Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Έπειτα από τουλάχιστον 4 χρόνια θα λειτουργήσουν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Γραμματικό και Κερατέα, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο προγραμματίζεται να ανοίξουν- παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών- οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις ίδιες περιοχές. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας...
και Κλιματικής Αλλαγής έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών θα ισχύσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2006. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι στο Γραμματικό θα δημιουργηθεί ΧΥΤΥ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται πλέον ότι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) θα δημιουργηθούν μετά τουλάχιστον 4 χρόνια, όταν θα έχουν κατασκευαστεί τα τέσσερα εργοστάσια Σύμμεικτων Απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια. Η καύση δεν προκρίνεται ως λύση επειδή δεν υπάρχει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και επειδή δεν υπάρχει χρόνος για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων. «Χωρίς επεξεργασία σκουπιδιών δεν μπορούμε να έχουμε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Και σήμερα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές», έλεγαν χαρακτηριστικά. Ο διαγωνισμός αναμένεται να αρχίσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ο χρόνος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυλάει αντίστροφα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος - αν δεν υλοποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003- να χαθούν 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση είναι έτοιμοι ακόμη και για... μετωπική σύγκρουση με όσους αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα. «Θα εφαρμοστεί ο νόμος», έλεγαν χθες με νόημα.
Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, το 2010 δεν πρέπει να θάβεται πάνω από το 75% των οργανικών απορριμμάτων- με βάση την ποσότητα που παραγόταν το 1995.
Αιτία... πολέμου
Η δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι... αιτία πολέμου για τους κατοίκους της περιοχής. «Με αυτό το καθεστώς δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν», υποστηρίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης. «Παρ΄ όλες τις παροτρύνσεις και εξαγγελίες της Ε.Ε. για σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, η νέα κυβέρνηση δυστυχώς ακολουθεί την πεπατημένη εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα. Δεν εξηγείται η βιασύνη με την οποία επιμένουν να συνεχίσουν τα έργα στην περιοχή». Την ίδια στάση κρατάει και ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού. «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη δημιουργία ΧΥΤΑ», ξεκαθαρίζει. «Προς το παρόν έχουμε ανοιχτά νομικά θέματα, αφού δεν έχουμε τελειώσει με τις προσφυγές, ενώ ο χώρος είναι αρχαιολογικός».
Βαριές καμπάνες
Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει από την 31η Δεκεμβρίου και μετά 34.000 ευρώ πρόστιμο την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι λειτουργούν σε όλη τη χώρα γύρω στις 400 παράνομες χωματερές και θεωρείται βέβαιο πως δεν θα κλείσουν όλες έως το τέλος του χρόνου. Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες ότι «υπάρχουν περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα η Πελοπόννησος, με εξαίρεση την Πάτρα, όπου δεν υπάρχει διαθέσιμος οργανωμένος χώρος (μόνο στο Κιάτο) να ρίξουν οι δήμοι τα σκουπίδια». Έτσι, προκειμένου να γλιτώσουμε τα πρόστιμα ή να... πέσουμε όσο το δυνατόν πιο μαλακά, γίνεται προσπάθεια να πειστεί η Ε.Ε. ότι υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: