Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΣΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ - ΕΞΩ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

«Το ελληνικό πρόβλημα» ήταν το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και υπ΄ αυτήν την έννοια ο Πρωθυπουργός επιχείρησε με αλλεπάλληλες προσωπικές παρεμβάσεις στις εργασίες και στο περιθώριο της συνόδου, αλλά και στο παρασκήνιο, να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την ελληνική οικονομία. Το εγχείρημα ως αργά το βράδυ φάνηκε ότι δεν ήταν ιδιαιτέρως εύκολο, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις για άμεσες ανακοινώσεις συγκεκριμένων μέτρων τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στην ουσία, αντικείμενο της Συνόδου ήταν το πώς η ΕΕ και το κοινό νόμισμα δεν θα καταστούν όμηροι της ελληνικής δημοσιονομικής εκτροπής και υπ΄ αυτήν την έννοια ο Πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τη...
δυσπιστία των εταίρων για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται το πρόβλημα.
Με τον πλέον επίσημο τρόπο άλλωστε τονίστηκε χθες, διά στόματος της καγκελαρίου της Γερμανίας κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου σουηδού πρωθυπουργού κ. Φρέντρικ Ράινφελντ, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα όλης της Ενωσης.
Εχοντας να αντιμετωπίσει το γενικευμένο αυτό αρνητικό κλίμα εκ μέρους των επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς και τις πιέσεις για απόδειξη της διάθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου παρενέβη και κατά τη διάρκεια των εργασιών, λέγοντας ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας «δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας και του Ντουμπάι» .
Οι πληροφορίες ως αργά το βράδυ ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σημαντικές πιέσεις για λήψη μέτρων στο πρότυπο της Ιρλανδίας. Η όποια ανακοίνωση ωστόσο πριν από την ερχόμενη εβδομάδα θα ακύρωνε στην ουσία τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού θα φαινόταν ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και έξωθεν επιβεβλημένες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός προσήλθε στη συνεδρίαση με πρόθεση να περιγράψει τα προβλήματα της εκτεταμένης διαφθοράς, της σπατάλης του Δημοσίου, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και να πει ότι με την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα έλθει και η λύση. Παραλλήλως, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν δεν θα πλήξουν τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενεστέρων.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση και στην αποφασιστικότητά του για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών- απλών αλλά και σύνθετων, όπως τόνισε. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός ζήτησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του τη στήριξη και την αλληλεγγύη των «27» και επισήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στους Ελληνες, οι οποίοι και κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν με επιτυχία παρόμοιες κρίσεις.
Μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου μίλησαν η κυρία Μέρκελ, ο κ. Μπράουν, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δεσμεύσεις του έλληνα πρωθυπουργού.
Ενα κρίσιμο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το αν θα περιληφθεί ειδική αναφορά για την Ελλάδα στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση εφόσον δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες αναφορές και για άλλες χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού συνεχίζεται σήμερα και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς νωρίς το πρωί αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CΝΒC, με μοναδικό θέμα το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και την κρίση αξιοπιστίας.
Στη συνέχεια, όπως έχει γίνει γνωστό, στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού την οποία θα παραχωρήσει σήμερα το μεσημέρι, έχουν ζητήσει να παραστούν δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι και δίκτυα.
Προσερχόμενος στη σύνοδο ο Πρωθυπουργός έκανε μία δήλωση στα αγγλικά και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συναίσθηση των υποχρεώσεών τηςνα ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα, όπως αυτό της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε μια υγιή, βιώσιμη οικονομία, ότι οι δαπάνες και το χρέος θα μειωθούν. Στην κατεύθυνση αυτή είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε πολύ σημαντικές και μεγάλες αλλαγές, για να οδηγήσουμε τη χώρα στη νέα εποχή, σε μια εποχή ανάπτυξης. Και να χρησιμοποιήσουμετα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής πράσινης οικονομίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και πιστεύω ότι έχουμε την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ για τις αναγκαίες αλλαγές που θα προωθήσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού και φυσικά προς όφελος της κοινής μας οικογένειας».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: