Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΗΣ ΦΑΓΩΜΑΡΑΣ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Ο Θ. Πάγκαλος αδειάζει το οικονομικό επιτελείο, η Αννα Διαμαντοπούλου ζητάει εξηγήσεις από τον Γ. Πεταλωτή, γιατί θεώρησε ότι με μια δήλωσή του την «άδειασε» για τη βάση του «10», και γενικά η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδειάζει κάθε μέρα τη δεξαμενή της μετεκλογικής δυναμικής της με διαφωνίες, τριβές, πισωγυρίσματα... Τα παραπάνω είναι μόνο τα χθεσινά παραδείγματα. Είχε προηγηθεί ασυνεννοησία στον χειρισμό του θέματος των stage, του λιμανιού, του παγώματος στις...
αυξήσεις μισθών άνω των 2.000 ευρώ κ.λπ.
Το νερό στ' αυλάκι
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Κυβερνητικές πηγές, αλλά και πηγές του Μαξίμου μάς έλεγαν χθες ότι επί της ουσίας δεν έχει βρει η κυβέρνηση ακόμα τον βηματισμό της. «Μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι ενδεχομένως να υπάρχουν οπισθοχωρήσεις και υπαναχωρήσεις, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή», έλεγαν και παραδέχονταν: «Δεν έχει ακόμα επιτευχθεί καλός συντονισμός. Υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες, σχέσεις δοκιμάζονται. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι αυτές οι διαφορετικές ταχύτητες των υπουργών δεν οφείλονται σε συμφέροντα που συγκρούονται, αλλά σε δυσλειτουργίες που θα διορθωθούν».
Ας δούμε όμως τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Η χθεσινή αποδοκιμασία του οικονομικού επιτελείου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, για το θέμα του χειρισμού της απόφασης για πάγωμα των μισθών πάνω από τις 2.000 ευρώ, ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει την εντύπωση ότι ο συντονισμός της κυβέρνησης πάσχει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εικόνα ακόμα θολή.
1 «Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να έχει μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα, δεν είναι προνομιούχος όποιος παίρνει 2.000 ευρώ», είπε χθες μιλώντας στο «Μέγκα» και με τον Γ. Παπανδρέου στον μακρινό Αγιο Δομίνικο.
«Ουδέν σχόλιο, ο κ. Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», απάντησαν από το υπουργείο Οικονομικών συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επιχείρησε να υποβαθμίσει τις παρατηρήσεις του αντιπροέδρου. «Δεν είδα καμία αποδοκιμασία του οικονομικού επιτελείου».
Ο κ. Πάγκαλος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν γκρίνιες για το θέμα των γραμματέων των υπουργείων, αν και υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που ακολουθείται. Δικαίωσε επίσης και τις γκρίνιες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι είναι φυσιολογικές, γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που νιώθουν την πίεση του κόσμου.
«Αδειασμα» με ουρά
2 Χθες η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση της Αννας Διαμαντοπούλου, ότι η κατάργηση της βάσης του «δέκα» είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας. «Κάθε υπουργός ή υφυπουργός δικαιούται να λέει την άποψή του. Αλλά το μόνο θετικό για την κυβέρνηση είναι αυτό που φαίνεται σε υπουργικές αποφάσεις και σε νομοθετικά κείμενα. Μέσα στις γενικότερες ρυθμίσεις για την εκπαίδευση θα υπάρξει ρύθμιση και γι' αυτό το ζήτημα», είπε. Η κ. Διαμαντοπούλου, μόλις πληροφορήθηκε την δήλωση, επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο και ζήτησε εξηγήσεις καθώς θεώρησε ότι την «αδειάζει». Οι πληροφορίες λένε ότι δόθηκαν εξηγήσεις και το θέμα έληξε.
Ωστόσο, έχει ουρά. Την περασμένη εβδομάδα, όταν η υπουργός έκανε και πάλι μια παρόμοια δήλωση, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος δήλωσε δημοσίως ότι καλό θα είναι να μην υπάρχουν τέτοια επικοινωνιακά τρικ, παίρνοντας αποστάσεις από τον χειρισμό του θέματος. Αργότερα βέβαια διευκρίνισε ότι δεν έχει άλλη άποψη από της υπουργού, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν. Οι κακές γλώσσες, πάντως, λένε ότι ο κ. Πανάρετος ορμώμενος και από τις καλές σχέσεις που έχει με τον Γ. Παπανδρέου προτρέχει με τέτοιο βήμα ώστε να χαράσσει αυτός τη γραμμή στο υπουργείο.
Καθυστερήσεις
3 Ακόμα, 50 μέρες μετά τις εκλογές οι υφυπουργοί δεν έχουν αρμοδιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κάνει παρέμβαση τις επόμενες ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Την ίδια στιγμή οι γενικοί γραμματείς ακόμη δεν έχουν ορισθεί. Η κυβέρνηση στην περιφέρεια δεν εκπροσωπείται, καθώς οι περιφερειάρχες δεν έχουν οριστεί και τα περιφερειακά προγράμματα καρκινοβατούν λόγω αυτής της απουσίας.
4 Το Ασφαλιστικό ανοίγει, αλλά προσέρχεται μόνο ο ένας αρμόδιος υπουργός, ο Εργασίας Α. Λοβέρδος και όχι ο συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες μέσω της «Ε» ότι στόχος είναι να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε 3 ή 4...
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: