Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΗΝΟΥΝ ΔΟΚΑΝΟ ΦΠΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ..


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Θέμα επιβολής ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ασφαλιστές ανοίγει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου για την περιστολή της φοροδιαφυγής και εξετάζεται...
να συνδυαστεί με την υποχρεωτική υποβολή των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω Διαδικτύου, καθώς και την εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους. Με αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή τους στη συνέχεια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα στήνουν ηλεκτρονικό μπλόκο με σαρωτικές διασταυρώσεις και δραστικούς ελέγχους.
Σήμερα, οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες δεν υπάγονται σε ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε ιδιώτες, και το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι στον χώρο αυτόν υπάρχει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, παρά τα κίνητρα που έχουν δοθεί για την έκδοση αποδείξεων. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο της απελθούσας κυβέρνησης, από το εισόδημα του φορολογουμένου εκπίπτει ολόκληρο το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλεται σε δικηγόρους για την παροχή νομικών υπηρεσιών στον ίδιο ή στα πρόσωπα που συνοικούν και τον βαρύνουν. Στις δαπάνες αυτές, όμως, δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές δικηγόρων για την παράστασή τους κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων (μεταβίβασης ακινήτων και καταστατικών εταιρειών) και για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ΄ ορόφους.
Η ίδια έκπτωση του 100% της δαπάνης από το εισόδημα ισχύει και για τους γιατρούς, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι και εδώ θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, επικαλούμενοι τα πρώτα στοιχεία διασταυρώσεων που έδειξαν ότι μεγάλη κατηγορία των επαγγελματιών του κλάδου δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα πραγματικά.
Φοροτεχνικοί υποστηρίζουν πως τυχόν επιβολή ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να αγγίξει το σύνολο των εξαιρούμενων επαγγελμάτων, αν και εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Εκτιμούν πως, αν δεν συνδυαστεί με εκτεταμένη παρουσία ελεγκτών στην αγορά, δεν θα αποδώσει τίποτα περισσότερο από επιβάρυνση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους καταναλωτές.
Ανοίγει ο διάλογος
Το θέμα του ΦΠΑ αναμένεται να αποτελέσει μία από τις ενότητες διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αρχίσει τον διάλογο για το φορολογικό και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χθες το πρώτο ραντεβού με εκπροσώπους του δικηγορικού κόσμου. Απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου, αλλά απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Όταν δε ετέθη από πλευράς δικηγόρων το ενδεχόμενο καθιέρωσης ΦΠΑ για τις δικηγορικές υπηρεσίες, ο υπουργός παρέπεμψε στον διάλογο για τις τελικές αποφάσεις, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και προκαλώντας τις πρώτες έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δ. Βερβεσσό, ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ αποτελεί casus beli για τους δικηγόρους, που διαμηνύουν πως θα αντιδράσουν δυναμικά. Ο ίδιος προειδοποιεί πως «θα κλείσουν τα δικαστήρια για επτά μήνες, αν πάει να περάσει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση».
Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων υποστήριξαν στη διάρκεια της συνάντησης πως τα εισοδήματά τους βάλλονται από την κρίση και παρέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φέτος το 31% των δικηγόρων δεν έχουν κάνει καμία παράσταση στα δικαστήρια και το 43% δεν έχει κάνει κανένα συμβόλαιο. Προσθέτουν δε, πως σε αυτή τη συγκυρία ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για τους ίδιους, καθώς θα οδηγούσε στην αναγκαστική προσφυγή σε λογιστές.
Οι ενστάσεις των δικηγόρων δεν έπεισαν τον υπουργό Οικονομικών, συνεργάτες του οποίου δηλώνουν «όλα στον διάλογο».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: