Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ"


Την πεποίθησή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρίντριχ Ρέινφιλντ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη... συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, ο Φ. Ρέινφιλντ, ερωτηθείς ποιά είναι τα οικονομικά μέτρα τα οποία δήλωσε ότι θα λάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, τα οποία προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυννση, άλλά θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι ο Γ. Παπανδρέου υπήρξε ξεκάθαρος και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που κρίνονται αναγκαία. Επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στην εκπόνηση ενός συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι επιτυχής.
Παπανδρέου: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη»
Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το θέμα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους Eυρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά.
Αναφορές από Eυρωπαίους ηγέτες έγιναν μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και ήταν όλες θετικές και αυτές υπήρξαν από την Αγκελα Μέρκελ, τον Γκόρντον Μπράουν, τον Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θετική αναφορά έκανε και ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο κ. Παπανδρέου στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες και ανέφερε ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών την δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών την μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη, μια δυναμική η οποία μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης. Ο ίδιος δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί όπως είπε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός παρακάθεται μαζί με τους άλλους ηγέτες σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τις κλιματικές αλλαγές και θεσμικά θέματα της Κοινότητας.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: