Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.


Ρεπορτάζ : Ματίνα Ηρειώτου - Στέλιος Βραδέλης

Ρεκόρ συλλήψεων έφερε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» που εφάρμοσε η Αστυνομία με εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια ανάλογα εκείνων που ακολούθησαν πέρσι τον Δεκέμβριο τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν...
120 συλλήψεις, ενώ πάνω από 540 άτομα προσήχθησαν στις αστυνομικές αρχές. Όμως, πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που του καταλόγιζε ευθύνες για βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά παράβαση «όλης της νομοθεσίας και του Συντάγματος».
Οι εντολές που είχαν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις αστυνομικές αρχές ήταν να μην ανεχθούν καμία πράξη βίας και σε τέτοιες απόπειρες να απαντούν άμεσα. Οι «ύποπτοι» αντιεξουσιαστές είχαν μπει σε στενό κύκλο παρακολουθήσεων, όπως και οι ομοϊδεάτες τους που ήρθαν στην Αθήνα από Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο. Στις πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις- περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας - δόθηκε η εντολή έγκαιρης επέμβασης παρουσία εισαγγελέα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. επιστράτευσε ακόμη και τις θερμικές κάμερες στα ελικόπτερά της.
Ο εμπρησμός δύο οχημάτων στα Εξάρχεια το βράδυ του Σαββάτου έδωσε αφορμή στην Αστυνομία για την πρώτη επίδειξη πυγμής απέναντι στους γνωστούς-αγνώστους: στην πλατεία Εξαρχείων, διμοιρίες των ΜΑΤ προχώρησαν σε δώδεκα συλλήψεις.
Επιπλέον αποφασίστηκε το πέρασμα στη δεύτερη φάση, αυτή της επιθετικής πολιτικής απέναντι στους αντιεξουσιαστές. «Με τις προσαγωγές που κάναμε στα Εξάρχεια και το Κερατσίνι αποτρέψαμε περισσότερες από 100 σχεδιασμένες επιθέσεις», ισχυρίζεται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πάντως, αυτό που ομολογούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι με τις αθρόες προσαγωγές και τις συλλήψεις, η Αστυνομία ήθελε να συνεχίσει το μοντέλο καταγραφής των αντιεξουσιαστών που ξεκίνησε από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των συλληφθέντων και των προσαχθέντων, η Αστυνομία θα επιχειρήσει να κάνει αντιπαραβολή με «ορφανά» αποτυπώματα από εμπρηστικές και άλλες επιθέσεις του παρελθόντος. «Από τις δύο αυτές εκδηλώσεις έχουμε αρκετά νέα στοιχεία στη διάθεση μας και έχουμε δημιουργήσει μια πλούσια και ανανεωμένη βάση δεδομένων του χώρου», παραδέχεται ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., που υποστηρίζει πώς με παρόμοια πρακτική έγινε δυνατός ο εντοπισμός κατηγορουμένων ως μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βασικός στόχος της Αστυνομίας ήταν να αποτρέψουν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ώστε να μη χρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά το άσυλο ως ορμητήριο των κουκουλοφόρων, αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη και μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την έναρξη της συγκέντρωσης χθες το μεσημέρι, τα Προπύλαια και διαδοχικά η Νομική και το Πολυτεχνείο καταλήφθηκαν. Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. επιρρίπτει- μέσω διαρροών- την ευθύνη για την κατάληψη των Προπυλαίων και της Νομικής στις πρυτανικές αρχές και τις εντολές που έδωσαν στην Αστυνομία να φύγει από τη φύλαξη των κτιρίων.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: