Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΟΛΠ

Ορίστηκε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με την εξής σύνθεση:

Γιώργος Ανωμερίτης, πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος, Μουστάκης Νικος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Παπαδόπουλος Γιώργος, Παπαηλίας Νίκος, Ζησιμόπουλος Αγγελος, Κορρές Αλκης, Νάκης Νικόλαος, Τσιρίδης Γιώργος, Γεωργίου Βασίλης, Μουστάκη Ειρήνη, Φασούλας Παναγιώτης, Μπαλαμπανίδης Ευστράτιος, Νουχουτίδης Γεώργιος.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά και ότι καταρτίζεται πενταετές πρόγραμμα το οποίο σύντομα θα είναι έτοιμο.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα με τους εργαζόμενους είπε ότι γίνεται διάλογος. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, τόνισε, από το γεγονός ότι δεν ήταν έτοιμη η προβλήτα 1 τη στιγμή που παραχωρήθηκε στην COSCO η προβλήτα 2. Πρόσθεσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη η προβλήτα 1 ενώ για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είπε ότι θα αναβληθεί για έξι μήνες.

Ο κ. Ανωμερίτης είπε ακόμη ότι τα πάντα δεν γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον δηλώνοντας ότι ζήτησε να εξεταστεί πάλι η μελέτη για υπερυψωμένα περιφερειακά τραμ στον Πειραιά.
nooz.gr


Read more...

Κοινωνικός και φορολογικός διάλογος

"Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε. Αμέσως μετά την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου, θα αρχίσει ο διάλογος για νέο φορολογικό νομοσχέδιο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

"Στις αρχές του έτους θα κατατεθεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας όπου θα τίθενται εκείνες οι βάσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα ξανά αξιόπιστη στους εταίρους, αλλά και στο εσωτερικό", πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι “ξεκάθαρη” απέναντι στην ελληνική κοινωνία, έχει σχέδιο και αποφασιστικότητα.

"Προχωράμε συναντώντας πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από αυτές που περιμέναμε, αλλά οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς και ρητές, έχουμε συγκεκριμένη εντολή από τον ελληνικό λαό και στα πλαίσια του δυνατού, τις υλοποιούμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει αν ο νέος γύρος διεθνών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να μην ανταποκριθεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένης της εξαιρετικά δεινής θέσης, στην οποία βρίσκεται η οικονομική κατάσταση της χώρας, "εκπορεύεται από κέντρα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης".

Επιπλέον, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι κριτήριο ενός νέου φορολογικού νόμου θα είναι να υπάρχει μια κοινωνική φορολογική δικαιοσύνη.

Για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικών επιτροπών

"Σε όσες περιπτώσεις είχαμε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι θα ζητήσουμε τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών,αυτό θα γίνει”, ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens,για τις “παρανομίες” στη χορήγηση αδειών σε βυτιοφόρα και για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Επισήμανε δε ότι είναι “διαφορετική” η περίπτωση για τα βυτιοφόρα, καθώς, όπως εξήγησε, η υπόθεση έχει καταφτάσει από τον αρμόδιο εισαγγελέα στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει ποινικό αδίκημα που έχει τελεστεί από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης.

Για τον εκλογικό νόμο

"Η κυβέρνηση θα επιμείνει. Εμείς θέλουμε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος που, εν πολλοίς, καθορίζει και τη δημόσια διοίκηση και τα πολιτικά πράγματα της χώρας.Θα ξεκινήσει μεγάλη δημόσια διαβούλευση, θα υπάρξει πρόσκληση ευθύνης στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να έχουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εκφράζει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών και την αυτονομία των βουλευτών”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ερώτηση αν θα επιμείνει η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, καθώς ενδέχεται να μην υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της ΝΔ, όπως διαφαίνεται και από δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Αντ. Σαμαρά.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

“Η εθνική "κόκκινη γραμμή" ισχύει πάντοτε για το θέμα των Σκοπίων και δεν πρόκειται να αποστούμε από αυτή", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση,σε περίπτωση που στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δοθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία ένταξης.

“Το θέμα της ονομασίας και της πολιτικής μας απέναντι σε αυτό το θέμα,είναι καθαρά δική μας πολιτική.Η εθνική “κόκκινη” γραμμή, την οποία επέβαλε το ΠΑΣΟΚ και συμμερίστηκε η μεγαλύτερη μερίδα του πολιτικού κόσμου, ίσχυε και θα ισχύει απαρέγκλιτα”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, με τις οποίες "κάλεσε" την κυβέρνηση να μην ασχολείται με "ασήμαντα" ζητήματα, όπως αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

nooz.gr

Read more...

Στις 24 συνολικά οι συλλήψεις στα επεισόδια της Θεσσαλονίκης

Σε τρεις νέες συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας έτσι σε 24 τους συλληφθέντες που κατηγορούνται για τα επεισόδια που έγιναν από τα ξημερώματα της Κυριακής σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Ήδη, 21 εκ των συλληφθέντων - ανάμεσά τους κι εννέα ανήλικοι- οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο οποίος τους απήγγειλε τις προβλεπόμενες κατηγορίες.

Ανάλογα με την περίπτωση παραπέμφθηκαν είτε να απολογηθούν σε ανακριτή είτε να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ήδη, κρίθηκαν προφυλακιστέοι τρεις εκ των ενηλίκων που απολογήθηκαν σε ανακριτή για τις πράξεις της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών. Κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν κάθε κατηγορία που τους προσάπτεται.

Τις επόμενες μέρες θα απολογηθούν σε ανακριτή άλλοι πέντε συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και οι οποίοι ζήτησαν σήμερα προθεσμία.

Αναφορικά με τους εννέα ανήλικους, αυτοί παραπέμφθηκαν στο σύνολό τους σε ανακριτή και μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι τέσσερις εξ αυτών με περιοριστικούς όρους και οι υπόλοιποι χωρίς κανέναν όρο.

Εξ άλλου, για τους γονείς έξι εκ των ανηλίκων - αυτών που συνελήφθησαν να πετάνε βόμβα μολότοφ και πέτρες εναντίον περιπολικού της αστυνομίας στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας- διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συλληφθέντες, παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε Αυτόφωρο για πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι μία νεαρή γυναίκα, υπήκοος Ισπανίας, που κατηγορείται για κατοχή φωτοβολίδας.
nooz.gr

Read more...

Αναθεώρηση προς τα κάτω εξετάζει ο Standard and Poor's

Ο αμερικανικός οίκος "Standard and Poor's" εξέφρασε τη βούλησή του να διαμορφωθεί η αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας προς τα κάτω στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας των δημοσιονομικής φύσεως προβλημάτων που έχει η ελληνική οικονομία.

Πάντως, η τελική απόφαση θα ληφθεί στη διάρκεια του ερχόμενου δίμηνου, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση θα ληφθεί από τον "Standard and Poor's" αφού στο μεταξύ ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, τί θα πράξει στο πεδίο της οικονομίας ενόψει των πιέσεων οικονομικής και δημοσιονομικής φύσεως.

"Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης επί το αρνητικότερο από το "Παρατηρητήριο" μας "για τις Πιστώσεις" (Creditwatch), αντανακλώντας την άποψή μας ότι το σχέδιο για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών, που προωθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι πιθανόν να εξασφαλίσει μία διαρκή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όπως και μείωση του "βάρους" από το εξωτερικό χρέος", αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του αναλυτή του αμερικανικού οίκου Mάρκο Μρσνικ.

Σημειώνεται ότι ο οίκος "Fitch" έχει μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο "Α-", στο τέλος του Οκτωβρίου. Επίσης ο οίκος "Moody's" πιθανόν να αναθεωρήσει επίσης την αξιολόγησή του "Α1" για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επικαλούμενος "απότομη επιδείνωση" στα "υπερεχρεωμένα δημοσιονομικά μεγέθη" της Ελλάδας.

Τα ελληνικά ομόλογα

Οι επενδυτές των premium ζητούν τώρα να διακρατήσουν τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα, σε σύγκριση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τώρα που η διαφορά απόδοσης ομολόγου (spread) για τα ελληνικά ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης, στην πληροφορία ότι ο "Standards and Poor's" θα διαμορφώσει (στο ερχόμενο δίμηνο) προς τα κάτω την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Τώρα, η διαφορά απόδοσης του ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 201 μονάδες βάσης, εν μέσω ανησυχιών για τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ενώ την Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 174 μονάδες βάσης.

Το ασφάλιστρο για περίπτωση στάσης πληρωμών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη σήμερα στα 185.700 ευρώ, για έκθεση σε απώλεια 10 εκατομμυρίων ευρώ, από 181.600 ευρώ την Παρασκευή, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της "CMA Datavision".


Read more...

Σε νέα βάση το πανεπιστημιακό "άσυλο"

To ζήτημα του ασύλου στους πανεπιστημιακούς χώρους ανοίγει και πάλι μετά την κίνηση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών προς την Αστυνομία, με το οποίο ζήτησαν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα φύλαξης περιμετρικά του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου με τη σημείωση ότι οι πέριξ του πανεπιστήμιου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι είναι καιρός να καταργηθεί η ασυλία κακουργηματικών πράξεων μέσα στους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Read more...

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας φίλων του Γαλατσίου
Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση των πολιτών του Γαλατσίου και όχι μόνο το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, στο Δημαρχείο της πόλης μας, στην περιβαλλοντική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Φίλων του Γαλατσίου, με θέμα: «Νερό και Πράσινη Ανάπτυξη». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ., Διευθυντής Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος, κύριος Γιάννης Μυλόπουλος.

Παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί, οι κάτοικοι του Γαλατσίου κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου και, προς μεγάλη ικανοποίηση όλων, υπήρχε πολλή νεολαία, γεγονός που δίνει πάντα μήνυμα αισιοδοξίας για κάθε προσπάθεια που γίνεται για το κοινό καλό. Στην ίδια εκδήλωση δόθηκε σε όλους η ευκαιρία να διαπιστώσουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσα από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο το οποίο παρουσίασαν τα παιδιά του Θεατρικού Παιχνιδιού του Δήμου Πεύκης, με τίτλο «Το μικροτσίπ του νερού», σε κείμενο και διδασκαλία της Ελισάβετ Γιαννοπούλου. Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε άδικα, ένα χρόνο πριν.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Γαλατσίου «Ρυθμός και Κίνηση» κ. Άλκης Ζαβερδινός αφού έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, προλόγισε την επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Φίλων του Γαλατσίου, κα. Έλενα Ζέρβα που στη συνέχεια πήρε το λόγο, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που σε θέματα ουσίας υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τον κόσμο του Γαλατσίου.

Στην ομιλία της η κα Ζέρβα τόνισε ότι «… για να ξεπεράσουμε την προϊούσα περιβαλλοντική καταστροφή, οφείλουμε και πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις ανάγκες μας και να αλλάξουμε προσέγγιση απέναντι στον τρόπο ζωής μας. Επιβάλλεται όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να δώσουμε τον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος». Επεσήμανε επίσης ότι: «…Ο σχεδιασμός και η στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε πρέπει να εφαρμοστεί και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους και να μη συνεχίσουν την ανοργάνωτη και αδιάφορη πολιτική τους στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα δεν εξαντλείται μόνο στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν στο περιβάλλον και την ενέργεια, αλλά αντίθετα είναι πολυδιάστατος, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέχει τους ρόλους καταναλωτή, εμψυχωτή, διαμορφωτή της κοινής γνώμης, προγραμματιστή και βέβαια υπεύθυνου για την τοπική ανάπτυξη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να πληροφορήσει και να δώσει κίνητρα στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια και το νερό ειδικότερα, πιο αποτελεσματικά, με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους ίδιους και την πόλη τους. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να ενημερώνονται και να σέβονται από νωρίς το περιβάλλον και να μη σπαταλούν άσκοπα το νερό που αποτελεί πηγή ζωής για το μέλλον τους».

Προτού δώσει το λόγο στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, η κα. Ζέρβα τόνισε ότι: «Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι για μένα πηγή δημιουργίας, παρέμβασης και προσφοράς. Μια καθημερινή παρουσία που στόχο έχει, με τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της πόλης μας. Με όλες αυτές τις καθημερινές πρωτοβουλίες, θα ‘θελα να δηλώσω, από τη σημερινή μας εκδήλωση, ότι είμαι και θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή , πάντοτε μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία του Γαλατσίου» γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: «Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος στα βασικά σημεία της ομιλίας του τόνισε πόσο δύσκολη είναι η αρμονική συγκατοίκηση περιβάλλοντος, ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας αφού οι έννοιες και κυρίως οι εφαρμογές τους βρίσκονται σε δυναμική μεταξύ τους αλληλοσυσχέτιση και συνδέονται με σχέσεις ανταγωνισμού. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης, που «συνδέεται με το πρότυπο του αρχαιοελληνικού μέτρου, ένα πολιτικό σύστημα που να υπηρετεί ισόρροπα την οικονομική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική ανάπτυξη. Επιδιώκοντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που, στηριζόμενο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου, θα μπορεί να είναι συγχρόνως οικονομικά αποδοτικό, οικολογικά εφικτό και κοινωνικά δίκαιο».

Αναλύοντας το θέμα της περίφημης Πράσινης Πολιτικής για το Νερό, τόνισε ότι: «…Η εφαρμογή της δεν επιτυγχάνεται μονόπλευρα μόνο με μεγάλες τεχνικές επεμβάσεις και υδραυλικά έργα, όπως φράγματα και εκτροπές ποταμών. Αλλά αντίθετα, με τον κατάλληλο συνδυασμό της τεχνολογίας με μια σειρά δράσεων, μέτρων και πολιτικών που διασφαλίζουν την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στους οικονομικούς στόχους».

Την ομιλία του ο κ. Μυλόπουλος έκλεισε με έναν προβληματισμό: «Το τολμηρό του εγχειρήματος της «πράσινης» πολιτικής για το Νερό, είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο του μειονέκτημα. Γιατί η αναγκαστική σύγκρουση με συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις, είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να κερδίσει την κοινωνική αποδοχή. Μένει, λοιπόν, να αποδειχτεί αν το συλλογικό ένστικτο επιβίωσης είναι ισχυρότερο από την ανθρώπινη απληστία …».

Στη συνέχεια, το κοινό απήλαυσε στο θεατρικό δρώμενο τους μικρούς εκκολαπτόμενους ηθοποιούς, που με την παιδική τους χάρη και αθωότητα μας έθεσαν προ των ευθυνών μας για το μέλλον που δεν ανήκει εγωιστικά στη γενιά μας, φωνάζοντας στο τέλος της παράστασης το σύνθήμα: «Η γη δεν είναι το ποτήρι σας. Είναι το Μέλλον μας. Μη μας το αδειάζετε!».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Πεύκης, κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, κ. Γιάννης Μανιάτης. Παρέστησαν, επίσης, αντιπροσωπεία καθώς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣ Γαλατσίου, κ. Μανόλης Πρωτονοτάριος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κρητών Γαλατσίου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου, κ. Κορφιάτης και ο Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Αυγουστίνος Κονδύλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, κ. Καπέλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Γαλατσίου, κ. Γιάννης Κουσαΐτης, καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού τύπου: ο κ. Γιώργος Τζήμας από την εφημερίδα «ΓΡΑΜΜΗ», ο κ. Νίκος Μπαλάφας από το περιοδικό «G – Magazine» και ο κ. Παναγιώτης Πίκουλας από το ηλεκτρονικό έντυπο «e – Galatsi».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλαν η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κκ Τηλέμαχος Χυτήρης, Πέτρος Ευθυμίου, και Γιάννης Βούρος, ενώ παρών ήταν εκ μέρους του κ. Βούρου ο Επιστημονικός του Συνεργάτης, κ. Νίκος Μπαρδής.

Read more...

Εθνικός διασυρμός με ΕΟΤ ανά την υφήλιο


Τη δρομολόγηση άμεσων λύσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα γραφεία του εξωτερικού του ΕΟΤ και την αποκατάσταση της ομαλής τους λειτουργίας, εντός των επομένων ημερών, ανακοίνωσε την Κυριακή η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, απαντώντας στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η κα Γκερέκου υπογράμμισε ότι «παραλάβαμε τον ΕΟΤ από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ίσως στη χειρότερη οικονομική κατάσταση της ιστορίας του». Για συγκεκριμένες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει επακριβής εικόνα ως προς τους οικονομικούς τους απολογισμούς, η κα Γκερέκου τονίζει ότι έχει δοθεί εντολή για τη διεξαγωγή περαιτέρω ελέγχων και, όπου χρειασθεί, θα γίνουν και Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις.

«Η εικόνα της χώρας μας, όπως αυτή εκπροσωπείται από τη λειτουργία των Γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, είναι ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο. Ακριβώς όμως για το λόγο αυτό, η αποστολή των γραφείων του εξωτερικού, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αναιτιολόγητη κατασπατάληση κονδυλίων από κανέναν. Οφείλουμε όλοι μας να κινούμαστε με γνώμονα τη διαφάνεια, αλλά και το σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών», σημειώνει η υφυπουργός.

Οπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», ουρά κάνουν οι δικαστικοί επιμελητές σε
Ευρώπη, Αμερική και Ασία για να κατάσχουν την περιουσία του ΕΟΤ. Στα γραφεία του ΕΟΤ στο Τόκιο, όπου εδώ και περίπου 20 ημέρες η NTT (ο ΟΤΕ της Ια-
πωνίας) έχει κόψει τα τηλέφωνα, αφού δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος να πληρώσει τον λογαριασμό. Ιδια είναι η κατάσταση και στις Βρυξέλλες, όπου η «Electrabel» (η αντίστοιχη ΔΕΗ του Βελγίου) θα κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση την επόμενη εβδομάδα στα γραφεία του ΕΟΤ λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην
αποπληρωμή των λογαριασμών του γραφείου. Λίγο μακρύτερα, στο Λονδίνο, με τον κίνδυνο της έξωσης ζουν σε καθημερινή βάση οι υπάλληλοι του γραφείου του ΕΟΤ, αφού το συμβόλαιο ενοικίου του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του από το 1981 έχει λήξει και οι ιδιοκτήτες απειλούν ότι, αν δεν υπογραφεί άμεσα νέο, θα προχωρήσουν σε έξωση.

Το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε επί υπουργίας Κώστα Μαρκόπουλου διογκώθηκε με την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου από τον κ. Παύλο Γερουλάνο, αφού ο νέος υπουργός δεν φρόντισε να στελεχώσει άμεσα τη χηρεύουσα θέση του πρόεδρου του ΕΟΤ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί καμιά πληρωμή, αφού δεν υπήρχε πρόεδρος για να υπογράψει.

protothema.gr


Read more...

Ισχυρά φορο-κίνητρα για νέες επενδύσεις

Ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις με μεγάλες φοροαπαλλαγές για τα επενδεδυμένα κεφάλαια κατά τα πρότυπα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, χαμηλότερη φορολογία για τους ιδιοκτήτες που θα βγάλουν τα ακίνητα από το «καμουφλάζ» των offshore εταιρειών αλλά και αντικειμενικά κριτήρια για τις επιχειρήσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ισοτιμία, ετοιμάζεται σχέδιο ελέγχου «10» σημείων για τις επιχειρήσεις, ενώ από τα «γκισέ» των τραπεζών θα διεκπεραιώνουν συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ακόμη, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Κατά τις πληροφορίες, οι αρχικές σκέψεις για κατάργηση δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στη φορολογία δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών αφού στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αρκετοί ήταν αυτοί που ευνοήθηκαν (σ.σ.: ιδιαίτερα στην περίπτωση της κληρονομιάς) από την αντικατάσταση των φόρων με το ειδικό τέλος 1% που επιβάλλεται πάνω από τα αφορολόγητα όρια.

Τόσο αυτοί οι φόροι όσο και οι υπόλοιποι που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, θα αποτελέσουν μαζί με τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επιχειρήσεων αντικείμενο διαλόγου για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος. Στο Υπουργείο Οικονομικών θα συσταθούν δέκα επιτροπές, οι οποίες από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα προσέλθουν στον διάλογο.

Επόμενο βήμα είναι η καταγραφή των θέσεων απ’ όλους τους φορείς οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλλουν αναλυτικές προτάσεις για κάθε φορολογική ενότητα.

Στο Υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται ο διάλογος να γίνει υπό τύπον ερώτησης - απάντησης. Δηλαδή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου να ρωτάει τον συμμετέχοντα στον διάλογο ως εξής: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα κλιμάκια της υφιστάμενης φορολογικής κλίμακας και να τοποθετηθεί ένας ακόμη συντελεστής 15% για τα εισοδήματα που σήμερα κυμαίνονται μεταξύ του αφορολόγητου ορίου (12.000 ευρώ) και του πρώτου κλιμακίου που φτάνει σήμερα τα 30.000 ευρώ.

Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο συντελεστή;». Η κυβέρνηση θα καταγράψει όλες τις γνώμες που θα αναπτυχθούν στο φόρουμ για το φορολογικό, οι οποίες θα κωδικοποιηθούν αργότερα από τις δέκα νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, πριν αυτές πάρουν τη μορφή σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί τον Μάρτιο του 2010 στη Βουλή.

Συμμετοχή σ’ αυτόν τον διάλογο θα έχουν και οι πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, έχουν αρχίσει από τώρα να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα (email) στην κεντρική διεύθυνση του Υπουργείου, αναφορικά με το τι πρέπει να αλλάξει στην άμεση και την έμμεση φορολογία.

Στο διάλογο για το φορολογικό δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και ξένοι εμπειρογνώμονες. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην καταγραφή απόψεων για τη δομή που έχουν τα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) φορολογικά συστήματα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση πηγαίνει στο διάλογο έχοντας υπόψη τις εξής κατευθύνσεις:

● Φορολογία επιχειρήσεων: Η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων καθιερώνοντας γενναία φορολογικά κίνητρα και άλλες φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στις χώρες της Βορείου Ευρώπης για τους επιχειρηματίες που θα επανεπενδύουν τα κέρδη τους.

Δηλαδή οι εταιρείες που δεν θα κάνουν επενδύσεις και δεν θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή. Το ίδιο θα πράξει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και με τα ακίνητα που έχει στη διάθεση της η εταιρεία και τα οποία τα χρησιμοποιεί για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 25% και το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να τον ανεβάσει στο 30%. Από την αύξηση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη θα εξοικονομηθούν πολύτιμα έσοδα που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δεύτερη φάση μείωσης του ελλείμματος που θ’ αρχίσει από το 2011. Από τις επιχειρήσεις, αυτές που θα κληθούν πρώτες να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του προϋπολογισμού θα είναι οι τράπεζες. Η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν οι τραπεζικοί όμιλοι στη διεθνή κρίση σε συνδυασμό με τα ανοίγματα που ετοιμάζουν στη ΝΑ. Ευρώπη, άνοιξαν την... όρεξη για φορολόγηση στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στο διάλογο για το φορολογικό η κυβέρνηση θα εισηγηθεί αύξηση της φορολογίας των τραπεζών, καθώς οι φόροι που πληρώνουν στο κράτος είναι αναλογικά πολύ μικρότεροι σε σχέση με την κερδοφορία τους. Τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 25%, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερος έως και δέκα μονάδες. Οι τράπεζες που εντάχθηκαν σε επενδυτικούς νόμους ή αξιοποίησαν τα κίνητρα των συγχωνεύσεων που «έτρεχαν» επί υπουργίας Ν. Χριστοδουλάκη, απήλαυσαν γενναίες φοροαπαλλαγές τα τελευταία χρόνια.

Ανάλογη εισήγηση θα κατατεθεί και για τις ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ) και τις ΕΠΕ, οι οποίες από το 2007 έχουν μικρότερη συμμετοχή στα έσοδα που λαμβάνει ο προϋπολογισμός από τον φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, η κυβέρνηση στις τοποθετήσεις που έκανε προεκλογικά είχε προειδοποιήσει για την φορολόγηση με υψηλότερο συντελεστή των αδιανέμητων κερδών σε σχέση με τα διανεμόμενα.

Νέα κλίμακα

● Φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων: Νέα, ενιαία και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα «ξημερώνει» το 2010 για τους φορολογούμενους. Για να αποκτήσει προοδευτικότητα η κλίμακα, σχεδιάζεται η εισαγωγή ενός ή περισσότερων νέων συντελεστών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια προβλέπουν την καθιέρωση νέου χαμηλού συντελεστή, πιθανώς 15%, για τα εισοδήματα μεταξύ του αφορολόγητου ορίου (12.000 ευρώ) και του πρώτου κλιμακίου που φτάνει σήμερα τα 30.000 ευρώ.

Αυτός ο νέος συντελεστής θα φέρει ελάφρυνση σε όλα τα εισοδήματα, αλλά κυρίως στα χαμηλά. Από εκεί και πέρα, είναι πιθανό να προστεθεί και άλλος συντελεστής στο δεύτερο κλιμάκιο, μεταξύ 30.000 ευρώ και 75.000 ευρώ, που φορολογείται σήμερα κατά 35%. Ο υψηλός συντελεστής που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, θα παραμείνει στο 40%. Από την άλλη, η ενιαία κλίμακα σημαίνει κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης -με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων και άλλα, κοινωνικού χαρακτήρα- κάτι που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στα εισοδήματα που θα ενταχθούν στην κλίμακα περιλαμβάνονται τα μερίσματα, που φορολογούνται σήμερα κατά 25% στην πηγή και κατά 10% αυτοτελώς, όταν διανέμονται στους μετόχους. Για τους μερισματούχους φορολογουμένους, η ένταξή τους στην κλίμακα σημαίνει επιβάρυνση κατά 5%, εφόσον ανήκουν στην υψηλή εισοδηματική κλίμακα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει «μαχαίρι» στις 900 περίπου φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν περισσότεροι από 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Αποδείχτηκε ότι αυτές στοιχίζουν πανάκριβα στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού φτάνουν τα 5,6 δισ. ευρώ ή το 6,5% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος (86 δισ. ευρώ). Το «νυστέρι» στις φοροαπαλλαγές θα ακολουθήσουν οι επεμβάσεις στο σύστημα των αποδείξεων. Ο υφ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδης μελετά ριζοσπαστικές ιδέες που θα δελεάζουν τον φορολογούμενο να «κυνηγά» την απόδειξη από τις αγορές του.

●Ελεύθεροι επαγγελματίες-Επιχειρήσεις: Κατάργηση της αυτοπεραίωσης και καθιέρωση βιβλίων εσόδων - εξόδων για μία σειρά επαγγελμάτων (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, περίπτερα, πρατήρια βενζίνης και λαϊκές αγορές) σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενταχθούν στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αντί της αυτοπεραίωσης θα νομοθετηθεί ένα νέο αυστηρό σύστημα φορολογικών ελέγχων, που θα προβλέπει την χρησιμοποίηση αντικειμενικών κριτηρίων για την επιλογή των υποθέσεων που θα ελέγχονται και την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» (σ.σ. ακόμη και στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει οι ελεγχόμενοι σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις!).

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει δέκα αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου (point system), μεταξύ των οποίων θα είναι ο τζίρος της επιχείρησης, τα καθαρά κέρδη, το ποσοστό απόδοσης του ΦΠΑ σε σχέση με τις δηλωθείσες εκροές της επιχείρησης (σ.σ. το εν λόγω ποσοστό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,5%) και η συχνή εμφάνιση πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, πίσω από αυτά τα κριτήρια μπορεί να κρύβεται:

1. Μη έκδοση φορολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις.

2. Έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων.

3. Μη καταχώριση της αξίας των στοιχείων του ΚΒΣ στα βιβλία.

4. Ανακριβής καταχώριση της αξίας των στοιχείων.

5. Εσφαλμένη μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων στις οικείες δηλώσεις ΦΠΑ.

Ακίνητα

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΤΑΚ και επαναφορά ΦΜΑΠ για τον οποίο ίσχυαν αφορολόγητα όρια από 243.600 ευρώ για τον άγαμο έως 487.200 ευρώ για το ζευγάρι και συντελεστές από 0,3% έως 0,8%, μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο αναμόρφωσης της φορολογίας στα ακίνητα. Παράλληλα, θα επαναφέρει τον φόρο κληρονομιών δωρεών και γονικών παροχών με αυξημένους τους συντελεστές για τις μεγάλης αξίας περιουσίες.

Δέλεαρ για τους ιδιοκτήτες offshore εταιρειών

ΣΕ ΛΟΓΙΚΗ αντίθετη από αυτή του Νίκου Χριστοδουλάκη θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων που κρύβονται στις υπεράκτιες εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι ο συντελεστής 3% (σ.σ. επί της αντικειμενικής αξίας) που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του επί κυβερνήσεων Σημίτη, ήταν υψηλός. Γι’ αυτό και κανένας από τους 3.000 περίπου ιδιοκτήτες offshore εταιρειών στην Ελλάδα δεν μπήκε στον πειρασμό να αποκαλύψει τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων που κρύβει σε φορολογικούς παραδείσους.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν, ο φόρος αυτός να πέσει στο μισό διότι μόνο έτσι θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί κάτοχοι που «καμουφλάρονται» πίσω από αυτές τις εταιρείες. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του Υπουργείου, «δεν μπορεί τα εκτός offshore ακίνητα να φορολογούνται με συντελεστές 1 τοις χιλίοις, όπως ισχύει σήμερα για το ΕΤΑΚ».

