Τρίτη 12 Απριλίου 2016

«Καρφιά» από κυβέρνηση σε ΔΝΤ-Λαγκάρντ...







Η πρόθεση ΔΝΤ και Λαγκάρντ για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι στιγμής δεν επαληθεύεται τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών...

αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων.


«Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», είπε αρχικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται από τι στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση η παραδοχή λαθών από τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που σύμβάλε στην κατανόηση όσων συμβαίνουν από τη διεθνή κοινή γνώμη».

Συνέχισε δε λέγοντας η κυβερνητική εκπρόσωπος για το θέμα της διαπραγμάτευσης: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις, όπως ξέρετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την επόμενη Δευτέρα. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Για το προσφυγικό η κα. Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η εκκένωση της Ειδομένης. «Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι επεισόδια σαν αυτά που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ εναντίον απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μικρά παιδιά, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους», τόνισε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας».

«Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά, θα αντιμετωπιστεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, εφ όσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες από τα κέντρα φιλοξενίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλωσορίζουμε την ενεργή πρωτοβουλία των έξι Υπουργών Εξωτερικών, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες την χώρα μας.
Σημειώνουμε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, έχουν περιοριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά, έως μηδενικά, επίπεδα».

Σχετικά με την κοινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα στη Λέσβο το Σάββατο η κα. Γεροβασίλη επεσήμανε:« Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και ενισχύει σημαντικά την χώρα και τον λαό μας, στον αγώνα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που δίνει για την στήριξη των προσφύγων».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει από 7 έως 10 μέρες.

«Στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων. Από την διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια, και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφ όσον υπάρξουν. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει την δημοπράτηση των συχνοτήτων.

«Ήδη έχουν δημοσιευτεί οι δύο από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που προβλέπονται από την προκήρυξη και που αφορούν την μεταφορά αρμοδιότητας της διενέργειας του διαγωνισμού στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Εντός των ημερών θα εκδοθεί και η τρίτη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει την τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι εκδόθηκε και έχει τεθεί σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους. Η απόφαση αυτή, παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 2 εκ πολίτες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ακόμη η κα. Γεροβασίλη στο εισαγωγικό της σημείωμα σημείωσε ότι αύριο Τετάρτη (12/04) θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, τα προς διερεύνηση ζητήματα είναι:
• το περιεχόμενο και οι όροι των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων,
• η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων,
• το ύψος των δανείων και η σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους,
• καθώς και οι εγγυήσεις για τις δανειοδοτήσεις αυτές.

«Ας μου επιτραπεί ένα σχόλιο που έχει και προσωπική διάσταση: Η τακτική της μεταφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια αντικατοπτρίζει την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τον δημόσιο διάλογο.

Προφανώς, δεν ανέχονται την υποβολή εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα. Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις.

Οι απαντήσεις αυτές, προφανώς, δεν οφείλονται σε εμένα προσωπικά και δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά. Οι απαντήσεις οφείλονται στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Γεροβασίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: