Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Πόρισμα: Όλα σύννομα στις άγονες γραμμές

Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ποινικές και άλλες ευθύνες για κανένα πρόσωπο για το διαγωνισμό των άγονων γραμμών καταλήγει το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιτζή, αναφορικά με τις καταγγελίες του επικεφαλής της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου,

Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, κάλεσε τον κ. Βγενόπουλο να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει συγγνώμη.ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου της MIG. Ο υφυπουργός, Ν. Σηφουνάκης, διερωτήθη "γιατί κατηγορήθηκε μια κυβέρνηση 40 ημερών για το όλο θέμα", αποδίδοντας την επίθεση που δέχθηκε στη στάση που τήρησε το 2008 στο θέμα της πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ στη γερμανική DT.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βγενόπουλος είχε αφήσει αιχμές ότι ο διαγωνισμός δεν ήταν σύννομος. Είχε μάλιστα επιτεθεί προφορικά στον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη, ζητώντας την αποπομπή του.

Οι καταγγελίες Βγενόπουλου, κατόπιν εντολής του κ. Ρέππα προωθήθηκαν στο γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή.

nooz.gr

Read more...

Διπλό επίδομα αλληλεγγύης στους ανέργους

Διευρύνεται ο αριθμός των πολιτών που δικαιούνται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι όσοι το 2008 είχαν χαμηλό εισόδημα και φέτος είναι άνεργοι θα λάβουν διπλό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συγκεκριμένα, οικογενειάρχης με τουλάχιστον ένα παιδί, που πέρυσι βρισκόταν κάτω από το χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και φέτος έμεινε άνεργος, δικαιούται δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή και το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και της ανεργίας (400 ευρώ).

Σημειώνεται ότι με βάση τροποποίηση, το επίδομα δεν θα μπορεί να κατάσχεται, ούτε να συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Εξ άλλου, με άλλες αλλαγές που επέφερε ο υπουργός, προβλέπεται ότι το επίδομα χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και στους συνταξιούχους κάτω των εισοδηματικών ορίων χορήγησης του ΕΚΑΣ ασφαλισμένους σε οιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, εφόσον δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που επέρχεται αναδιανομή εισοδημάτων και κοινωνικής αλληλεγγύη με εμβέλεια 2,5 εκατ. πολίτες αποδέκτες σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά: "Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε εδώ με μία συγκεκριμένη ανεύθυνη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που μας κληροδότησε τεράστια ελλείμματα και χρέος, αλλά που δεν θα τα επικαλεσθούμε ως άλλοθι για να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας".

Επίσης έκανε λόγο για μία ισορροπημένη παρέμβαση που επιβαρύνει αποκλειστικά τους έχοντες και κατέχοντες για την εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ που δίδονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι συνιστά δίκαιη κοινωνική επιβάρυνση η έκτακτη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας: "Η τρομοκρατία των τελευταίων ημερών να μην φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν θα περάσει. Πλήττει ευθέως τη μεσαία ιδιοκτησία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Η ρύθμιση αφορά 70.000 από τα 4,5εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων", υπογράμμισε.

Είναι προφανές, κατέληξε ο υπουργός, ότι πρόκειται απλώς για ένα πρώτο θετικό βήμα στο οποίο δεν εξαντλείται η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα της αγοράς, και το κυριότερο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τους πρώτους μήνες του 2010 καθώς και άλλα σε ορίζοντα τετραετίας.

Αντιδράσεις

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μαργαρίτης Τζίμας, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ανέφερε ότι την Τετάρτη θα τοποθετηθεί το κόμμα του αν το ψηφίζει ή όχι.

Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, λέγοντας ότι "με πολιτική φιλοδωρημάτων, δεν μπορεί να γίνει αναδιανομή του πλούτου".

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τάχτηκε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτης, αν και όπως είπε η εφάπαξ εισφορά είναι μία επαιτεία.

Στην ολομέλεια θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο εισηγητής του Δημήτρης Παπαδημούλης.

nooz.gr

Read more...

ΔΙΠΛΟ ΕΤΑΚ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κ. Σιωμόπουλος
(από το Βήμα)


Διπλό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Αυτό διότι μέσα στο 2009 θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκκαθαριστικό σημείωμα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που ισχύει βάσει των υφιστάμενων διατάξεων καθώς, και αυτό της... έκτακτης εισφοράς με τα νέα κλιμάκια που προβλέπονται στο νομοσχέδιο το οποίο κατάθεσε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και σύντομα πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας ώρας. Με βάση τα ισχύοντα, ΕΤΑΚ θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και αυτά ξεπερνούν σε αντικειμενική αξία τα 100.000 ευρώ στην περίπτωση των άγαμων και 200.000 ευρώ στην περίπτωση των έγγαμων με 2 παιδιά.
Ωστόσο, αν τα ακίνητα αφορούν οικόπεδα, γραφεία ή καταστήματα, τότε ο φόρος ΕΤΑΚ με συντελεστή ένα τοις χιλίοις επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας των εν λόγω ακινήτων. Το αφορολόγητο των 100.000 ευρώ ή των 200.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη μόνο για τις κατοικίες (κύριες, δευτερεύουσες ή εξοχικές) και όχι για τα υπόλοιπα ακίνητα. Στην περίπτωση της έκτακτης εισφοράς από το σύνολο της αντικειμενικής αξίας κάθε μέλους της οικογένειας αφαιρούνται 400.000 ευρώ και από το όριο αυτό και άνω επιβάλλεται φόρος από 0,1% ως 0,9%.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις στη νέα αυτή φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων, των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των μεσιτών, των κατασκευστών και των φοροτεχνικών. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι τα μέλη των παραπάνω φορέων και επαγγελματικών ομάδων θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναφερθούν στις ενστάσεις που έχουν για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, αλλά και τις λοιπές φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των πολιτών που θα κληθεί να πληρώσει την έκτακτη εισφορά ανέρχεται σε περίπου 1.000.000. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των πολιτών που θα πληρώσουν τη συγκεκριμένη εισφορά και σε κάθε περίπτωση το όριο των 400.000 ευρώ αφορά ατομική και όχι οικογενειακή περιουσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν έγγαμος έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και η σύζυγός του έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ θα πληρώσουν μόνο το ΕΤΑΚ και όχι την έκτακτη εισφορά, γιατί ο καθένας ατομικά δεν ξεπερνάει το όριο των 400.000 ευρώ. Αντιθέτως, αν ο σύζυγος είχε στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας 650.000 ευρώ τότε θα πλήρωνε έκτακτη εισφορά 200 ευρώ για το κλιμάκιο από 400.000 ευρώ ως 600.000 ευρώ και 100 ευρώ για το κλιμάκιο από 600.000 ευρώ ως 650.000 ευρώ. Σύνολο πρόσθετης έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης 350 ευρώ. Οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν και τον φόρο ΕΤΑΚ που αντιστοιχεί σε ένα τοις χιλίοις επί της αξίας των ακινήτων. Το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ στην περίπτωση των έγγαμων με δύο παιδιά επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με την περιουσιακή τους κατάσταση.
Ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η φορολόγηση είναι προοδευτική, αφορά αντικειμενικές αξίες και όχι τις εμπορικές και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά σε ένα εκατομμύριο οικογένειες.
Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε τέτοια φορολογικά μέτρα και αγωνιούν για το ποια θα είναι τα επόμενα, μόνιμου μάλιστα χαρακτήρα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα παλιά, τα ξενοίκιαστα, τα δεσμευμένα, τα ετοιμόρροπα, τα ημιτελή, τα άχτιστα, τα κάθε είδους χωρίς εισόδημα ακίνητα στη χώρα μας θα έπρεπε να εξαιρεθούν από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς.
fimotro


Read more...

Ανακαλούνται οι άδειες για τα κολέγια

Ανακαλούνται όλες οι άδειες που είχαν εκδοθεί για τα κολέγια στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά την ομόφωνη εκτίμηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το παράνομο της διαδικασίας χορήγησης.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, είχε υποβάλλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την εσπευσμένη έκδοση αδειών λειτουργίας - δύο μέρες προ των εκλογών - σε όλους τους φορείς της «άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης», τα αποκαλούμενα «Κολλέγια» , που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση .

Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας, ενώ - όπως ενημέρωσε η υπουργός - έχει ανακύψει θέμα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διαπίστωσε (Πέμπτη 19 Νοεμβρίου) δύο σημαντικές παραβάσεις για το ίδιο θέμα και αποφάσισε εις βάρος της χώρας μας:

1. Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη-συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005.

2. Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του Ν. 3696/2008 νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η ηγεσία του θα προχωρήσει σε αναλυτική επεξεργασία των δεδομένων μόλις έχει στη διάθεσή του τα επίσημα και ακριβή κείμενα των αποφάσεων.

"Παράνομες υπουργικές αποφάσεις"

Η κ. Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αναφέροντας ότι "οι φάκελοι ουδέποτε εξετάστηκαν από τον προηγούμενο Υπουργό κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί από τον προκάτοχό του".

"Η κυβέρνηση της ΝΔ προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε ένα νόμο που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο" αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου.

Καλείται εκ των πραγμάτων η σημερινή ηγεσία του υπουργείου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση από ένα καθεστώς ανευθυνότητας, άγνοιας και παρανομίας, το οποίο ταυτόχρονα επιτείνει την αναξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη.

Όπως με εμμονή προειδοποιούσε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση στη Βουλή, η χαοτική κατάσταση των τότε κυβερνητικών ρυθμίσεων έχει ως συνέπεια την παραπλάνηση χιλιάδων νέων, των οικογενειών τους, αλλά και των διδασκόντων, εργαζομένων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Συναντήσεις στις Βρυξέλλες

Στην ανακοίνωση σημειώνεται εξάλλου ότι η κ. Διαμαντοπούλου την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, θα έχει σειρά συναντήσεων με τον αρμόδιο Επίτροπο και Υπουργούς και με την παρέμβασή της στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες, όπου θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών μελών.

Το πλαίσιο των συνολικών δράσεων που θα αναλάβει η Κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Παρέμβαση Σπηλιωτόπουλου

"Έκπληξη" σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλο προκαλεί η ανακοίνωση της υπουργού κ. Διαμαντοπούλου, αναφέρει ανακοίνωση του πρώτου. "Ο τ. Υπουργός Παιδείας έκανε, ως όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολλεγίων σχετικά με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους σε κολλέγια και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως σε περίπτωση μη πλήρωσής τους" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Η υπουργός, έχοντας μπροστά της όλο το χρονικό περιθώριο από την 8η Οκτωβρίου, αντί να εξετάσει σχολαστικά, ως όφειλε, τους φακέλους των αιτηθέντων κολλεγίων και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας όσων δεν πληρούσαν τοις προϋποθέσεις του νόμου, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από ευχολόγια και δήθεν συναντήσεις και παρεμβάσεις της στις Βρυξέλλες, διαλέγοντας τον εύκολο καταστροφικό δρόμο" τονίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
nooz.gr

Read more...

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ...


Ρεπορτάζ : Νανά Νταουντάκη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Λουκέτο» προβλέπει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας και σε φροντιστήρια, στην περίπτωση που εμφανιστούν τουλάχιστον τέσσερις μαθητές με ύποπτα συμπτώματα, τα οποία μαρτυρούν πως πιθανόν να νοσούν από τη νέα γρίπη. Σε 300 προσλήψεις νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού με τη διαδικασία των έκτακτων αναγκών προχωράει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η λειτουργία 95 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι...
οποίες μένουν ανενεργές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Θα γίνει αγώνας δρόμου για να λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου άλλες 54 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξοπλισμού. Οι προσλήψεις, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα είναι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και θα καλυφθούν από κονδύλια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Εν τω μεταξύ, αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στα κέντρα εμβολιασμού και σ΄ αυτό φαίνεται ότι συνέβαλε η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα τελευταία θανατηφόρα κρούσματα.
Πάνω από 6.500 άνθρωποι (με χρόνια νοσήματα, αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών) έσπευσαν να εμβολιαστούν κατά του ιού (Η1Ν1) χθες, πρώτη μέρα του εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός από το υπουργείο Υγείας.
Χαρακτηριστικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για εμβολιασμό είναι και το γεγονός ότι η ειδική τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νέα γρίπη (1135) δέχτηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων. Μόνο στις 14 και 15 του μήνα, δέχτηκε 2.253 κλήσεις, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αριθμός των κλήσεων ανήλθε στις 9.123.
Σε ό,τι αφορά όμως στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ο ρυθμός προσέλευσής τους στα κέντρα εμβολιασμού των νοσοκομείων παραμένει απογοητευτικός. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως τις 20 Νοεμβρίου είχαν εμβολιαστεί 13.406 γιατροί σε όλη τη χώρα, την ώρα που οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να οχυρώσουν τόσο την υγεία τους όσο και το ΕΣΥ από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).
Πάντως, η μεγάλη προσέλευση των πολιτών οι οποίοι ανήκουν σε εκείνες τις ομάδες που έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά στην περίπτωση που προσβληθούν από τη νέα γρίπη, δημιούργησε προβλήματα σε κάποια κέντρα εμβολιασμού, όπως παραδέχτηκε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τα οποία - όπως είπε- αντιμετωπίστηκαν.

fimotro

Read more...

ΣΤΗΝΟΥΝ ΔΟΚΑΝΟ ΦΠΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ..


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Θέμα επιβολής ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ασφαλιστές ανοίγει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου για την περιστολή της φοροδιαφυγής και εξετάζεται...
να συνδυαστεί με την υποχρεωτική υποβολή των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω Διαδικτύου, καθώς και την εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους. Με αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή τους στη συνέχεια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα στήνουν ηλεκτρονικό μπλόκο με σαρωτικές διασταυρώσεις και δραστικούς ελέγχους.
Σήμερα, οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες δεν υπάγονται σε ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε ιδιώτες, και το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι στον χώρο αυτόν υπάρχει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί για την έκδοση αποδείξεων. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο της απελθούσας κυβέρνησης, από το εισόδημα του φορολογουμένου εκπίπτει ολόκληρο το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλεται σε δικηγόρους για την παροχή νομικών υπηρεσιών στον ίδιο ή στα πρόσωπα που συνοικούν και τον βαρύνουν. Στις δαπάνες αυτές, όμως, δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές δικηγόρων για την παράστασή τους κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων (μεταβίβασης ακινήτων και καταστατικών εταιρειών) και για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ΄ ορόφους.
Η ίδια έκπτωση του 100% της δαπάνης από το εισόδημα ισχύει και για τους γιατρούς, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι και εδώ θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, επικαλούμενοι τα πρώτα στοιχεία διασταυρώσεων που έδειξαν ότι μεγάλη κατηγορία των επαγγελματιών του κλάδου δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα πραγματικά.
Φοροτεχνικοί υποστηρίζουν πως τυχόν επιβολή ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να αγγίξει το σύνολο των εξαιρούμενων επαγγελμάτων, αν και εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Εκτιμούν πως, αν δεν συνδυαστεί με εκτεταμένη παρουσία ελεγκτών στην αγορά, δεν θα αποδώσει τίποτα περισσότερο από επιβάρυνση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους καταναλωτές.
Ανοίγει ο διάλογος
Το θέμα του ΦΠΑ αναμένεται να αποτελέσει μία από τις ενότητες διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αρχίσει τον διάλογο για το φορολογικό και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χθες το πρώτο ραντεβού με εκπροσώπους του δικηγορικού κόσμου. Απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου, αλλά απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Όταν δε ετέθη από πλευράς δικηγόρων το ενδεχόμενο καθιέρωσης ΦΠΑ για τις δικηγορικές υπηρεσίες, ο υπουργός παρέπεμψε στον διάλογο για τις τελικές αποφάσεις, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και προκαλώντας τις πρώτες έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δ. Βερβεσσό, ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ αποτελεί casus beli για τους δικηγόρους, που διαμηνύουν πως θα αντιδράσουν δυναμικά. Ο ίδιος προειδοποιεί πως «θα κλείσουν τα δικαστήρια για επτά μήνες, αν πάει να περάσει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση».
Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων υποστήριξαν στη διάρκεια της συνάντησης πως τα εισοδήματά τους βάλλονται από την κρίση και παρέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φέτος το 31% των δικηγόρων δεν έχουν κάνει καμία παράσταση στα δικαστήρια και το 43% δεν έχει κάνει κανένα συμβόλαιο. Προσθέτουν δε, πως σε αυτή τη συγκυρία ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για τους ίδιους, καθώς θα οδηγούσε στην αναγκαστική προσφυγή σε λογιστές.
Οι ενστάσεις των δικηγόρων δεν έπεισαν τον υπουργό Οικονομικών, συνεργάτες του οποίου δηλώνουν «όλα στον διάλογο».

fimotro

Read more...

17 ΔΙΣ. ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης

Μαχαίρι άνευ προηγουμένου βάζουν σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες, προκαλώντας ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μέσα στο 2009 θα μπουν στην αγορά 17 δισ. ευρώ λιγότερα δάνεια σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε οικονομικό «έμφραγμα» χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και εκατομμύρια δανειολήπτες. Σήμερα, οι τράπεζες δείχνουν «κόκκινη κάρτα» σε...
7 στα 10 νέα δάνεια, τα οποία ποτέ δεν εκταμιεύονται, είτε γιατί απορρίπτονται εξ αρχής οι αιτήσεις είτε γιατί οι δανειολήπτες απογοητεύονται όταν βλέπουν την υπέρογκη μηνιαία δόση και τους άλλους όρους του δανείου.
Τα αυστηρότερα κριτήρια έγκρισης, η απροθυμία των τραπεζών να ανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού, αλλά και η διστακτικότητα των νοικοκυριών, έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση τις χορηγήσεις, ο ρυθμός αύξησης των οποίων εκτιμάται- σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος- ότι θα βυθιστεί στο 4% έναντι 14,5% για το 2008. Μάλιστα, οι τραπεζίτες απειλούν ότι αν δεν τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, θα κλείσουν εντελώς τις στρόφιγγες του δανεισμού, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά.
Το τραπεζικό μαχαίρι είναι άνευ προηγουμένου σε όλο το φάσμα των δανείων, ενώ την ίδια στιγμή τα «κόκκινα δάνεια» έχουν εκτιναχθεί, είτε πρόκειται για καταναλωτικά, είτε για χρέη αυτοκινήτου, είτε ακόμη και για στεγαστικά δάνεια, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν και τα πιο «ανθεκτικά» στις επισφάλειες.
Αυξάνονται οι επισφάλειες
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος- η οποία έχει κατ΄ επανάληψη χτυπήσει καμπανάκι στις εμπορικές τράπεζεςμέχρι το τέλος του έτους, οι επισφάλειες στα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να φτάσουν το 12%, γεγονός που σημαίνει ότι ένας στους 10 πελάτες τραπεζών δεν μπορεί να ανταποκριθεί και επίσημα στις οφειλές του. Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν χτυπήσει ιδιαίτερα τον κλάδο του αυτοκινήτου, με τις τράπεζες να έχουν στοιβάξει στις αποθήκες τους δεκάδες χιλιάδες κατασχεμένα οχήματα.
Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία τους και για την αύξηση των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια, που παραδοσιακά θεωρούνται και τα πιο ασφαλή. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα «κόκκινα» στεγαστικά δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 7% του συνόλου, ποσοστό που μεταφράζεται σε περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων.
Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους κάνουν λόγο για «ξεκαθάρισμα» στο πελατολόγιό τους, υποστηρίζοντας ότι τα αυστηρότερα κριτήρια θα διευκολύνουν στη μείωση των επισφαλειών. Το μεγάλο μαχαίρι
Η μεγάλη ασφυξία στην αγορά προκύπτει από το μαχαίρι που έχουν βάλει οι τράπεζες στις αιτήσεις τόσο καταναλωτικών και καρτών όσο και στεγαστικών δανείων. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πριν από την κρίση υπήρχαν τράπεζες που «έκοβαν» μόλις 3 στα 10 καταναλωτικά δάνεια. Σήμερα, οι ίδιες τράπεζες κόβουν περισσότερες από 7 στις 10 αιτήσεις. Δηλαδή, υπερδιπλάσιες σε σχέση για παράδειγμα με τις αρχές του 2008. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, σχεδόν 8 στα 10 νέα καταναλωτικά δάνεια δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ, είτε γιατί οι τράπεζες λένε «όχι» στους πελάτες είτε γιατί οι πελάτες κάνουν πίσω, αποθαρρυμένοι από τα υψηλά επιτόκια και το πλήθος των προϋποθέσεων. Ειδικά στη μεταφορά οφειλών, για ποσά άνω των 25.000 ευρώ, οι τράπεζες απαιτούν προ
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ
ότι αν δεν τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, θα κλείσουν εντελώς τις στρόφιγγες του δανεισμού
σημείωση ακινήτου ή και τριτεγγυητές.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη στεγαστική πίστη. Ενώ πριν από δύο χρόνια ορισμένες τράπεζες απέρριπταν μόλις μία στις 10 αιτήσεις, σήμερα στις ίδιες το ποσοστό έχει έως και τετραπλασιαστεί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι τράπεζες επιβάλλουν νέους, αυστηρότερους όρους για τις χορηγήσεις. Για παράδειγμα, βάζουν πλαφόν και στην ηλικία του δανειολήπτη στα 50 χρόνια, προκειμένου να δώσουν νέο στεγαστικό δάνειο, ζητώντας εναλλακτικά την ύπαρξη τριτεγγυητών, έτσι ώστε να προχωρήσουν.
Ειδικά στη στεγαστική πίστη, η κρίση έχει επηρεάσει και τους υποψήφιους δανειολήπτες, η πλειονότητα των οποίων έχει «παγώσει» τα σχέδια αγοράς ακινήτων, επηρεασμένη τόσο από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας όσο και από τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές των διαμερισμάτων.

fimotro

Read more...

ΦΜΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 400.000 ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

«Μπούσουλα» για την επιβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος το 2010 θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, αποτελεί η νέα διαβάθμιση της έκτακτης εισφοράς. Το όριο των 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας θεωρείται λογικό για να τεθεί ως αφετηρία για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας εντός του επόμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας για το μέτρο της έκτακτης εισφοράς σημείωσε πως πρόκειται για υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση...
της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αναφερόμενος στο όριο των 400.000 ευρώ διευκρίνισε ότι αφορά σε ατομική περιουσία και φυσικά αντικειμενική τιμή. «Και γνωρίζουμε τι σημαίνει αντικειμενική αξία» προσέθεσε.
Αντικειμενικές
Την ίδια ώρα ορατό είναι το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών τιμών εντός του 2010. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες το βράδυ, στο «Μega» αναφέρθηκε στην περιοδική αναπροσαρμογή τους και ότι, όταν έλθει ο καιρός, αυτή θα γίνει διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η έκτακτη εισφορά αφορά 70.000 ιδιοκτήτες ακινήτων .
Στην κυβέρνηση, εν όψει της επικείμενης ανακοίνωσης των βασικών παραμέτρων του νέου φορολογικού συστήματος οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο τα όρια αλλά και η κλιμάκωση του φόρου της έκτακτης εισφοράς να... μετουσιωθούν σε ΦΜΑΠ.
Πάντως αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν πως είναι πρόωρο να μιλάμε για όρια του ΦΜΑΠ, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε παράλληλα και αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2010, οπότε ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα πιάσει στην... απόχη του πολύ μεγαλύτερο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων.
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στη φορολόγηση των ακινήτων ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε πως, «με τα δεδομένα που έχουμε, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, είχαμε δεσμευθεί για τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αυτό ακριβώς κάνουμε».
Σε ερώτηση αν είναι μεγάλη ακίνητη περιουσία ένα ακίνητο 400.000 ευρώ απάντησε:
«Για να διευκρινίσουμε: Πρώτα απ όλα μιλάμε για ατομική περιουσία και όχι οικογενειακή. Και μιλάμε για ακίνητα με συγκεκριμένη αντικειμενική αξία - και γνωρίζουμε τι σημαίνει αντικειμενική αξία».
To βέβαιο είναι ότι η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα γίνει με προοδευτικό τρόπο. Στον νέο φόρο θα υπαχθούν και τα ακίνητα που ανήκουν στις offshore εταιρείες και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, ενώ εξετάζεται να υπαχθούν και τα αγροτεμάχια τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από το ΕΤΑΚ.
fimotro


Read more...

ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΗΣ ΦΑΓΩΜΑΡΑΣ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Ο Θ. Πάγκαλος αδειάζει το οικονομικό επιτελείο, η Αννα Διαμαντοπούλου ζητάει εξηγήσεις από τον Γ. Πεταλωτή, γιατί θεώρησε ότι με μια δήλωσή του την «άδειασε» για τη βάση του «10», και γενικά η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδειάζει κάθε μέρα τη δεξαμενή της μετεκλογικής δυναμικής της με διαφωνίες, τριβές, πισωγυρίσματα... Τα παραπάνω είναι μόνο τα χθεσινά παραδείγματα. Είχε προηγηθεί ασυνεννοησία στον χειρισμό του θέματος των stage, του λιμανιού, του παγώματος στις...
αυξήσεις μισθών άνω των 2.000 ευρώ κ.λπ.
Το νερό στ' αυλάκι
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Κυβερνητικές πηγές, αλλά και πηγές του Μαξίμου μάς έλεγαν χθες ότι επί της ουσίας δεν έχει βρει η κυβέρνηση ακόμα τον βηματισμό της. «Μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι ενδεχομένως να υπάρχουν οπισθοχωρήσεις και υπαναχωρήσεις, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή», έλεγαν και παραδέχονταν: «Δεν έχει ακόμα επιτευχθεί καλός συντονισμός. Υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες, σχέσεις δοκιμάζονται. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι αυτές οι διαφορετικές ταχύτητες των υπουργών δεν οφείλονται σε συμφέροντα που συγκρούονται, αλλά σε δυσλειτουργίες που θα διορθωθούν».
Ας δούμε όμως τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Η χθεσινή αποδοκιμασία του οικονομικού επιτελείου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, για το θέμα του χειρισμού της απόφασης για πάγωμα των μισθών πάνω από τις 2.000 ευρώ, ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει την εντύπωση ότι ο συντονισμός της κυβέρνησης πάσχει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εικόνα ακόμα θολή.
1 «Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να έχει μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα, δεν είναι προνομιούχος όποιος παίρνει 2.000 ευρώ», είπε χθες μιλώντας στο «Μέγκα» και με τον Γ. Παπανδρέου στον μακρινό Αγιο Δομίνικο.
«Ουδέν σχόλιο, ο κ. Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», απάντησαν από το υπουργείο Οικονομικών συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επιχείρησε να υποβαθμίσει τις παρατηρήσεις του αντιπροέδρου. «Δεν είδα καμία αποδοκιμασία του οικονομικού επιτελείου».
Ο κ. Πάγκαλος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν γκρίνιες για το θέμα των γραμματέων των υπουργείων, αν και υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που ακολουθείται. Δικαίωσε επίσης και τις γκρίνιες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι είναι φυσιολογικές, γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που νιώθουν την πίεση του κόσμου.
«Αδειασμα» με ουρά
2 Χθες η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση της Αννας Διαμαντοπούλου, ότι η κατάργηση της βάσης του «δέκα» είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας. «Κάθε υπουργός ή υφυπουργός δικαιούται να λέει την άποψή του. Αλλά το μόνο θετικό για την κυβέρνηση είναι αυτό που φαίνεται σε υπουργικές αποφάσεις και σε νομοθετικά κείμενα. Μέσα στις γενικότερες ρυθμίσεις για την εκπαίδευση θα υπάρξει ρύθμιση και γι' αυτό το ζήτημα», είπε. Η κ. Διαμαντοπούλου, μόλις πληροφορήθηκε την δήλωση, επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο και ζήτησε εξηγήσεις καθώς θεώρησε ότι την «αδειάζει». Οι πληροφορίες λένε ότι δόθηκαν εξηγήσεις και το θέμα έληξε.
Ωστόσο, έχει ουρά. Την περασμένη εβδομάδα, όταν η υπουργός έκανε και πάλι μια παρόμοια δήλωση, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος δήλωσε δημοσίως ότι καλό θα είναι να μην υπάρχουν τέτοια επικοινωνιακά τρικ, παίρνοντας αποστάσεις από τον χειρισμό του θέματος. Αργότερα βέβαια διευκρίνισε ότι δεν έχει άλλη άποψη από της υπουργού, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν. Οι κακές γλώσσες, πάντως, λένε ότι ο κ. Πανάρετος ορμώμενος και από τις καλές σχέσεις που έχει με τον Γ. Παπανδρέου προτρέχει με τέτοιο βήμα ώστε να χαράσσει αυτός τη γραμμή στο υπουργείο.
Καθυστερήσεις
3 Ακόμα, 50 μέρες μετά τις εκλογές οι υφυπουργοί δεν έχουν αρμοδιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κάνει παρέμβαση τις επόμενες ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Την ίδια στιγμή οι γενικοί γραμματείς ακόμη δεν έχουν ορισθεί. Η κυβέρνηση στην περιφέρεια δεν εκπροσωπείται, καθώς οι περιφερειάρχες δεν έχουν οριστεί και τα περιφερειακά προγράμματα καρκινοβατούν λόγω αυτής της απουσίας.
4 Το Ασφαλιστικό ανοίγει, αλλά προσέρχεται μόνο ο ένας αρμόδιος υπουργός, ο Εργασίας Α. Λοβέρδος και όχι ο συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες μέσω της «Ε» ότι στόχος είναι να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε 3 ή 4...
fimotro


Read more...

ΣΕ "ΠΟΛΕΜΟ" ΚΑΛΕΙ Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ...


Ρεπορτάζ : Παναγιώτα Μπάτσικα

Το σύνθημα «Παλλαϊκός ξεσηκωμός! Κυβέρνηση- πλουτοκρατία- ΝΔ κήρυξαν πόλεμο στο Ασφαλιστικό, στους μισθούς, στο εργασιακό, παντού» που δεσπόζει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ στην οδό Θεμιστοκλέους περικλείει την τακτική που θα ακολουθήσει ο Περισσός. Με φόντο το πανό αυτό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου κάλεσε τους εργαζομένους να κηρύξουν πόλεμο στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, είτε σε αυτά που φέρνει...
άμεσα είτε σε αυτά που θα φέρει τους επόμενους μήνες. Την ίδια ώρα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ διαδήλωναν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου και στην οδό Πειραιώς, καταγγέλλοντας «τον διάλογοαπάτη που στήνεται για να συγκαλυφθούν τα νέα αντεργατικά προαποφασισμένα σχέδια στο Ασφαλιστικό». Ο Περισσός ξεκαθάρισε ότι «δεν παίρνει μέρος σε σικέ παιχνίδια» και όρισε ως χώρο διαλόγου τα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς, με συντονισμένη δράση των εργαζομένων κατά της κυβέρνησης, της ΝΔ και των «εργατοπατέρων». Μάλιστα, σε αντιπαράθεση προς την πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για ντιμπέιτ σχετικά με το Ασφαλιστικό, είπε: «Δεν είναι η ώρα των ντιμπέιτ. Είναι η ώρα των διαδηλώσεων, των απεργιών, των συνελεύσεων στα εργοστάσια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και χαρακτηρίζει προσχηματικό τον διάλογο για το Ασφαλιστικό με στόχο περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως τόνισε χθες το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Στρατούλης, δεν έχει κλείσει την πόρτα στο κάλεσμα της κυβέρνησης. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, έχει αποφασίσει να βρίσκεται στην πρώτη συνάντηση- ήταν χθες αλλά αναβλήθηκε- και να θέσει τέσσερις προϋποθέσεις προς την κυβέρνηση: να καταργήσει τις διατάξεις νόμου Πετραλιά με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και μειώθηκαν οι συντάξεις, να παρουσιάσει αποτελεσματικά μέτρα μείωσης της εισφοροδιαφυγής, να πληρώσει το κράτος τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και να βρεθεί τρόπος σταδιακής επιστροφής «των λεηλατηθέντων αποθεματικών τους». Εφόσον οι προϋποθέσεις αυτές δεν γίνουν δεκτές, θα αποχωρήσει.

fimotro

Read more...

ΕΤΟΣ ΡΕΚΟΡ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ...


Η εκτόξευση του δημόσιου χρέους των κρατών διεθνώς τρομάζει τους επενδυτές, που φοβούνται πως τα κρατικά ομόλογα μπορούν να αποδειχθούν τα νέα τοξικά για την παγκόσμια οικονομία. Το 2009 αναμένεται ρεκόρ έκδοσης κρατικών ομολόγων, ενώ μόνο αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εκδώσουν τίτλους ύψους 118 δισ. δολαρίων. Η αύξηση του χρέους και η αναμενόμενη... άνοδος των επιτοκίων σημαίνει ότι μόνο για την πληρωμή τόκων οι ΗΠΑ αναμένεται να καταβάλουν 700 δισ. δολάρια το 2019 από 202 δισ. φέτος, ακόμη και αν υπάρξει δραστική μείωση των ελλειμμάτων. Οι επενδυτές στρέφονται στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), οι τιμές των οποίων εκτοξεύονται, ειδικά για ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα που θεωρούνται υψηλού ρίσκου, ώστε να προστατευθούν από το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής κάποιας χώρας. Χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έκρουσε για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα, τονίζοντας πάλι ότι «κάποιες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους».
fimotro


Read more...