Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)

Ραγδαίες είναι αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να ανοίγει επίσημα τα χαρτιά της και να αποκαλύπτει την ατζέντα του διαλόγου. Αύριο συνεδριάζει για πρώτη φορά η επιτροπή «σοφών» για το Ασφαλιστικό, ενώ μέσα στην εβδομάδα «κλειδώνουν» οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Αναλυτικά τρεις είναι οι κρίσιμες συνεδριάσεις, που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα:
Η επιτροπή ειδικών για τη διαδοχική ασφάλιση συνεδριάζει σήμερα για να καταλήξει στο...
τελικό της πόρισμα. Οι αλλαγές θα αφορούν τόσο στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (π.χ. αρμόδιο θα είναι το Ταμείο που ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει τα περισσότερα έτη ασφάλισης) όσο και στον χρόνο έκδοσης της πολυπόθητης απόφασης (στόχος είναι η έκδοση να γίνεται εντός τριών μηνών).
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα Ταμεία -όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων- πραγματοποιεί αύριο την πρώτη και κρισιμότερη συνάντησή της. Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσουν τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η επιτροπή ειδικών για τις εργασιακές σχέσεις καλείται την Πέμπτη να οριστικοποιήσει τις προτάσεις της για μια σειρά «καυτών» θεμάτων. Στόχος είναι να μπει μια τάξη στην αγορά εργασίας και μεταξύ άλλων θα υπάρξουν προτάσεις για το ελαστικό οκτάωρο, την εκ περιτροπής εργασία, τις άδειες και την «ενοικίαση» προσωπικού.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι αποφασισμένη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 να περάσει από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τη διαδοχική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις. Στο τέλος Απριλίου θα παραλάβει το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό σύστημα και θα ακολουθήσει διάλογος, με στόχο στις αρχές του καλοκαιριού να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
«Στοίχημα»
Οι κεντρικοί άξονες της επερχόμενης μεταρρύθμισης -που θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση της επιτροπής «σοφών»- οριστικοποιούνται σήμερα και για το θέμα αυτό υπάρχουν ενδοκυβερνητικές επαφές.
Αλλωστε το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο «στοίχημα» της νέας κυβέρνησης, που αναζητά επειγόντως χρήματα για τη στήριξη των Ταμείων (τα οποία χρειάστηκαν φέτος επιπλέον χρηματοδότηση 2,47 δισεκατομμύρια ευρώ).
Στον διάλογο η κυβέρνηση θα δώσει «έμφαση» σε τρία μέτωπα για την οικονομική στήριξη των Ταμείων: στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος, στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (που φτάνει τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ) και στον περιορισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας.
Επιπλέον αναμένεται να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από τις ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και την καθιέρωση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με κίνητρα παραμονής στην εργασία.
Η εξεύρεση νέων πόρων για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί βασικό αίτημα της ΓΣΕΕ, η οποία ωστόσο προειδοποιεί πως δεν θα δεχτεί αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών και μείωση των συντάξεων.
Σημειώνεται πως «όχι» στον διάλογο έχουν πει το ΠΑΜΕ (που προχωρεί σε απεργία στις 17 Δεκεμβρίου) και η Αυτόνομη Παρέμβαση.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: