Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με την ποινή του «εξοστρακισμού» θα τιμωρούνται υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, νομάρχες και δήμαρχοι σε περίπτωση συμμετοχής τους σε offshore εταιρείες μόλις θεσμοθετηθεί η πρώτη δέσμη μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο βίο. Τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως και σειρά άλλων που...
έχουν ως στόχο την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Διαφάνεια και την Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και κινούνται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης τού ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο στην πράξη έχει αποδειχθεί ανεπαρκές. Οι μεταβολές που θα επέλθουν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χ. Καστανίδη, αναμένεται να συμβάλουν στην αναβάθμιση της χώρας μας όσον αφορά την κατάταξή της διεθνώς σε ζητήματα διαφάνειας. Ωστόσο η εφαρμογή τους, δεδομένου ότι απαιτείται η καθιέρωση μηχανισμών που δεν υφίστανται σήμερα, θα αργήσει να αποδώσει καρπούς.
Χρειάζονται μηχανισμοί
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαγγελθείσα ρύθμιση που προβλέπει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχεςσύμφωνα με τον νόμο 3213/2003- εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ελεγχόμενος υποβάλλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία περιουσιακής κατάστασης. Για να λειτουργήσει το μέτρο αυτό, το οποίο παραπέμπει στην πρόταση που διατύπωσε δημόσια προ περίπου πέντε ετών ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγιας, λέγοντας «ό,τι περισσεύει να δημεύεται», επιβάλλεται η ενίσχυση του εποπτικού μηχανισμού για τις δηλώσεις πόθεν έσχες με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η ηλεκτρονική σύνδεση και των δύο εποπτικών οργάνων (της Βουλής και του Αρείου Πάγου) με άλλες υπηρεσίες, ικανές να συμβάλουν στη διασταύρωση στοιχείων. Τιμωρείται με ένα έτος
Όσον αφορά τις κυρώσεις που θα προβλεφθούν για τους συμμετέχοντες σε offshore εταιρείες, ο κ. Καστανίδης δεσμεύθηκε να εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής «την ποινή της έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων από το αξίωμά τους εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες». Το ίδιο θα ισχύσει, πρόσθεσε, και «για τους επικεφαλής των αυτοδιοικήσεων α΄ και β΄ βαθμού, καθώς σήμερα η συμμετοχή σε οφσόρ εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, και αυτό δεν αρκεί».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 7 του νόμου περί πόθεν έσχες, όπου η συμμετοχή σε οφσόρ εταιρείες όλων των προαναφερομένων, καθώς και των ευρωβουλευτών, του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, διευθυντικών στελεχών κρατικών τραπεζών και άλλων αξιωματούχων συνιστά ποινικό αδίκημα όταν ενεργούν ατομικά, καθώς και για λογαριασμό των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: