Τρίτη 12 Απριλίου 2016

"Διασφαλίσθηκαν οι κύριες συντάξεις"...


Υπουργείο Εργασίας: Διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του, διευκρίνισε σχετικά με την διαπραγμάτευση, ότι διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων.

«Μετά την ολοκλήρωση...
και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις. Ειδικότερα, διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και συνεχίζει:

«Εξασφαλίσθηκε, επίσης, Εθνική Σύνταξη 384 Ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή» ενώ «εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία». Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης».

Κλείνοντας, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί «απολύτως εφικτό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Read more...

Σκληρή αντίδραση από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να απαντήσουν…»


Εξηγήσεις ζητά από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών,μετά από την άτυπη δημοσιοποίηση της σύνθεσης της Επιτροπής που δημιουργείται μεταξύ τους.
papandreou
«Πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, τη σύνθεση μιας "Επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις", στην οποία, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, δύο θέσεις παραμένουν κενές για το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών», λένε, θυμίζοντας με νόημα πως «ούτε το ΚΙΝΗΜΑ, ούτε ο Πρόεδρός του εκλήθησαν και συμμετείχαν σε οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα, ενώ δεν έχειπραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και η συμφωνημένη συνάντηση του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά,μετά την ανταλλαγή των μεταξύ τους επιστολών».
Ως εκ τούτου, θεωρούν πως η όλη εξέλιξη, εφόσον οι πληροφορίες είναι αληθείς, υπονομεύει τη σοβαρότητα και τη δεοντολογία που επιβάλλει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα και αναιρεί τις δημοκρατικές αρχές από τις οποίες πρέπει εξ' αρχής να διέπεται.
«Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, οφείλουν να απαντήσουν αν αυτές οι πληροφορίες, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», καταλήγουν στο Κίνημα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του χώρου έγινε Όλα τα ονόματα της Επιτροπής


Το πρώτο βήμα έγινε. Η «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις», όπως πιθανότατα θα είναι ο τίτλος της Επιτροπής στην οποία είχαν συμφωνήσει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να διερευνήσεις τις δυνατότητες περαιτέρω συμπόρευσής τους, φτιάχτηκε.
stavrosfofi
Στόχος, οι …αμοιβαίοι συμβιβασμοί, που θακαταλήξουν σε ένα πόρισμα-εισήγηση, που θα κατατεθεί περί τον Ιούνιο και εν πολλοίς θα αποτελεί το προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουντα κόμματα και οι κινήσεις, καθώς και οι μεμονωμένες προσωπικότητες πουπαίρνουν μέρος στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Αναλυτικά, από τα 31 μέλη της Επιτροπής, τα 16 θα είναι κομματικάστελέχη και τα 15 θεσμικά. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μετέχουν έξιστελέχη, τέσσερα από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Δατσέρης, η Λίνα Μενδώνη, ο ΝικόλαςΚανελλόπουλος και ο Απόστολος Πάνας και δύο από τη ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης καιο Θόδωρος Μαργαρίτης. Άλλα έξι στελέχη θα προέρχονται από το Ποτάμι. Πρόκειται γιατους : Δημήτρη Τσιόδρα, Αθηνά Δρέττα, Παναγιώτη Βλάχο (Κίνηση Μπροστά),Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη (Δράση), Γιάννη Μεϊμάρογλου («εκδότης» της διαδικτυακής «Μεταρρύθμισης»)και Βασίλη Καπεταγιάννη (Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη). Από τις ΚινήσειςΠολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα μετέχει ο Γιάννης Τούντας και από το Δίκτυο τηςΆννας Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου. Στο μεταξύ, δύο θέσεις θαμείνουν κενές, προκειμένου να συμπληρωθούν από εκπροσώπους του ΚινήματοςΔημοκρατών Σοσιαλιστών, εφόσον αυτό θελήσει να λάβει μέρος στο εγχείρημα, με τουςηγέτες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού όμως να προσπαθούν να αποφύγουν την συνάντηση πουζητά ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο Κίνημα πάντως, αναφερόμενοι ακριβώς σε αυτή τηναπουσία συνάντησης, κάνουν λόγο για ‘υπονόμευση της σοβαρότητας και της δεοντολογίας’που επιβάλει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα και για αναίρεση των δημοκρατικώναρχών από τις οποίες πρέπει εξ αρχής να διέπεται. Καλούν, δε, τις ηγεσίες τουΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να απαντήσουν αν όσα είδαν το φως της δημοσιότηταςανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Στους ‘θεσμικούς’ περιλαμβάνονται από καθηγητέςπανεπιστημίου και αιρετούς, ως εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επαγγελματίες.Αναλυτικά, στην Επιτροπή θα μετέχουν ο ακαδημαϊκός Γιάννης Τσαμουργκέλης, οδήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, ο πρόεδρος του ΒιοτεχνικούΕπιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων μεΑναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας ΓρηγόρηςΑλεξόπουλος, ο Γιάννης Πούπκος από τη ΓΣΕΕ, ο δημοσιογράφος και πρώηνεκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος του ΔήμουΑθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης και η συνάδελφός του αντιδήμαρχος στον ίδιοδήμο, Μαρία Στρατηγάκη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΑθηναίωνΝέλλη Παπαχελά, ο πρόεδρος της ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης, ο Νίκος Διακουλάκης(που μετέχει πάντως και στις Κινήσεις Πολιτών), ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης (διευθύνωνσύμβουλος της Τεχνόπολις), ο Θύμιος Φωτεινός και ο ΓΓ Ένωσης Δήμων Αττικής ΜιχάληςΧρηστάκης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Συνέδριάζει η ΕΠΟ Κρίσιμη ημέρα για την αποφυγή του Grexit


Κρίσιμη ημέρα για την αποφυγή του Grexit
  (Φωτογραφία:  Intime )Aθήνα
Κρίσιμη αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Grexit αναμένεται η σημερινή ημέρα, καθώς διεξάγεται το έκτακτο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Η διορία της FIFA για έξοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου από όλες τις εκτός συνόρων διοργανώσεις τελειώνει την Παρασκευή (15/4) και πιέζει ασφυκτικά, γεγονός που πιθανότατα θα αναγκάσει την Ομοσπονδία να πάρει κάποιες αποφάσεις που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο.

Μάλιστα ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της κυπριακής Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της FIFA, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή πριν από την παρουσία του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ.

Ο Κύπριος παράγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει την άμεση εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ στον κώδικα δεοντολογίας, να μπορεί δηλαδή η Επιτροπή Δεοντολογίας να εξετάζει υποθέσεις που αφορούν αδικήματα που τελέστηκαν πριν το καλοκαίρι του 2015, όταν δηλαδή και συστάθηκε η συγκεκριμένη Επιτροπή.

Με αυτό τον τρόπο θα έχει τη δύναμη να καθαιρέσει από τις θέσεις τους αρκετά πρόσωπα της ΕΠΟ που εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και την κάρτα υγείας.

Σε αντίθετη περίπτωση ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής είναι αποφασισμένος να επέμβει με τροπολογία-εξπρές στα διοικητικά της ΕΠΟ και να απομακρύνει όσους διώκονται ποινικά, ενώ μπορεί να υπάρξει και τροπολογία για ένταξη της Ομοσπονδίας στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ετσι θα άρει τη ματαίωση του Κυπέλλου (με τη διεξαγωγή του, πάντως, πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών ή με μαθητές) και η απειλή της FIFA θα απομακρυνθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βολές κατά ΠΓΔΜ Άμεση προτεραιότητα η εκκένωση της Ειδομένης, λέει η κυβέρνηση


Άμεση προτεραιότητα η εκκένωση της Ειδομένης, λέει η κυβέρνηση
Εικόνα από τον καταυλισμό στην Ειδομένη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Για την κυβέρνηση παραμένει ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η εκκένωση της Ειδομένης, επανέλαβε η Όλγα Γεροβασίλη, καλώντας τους πρόσφυγες να μην ακούν φήμες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για τα επεισόδια, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης σχετικά με «τη δράση ατόμων».

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά
από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.

«Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι επεισόδια σαν αυτά που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους» συνέχισε, για να καταλήξει:

«Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά, θα αντιμετωπιστεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, εφ όσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τα κέντρα φιλοξενίας.»

Η ίδια αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο 16 Απριλίου, στην Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό.

«Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και ενισχύει σημαντικά την χώρα και τον λαό μας, στον αγώνα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δίνει για την στήριξη των προσφύγων.» 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Καρφιά» από κυβέρνηση σε ΔΝΤ-Λαγκάρντ...







Η πρόθεση ΔΝΤ και Λαγκάρντ για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι στιγμής δεν επαληθεύεται τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών...

αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων.


«Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», είπε αρχικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται από τι στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση η παραδοχή λαθών από τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που σύμβάλε στην κατανόηση όσων συμβαίνουν από τη διεθνή κοινή γνώμη».

Συνέχισε δε λέγοντας η κυβερνητική εκπρόσωπος για το θέμα της διαπραγμάτευσης: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις, όπως ξέρετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την επόμενη Δευτέρα. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Για το προσφυγικό η κα. Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η εκκένωση της Ειδομένης. «Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι επεισόδια σαν αυτά που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους», τόνισε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας».

«Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά, θα αντιμετωπιστεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, εφ όσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τα κέντρα φιλοξενίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλωσορίζουμε την ενεργή πρωτοβουλία των έξι Υπουργών Εξωτερικών, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες την χώρα μας.
Σημειώνουμε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, έχουν περιοριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά, έως μηδενικά, επίπεδα».

Σχετικά με την κοινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα στη Λέσβο το Σάββατο η κα. Γεροβασίλη επεσήμανε:« Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και ενισχύει σημαντικά την χώρα και τον λαό μας, στον αγώνα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δίνει για την στήριξη των προσφύγων».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει από 7 έως 10 μέρες.

«Στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων. Από την διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια, και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφ όσον υπάρξουν. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει την δημοπράτηση των συχνοτήτων.

«Ήδη έχουν δημοσιευτεί οι δύο από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που προβλέπονται από την προκήρυξη και που αφορούν την μεταφορά αρμοδιότητας της διενέργειας του διαγωνισμού στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Εντός των ημερών θα εκδοθεί και η τρίτη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει την τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι εκδόθηκε και έχει τεθεί σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους. Η απόφαση αυτή, παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 2 εκ πολίτες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ακόμη η κα. Γεροβασίλη στο εισαγωγικό της σημείωμα σημείωσε ότι αύριο Τετάρτη (12/04) θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, τα προς διερεύνηση ζητήματα είναι:
• το περιεχόμενο και οι όροι των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων,
• η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων,
• το ύψος των δανείων και η σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους,
• καθώς και οι εγγυήσεις για τις δανειοδοτήσεις αυτές.

«Ας μου επιτραπεί ένα σχόλιο που έχει και προσωπική διάσταση: Η τακτική της μεταφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια αντικατοπτρίζει την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τον δημόσιο διάλογο.

Προφανώς, δεν ανέχονται την υποβολή εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα. Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις.

Οι απαντήσεις αυτές, προφανώς, δεν οφείλονται σε εμένα προσωπικά και δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά. Οι απαντήσεις οφείλονται στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Γεροβασίλη.

Read more...

Δρίτσας: Βελτιώσαμε τη συμφωνία για το λιμάνι...




ΒΙΝΤΕΟ...

«Ο Πειραιάς διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση παρόλο που ποτέ δεν θεωρήθηκε ως δομή αλλά ήταν μια συγκυριακή και προσωρινή λύση...
μέχρι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στις δομές» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.


Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι πριν από το Πάσχα να αποφορτιστεί το λιμάνι του Πειραιά συνέχισε ο υπουργός τονίζοντας ότι εξηγούμε στους πρόσφυγες ότι από τον Πειραιά, δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα που έχουν.
Αναφορικά με την παρουσία της Χ.Α. τόνισε ότι «όχι μόνο υπήρχε η Χ.Α. στον Πειραιά αλλά επιχείρησε και εγκληματικού επιπέδου εντάσεις, όπως την επίθεση με σιδερένιο λοστό στον κάμεραμαν αλλά υπήρχαν και βουλευτές της που έχουν δικαίωμα να έχουν δημόσια παρουσία και δράση αφού είναι υπό δικαστική επιτήρηση. Εδώ υπάρχει σοβαρή παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων».
Ο σταθμός σας μετέφερε τα ίδια λόγια ως αλλαγή ρότας
Ο υπουργός Ναυτιλίας κατήγγειλε ότι ο ΣΚΑΙ παρουσίασε χθες στο κεντρικό δελτίο ως είδηση και όχι ως σχόλιο, την «αλλαγή ρότας» του στο θέμα του λιμανιού παραθέτοντας όμως τα ίδια λόγια.
«Μεταδόθηκε ως είδηση χθες το βράδυ στο δικό σας σταθμό, ότι την Κυριακή ο Δρίτσας ουσιαστικά αμφισβήτησε την συμφωνία και ότι άλλαξε ρότα και υποστήριξε ότι έγιναν αρκετές βελτιώσεις, ενώ παρατίθετο το απόσπασμα από τη συζήτηση με τον κ. Χατζή που ήταν όμως τα ίδια που είπα. Δεν μπορεί έτσι να γίνει δημόσιος διάλογος αλλά δημιουργούμε θέματα εκ του μη όντος.».
Ο κ. Δρίτσας συνέχισε διευκρινίζοντας για άλλη μια φορά ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά ήταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ τόνισε ότι η συμφωνία του καλοκαιριού ήταν συμφωνία όλων και οδήγησε σε έναν συμβιβασμό όπου αποδεχθήκαμε τις 9 ιδιωτικοποιήσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί. "Αυτό συνιστά αντίφαση, ή μια άλλη επιλογή όλης της κυβέρνησης, αλλά όχι αλλαγή του κ. Δρίτσα".
Όταν μίλησε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την Cosco ξέσπασε ένας ορυμαγδός ότι ο πρωθυπουργός είναι νεοφιλελεύθερος. Την Κυριακή εξήγησα την προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή την αποδοχή της συμφωνίας τη μετατρέψαμε για να υπάρξει μεγαλύτερη ωφέλεια για το ελληνικό δημόσιο, διευκρίνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Κατήγγειλε τέλος την "ενορχηστρωμένη επίθεση» που δέχθηκε ενώ σημείωσε ότι όλη η κυβέρνηση, κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια βελτιώνοντας και τροποποιώντας τη συμφωνία σε πολλά σημεία, ώστε να επιτευχθεί αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνικό μέρισμα.

Read more...

Σκουρλέτης: Δεν θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ...




ΒΙΝΤΕΟ...

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης...
σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Μετά τη συμφωνία του Αυγούστου δεν υπήρχε θέμα μείωσης του Δημοσίου στις επιχειρήσεις ενέργειας τόνισε ο υπουργός Ενέργειας. Όπως είπε, τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους θεσμούς και η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι αυτό αιφνιδιάζει και δεν είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως είπε, ως σήμερα δεν έχει ξανατεθεί.
Αυτή η συζήτηση βρίσκεται στο πλαίσιο της μετάλλαξης του ΤΑΙΠΕΔ και την υπαγωγή του στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Φεύγουμε από την αντίληψη των ιδιωτικοποιήσεων που υπήρχε στο ΤΑΙΠΕΔ προκρίνοντας την αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού δημοσίου. Εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί ήδη οι οποίες είχαν αποτυπωθεί και στη συμφωνία του Αυγούστου.
Δεν προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή της στα Ελληνικά Πετρέλαια πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης. Αναφερόμενος στη μικρή ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε "καταστροφικό" το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ το οποίο και σταμάτησε η κυβέρνηση, στην πράξη. Δεν θα υπάρξουν χαριστικές ιδιωτικοποιήσεις εις βάρος της δημόσιας περιουσίας. "Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη μικρή ΔΕΗ" όσο είναι αυτή η κυβέρνηση.
Έχει αποκλειστεί το θέμα της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που θα είχε στην αγορά. Έχει τεθεί το θέμα του ειδικού φόρου στο αέριο κίνησης αλλά υπάρχει και ένα πακέτο που δεν αφορά την ενέργεια. Οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.
Επιτέθηκε τέλος στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας την "ανεύθυνη και κακού είδους αντιπολίτευση". Συμπλήρωσε ότι είναι τραγικό το κόμμα που είχε μέχρι πρόσφατα την ευθύνη της χώρας, να μην κάνει τη στοιχειώδη αυτοκριτική. Εκτίμησε τέλος ότι "δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ." "Επιδίδεται σε ένα καταστροφικό παιχνίδι που δεν ακουμπάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας."
Δεν υπήρξε ο Ιανουάριος μέχρι σήμερα αλλά στο ενδιάμεσο ήταν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι κάτι ποιοτικά διαφορετικό καθώς όπως υποστήριξε ο υπουργός παρουσιάστηκε με ειλικρίνεια η συμφωνία με τους δανειστές. Είναι ένα "ανοιχτό ζήτημα" κάποια κερδήθηκαν όπως π.χ. του ΑΔΜΗΕ.
Προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση είναι να μην υπάρξουν παράλογες απαιτήσεις από τους δανειστές, πέραν της συμφωνίας που έχει υπογραφεί τόνισε ο υπουργός Ενέργειας ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να κλείσει η αξιολόγηση στις 22 Απριλίου. Ενημέρωσε κλείνοντας ότι τα εγκαίνια για τον αγωγό TAP θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη στις 17 Μαϊου.


Read more...

Νέο θριλερ με την αξιολόγηση...


Χωρίς συμφωνία στις ΗΠΑ

Στην «επικίνδυνη ζώνη» μπήκε από τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αφού η Ελλάδα θα πάει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ χωρίς...
τα κείμενα της «κατ αρχήν συμφωνίας» με ΕΕ και ΔΝΤ, που αποτελούσαν πρόκριμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παρά το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις διαφορές θα είχαμε έτοιμες, τις δύο … κατ αρχήν συμφωνίες με ΕΕ και ΔΝΤ για τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, χθες ξαφνικά αποφασίστηκε η διακοπή των συνομιλιών. 

«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον. 

Τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαν ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. 

Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλ. τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου» είπε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την τρίτη, κατά σειρά, πολύωρη διαπραγμάτευση χωρίς αποτέλεσμα.

Μετά την επιστροφή των θεσμών θα υπάρξουν μόνο τέσσερεις μέρες για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Eurorgroup του Άμστερνταμ. 

Αν ξεπεραστεί όμως και αυτό το ορόσημο μπαίνουμε πλέον στον Μάιο. 

H Ελλάδα το καλύτερο που θα πρέπει να περιμένει είναι να πάρει πλέον μέρος της δόσης των 5,7 δισ ευρώ και να αναμένει τη συζήτηση για το χρέος, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και το ΔΝΤ, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης αφού θα μεσολαβήσει και το δημοψήφισμα για το Brexit. 

Το γεγονός αυτό, από μόνο του θα σταματήσει την συζήτηση για κάθε άλλο ευρωπαϊκό θέμα για ολόκληρο τον Ιούνιο.

Πάντως ο υπουργός οικονομικών δικαιολόγησε την χθεσινή εξέλιξη, λέγοντας ότι η εμπλοκή που υπήρξε οφείλεται σε πολλά μικρά θέματα που δεν υπήρχε χρόνος να συζητηθούν. Έγινε προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία γιατί οι πιο πολλοί ήθελαν να φύγουν σήμερα να πάνε στην Ουάσιγκτον. 


Βεβαίως δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρέλαση υπουργών που προηγήθηκε από το απόγευμα και μετά και που έδωσε ένα κλίμα συμφωνίας η οποία όμως δεν επαληθεύτηκε. 

Στα θέματα που τον αφορούν, τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, δεν υπήρξε συμφωνία, παρά την αποδοχή εκ μέρους των δανειστών τις λίστας των μέτρων. 

Αγκάθι παραμένει το θέμα της μεγάλη μείωσης του αφορολόγητου στα 8.180 ευρώ, το οποίο ζητούν και η ΕΕ και το ΔΝΤ, πράγμα που δεν θέλει να συζητήσει το υπουργείο οικονομικών. 

Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προσήλθε με μια τροποποιημένη πρόταση για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υποχωρήσεις. Μετά την συνάντηση στέλεχος, του υπουργείου εργασίας δήλωσε πως "αν είχαμε χρόνο θα καταλήγαμε" και πως "δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για σήμερα".

Ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος χειρίζεται το θέμα των κόκκινων δανείων προσήλθε με μια νέα πρόταση σχετικά με τα δάνεια για πρώτη κατοικία τα οποία θα εξαιρούνται από την αγορά δανείων.

Το ΥΠΑΝ προσήλθε χθες με πρόταση για τη διετή εξαίρεση από την πώληση των δανείων για πρώτη κατοικία ιδιωτών, με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, ξεχνώντας τελείως την εξαίρεση για δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, που αφορούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη να υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση της πώλησης δανείων που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, αλλά ζητούν να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια. 

Φέρονται να προτείνουν την προστασία από πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ για δανειολήπτες με ατομικό εισόδημα έως 8.180 ευρώ. 

Ούτε και αυτό το θέμα έκλεισε κατά την χθεσινή πολύωρη διαβούλευση.

Τέλος υπουργός περιβάλλοντος κ Πάνος Σκουρλέτης προσήλθε λέγοντας ότι τόσο του θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όσο και οι προϋποθέσεις για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κλείσει.


ΠΗΓΗ: enikonomia

Read more...

Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες της φορολογικής δήλωσης...


Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες της φορολογικής δήλωσης

Μετ’ εμποδίων άνοιξε τελικά η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015. Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στην...
ιστοσελίδα του Taxisnet (www.gsis.gr) συμπληρώνοντας τους προσωπικούς κωδικούς του υπόχρεου.

Στο σύστημα έχουν ήδη ενσωματωθεί τα στοιχεία για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, οι τόκοι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και οι αμοιβές από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί ως τον Ιούλιο. Πρόθεση της κυβέρνησης, όμως, είναι η αποπληρωμή των φόρων να επεκταθεί σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις για να διευκολύνει τους φορολογουμένους και να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπροθέσμων οφειλών. Αν και εφόσον αλλάξει με νόμο ο αριθμός των δόσεων, αυτό θα φανεί και στο σύστημα Taxisnet τη στιγμή της εκκαθάρισης. Αυξημένη προσοχή απαιτείται φέτος στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. 



Η αλφαβήτα της φορολογικής δήλωσης 

■ Αγρότες: Το καθαρό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2015 από αγροτική δραστηριότητα θεωρείται πλέον εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2015 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3. 

■ Ακίνητα - Αυτοκίνητα: Θέλουν «κόλπο» για να εμφανιστούν! Πατώντας στα διαγραμμισμένα με κίτρινο χρώμα πεδία είτε εμφανίζονται σε πίνακες ήδη προσυμπληρωμένα στοιχεία τα οποία ο φορολογούμενος καλείται απλώς να επιβεβαιώσει, όπως στις περιπτώσεις των κατοικιών ή των αυτοκινήτων που χρησιμοποίησε το 2015 (και είχε συμπεριλάβει και στις προηγούμενες φορολογικές του δηλώσεις), είτε εμφανίζονται πίνακες στους οποίους ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει αναλυτικά τα στοιχεία που του ζητούνται, όπως στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων που τον βαρύνουν. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης κάθε εμφανιζόμενου πίνακα ο φορολογούμενος πρέπει να κλικάρει στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση» προκειμένου τα στοιχεία που ανέγραψε να μεταφερθούν αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης.

■ Ανείσπρακτα ενοίκια: Τα εισοδήματα από μισθώματα δηλώνονται και φορολογούνται ξεχωριστά. 

Ωστόσο πολλοί δεν εισέπραξαν το 2015 όσα προβλέπει το συμβόλαιο που έχει κατατεθεί στην Εφορία (π.χ. λόγω οικονομικής αδυναμίας του ενοικιαστή). Αυτοί θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, αλλιώς θα πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν είχαν. Πρώτον, θα πρέπει να κινηθούν νομικά σε βάρος του οφειλέτη για τη διεκδίκηση των οφειλομένων ή την έξωσή του. Στη συνέχεια να καταθέσουν στη ΔΟΥ τα σχετικά παραστατικά. Τέλος, αφού τα κάνουν αυτά, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους αναγράφοντας εκεί τι πραγματικά εισέπραξαν από ενοίκια. 

Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό, πρώτα στο έντυπο Ε2 και μετά και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην τρίτη σελίδα. Η ξεχωριστή αναγραφή των ποσών αυτών είναι αναγκαία προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος και γι’ αυτά.

■ Βεβαιώσεις: Στο Ε1 εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα ποσά για το σύνολο των μισθωτών υπηρεσιών, και ο φόρος που αναλογεί και παρακρατήθηκε από τους εργοδότες. Για τα μερίσματα ή ποσά και φόρους τόκων καταθέσεων θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης.

Αυτό, όμως, δεν απαλλάσσει από την υποχρέωση συγκέντρωσης των σχετικών βεβαιώσεων (από λογιστήρια, εταιρείες, τράπεζες) προκειμένου να φυλάσσονται για ενδεχόμενο έλεγχο, αλλά και για να ελέγξει ο ίδιος ο φορολογούμενος εάν έχουν συμπληρωθεί κανονικά από την Εφορία με βάση τα στοιχεία που εκείνη είχε στη διάθεσή της. Τυχόν λάθη, παραλείψεις και ασυμφωνίες πρέπει να διορθωθούν με ευθύνη του φορολογουμένου που υποβάλλει τη δήλωση.

Ωστόσο, οι κωδικοί που αφορούν εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου εμφανίζονται με πορτοκαλί πλαίσιο και δεν αλλάζουν από τον φορολογούμενο. Ετσι, πρέπει:

Α) Αν δεν υπάρχει καν ποσό, να επικοινωνήσει με τον εργοδότη για να του ζητήσει να αποστείλει τα στοιχεία πληρωμής στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ή, αν δεν γίνεται αυτό, να συμπληρώσει ο ίδιος τα ποσά και τους αναλογούντες φόρους στον επόμενο κωδικό για τα «χωρίς ηλεκτρονική πληροφορηση» εισοδήματα.

Β) Αν υπάρχει ασυμφωνία στα ποσά, πρώτα να επικοινωνήσει με τον εργοδότη του ή, αν δεν γίνεται η διόρθωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 15515 για να τους ενημερώσει για το πρόβλημα προκειμένου να φορολογηθεί για τα πραγματικά ποσά.

■ ΕΚΑΣ - Ειδικά επιδόματα: Στους κωδικούς 657-658 και 659-660 συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευσή τους. Στους κωδικούς 781-782 συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυσή τους. Προσοχή: πρέπει το ΕΚΑΣ να εμφανίζεται ξεχωριστά από το ποσό της σύνταξης που δηλώνεται στην πρώτη σελίδα (κωδικοί 303-304).

■ Εκπτώσεις φόρου: Ελάχιστες δαπάνες έχουν απομείνει που, αν δηλωθούν, μειώνουν το τελικό ποσό του φόρου. Οι ιατρικές δαπάνες εκπίπτουν μεν, αλλά μόνο αν ξεπερνούν το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος. Για παράδειγμα, για εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις δαπανών για γιατρούς τουλάχιστον 1.000 ευρώ και η έκπτωση θα είναι 10% (δηλαδή 100 ευρώ). Ωστόσο, ή έκπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 1.000 ευρώ. Για τις δωρεές αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο δαπάνες άνω των 100 ευρώ και έως 5% του εισοδήματος. Οι αποδείξεις πρέπει να φυλάσσονται για τυχόν έλεγχο.

■ Επαγγελματίες - μπλοκάκια: Πριν από την υποβολή της δήλωσης απαιτείται η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 που εμφανίζεται στην προσωπική σελίδα του φορολογουμένου στο Taxisnet. Μετά τη συμπλήρωση και τον υπολογισμό εσόδων - εξόδων, τη φορολογική αναμόρφωση όπου απαιτείται (π.χ. για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.), το καθαρό κέρδος πρέπει να αναγράφεται στη φόρμα Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. 

■ Μισθωτοί: Οσοι φορολογούμενοι δηλώσουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ (εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου) ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα) θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Η ίδια κλίμακα θα εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

■ Οικογενειακές δαπάνες: Ο κωδικός 049 παραμένει στο έντυπο Ε1, αν και δεν ισχύει φέτος η υποχρέωση συλλογής και αναγραφής ποσού δαπανών, αναλόγως του εισοδήματος, για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ. Η επιλογή συμπλήρωσης του κωδικού είναι απενεργοποιημένη και θα μείνει κενή, ενώ φυσικά δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων προς έλεγχο στην Εφορία.

■ Σύμφωνο συμβίωσης: Είτε πρόκειται για ομόφυλα ζευγάρια, είτε για ετερόφυλα, η υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης επιτρέπεται από φέτος αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Οσοι το επιθυμούν θα πρέπει να το δηλώσουν στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ όπου ανήκουν (λόγω κατοικίας ή επαγγελματικής έδρας κ.λπ.). Αν και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί λεπτομερείς οδηγίες, θα απαιτηθεί από το ζευγάρι να ορίσει ποιο από τα δύο μέλη θα είναι ο βασικός υπόχρεος έναντι της Εφορίας.

■ Τόκοι - μερίσματα: Τα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία αποτελούν εισόδημα από κεφάλαιο και θα πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστό πίνακα του έντυπου Ε1, στον Πίνακα 4Δ1. Στον πίνακα αυτό δηλώνονται όχι μόνο τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2015, αλλά και ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα όπου προβλεπόταν ή στην αλλοδαπή εφόσον πληρώθηκαν εκεί φόροι. Στον Πίνακα 4Δ1 δηλώνονται και τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρείες όλων των νομικών μορφών. Ομοίως δηλώνονται και οι τόκοι που εισπράττονται από κάθε αιτία.

Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο οι φορολογούμενοι που παρότι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015.

■ Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.) που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων)!

■ Φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

■ Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποχρεούνται να υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

■ Οι δηλώσεις αποβιωσάντων από κληρονόμους κ.λπ. υποβάλλονται μόνον χειρόγραφα στη ΔΟΥ.




Η πληρωμή

■ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι την 29η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 29η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.

■ Φορολογούμενοι που θα πληρώσουν φέτος εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος δεν δικαιούνται έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής.

■ Δεν βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

■ Στο ίδιο εκκαθαριστικό, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, θα βεβαιώνονται προς είσπραξη και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

protothema.gr

Read more...

Διαγωνισμοί για 18.972 προσλήψεις στο Δημόσιο...



...έως το τέλος Μαϊου...

Με 18.972 μονίμους και εποχικούς θα ενισχυθούν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Από τους διαγωνισμούς που ξεχωρίζουν είναι...
αυτοί της κοινωφελούς εργασίας για 12.331 άτομα σε δήμους, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ήδη οι πρώτες 413 θέσεις έχουν πάρει προθεσμία και οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Παράλληλα, μέσα στην άνοιξη αναμένεται να γίνουν 690 μόνιμες προσλήψεις για ειδικευμένους γιατρούς, 300 προσλήψεις στην ΕΥΔΑΠ και 1.400 προσλήψεις στα Κέντρα Κοινότητας που θα λειτουργούν σαν ΚΕΠ.

Μέχρι το τέλος του Μαΐου θα καλυφθούν 3.589 θέσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και 173 θέσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Μπαράζ προσλήψεων την άνοιξη

Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις μονίμων και εποχικών αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της άνοιξης. Κατά προτεραιότητα, θα προσληφθούν άνεργοι που βρίσκονται εκτός εργασίας για πολλούς μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μακροχρόνια ανεργίας.

Έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις, ενεργοποιείται το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας μέσω του οποίου θα προσληφθούν άμεσα 12.331 άνεργοι για την αντιμετώπιση αναγκών δήμων και κέντρων φιλοξενίας-εγκατάστασης (hotspots) προσφύγων.

Παράλληλα με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, θα «τρέξουν» τρία σημαντικά πακέτα θέσεων για 690 γιατρούς σε νοσοκομεία, 3.500 θέσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και 1.400 προσλήψεις σε Κέντρα Κοινότητας. Μερίδα στις προσλήψεις έχουν και οι ΔΕΚΟ στις οποίες θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις για μόνιμο και εποχικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΤΑ θα ενισχυθούν με 36 μόνιμους υπαλλήλους, η ΔΕΗ με 86, η ΑΔΜΗΕ με 76, ο ΟΣΕ με 35 και η ΕΥΔΑΠ με 300 υπαλλήλους. Τέλος, συμβασιούχους θα προσλάβει και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προκειμένου να καλύψει τις εποχικές ανάγκες του. 

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

Read more...