Το Υπουργείο εκτός από τα έσοδα που θα φέρει στα ταμεία από την φορολόγηση αυτών των ακινήτων, θα γνωρίσει πολύ καλά το προφίλ των ανωτέρω εταιρειών. Έτσι θα μπορεί να ελέγξει τις παράνομες δραστηριότητες που περνούν μέσα από αυτά τα κανάλια και να αξιοποιεί τις υπάρχουσες διακρατικές συμφωνίες.

nooz.gr

Read more...

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)

Ραγδαίες είναι αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να ανοίγει επίσημα τα χαρτιά της και να αποκαλύπτει την ατζέντα του διαλόγου. Αύριο συνεδριάζει για πρώτη φορά η επιτροπή «σοφών» για το Ασφαλιστικό, ενώ μέσα στην εβδομάδα «κλειδώνουν» οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Αναλυτικά τρεις είναι οι κρίσιμες συνεδριάσεις, που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα:
Η επιτροπή ειδικών για τη διαδοχική ασφάλιση συνεδριάζει σήμερα για να καταλήξει στο...
τελικό της πόρισμα. Οι αλλαγές θα αφορούν τόσο στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (π.χ. αρμόδιο θα είναι το Ταμείο που ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει τα περισσότερα έτη ασφάλισης) όσο και στον χρόνο έκδοσης της πολυπόθητης απόφασης (στόχος είναι η έκδοση να γίνεται εντός τριών μηνών).
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα Ταμεία -όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων- πραγματοποιεί αύριο την πρώτη και κρισιμότερη συνάντησή της. Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσουν τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η επιτροπή ειδικών για τις εργασιακές σχέσεις καλείται την Πέμπτη να οριστικοποιήσει τις προτάσεις της για μια σειρά «καυτών» θεμάτων. Στόχος είναι να μπει μια τάξη στην αγορά εργασίας και μεταξύ άλλων θα υπάρξουν προτάσεις για το ελαστικό οκτάωρο, την εκ περιτροπής εργασία, τις άδειες και την «ενοικίαση» προσωπικού.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι αποφασισμένη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 να περάσει από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τη διαδοχική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις. Στο τέλος Απριλίου θα παραλάβει το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό σύστημα και θα ακολουθήσει διάλογος, με στόχο στις αρχές του καλοκαιριού να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
«Στοίχημα»
Οι κεντρικοί άξονες της επερχόμενης μεταρρύθμισης -που θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση της επιτροπής «σοφών»- οριστικοποιούνται σήμερα και για το θέμα αυτό υπάρχουν ενδοκυβερνητικές επαφές.
Αλλωστε το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο «στοίχημα» της νέας κυβέρνησης, που αναζητά επειγόντως χρήματα για τη στήριξη των Ταμείων (τα οποία χρειάστηκαν φέτος επιπλέον χρηματοδότηση 2,47 δισεκατομμύρια ευρώ).
Στον διάλογο η κυβέρνηση θα δώσει «έμφαση» σε τρία μέτωπα για την οικονομική στήριξη των Ταμείων: στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος, στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (που φτάνει τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ) και στον περιορισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας.
Επιπλέον αναμένεται να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από τις ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και την καθιέρωση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με κίνητρα παραμονής στην εργασία.
Η εξεύρεση νέων πόρων για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί βασικό αίτημα της ΓΣΕΕ, η οποία ωστόσο προειδοποιεί πως δεν θα δεχτεί αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών και μείωση των συντάξεων.
Σημειώνεται πως «όχι» στον διάλογο έχουν πει το ΠΑΜΕ (που προχωρεί σε απεργία στις 17 Δεκεμβρίου) και η Αυτόνομη Παρέμβαση.

fimotro

Read more...

ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΚΑΙ... ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ!Γράφει ο... Birbilos!

Αγαπητό Fimotro,
Πολλά «μαργαριτάρια» φαίνεται ότι υπάρχουν στο νέο Δ.Σ της Κτηματολόγιο Α.Ε. που διόρισε η Τίνα Μπιρμπίλη. Ειδικά το δίδυμο Αρβανίτη – Κιτσαρά φαίνεται ότι είναι… πολλά υποσχόμενο. Για τον δεξιό αντιπρόεδρο τα είπαμε την Παρασκευή και αντέγραψαν το fimotro κυριακάτικες εφημερίδες. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Απόστολο Αρβανίτη. Καταρχήν ο κ. Αρβανίτης είναι...
Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επομένως η επιλογή του φαίνεται συμβατή με τις αρχές της open διακυβέρνησης του Γιώργου.
Όμως έχει δύο κουσούρια. Πρώτον, είναι κουμπάρος του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη. Δεύτερον, η σύζυγός του κα Κριτσινέλη συμμετέχει στο κοινοπρακτικό σχήμα της εταιρείας «Χωροτεχνική Α.Ε.» η οποία διεκδικεί μία από τις μεγάλες μελέτες της β’ φάσης κτηματογράφησης στην περιοχή Λάρισας – Βόλου. Δηλαδή είναι εργολάβος μελετών της
Κτηματολόγιο Α.Ε.
Αρχίζει δηλαδή να "συγκροτείται" μία... νέα γενιά κουμπάρων. Αυτά τα ξέρει το Μαξίμου;
Συνεχίζεται...
Υ.Γ. : Με το ΤΕΕ, το ΣΕΓΕΚ και τις άλλες… δημοκρατικές δυνάμεις που ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι με τις μελέτες της β’ φάσης κτηματογράφησης θα ασχοληθούμε στην συνέχεια. Όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι μας συγκίνησε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΕΚ κ. Λουλάκης με την… οικονομική αιμορραγία των εταιρειών τους.

fimotro

Read more...

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Γράφει ο Κτηματολόγος

Χαμός με τις αποκαλύψεις του fimotro για το Κτηματολόγιο, για μιά ακόμη φορά. Άρχισε ο πόλεμος για τη μεγάλη πίτα, όχι την Πρωτοχρονιατικη αλλά την... Κτηματολογική. Διάφορες εφημερίδες χωρίς να αναφέρουν την πηγή, αναφέρθηκαν στον νέο Αντιπρόεδρο του Κτηματολογίου, Λάμπρο Κιτσαρά αλλά και στον σύζυγο της Άννας Διαμαντοπούλου. Οι εφημερίδες αυτά άρχισαν και τις ανακρίβειες. Δεν ξέρει όμως κανείς τα πράγματα όσο εμείς. Πάμε λοιπόν :
- Το πρώην μέλος του Δ.Σ. η κα...
Μπαλά, την είχε βολέψει ο Γούλας κάνοντας της σύμβαση αορίστου χρόνου ως Διευθυντρια του Κτηματολογιου Θεσσαλονίκης. Η αντιμετώπιση της προς τους εργαζόμενους ήταν απαράδεκτη ως συμπεριφορα και όλοι μα όλοι έκαναν το σταυρό τους κάθε μέρα που έφευγε. Τώρα με τη νέα κατάσταση, αποσπάστηκε ως Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να μην δει αλλιώς την πόρτα της εξόδου. Δεν είναι όμως αυτή η ξαδέρφη του Σουφλιά. Άλλη είναι. Η Ιωάννα Μπακαρού, που προσλήφθηκε και αυτή, χωρίς διαγωνισμό στο Κτηματολόγιο στο οποίο ακόμη υπηρετεί.
- Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξηλωθούν σχεδόν όλοι οι υψηλόμισθοι Διευθυντές της Κτηματολόγιο (εξαίρεση η Πληροφορική και το Οικονομικό)
- Εντός του μήνα, θα "παραιτηθεί" και ο Γενικός Διευθυντής των 320.000 €, αλλά φυσικά πρώτα θα διερευνηθεί η συμμετοχή του σε σκανδαλώδεις αποφάσεις (παράνομες προσλήψεις, κατασπατάληση 10.000.000 € (μονο για το 2008) σε διαφήμιση, απευθείας αναθέσεις κ.τ.λ.). Ήδη ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αρχίζει και λαμβάνει στοιχεία.
- Δεν θα γίνουν προσλήψεις για το 2010 (το πολύ 2-3), θα γίνει προσπάθεια να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, γιατί έχει αποκτηθεί πολύτιμη τεχνογνωσία. Οι θέσεις που θα μείνουν κενές (Διευθυντές κτλ) θα καλυφθούν εκ των έσω. Πλεόν θα υπάρχει ΑΣΕΠ.
- Θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, στις αποφάσεις Δ.Σ., θα δημοσιευονται στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, θα υπάρξουν περικοπές μισθών (στους υψηλόμισθους), δαπανών, αμοιβών επιτροπών, λειτουργικών εξόδων, υπερωριών.
- Στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε μία εξαετία το Κτηματολόγιο σε όλη την Ελλάδα.
Φυσικά αυτά είναι μία πρώτη γευση. Απομένει να δούμε να γίνουν πραγματικότητα. Αλλιώς εδώ είμαστε. Και θα είμαστε. Το πουλόβερ θέλει ξήλωμα. Εμείς θα είμαστε αντικειμενικοί.
Γιατί μόνο, όταν δεν μένει τίποτα κρυφό, υπάρχει διαφάνεια, νομιμότητα και ευσυνειδησία.

Υ.Γ.
Προς Πρόεδρο ΣΕΓΕΚ
Πάρτε το απόφαση. Δεν εξυπηρετούμε κανενός τα συμφέροντα. Είμαστε μία μεγάλη ομάδα εργαζομένων στο Κτηματολόγιο. Πολύ μεγάλη. Θέλουμε να ολοκληρωθεί το έργο. Θέλουμε διαφάνεια, νομιμότητα, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Πράγματα, θεωρητικά αυτονόητα. Στην πράξη ομως ζητούμενα την τελευταία πενταετία. Και τέλος, επειδή μιλατε για οικονομικό μαρασμό σας από την συντήρηση των Γραφείων Κτηματογράφησης να σας θυμήσουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Ενεργούς Τίτλους μας έδωσε 20.000.000 €. Τα έξοδα για διαφήμιση άγγιξαν τα 10.000.000. Τα μισά Ευρωπαϊκά χρήματα δηλαδή πήγαν για διαφήμιση. Δεν είδαμε να διαμαρτυρηθήτε. Άρα τα ρέστα να τα ζητήσετε από τον Κυριαζή αλλά και απο τον Γούλα και τον Σιγάλα, που ελπίζουμε να σας φιλοξενούν στη νέα εφημερίδα - πλυντήριο που ετοιμάζουν.
fimotro


Read more...

ΦΟΡΟΣ 45% ΓΙΑ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τα πάνω- κάτω στη φορολογία εισοδήματος προτίθεται να φέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την καθιέρωση πολλών κλιμακίων εισοδήματος και πληθώρας συντελεστών, από τέσσερα που είναι σήμερα. Πρόκειται για κλίμακα που θα οδηγεί σε ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων και επιβάρυνση των υψηλότερων, ενώ θολό είναι το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για... τα μεσαία εισοδήματα που αρχίζουν πάνω από 30.000 ευρώ. Έτσι, μελετάται οι συντελεστές πάνω από το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 12.000 ευρώ να αρχίζουν από 5% αντί 25% που είναι σήμερα και να κλιμακώνονται σταδιακά προς τα πάνω για κάθε επιπλέον 3.000 έως 5.000 ευρώ εισοδήματος.
Παράλληλα εξετάζεται και η επιβολή συντελεστή 45% για τα εισοδήματα πάνω από 100.000
ευρώ, ενώ σήμερα ο ανώτατος συντελεστής είναι 40% για εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ.
Το βασικό σενάριο
Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που μελετά το οικονομικό επιτελείο αφορά την καθιέρωση συντελεστή 5% για τα εισοδήματα από 12.000 έως 15.000 ευρώ. Το επόμενο κλιμάκιο, για εισοδήματα από 15.000 έως 18.000 ή 20.000 ευρώ, θα έχει συντελεστή 10% και ο συντελεστής 15% θα επιβάλλεται σε εισοδήματα από 18.000 ή 20.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ. Το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος έως τις 30.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Σε αυτό το μέτωπο θα προκύψουν και οι μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για τους φορολογουμένους με σχετικά χαμηλά εισοδήματα. Σήμερα, η φορολογική κλίμακα μετά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προβλέπει φορολόγηση των εισοδημάτων έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 25%. Έτσι, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ οφείλει στην Εφορία 750 ευρώ (15.000-12.000 = 3.000 x 25% = 750 ευρώ). Αν η παραπάνω πρόταση αλλαγών περάσει από τον διάλογο, ο ίδιος φορολογούμενος θα οφείλει στην Εφορία 150 ευρώ (3.000 Χ 5% = 150).
Με τον τρόπο αυτόν οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν θα αφορούν κυρίως όσους έχουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, οι οποίοι αποτελούν το 87% των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2008, 4.439.111 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Σε αυτό το σύνολο βέβαια περιλαμβάνονται και ορισμένοι οι οποίοι δήλωσαν εισοδήματα μικρότερα των πραγματικών. Αυτούς, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να τους εντοπίσει μέσω της καθιέρωσης του πόθεν έσχες για όλους. Πρόκειται για ένα σύστημα διασταύρωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων με την περιουσιακή κατάσταση και τις δαπάνες διαβίωσης μέσω του οποίου θα εντοπίζονται ασυμφωνίες και θα προκύπτουν οι υποψήφιοι για εξονυχιστικό έλεγχο. Προβληματισμός για τους «μεγάλους»
Ενώ στο μέτωπο των χαμηλών εισοδημάτων οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν σχεδόν αποκρυσταλλωθεί, προβληματισμός επικρατεί για τα θεωρούμενα υψηλά εισοδήματα, όπου θεωρείται καθαρά πολιτική η απόφαση για το ύψος των εισοδημάτων πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πως η κλίμακα με τη σημερινή μορφή της ενσωματώνει κατάφωρες αδικίες εις βάρος των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων, αφού ένας φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ έχει ανάλογη φορολογική επιβάρυνση με έναν άλλο φορολογούμενο με εισόδημα 75.000 ευρώ. Και οι δύο για το τμήμα του εισοδήματός τους πάνω από 30.000 και έως 75.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 35%. Από την άλλη πλευρά, το όριο των 75.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο ανώτερος συντελεστής 40% θεωρείται υψηλό και εξετάζεται να μειωθεί. Στο βασικό σενάριο της νέας κλίμακας- οι τελικές προτάσεις θα μορφοποιηθούν κατά τον διάλογο- από ένα επίπεδο εισοδήματος και μετά τα κλιμάκια θα είναι μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ και οι συντελεστές ενδεχομένως θα αυξάνονται κατά 10 μονάδες. Έτσι, μετά τις 30.000 ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα έως τις 40.000 ευρώ προτείνεται να επιβληθεί συντελεστής 30%, ενώ στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης θα είναι ο προσδιορισμός του εισοδήματος εκείνου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται συντελεστής 40% (σήμερα πάνω από 75.000 ευρώ).
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά επίσης την αύξηση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή στο 45%, καθώς από στελέχη του θεωρείται δίκαιη η επιβολή του σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
fimotro


Read more...

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.


Ρεπορτάζ : Ματίνα Ηρειώτου - Στέλιος Βραδέλης

Ρεκόρ συλλήψεων έφερε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» που εφάρμοσε η Αστυνομία με εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια ανάλογα εκείνων που ακολούθησαν πέρσι τον Δεκέμβριο τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν...
120 συλλήψεις, ενώ πάνω από 540 άτομα προσήχθησαν στις αστυνομικές αρχές. Όμως, πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που του καταλόγιζε ευθύνες για βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά παράβαση «όλης της νομοθεσίας και του Συντάγματος».
Οι εντολές που είχαν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις αστυνομικές αρχές ήταν να μην ανεχθούν καμία πράξη βίας και σε τέτοιες απόπειρες να απαντούν άμεσα. Οι «ύποπτοι» αντιεξουσιαστές είχαν μπει σε στενό κύκλο παρακολουθήσεων, όπως και οι ομοϊδεάτες τους που ήρθαν στην Αθήνα από Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο. Στις πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις- περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας - δόθηκε η εντολή έγκαιρης επέμβασης παρουσία εισαγγελέα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. επιστράτευσε ακόμη και τις θερμικές κάμερες στα ελικόπτερά της.
Ο εμπρησμός δύο οχημάτων στα Εξάρχεια το βράδυ του Σαββάτου έδωσε αφορμή στην Αστυνομία για την πρώτη επίδειξη πυγμής απέναντι στους γνωστούς-αγνώστους: στην πλατεία Εξαρχείων, διμοιρίες των ΜΑΤ προχώρησαν σε δώδεκα συλλήψεις.
Επιπλέον αποφασίστηκε το πέρασμα στη δεύτερη φάση, αυτή της επιθετικής πολιτικής απέναντι στους αντιεξουσιαστές. «Με τις προσαγωγές που κάναμε στα Εξάρχεια και το Κερατσίνι αποτρέψαμε περισσότερες από 100 σχεδιασμένες επιθέσεις», ισχυρίζεται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πάντως, αυτό που ομολογούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι με τις αθρόες προσαγωγές και τις συλλήψεις, η Αστυνομία ήθελε να συνεχίσει το μοντέλο καταγραφής των αντιεξουσιαστών που ξεκίνησε από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των συλληφθέντων και των προσαχθέντων, η Αστυνομία θα επιχειρήσει να κάνει αντιπαραβολή με «ορφανά» αποτυπώματα από εμπρηστικές και άλλες επιθέσεις του παρελθόντος. «Από τις δύο αυτές εκδηλώσεις έχουμε αρκετά νέα στοιχεία στη διάθεση μας και έχουμε δημιουργήσει μια πλούσια και ανανεωμένη βάση δεδομένων του χώρου», παραδέχεται ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., που υποστηρίζει πώς με παρόμοια πρακτική έγινε δυνατός ο εντοπισμός κατηγορουμένων ως μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βασικός στόχος της Αστυνομίας ήταν να αποτρέψουν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ώστε να μη χρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά το άσυλο ως ορμητήριο των κουκουλοφόρων, αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη και μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την έναρξη της συγκέντρωσης χθες το μεσημέρι, τα Προπύλαια και διαδοχικά η Νομική και το Πολυτεχνείο καταλήφθηκαν. Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. επιρρίπτει- μέσω διαρροών- την ευθύνη για την κατάληψη των Προπυλαίων και της Νομικής στις πρυτανικές αρχές και τις εντολές που έδωσαν στην Αστυνομία να φύγει από τη φύλαξη των κτιρίων.

fimotro

Read more...

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Τάκης Τερζής

Αποφασιστικότητα και δυναμισμό εμφάνισε τα τελευταία 24ωρα η αστυνομία, η οποία κινούμενη βάσει σχεδίου κατάφερε να αποτρέψει σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παρά το γεγονός ότι το «μαύρο μπλοκ» ήταν φέτος ενισχυμένο με αντιεξουσιαστές από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες, τα επεισόδια που σημειώθηκαν ήταν μικρής εκτάσεως και οι ζημιές περιορισμένες. Ακολουθώντας πιστά το δόγμα Χρυσοχοϊδη, για...
μηδενική ανοχή απέναντι στην ανομία, η αστυνομία εμπόδισε την επανάληψη φαινομένων με εμπρησμούς, καταστροφές και λεηλασίες σαν κι αυτές που είχαν σημειωθεί πέρσι μετά τη δολοφονία του μαθητή.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η περιφρούρηση της διαδήλωσης από τους ίδιους τους διαδηλωτές και η αποδοκιμασία των θιασωτών της βίας κάθε φορά που επιχειρούσαν να προκαλέσουν ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει την τάξη αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.
Χαρακτηριστικό των δρακόντειων αστυνομικών μέτρων που ελήφθησαν φέτος ήταν και οι νυχτερινές πτήσεις ελικοπτέρου πάνω από το κέντρο της Αθήνας, με τους προβολείς στραμμένους στα Εξάρχεια ή στα Προπύλαια.
Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ έληξε η κατάληψη της Πρυτανείας με αποχώρηση των καταληψιών, ενώ είχε εξελιχθεί σε θρίλερ η υπόθεση.
Το στοίχημα πάντως για μη βίαιες ενέργειες στην επέτειο της δολοφονίας του μαθητή δεν έχει κερδηθεί ακόμα, δεδομένου ότι υπάρχει το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, όπου ο κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια θεωρείται μεγάλος.
Η αστυνομία κινήθηκε τα τελευταία 24ωρα τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και σε κατασταλτικό. Στα προληπτικά μέτρα εντάσσεται η προχτεσινή έφοδος, παρουσία εισαγγελέα, στο αυτόνομο στέκι με την επωνυμία «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι.
Προφανώς είχε προηγηθεί παρακολούθηση του κτιρίου και υπήρχαν ενδείξεις ότι η έρευνα θα απέδιδε καρπούς, γεγονός που παραδέχεται και η αστυνομία με επίσημη ανακοίνωσή της.
«Η έρευνα επαληθεύει πληροφορίες της Ασφάλειας Αττικής ότι ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε ως παρασκευαστήριο εκρηκτικών υλικών και ορμητήριο επιθέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά την έρευνα και την ανεύρεση μπιτονιών με εύφλεκτο υγρό, άδειων μπουκαλιών κ.λπ.
Η έρευνα στο αυτόνομο στέκι του Κερατσινίου αποτελούσε μήνυμα προς άλλους παρόμοιους χώρους, που θεωρούνται στέκια αντιεξουσιαστών, ότι δεν θα υπάρξει ανοχή και ότι θα κατηγορηθούν όλοι όσοι βρεθούν μέσα, από τη στιγμή που έχουν στην κατοχή τους υλικά παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στο Κερατσίνι.
Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει περιορισμένη χρήση βομβών μολότοφ κατά τη διάρκεια των χτεσινών επεισοδίων.
Στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών της αστυνομίας, ήταν επίσης οι έλεγχοι στους δρόμους και οι αθρόες προσαγωγές στην Ασφάλεια.
Μόνο το βράδυ του Σαββάτου, ύστερα από μικρής εκτάσεως επεισόδια στα Εξάρχεια, προσήχθησαν στην Ασφάλεια 101 άντρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας, από τους οποίους κρατήθηκαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι 12 (5 Ιταλοί, 3 Αλβανοί και 4 Ελληνες). Πάνω από 300 προσαγωγές έγιναν και χθες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.
Μέτρα
Στα προληπτικά μέτρα εντάσσεται και η έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους της πρωτεύουσας, που κάθε άλλο παρά διακριτική ήταν αυτήν τη φορά.
Σε κατασταλτικό επίπεδο η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν άμεση.
Κάθε φορά που επιχειρούνταν επεισόδια από ομάδες νεαρών, οι εποχούμενες δυνάμεις της αστυνομίας έφταναν δίπλα τους σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ακολουθούσαν οι πεζές δυνάμεις, οι οποίες προέβαιναν σε προσαγωγές ή συλλήψεις.
Επίσης η Αστυνομία προσπάθησε και κατέφερε σε αρκετές περιπτώσεις να αποκόψει τις ομάδες των ταραξιών και να περιορίσει με αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητές τους. Και αυτήν τη φορά όμως υπήρξαν καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί έκαναν επιθέσεις επί δικαίων και αδίκων και ότι μαζί με τα ξερά καίγονταν και τα χλωρά...
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των χτεσινών επεισοδίων τραυματίστηκαν 16 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών ή για νοσηλεία.
Θρίλερ με την άρση του ασύλου
Εληξε τη νύχτα η κατάληψη της Πρυτανείας
Το ενδεχόμενο της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου και την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου εξέταζαν οι δικαστικές Αρχές έως αργά χθες το βράδυ στην περίπτωση που εντοπίζονταν σ' αυτό οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Κίττα.
Συγκεκριμένα, χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Γιάννης Σακελλάκος, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με σκοπό να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστου Κίττα.
Οι Αρχές σκοπεύουν να κάνουν χρήση του νόμου που ορίζει ότι στη περίπτωση διάπραξης κακουργημάτων και εφόσον υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δράστες των πράξεων αυτών βρίσκονται μέσα στον χώρο του πανεπιστημιακού ιδρύματος, τότε μπορεί να γίνει η άρση του ασύλου.
Τελικά, αργά το βράδυ οι καταληψίες αποχώρησαν από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και έληξε το θρίλερ για το αν θα υπάρξει επέμβαση από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Είχε προηγηθεί ο τραυματισμός του πρύτανη κ. Κίττα από νεαρούς που προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο της Πρυτανείας, που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου. Επειτα από αυτό ο κ. Κίττας νοσηλεύεται με συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου.
Ο εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα στην Ασφάλεια και έδωσε εντολή να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για τον τραυματισμό του πρύτανη.

fimotro

Read more...

500 ΜΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Μαρνέλλος

Αλλεπάλληλα κύματα αστυνομοκρατίας ξεσπούν το τελευταίο διήμερο, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με εκατοντάδες προσαγωγές (πάνω από 400 στην Αττική, πάνω από 100 στη Βόρεια Ελλάδα), δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμούς (δύο πολιτών και 16 αστυνομικών από τους οποίους οι περισσότεροι ελαφρά). Με στοχευμένα επιθετική τακτική αστυνομικές δυνάμεις με εισαγγελείς έκαναν εφόδους και εισβολές σε στέκια και χώρους συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών και δεν δίστασαν να μπουν στο δημαρχείο Κερατσινίου για να συλλάβουν 42 άτομα...
που το είχαν καταλάβει ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες από το στέκι «Ρεσάλτο» στην ίδια περιοχή.
Δραματικές εικόνες καταγράφηκαν ώρες αργότερα, χθες το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, όταν δύο εποχούμενοι αστυνομικοί ανέπτυξαν ταχύτητα μέσα στο πλήθος, όπου παρέσυραν και τραυμάτισαν δύο γυναίκες (συνδικαλίστρια και ρεπόρτερ) με την πρώτη να νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα. Την ίδια ώρα συνάδελφος των αστυνομικών λίγο μακρύτερα είχε καθηλωθεί στο έδαφος και δεχόταν χτυπήματα στο κεφάλι.
Για τους εισαγγελείς
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. λένε ότι εικόνες και στοιχεία είναι στη διάθεση των εισαγγελέων και προσθέτουν ότι οι παρασύρσεις των γυναικών έγιναν στην προσπάθεια των αστυνομικών να σώσουν από λιντσάρισμα συνάδελφό τους και να αποφύγουν εγκλωβισμό τους. Πριν από αυτή την έκρυθμη κατάσταση στο Σύνταγμα με τους τραυματισμούς είχε εκδηλωθεί εισβολή αντιεξουσιαστών στη Νομική Σχολή και κατάληψη της πρυτανείας. Ο πρύτανης κ. Κίττας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και διατάχθηκε από τον εισαγγελέα επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Ταυτοχρόνως ετίθετο ενδεχόμενο αστυνομικής εισβολής στη Νομική εάν διαπιστωνόταν κακουργηματική πράξη σε βάρος του πρύτανη.
Στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν ότι με την τακτική τους αποφεύχθηκε σωρεία εμπρηστικών επιθέσεων κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα θεωρούν χαμηλό τον απολογισμό φθορών που σημειώθηκαν (22 τράπεζες-καταστήματα) και ελάχιστο, αναλογικά των διαθέσεων της άλλης πλευράς, τον αριθμό των μολότοφ που ερρίφθησαν.
Επίσης πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι αυτό το διήμερο «αιφνιδιάζαμε και δεν αιφνιδιαστήκαμε». Ακόμη λένε ότι απέτρεψαν τον εμπρησμό υπουργείου και αφήνουν να εννοηθεί ότι δρουν βάσει πληροφοριών και σχεδίου.
Αυτή η τακτική της Αστυνομίας με τις ασταμάτητες προσαγωγές και τις στοχευμένες έρευνες θα συνεχιστεί, καθώς, όπως φαίνεται, εκτός από υπηρεσιακή μέθοδος, είναι ξεκάθαρη πολιτική γραμμή. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση-απάντηση του αρμόδιου υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη στον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρει ότι «οι αιτιολογημένες προσαγωγές δεν είναι παράνομες στο δημοκρατικό καθεστώς, όπως επίσης δεν είναι και η απαγγελία κατηγοριών από τις δικαστικές αρχές».
Μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε υπάρξει αντιστοίχηση των 177 προσαγωγών με αριθμό συλλήψεων, καθώς οι διαδικασίες προσαγωγής ανθρώπων στη ΓΑΔΑ ήταν ανοιχτές. Πάντως, από τις προσαγωγές του Σαββάτου ανακοινώθηκαν 76 συλλήψεις σε Αθήνα και Πειραιά.

fimotro

Read more...