνω από το 30% των δανείων της. Μάλιστα, η χώρα ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη δραχμή για να ξεπεράσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους», επισημαίνεται και προστίθεται ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013, όταν θα έχει λήξει το σημερινό.

Όπως τονίζουν, χρειάζονται επιπλέον μέτρα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ευρώπη να χρειαστεί να παρέχει μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών των μέτρων θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στη δραχμή και στη συνέχεια η υποτίμησή της («εξωτερική υποτίμηση») ή οι μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς («εσωτερική υποτίμηση»)।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: