Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας φίλων του Γαλατσίου




Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση των πολιτών του Γαλατσίου και όχι μόνο το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, στο Δημαρχείο της πόλης μας, στην περιβαλλοντική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Φίλων του Γαλατσίου, με θέμα: «Νερό και Πράσινη Ανάπτυξη». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ., Διευθυντής Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος, κύριος Γιάννης Μυλόπουλος.

Παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί, οι κάτοικοι του Γαλατσίου κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου και, προς μεγάλη ικανοποίηση όλων, υπήρχε πολλή νεολαία, γεγονός που δίνει πάντα μήνυμα αισιοδοξίας για κάθε προσπάθεια που γίνεται για το κοινό καλό. Στην ίδια εκδήλωση δόθηκε σε όλους η ευκαιρία να διαπιστώσουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσα από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο το οποίο παρουσίασαν τα παιδιά του Θεατρικού Παιχνιδιού του Δήμου Πεύκης, με τίτλο «Το μικροτσίπ του νερού», σε κείμενο και διδασκαλία της Ελισάβετ Γιαννοπούλου. Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε άδικα, ένα χρόνο πριν.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Γαλατσίου «Ρυθμός και Κίνηση» κ. Άλκης Ζαβερδινός αφού έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, προλόγισε την επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Φίλων του Γαλατσίου, κα. Έλενα Ζέρβα που στη συνέχεια πήρε το λόγο, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που σε θέματα ουσίας υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τον κόσμο του Γαλατσίου.

Στην ομιλία της η κα Ζέρβα τόνισε ότι «… για να ξεπεράσουμε την προϊούσα περιβαλλοντική καταστροφή, οφείλουμε και πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις ανάγκες μας και να αλλάξουμε προσέγγιση απέναντι στον τρόπο ζωής μας. Επιβάλλεται όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να δώσουμε τον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος». Επεσήμανε επίσης ότι: «…Ο σχεδιασμός και η στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε πρέπει να εφαρμοστεί και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους και να μη συνεχίσουν την ανοργάνωτη και αδιάφορη πολιτική τους στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα δεν εξαντλείται μόνο στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν στο περιβάλλον και την ενέργεια, αλλά αντίθετα είναι πολυδιάστατος, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέχει τους ρόλους καταναλωτή, εμψυχωτή, διαμορφωτή της κοινής γνώμης, προγραμματιστή και βέβαια υπεύθυνου για την τοπική ανάπτυξη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να πληροφορήσει και να δώσει κίνητρα στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια και το νερό ειδικότερα, πιο αποτελεσματικά, με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους ίδιους και την πόλη τους. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να ενημερώνονται και να σέβονται από νωρίς το περιβάλλον και να μη σπαταλούν άσκοπα το νερό που αποτελεί πηγή ζωής για το μέλλον τους».

Προτού δώσει το λόγο στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, η κα. Ζέρβα τόνισε ότι: «Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι για μένα πηγή δημιουργίας, παρέμβασης και προσφοράς. Μια καθημερινή παρουσία που στόχο έχει, με τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της πόλης μας. Με όλες αυτές τις καθημερινές πρωτοβουλίες, θα ‘θελα να δηλώσω, από τη σημερινή μας εκδήλωση, ότι είμαι και θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή , πάντοτε μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία του Γαλατσίου» γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: «Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος στα βασικά σημεία της ομιλίας του τόνισε πόσο δύσκολη είναι η αρμονική συγκατοίκηση περιβάλλοντος, ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας αφού οι έννοιες και κυρίως οι εφαρμογές τους βρίσκονται σε δυναμική μεταξύ τους αλληλοσυσχέτιση και συνδέονται με σχέσεις ανταγωνισμού. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης, που «συνδέεται με το πρότυπο του αρχαιοελληνικού μέτρου, ένα πολιτικό σύστημα που να υπηρετεί ισόρροπα την οικονομική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική ανάπτυξη. Επιδιώκοντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που, στηριζόμενο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου, θα μπορεί να είναι συγχρόνως οικονομικά αποδοτικό, οικολογικά εφικτό και κοινωνικά δίκαιο».

Αναλύοντας το θέμα της περίφημης Πράσινης Πολιτικής για το Νερό, τόνισε ότι: «…Η εφαρμογή της δεν επιτυγχάνεται μονόπλευρα μόνο με μεγάλες τεχνικές επεμβάσεις και υδραυλικά έργα, όπως φράγματα και εκτροπές ποταμών. Αλλά αντίθετα, με τον κατάλληλο συνδυασμό της τεχνολογίας με μια σειρά δράσεων, μέτρων και πολιτικών που διασφαλίζουν την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στους οικονομικούς στόχους».

Την ομιλία του ο κ. Μυλόπουλος έκλεισε με έναν προβληματισμό: «Το τολμηρό του εγχειρήματος της «πράσινης» πολιτικής για το Νερό, είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο του μειονέκτημα. Γιατί η αναγκαστική σύγκρουση με συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις, είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να κερδίσει την κοινωνική αποδοχή. Μένει, λοιπόν, να αποδειχτεί αν το συλλογικό ένστικτο επιβίωσης είναι ισχυρότερο από την ανθρώπινη απληστία …».

Στη συνέχεια, το κοινό απήλαυσε στο θεατρικό δρώμενο τους μικρούς εκκολαπτόμενους ηθοποιούς, που με την παιδική τους χάρη και αθωότητα μας έθεσαν προ των ευθυνών μας για το μέλλον που δεν ανήκει εγωιστικά στη γενιά μας, φωνάζοντας στο τέλος της παράστασης το σύνθήμα: «Η γη δεν είναι το ποτήρι σας. Είναι το Μέλλον μας. Μη μας το αδειάζετε!».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Πεύκης, κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, κ. Γιάννης Μανιάτης. Παρέστησαν, επίσης, αντιπροσωπεία καθώς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣ Γαλατσίου, κ. Μανόλης Πρωτονοτάριος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κρητών Γαλατσίου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου, κ. Κορφιάτης και ο Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Αυγουστίνος Κονδύλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, κ. Καπέλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Γαλατσίου, κ. Γιάννης Κουσαΐτης, καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού τύπου: ο κ. Γιώργος Τζήμας από την εφημερίδα «ΓΡΑΜΜΗ», ο κ. Νίκος Μπαλάφας από το περιοδικό «G – Magazine» και ο κ. Παναγιώτης Πίκουλας από το ηλεκτρονικό έντυπο «e – Galatsi».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλαν η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κκ Τηλέμαχος Χυτήρης, Πέτρος Ευθυμίου, και Γιάννης Βούρος, ενώ παρών ήταν εκ μέρους του κ. Βούρου ο Επιστημονικός του Συνεργάτης, κ. Νίκος Μπαρδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: