Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Τάκης Τερζής

Αποφασιστικότητα και δυναμισμό εμφάνισε τα τελευταία 24ωρα η αστυνομία, η οποία κινούμενη βάσει σχεδίου κατάφερε να αποτρέψει σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Παρά το γεγονός ότι το «μαύρο μπλοκ» ήταν φέτος ενισχυμένο με αντιεξουσιαστές από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες, τα επεισόδια που σημειώθηκαν ήταν μικρής εκτάσεως και οι ζημιές περιορισμένες. Ακολουθώντας πιστά το δόγμα Χρυσοχοϊδη, για...
μηδενική ανοχή απέναντι στην ανομία, η αστυνομία εμπόδισε την επανάληψη φαινομένων με εμπρησμούς, καταστροφές και λεηλασίες σαν κι αυτές που είχαν σημειωθεί πέρσι μετά τη δολοφονία του μαθητή.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η περιφρούρηση της διαδήλωσης από τους ίδιους τους διαδηλωτές και η αποδοκιμασία των θιασωτών της βίας κάθε φορά που επιχειρούσαν να προκαλέσουν ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει την τάξη αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.
Χαρακτηριστικό των δρακόντειων αστυνομικών μέτρων που ελήφθησαν φέτος ήταν και οι νυχτερινές πτήσεις ελικοπτέρου πάνω από το κέντρο της Αθήνας, με τους προβολείς στραμμένους στα Εξάρχεια ή στα Προπύλαια.
Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ έληξε η κατάληψη της Πρυτανείας με αποχώρηση των καταληψιών, ενώ είχε εξελιχθεί σε θρίλερ η υπόθεση.
Το στοίχημα πάντως για μη βίαιες ενέργειες στην επέτειο της δολοφονίας του μαθητή δεν έχει κερδηθεί ακόμα, δεδομένου ότι υπάρχει το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, όπου ο κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια θεωρείται μεγάλος.
Η αστυνομία κινήθηκε τα τελευταία 24ωρα τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και σε κατασταλτικό. Στα προληπτικά μέτρα εντάσσεται η προχτεσινή έφοδος, παρουσία εισαγγελέα, στο αυτόνομο στέκι με την επωνυμία «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι.
Προφανώς είχε προηγηθεί παρακολούθηση του κτιρίου και υπήρχαν ενδείξεις ότι η έρευνα θα απέδιδε καρπούς, γεγονός που παραδέχεται και η αστυνομία με επίσημη ανακοίνωσή της.
«Η έρευνα επαληθεύει πληροφορίες της Ασφάλειας Αττικής ότι ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε ως παρασκευαστήριο εκρηκτικών υλικών και ορμητήριο επιθέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά την έρευνα και την ανεύρεση μπιτονιών με εύφλεκτο υγρό, άδειων μπουκαλιών κ.λπ.
Η έρευνα στο αυτόνομο στέκι του Κερατσινίου αποτελούσε μήνυμα προς άλλους παρόμοιους χώρους, που θεωρούνται στέκια αντιεξουσιαστών, ότι δεν θα υπάρξει ανοχή και ότι θα κατηγορηθούν όλοι όσοι βρεθούν μέσα, από τη στιγμή που έχουν στην κατοχή τους υλικά παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στο Κερατσίνι.
Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει περιορισμένη χρήση βομβών μολότοφ κατά τη διάρκεια των χτεσινών επεισοδίων.
Στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών της αστυνομίας, ήταν επίσης οι έλεγχοι στους δρόμους και οι αθρόες προσαγωγές στην Ασφάλεια.
Μόνο το βράδυ του Σαββάτου, ύστερα από μικρής εκτάσεως επεισόδια στα Εξάρχεια, προσήχθησαν στην Ασφάλεια 101 άντρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας, από τους οποίους κρατήθηκαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι 12 (5 Ιταλοί, 3 Αλβανοί και 4 Ελληνες). Πάνω από 300 προσαγωγές έγιναν και χθες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.
Μέτρα
Στα προληπτικά μέτρα εντάσσεται και η έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους της πρωτεύουσας, που κάθε άλλο παρά διακριτική ήταν αυτήν τη φορά.
Σε κατασταλτικό επίπεδο η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν άμεση.
Κάθε φορά που επιχειρούνταν επεισόδια από ομάδες νεαρών, οι εποχούμενες δυνάμεις της αστυνομίας έφταναν δίπλα τους σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ακολουθούσαν οι πεζές δυνάμεις, οι οποίες προέβαιναν σε προσαγωγές ή συλλήψεις.
Επίσης η Αστυνομία προσπάθησε και κατέφερε σε αρκετές περιπτώσεις να αποκόψει τις ομάδες των ταραξιών και να περιορίσει με αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητές τους. Και αυτήν τη φορά όμως υπήρξαν καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί έκαναν επιθέσεις επί δικαίων και αδίκων και ότι μαζί με τα ξερά καίγονταν και τα χλωρά...
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των χτεσινών επεισοδίων τραυματίστηκαν 16 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών ή για νοσηλεία.
Θρίλερ με την άρση του ασύλου
Εληξε τη νύχτα η κατάληψη της Πρυτανείας
Το ενδεχόμενο της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου και την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου εξέταζαν οι δικαστικές Αρχές έως αργά χθες το βράδυ στην περίπτωση που εντοπίζονταν σ' αυτό οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Κίττα.
Συγκεκριμένα, χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Γιάννης Σακελλάκος, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με σκοπό να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστου Κίττα.
Οι Αρχές σκοπεύουν να κάνουν χρήση του νόμου που ορίζει ότι στη περίπτωση διάπραξης κακουργημάτων και εφόσον υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δράστες των πράξεων αυτών βρίσκονται μέσα στον χώρο του πανεπιστημιακού ιδρύματος, τότε μπορεί να γίνει η άρση του ασύλου.
Τελικά, αργά το βράδυ οι καταληψίες αποχώρησαν από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και έληξε το θρίλερ για το αν θα υπάρξει επέμβαση από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Είχε προηγηθεί ο τραυματισμός του πρύτανη κ. Κίττα από νεαρούς που προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο της Πρυτανείας, που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου. Επειτα από αυτό ο κ. Κίττας νοσηλεύεται με συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου.
Ο εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα στην Ασφάλεια και έδωσε εντολή να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για τον τραυματισμό του πρύτανη.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: