Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το Βερολίνο πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου

«Δείγμα στήριξης» η συνάντηση

Η συνάντηση Παπανδρέου και Μέρκελ στη γερμανική Καγκελαρία εν όεψει της «εμβόλιμης» συνόδου των ηγετών της Ευωζώνης
Η συνάντηση Παπανδρέου και Μέρκελ στη γερμανική Καγκελαρία εν όεψει της «εμβόλιμης» συνόδου των ηγετών της Ευωζώνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ Αθήνα
Δεν δίνει λεπτομέρειες η γερμανική κυβέρνηση για την ατζέντα της συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αλλά και η «συνολική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους. «Δείγμα στήριξης» στην Ελλάδα η συνάντηση, επισημαίνει η γερμανική κυβέρνηση, «καθαρή θέση» υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης παίρνει η Αθήνα, λέει ο Γ.Πεταλωτής.

Ερωτηθέντες σχετικά στο Βερολίνο, τόσο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Ζάιμπερτ όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αρνήθηκαν να επεκταθούν σε λεπτομέρειες για την ατζέντα της αυριανής συνάντησης ειδικά ως προς το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, παραπέμποντας στις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά την συνάντησή τους την Τρίτη στην καγκελαρία.

«Η συνάντηση δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ρητά όλα όσα με θάρρος κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο δύσκολο δρόμο που διανύει μαζί με τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Στ.Ζάιμπερτ, , υπογραμμίζοντας ότι «βεβαίως θα συζητηθεί και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, για την οποία εκφράζεται μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η οποία από την πλευρά της αναλαμβάνει μεγάλες προσπάθειες για να ελευθερωθεί από τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε»".

Ο Γερμανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας του ανεπίσημου Συμβουλίου της ΕΕ στις 11 Μαρτίου για το μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων από το 2013, το προσωρινό Ταμείο στήριξης και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν και συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενώ οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ συνεχίζονται, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε τη Δευτέρα τη θέση της κατά του ενδεχόμενου να δοθεί στο Ταμείο η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων , υποστηρίζοντας πως θα έστελνε λάθος μήνυμα προς τους ομολογιούχους και τις κυβερνήσεις. Η Τράπεζα απέρριψε παράλληλα την πρόταση για έκδοση ευρω-ομολόγων.

Το πολιτικό κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για παραχωρήσεις από το Βερολίνο, μετά και την εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο και ενώ μένουν άλλες έξι τοπικές εκλογικές μάχες για φέτος. Η χρονική συγκυρία φαίνεται ότι θα οδηγήσει τη γερμανική κυβέρνηση στη διατύπωση σκληρών όρων στους Ευρωπαίους εταίρους της, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αν και σε καμία περίπτωση η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» της επίσκεψης Παπανδρέου δεν μπορεί να συγκριθεί με το βαρύ κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει πέρυσι στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή, ανέφερε ότι «εκείνο που θέλουμε να δώσουμε ως στίγμα της δικής μας θέσης είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης που είναι και μηχανισμός σταθερότητας για τις ευρωπαϊκές χώρες και δείχνουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα δουλεύει συστηματικά για την προώθηση των θέσεων της αυτών και ενόψει της Συνόδου Κορυφής».


Ο ίδιος ανέφερε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές από το Eurogroup: «Θέλουμε η Ευρώπη, στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, να δώσει μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση με χαρακτηριστικά την ενίσχυση της Ευρωζώνης, του ευρώ, της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης». Ως χώρα, πρόσθεσε, «έχουμε να συνεισφέρουμε, δυστυχώς με την εμπειρία που έχουμε, στην ανάγκη ενός μηχανισμού στήριξης που με πολύ κόπο και μόνοι μας κατορθώσαμε να υπάρχει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας».

«Όλα αυτά τα βάζουμε στο τραπέζι» συνέχισε ο Γ.Πεταλωτής, λέγοντας ότι στη συνάντηση της Τρίτης θα συζητηθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Σχετικά με το εάν στην αυριανή συνάντηση θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης, ο ίδιος ανέφερε ότι μια καταρχήν απόφαση για την επιμήκυνση υπάρχει και στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε ότι αυτή την απόφαση η κυβέρνηση θέλει να την διευρύνει και να είναι προς όφελος της χώρας μας.

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί και το θέμα της Siemens ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη άποψη, την οποία έχει εκφράσει δημοσίως.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: