Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η " ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ "


Την ίδρυση ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό Α.Ε», προβλέπει άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.Στόχος της εταιρίας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτηρίων και εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου...
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 1.500.000 ευρώ, ενώ για τη μεταβίβαση της κυριότητας ολόκληρου ή μέρους του ακινήτου θα απαιτείται η ψήφιση νόμου.
Άλλες ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου σχετικά με το Ελληνικό προβλέπουν τα εξής:
-Η «Ελληνικό ΑΕ» μπορεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού της να αποκτά εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα, που βρίσκονται κοντά στον πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
-Το ακριβές εμβαδόν και τα όρια του ακινήτου θα οριστούν με τοπογραφικό διάγραμμα που θα συνταχθεί μέσα σε σαράντα ημέρες από την έναρξη ισχύος του νόμου, από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
-Η «Ελληνικό ΑΕ» εξαιρείται από τις διατάξεις του δημοσίου τομέα.
-Οι ανάγκες της εταιρίας σε προσωπικό μπορούν να καλύπτονται με μεταθέσεις - αποσπάσεις από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το ακίνητο, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού τα οποία και ανήκουν σήμερα σε επιμέρους φορείς του Δημοσίου θα περιέλθουν στο σύνολό τους στην «Ελληνικό Α.Ε», «ώστε να απαλειφθεί ο υφιστάμενος κατακερματισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, και να παρέχεται πλέον εμπράκτως στη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα μία ενιαία και σταθερή επενδυτική προοπτική μέσω ενός και μοναδικού φορέα για την διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού».
Αναφέρεται ακόμη στην εισηγητική ότι η αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων δύναται να επιφέρει αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική οικονομία μας και να αφήσει υπεραξία τόσο στη χώρα όσο και στους πολίτες της.
Επαφές Παμπούκη στο Κατάρ
Εν τω μεταξύ, σειρά συναντήσεων είχε τη Δευτέρα στο Κατάρ, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, προσδοκώντας την προσέλκυση επενδύσεων 5 έως 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αξιοποίηση του Ελληνικού, μετά την ένταξή του στις διαδικασίες του Fast track.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Qatar Investment Authority Ahmad Al Sayed.
Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναπτύχθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στον αραβικό κόσμο ενώ οι συζητήσεις με την Qatar Investment Authority περιστράφηκαν γύρω από το σχέδιο ανάπλασης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ο κ. Παμπούκης συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Mohammed Saleh Al-Sada με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών στον τομέα της ενέργειας.
Την Τρίτη θα συναντήσει τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani.

Δεν υπάρχουν σχόλια: