Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.


Ρεπορτάζ : Κύρα Αδάμ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με την παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ασχολήθηκαν χθες το βράδυ στο δείπνο της συνόδου κορυφής ατύπως αλλά ουσιαστικώς με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η πρόσφατη υποτίμηση της διεθνούς δανειοληπτικής ικανότητάς της, μαζί με τον ανάλογο υποβιβασμό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας (και προηγουμένως...
της Ιρλανδίας), δημιουργεί πλέον συνθήκες καταστρεπτικού οικονομικού ντόμινο σ' ολόκληρη την ευρωζώνη.
Η κ. Μέρκελ, χθες στη σύνοδο των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων στη Βόνη, εμφανίστηκε να αναλαμβάνει τα ηνία της κατάστασης, ανακοινώνοντας ότι η ίδια θα έφερνε στο χθεσινό δείπνο το θέμα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί το «τσουνάμι» στις χώρες της ευρωζώνης.
Στην επείγουσα αυτή κίνηση φαίνεται ότι συνέβαλε και μεγάλη μερίδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, τα οποία χθες είχαν μπαράζ αρνητικών πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων και σχολίων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη, με αποκορύφωμα δημοσίευμα της γαλλικής «Λιμπερασιόν», που περιγράφει το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ τον Μάρτιο του 2010.
«Κοινή ευθύνη»
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε «στην κοινή ευθύνη» απέναντι σε μέλος της ευρωζώνης και επισήμανε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση πάνω στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών με δυσκολίες στον προϋπολογισμό τους.
«Αν για παράδειγμα», είπε η κ. Μέρκελ, υπάρχουν προβλήματα στο Σύμφωνο Σταθερότητας σε μια χώρα και αυτά μπορούν να λυθούν με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τότε εγείρεται το ερώτημα ποια επίδραση έχει η Ευρώπη στα εθνικά κοινοβούλια ώστε να μη σταματήσει η Ευρώπη. Θα είναι ένα δύσκολο καθήκον, διότι τα εθνικά κοινοβούλια δεν επιθυμούν να τους υπαγορεύουν τη λύση...».
Προσερχόμενη χθες το απόγευμα στο Συμβούλιο η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι «θα συζητήσουμε για το πώς θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα στο ευρώ. Είναι το πρώτο μας μέλημα».
Και ο Αλμούνια
Χθες εξάλλου η εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού εκπροσώπου Αλμούνια επανέλαβε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα θα πάρει τα μέτρα για το συμφέρον της και το συμφέρον της ευρωζώνης κι έχουμε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της».
Επίσης, ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στη Βόνη, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας για ευρωπαϊκά θέματα Σεσίλια Μάλστρομ χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση στην Ελλάδα και γι' αυτό θα γίνει συζήτηση.
Γκρίζα μέρα
Η χθεσινή «γκρίζα μέρα» στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία ήταν απόρροια του μπαράζ των αρνητικών (για την ελληνική οικονομία) και ανησυχητικών (για το μέλλον της ευρωζώνης και του ευρώ) δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου, μετά την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Φιτς.
Το πλέον ακραίο των δημοσιευμάτων ήταν αυτό της γαλλικής «Λιμπερασιόν», η οποία στο πολυσέλιδο αφιέρωμά της για την ελληνική οικονομία παρουσίασε και το «σενάριο» της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2010!
Η εφημερίδα επιμένει ότι ο ελληνικός σεισμός κάνει την Ευρώπη να τρέμει, ενώ διερωτάται τι θα γίνει αν η Ελλάδα φαλιρίσει. Η αλήθεια είναι ότι Ευρωπαίοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της ευρωζώνης, ο επίτροπος Αλμούνια κ.ά., απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο με δηλώσεις τους.
Παράλληλα όμως η γαλλική «Φιγκαρό» στις οικονομικές σελίδες της παρατηρεί ότι η απόκλιση του ελληνικού χρέους γίνεται ένα θέμα μείζονος ανησυχίας για τη ζώνη του ευρώ, ενώ η «Λα Τριμπίν» παρατηρεί ότι μετά και την υποβάθμιση της Ισπανίας «δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία: ολόκληρη η ζώνη του ευρώ μπαίνει σε δοκιμασία αντίστασης.
Οι Financial Times, πάντως, τα ρίχνουν αυτή τη φορά και στους οίκους αξιολόγησης γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τις δυσκολίες της Αθήνας προκάλεσαν οι οίκοι αξιολόγησης που, σαν δελφικοί μάντεις, εντυπωσιάζουν λιγότερο για τις ερευνητικές τους μεθόδους παρά για τη δυνατότητά τους να αλλάζουν την πορεία των γεγονότων» (βλ. και σελ. 2).

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: