Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

"Δεν είναι ο μισθωτός το πρόβλημα στη χώρα μας"

"Το να κόψεις τους μισθούς και τις συντάξεις δεν λύνει το πρόβλημα: Υπάρχουν πιο μεγάλα και σημαντικά προβλήματα- αυτά θέλουμε να αλλάξουμε για να έχουμε μακροπρόθεσμο όφελος": Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για στροφή σε μία βιώσιμη, υγιή οικονομία.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αναγνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος "που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση" και πρόσθεσε: "Θα κάνουμε τις αλλαγές σύντομα για να μπορεί η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να ορίζει η ίδια το μέλλον της και όχι οι πιστωτές μας". "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και όχι χρημάτων" είπε για να συμπληρώσει: "Θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θα χτυπήσουμε τα φαινόμενα που μας έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα". "Οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν μέσα στο 2010", υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι η διεθνής οικονομική κρίση έχει οξύνει τα προβλήματα, αλλά -όπως είπε- υπάρχουν εγχώρια προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία. "Προεκλογικά δεν είχαμε την εικόνα του βάθους του προβλήματος, δεν γνωρίζαμε τη δίνη που θα μπορούσε να μπει η χώρα μας", τόνισε και πρόσθεσε: "Αυτό επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε προεκλογικά, την ορθότητα των βασικών μας επιλογών".

Σημείωσε ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές, στο πλαίσιο της πολιτικής που η κυβέρνηση έχει χαράξει, θα πρέπει να έρθουν πιο άμεσα. Και ανέφερε τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν: Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκύρεμα στο δημόσιο τομέα και στροφή στην Πράσινη Οικονομία.

"Το δικό μας πρόβλημα είναι διαφορετικό"

Ο ίδιος ανέφερε ότι -όπως τόνισε και στους ευρωπαίους εταίρους- είναι λάθος να υιοθετηθούν μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες, καθώς το δικό μας πρόβλημα είναι διαφορετικό. Έδωσε το παράδειγμα της "συστημικής διαφθοράς, της παρασιτικής οικονομίας, της πελατειακής πολιτικής και της τεράστιας σπατάλης", για τα οποία είπε ότι "θα τα χτυπήσουμε σκληρά". "Όλα αυτά δημιούργησαν τεράστια αίσθηση ανομίας. Να χτυπήσουμε φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Θα τα χτυπήσουμε, θα τα αλλάξουμε".

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για "πάγωμα" των μισθών, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "φιλολογίες" αυτά που κατά διαστήματα γράφονται στον Τύπο. "Αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, θα κόβαμε στη μέση τους μισθούς. Δεν είμαστε όμως εκεί. Δίνουμε τη μάχη να μην φτάσουμε εκεί" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Δεν είναι ο μισθωτός το πρόβλημα στη χώρα μας, είναι η μεγάλη σπατάλη που υπάρχει στο Δημόσιο". Αναφερόμενος, επίσης, στο ιρλανδικό μοντέλο που ακούστηκε εσχάτως είπε: "Μην ψάχνουμε λύσεις από άλλες χώρες γιατί τότε ξεχνάμε τα πραγματικά μας προβλήματα".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ανακοίνωσε στους εταίρους μία σειρά μέτρων που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως αυτό με την υποχρεωτική ανάρτηση των υπογραφών κάθε πράξης του Δημοσίου στο Ίντερνετ καθώς και τα μέτρα για τα Νοσοκομεία.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν οι θέσεις των αιρετών, η γραφειοκρατεία και οι σπατάλες, κάτι που χαρακτήρισε "μία μεγάλη επανάσταση". Πρόσθεσε την αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου, "που θα δημιουργήσει μία άλλη κουλτούρα φορολογικής συνείδησης και καλύτερο ελέγχο των φορολογικών εσόδων".

"Ήρθαμε για να άρουμε αδικίες, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του λαού να ορίζει την τύχη του. Οι αλλαγές θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν. Οι αλλαγές χρειάζονται τη στήριξη και την αποφασιστικότητα όλων" κατέληξε.


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: