Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Εκπτωτικά κουπόνια για τους ανέργους

Ατομικό εκπτωτικό κουπόνι μέχρι και 50% σε ανέργους, που θα αφορά τρόφιμα πρώτης ανάγκης καθώς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων ομάδων του πληθυσμού.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι το μέτρο αυτό για την ανακούφιση των ανέργων θα είναι έτοιμο μέχρι το Φεβρουάριο και οι εκπτώσεις σε βασικά είδη διατροφής θα αφορούν, το ψωμί το κρέας και το γάλα.

Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι να υπάρξει συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ώστε η έκπτωση να φθάσει στο 50% αντί 20% με 30% που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο, μέσα από το κονδύλι ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει συνεργασία τόσο με το ΜΕΤΡΟ όσο και με την ΕΘΕΛ για περαιτέρω μείωση των εισιτηρίων.

Σχολιάζοντας το μέτρο αυτό για τους ανέργους,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: "Ο υπουργός Εργασίας παριστάνει τον Καραμουντζούνη με δήθεν πρωτοβουλίες φιλόπτωχων ταμείων. Οι άνεργοι θέλουν δουλειά, όχι ελεημοσύνη".
nooz.gr

Read more...

Ελεύθερος με όρους ο Πρ. Μαυρίδης


Ελεύθερος με όρους ο Πρ. Μαυρίδης

Της Βασιλικής Κόκκαλη

Ο Πρόδρομος Μαυρίδης – ο τελευταίος κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Siemens που ήταν προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού – αφέθηκε ελεύθερος με διάταξη της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα.

Στον κ. Μαυρίδη επιβλήθηκαν, ωστόσο, οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο Πρ. Μαυρίδης είχε κριθεί προφυλακιστέος τον περασμένο Μάιο και ενώ την έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens διενεργούσε ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός. Ο Π. Μαυρίδης, που κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες ότι χρημάτισε κάποιο πρόσωπο πολιτικό ή μη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του Πρ. Μαυρίδη με περιοριστικούς όρους υπήρξε πρόταση εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος – πρώην γενικός διευθυντής της Siemens- έπρεπε να αποφυλακιστεί με όρους διότι δεν ήταν νόμιμες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απολογήθηκε καθώς με απόφαση του κ. Ζαγοριανού δεν του είχαν χορηγηθεί όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

protothema.gr


Read more...

"Δεν είναι ο μισθωτός το πρόβλημα στη χώρα μας"

"Το να κόψεις τους μισθούς και τις συντάξεις δεν λύνει το πρόβλημα: Υπάρχουν πιο μεγάλα και σημαντικά προβλήματα- αυτά θέλουμε να αλλάξουμε για να έχουμε μακροπρόθεσμο όφελος": Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για στροφή σε μία βιώσιμη, υγιή οικονομία.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αναγνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος "που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση" και πρόσθεσε: "Θα κάνουμε τις αλλαγές σύντομα για να μπορεί η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να ορίζει η ίδια το μέλλον της και όχι οι πιστωτές μας". "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και όχι χρημάτων" είπε για να συμπληρώσει: "Θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θα χτυπήσουμε τα φαινόμενα που μας έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα". "Οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν μέσα στο 2010", υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι η διεθνής οικονομική κρίση έχει οξύνει τα προβλήματα, αλλά -όπως είπε- υπάρχουν εγχώρια προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία. "Προεκλογικά δεν είχαμε την εικόνα του βάθους του προβλήματος, δεν γνωρίζαμε τη δίνη που θα μπορούσε να μπει η χώρα μας", τόνισε και πρόσθεσε: "Αυτό επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε προεκλογικά, την ορθότητα των βασικών μας επιλογών".

Σημείωσε ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές, στο πλαίσιο της πολιτικής που η κυβέρνηση έχει χαράξει, θα πρέπει να έρθουν πιο άμεσα. Και ανέφερε τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν: Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκύρεμα στο δημόσιο τομέα και στροφή στην Πράσινη Οικονομία.

"Το δικό μας πρόβλημα είναι διαφορετικό"

Ο ίδιος ανέφερε ότι -όπως τόνισε και στους ευρωπαίους εταίρους- είναι λάθος να υιοθετηθούν μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες, καθώς το δικό μας πρόβλημα είναι διαφορετικό. Έδωσε το παράδειγμα της "συστημικής διαφθοράς, της παρασιτικής οικονομίας, της πελατειακής πολιτικής και της τεράστιας σπατάλης", για τα οποία είπε ότι "θα τα χτυπήσουμε σκληρά". "Όλα αυτά δημιούργησαν τεράστια αίσθηση ανομίας. Να χτυπήσουμε φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Θα τα χτυπήσουμε, θα τα αλλάξουμε".

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για "πάγωμα" των μισθών, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "φιλολογίες" αυτά που κατά διαστήματα γράφονται στον Τύπο. "Αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, θα κόβαμε στη μέση τους μισθούς. Δεν είμαστε όμως εκεί. Δίνουμε τη μάχη να μην φτάσουμε εκεί" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Δεν είναι ο μισθωτός το πρόβλημα στη χώρα μας, είναι η μεγάλη σπατάλη που υπάρχει στο Δημόσιο". Αναφερόμενος, επίσης, στο ιρλανδικό μοντέλο που ακούστηκε εσχάτως είπε: "Μην ψάχνουμε λύσεις από άλλες χώρες γιατί τότε ξεχνάμε τα πραγματικά μας προβλήματα".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ανακοίνωσε στους εταίρους μία σειρά μέτρων που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως αυτό με την υποχρεωτική ανάρτηση των υπογραφών κάθε πράξης του Δημοσίου στο Ίντερνετ καθώς και τα μέτρα για τα Νοσοκομεία.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν οι θέσεις των αιρετών, η γραφειοκρατεία και οι σπατάλες, κάτι που χαρακτήρισε "μία μεγάλη επανάσταση". Πρόσθεσε την αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου, "που θα δημιουργήσει μία άλλη κουλτούρα φορολογικής συνείδησης και καλύτερο ελέγχο των φορολογικών εσόδων".

"Ήρθαμε για να άρουμε αδικίες, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του λαού να ορίζει την τύχη του. Οι αλλαγές θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν. Οι αλλαγές χρειάζονται τη στήριξη και την αποφασιστικότητα όλων" κατέληξε.


nooz.gr

Read more...

ΜΑΧΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.


Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Προκόπη Παυλόπουλου για την εικόνα της αστυνομίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τη ΝΔ για «τη διάλυση» της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε δηκτικά ότι επί ημερών διακυβέρνησης της...ΝΔ «δεν είχαμε ξυλοδαρμένο πρύτανη». «Καμία ανοχή δεν θα δείξουμε σε περιστατικά αυθαιρεσίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όσοι βιαιοπραγούν ή ασκούν παράνομη βία σε βάρος πολιτών θα πηγαίνουν σπίτι τους», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Διαβεβαίωσε, μάλιστα ότι θα διαλευκανθεί πλήρως μέσω εισαγγελικής έρευνας και δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί με ημίμετρα ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου, Πακιστανού μετανάστη.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι το περιστατικό συνέβη πριν τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση άμεσα και έμπρακτα έδειξε το ενδιαφέρον της απέναντι σε μια πρακτική συγκάλυψης που υπήρχε μέχρι τότε ενώ επέρριψε ευθύνες στην ΝΔ για τη διάλυση, όπως είπε, της αστυνομίας και την πλήρη αδράνεια στα σώματα ασφαλείας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ανακριβή καταγγελία κατά της ΕΛ.ΑΣ., από την οποία έπρεπε η κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη και απέδωσε τα όσα είπε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός για την υπόθεση του Πακιστανού μετανάστη σε επικοινωνιακό παιχνίδι.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Χρυσοχοΐδη περί διάλυσης της αστυνομίας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σημείωσε δηκτικά ότι επί ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ «δεν είχαμε ούτε ξυλοδαρμένο πρύτανη ούτε μία μηχανή που πέφτει πάνω σε πολίτες και να είναι γυναίκα με κρανιοεγκεφαλική κάκωση».
Ανταπαντώντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε στις καταγγελίες του για δεκάδες βίαια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και πρόσθεσε ότι επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης «η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία κυριάρχησαν υπό τα όμματα της και στη συνέχεια κυριάρχησε η αδράνεια και η ανεξέλεγκτη βία στη χώρα».
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες η κυβέρνηση θα αλλάξει την πολιτική ασύλου της χώρας.

fimotro

Read more...

Ανάστατες οι τράπεζες με τις ρυθμίσεις της Λούκας




Ανάστατες οι τράπεζες με τις ρυθμίσεις της Λούκας

της Κλεοπάτρας Κοντονίκα

Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες με αφορμή τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Επί της αρχής, οι τραπεζίτες εμφανίζονται να μη διαφωνούν σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων χρεών, ειδικά στην παρούσα συγκυρία η οποία επαυξάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επισήμως τουλάχιστον αναγνωρίζουν πως αυτή την περίοδο οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, κάτι που όπως υποστηρίζουν το πράττουν ήδη από μόνες τους.

Αλλά, τονίζουν, με τις συγκεκριμένες διατάξεις είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά με ταυτόχρονη άμβλυνση των συναλλακτικών «ηθών» σε μια εποχή μάλιστα που οι συνθήκες απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή, αυστηρότερη αξιολόγηση των αναλαμβανόμενων κινδύνων, πρόσθετες υποχρεώσεις για τις τράπεζες.

Την ώρα που οι συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διεθνείς αγορές απαιτούν εδώ και τώρα μέτρα για να μπει τάξη στη χώρα και τα δημόσια οικονομικά, τα συγκεκριμένα νομοσχέδια κινούνται διαμετρικά αντίθετα από την επιτακτικά επιδιωκόμενη «τάξη».

Εξηγούν για παράδειγμα, ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από την 1/1/2005 δεν συνδέεται με τη διεθνή κρίση και τις αντικειμενικά σοβαρές επιπτώσεις της.

Η αδυναμία μιας επιχείρησης που δανείστηκε το 2005 και είναι σήμερα ληξιπρόθεσμη, συνδέεται προφανώς με άλλα προβλήματα της επιχείρησης και όχι με την κρίση που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο.

Η λειτουργία του Τειρεσία, η οποία χρειάστηκε πολλά χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει διαθέτοντας αξιόπιστα στοιχεία στο τραπεζικό σύστημα για την αξιοληπτική ικανότητα ή μη των καταναλωτών, κινδυνεύει σήμερα να εκμηδενισθεί.

Σαφής εικόνα για τον πελάτη

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, μέσω του Τειρεσία να διαμορφώσουμε μια κατά το δυνατόν σαφή εικόνα, τόσο για τη συνέπεια ή την ασυνέπεια του πελάτη, όσο και για την πραγματική δυνατότητά του να δανειστεί ή όχι, εξηγεί αρμόδιο στέλεχος μεγάλης τράπεζας. Επί χρόνια κατηγορούσαν τις τράπεζες, και δικαίως σ’ ένα βαθμό πώς δάνειζαν αφειδώς ή χορηγούσαν σωρηδόν πιστωτικές κάρτες, κυνηγώντας τα μερίδια αγοράς, χωρίς να αξιολογούν με την αυστηρότητα που έπρεπε τους δανειολήπτες, προσθέτει ο ίδιος. Σήμερα αυτό το πληρώνουν οι τράπεζες, με τις αυξανόμενες επισφάλειες, την αυστηροποίηση του πλαισίου κάλυψης των κινδύνων, τις πρόσθετες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων, προβλέψεις που υποχρεούνται να σχηματίσουν, τον πέλεκυ της Τράπεζας της Ελλάδος για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

«Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα», αναφέρει άλλο ανώτερο στέλεχος τράπεζας και δεν προσφέρονται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Η κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται πως οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα στη δίνη των πιέσεων που ασκούν οι διεθνείς αγορές στην οικονομία και οι οποίες εκφράζονται με δύο τρόπους: στις πιέσεις των ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών. Αύριο, επισημαίνει ο ίδιος, οι τράπεζες θα βγουν στις αγορές για να δανεισθούν με πολύ αυξημένο κόστος. Για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους από τη εσωτερική αγορά μέσω της προσέλκυσης καταθέσεων θα οδηγηθούν μοιραία σε αυξήσεις των αποδόσεων, ανεβάζοντας τα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονη άνοδο των επιτοκίων χορηγήσεων. Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται όλοι στο τέλος θα δηλώσουν αδυναμία», επισημαίνει εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία.

Τρίτος τραπεζίτης επικεφαλής του τομέα λιανικής τραπεζικής στην τράπεζά του, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό και τις αλλαγές που προωθεί στο σύστημα του Τειρεσία, μας στερεί ένα σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για τη προστασία των τραπεζών αλλά και για την προστασία των ίδιων των καταναλωτών.

Είναι κατανοητό ότι όταν ένας πελάτης αντιμετωπίζει οικονομικό αδιέξοδο, θα στραφεί στον τραπεζικό δανεισμό, ακόμη κι αν έχει ήδη χρέος που δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει. Θεωρεί πως με ένα νέο δάνειο θα πάρει παράταση ζωής θα πάρει μια ανάσα. Αυτό όμως μπορεί να είναι η καταστροφή του. Εάν η τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα της σωστής πληροφόρησης για την πραγματική οικονομική επιφάνεια και το σύνολο υποχρεώσεων του υποψήφιου πελάτης της, δεν μπορεί να τον αξιολογήσει σωστά και το κόστος θα το πληρώσουν όλοι, καταλήγει με έμφαση.
protothema.gr

Read more...

ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα)


Πήραν φωτιά τα βουλευτικά έδρανα και οι κομματικές οργανώσεις του ΠαΣοΚ έπειτα από την ανακοίνωση των ονομάτων των 13 περιφερειαρχών. Πλην μιας ή δύο εξαιρέσεων, η επιλογή των υπολοίπων προκάλεσε απογοήτευση και θυμηδία στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος. «Πρόκειται για τον θρίαμβο του μηχανισμού!» σχολίαζε χθες ένας βουλευτής. «Για τέτοια αξιοκρατία αγωνιζόμαστε τόσους μήνες;» έλεγε άλλος φρεσκοεκλεγμένος, ο οποίος ανήκει σε αυτούς που υποστήριξαν με θέρμη τη διαδικασία των...
βιογραφικών. Οι περιφερειάρχες που επελέγησαν με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών είναι όλοι κομματικά στελέχη, και μάλιστα προσκείμενοι στην «παπανδρεϊκή» ομάδα. Στελέχη από τις οργανώσεις του ΠαΣοΚ έστελναν μηνύματα στα κεντρικά ότι πρόκειται για την πλήρη απαξίωση μιας διαδικασίας την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πρωτοποριακή και την υπερασπίστηκε με θέρμη. «Μέσα σε μια στιγμή βρεθήκαμε από τον Ολυμπο των αξιόλογων βιογραφικών στα Τάρταρα» έλεγαν στελέχη της παπανδρεϊκής πτέρυγας, που είναι και τα πιο απογοητευμένα. Γιατί κάποιοι άλλοι αντιμετώπισαν το θέμα με χιούμορ. Οσοι περνούσαν χθες τις πόρτες της Ιπποκράτους όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΠαΣοΚ άκουγαν διάφορα στελέχη να απευθύνονται σε συντρόφους τους με τη φράση «γεια σου, κύριε περιφερειάρχη!».
Oι ενστάσεις δεν αφορούν τόσο την επιλογή στελεχών της κομματικής γραφειοκρατίας και αποτυχόντες υποψήφιους βουλευτές, μολονότι πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης τα βιογραφικά όσων κατέθεσαν αιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να φανεί αν επελέγησαν οι άριστοι. Οι τοπικές κοινωνίες και οι βουλευτές που εκλέγονται στην Περιφέρεια ανησυχούν για τη διανομή του ΕΣΠΑ, στο οποίο υπολογίζουν για την αναθέρμανση της αγοράς. Ηδη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύονται άρθρα που κριτικάρουν τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στην περιφέρειά τους (π.χ. στα Ιόνια Νησιά εκδηλώνεται σφοδρή αντίδραση για την τοποθέτηση της κυρίας Βασιλικής Αλεξανδρίδου ), επειδή εκτιμούν ότι ώσπου να μάθουν τη δουλειά θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, πιθανόν και κονδύλια. Οι βουλευτές ενδεχομένως να ασκούν κριτική έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι οι νέοι περιφερειάρχες, στον έναν χρόνο της θητείας τους ώσπου να θεσπιστεί ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, θα αποκτήσουν σημαντική εκλογική προίκα. Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι νυν γενικοί γραμματείς Περιφερειών θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές για τις περιφέρειες ή αν θα μετατραπούν σε γενικούς διευθυντές Περιφερειών, με αυξημένες αρμοδιότητες στην κατανομή του ΕΣΠΑ, απομειώνοντας τις εξουσίες του αιρετού περιφερειάρχη και αποκτώντας ουσιαστικά τον πρώτο λόγο στους νομούς.



Read more...

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.


Ρεπορτάζ : Κύρα Αδάμ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με την παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ασχολήθηκαν χθες το βράδυ στο δείπνο της συνόδου κορυφής ατύπως αλλά ουσιαστικώς με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η πρόσφατη υποτίμηση της διεθνούς δανειοληπτικής ικανότητάς της, μαζί με τον ανάλογο υποβιβασμό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας (και προηγουμένως...
της Ιρλανδίας), δημιουργεί πλέον συνθήκες καταστρεπτικού οικονομικού ντόμινο σ' ολόκληρη την ευρωζώνη.
Η κ. Μέρκελ, χθες στη σύνοδο των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων στη Βόνη, εμφανίστηκε να αναλαμβάνει τα ηνία της κατάστασης, ανακοινώνοντας ότι η ίδια θα έφερνε στο χθεσινό δείπνο το θέμα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί το «τσουνάμι» στις χώρες της ευρωζώνης.
Στην επείγουσα αυτή κίνηση φαίνεται ότι συνέβαλε και μεγάλη μερίδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, τα οποία χθες είχαν μπαράζ αρνητικών πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων και σχολίων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη, με αποκορύφωμα δημοσίευμα της γαλλικής «Λιμπερασιόν», που περιγράφει το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ τον Μάρτιο του 2010.
«Κοινή ευθύνη»
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε «στην κοινή ευθύνη» απέναντι σε μέλος της ευρωζώνης και επισήμανε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση πάνω στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών με δυσκολίες στον προϋπολογισμό τους.
«Αν για παράδειγμα», είπε η κ. Μέρκελ, υπάρχουν προβλήματα στο Σύμφωνο Σταθερότητας σε μια χώρα και αυτά μπορούν να λυθούν με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τότε εγείρεται το ερώτημα ποια επίδραση έχει η Ευρώπη στα εθνικά κοινοβούλια ώστε να μη σταματήσει η Ευρώπη. Θα είναι ένα δύσκολο καθήκον, διότι τα εθνικά κοινοβούλια δεν επιθυμούν να τους υπαγορεύουν τη λύση...».
Προσερχόμενη χθες το απόγευμα στο Συμβούλιο η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι «θα συζητήσουμε για το πώς θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα στο ευρώ. Είναι το πρώτο μας μέλημα».
Και ο Αλμούνια
Χθες εξάλλου η εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού εκπροσώπου Αλμούνια επανέλαβε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα θα πάρει τα μέτρα για το συμφέρον της και το συμφέρον της ευρωζώνης κι έχουμε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της».
Επίσης, ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στη Βόνη, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας για ευρωπαϊκά θέματα Σεσίλια Μάλστρομ χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση στην Ελλάδα και γι' αυτό θα γίνει συζήτηση.
Γκρίζα μέρα
Η χθεσινή «γκρίζα μέρα» στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία ήταν απόρροια του μπαράζ των αρνητικών (για την ελληνική οικονομία) και ανησυχητικών (για το μέλλον της ευρωζώνης και του ευρώ) δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου, μετά την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Φιτς.
Το πλέον ακραίο των δημοσιευμάτων ήταν αυτό της γαλλικής «Λιμπερασιόν», η οποία στο πολυσέλιδο αφιέρωμά της για την ελληνική οικονομία παρουσίασε και το «σενάριο» της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2010!
Η εφημερίδα επιμένει ότι ο ελληνικός σεισμός κάνει την Ευρώπη να τρέμει, ενώ διερωτάται τι θα γίνει αν η Ελλάδα φαλιρίσει. Η αλήθεια είναι ότι Ευρωπαίοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της ευρωζώνης, ο επίτροπος Αλμούνια κ.ά., απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο με δηλώσεις τους.
Παράλληλα όμως η γαλλική «Φιγκαρό» στις οικονομικές σελίδες της παρατηρεί ότι η απόκλιση του ελληνικού χρέους γίνεται ένα θέμα μείζονος ανησυχίας για τη ζώνη του ευρώ, ενώ η «Λα Τριμπίν» παρατηρεί ότι μετά και την υποβάθμιση της Ισπανίας «δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία: ολόκληρη η ζώνη του ευρώ μπαίνει σε δοκιμασία αντίστασης.
Οι Financial Times, πάντως, τα ρίχνουν αυτή τη φορά και στους οίκους αξιολόγησης γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τις δυσκολίες της Αθήνας προκάλεσαν οι οίκοι αξιολόγησης που, σαν δελφικοί μάντεις, εντυπωσιάζουν λιγότερο για τις ερευνητικές τους μεθόδους παρά για τη δυνατότητά τους να αλλάζουν την πορεία των γεγονότων» (βλ. και σελ. 2).

fimotro

Read more...

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Νομοσχέδιο με 6 μέτρα, το οποίο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, για την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων στους ευέλικτα απασχολούμενους προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα προβλέπει: ανώτατη χρονική διάρκεια 3 μηνών στις συμβάσεις έργου, δηλαδή στην εργασία με μπλοκάκια, εφαρμογή ελαστικών ωραρίων εργασίας μόνο κατόπιν συμφωνιών με τα συνδικάτα, περιορισμούς στη χρήση ενοικιαζόμενων εργαζομένων και προσαυξήσεις στις αμοιβές...
των μερικώς απασχολουμένων. Τονίζεται ότι η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας) το ποσοστό ανασφάλιστων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%-22% (7 στους 10 είναι Έλληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας (ύψος μισθού, καταβολή δεδουλευμένων, ωράρια, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση αδειών, υγιεινή, ασφάλεια κ.λπ.). Τα μέτρα οριστικοποίησε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων των κοινωνικών εταίρων που συνεδρίασε υπό τον Α. Λοβέρδο και προβλέπουν τα εξής:
Τα έξι μέτρα
1 Η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής φασόν, τηλεργασίας, κατ΄ οίκον απασχόλησης, θα τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για 3 συνεχείς μήνες. Η συμφωνία καταρτίζεται εγγράφως και γνωστοποιείται μέσα σε 8 ημέρες στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση.
2 Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή η εφαρμογή ελαστικών ωραρίων, καθορίζεται με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων ή των ενώσεων προσώπων. Για να συσταθούν αρκούν 5 εργαζόμενοι, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί τουλάχιστον 20. Σε επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν συνδικάτα ή απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζομένους, η συμφωνία γίνεται μεταξύ του εργοδότη και του αντίστοιχου κλαδικού σωματείου. 3 Σε περίπτωση μη τήρησης του έγγραφου τύπου, η σύμβαση μερικής απασχόλησης θεωρείται σύμβαση πλήρους απασχόλησης και οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων δεν μπορεί να είναι κατώτερες από αυτές που προβλέπονται από τις διατάξεις για τους απασχολουμένους κατά το κανονικό ωράριο για την ίδια εργασία και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης. Εφόσον το ωράριο απασχόλησης είναι μικρότερο των 4 ωρών ημερησίως, οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων προσαυξάνονται κατά 7,5% ή 10% αν συμφωνηθεί να είναι συνεχόμενη και να παρέχεται 1 φορά την ημέρα.
4 Η ενοικίαση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, προσωρινές και εποχικές ανάγκες. Σε περίπτωση συνέχισης της απασχόλησης μετά τη λήξη της διάρκειάς της και τυχόν ανανέωσής της με σύναψη νέας σύμβασης εργασίας, χωρίς να μεσολαβεί διάστημα 45 ημερών, τεκμαίρεται ότι με αυτή επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων αναγκών με συνέπεια τη μετατροπή της σύμβασης σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
5 Η επιχείρηση που έχει περιορισμό στη δραστηριότητά της μπορεί να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης μόνον αν προηγουμένως προβεί σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων.
6 Θα επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας του εργαζομένου σε περισσότερες των δύο περιόδων με απλή αίτηση του μισθωτού στον εργοδότη και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας.
fimotro


Read more...

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με την ποινή του «εξοστρακισμού» θα τιμωρούνται υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, νομάρχες και δήμαρχοι σε περίπτωση συμμετοχής τους σε offshore εταιρείες μόλις θεσμοθετηθεί η πρώτη δέσμη μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο βίο. Τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως και σειρά άλλων που...
έχουν ως στόχο την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Διαφάνεια και την Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και κινούνται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης τού ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο στην πράξη έχει αποδειχθεί ανεπαρκές. Οι μεταβολές που θα επέλθουν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χ. Καστανίδη, αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση της χώρας μας όσον αφορά την κατάταξή της διεθνώς σε ζητήματα διαφάνειας. Ωστόσο η εφαρμογή τους, δεδομένου ότι απαιτείται η καθιέρωση μηχανισμών που δεν υφίστανται σήμερα, θα αργήσει να αποδώσει καρπούς.
Χρειάζονται μηχανισμοί
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαγγελθείσα ρύθμιση που προβλέπει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχεςσύμφωνα με τον νόμο 3213/2003- εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ελεγχόμενος υποβάλλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία περιουσιακής κατάστασης. Για να λειτουργήσει το μέτρο αυτό, το οποίο παραπέμπει στην πρόταση που διατύπωσε δημόσια προ περίπου πέντε ετών ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγιας, λέγοντας «ό,τι περισσεύει να δημεύεται», επιβάλλεται η ενίσχυση του εποπτικού μηχανισμού για τις δηλώσεις πόθεν έσχες με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η ηλεκτρονική σύνδεση και των δύο εποπτικών οργάνων (της Βουλής και του Αρείου Πάγου) με άλλες υπηρεσίες, ικανές να συμβάλουν στη διασταύρωση στοιχείων. Τιμωρείται με ένα έτος
Όσον αφορά τις κυρώσεις που θα προβλεφθούν για τους συμμετέχοντες σε offshore εταιρείες, ο κ. Καστανίδης δεσμεύθηκε να εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής «την ποινή της έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων από το αξίωμά τους εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες». Το ίδιο θα ισχύσει, πρόσθεσε, και «για τους επικεφαλής των αυτοδιοικήσεων α΄ και β΄ βαθμού, καθώς σήμερα η συμμετοχή σε οφσόρ εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, και αυτό δεν αρκεί».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 7 του νόμου περί πόθεν έσχες, όπου η συμμετοχή σε οφσόρ εταιρείες όλων των προαναφερομένων, καθώς και των ευρωβουλευτών, του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, διευθυντικών στελεχών κρατικών τραπεζών και άλλων αξιωματούχων συνιστά ποινικό αδίκημα όταν ενεργούν ατομικά, καθώς και για λογαριασμό των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

fimotro

Read more...

ΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Έπειτα από τουλάχιστον 4 χρόνια θα λειτουργήσουν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Γραμματικό και Κερατέα, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο προγραμματίζεται να ανοίξουν- παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών- οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις ίδιες περιοχές. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας...
και Κλιματικής Αλλαγής έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών θα ισχύσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2006. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι στο Γραμματικό θα δημιουργηθεί ΧΥΤΥ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται πλέον ότι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) θα δημιουργηθούν μετά τουλάχιστον 4 χρόνια, όταν θα έχουν κατασκευαστεί τα τέσσερα εργοστάσια Σύμμεικτων Απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια. Η καύση δεν προκρίνεται ως λύση επειδή δεν υπάρχει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και επειδή δεν υπάρχει χρόνος για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων. «Χωρίς επεξεργασία σκουπιδιών δεν μπορούμε να έχουμε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Και σήμερα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές», έλεγαν χαρακτηριστικά. Ο διαγωνισμός αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ο χρόνος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυλάει αντίστροφα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος - αν δεν υλοποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003- να χαθούν 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση είναι έτοιμοι ακόμη και για... μετωπική σύγκρουση με όσους αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα. «Θα εφαρμοστεί ο νόμος», έλεγαν χθες με νόημα.
Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, το 2010 δεν πρέπει να θάβεται πάνω από το 75% των οργανικών απορριμμάτων- με βάση την ποσότητα που παραγόταν το 1995.
Αιτία... πολέμου
Η δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι... αιτία πολέμου για τους κατοίκους της περιοχής. «Με αυτό το καθεστώς δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν», υποστηρίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης. «Παρ΄ όλες τις παροτρύνσεις και εξαγγελίες της Ε.Ε. για σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, η νέα κυβέρνηση δυστυχώς ακολουθεί την πεπατημένη εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα. Δεν εξηγείται η βιασύνη με την οποία επιμένουν να συνεχίσουν τα έργα στην περιοχή». Την ίδια στάση κρατάει και ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού. «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη δημιουργία ΧΥΤΑ», ξεκαθαρίζει. «Προς το παρόν έχουμε ανοιχτά νομικά θέματα, αφού δεν έχουμε τελειώσει με τις προσφυγές, ενώ ο χώρος είναι αρχαιολογικός».
Βαριές καμπάνες
Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει από την 31η Δεκεμβρίου και μετά 34.000 ευρώ πρόστιμο την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι λειτουργούν σε όλη τη χώρα γύρω στις 400 παράνομες χωματερές και θεωρείται βέβαιο πως δεν θα κλείσουν όλες έως το τέλος του χρόνου. Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες ότι «υπάρχουν περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα η Πελοπόννησος, με εξαίρεση την Πάτρα, όπου δεν υπάρχει διαθέσιμος οργανωμένος χώρος (μόνο στο Κιάτο) να ρίξουν οι δήμοι τα σκουπίδια». Έτσι, προκειμένου να γλιτώσουμε τα πρόστιμα ή να... πέσουμε όσο το δυνατόν πιο μαλακά, γίνεται προσπάθεια να πειστεί η Ε.Ε. ότι υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ".





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"...





Read more...

ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, μετά τη δραματική επιδείνωση του κλίματος διεθνώς για την ελληνική οικονομία, η οποία αποτυπώθηκε χθες και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η προχθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch προκάλεσε έντονη ανησυχία και ξαναζέστανε τα σενάρια για ριζικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος «εδώ και τώρα», όπως ζητούν οι Βρυξέλλες και οι... αγορές, χωρίς πάντως να έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις. Το πάγωμα των μισθών, μαζί με άλλα μέτρα για τους φόρους και τις διαρθρωτικές αλλαγές, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, αφού δώσει τη συγκατάθεσή του ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τη Δευτέρα, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία, στο Ζάππειο.
Από 2.000 ευρώ και πάνω
Ειδικότερα, για τους μισθούς έχει επανέλθει το σενάριο που προβλέπει πάγωμα για μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει διαπιστώσει ότι η εναλλακτική λύση, δηλαδή το πάγωμα μόνο για όσους αμείβονται με βασικό μισθό άνω των 2.000 ευρώ (και με ονομαστικό μισθό ίσως και 4.000 ευρώ) αφορά ελάχιστους και δεν οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Έτσι, δεδομένης και της κρισιμότητας των περιστάσεων προσανατολίζεται περισσότερο στο πάγωμα για μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, η οποία αφορά περίπου 400.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους. Και πάλι, όμως, η εξοικονόμηση υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, εξετάζεται και η αυστηρότερη εκδοχή για πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ επί μία διετία ή τριετία, κάτι που θα τύγχανε ίσως ευνοϊκότερης υποδοχής από τις Βρυξέλλες, αλλά θα είχε σημαντικότερο πολιτικό κόστος.
Ένα ακόμη σενάριο ανέφερε όχι απλώς πάγωμα μισθών, αλλά και αναστολή των χρονοεπιδομάτων (ωρίμαση), που οδηγούν σε μια αυτόματη αύξηση κατά 2% των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το οικονομικό επιτελείο συζήτησε και το ενδεχόμενο για πλήρες πάγωμα αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, το οποίο, όμως, μικρή επιπλέον εξοικονόμηση θα προσέφερε, ενώ το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο.
Ο 14ος μισθός
Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι εξετάσθηκε ακόμη και η κατάργηση του 14ου μισθού, αλλά τελικά χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος την απέκλεισε. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι καμιά απόφαση δεν είχε ληφθεί ώς χθες το βράδυ και το οικονομικό επιτελείο συνέχιζε να καταστρώνει σενάρια υπολογίζοντας το κόστος και το όφελος καθενός από αυτά. Σημαντικό ανασχετικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων αποτελεί η ύπαρξη δύο γραμμών μέσα στην κυβέρνηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, δηλαδή αν πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα, όπως μας ζητούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές, υπό την απειλή της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού, ή πρέπει να επιμείνει η κυβέρνηση στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικά χθες η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη είπε στη Βουλή ότι τα μόνα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι φορολογικά.

fimotro

Read more...

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ...


Υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των τελευταίων ημερών και ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Ανγκ. Μέρκελ και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει στη Σύνοδο Κορυφής για να «εξηγήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να προβάλει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου ήταν σε δύο επίπεδα. Αφενός να... «εκτονώσει» το κλίμα με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα στο πλέγμα «αδιαφάνεια - διαφθορά - σπατάλη στο Δημόσιο» και συγχρόνως να καθησυχάσει το εσωτερικό δηλώνοντας ότι θα προστατευθεί το «εισόδημα των απλών πολιτών».
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος για τις «αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα διαρθρωτικών αλλαγών «με τις πιο απλές, όπως π.χ. η δημοσίευση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ, και πιο σύνθετες, όπως π.χ. η μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης που οδηγεί σε σπατάλη και διαφθορά».
Νέο μοντέλο
Ο πρωθυπουργός δήλωσε «αποφασισμένος να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» και ζήτησε τη «στήριξη και αλληλεγγύη» των εταίρων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες της χώρας στην «πράσινη ενέργεια, την αιολική ενέργεια και στον τουρισμό».
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με αυτήν στο Ντουμπάι και στην Ιρλανδία, και αποδίδει τα αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα στην «αδιαφάνεια, διαφθορά και τη σπατάλη στο Δημόσιο, που οδηγούν σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή», επισημαίνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα εστιασθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης.
Βεβαίως από τα σημεία της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου (όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από κυβερνητικές πηγές) απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως απαιτούν και οι εταίροι, ενώ βεβαίως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες των εταίρων η γνωστοποίηση της... σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Τρίτη για θέματα διαφάνειας ή η πρόθεση δημοσιοποίησης των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ...
Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, η Ανγκ. Μέρκελ, ο Γκ. Μπράουν, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Μ. Μπορίσοφ δήλωσαν ικανοποίηση από την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου και εξέφρασαν τη στήριξή τους.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει «συνείδηση των υποχρεώσεών της» και είναι έτοιμη «να προχωρήσει σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης». Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι θα «χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, που θα μας οδηγήσουν σε μια ισχυρή πράσινη οικονομία, σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια στιγμή που μιλάμε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος...».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, εκτός του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκ. Μπράουν, του προέδρου των χωρών της Ευρωζώνης Ζ.Κ. Γιούνκερ, του πρόεδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, επικοινώνησε και με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τη χρονική στιγμή αυτής της επικοινωνίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής πάντως δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ καθώς «γνωρίζονται, είναι σοσιαλιστές και συζητούν θέματα οικονομίας...».
fimotro


Read more...

ΜΕΣΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΕΞΩ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

«Το ελληνικό πρόβλημα» ήταν το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και υπ΄ αυτήν την έννοια ο Πρωθυπουργός επιχείρησε με αλλεπάλληλες προσωπικές παρεμβάσεις στις εργασίες και στο περιθώριο της συνόδου, αλλά και στο παρασκήνιο, να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την ελληνική οικονομία. Το εγχείρημα ως αργά το βράδυ φάνηκε ότι δεν ήταν ιδιαιτέρως εύκολο, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις για άμεσες ανακοινώσεις συγκεκριμένων μέτρων τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στην ουσία, αντικείμενο της Συνόδου ήταν το πώς η ΕΕ και το κοινό νόμισμα δεν θα καταστούν όμηροι της ελληνικής δημοσιονομικής εκτροπής και υπ΄ αυτήν την έννοια ο Πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τη...
δυσπιστία των εταίρων για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται το πρόβλημα.
Με τον πλέον επίσημο τρόπο άλλωστε τονίστηκε χθες, διά στόματος της καγκελαρίου της Γερμανίας κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου σουηδού πρωθυπουργού κ. Φρέντρικ Ράινφελντ, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα όλης της Ενωσης.
Εχοντας να αντιμετωπίσει το γενικευμένο αυτό αρνητικό κλίμα εκ μέρους των επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς και τις πιέσεις για απόδειξη της διάθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου παρενέβη και κατά τη διάρκεια των εργασιών, λέγοντας ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας «δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας και του Ντουμπάι» .
Οι πληροφορίες ως αργά το βράδυ ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σημαντικές πιέσεις για λήψη μέτρων στο πρότυπο της Ιρλανδίας. Η όποια ανακοίνωση ωστόσο πριν από την ερχόμενη εβδομάδα θα ακύρωνε στην ουσία τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού θα φαινόταν ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και έξωθεν επιβεβλημένες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός προσήλθε στη συνεδρίαση με πρόθεση να περιγράψει τα προβλήματα της εκτεταμένης διαφθοράς, της σπατάλης του Δημοσίου, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και να πει ότι με την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα έλθει και η λύση. Παραλλήλως, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν δεν θα πλήξουν τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενεστέρων.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση και στην αποφασιστικότητά του για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών- απλών αλλά και σύνθετων, όπως τόνισε. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός ζήτησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του τη στήριξη και την αλληλεγγύη των «27» και επισήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στους Ελληνες, οι οποίοι και κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν με επιτυχία παρόμοιες κρίσεις.
Μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου μίλησαν η κυρία Μέρκελ, ο κ. Μπράουν, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δεσμεύσεις του έλληνα πρωθυπουργού.
Ενα κρίσιμο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το αν θα περιληφθεί ειδική αναφορά για την Ελλάδα στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση εφόσον δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες αναφορές και για άλλες χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού συνεχίζεται σήμερα και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς νωρίς το πρωί αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CΝΒC, με μοναδικό θέμα το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και την κρίση αξιοπιστίας.
Στη συνέχεια, όπως έχει γίνει γνωστό, στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού την οποία θα παραχωρήσει σήμερα το μεσημέρι, έχουν ζητήσει να παραστούν δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι και δίκτυα.
Προσερχόμενος στη σύνοδο ο Πρωθυπουργός έκανε μία δήλωση στα αγγλικά και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συναίσθηση των υποχρεώσεών τηςνα ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα, όπως αυτό της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε μια υγιή, βιώσιμη οικονομία, ότι οι δαπάνες και το χρέος θα μειωθούν. Στην κατεύθυνση αυτή είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε πολύ σημαντικές και μεγάλες αλλαγές, για να οδηγήσουμε τη χώρα στη νέα εποχή, σε μια εποχή ανάπτυξης. Και να χρησιμοποιήσουμετα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής πράσινης οικονομίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και πιστεύω ότι έχουμε την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ για τις αναγκαίες αλλαγές που θα προωθήσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού και φυσικά προς όφελος της κοινής μας οικογένειας».
fimotro


Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ"


Την πεποίθησή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρίντριχ Ρέινφιλντ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη... συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, ο Φ. Ρέινφιλντ, ερωτηθείς ποιά είναι τα οικονομικά μέτρα τα οποία δήλωσε ότι θα λάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, τα οποία προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυννση, άλλά θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι ο Γ. Παπανδρέου υπήρξε ξεκάθαρος και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που κρίνονται αναγκαία. Επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στην εκπόνηση ενός συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι επιτυχής.
Παπανδρέου: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη»
Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το θέμα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους Eυρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά.
Αναφορές από Eυρωπαίους ηγέτες έγιναν μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και ήταν όλες θετικές και αυτές υπήρξαν από την Αγκελα Μέρκελ, τον Γκόρντον Μπράουν, τον Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θετική αναφορά έκανε και ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο κ. Παπανδρέου στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες και ανέφερε ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών την δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών την μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη, μια δυναμική η οποία μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης. Ο ίδιος δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί όπως είπε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός παρακάθεται μαζί με τους άλλους ηγέτες σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τις κλιματικές αλλαγές και θεσμικά θέματα της Κοινότητας.

fimotro

Read more...