Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κοινωνικός και φορολογικός διάλογος

"Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε. Αμέσως μετά την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου, θα αρχίσει ο διάλογος για νέο φορολογικό νομοσχέδιο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

"Στις αρχές του έτους θα κατατεθεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας όπου θα τίθενται εκείνες οι βάσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα ξανά αξιόπιστη στους εταίρους, αλλά και στο εσωτερικό", πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι “ξεκάθαρη” απέναντι στην ελληνική κοινωνία, έχει σχέδιο και αποφασιστικότητα.

"Προχωράμε συναντώντας πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από αυτές που περιμέναμε, αλλά οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς και ρητές, έχουμε συγκεκριμένη εντολή από τον ελληνικό λαό και στα πλαίσια του δυνατού, τις υλοποιούμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει αν ο νέος γύρος διεθνών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να μην ανταποκριθεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένης της εξαιρετικά δεινής θέσης, στην οποία βρίσκεται η οικονομική κατάσταση της χώρας, "εκπορεύεται από κέντρα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης".

Επιπλέον, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι κριτήριο ενός νέου φορολογικού νόμου θα είναι να υπάρχει μια κοινωνική φορολογική δικαιοσύνη.

Για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικών επιτροπών

"Σε όσες περιπτώσεις είχαμε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι θα ζητήσουμε τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών,αυτό θα γίνει”, ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens,για τις “παρανομίες” στη χορήγηση αδειών σε βυτιοφόρα και για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Επισήμανε δε ότι είναι “διαφορετική” η περίπτωση για τα βυτιοφόρα, καθώς, όπως εξήγησε, η υπόθεση έχει καταφτάσει από τον αρμόδιο εισαγγελέα στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει ποινικό αδίκημα που έχει τελεστεί από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης.

Για τον εκλογικό νόμο

"Η κυβέρνηση θα επιμείνει. Εμείς θέλουμε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος που, εν πολλοίς, καθορίζει και τη δημόσια διοίκηση και τα πολιτικά πράγματα της χώρας.Θα ξεκινήσει μεγάλη δημόσια διαβούλευση, θα υπάρξει πρόσκληση ευθύνης στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να έχουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εκφράζει τη βούληση των Ελλήνων πολιτών και την αυτονομία των βουλευτών”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ερώτηση αν θα επιμείνει η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, καθώς ενδέχεται να μην υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της ΝΔ, όπως διαφαίνεται και από δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Αντ. Σαμαρά.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

“Η εθνική "κόκκινη γραμμή" ισχύει πάντοτε για το θέμα των Σκοπίων και δεν πρόκειται να αποστούμε από αυτή", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση,σε περίπτωση που στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δοθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία ένταξης.

“Το θέμα της ονομασίας και της πολιτικής μας απέναντι σε αυτό το θέμα,είναι καθαρά δική μας πολιτική.Η εθνική “κόκκινη” γραμμή, την οποία επέβαλε το ΠΑΣΟΚ και συμμερίστηκε η μεγαλύτερη μερίδα του πολιτικού κόσμου, ίσχυε και θα ισχύει απαρέγκλιτα”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, με τις οποίες "κάλεσε" την κυβέρνηση να μην ασχολείται με "ασήμαντα" ζητήματα, όπως αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: