Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Κουβέλης...


Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Κουβέλης



Σταθερός στην απόφασή του να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει ο Φώτης Κουβέλης παρά την αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ζήτησε την απομάκρυνση του από την προεδρία του κόμματος.
Σύμφωνα με...
το ρεπορτάζ του "Real Fm 97,8", η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ δεν αντιπρότεινε άλλη υποψηφιότητα μέλους της-πέρα από την πρόταση Τσούκαλη (ο οποίος δήλωσε πως δεν προτίθεται να έρθει αντιμέτωπος με τον κ. Κουβέλη)-την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για υποψηφιότητα και άλλου στελέχους του κόμματος, μη κοινοβουλευτικού, κόντρα αυτή την φορά στην υποψηφιότητα Κουβέλη.

πηγη enikos.gr

Read more...

«Γιορτάζουμε» την Παγκόσμια Μέρα των Ζώων (!)...





Η 4η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των ζώων. Δυστυχώς, πέρα από τα ίδια τα ζώα που δεν έχουν τον τρόπο ούτε να γιορτάσουν ούτε -πολύ περισσότερο- να εκφράσουν την αγωνία τους για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας εξακολουθούν να...
ξεσπάνε τη μανία και το μίσος τους πάνω στα ανυπεράσπιστα όντα.
Οι νόμοι που ισχύουν δεν φτάνουν να τα προστατέψουν και μόνο τους τελευταίους μήνες φάνηκε κάποια ισχνή προσπάθεια να μπει ένας φραγμός στα εγκλήματα κατά των ζώων.
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα καθιερώθηκε το 1931 στη Φλωρεντία, με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες μεταχείρισής τους. Στην αρχική διακήρυξη τονιζόταν η χρήση αυτής της ξεχωριστής ημέρας, για να τιμηθεί η αγάπη και ο σεβασμός για τα ζώα με μια ιδιαίτερη χειρονoμία σε κάθε χώρα.
Παρ' όλες τις παραινέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, των πολιτών και κάποιων δημοτικών αρχών που εμφανίζουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία, η ημέρα αυτή περνάει απαρατήρητη πρωτίστως από τους οδηγούς τροχοφόρων και έπειτα από πολίτες που θεωρούν ότι ενοχλούνται από τα ζώα και για τον λόγο αυτό έχουν κάθε δικαίωμα να τα εξολοθρεύουν.
Η ημέρα αυτή θα περάσει και πάλι αδιάφορα, με τα σκοτωμένα ζώα της ασφάλτου, με τα σκοτωμένα αρκουδάκια στην Εγνατία και με την πρόσφατη ανάμνηση του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου της μικρής σκυλίτσας στην Εύβοια. Χρόνια τους πολλά, αν και ειδικά τα «πεταμένα» αδέσποτα έχουν μέσο όρο επιβίωσης στην Ελλάδα τα δύο χρόνια…

Α. Ψ.
efsyn.gr

Read more...

Το Ello... κλέβει likes από το Facebook ...




Ο «πόλεμος» του Διαδικτύου έχει δύο ονόματα: το γνώριμο Facebook και το νεοφώτιστο Ello, το οποίο παρουσιάζεται ως το αντι-Facebook και γίνεται διαρκώς πιο...
δημοφιλές, κερδίζοντας νέα μέλη.


Τα παράπονα για το Facebook δεν είναι καινούργια: εδώ και πολύ καιρό εκατομμύρια χρήστες διαμαρτύρονται για τις αμέτρητες διαφημιστικές καταχωρίσεις και τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Το τελευταίο διάστημα, δε, έχει παρατηρηθεί η τάση οι έφηβοι να εγκαταλείπουν το Facebook, που προτιμούν οι γονείς τους, για να δικτυωθούν μέσω Instagram.
Το Ello, που μετρά μόλις λίγες εβδομάδες ζωής, αυτο-προτείνεται ως εναλλακτική στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ με μια πολύ έξυπνη στρατηγική προβολής. Αρχικά σχεδιάστηκε -όπως και το Facebook στα πρώτα του βήματα- ως ένας χώρος ψηφιακής επικοινωνίας για τους φίλους του Πολ Μπούντνιτζ, ιδιοκτήτη καταστήματος ποδηλάτων στις ΗΠΑ.
Επενδυτές
Τον περασμένο Αύγουστο εξασφάλισε χρηματοδότηση από επενδυτικές εταιρείες και άνοιξε για το κοινό, με τη διαφορά ότι η συμμετοχή κάθε χρήστη γίνεται επιλεκτικά μόνο ύστερα από πρόσκληση. Αυτή η αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πριβέ κλαμπ, καθαρό από διαφημίσεις, που δεν πουλά σε τρίτους τα στοιχεία των μελών του, εκτόξευσε το ενδιαφέρον του κόσμου στα ύψη και οι προσκλήσεις μπαίνουν ακόμη και σε δημοπρασία στο e-bay.
Οι βασικές λειτουργίες του Ello είναι δωρεάν, ωστόσο για πρόσβαση σε επιπλέον υπηρεσίες θα γίνεται έναντι ενός μικρού ποσού. Αυτό θα κρατήσει μακριά τις διαφημίσεις, όπως λέει ο Μπούντνιτζ, ο οποίος επισήμως αρνείται ότι ανταγωνίζεται το Facebook. Η διατύπωσή του, βέβαια, είναι ενδεικτική των προθέσεών του: «Δεν θεωρούμε το Facebook ανταγωνιστή. Το βλέπουμε ως πλατφόρμα διαφημίσεων, ενώ εμείς είμαστε ένα δίκτυο», λέει, πυροδοτώντας επί της ουσίας τον ανταγωνισμό. Το Ello έχει πολύ πιο μινιμαλιστικό σχεδιασμό, που ίσως να ξενίζει τους χρήστες του «πλούσιου» Facebook, αλλά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα σχόλια που έχει δεχθεί είναι στην πλειονότητά τους κολακευτικά. Αλλωστε διευκρινίζεται εξαρχής ότι η λειτουργία είναι beta, δηλαδή δοκιμαστική, και άρα στη συνέχεια θα αλλάξει μορφή.
Η πραγματική άνθηση του Ello ήρθε χάρη στην εμμονή του Facebook εναντίον των ψευδωνύμων, την πολιτική των «αληθινών ονομάτων», την οποία επιχείρησε να ανατρέψει η γκέι κοινότητα, με μαζικές διαγραφές από το δίκτυο του Ζούκερμπεργκ και εγγραφή στον νεοσύστατο ανταγωνιστή του. Το Facebook πέρασε στην αντεπίθεση και επέτρεψε την εγγραφή με ψευδώνυμα, ενώ ετοιμάζεται να λανσάρει μια σειρά νέων εφαρμογών, κυρίως στους χρήστες των έξυπνων τηλεφώνων.
Αλγόριθμοι και φίλτρα
Το Facebook είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία επειδή παρείχε μια πλατφόρμα επικοινωνίας. Oταν άρχισε, όμως, να χρησιμοποιεί αλγόριθμους και φίλτρα για να επιλέγει τις αναρτήσεις που βλέπει ο κάθε χρήστης στη ροή ενημέρωσής του, άρχισαν να υπάρχουν και οι πρώτες αντιδράσεις.
Το Ello έχει δεσμευτεί ότι θα διαχειριστεί με μεγάλη προσοχή τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του και δεν θα μετατραπεί σε καταναλωτικό αγαθό.
Το πρόβλημα, βέβαια, που προκύπτει είναι ότι έχει δεχθεί επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 435.000 δολαρίων, που θα θελήσουν να δουν ταχύτατα αποδόσεις.
Το γεγονός ότι δεν θα είναι εντελώς δωρεάν ίσως απωθήσει αρκετούς νέους, που θα προτιμήσουν το Pinterest ή το Instagram. Προς το παρόν, πάντως, το Ello είναι η νέα μόδα και προσελκύει διαρκώς νέα μέλη, που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να δεχθούν μια πρόσκληση στο καινούργιο δίκτυο.

Μάχη στο διαδίκτυο

Ello: 50.000 νέα μέλη κάθε ώρα
Το Ello, που προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες με το Facebook, έχει ένα «μανιφέστο: όχι διαφημίσεις, όχι αλίευση δεδομένων, όχι αλγόριθμοι που αποφασίζουν για το τι πρέπει να δεις και τι όχι. Η ένταξη στο κοινωνικό δίκτυο γίνεται μετά από πρόσκληση και υπάρχει λίστα αναμονής. Κάθε ώρα, φέρονται να υπάρχουν 50.000 νέα μέλη στον ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί πριν από περίπου οκτώ εβδομάδες.
Facebook: Με 1,2 δισ. χρήστες
Το Facebook ύστερα από 10 χρόνια ζωής και έχει περισσότερους από 1,2 δισ. εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων ημερησίως επισκέπτονται τον ιστότοπο τουλάχιστον 556 εκατομμύρια. Προσφέρει εξατομικευμένο προφίλ, επιτρέπει την επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και φωτογραφιών με άλλους χρήστες και παρέχει πολλές εφαρμογές. Το τελευταίο εγχείρημα θα είναι «κοινότητες υποστήριξης» που θα συνδέουν μεταξύ τους χρήστες που πάσχουν από διάφορες ασθένειες.

ethnos.gr

Read more...

Γ.Παπανδρέου: Προστατέψτε τους αθώους από τον ISIS...


papa

 
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για συντονισμένη δράση απέναντι στις δυνάμεις του ISIS, απευθύνει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου με δήλωση που κοινοποίησε το Σάββατο. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει την ανάγκη να αποτραπεί μια νέα...
ανθρωπιστική τραγωδία την ώρα που πολιορκείται η συριακή πόλη Κομπάνι και να προστατευτούν αποτελεσματικά αθώοι πολίτες στη Συρία και στο Ιράκ, με πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την σταθερότητα στην περιοχή.

Η δήλωση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:
Καθώς οι δυνάμεις του ISIS επιχειρούν να καταλάβουν τη Συριακή πόλη Κομπάνι, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, απευθύνω έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την ανάληψη συντονισμένων δράσεων ικανών να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική τραγωδία και να ανακόψουν τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.
Στην δήλωση που υιοθέτησε το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νεα Υόρκη, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, υπογραμμίσαμε ότι, η ανθρωπότητα οφείλει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση ενάντια στις απολυταρχικές ιδεολογίες που έχουν στόχο να νομιμοποιήσουν απάνθρωπες πράξεις βίας, όπως αυτές του ISIS.
Υποστηρίξαμε επίσης, την ανάγκη ανάληψης δράσης υπέρ των θεμελιωδών αξιών και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλούνται από τη βία και την τρομοκρατία που ασκεί το ISIS.
Άμεσα, είναι ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά οι αθώοι πολίτες στη Συρία και το Ιράκ και παράλληλα να ενθαρρυνθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν τη σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Τα σύνορα πρέπει να διευκολύνουν τη διέλευση όσων κινδυνεύουν και να περιορίζουν την διέλευση των εξτρεμιστών. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, είναι ζωτικής σημασίας θέμα και η αποστολή στοχευμένης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
Μεσοπρόθεσμα, είναι απαραίτητο οι μετριοπαθείς δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής να προωθήσουν μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά προγράμματα. Η ενίσχυση της ισότητας ευκαιριών στην παιδεία και την απασχόληση, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπισθούν τα αιτία που επιτρέπουν την εξάπλωση των φονταμενταλιστικών ιδεολογιών.

matrix24.gr

Read more...

Δε χρειαζόμαστε την τρόικα λέει και ο Ευ. Βενιζέλος...




«Έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε την έξοδό μας από την κρίση και το μνημόνιο. Αλλά ο πρώτος παράγοντας για μια πραγματική αλλαγή είναι η πολιτική σταθερότητα, μια νέα αφήγηση και η ...
εμπιστοσύνη των πολιτών στις προοπτικές της ζωής μετά την κρίση» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός ακόμα προγράμματος για την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος το αποκλείει. Τονίζει: «Στόχος μας είναι να αποφευχθεί η οποιαδήποτε συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα, γιατί σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε χωρίς αυτό. Δεν χρειαζόμαστε πλέον την τρόικα».
Απαντά, δε, εμμέσως καταφατικά στην ερώτηση αν οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος «με τη σκληρότητα των περικοπών». «Αυτή η γρήγορη και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν επιλογή μας» λέει.
Σχετικά με τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει μέρος της ευθύνης. «Απόφασή μας ήταν να πολεμήσουμε μόνοι μας την κρίση, χωρίς την απαραίτητη συναίνεση και τη συνευθύνη των άλλων κομμάτων, ειδικά των συντηρητικών της ΝΔ» αναφέρει. Επίσης, αποδίδει την πτώση του ΠΑΣΟΚ στο γεγονός ότι η κοινωνική του βάση είναι πολύ δύσκολο ν΄αποδεχτεί μια αντίστροφη πορεία, από εκείνη που ακολουθούσε το Κίνημα. Εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ανακτήσει τη βάση του με το «να ανασυντάξει τη Δημοκρατική Παράταξη, την κεντροαριστερά».
Χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «παράδοξο φαινόμενο», που, ωστόσο, έχει ενσωματώσει μέρος της αντίδρασης της βάσης του ΠΑΣΟΚ και επιπλέον, σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται τον θυμό του κόσμου, αλλά, προσθέτει, «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β».

Read more...

Ο πιο συχνός επισκέπτης του Αλεξη Τσίπρα...


Συνήθως περνά το κατώφλι της Βουλής απαρατήρητος. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, επειδή λόγου χάρη δεν είναι επώνυμος (πρώην αρχηγός κόμματος είναι), αλλά λόγω των συχνών του επισκέψεων στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τον...
Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος πηγαίνει κάθε φορά κατευθείαν στο γραφείο του κ. Τσίπρα, στο ισόγειο της Βουλής. Παραμένει εκεί για αρκετή ώρα, η συζήτηση γίνεται συνήθως χωρίς την παρουσία άλλων και πάντοτε εφ' όλης της ύλης. Ακόμα και για την προετοιμασία της ομιλίας του κ. Τσίπρα στην πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συζήτησαν, για την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται πυρετωδώς.

"ΒΗΜΑτοδότης"

Read more...

Προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ Τη Δευτέρα η δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος


Τη Δευτέρα η δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος
Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα γίνει μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων, αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η κυβέρνηση αναμένεται να δημοπρατήσει τη Δευτέρα τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το έργο εξαιρέθηκε τον Απρίλιο από την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, που μαζί με τους άλλους τρεις αυτοκινητόδρομους, Ιονία Οδός, Κεντρικής Οδός και αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, είχε σταματήσει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα γίνει μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων, αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του.

Ο κλειστός αυτοκινητόδρομος, μήκους 75 χιλιομέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και να δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια κατασκευής του, προσθέτει.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ανακοινώσεις για τον οδικό άξονα Πύργος- Καλό Νερό Μεσσηνίας και για το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Καλού Νερού έως τον ανισόπεδο κόμβο Κυπαρισσίας.

Η κατασκευή τού αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και λωρίδες έκτακτης ανάγκης, επτά ανισόπεδους κόμβους, δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, πλήρες παράπλευρο και κάθετο δίκτυο με ανισόπεδες διαβάσεις, καθώς και συνδετήριες οδούς.

Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει ήδη συντελεσθεί το σύνολο των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων για την κατασκευή τού αυτοκινητοδρόμου και μέσα στο 2014 θα συντελεστούν και οι υπολειπόμενες απαλλοτριώσεις, που αφορούν το παράπλευρο δίκτυο.

Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως θα γίνουν έργα για τη βελτίωση της σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την Αρχαία Ολυμπία, το λιμάνι της Κυλλήνης, το αεροδρόμιο του Αράξου και τη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν την περίοδο κατασκευής, τόνισε ότι το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, τουρισμός, αγροτικά προϊόντα, μεταποίηση και υπηρεσίες θα ευνοηθούν περισσότερο από ποτέ στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με την κατασκευή του νέου οδικού δικτύου εξοικονομείται χρόνος στις μετακινήσεις των πολιτών, «αλλά πάνω από όλα σώζονται ανθρώπινες ζωές, αφού θα μπει τέλος και στη μαύρη σελίδα των πολύνεκρων και οδυνηρών δυστυχημάτων».

Αναφερόμενος στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Καλού Νερού έως τον ανισόπεδο κόμβο Κυπαρισσίας, είπε πως ο αυτοκινητόδρομος έχει μήκος 30χλμ με εκτιμώμενο προϋπολογισμό που φθάνει στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ σχετικά με τη δημοπράτηση τόνισε ότι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των υπολειπομένων μελετών, προκειμένου να έχει περαιωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Πύργος- Καλό Νερό, μήκους περίπου 60χλμ,  ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υποδομών θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης οδικής ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου, όπως ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα, κατασκευή στηθαίων, περισσότερος ηλεκτροφωτισμός, έλεγχος ισόπεδων διασταυρώσεων, δημιουργία κυκλοτερών κόμβων, κ.ά.

Τέλος, αναφερόμενος στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Υποδομών είπε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει κάθε λύση παραλιακής χάραξης αυτοκινητόδρομου ή αναβάθμισης σε αυτοκινητόδρομο της υφιστάμενης εθνικής οδού στο τμήμα από Κάτω Σαμικό, έως τον ποταμό Νέδα, δηλαδή σε μήκος 23 χιλιομέτρων», προσθέτοντας πως «η ανατολική χάραξη αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα αυτό δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη και δεν στηρίζεται πλέον από τα κυκλοφοριακά δεδομένα», και τόνισε:

«Αυτό που για μένα προέχει, είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Είναι επιλογή πολιτική, αλλά και αναπτυξιακή. Η περιοχή πρέπει να προστατευθεί, όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στην συνάντηση Χαρδούβελη - τρόικας ΥΠΟΙΚ: «Έκλεισε» το προσχέδιο του προϋπολογισμού


ΥΠΟΙΚ: «Έκλεισε» το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Έκλεισε» κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 προβλέπεται να είναι «πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ, θα απέχει ελάχιστα από τον στόχο» και χωρίς νέα μέτρα.

Στο προσχέδιο, εκτός από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα περιλαμβάνεται μόνον το κονδύλι για τους ένστολους και δέσμευση για την εκκίνηση της αποκατάστασης των αποδοχών τους από το τρέχον έτος. Το πλήρες σχέδιο για τους ένστολους θα αποτυπώνεται αναλυτικά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα «δεν έχει εκφράσει ούτε συμφωνία, ούτε διαφωνία» για τα μεγέθη του προσχεδίου, και «θα τα παρακολουθεί όλα» έως και το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Η ίδια πηγή, πάντως, πρόσθεσε, ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα «καλό ιστορικό» στις προβλέψεις της για τα δημοσιονομικά μεγέθη και πλέον αυτές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν έντονα από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Εξάλλου, στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο (σ.σ. κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα) θα υπάρχουν «ανοδικά και καθοδικά ρίσκα», τα οποία θα επαληθευτούν ή μη, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (προ επιστροφών φόρων) κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τους στόχους και κατά 16% υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο πέρυσι.

Παράλληλα, αν και δεν υπάρχει εικόνα για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ικανοποιητική πορεία», καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας καταβολής του φόρου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ομιλία με πολλά μηνύματα Σαμαράς: Η χώρα σύντομα θα σταθεί στα πόδια της χωρίς δανεικά


Σαμαράς: Η χώρα σύντομα θα σταθεί στα πόδια της χωρίς δανεικά
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με την προτροπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή πριν από 40 χρόνια, όταν επέστρεφε στη χώρα με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, για «σωφροσύνη, πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα» ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση για την 40ή επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Από τις παρουσίες-έκπληξη στην εκδήλωση είναι του άλλοτε ισχυρού άνδρα των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Θοδωρή Ρουσόπουλου.

«Παρών» ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καθώς και κορυφαία στελέχη όλων των εποχών, όπως οι Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη.
7 φωτογραφίες

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα σύντομα θα μπορεί μόνη της να ρυθμίζει τα του οίκου της, χωρίς νέα δανεικά. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο «νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν».

Υπογράμμισε ότι το «ανεξόφλητο γραμμάτιο του 1974» είναι να ξεριζωθεί από τη χώρα ο λαϊκισμός, να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη, «γιατί τότε μπήκε στην Ευρώπη, χωρίς όμως να γίνει Ευρώπη». 

Διαβεβαίωσε ότι η χώρα βγαίνει πλέον από την ύφεση, «δεν το λέμε εμείς, το λένε οι διεθνείς οργανισμοί», ενώ η ανεργία σημειώνει πτώση, έστω και με μικρούς ρυθμούς.

Αναφέρθηκε επίσης στις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό του 2015, όπως τη μείωση της έκτακτης εισφοράς, την διατήρηση του ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα, τη δυνατότητα πολλών δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ζήτημα της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια», το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ. 

«Πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για τον νέο γύρο των φορολογικών μειώσεων, αλλά ό,τι λέμε γίνεται και γίνεται σταδιακά» εξήγησε, αναφερόμενος σε επόμενες φοροελαφρύνσεις, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Προσέξτε όμως: μπορεί να βγαίνουμε από το μνημόνιο, αλλά εύκολα μπορούμε να ξανακυλήσουμε αν δεν αφήσουμε έξω την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό» προειδοποίησε.

Για τον ίδιο τα θεμέλια της νέας Ελλάδας θα είναι η ευθύνη, η νομιμότητα και η αλήθεια.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην πρόσκληση που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής το καλοκαίρι του 2009 για συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί για να εισπράξει την άρνηση και το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

«Ένα σύνθημα που βρίσκει και σήμερα μιμητές» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με χρονικό ορίζοντα (της πρώτης φάσης) τον Ιούνιο του 2016, που λήγει η θητεία της παρούσας Βουλής.

Επανέλαβε μερικές από τις προτάσεις της ΝΔ για το ζήτημα, όπως τη διαφάνεια στην πολιτική, την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήριο ενότητας στην ευρύτερη παράταξη, λέγοντας ότι είναι «υποχρέωση όλων να ανοίξουμε τις πόρτες σε όλους όσους δεν είναι σήμερα εδώ».

Η σημερινή μας εκδήλωση παίρνει το χαρακτήρα ενός εθνικού συναγερμού ενότητας, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, λέγοντας ότι «η πατρίδα μας δεν έχει άλλα περιθώρια για άλλα μεγάλα λάθη».

Εμμέσως αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κάποιοι φόρεσαν σταυρό χριστιανού και κοστούμι ευρωπαίου». 

Δεν θα παίξουμε τώρα με λατινοαμερικάνικους πειραματισμούς και τριτοκοσμικά πειράματα, συνέχισε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συλλήψεις τηςΑντιτρομοκρατικής με δεδομένο -όπως είπε- ότι σχεδίαζαν «ένα αληθινό έγκλημα, να χτυπήσουν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας».

Εμείς τους συλλαμβάνουμε, δεν τους αφήνουμε ελεύθερους με δικονομικά τερτίπια, συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο «διπλό πόστο», όπως είπε που αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Κομισιόν, της μετανάστευσης, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ.

Α.Ρ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...