Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΦΜΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 400.000 ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

«Μπούσουλα» για την επιβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος το 2010 θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, αποτελεί η νέα διαβάθμιση της έκτακτης εισφοράς. Το όριο των 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας θεωρείται λογικό για να τεθεί ως αφετηρία για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας εντός του επόμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας για το μέτρο της έκτακτης εισφοράς σημείωσε πως πρόκειται για υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση...
της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αναφερόμενος στο όριο των 400.000 ευρώ διευκρίνισε ότι αφορά σε ατομική περιουσία και φυσικά αντικειμενική τιμή. «Και γνωρίζουμε τι σημαίνει αντικειμενική αξία» προσέθεσε.
Αντικειμενικές
Την ίδια ώρα ορατό είναι το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών τιμών εντός του 2010. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες το βράδυ, στο «Μega» αναφέρθηκε στην περιοδική αναπροσαρμογή τους και ότι, όταν έλθει ο καιρός, αυτή θα γίνει διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η έκτακτη εισφορά αφορά 70.000 ιδιοκτήτες ακινήτων .
Στην κυβέρνηση, εν όψει της επικείμενης ανακοίνωσης των βασικών παραμέτρων του νέου φορολογικού συστήματος οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο τα όρια αλλά και η κλιμάκωση του φόρου της έκτακτης εισφοράς να... μετουσιωθούν σε ΦΜΑΠ.
Πάντως αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν πως είναι πρόωρο να μιλάμε για όρια του ΦΜΑΠ, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε παράλληλα και αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2010, οπότε ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα πιάσει στην... απόχη του πολύ μεγαλύτερο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων.
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στη φορολόγηση των ακινήτων ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε πως, «με τα δεδομένα που έχουμε, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, είχαμε δεσμευθεί για τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αυτό ακριβώς κάνουμε».
Σε ερώτηση αν είναι μεγάλη ακίνητη περιουσία ένα ακίνητο 400.000 ευρώ απάντησε:
«Για να διευκρινίσουμε: Πρώτα απ όλα μιλάμε για ατομική περιουσία και όχι οικογενειακή. Και μιλάμε για ακίνητα με συγκεκριμένη αντικειμενική αξία - και γνωρίζουμε τι σημαίνει αντικειμενική αξία».
To βέβαιο είναι ότι η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα γίνει με προοδευτικό τρόπο. Στον νέο φόρο θα υπαχθούν και τα ακίνητα που ανήκουν στις offshore εταιρείες και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, ενώ εξετάζεται να υπαχθούν και τα αγροτεμάχια τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από το ΕΤΑΚ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: