Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ανακαλούνται οι άδειες για τα κολέγια

Ανακαλούνται όλες οι άδειες που είχαν εκδοθεί για τα κολέγια στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά την ομόφωνη εκτίμηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το παράνομο της διαδικασίας χορήγησης.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, είχε υποβάλλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την εσπευσμένη έκδοση αδειών λειτουργίας - δύο μέρες προ των εκλογών - σε όλους τους φορείς της «άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης», τα αποκαλούμενα «Κολλέγια» , που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση .

Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας, ενώ - όπως ενημέρωσε η υπουργός - έχει ανακύψει θέμα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διαπίστωσε (Πέμπτη 19 Νοεμβρίου) δύο σημαντικές παραβάσεις για το ίδιο θέμα και αποφάσισε εις βάρος της χώρας μας:

1. Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη-συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005.

2. Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του Ν. 3696/2008 νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η ηγεσία του θα προχωρήσει σε αναλυτική επεξεργασία των δεδομένων μόλις έχει στη διάθεσή του τα επίσημα και ακριβή κείμενα των αποφάσεων.

"Παράνομες υπουργικές αποφάσεις"

Η κ. Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αναφέροντας ότι "οι φάκελοι ουδέποτε εξετάστηκαν από τον προηγούμενο Υπουργό κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί από τον προκάτοχό του".

"Η κυβέρνηση της ΝΔ προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε ένα νόμο που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο" αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου.

Καλείται εκ των πραγμάτων η σημερινή ηγεσία του υπουργείου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση από ένα καθεστώς ανευθυνότητας, άγνοιας και παρανομίας, το οποίο ταυτόχρονα επιτείνει την αναξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη.

Όπως με εμμονή προειδοποιούσε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση στη Βουλή, η χαοτική κατάσταση των τότε κυβερνητικών ρυθμίσεων έχει ως συνέπεια την παραπλάνηση χιλιάδων νέων, των οικογενειών τους, αλλά και των διδασκόντων, εργαζομένων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Συναντήσεις στις Βρυξέλλες

Στην ανακοίνωση σημειώνεται εξάλλου ότι η κ. Διαμαντοπούλου την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, θα έχει σειρά συναντήσεων με τον αρμόδιο Επίτροπο και Υπουργούς και με την παρέμβασή της στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες, όπου θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών μελών.

Το πλαίσιο των συνολικών δράσεων που θα αναλάβει η Κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Παρέμβαση Σπηλιωτόπουλου

"Έκπληξη" σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλο προκαλεί η ανακοίνωση της υπουργού κ. Διαμαντοπούλου, αναφέρει ανακοίνωση του πρώτου. "Ο τ. Υπουργός Παιδείας έκανε, ως όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολλεγίων σχετικά με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους σε κολλέγια και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως σε περίπτωση μη πλήρωσής τους" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Η υπουργός, έχοντας μπροστά της όλο το χρονικό περιθώριο από την 8η Οκτωβρίου, αντί να εξετάσει σχολαστικά, ως όφειλε, τους φακέλους των αιτηθέντων κολλεγίων και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας όσων δεν πληρούσαν τοις προϋποθέσεις του νόμου, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από ευχολόγια και δήθεν συναντήσεις και παρεμβάσεις της στις Βρυξέλλες, διαλέγοντας τον εύκολο καταστροφικό δρόμο" τονίζει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: